Søndagsskolelærere i ny drakt

Download Report

Transcript Søndagsskolelærere i ny drakt

Informasjon

NES-posten

M E N I G H E T S B L A D F O R N E S N R . 2 – A U G U S T – 2 0 1 1 4 4 . Å R G A N G

Søndagsskolelærere i ny drakt

Husk Kirkevalget Mandag 12. september fra kl. 10 - 20

Valget består av både menighetsråds- og bispedømmerådsvalg.

Forhåndsstemming på kirkekontoret fra 10. august til 5. september.

Stor innsats av frivillige s. 2-3 Kirkevalget - Presentasjon av kandidatene s. 4-7 Intervju med Øystein Nygaard s. 12

Heidi Maridal dramatiserer en bibelsk fortelling med hjelp av sin søster Hilde. Les mer om nye takter i søndagsskolene.

side 14

Stor innsats av friv

Menighetene i Nes har mange og dyktige ansatte: kirke mus ikere, diakoner, kirke gårds arbeidere, kon tor personale, ung doms arbeid ere og prester. Menighetene er likevel helt avhengige av frivillige og deres innsats.

Når du kommer til gudstje neste, blir du møtt av kirkeverter som tar imot i døra og gir deg salmebøker og program. Eller som tar imot dåpsfølgene og hjelper dem til å finne seg til rette i kirken. Det samme skjer ved bryllup – der er det bryllups verter som klargjør kirken foran en vielse og rydder opp etter på. Kirkeverttje nesten utføres i noen av Her er 3 av håndverkere med mange timer på Kirkestua: Per Munkelien, Bjørn Lien og Halvard Scharning.

menig hetene av medlemmene i menig hets rådet, mens andre menig heter har faste kirkeverter som har hatt dette som en frivillig oppgave i mange år!

Det tar jeg som et tegn på at de synes dette er en fin og meningsfull oppgave! en kjempeinnsats for å restaurere og bygge om det gamle gravkapellet i Ingeborgrud til en tidsmessig, praktisk og vakker kirkestue. Bare på dette arbeidet er det lagt ned over 2000 dugnads timer! men vi har i tillegg en rekke tilstelninger som krever bevertning. I Fen stad kirkestua har vi et eget «Duarn» – det er altså ikke bare holder seg med smøre team! smøreteam skiløperne på som Bilde på framsida i denne utgaven er et annet eks empel på frivillighet.

Heidi Maridal er som søn dagsskolelærer i Fenstad en representant for de mange som engasjerer seg i ar beidet blant barn og unge. En annen er Reidar Vangen som i flere år har stilt opp som frivil lig på konfirmantcafeene på Skytter huset i Skogbygda, og som i år også var med som leder på Friluftsgruppas over nattingstur på Fjølungen.

Den frivillige innsatsen er veldig mangfoldig i menighetene våre. Den siste vinteren har en rekke karer gjort I løpet av et år serveres det utrolig mange kopper kaffe på tilstelninger i menig hetene i Nes. Etter de fleste guds tjenester inviteres det til kirkekaffe, Reidar Vangen instruerer konfirmantene før skyting på konfirmantcafeen. Kirkevertene Bodil Grenaker og Marianne Andersen gjør klar til gudstjeneste i Nes kirke sammen med kirkemusiker Øyvind Sørum.

Disse får stå som repres entant for de mange som gjør en stor og flott innsats i menig hetene i Nes. Som prest er jeg stolt av de mange flinke og engasjerte frivillige som jeg møter i menighetene våre. Noen gjør en innsats som er syn lig for mange, mens andre gjør en inn sats mer i det skjulte. Mitt inntrykk er

2

NES-POSTEN NR. 2 – 2011

rivillige

Nesposten menighetsblad for Nes

Redaktør:

Kjell Ellefsen

Redaksjonskomite:

Odd Istad, Auli • Svein Oscar Skjærli, Årnes • Klaus Aasvangen, Ingeborgrud Marianne Askvik, Udenes • Anne Marie Ramstad, Nes • Jon Inge Maridal, Fenstad Ungdomsleder Lilly Lauten.

Layout:

Jon Åge Aarhus •

Trykk:

Merkur Trykk, Oslo

Ansvarlig utgiver:

Nes kirkelige Fellesråd.

Adresse:

Nesposten, postboks 205, 2151 Årnes, E-post: [email protected]

Bankgiro:

1619.50.18476 Les Nesposten også på: www.nes.kirker.net

Smøreteamet på Duarn: Wenche Smedsrud, Wenche Hogsnes og Ruth Hansen.

at mange opplever det å få være med slik som noe fint og meningsfullt. En stor takk til alle frivillige! Og stadig trenger vi flere frivillige medarbeidere – kanskje du også kan bli med oss? Og her er alder ingen hindring!

Kjell Ellefsen

ALPHA ALPHA ALPHA - kurs

Finnes det en Gud – eller er det bare en tilfeldighet at jeg er til?

Hvem var Jesus? Har han noe med mitt liv å gjøre?

Og hva med den Hellige Ånd? Han forstår jeg ikke noe av…

Alle sammen stiller vi spørsmål.

De aller viktigste spørsmålene du stiller er det bare du selv som kan finne svaret på. På Alpha får vi undre oss sammen.

Vi inviterer deg til å bli med på Alpha-kurs. Kurset starter med at vi spiser kveldsmat sammen, så hører vi om dagens tema før vi setter oss i grupper. Vi samles 5 tirsdager (13.9., 11.10., 8.11., 10.1. og 14.2.) på Elvhaug fra kl. 19.30-21.00.

Velkommen

Kontaktperson: Sokneprest Fredrik Larsen-Mehren, 97 18 65 99.

SYNSPUNKT:

Tanker om det gode – godhet

Etter at jeg ble førtidspensjonist har jeg hatt god tid til å lese, og da kom jeg på at jeg skulle prøve å finne frem til litteratur som omhandlet det gode. Det har ikke vært så vanskelig, men det som har vært vanskelig, er å finne ut: Hva det gode er? Hvorfor er vi ikke bestandig gode? Hvorfor er ikke alle gode?

Jeg tror at det kan gå an å se det gode i menneskene, men det går neppe an å se det fysisk, bortsett fra utstrålingen.

Om man ikke kan se det gode i et menneske – så kan man føle det, kjenne det, oppleve det i nærværet og i kontakten med enkeltmennesker.

Svensken Owe Wikstrøm har skrevet en bok som heter: «OM GODHET– medføl else i en selvopptatt tid». Denne boken skrev han etter at han hadde vært igjen nom en vanskelig hendelse – nemlig hjertestans, og da begynte han å stille spørsmål: «Hvor ble det av snakket om det gode mennesket? Hvem fører fram godhet, ømhet og uselvisk selvoppofrelse som ideal? Hvor finnes de gode ikonene i samtiden, bortsett fra store forbilder som Nelson Mandela eller Mor Teresa»?

Han skriver også at man kan diskutere ordet «snillhet». Hjelpeorganisasjoner står ofte i kø for å hjelpe etter katastrofer, men det er ofte kortvarige prosjekter.

Det er snilt gjort, men godhet er noe mer – noe som varer lengre – som sitter i menneskene bestandig?

Hva er godhet? Spørsmålet om hva godhet er, er blitt diskutert siden antikken, og filosofen Platon sier et sted: Solen representerer ideen om det gode. Den er kilden til lys, og avslører ting slik de virkelig er, mens mørket skjuler virkeligheten. Er vi innestengt i et mørkt rom prøver vi alltid å se etter lyset.

Hvor stor del av vår godhet, beror på arveanleggene våre, og hvor stor del påvirkes av oppveksten og andre miljøfaktorer? Studier viser at godhet ikke bare er innlært adferd.

Vi mennesker har mye godt i oss, og det beste er at godhet lønner seg.

Jeg har lest et sted: «Du kan ikke si et godt ord for tidlig, for du vet aldri når det blir for sent».

Godhet er handling – ikke prat. Gjør noe.

Man kan kanskje si at det gode menneske er det samme som det omtenksomme mennesket?

Vi husker vel hvordan den fortapte sønn, som sløste bort arven og deretter angret og vendte tilbake til faren, ble mottatt. Farens favn var stor og uten spørsmål.

(Lukas 15.11-32) For et forbilde for oss og for et bilde på Guds grenseløse kjærlighet og fullkomne godhet.

Aftenbønn

Kjære Jesus. Velsign meg i natt.

Om jeg våkner så er du hos meg.

Om jeg ikke våkner så er jeg hos deg.

