Transcript Referat fra FAU-møte på Nordberg skole 10. januar 2012.
Referat fra FAU-møte på Nordberg skole 10. januar 2012.
Tilstede:
8A Anne Ruud 8B 8C 8D 8E 8F 8G 9A 9B 9C 9D Hanne-Stine Hallingby Nina E. Hofsli Hans Jacob Mydske (leder) Mona Dahl Marianne H. Aandahl Leanne Drøyer 9E 9F 9G Tomm Solberg (referent) Elisabeth Gedde Hege Johansen Astrid Bentsen (v/Lars Flaata) Lisbeth Mosvold Torild Mohn (referent neste møte) Anne Marie Knudsgaard 10A Mariken Vinje 10B Tina Falch 10C Marit H Seim 10D Siv Eriksen 10E Knut Jensen 10F Kristin Moksnes (v/Trond Melen) 10G Oddbjørg Fremstad Anders Moss (Skolegruppe E)
Assisterende rektor Vigdis Lad var til stede på første del av møtet.
SAKER
1.
Valg av referent
Tomm Solberg 9A hadde meldt seg til å være referent. Torild Mohn 9F meldte seg som referent til neste møte.
2.
Godkjenning av referat fra møtet 6. desember 2011
Referatet ble godkjent. Hans Jacob Mydske sender ut linken til referatet til FAU representantene som sender det videre til klassekontaktene eller direkte til egen klasse.
3.
Orientering fra skolen v/ ass rektor Vigdis Lad
Nye matematikkbøker er i ferd med å bli innkjøpt for alle trinn.
Skolen har fått 2 nye lærere; Anne Berit Nystad – hun skal undervise i fransk. Helga Marie Svartås er den andre og hun er spesialpedagog. I forbindelse med at det skal være skoleball på torsdag har 10. trinn fri første økt på fredag. Skolens personale hadde planleggingsdag sist mandag. Det ble jobbet med handlingsplanen. Det er også satt i gang arbeid med å fornye skolens visjon (”Best i byen”) Det er et stort behov for å fornye bokskapene. Mange er ødelagte og det er ikke mulig å få kjøpt deler. Skolen bes sende en søknad til FAU v/Hans Jacob Mydske og be om et spesifisert beløp til innkjøp av nye skap snarest mulig. Vigdis Lad lovet å gi en tilbakemelding i morgen om når en slik søknad vil kunne være klar. Det foreligger et forslag om å innføre valgfag allerede på 8. trinn fra neste år. Forslaget er ute på høring. Planen er å innføre ordningen over en treårs periode.
4.
Orientering om faste verv
Natteravning
Det går som planlagt. 8D går nå. 8E må starte oppsetting av vaktlister.
Vinterballkomiteen
Vaktene er på plass: 13-14 personer Liste over servitører er etablert: 22 stykker Bordplassering er avklart Kåringene var ikke avklart. Pynt var innkjøpt Det blir penger til overs også i år - ca. 3000. Det er 10 elever som ikke skal delta av ulike årsaker. I oppsummeringen fra årets ballkomite vil det bli gitt innspill til hvordan komiteen kan bidra til at flest mulig blir med. Noen av elevene har bestilt limousin. Det er gått ut epost til foreldrene med oppfordring at de henter elevene når ballet er slutt. Responsen fra foreldrene til elevene på 9. trinns har vært liten. Komiteen har derfor henvendt seg til foreldrene på 8. trinn for å få tilstrekkelig antall vakter.
Foreningen Nordberg skoles venner
Det vises til vedtektene som ble sendt ut før møtet. Foreningen disponerer 2 konti – en for bokskapene og en for skoleballet FAU leder har vært i kontakt med den som har laget vedtektene. Det er opp til styret å avgjøre hva pengene skal brukes til innenfor rammene beskrevet i vedtektene. Det nye styret vil utarbeide prosedyrer for hvordan elevene, skolen og FAU kan søke om midler. Styrets leder (Lisbeth Mosvold/9E) kaller inn til styremøte 7 februar kl 18.30 (rett før neste FAU-møte).
5.
