ForceFive - Turtallsperre m/morsekode

Download Report

Transcript ForceFive - Turtallsperre m/morsekode

Gratulere med ny turtallsperre. Monteringen består av tre trinn. Det er viktig at du leser gjennom hele denne bruksanvisningen før du starter monteringen av turtallsperren. Det anbefales å gjennomgå alle trinnene forut for oppkobling da dette gjør at du sparer tid underveis.

Trinn 1: Lokaliser de nødvendige kablene på motoren.

Det medfølger fire hurtigklipskontakter for å gjøre koblingen av hver kabel svært enkel. Det går 4 kabler ut fra kontrollboksen til turtallsperren. Samtlige av disse skal kobles til.

Brun kabel:

Sørger for tilførsel av strøm til drift av sperren. For at kontrollboksen skal kunne aktivere eller deaktivere sperren trenger den strøm for å drive sine egne elektroniske kretser. Det vanlige er å koble brun kabel til et sted der strømmen flyter kun når sykkelen slås på. Det vanlige er å koble den brune kabelen til tenningslåsen. Det betyr at når du vrir nøkkelen i låsen for å starte sykkelen kommer det også strøm til sperren samtidig. Denne oppkoblingen innebærer at du slår på sykkelen og sperren samtidig. Sperren vil som standardinnstilling være aktivert ved hver start. Det betyr at når du starter sykkelen er sperren koblet inn og sykkelen vil ikke overskride den farten du har justert inn sperren til å holde. Når du slår av motoren slår du også av sperren samtidig. Det betyr at når du vrir nøkkelen for å slå av motoren så kutter du samtidig strømmen til sperren. Sperren er konstruert slik at hver gang strømmen til sperren blir brutt vil den aktivere fartsbegrensningen neste gang den får strøm. Du kan koble den brune kabelen på andre steder enn tenningslåsen. Det er også mulig å koble den til strømtilførselen ved f.eks. en tanksensor, oljesensor o.l. Kontrollboksen behøver en jevn 12 volts strømtilførsel for å kunne fungere. Dersom du ikke har 12v el-nett på din sykkel er det nødvendig å drive sperren via et eget batteri. I forbindelse med kobling direkte til batteriet setter man brun ledning på pluss polen. Hvis brun ledning kobles direkte til pluss på batteriet vil sperren stå i kontinuerlig standby. Når sperren står i stand-by modus, altså når den er koblet rett til batteriet, vil den kontinuerlig trekke litt strøm. For å slå av strømmen til sperren setter du en bryter inn i den brune ledningen. Da vil kontrollboksen også reaktivere fartssperren i det du kutter strømmen.

Husk.

Det er viktig ikke å slå fartssperren på under kjøring. Motoren skal alltid stoppes før du aktiverer fartssperren.

Blå kabel:

Skal kobles til pickup kabelen for å lede strøm bort fra tennings-systemet. Pickup kabelen løper fra svinghjulet opp til din cdi. Det er meningen å koble turtallsperren nær kontakten pickup kabelen har inn mot cdi boksen. Helst innenfor de første 10 cm forut for kontakten. Fargen på pickup kabelen varierer mellom ulike sykkelmodeller og for mange modeller også på tvers av årsmodeller. Vennligst ta kontakt for å få avklart hvilken kabel du skal koble på.

Gul-Grønn kabel:

Skal jordes. Kan kobles til minuspolen på batteriet eller jordes til rammen. Husk at dersom du jorder kabelen på rammen så skal du jorde direkte på metall.