Odd Istad

3

NES-POSTEN NR. 2 – 2011

SLIK STEMMER DU:

Valg av menighetsråd Kandidatlisten er satt opp i prioritert rekkefølge.

Du kan levere stemmeseddelen uten endringer eller du kan endre på den.

Du kan endre ved å: • Gi kandidaten en tilleggstemme ved å sette et kryss i ruten til venstre for navnet til kandidaten.

Kandidaten får da to stemmer.

• Tilføye navn på valglisten en gang.

Disse kan ikke gis tilleggstemme.

Kandidaten får da en stemme.

• Stryke kandidater på valglisten ved å sette en strek over navnet.

Kandidaten får da ingen stemme.

Øvrige kandidater får en stemme hver ved opptellingen.

Andre endringer vil ikke telle med i valgoppgjøret.

Bruk blå/svart penn eller blyant.

Valg av bispedømmeråd og Kirkemøte • Kandidatlisten er uprioritert og satt opp i alfabetisk rekkefølge.

• Minst en av kandidatene skal rangeres. Der kan rangeres så mange kandidater som du ønsker.

• Stemmesedler med manglende rangering blir forkastet.

• Marker rangeringen av kandidater med tall i ruten til venstre for kandidatens navn.

• Ved tosifret tall skrives et siffer i hver rute.

HER KAN DU STEMME:

Årnes menighet: Nes kulturhus - Østgård skole, Fjellfoten skole Auli menighet Haga sammfunnshus - Auli skole, Fjellfoten skole Fenstad menighet Fenstad skole Ingeborgrud menighet Skogbygda skole Udenes menighet Neskollen skole Nes menighet Neskollen skole

4

NES-POSTEN NR. 2 – 2011

BRUK DIN STEMME

I år er det kirkevalg, det betyr at du kan stemme på kandidater til menighetsrådet i din menighet og på kandidater til Borg bispedømmeråd og Kirkemøtet.

Valgdagen, 12. september,er samme dag som det er valg til kommunestyre og fylkesting.

Demokratireformen: Stortinget har vedtatt en Demokratireform for Den norske kirke og valgene i 2009 og 2011 er en del av prosessen som på sikt skal gjøre kirken mer selv stendig i forhold til staten.

Valget er derfor lagt til rette slik at flest mulig skal stemme.

I Nes har alle menighetene en prøveordning der det er valg hvert 2. år og halv parten av hvert menighetsrådet er på valg, det velges og varamedlemmer. Kandidatliste/stemmeseddel: Alle menighetsrådene har nå laget lister med kandidater til valget. Kandidatlis tene til menighetsrådene og bispedømmerådet/Kirkemøtet ser dere her i bladet og det er mulig å se kandidatlistene på Kirkens kontorer.

Menighetsrådene har satt opp kandidatlistene i prioritert rekkefølge. Når du stemmer på menighetsråd kan du levere stemmeseddelen uten endringer eller du kan endre på den.

Kandidatlisten til bispedømmerådet/Kirkemøtet er satt opp alfabetisk, dvs. i uprioritert rekkefølge og du må rangere minist en av kandidatene.

Du får informasjon om hvordan du endrer på stemmeseddlene i valglokalet eller se ”faktaboksen” her i bladet.

Valgkort: Alle som er medlem av Den norske kirke vil få tilsendt et valgkort i første halvdel av august.

Der vil det bl.a. stå hvor du skal stemme. Ta med deg valgkortet på valgdagen.

Det kirkelige manntallet: Det kirkelige manntallet blir lagt ut til ettersyn på Kirkens kontorer på Årnes fra 10. august.

Der kan du undersøke hvordan du er oppført.

Forhåndstemmegiving: Du kan forhåndstemme til både menighetsrådsvalget og bispedømmerådet.

Det er forhåndstemmegiving på Kirkens kontorer på Årnes fra 10. august til 8.

september i kontorets åpningstid fra 09.00 til 14.00. I tillegg blir det forlenget åpningstid til kl 19.00 torsdag 8. september.

Det vil og bli gitt anledning til å forhåndstemme på Nes sykehjem og Nes Bo & Servicesenter.

Dersom noen ikke kan møte frem på valgdagen eller til forhåndstemmegiving, så er det anledning til å stemme hjemme.

Kontakt Kirkens kontorer 63 91 12 81.

Valgdagen På valgdagen den 12. september vil valglokalene være oppe fra 10.00 til 20.00.

Valglokalene: Kirkevalget vil foregå i de samme bygningene som kommunens valg, men i et annet rom.

Nye skolekretser og valgkretser påvirker også kirkevalget. I år er det derfor ingen valglokaler i Nes menighet. De som skal stemme på Nes menighetsråd stemmer på Neskollen skole eller Skogbygda skole.

Vi håper at folk møter frem til sine valglokaler og bruker stemmeretten.

Kandidater til menighetsrådsvalget i Ingeborgrud sokn

1. Roy Normann Aasvangen 68 år, pensjonist og jordbruker, f.t.

kasserer i Inge borgrud menig hetsråd siste periode. En av lederne i dugnads arbeidene i den nye kirkestua.

2. Kari Børresen Smedstad 65 år, pensjon ist, har vært med i Ingeborg rud menighets råd i flere perioder.

Det skal velges 3 medlemmer og 5 varamedlemmer.

4. Hanne Kari Togstad 45 år, lærer, opptatt av natur, kultur og dyr. 7. Tor Karlsen 59 år, jord bruker, har vært med i Ingeborg rud Menig hets råd siste periode.

10. Klaus Aasvangen 64 år, pensjon ist og jord bruker, har siste periode vært med i redak sjonskomiteen i Nesposten fra Ingeborgrud 5. Ola Svennebye 69 år, pensjon ist har tidligere lang erfaring Fra næringsvirk somhet. Ini tiativtaker til restaureringen av orglet og kirkestua.

8. Solveig Bekkerud 60 år, pensjon ist, har vært med i Ingeborg rud Menighets råd flere perioder.

11. Gunn Marianne Fjellvang 43 år, eks peditør , har tidligere vært med i Ingeborg rud menighetsråd.

Interesser: Fotball. Har vært fotball trener.

3. Bjørn Erik Lien 63 år, snekker, har vært faglig veileder og ut førende snekker ved den nye kirkestua.

6. Arve Spigseth 56 år, rektor ved Skogbygda skole. Har vært med i Ingeborgrud menighetsråd en periode.

9. Paal-Arne Scharning 39 år, leder for utgående delelager, Inter esser : Elg- og rådyrjakt .

Kandidater til menighetsrådsvalget i Nes sokn

Marit Tora Bråten 62 år, Ringsbyvegen Bodil Grenaker 64 år, Vormlia

Det skal velges 3 medlemmer og 5 varamedlemmer.

Inger Dystland 56 år, Sandvegen Bjørn Dybli 55 år, Rustadgutua Else Marie Bjerkemoen 58 år, Ringsbyvegen Cecilie Eggum 55 år, Eggumvegen Ann-Kristin Bålerud 41 år, Kongsvingervegen Hans Jacob Bøhn 62 år, Røavegen NES-POSTEN NR. 2 – 2011

5

Kandidater til menighetsrådsvalget i Fenstad sokn

1. Monica Angelia Olsen 38 år Jobber som hjelpe pleier ved hjemme syke pleien i Vorm sund.

Opp rinne lig ut dannet institu sjonskokk og glad i å lage mat og kaker. Fra Vevelstad kommune litt utenfor Brønnøysund. Flyttet sørover i 1995 og slo seg ned i Fenstad i 1998. Glad i å gå tur med hund, aller helst på fjellet.

Er med i koret Godt og Blandet, og har tidligere sittet i menig hetsrådet som 1. vara.

Hvem er du?

Jeg er en person som liker å holde på tradisjoner. Det er viktig å ikke glemme de. Hvorfor skal man innføre noe nytt, hvis det gamle fungerer bra? Dagens unger kjenner seg ikke igjen i for tellinger fra da jeg var liten. Kall meg gjerne litt gammeldags, men det liker jeg å være.

2. Eva Våler 61 år Jobber som seniorkon sulent ved en institusjon drevet av Frelsesarméen.

Utdannet barnevernspe dagog og LØFT terapeut. Bosatt på Brårud siden 1968, etter en oppvekst i Fen stad. Er ellers opptatt med hus og hjem, familie, barnebarn og regnskapsførsel for mannens firma. Har ikke sittet i menig hetsrådet tidligere.

Det skal velges 3 medlemmer og 5 varamedlemmer.

Hvem er du?

