Spleiset hyttekos

Download Report

Transcript Spleiset hyttekos

REDAKTØR I REVERS

Nr 3 - 2011 - Uke 21 3 0 - 3 3

GRILLMESTEREN

2 4 - 2 6

HYTTEGENERALEN

3 6 - 3 8 4

INNHOLD 16-20

Mat på stanga Spleiset idyll på Onsøy

6-8

I spissen for hyttefolket

36-38 Spleiset hyttekos

Familiene Fuller og Krokeide ønsket begge hytte ved sjøen. Etter å ha sondert i markedet hver for seg, kom de til at det smarteste måtte være å realisere drømmen i fellesskap. De kjøpte en liten, gammel hytte på Onsøy, moderniserte og utvidet. Nå har familiene et perfekt feriested, enten de ønsker å feriere sammen eller hver for seg. - Sameie fungerer bra for oss, sier Atle Krokeide. Side 6-8

42-44

Det hjelper med en dansk onkel

...mer å lese Idyll i Hødnebøkilen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

10

Nostalgisk high tech. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

13

Avløpssamarbeid til 20 mill . . . . . . . . . . . . . . . . .

14 Redaktør i revers

Feste: Innløsning når? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

15

Største tomteskred på mange tiår . . . . . . . . .

46-48

HytteX . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

51

30-33

Utgiver: Infoprodukter AS Redaktør og daglig leder: Jan Erik Hvidsten Markedssjef: Per-Ludvik Vagle.

Tlf: 917 02 944 Desk: Leif Magne Flemmen og Leif Tore Markman E-post: [email protected] Tlf: 333 73 000 Grafi sk produksjon: Trykk: Edda Trykk !" #$ #%"& ' $( #) # * #+ ( , #!/55555 6 8(!:+; "<) ;$ Svanemerket trykksak

6 70-tallshytta var lite funksjonell for to moderne familier anno 2011. Men med egeninnsats, gode ideer, relativt enkle endringer samt ny kledning og terrasse i vedlikeholdsfri norsk Kebonytre, har familiene Fuller og Krokeide fått sin sommeridyll på Onsøy.

Vilma Krokeide (9) og venninnen Frida (10) koser seg i «slengsekken» som er montert i en gammel furu.

1 hytte + 2 familie r = miljøidyll til 10

To familier hadde samme drøm om hytte ved sjøen. De hadde vært nære venner gjennom mange år, og etter hvert fant de ut at det var smart å slå seg sammen.

- Ja, det var ikke dumt å være to famili er om dette prosjektet, både av økono miske- og praktiske hensyn, forteller Atle Krokeide fra Oslo til Hytteavisen. Vi skjønte fort at det ikke ville være mulig å få noe relativt sjønært for un der to millioner, og det er jo ille at et sted skal stå tomt store deler av året. Nå bruker vi hytta både sammen og hver for oss. Vi kan dra på andre typer ferie uten å få dårlig samvittighet over tom hytte, og har plass til å ta med gode venner når vi ønsker det. Deling fungerer knallbra for oss.

Lettere sammen Det er fem år siden de to familiene beg ynte å se seg om. Begge parene hadde lett en del på egen hånd i noen år, men det var da John Fuller og Atle Krokeide begynte å gå sammen på visninger at ting begynte å skje. Drømmen materialiserte seg i en liten hytte fra 1971 på Onsøy utenfor Fredrikstad.

- Endelig ble det litt fart i sakene. John og jeg har kjent hverandre lenge og har mange av de samme verdiene. Vi hadde sett en del, og begynte snart å bli veldig klar over hva vi ikke ønsket oss.

På denne bestemte visningen gikk de feil og havnet helt nede ved sjøen, og var egentlig solgt allerede da de så kystlinjen. - Det var ikke så dumt at vi så havet før hytta, for å si det sånn. Men det at hytta vår ikke har utsikt gjør ikke så mye nå. Vi vet jo at havet er der, og liker at terrenget er så røft og ekte, sier Krokeide Det tok ikke lang tid å trives på Onsøy. - Vi bestemte oss også fort for at hytta måtte gjennom en hel del en dringer for å bli slik vi drømte om. Den var liten og upraktisk og minnet egent lig mest om en fjellhytte. Anne og John, Cecilie og jeg har til sammen seks barn i alderen fire til tretten år. Vi ønsker å være her både sammen og hver for oss, og så at hytta hadde stort potensiale planløsningsmessig. Vi en gasjerte MNIL Thomas Ness som teg net for oss, og alt var ferdig sommeren 2010. Nå har vi bare lyst til å være her hele tiden.

Velfac-vinduer og dører i pulver lakkert aluminium er montert i flukt med kledningen.

Den multifunksjonelle trappen gir både gangsone, ligge- og sitteplasser.