Sort kabel:

Fartssperren reagerer på signal som sendes til den. Signalet er elektrisk. Når du slipper strøm gjennom den sorte kabelen vil sensoren i turtallsperren kjenne strømmen og måle hvor langt signalet er. Signaler deles i to typer. Kort signal varer mindre enn 1 sekund. Det vil si at du sender signal mindre enn 1 sekund. Langt signal varer mellom 1 og 3 sekunder. Det vil si at du sender signal over lengre tid enn 1 sekund men over kortere tid enn 3 sekunder. Det er vanlig å koble den sorte ledningen til bremsesensoren. Bremsesensoren avgir signal når du bruker bremsene. Det betyr at du bruker bremsene i under ett sekund for å sende kort signal og mellom ett og tre sekunder for å sende langt signal. Som alternativ til bremsesensoren kan du f.eks. bruke hornet eller montere din egen bryter i den sorte ledningen. Ved å koble den sorte ledningen opp mot strømtilførselen enten til hornet eller til en egen bryter kan du sende signal til turtallsperren med morsekode tilsvarende som fra bremse sensoren. Kontrollboksen har statusindikatorer innebygget i form av to led pærer. Den ene pæren er rød og den andre er grønn. Disse får du øye på hvis du tar av lokket på kontrollboksen. Den røde pæren vil være tent dersom fartssperren er aktivert. Dersom den røde pæren er tent er toppfarten altså begrenset. Den grønne pæren vil lyse kontinuerlig hvis fartssperren er avslått. Da er toppfarten altså ikke lenger begrenset. Slår du av strømmen til turtallsperren vil begge pærer slukke. Ved omstart vil da turtallsperren på ny være i nedplombert modus og den røde pæren vil lyse som bekreftelse. Når du slår av fartssperren vil den røde pæren slukkes og den grønne tennes på ny. For å hjelpe deg å mestre morseteknikken vil også pærene gi tilbakemelding på inngående signaler. Når sperren er innkoblet vil som nevnt kun den røde pæren lyse. Denne blinker hvert 5 sekund for å indikere at sperren står i stand-by modus. Det betyr at kontrollboksen er klar til å ta imot signal. Den grønne led pæren blinker når du sender signal. Når du starter morsekoden blinker den grønne pæren kort for å bekrefte at det er kontakt. Deretter blinker den når du sender signal. Du vil altså vite at du kan deaktivere sperren dersom du har fått lys i den røde led pæren og den grønne pæren blinker når du sender signal. Kontrollboksen leveres ferdig med kode. Standardkoden

består av 6 tegn. Lang – Kort – Kort – Lang – Kort – Lang Denne sekvensen må sendes til kontrollenheten. Da kobler den ut sperren. Rød led vil slukkes og grønn vil da lyse kontinuerlig. Hvis du gjør en feil i kodesekvensen kan du vente og starte på nytt fra første tegn i sekvensen. Du kan som alternativ sende et signal som varer i over 5 sekunder. Da bryter kontrollboksen sekvensen og du kan starte på nytt fra første tegn.

Trinn 2: Koble turtallsperren til kablene.

For å koble til kontrollboksens fire ledninger til kablene kan du benytte de medfølgende hurtigklipskontaktene eller alternative kontakter om du ønsker det. Det vesentlige er å sørge for at du får god kontakt. Det kan være en god ide å ha boksen plassert på et sted du enkelt kan komme til den frem til du har fått justert den inn. Deretter kan den plasseres mer anonymt og diskre. Husk å plassere kontrollboksen på et sted der den er vernet mot slag og vannsprut så langt det lar seg gjøre. Når du har koblet opp de fire kontaktene er boksen operativ.

Trinn 3: Innjustering av turtallsperren.

Når turtallsperren er koblet opp gjenstår det bare å justere nivået på sperren ut fra hvilken fart du ønsker å holde. Du kan slå av fartssperren mens motoren er i gang men du må ikke aktivere fartssperren eller justere den mens motoren er i gang. For å starte justeringen må du ta av lokket på kontrollboksen. Dette gjøres ved å løfte lokket rett opp. På undersiden vil du se et brett med 6 brytere og et justeringshjul ved siden av brettet.

Hvordan øke styrken på turtallsperren?