Jeg er i grunn ei rolig dame, og blir fortalt at jeg er åpen og ærlig. Nysgjerrig på verden og liker å reise og oppleve nye steder. Liker å drive med hånd arbeid. Og så er jeg veldig glad i jobben min – jeg trives i Frelsesarméen og arbeidet med barn og ungdom.

3. Alvin Mikalsen 69 år Er i dag pensjonist og skipper på Elvekongen. Opprinnelig fra Lofoten, men flyttet til Øst landet allerede tidlig på syttitallet.

Giftet seg i 1971, fikk barn i 1976 og slo seg ned på Brårud i 1979 etter et kort opphold i Skogbygda. Har tidligere vært med i menighetsrådet, både som fast medlem og som vara.

Hvem er du?

Jeg er en småbruker- /fiskesønn fra Lofoten. Mor var hjemme og far var på sjøen, allikevel har jeg 11 søsken, svarer Alvin og humrer på ekte Nordlandsvis.

Jeg er nok litt uhøytidelig. I ung dommen ville jeg bli skipper i Is havet eller på hvalfangstskute, men helsa satt stopper for det.

Planen ble endret og jeg ut dannet meg til maskinteknikker.

Etter at jeg slo meg ned på Brårud og kom i kontakt med menighetsarbeidet, er det helt klart ungdomsarbeidet som tiltaler meg mest. Det er veldig viktig, og ikke minst – veldig moro!

4. Oddrun Clason 49 år Jobber som lærer i Nes. Opp rinnelig fra Odal, men bosatte seg på Fenstad i 1989. For tiden opptatt med skolemusikken, koret Godt og Blandet og Buggens venner. Går mye i skog og mark, både sommer og vinter.

Har ikke sittet i menighetsrådet tidligere.

Hvem er du?

Jeg liker at det er litt forskjell på hverdag og helg. Man skal ha respekt for verdier, respekt for ulike steder og tider. Man skal få lov til å være seg selv, men det handler om å respektere de arenaene man befinner seg på.

Alt til sin tid.

5. Bjørg Holter 61 år 6. Laila Elverhøi 69 år 7. Sverre Rimstad 67 år Har jobbet som jordbrukssjef i Nes kommune siden 1980, ved siden av det å være jordbruker i Fenstad. Flyttet til Fenstad allerede som 5 åring. Inter esserer seg for mosjonsidrett, som ski og friidrett, samt his torie. Da gjerne gammel lokal historie. Har sittet 8 år i menighetsrådet tidligere.

Hvem er du?

Det eneste som var sikkert var at jeg skulle ta over gården etter mine foreldre. Spesielt far var engasjert i organisasjonsliv, noe som nok har medvirket til mitt samfunnsengasjementet. Et engasjement som har medført utenlandsopphold for Kirkens nødhjelp og FNs jordbruks organisasjon, samt 5 perioder i kommunestyret.

8. Nils Sundby 52 år Jobber som nordisk logis tikkleder i 3M.

Opprinnelig fra Greniskogen, men har bodd i Fenstad siden 1981. Er for tiden leder i Fenstad Normisjon, og aktiv i koret Godt og Blandet. Fritiden går med til trening, motorsykkel, barn og barnebarn. Har tidligere sittet 19 år i menighetsrådet, hvorav 8 år som leder.

Hvem er du?

Jeg er allsidig – jeg syr bunader, skrur på biler, kjører motorsykkel og pusser opp hjemme. Til dag lig sitter jeg på kontor. Jeg liker å gjøre forskjellig ting. Bidra der det trengs, med det som er morsomt.

Kandidater til menighetsrådsvalget i Udenes sokn

Per Hansen 58 år, Udnesvegen Solveig Birgitte Nordlund Mørdre 48 år, Mørdrebakken

Det skal velges 2 medlemmer og 5 varamedlemmer.

Vigdis Roaldstveit Lønning 67 år, Geminivegen Anne Lise Wølner 69 år, Rudsvegen Frithjof Smith-Gahrsen 67 år, Tomteråsvegen Cora Halsan 64 år, Ilastubben

Kandidater til menighetsrådsvalget i Auli sokn

Knut Sinkerud 60 år og har sittet i Auli menighetsråd i 7 år og vært leder i 6 år.

Han nevner to oppgaver som blir spesielt viktig. Å få skikkelig i gang kirkens store satsing på opp læring for alle døpte fra 0 til 18 år som nå settes i gang over hele landet. Det dreier seg om å for midle evangeliet slik at barn og unge får møte Jesus og bli hans etterfølgere.

Å fortsette arbeidet med å styrke fellesskapet i Auli menighet.

Gudstjenestene og andre samvær må være mye mer enn seremonier og arrangement, de må virkelig gi de som deltar noe.

Kirken har også kontakt med mange gjennom de kirkelige handlingene. Det er vår mulighet til å formidle verdens beste bud skap og invitere til å bli med i et inspirerende fellesskap. Odd Arthur Istad 64 år og har tid ligere sittet 8 år i Udenes menighetsråd, da Auli og Udnes var et sokn og har vært kom-

Det skal velges 3 medlemmer og 5 varamedlemmer.

munens representant i Felles rådet i 4 år. Mitt ønske for de neste fire årene er at Auli menighet må være en levende menighet, hvor det er godt å være og at budskapet om Jesus Kristus, som vår frelser vil lyde klart og rent.

Ønsker også å bidra til at antallet faste kirkebesøkende øker og at flere tar del i menighetens for skjellige oppgaver.

Else Marie Huser 67 år og har vært med i menighets rådet i 4 år og ønsker nå gjen valg. Stiller til valg igjen fordi hun synes det er givende å jobbe for kirken og menigheten og gjøre en frivillig innsats. Pål Furuseth 72 år og har vært med i Auli menighetsråd i 6 år og vært Aulis rep res entant i Felles rådet i 6 år.

Som medlem av Auli menig hetsrådet vil jeg arbeide for: Kirken skal være raus overfor de som bor i Auli kirkesokn.

Samarbeide med lag og for eninger i menigheten og sam arbeid med nabomenighetene må utvikles videre. Demokrati i Kirken er viktig, åpenhet om ting som skjer og medvirkning fra de som bor i Auli menighet må styrkes. Kirkereformen (det po litiske kirkeforliket i 2008) krever medvirkning fra både gamle og unge.

Av konkrete tiltak utover det bestående menighetsarbeidet vil jeg prioritere: Babysang for de aller minste. Barnesangkor om nødvendig i samarbeid med nabomenigheter.

Arbeide for flere tiltak som om fatter tenåringene.

Flere familiegudstjenester innen rammen av antall gudstjenester.

Valg av salmer / sanger i gudstje nestene som vil gi større sangdeltakelse og sangglede.

Omdisponere gudstjenesteres surser til ungdomsarbeid.

Videreutvikle diakoniarbeidet i menigheten.

Randi Olaug Brøterfallet 71 år og har vært med i menighets rådet i 8 år og ønsker nå gjen valg. Hun synes det både er hyggelig og lærerikt å kunne være med i menighetsrådet og få et innblikk i hva kirken driver med.

Rita Margarethe Tapio 50 år og ny og har ikke sittet i menighetsråd tidligere.

Hun har svart ja til å stå på listen fordi det høres interessant ut og hun er åpen for å gjøre en innsats. Hun mener arbeidet blant barn og unge er av det aller viktigste i menigheten.

Kandidater til menighetsrådsvalget i Årnes sokn

Gurly Melby 66 år, Brurestien Svein Oscar Skjærli 34 år, Høievegen Irene Solvåg Nesse 45 år, Hagen

Det skal velges 4 medlemmer og 5 varamedlemmer.

Unn Eva Østvang Abert 47 år, Nestenbyvegen Mette Irene Karstensen 47 år, Jernbanegata Ingrid Birgitta Oscarsdotter Løkkevik 73 år, Brusestien Linda Marit Elstad 53 år, Brusestien Knut Samseth 48 år, Kvennvegen Trond Pedersen 55 år, Møllerstua Siri Larsen 43 år, Kirkevegen NES-POSTEN NR. 2 – 2011

7

8

Dette skjer:

Kulturkirken Nes 1. til 4.

september

Torsdag 1. september Fredag 2. septemberer Lørdag 3. september

stiller tekstil kunstner Inger Fladby Thinn ut sine kirketekstiler.

Kulturrådgiver i Borg bispedømme Helga Johanne Størdal holder foredrag om Kirkens at traksjon som kulturscene og kulturaktør.

Kvelden avsluttes med konsert med Audun Breen og Øyvind Sørum kirken åpen for skole klasser. Omvisning må forhåndsbestilles. blir det konsert og tre retters middag med ørret som hovedingrediens.