8 Atle og Cecilie Krokeide er svært fornøyd med at de valgte å dele hytte med noen av sine nærmeste venner. På denne måten får de maks ut av både kos, tid og økonomi. Litt føles som mye mer Den opprinnelige hytta var på ca. 50 m². Med utbyggingen er den blitt ca 20 m² større, - med en god og funks jonell romløsning og stor terrasse som endrer bruksmulighetene totalt.

Hovedhuset består av tre doble soverom mot nord, et enkelt dusjbad og åpen kjøkken-/stueløsning mot sy dvest. Store dører gir direkte adgang til terrassen som ligger i samme nivå som gulvet inne. De sjenerøse vin duene gir verdifullt lys og fin nærhet til naturen. Eiendommen har også et lite anneks med egen terrasse og eks tra overnattingsmuligheter. Her skal det pusses opp denne sommeren.

Bevisst materialvalg Både hus og terrasse er bygd i Kebo nytre. Det miljøvennlige treverket er trykkimpregnert med et avfallsstoff fra sukkerindustrien som gråner naturlig og er helt vedlikeholdsfritt. Dette var avgjørende for valget.

- Vi surfet mye på internett for å finne de helt riktige materialene. Ke bony kjente vi litt til fra før gjennom anbefaling fra venner, og Thomas som tegnet hytta var veldig begeistret. Det var fristende å slippe å tenke på ved likehold, og da vi så en rekke bilder av prosjekter utført i Kebony brukte vi ikke lang tid på beslutningen. Vi fant blant annet et spennende villaprosjekt på Kjelsås hvor det var brukt Kebony og de samme Velfac-vinduene som vi endte opp med her. De er av sprøytelak kert aluminium på utsiden og hvitmalt tre på innsiden. Visstnok så godt som vedlikeholdsfrie de også, og veldig le kker design. Vinduene og treverket står perfekt til hverandre i dette tøffe landskapet, mener Krokeide.

Hytta ligger jo i et typisk norsk kyst terreng, og Kebony-treverket matcher landskapet på en helt magisk måte. - Se på terrassebordene mot svaber get under. De kommer til å blende inn perfekt, og hytta vil bli mer og mer som en del av naturen rundt. Trever ket har allerede begynt å gråne en hel del, særlig på de horisontale flatene, og det kommer til å få en utrolig fin patina - ikke ulikt sibirsk lerk. Vi an grer heller ikke på at vi valgte å mon tere terrassebordene med beslag an befalt av Kebony. Treverket kommer mye bedre til sin rett uten sjenerende skruehull. Det at Kebony er miljøvenn lig, bærekraftig og norskprodusert er en fin bonus. Alle disse aspektene, og det at vi slipper å bruke etterlengtede sommerdager på vedlikehold, er noe De rillete terrassebordene av miljøimpregnert Kebony SYP gir et silkemykt underlag for bare føtter.

vi kommer til å være fornøyd med i mange år, sier Atle Krokeide.

Få tips og inspirasjon på www.velfac.

no og www.kebony.com.

Anya Seeberg Liaaen (tekst og foto) Gode delingsråd Q Atle Krokeide er veldig fornøyd med hvordan delingen fungerer: «Når det gjelder hvordan vi samarbeider om hytta, så er det vel fair å si at vi ikke har strukturert eller formalisert det så veldig. Mest fordi vi kjenner hverandre så godt og har erfart så langt at dette ikke har vært noe praktisk problem for oss.

Vi eier 50 % av hytta hver, og deler derfor alle løpende utgifter og nye investeringer på samme måte. Hva vi skal investere i (ombygging, oppussing, etc.) blir vi enige om gjennom å diskutere oss frem til en konklusjon. Her må begge parter gi og ta litt, men så langt har det gått veldig bra. Selv om vi kan være uenige, er det jo også hyggelig å ha noen å diskutere frem kule løsninger med.

Ellers har vi et opplegg hvor vi deler på bruken av hytta på denne måten: Q Skoleferien deles i to (første- og andre halvdel), som gjør at man om sommeren kan bruke hytta i en lengre periode sammenhengende.

Q Resten av året (les: helgene) har vi hytta annenhver uke. Ønsker man å bruke hytta utenom tur, tar man bare en telefon for å sjekke om det er OK.

Q Så langt så har vi (utenom sommerfe rien) vært på hytta en god del sammen i helgene, - fordi det er så trivelig å være der med gode venner, og fordi barna har det gøy sammen Q Dugnad og egeninnsats følger litt samme opplegget, vi bestemmer hva som må gjøres når, og så drar vi som regel sammen for å gjøre jobben.

Q Vi har jo egentlig et opplegg tuftet på at vi respekterer hverandre og har noenlunde samme ønsker for hytta. Det er lite som er formalisert.

Dette fungerer bra for oss, men det vil det jo ikke nødvendigvis gjøre for alle. Man bør nok tenke godt over hvem man inngår felles-eie med …»