Hver av de 6 bryterene styrer sin egen kondensator. Når bryteren slås på vil styrken på turtallsperren øke. Desto høyere styrke desto lavere turtall vil motoren kunne oppnå. Styrken på kondensatoren øker for hver bryter. Den svakeste er nummer 1 og den sterkeste er nummer 6. Det er mulig å ha flere brytere på samtidig, du kan f.eks. slå på bryter 1 og 2 samtidig. Eller du kan ha bryter 2 og bryter 4 slått på samtidig osv. Det finnes tilsammen 63 mulige styrkenivåer basert på bryterne. Det finnes også et justeringshjul til høyre som brukes til finjustering. For å øke styrken på sperren dreier man justeringshjulet med klokken. Det vil si mot høyre. For å senke styrken dreier man da naturligvis mot klokken altså mot venstre.

Hvordan justere inn styrkenivået?

Målet i justeringen er å finne det laveste styrkenivået som gir ønsket toppfart. Det er altså ønskelig å kjøre med så lav styrke på kondensatorene som mulig. DET ER VIKTIG Å HUSKE PÅ IKKE Å JUSTERE BRYTERENE ELLER JUSTERINGSHJULET NÅR MOTOREN ER I GANG. For å justere styrken på sperren skal du stanse motoren. Foreta justering og deretter prøve på nytt. Husk også at motoren helst skal være varm innen du justerer, det betyr at motoren bør ha

vært i bruk et par minutter innen du vurderer om styrken er for høy eller for lav. Hvis ikke kan motorens ytelse i noen tilfeller påvirkes av hvorvidt den blir kjørt med choke på o.l. Innjusteringen gjøres i to tapper, først grovjustering og så finjustering. Det første som gjøres er å skru justeringshjulet til maksimal styrke. Det skal da dreies lengst mulig til høyre, altså med klokken.

Grovjustering:

Grovjusteringen gjøres kun med bryterene. I grovjusteringen finner man en innstilling som er litt for kraftig i forhold til toppfarten man ønsker å ende på. Det vil si at du skal ha lavere fart enn den du ønsker å ende opp med. Først aktiveres kun bryter nummer 1 alene. Typisk vil ikke dette gi tilstrekkelig styrke til å begrense farten som ønsket. Da er man klar til å øke styrken. Det er da naturlig å forsøke med kun bryter nummer 2 aktivert. Er denne fremdeles for svak prøver man med kun bryter nummer 3 aktivert. Hvis bryter 4 er for sterk men bryter 3 er for svak prøver man kombinasjoner av brytere. Det er da vanlig å prøve f.eks. bryter 3 og 1 sammen eller 3 og 2. Man kan også kjøre med både 3, 2 og 1 aktivert sammen osv. Gjennom bruken av bryterne enkeltvis eller i kombinasjoner finner du en innstilling som gir deg litt lavere toppfart enn ønsket. Deretter gjenstår kun finjustering.

Finjustering:

Finjusteringen gjøres ved hjelp av justeringshjulet. Nå vrir du hjulet fra høyre mot venstre, altså mot klokken. Dette senker styrken på turtallsperren. Du vil nå finjustere slik at du får den toppfarten du ønsker.

Nå er du ferdig med innjusteringen. Du kan plassere kontrollboksen på ønsket sted. Turtallsperren er operativ og klar til bruk. Monteringen er ferdig.

Husk at turtallsperren ikke bør benyttes unødvendig. Ved ordinær kjøring er det best å deaktivere turtallsperren. Du bør ikke presse turtallet opp mot sperren over lange rettstrekker o.l. Fordi turtallsperren kutter gnisten til tennpluggen kan du oppleve at ubrent bensindamp ettertenner i eksosanlegget dersom du kjører med full gass. Detter skaper en «popcorn lyd» og noen liker «rally følelsen» som små ettertenninger gir. Men dette er altså ikke å anbefale og bør unngås.