Mesterkokk Lill Jorunn Trondrud lager maten og konserten blir ørretkvintetten av Franz Schubert framført av Camilla Rognes, fiolin, Mari Giske, bratsj, Kjersti Rydsaa, cello, Steinar Børmer, kontrabass og Øyvind Sørum klaver. Søndag 4. september går vi pilgrimsvandring fra Stein skole til Kirkeruinene. Pilgrimsvandringen avsluttes med gudstjeneste. Etter gudstjenesten blir det servert suppe. Fenstad menighet

Duarn

Velkommen til formiddagstreff med mat og hyggelig prat, sang og musikk, møte med mennesker som har noe å fortelle og «pres tens 5 minutter». Trenger du skyss, ring 99 32 18 68 eller 63 90 41 49. I høst samles vi på disse onsdagene 21. september, 12. oktober og 9. november kl 11-13 Fenstad misjonsforening

Foreningen samles i høst slik:

Onsdag 17.08 kl 19.00 hos Wenche og Sigmund Hogsnes Onsdag 14.09 hos Else og Erling Hansen Onsdag 19.10 hos Gudrun Ask Onsdag 09.11 hos Guri Rimstad Ingeborgrud menighet Kirkestua er vanligvis åpen for kaffeservering torsdager kl 16-19.

Eftasvæl

Utover høsten planlegges «Eftasvæl» i Kirkestua. Når Fenstad har sin Duarn, vil vi lage til «Eftasvæl». Det blir åpent hus i kirkestua med kaffe og prat, sang og litt program.

Arr: Ingeborgrud diakoniutvalg og menighets råd Busstur til Trautskogen kapell

søndag 28. august. Avreise fra Skogbygda kl. 12.45

Arr: Ingeborgrud diakoniutvalg

Musikk lunsj i Nes kirke.

Nes menighetsråd startet med musikk lunsj i vår, etter ide fra Fenstad med «duarn» og sven skenes «suppe lunsj». Øyvind Sørum holder konsert ca ½ time og etterpå serveres suppe og god til sosialt samvær. Noe sang har det også blitt. En hyggelig avveksling i hverdagen for de som har tid. Vi har fått god hjelp av Vormsund misjonsforening. 7. september starter vi opp igjen og da med hjelp av Nes bygdekvinnelag. Neste musikk lunsj blir 05. oktober og med hjelp av Greni Sanitetsforening og siste før jul blir 02. november og med hjelp av Vormsund sanitetsforening.

Anne Marie Ramstad

Gudstjenester

Med forbehold om endringer

28. august – 11. søndag etter pinse

Prekentekst: Lukas 19.41-48: «Da Jesus kom nærmere og så byen, gråt han over den».

Årnes kirke kl 11.00

Misjonsgudstjeneste.

Nes kirke kl 11.00

Gudstjeneste med nattverd.

Fenstad kirke kl 11.00

Gudstjeneste med dåp. 4. september – 12. søndag etter pinse

Prekentekst: Lukas ev. 18.9-14: «Gud, vær meg synder nådig»

Bjørknes skole kl 11.00

Gudstjeneste. Natursti + salg av mat.

Auli kirke kl 19.00

Sangkveld

Klodsbodding kapell kl 11.00

Gudstjeneste

Stein skole kl 11.00

Pilegrimsvandring.

Nes kirkeruin kl 14.00

Gudstjeneste ved avslutningen av pilegrimsvandringen. Servering av suppe.

Ingeborgrud kirke kl 11. 00

Gudstjeneste med nattverd.

11. september – 13. søndag etter pinse – en «takkens søndag»

Prekentekst: Markus ev 7.31-37 «Alt han har gjort er godt».

Årnes kirke kl 18.00

Tomasmesse.

Auli kirke kl 11.00

Gudstjeneste med presentasjon av konfirmantene. ”Kirkebolller”.

Nes kirke kl 18.00

Gudstjeneste med presentasjon av konfirmantene.

Udenes kirke kl 11.00

Gudstjeneste med presentasjon av konfirmantene.

Fenstad kirke kl 11.00

Gudstjeneste med presentasjon av konfirmantene.

18. september – 14. søndag etter pinse – gjerne kalt «nestekjærlighetens søndag»

Prekentekst: Lukas 10.25-37 «Han fikk inderlig medfølelse med ham».

Årnes kirke kl 11.00

Gudstjeneste med presentasjon av konfirmantene.

25. september – 15. søndag etter pinse – gjerne kalt «takknemlighetens søndag»

Prekentekst Lukas ev 17.11-19 «En av dem kom tilbake og lovpriste Gud».

Årnes kirke kl 11.00

Familiegudstjeneste og høsttakkefest. Utdeling av bok til 4-åringene.

Auli kirke kl 11.00

Diakonigudstjeneste. Kirkekaffe.

Udenes kirke kl 11.00

Høsttakkefest. Gullkonfirmanter.

Ingeborgrud kirke kl 11.00

Gudstjeneste med presentasjon av konfirmantene.

2. oktober – 16. søndag etter pinse

Prekentekst: Matteus 6.24-34: «Vær ikke bekymret».

Årnes kirke kl 18.00. Gudstjeneste med nattverd.

Auli kirke kl 19.00

Sangkveld.

Fenstad kirke kl 11.00

Gudstjeneste med nattverd.

Skansen, Målerud

av «jegerkost».

(Skogbygda)

kl 18.00

Jegermesse. Samling rundt bålet – servering 9. oktober – 17. søndag etter pinse – gjerne kalt «høstens påskedag»

Prekentekst: Johannes ev 11.17-27.37-44 «Jeg er oppstandelsen og livet».

Årnes kirke kl 11.00

Gudstjeneste.

Klodsbodding kapell kl 11.00

Gudstjeneste med nattverd. Kirkekaffe.

Nes kirke kl 11.00

Gudstjeneste med nattverd. Gullkonfirmanter.

16. oktober – 18. søndag etter pinse – gjerne kalt «frihetssøndagen»

Prekentekst: Markus ev 2. 18-28 «Ny vin i nye skinnsekker».

Årnes kirke kl 18.00

G2 - Ungdomsgudstjeneste felles for hele Nes.

Auli kirke kl 11.00

Familiegudstjeneste. Høsttakkefest. Utdeling av bok til 4-åringene. Bygdekvinnelaget deltar. Kirkekaffe.

Udenes kirke kl 11.00

Gudstjeneste med nattverd.

Fenstad kirke kl 11.00

Gudstjeneste. Gullkonfirmanter.

Ingeborgrud kirke kl 18.00

Sangkveld. 23. oktober – 19. søndag etter pinse

Prekentekst: Salme 73,23-28 «Du leder meg med ditt råd».

Årnes kirke kl 11.00

Gudstjeneste. Musikkterapigruppa deltar.

Nes kirke kl 11.00

Gudstjeneste med nattverd.

Udenes kirke kl 18.00

Tomasmesse.

Ingeborgrud kirke kl 11.00

Familiegudstjeneste. Skogsbærene. Utdeling av bok til 4-åringene.

NES-POSTEN NR. 2 – 2011

Merk: – navn på de som holder gudstjenesten, vil komme i gudstjenestelisten i Raumnes på lørdager. – som oftest vil det være kirkekaffe etter gudstjenestene Dette skjer i kirkene i Nes 28.08 – 20-11.

30. oktober – Bots- og bededag

Prekentekst: Hebreerbrevet 3.7-11 «I dag, om dere hører hans røst, så gjør ikke hjertene harde».

Årnes kirke kl 11.00

Gudstjeneste.

Auli kirke kl 18.00

Gudstjeneste med nattverd. Fellesskapskveld.

Fenstad kirke kl 11.00

Familiegudstjeneste. «Sprell levende» – opplegg sammen med søndagsskolen. Utdeling av bok til 4-åringene.

6. november – Allehelgensdag

Prekentekst: Matteus 5.1-12 «Salige er de som sørger, for de skal trøstes». I alle kirkene minnes vi de som er døde siden forrige allehelgensdag.

Årnes kirke kl 18.00

Gudstjeneste.

Auli kirke kl 17.00

Gudstjeneste.

Klodsbodding kapell kl 19.00

Gudstjeneste.

Nes kirke kl 19.00

Gudstjeneste

Udenes kirke kl 17.00

Gudstjeneste.

Fenstad kirke kl 19.00

Gudstjeneste

Ingeborgrud kirke kl 17.00

Gudstjeneste.

13. november – 22. søndag etter pinse

Prekentekst: 2. Mosebok 3.11-15 «Jeg er den jeg er».