Sak 1 – 11/12 temakveld om Sosiale medier
Et temamøte om sosiale medier planlegges gjennomført 13. mars med 20. mars som alternativ. Det sjekkes om datoen passer for skolen. Planen er å benytte Barnevakten.no som foredragsholder. Disse kontaktes og forslag til agenda/opplegg diskuteres med dem og fremlegges på neste møte. Metronet ble nevnt i forrige FAU møte da de visstnok kunne stille opp uten betaling. Disse kontaktes for å høre om dette fremdeles er en mulighet. Samtidig drøftes agenda/opplegg eventuelt også med dem. Leanne Drøyer holder i denne saken. Til informasjon: Via skolen har det kommet inn en invitasjon til Safer Internet Day – se vedlegg.
6.
Sak 3 - 11/12 forslag til klasseturer
I 2010 utarbeidet FAU et skriv om Klasseturer. Tema engasjerer både elever og foreldre og diskusjonene om hva som er ”riktig” synes å gjenta seg fra år til år. I et forsøk på å klargjøre rammebetingelsene og samtidig gi noen konkrete råd om mulige turmål er det laget en oppdatering til dette skrivet. Fremdeles opplever mange uklarhet om hva som ”riktig”. Det er særlig to tema som FAU mener må avklares nærmere: 1.
I hvilken grad kan skolen kreve betalt for at kontaktlærer deltar på klasseturen? Det opereres i dag med et beløp på ca NOK 1000 per døgn. Hva er begrunnelsen for dette beløpet? 2.
Hvem har ansvaret for elevene under klasseturen? I forrige utgave av skrivet står det at skolen/kommunen bærer ansvaret og at kommunes forsikringer gjelder. Dette virker ikke helt logisk da elevene har fått fri fra skolen. Turene arrangeres dessuten av foreldrene og elevene. Hvis det er slik at skolen/kommunen har ansvaret – hva betyr det? Stilles det da krav til gjennomføringen? Hva dekkes eventuelt av kommunens forsikring? HJM har i etterkant sjekket disse to spørsmålene med rektor, svar følger:
”Leirskoleavtalen” (SGS 1010)mellom Utdanningsforbundet og KS gjelder for lærere på tur. Iflg avtalens pkt 5.2 skal lærere ha sin lønn samt en døgngodtgjørelse på kr. 900,- for ukedager og kr. 1100,- for helgedager. Disse pengene utbetales altså til lærer. Skolen dekker sosiale utgifter av godtgjøringen samt lønn i perioden. Dekning av utgifter til reise og opphold for lærer dekkes av elevene på våre turer. På barneskolens leirskoleturer er dette dekket av tilbyderne eller skolen. På barneskolen er også turene dekket av tildelte midler fra stat og kommune.
Grunnen til at retningslinjer for skoleturer ble vedtatt i DS var at foreldrene ønsket å fortsette med turene. I planer / regelverk er det bare lagt inn en tur i løpet av de første 10 årene = leirskole på 6. eller 7. trinn. Slik skolen ser det, har vi 3 alternativer: Kutte ut turer helt – Fortsette dagens ordning – Arrangere turer 100% i skolens regi. Skolen har ikke et spesifikt ønske om klasseturer, og i og med at det er foreldrene som ønsker dette finner vi ikke grunn til å legge dette inn i våre planer og bære alle utgiftene. Vi kan godt kutte ut turene, men
tror vel at elever og foreldre ønsker å fortsette med disse. Da gjenstår egentlig bare en kombinert ordning slik dagens er tenkt. Den kan selvsagt revideres. Når elevene reiser i skoletiden, og jeg har formelt godkjent turen, er elevene dekket av forsikringen. I prinsippet er turene da i ”skolens regi”. Dermed er også reglene klare for bading etc. (rundskriv 1-2008 - Forsvarlig svømme- og livredningsopplæring i grunnskoleopplæringen). For at elever skal kunne bade skal det være en voksen med godkjent livredningskurs (mindre enn et år gammelt) som skal ha oppsyn med maksimalt 15 elever. Eksempelvis må man da ha to voksne med godkjent kurs hvis hele klassen skal bade samtidig. Hvis dette ikke er fulgt opp i tilstrekkelig grad, er det bare å beklage.