Årnes kirke kl 11.00

Gudstjeneste med nattverd.

Auli kirke kl 11.00

Misjonsgudstjeneste. Besøk fra Det norske Misjonsselskap. Kirkekaffe.

Fenstad kirke kl 18.00

Sangkveld.

I

ngeborgrud kirke kl 11.00

Gudstjeneste. Gullkonfirmanter.

20. november – siste søndag i kirkeåret – også kalt «Domssøndagen».

Prekentekst: Matteus 25.31-46 «Det dere gjorde mot en av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg.»

Årnes kirke kl 18.00

G2 Ungdomsgudstjeneste felles for hele Nes..

Auli kirke kl 11.00

Grønn messe. Kirkekaffe.

Nes kirke kl 11.00

Gudstjeneste.

MØTEPLAN FOR ELVHAUG, FREDLY OG KNATTEN MISJONSHUS

August

Onsdag 24. kl. 19.00 Møte, Knatten Søndag 28. kl. 19.00 Møte, Fredly

September

Onsdag 7. kl. 19.00 Møte, Knatten Torsdag 8. kl. 19.00 Misjonsmøte, Elvhaug Søndag 11. kl. 17.00 Fest, Knatten Tirsdag 13. kl. 19.30 ALPHA-kurs, Elvhaug - Hvem er Jesus ?

Onsdag 21. kl. 19.00 Møte, Knatten Søndag 25. kl. 19.00 Møte, Fredly Fredag 30. kl. 19.00 Elvhaugaften

Oktober

Onsdag 5. kl. 19.00 Møte, Knatten Tirsdag 11. kl. 19.30 ALPHA-kurs, Elvhaug - Hvordan lese Bibelen?

Torsdag 13. kl. 19.00 Misjonsmøte, Elvhaug Søndag 16. kl. 17.00 Fest, Knatten Onsdag 19. kl. 19.00 Møte, Knatten Lørdag 22. kl. 19.00 Loppemarked, Fredly Onsdag 26. kl. 19.00 Basar, Elvhaug

November

Onsdag 2. kl. 19.00 Møte, Knatten Tirsdag 8. kl. 19.30 ALPHA-kurs, Elvhaug – Hvordan leder Gud oss? Torsdag 10.

Misjonsmøte, Elvhaug Onsdag 16. kl. 19.00 Nattverdmøte, Knatten Søndag 20. kl. 17.00 Fest, Knatten Torsdag 24. kl. 19.00 Temamøte, Fredly: Odd Åge Ågedal Søndag 27. kl. 19.00 Møte, Fredly Onsdag 30. kl. 19.00 Møte, Knatten SØNDAGSSKOLEN PÅ FREEDLY, KL.10.30.

Søndag 28.08. - Søndag 25.09. - Søndag 23.10. - Søndag 27.11.

TIRSDAGSKLUBBEN PÅ ELVHAUG , TIRSDAGER KL. 18.00 ( For 4 . - 7. klasse ) Tirsdag 30.08. - 13.09. - 27.09. - 11.10. - 25.10. - 8.11. - 22.11.

Andakter på Nes sykehjem, Lørdager kl. 15.25.

Lørdag 20.08. - 17.09. - 22.10. - 19.11.

Auli misjonsforening har møte kl. 19.00 siste tirsdag hver måned.

Kontakt Marit Gresbakken tlf. 63 90 52 12.

Medar beideren

Den som har vært lengst i staben til Nes kirkelige fellesråd er

Stein Bråthen

.

Han har faktisk vært her i 32 år! Stein er kirkegårdsarbeider og er den som oftest graver på kirkegården. Stein kom hit fra tilsvarende jobb i gravferdsetaten i Oslo. Han kan fortelle at de første årene i Nes måtte han kaste opp graver for hånd. Det var tungt arbeid! Derfor var han glad da det ble maskinell graving fra midten av 80 tallet.

– Hva liker du ved jobben din?

– Allsidigheten, kommer det raskt fra den sindige odølingen. Arbeidsopp gavene er mangfoldige – akkurat nå om dagen er jeg både snekker og maler på kirkens kontorer. I uker med lite begravelser, får vi andre oppgaver som det å isolere møterommet her på kontoret bedre. For meg er dette en fin variasjon fra gravingen. Ellers trives jeg med medarbeidere med forskjellige yrker – her samarbeider vi organister, prester, kontorfolk, diakoner og menig hetsrådsfolk. Jeg setter også pris på samtalene jeg får med folk på kirkegårdene. Så allsidigheten ved arbeidet her, betyr mye for meg.

Vi ønsker Stein lykke til videre. Vi er glad for at han har vært her i staben i 32 år. I en slik organisasjon er det viktig at noen sitter inne med erfaring og står for kontinuitet.

Kjell E.

NES-POSTEN NR. 2 – 2011

9

Slekters gang f.o.m. .27.4. – t.o.m. 31.07.2011

Årnes menighet

Døpte:

Andre Brautereng Storm Hansen Lindstad Lilly Marie Sandven Lean Eriksen Bergersen Alma Indiana Pettersen Ole-Emil Badstuen (Mangen kapell) Synne Hagen Bedding Aleksander Pedersen Andrea Andersen Nikolai Kjelsrud Kibsgaard Frøya Sara Bryant

Viet:

Ingrid Silseth og Ronny Reistad Inger Margrethe Holt og Martin Hansen Ida Lybæk-Hansen og Ken Robert Pettersen Lena Bakken Myrbråten og Knut Even Nilsen

Døde:

Kjell Stenshjemmet Helge Kristian Rosenlund Jarl Rune Haakonsen Annie Kamilla Folmo Margit Barikmo (gravlagt Fenstad) Arne Engebretsen Ivar Haugland Per Øverby Anita Nilsen Jan Kristen Folberg Agnes Oline Johansen Fredrikke Blomeid Berit Lillian Vigdeil

Auli menighet

Døpte:

Ine Victoria Hellan Bjerknes Andreas Maximus Wiig

Viet:

Siw Anita Grimsrud og Stian Karlsen Camilla Molte-Johnsen og Anders Myhre Anne Elisabeth Engberg og Petter Lønnes Hilde Mariann Haukø og Steffen Hauger

Døde:

Egil Arve Størseth Jens Kverneng (Østre Gravlund, Oslo) Karl Adolf Bråten (Klodsbodding) Jarle Leirvåg

Udenes menighet

Døpte:

Lucas Buling Pedersen Adrian Karlsen Eide Michelle Sormerud Breiby Emil Engh-Jansen Jimmy Andre Lundberg

Døde:

Lorang Sverre Thoresen Knut Hansen

Nes menighet

Døpte:

Andreas Trondsen Olsen Sebastian Skaarud-Burgås Vilde Lunder Brandsegg Ingeborg Aurora Larsen Kristensen Kine Alvilde Brevik Jonsbu Markus Holter Børresen Kristian Jensrud Leander Amdal Andersen Cathrine Krågå Bundesen Astrid Helene Knudsen Walstad Malin Stumberg Nilsson Mathias Skoglund Larsen

Viet:

Silje Aarnes og Svein-Erik Fossbråten (Nes kirkeruiner) Kristin Throndsen og Hans Kristian Mork (Nes kirkeruiner) Simone Elisabeth Pettersen og Anders Borgeteien Randi Rienes og Sigurd Fjellby (Nes kirkeruiner) Sissel Tørnby og Kåre Søgård (Nes kirkeruiner)

Døde:

Trond Terje Joelsen Sigrid Maarud

Fenstad menighet

Døpte:

Thea Aurora Haugslien Austad Lucas Bulling Pedersen Emma Hansen Skovereng Hanna Oline Dahl Sørøy Aksel Stenersen Tveito Milla Aas-Hansen Juice Hansen Borrebæk Michelle Bråten Matteus Schjølberg-Hansen/Tromsdalen kirke) Angelica Folke-Olsen Oskar Aasvangen Nordlie Sivert Smedsrud

Viet:

Inger Lise Grender og Tommy Kristoffer Randem Hanne Alstad og Ole Jørgen Kristensen Boquist

Døde:

Margit Barikmo (Årnes menighet) Rita Gigernes Berit Nordlie Linda Breen

Ingeborgrud menighet

Døde:

Arne Magne Verket Gunvor Bergliot Flaen

LUNDER AS

Tlf. 908 35 302 / 63 90 51 16

DEKKBARK

TRANSPORT – CONTAINERUTLEIE

Frøyhov - 1929 Auli KIRKENS KONTORER Telefon: 63 91 12 80/82 Fax: 63 90 86 90 E-post: [email protected]

Kirkens hjemmeside: Nes.kirker.net

Besøksadresse:Rådhusgata 9B, Årnes Postadresse: Pb 205, 2151 Årnes Kirkens kontorer har åpningstid mandag til fredag kl 09.00 til 14.00.

Prester, organister, diakoner og ungdomsleder treffes etter avtale.

Kirkegårdsarbeider/kirketjenesre kan treffes mandag til fredag 07.30 til 15.15.

KIRKEVERGE

Kari Haukeli

Telefon: 63 91 12 81 – privat: 63 90 00 84 E-post: [email protected]

SEKRETÆRER

Karin Åsheim

Telefon: 63 91 12 80 E-pst: [email protected]

Torgun Nerbråten

Telefon: 63 91 12 82 E-post: [email protected]

PRESTER

Liv B. Krohn-Hansen

Prost i Østre Romerike prosti

Telefon: 63 91 12 83 - Mobil: 907 38 416 E-post: [email protected]

Fredrik Larsen-Mehren

Sokneprest i Auli

Telefon: 63 91 12 87 - Mobil: 971 86 599 E-post: [email protected]

Elisabeth Amundsen Kjos

Prestevikar i Årnes

Telefon: 63911284 E-post: [email protected]

Eivind Johannessen

Sokneprest i Nes og Udenes

Telefon: 63 91 12 85 - Privat: 63 90 29 01 E-post: [email protected]

Kjell Ellefsen

Sokneprest i Fenstad og Ingeborgrud

Telefon: 63 91 12 86 - Privat: 63 90 41 60 E-post: [email protected]

Tor Tvedt

Vikarprest i Østre Romerike prosti

Telefon: 414 12 700 E-post: [email protected] Lunsj, middag, møte, bankett, brylluper, minnesamvær.

Velkommen til

2150 Årnes - Telefon/Telefaks: 63 90 09 31

10

NES-POSTEN NR. 2 – 2011

KANTORER/ORGANIST/KIRKEMUSIKER

Keith Dennis

Kantor Årnes

Telefon: 63 91 12 88 – privat: 47 88 50 76 E-post: [email protected]

Odd Øystein Delbekk

Organist Auli

Telefon 63 91 12 88 – privat 909 77 605 E-post: [email protected]

Øyvind Sørum

Kirkemusiker Nes og Udenes

Telefon: 63 91 12 89 – privat: 975 05 918 E-post: [email protected]

Tone Åsheim Henriksen

Kantor Fenstad og Ingeborgrud

Permisjon fra 01.05.11

Gudrun Hanssen

Organistvikar

fra 01.05.11 Telefon: 414 53 170 E-post: [email protected]

DIAKONER

Øystein Nygaard

Soknediakon

Telefon 63 90 67 05/ 909 99 959 E-post: [email protected]

Johny Brekke

Ungdomsdiakon

Telefon: 974 62 190 E-post: [email protected]

UNGDOMSLEDER

Lilly Renee Lauten

Telefon: 909 70 710 KIRKEGÅRDARBEIDERE/KIRKETJENERE

Johny Brekke

Kirkegårdsarbeider/kirketjener med lederansvar Telefon: 974 62 190 E-post: [email protected]

Per Bjørndalen Roger Karlsen Stein Bråthen Oddbjørn Kristensen

MENIGHETSRÅDENE/FELLESRÅDET

Årnes

Leder, Gurly Melby, telefon: 41 16 12 32

Auli

Leder, Knut Sinkerud, telefon: 41 14 85 45

Nes

Leder, Anne Marie Ramstad, telefon 90 56 72 48

Udenes

Leder, Margrethe Steen Hernes, telefon: 47 62 93 11

Ingeborgrud

Leder, Einar Hogsnes, telefon: 41 54 42 19

Fenstad

Leder, Hans Kristan Arntsen, telefon: 91 65 95 00

Fellesrådet

Leder, Åsgeir Seland, telefon: 91 73 54 16 NESPOSTEN Redaktør Kjell Ellefsen telefon 63 91 12 86 /477 55 086 E-post: [email protected]

Hjertets hvile

Lukas 10, 38-42

Da de dro videre, kom han til en landsby der en kvinne som het Marta, tok imot ham [i sitt hjem.] Hun hadde en søster som het Maria, og Maria satte seg ned ved Herrens føtter og lyttet til hans ord. Men Marta var travelt opp tatt med alt som skulle stelles i stand.

Hun kom bort til dem og sa: «Herre, bryr du deg ikke om at min søster lar meg gjøre alt arbeidet alene? Si til henne at hun skal hjelpe meg.» Men Herren svarte henne: «Marta, Marta! Du gjør deg strev og uro med mange ting. Men ett er nødvendig. Maria har valgt den gode del, og den skal ikke tas fra henne.»

Det er merkelig hvordan vi mennesker forandrer oss. Hvordan livet for andrer oss, og setter sitt preg på hvem vi er og hva vi tenker om oss selv.

Livet går I faser. Det er en tid for alt. En tid for å brette opp armene og gjøre en innsats. En tid for å hvile, og være den som tar imot. Da jeg leste denne teksten som tenåring, indentifiserte jeg meg med Maria. Maria ved Jesu føtter. Maria som valgte den gode del. Det var en periode av livet hvor jeg hadde mye tid til meg selv og til bønn. Da visste jeg alltid at Gud ventet på meg, bare ventet på at jeg skulle sette meg ned ved hans føtter. Og jeg visste hele tiden at Gud var der. Når jeg nå leser teksten, kjenner jeg at jeg blir litt fornærmet på Marthas vegne. Jeg kjenner meg igjen i Martha. Den travle, den slitne og irritable Martha, hun som gjør seg uro med mange ting. Jeg har møtt mange flotte Marthaer. Marthaer i forenings- og organisasjons liv, Marthaer som i det stille har gjort en innsats for kirken, for menneskene rundt seg og for Guds rike. Verden ville ikke gått rundt om det ikke var for slike mennesker som Martha. Mange kvinner og menn i familieliv, frivillig arbeid og menighetsliv har vært travle, helt nødvendige Marthaer. Og teks tens poeng er ikke å nedvurdere Martha og hennes arbeid. Teksten handler om at vi trenger begge deler, at vi innerst inne lengter etter begge deler, etter vekselvirkningen, den gode balansegangen. Vi trenger både de dagene der vi er Martha, og de dagene der vi gir rom for Marias lengsel.

Det er min overbevisning at alle mennesker lengter etter hjertets hvile. Og jeg tror, som Augustin, at våre hjerter bare kan finne hvile hos Gud. Det har gått opp for meg at det er netttopp dette denne fortellingen handler om – hjertets hvile hos Gud. Vi er invitert til å la våre hjerter hvile, til å velge den gode del. For bare ved Jesu føtter kan vårt urolige hjerte falle til ro. Martha og Maria viser oss to ulike deler av oss selv, og ulike faser i livet.

Fortellingen om disse tilsynelatende ganske forskjellige søstrene handler om helhet. Vi er kalt til helhet. Til ro, til hvile, til bekymringsløshet, til å stanse opp. Til noen ganger å bare være, og ikke alltid gjøre. Hjertets hvile – det er en hvile og ro som gjør at vi kan utholde oss selv.

Makte å stanse opp, få mot til å møte vår egen sannhet. Ta imot omsorg fra andre mennesker, ta imot omsorg og kjærlighet fra Gud. Å være forsonet med seg selv, det er en formulering som jeg er glad i. Det er et mål for meg å være forsonet med meg selv, og med livet slik det ble.

Forsonet med den fasen av livet som vi er i, enten vi har flest Martha-dager, eller vi er satt til side for å hvile og ta imot. Å være forsonet med seg selv – da hviler hjertet. Når vi er forsonet, da er vi hele. Da makter vi stillheten og vår egen sannhet. Kanskje er det et umenneskelig mål, det å alltid skulle være forsonet med seg selv. Det å alltid skulle holde ut seg selv. Men uan sett, enten vi holder ut oss selv eller ikke, enten vi er hele eller føler oss knust som glasskår, så er vi invitert til å hvile hjerte og kropp ved Jesu føtter.

NES-POSTEN NR. 2 – 2011

11

INTERVJU MED «GAMLE REDAKTØREN» ØYSTEIN NYGAARD I det første nummeret av «nye» NES-posten som kom ut i slutten av mai ble det nevnt at diakon Øystein Nygaard i mange år har vært nærmest eneansvar lig for utgivelsen av menighetsbladet og derfor er det inter essant å ta en prat med han om hvordan dette har vært.

Intervjuer Odd Istad

Når begynte du som soknediakon i Nes og når fikk du ansvaret for NES-posten?