HJM innarbeider essensen av dette i notatet fra FAU. Anders Moss forhører seg om praksis ved andre skoler innenfor skolegruppe E Alle klassene sender informasjon om planlagte og gjennomførte turer til FAU leder slik at det kan legges inn i den oppdaterte versjonen av skrivet. Det er viktig å få med informasjon om de faktiske utgiftene for de gjennomførte turene og budsjettet for de planlagte turene. Videre bør skrivet informere om at noen klasser velger å gjennomføre turene på 9 trinn mens andre venter til 10.
7.
Sak 4 – 11/12 rydding av buskas rundt skolen
Anne Ruud informerte om at det er gjennomført en befaring. Det var enighet om at det bør lages et brev til Bymiljøetaten der vi ber om at det rydde og tynnes ut langs stien/gangveien slik at det blir mer oversiktlig og mer lys for de elevene som benytter denne veien.
8.
Infosaker
Foreldreaksjonen for skoler i Nordre Aker
Anders Moss/skolegruppe E deltar og gir FAU en oppdatering i neste møte. Eventuelle innspill til Foreldreaksjonen sendes han på e-post.
EVENTUELT
Elevrådet ønsker å inviteres til FAU-møtet Skoleballet: Det har kommet opp ønsker fra noen elever om at de som er par skal kunne gå sammen på ballet og ikke delta i trekningen av hvem som skal sitte/gå polonese sammen. Punktet legges inn i den oppsummeringen som skal lages etter årets arrangement. Det ble også nevnt at kanskje foreldrene har tatt over litt for mye av arrangementet og ikke involvert elevene i tilstrekkelig grad
NESTE MØTER
Tirsdag 7 februar 2012 kl 19.00 Tirsdag 6 mars 2012, kl 19.00 Tirsdag 10 april (3 påskedag)
Vel møtt!!
Hans Jacob Mydske
FAU-leder Nordberg skole Mobil: +47 92600307 [email protected]
Safer Internet Day Når blir trygghet til kontroll?
Hvert år markeres Safer Internet Day i 74 land over hele verden. I år faller dagen på
7. februar
. Skolen er en sentral målgruppe i feiringen av dagen som skal bidra til å skape en tryggere digital hverdag for barn og unge.
I Norge er det Medietilsynet som har ansvaret for å markere dagen og utarbeide et opplegg for skole-elever. I år har vi laget en pakke som kan benyttes på 6. og 7. trinn, samt i ungdomssko len. I tillegg har vi laget et opplegg for foreldremøter.
Undervisningsopplegg: Sett av
é
n skoletime
Tema:
Når blir trygghet til kontroll og overvåkning på Internett? Mens foreldre er opptatt av å trygge barna sine på nettet, føler mange barn og unge seg kontrollert. Hvordan balansere mellom beskyttelse på den ene siden, og retten til frihet, privatliv og utfoldelse på den andre siden?
Relevans:
Temaet for årets dag er høyaktuelt og passer inn i læreplanen i så vel samfunnsfag som etikk og filosofi. FNs barnekonvensjon er også et viktig stikkord her. (Grunnleggende ferdighet: Å kunne bruke digitale verktøy).
Anledning:
Safer Internet Day. Undervisningsmaterialet kan selvsagt benyttes når som helst i kjølvannet av Safer Internet Day om det ikke passer å gjennomføre undervisningsopplegget akkurat denne dagen.
Tidsbruk og gjennomføring:
Gjennomføringen av undervisningsopplegget tar én skoletime (45 minutter). Lærer får all nødvendig bakgrunnsinformasjon. Det er enkelt, tankevekkende og morsomt å gjennomføre. Opplegget er designet for å skape bevisstgjøring og dialog, det gjennomføres som en klasseaktivitet og krever ikke datamaskiner.
Pakkene sendes ut per e-post i uke 3, 2012 og kan også bestilles direkte på mail: post@sid2012 Les mer om Safer Internet Day på Medietilsynets Trygg Bruk-senter tryggbruk.no/SID2012
Om SID
Hvert år – den andre uka i februar, feires Safer Internet Day. I 2012 markeres dagen i mer enn 70 land med mange ulike aktiviteter. Som Norsk partner i EU-nettverket Insafe har Medietilsynets Trygg bruk-senter arrangert Safer Internet Day siden 2003.