Jeg begynte som soknediakon i Nes 2.

mai 1993 og allerede i 1996 fikk jeg an svar for NES-posten, og dette ansvaret har jeg hatt fram til 2010, bortsett fra to perioder hvor soknepresten i Nes og so knepresten i Auli hadde ansvaret. Fra 2001 og til siste utgivelsen sommeren 2010 arbeidet jeg alene med en redaksjonskomite i ryggen. Jeg har faktisk drevet med NES-posten i ca. 14 år, med alt fra forarbeid, innsamling av stoff, organisering, fotografering, dis tribusjon (de siste årene av Posten Norge) trakte kommunen vår. Vi har jo seks menigheter med tilhørende sju kirker.

Viktig å fortelle om hvilke gudstje nester vi har, gi en oversikt over døpte, konfirmanter, gifte og døde i menig het ene, samt fortelle om alt det frivillige arbeidet som også drives i menighetene, bl.a. den innsatsen konfirmantene, menig hetsrådene, organisasjonene og enkelt per soner gjør. Kirken har nå i noen år hatt egen hjemmeside, hvor svært mange kan gå inn og lese siste nytt fra kirkefronten.

Hvorfor tok du på deg ansvaret for NES posten?

Å arbeide med menighetsblad er ingen primær diakonal oppgave egentlig, men en viktig oppgave for å bygge menig hetene. Jeg ble spurt om å hjelpe til og syntes oppgaven var interessant - og så var det vel ingen andre som ville ha denne jobben……?

Mener du at menighetsbladet er like viktig i dag som da du begynte?

Det var en formann i Diakonatet som i 2000 lanserte ideen om en hjemmeside med tilhørende mulighet for e-post ad resser til alle. Dette mente vi var ett viktig supplement til menighetsbladet som er like viktig i dag som det har vært i alle de 44 årene bladet har kommet ut.

Det er ikke alle som har data. Menighets bladet er noe alle får og lett kan finne fram i. Mange samler også på menighets bladene.

Hva mener du er formålet med et menig hetsblad?

Gi informasjon, undervisning og opp læring i trosspørsmål, og fortelle om det som skjer i alle menighetene i den vids-

Har du noen gode råd å gi til de som nå har påtatt seg ansvaret for å gi ut menighets bladet?

Det er viktig å ha et lesbart blad som gir folk lyst til å lese. Det er helt klart at det må være en ildsjel som kan være på driver i de forskjellige prosesser, enten det gjelder stoff og bilder eller økonomi.

Det er viktig at menighetsbladet er talerør for de forskjellige menigheter og råd. NES-posten skal gi en balansert gjengivelse av menighetslivet rundt omk ring.

Til slutt vil vi vite hvordan det har vært å sitte med mye av ansvaret for at NES-posten har kommet ut de siste 14 årene?

Jobben som redaktør har i perioder vært slitsom, men utfordrende, lærerik og spennende. Blant annet har det vært spennende å finne det riktige bildet som skulle prege forsiden.

Helt til slutt har jeg lyst å si at Jon Åge Aarhus har vært en veldig god med arbeider i forbindelse med utformingen av bladet. (layouten). Det har blitt mange sene kveldstimer og helger.

Til slutt vil jeg takke for at dere leser NES-posten. Det gir arbeidet mening. Takk.

12

NES-POSTEN NR. 2 – 2011

Årnes Sport as

Jernbanegata 17, ÅRNES - Tlf. 63 90 09 97 Åpent: Man-fre 9-17. Tor. 9-19. Lør 9-15.

Vi hjelper deg å ta de rette valgene

www.sparebank1.no/arnes Tlf 21 02 53 00 / 07040

21 02 53 00 ENN-senteret

Vil du følge med i det som skjer i bygda du bor i må du lese lokalavisen!

Skolegt. 15A - 2150 Årnes Telefon 63 91 18 14 - mandag – fredag 8-16

www.raumnes.no

TANNLEGENE Eirik Lind Angela Kriebel

Sentrumsgården, 2150 Årnes Telefon 63 90 01 07

Årnes: Telefon 63 91 26 00 www.aurskog-sparebank.no

SPAREBANKEN FOR MIDT-ROMERIKE

Hovedkontor: 1920 Sørumsand - Tlf. 63 86 69 30 Filialer: Blaker - Tlf. 63 86 67 30, Auli - Tlf. 63 91 28 70 dnbnor.no

Vi arrangerer minnesamvær, eller leverer mat til dine lokaler.

Telefon 63 90 19 19

Flisengården - 2150 Årnes Besøk vår internettside:

www.alfa-trafikkskole.as

Ring oss på 62964660, eller send oss en e-post [email protected]

ELKJØP ÅRNES

Sven Bråthen Elkjøp AS, 2150 Årnes Tlf: 63 90 77 00. Fax: 63 90 77 09

RINGFOSS MARKISER

2164 Skogbygda

Markiseutsalget i Skogbygda tilbyr markiser til rimelige priser

TLF. 63 90 82 72

Fast annonse i Nesposten

100% dekning

Ta kontakt med kirkens kontor på e-post:

[email protected]

eller på telefon

63 91 12 80

Stolt sponsor av mangfoldet

DnB NOR ser det som en viktig oppgave å samarbeide med norsk kulturliv, idrett og utvalgte organisasjoner både lokalt og nasjonalt.

Vi yter alle tjenester i forbindelse med begravelse og bisettelse.

Kommer hjem til samtale, hvis det ønskes.

Besøk oss på

www.nilsen-info.no

Her finnes oversikt over varer og tjenester, gravmonumenter, skiftepapirer, minneside

Årnes Begravelsesbyrå Nilsen as

Etabl. 1947

Tlf. 63 90 07 70

E-post:

[email protected]

NES-POSTEN NR. 2 – 2011

13

Sprell levende

i Fenstad

S øndagsskole! Ordet vekker nok minner i mange av oss. Minner fra barndommen. Minner om forkynnelse, sang og aktiviteter. Selv har jeg fortsatt sølvskjeene jeg fikk – en skje for hvert år med en viss deltakelse på søndagsskolen borte i gata der jeg vokste opp. De er jo nokså fysiske tegn på min tid i søndags skolen, men jeg husker så mye mer.

Sanger man lærte, og fortsatt husker, den enkle forkynnelsen fornyet utgave.

tilpasset et barnesinn – om fisker og brød og et opp rørt hav. Selv om mine minner stammer fra noen tiår tilbake, skapes det lignende minner den dag i dag, om enn i en litt A nnenhver helg inviteres det til søn dagsskole i Fenstad kirkestue. I det jeg titter innom, sitter barn i alderen 2 – 9 år og blar i klistremerker. Hvilket merke skal limes i oppmøtekortet denne gangen? Etter at klistremerket er trygt plassert, finner ungene plassene sine og stemmer i Om jeg er liten eller stor. F enstad søndagsskole har valgt å følge opplegget Sprell levende fra Norges søndagsskoleforbund. Målet med dette undervisningsopplegget er at barna skal få møte bibelfortellingene og evangeliet i en totalformidlende ramme – der også bønn og tilbedelse hører med. Sprell levende har fem fokusområder:

• JESUS TIL BARNA:

Hovedmålet er at barna skal få bli kjent med Jesus og styrke forholdet til ham.

• BARNET:

Barna i sentrum,. De for tjener det aller beste. Derfor skal alt som skjer skal være tilpasset barna og være til deres beste.

• BIBELFORTELLINGEN:

mange måter!

• VEKST: • OPPLEVELSE:

Alle sam lingene i SPRELL LEVENDE har sitt ut gangspunkt i bibelfortellingene.

Bibelfortellingene er en skattkiste! For tellingene skaper liv og undring i møte med barna. Og de kan formidles på Barn vokser fysisk, mentalt og åndelig. Vekst for det enkelte barn innebærer å vokse i kunnskap, kjenn skap, fellesskap og etterfølgelse.

SPRELL LEVENDE taler til alle sanser. Barna skal ha det spenn ende, trivelig og trygt på samlingene.

Jesus er for viktig til å kjede barna med!

D agens bibelfortelling omhandler nattverden (Matteus 26, 26 – 29), og barna følger ivrig med. En av tingene som går igjen i søndagsskolen er super setninger – ulike setninger som vekt legges fra gang til gang. D et at Jesus døde på korset for våre synder er litt vanskelig for et barne sinn, men formidlingen er med på å for enkle det, og kanskje spesielt de eldste sitter igjen med en ettertenksom mine.

E tter bibelfortellingen er det ak tiviteten som står for tur. Tradisjonen tro må det lages påskepynt og barna er raskt i full sving med ulike kreasjoner.

Noen lager påskekort mens andre lager vindusdekorasjoner, og innimellom dukker det opp en og annen påskekyl ling. Det klippes og limes, farges og klistres. Det skinner i glitterstrø, både på kort og bord, og det er liten tvil om at mangt et Fenstadhjem berikes med en nyskapt påskekreasjon denne søndagen.

S elv om barna koste seg tidligere med aktiviteten, er det viktig med bitetid.

Denne gangen er det vafler som står på menyen. Vafler med og uten syltetøy for ben å gå på og det er godt å se at dagens barn også liker de tradisjonelle vaflene.

D agens søndagsskole avsluttes med samling i ring og felles velsignelse.

Det er virkelig flott å se at barn i alle aldre, til tross for inntatte vafler og øk ende aktivitetsnivå, kan samles til en rolig avslutning på en innholdsrik søn dagsskole, og tilsynelatende ser ut til å ta til seg velsignelsen. Det er tydelig å se av de er fornøyde der de rusler ut av døra med hvert sitt nummer av søndagsskole bladet Barnas under armen.

F or de av leserne som er interessert i kontakt med et søndagsskoletilbud i prostiet, kan Fenstad søndagsskole kon taktes gjennom Heidi eller Ida Istad (63828608).

Maridal (47230710), eller Liv Astrid Arntsen (95789736). Lignende tilbud finnes på Årnes og Auli, og kan kontaktes gjennom henholdsvis Audny Kjuus (48253225)

Her kommer oversikten over høstens søndagsskole i Fenstad:

21. august

(Rudsetra)

4. september 18. september 2. oktober 16. oktober 30. oktober

(Sprell levende-gudstjeneste)

13. novmeber 27. november 11. desember

(juleverksted)

14

NES-POSTEN NR. 2 – 2011

Skogsbærene

Barnekoret skogsbærene øver på Skogbygda skole hver tirsdag kl 14.30-15.15. Dette er et kor for alle skolebarn fra 1.klasse. Vi synger sanger, har sangleker og bevegelses sanger. Vi opptrer både i kirka og på andre arrangementer. Første øvelse er 23.aug.

Dersom du har noen spørsmål kan du ta kontakt med organist Gudrun Hanssen. Under St.hansfeiringen i Ingeborgrud kirke sang et par av medlemmene av Skogsbærene; Mina Bergsten og Karianne Glent begge 8 år. De høstet stor applaus for sangene.

Barn og tro

Det er ikke alltid like enkelt for for eldre, besteforeldre og faddere å følge opp de løftene som blir gitt når vi døper barna våre. Vi lover å oppdra dem i en kristen tro, vi skal lære dem å be og vi skal selv be for barnet. Men hvordan skal vi lære dem og oppdra dem i den kristne tro? Barn er av natur utrolig nysgjerrige og elsker å lære nye ting og nye ferdigheter.

De fleste elsker å bli lest høyt for og sunget sammen med og sunget for. På nettstedet

http://www.barnogtro.no

kan du finne inspirasjon til hva du kan gjøre for og sammen med barnet. Her kan du også få hjelp til hvordan du kan prate med barn om vanskelige ting og du kan få informasjon om hvilke tilbud kirken har til barn og unge.

Her i Nes kommune har vi et bredt tilbud til barna fra de er nyfødte til de er ferdig med tenårene. Vi har babysang for de aller minste, tilbud om samling/gudstje neste for 2-åringer, dåpsklubber for 4-7 år, de fleste menighetene har tilbud om barnekor og søndagsskole, det er tårn agenthelg for 8-åringene og Lys Våken med overnatting i kirken for 11-åringene.

Når barna blir tenåringer har vi tilbud om kor, mekkegruppe og Maxi (ung domsgruppe). I tillegg har vi et godt kon firmasjonstilbud som gir både teoretisk lærdom og en masse opplevelsesbasert lærdom der alle sanser blir aktivert.

Jeg håper at både foreldre, beste foreldre og faddere kan bli inspir ert av nettsiden

http://www.barnogtro.no

Dersom du har spørsmål, trenger litt eks tra informasjon eller råd er det bare å ta kontakt med meg på telefon 909 70 710 eller mail [email protected].

Ungdomsleder, Lilly R Lauten

Nesposten er helt avhengig av gaver for videre drift.

Vi håper mange vil betale inn en frivillig kontingent. Hvis du trenger en giro, kan du klippe ut og bruke denne. På forhånd takk for din støtte.

Med hilsen Kjell Ellefsen, redaktør.

Gave til Nes-posten.

Nes-posten Postboks 205 2151 ÅRNES 1 6 1 9 . 5 0 . 1 8 4 7 6

NES-POSTEN NR. 2 – 2011

15

Nye kirketekstiler i Udenes kirke

De nye kirketekstil ene (messehakel, stola og lesepult klede) ble i påsken tatt i bruk for første gang. 1. påske dag ble de også presentert for kirkens menighet og kunster Inger Fladby Thinn ble overrakt blomster.

Fiolette er troen og botens farge, messehakelens grunnfarge symbo li serer tro, forventning, selvransakelse og sorg. Disse kirketekstilene vil være i bruk i forkant av Kristusfestene, advent og fastetid. Et fantastisk stykke arbeid med ett hvitt hjerte i bunnen og en sommer fugl over. Sommerfuglen er et kjent symbol på Udenes for på flere av de eldste gravene finnes den; selve symbolet på oppstandelse og nytt liv. På den andre siden ser vi Alfa og Omega. «Alfa og Omega» er også et navn brukt for Jesus Kristus. Det er en vanlig metafor for først og sist, alt i alt eller det fundamentale. Det er gjen nom denne metaforen at bokstavene også har blitt et symbol for Jesus Kristus; i Johannes åpenbaring i Det nye testamente, står det i kap. 22 vers 13 «Jeg er Alfa og Omega, den første og den siste, begynnelsen og enden».

Tekstilkunstneren Inger Fladby Thinn har all grunn til å være stolt av sitt verk.

Både Flaksted og Mørdre Sanitetsforening har vært viktige bidragsytere til de nye kirketekstilene. Vi gratulerer Udenes og ser frem til høytidene hvor de skal brukes.

den. Messehakelen var opprinnelig uten utsmykning, hvor praktfulle materi aler var i seg selv tilstrekkelig. Fra 1100 tallet har den som oftest vært prydet med et kors, også med andre symboler. Den utføres i de fire litur giske fargene.

Visste du at:

Messehakelen

har sin opprinnelse i antikken og var en del av den romerske drakten. Den har endret form gjennom tidene. Opprinnelig var den et ytterplagg som bare hadde åpning til hodet og omga kroppen, av dette navnet casula som på latin betyr lite telt. Senere ble bruken av den inn skrenket til gudstjenesten, der bare prester og biskoper bar

Messehakelen

døpefont.

regnes blant kirkens viktigste paramenter; det latinske ordet for klærne presteskapet benyttet under utførelsen av kirkelige handlinger og de tekstiler som smykket de liturgiske stedene i kirken som alter og Ordet

messehakel

har vi fra det norrøne hakul, som betyr kappe.

Terroraksjon som rammet Nes og hele Norge

22. juli 2011 vil for alltid bli husket som en dag med frykt, lidelse, smerte og fortvilelse. Terroranslaget mot regje ringskvartalet og mot AUF sin sommerleir på Utøya er i alles tanker og på alles lepper når denne Nes-posten går i trykken. Nes ble hardt rammet med fire ungdommer på Utøya. Tre av dem sitter igjen med minnene om de grusomme opplevelsene. En av dem mistet livet i denne grusomme handlingen. I Nes valgte vi å åpne Årnes kirke allerede dagen etter, og mange benyttet muligheten til å komme til kirka, tenne et lys og kunne benytte kirkerommet til stillhet og meditasjon. Mandag 25. juli inviterte kommunen og kirka til et stille blomstertog fra rådhuset til kirka. Rundt to tusen mennesker hadde fått med seg invitasjonen gjennom internett basert invitasjon, og det ble et mektig tog mot Årnes kirke. Rundt tusen av disse var innom kirka for å tenne lys og på den måten minnes de som ble rammet.

Det ble også invitert til minnemarkering under og etter gudstjenesten i Årnes kirke 31. juli i samarbeid med kultur skolen i Nes. Gudstjenesten ble en fin og verdig støtte til sørgende og sårede, og fungerende sogneprest i Årnes, Gunhild Maria Haugdal Marchen har vært til god støtte for de rammede fra Nes.

Johny Brekke