Aug - Hamar Vest Rotary

download report

Transcript Aug - Hamar Vest Rotary

MÅNEDSBREV nr. 1 – AUGUST 2012

Rotaryåret 2012 – 2013

Hamar Vest Rotary Klubb

Klubb nr. 12807 - Distrikt 2305

Charterdato 31. mai 1970

President KARIN OLSSØN

Møtested: STORHAMARSTUENE (Domkirkeodden, 2315 Hamar) Møtetid: TIRSDAG klokken 18:00

PRESIDENTENS SPALTE

KARIN OLSSØN overtok som president etter Hans K. Ruud på årsmøtet 26.juni 2012. Rotaryåret og Karins presidentår startet med sommermøte i Kroken hos Harald B. den 3.juli.

Harald overtar som leder av Kameratskapskomiteen, og sammen med Svein O. og Åse K. serverte han helstekt filet fra grillen, med nydelig salat fra haven og godt drikke til. Som vanlig en meget vellykket aften, (antagelig den 14. i rekken), før klubben tar sommerferie i tre uker. Igjen tusen takk til Harald.

Vi startet opp for fullt i våre lokaler den 7. August

. Møtet startet med at det ble tent to lys – et for Hamar Vest Rotary og et for fred i verden. Dette ble vi oppfordret til å gjøre av årets guvernør, Margit Bjugstad. Dette året vil jeg også at vi leser 4spørsmålsprøven på alle møter. Det ble lest et kort minneord om Svein Skaaraas som døde 62 år gammel; Han var medlem av Hamar Vest RK i perioden 1994 til 2000. Han var utdannet jurist og hadde de siste 26 år vært rådmann i Hamar kommune, men trappet i vår ned stillingen til 30 %. Han ville gjenoppta sitt medlemskap, men døde før han kom tilbake til oss. Vi lyser fred over Svein Skaaraas minne. Arne Amlien hadde dagens tre minutter før kveldens hovedprogram:

Catharina Due Bøhler : ”Kreativ IKT” i Innlandet. ”Fra frø til spire”

Catharina var en av klubbens to deltagere på ”Ryla” i 2012. Hun er utdannet bachelor i opplevelses- produksjon og interaktive media ved Høgskolen i Hedmark, og startet i sept. 2010 Sareptas studio og har i dag 16 ansatte. Catharinas drøm var å skape en historie med spill da hun startet på medialinjen på videregående. Muligheten fikk hun gjennon det nye studietilbudet på HiH, med lyd, video, foto, animasjon etc. Til eksamen var oppgaven å lage et flaksspill på 5 dager. Siste del av studiet var en pilotproduksjon i samarbeide med Hedmark Kunnskapspark, og ble nr. 2 i konkurransen om hvem som laget den beste produksjon. Hennes gruppe fikk preinkubatorplass i Hamarregionen Utvikling, og startet så bedriften. Visjonen er å gjøre Hamar til Norges Spillhovedstad gjennom å utvikle alle mulige slags spill, byggvisualisering, applikasjoner, interaktive spill for helsesktoren til hjelp for slagpasienter bl.a., spill som intro for kulturhuset og animasjonsfilmer for barn. Spennende prosjekter – vi ønsker lykke til.

Presidentens møte var den 14. August og jeg vil her gi et resymé fra min presentasjon.

Jeg har vært medlem av Hamar Vest Rotary fra år 2000 og min fadder er Jan Erik Haug Jeg er 1944 modell. Født og oppvokst på Nes og har bodd på Helgøya fra 1977. Jeg har utdannelse i Markedsføring og reiseliv. Har vært au pair og reiseleder i Marseille i nesten to år. Har jobbet i Nes kommunekasse, Ringsaker komme, Ringsaker Blad, Porsgrunn Dagblad, Nes Bil (hos Jan Erik) og de 18 siste årene som markedssjef for Skibladner. Jeg ble gift med Wilhelm i 1966, og vi flyttet til Porsgrunn. I 1968 flyttet vil til Kirkenær i Solør. I 1977 overtok vi Hovelsrud gård på Helgøya. Vi har to døtre, Marianne og Eva og 5 barnebarn. Nå bor vi på ”føråa” og trives meget godt med det. Mjøsfiske med garn er min store hobby. En dag i uken hjelper jeg våre nye landsmenn med å lære norsk, og jeg har også vakter for Kirkens SOS. Vi er også tre fra Rotary som går på spanskkurs hver tirsdag ettermiddag, Jeg liker godt å reise og har hatt mange fine opplevelser, både på sykkelsetet og på andre reiser. Jeg liker meg godt i Hamar Vest Rotaryklubb. Jeg hadde jo mitt kontor på Hamar i mange år og opprettholder på denne måten mine gode relasjoner til Hamar og jeg setter stor pris på det gode miljøet i klubben. Mine hovedstrategier for det nye Rotaryåret er: At vi kan bli 55 medlemmer- og ha 40 % kvinneandel. Fremme anerkjennelse for Rotarys innsats og forbedre Rotarys omdømme. Øke fokus på serviceprosjekter. Verdenspresidentens motto er

”Peace through service”- ”Fred gjennom innsats”.

begynner i hjemmet og på det lokale plan. klubben. Jeg ønsker også at vi skal lese 4spørsmålprøven på alle møter. Et viktigere oppdrag kan vi vel ikke få! Som vår guvernør har sagt, fred må skapes på alle plan- og Jeg ønsker derfor at vi skal tenne lys for fred ved åpningen av alle møter, ett for verdensfreden og ett for De forskjellige komiteer har alle hatt sine peismøter og er godt i gang med sitt arbeide.

Programkomiteen

med Hilde som leder. Det er presidentens ønske å få høre mer om hva som foregår rundt Mjøsa – bedre samarbeid og åpenhet er et godt tiltak for fred på det lokale plan. InterCitymøte er allerede planlagt den 25.oktober med Gert Danielsen som jobber for Fredsfondet i Rotary. Vi håper på stor oppslutning.

Kameratskapskomiteen

med Harald som leder har allerede planlagt hele året. Det blir hagevandring og kameratskapsaften på Hovelsrud med servering av lagsild den 28. August og den 30-oktober blir det besøk fra guvernøren på kameratskapsaften.

Medlems og klassifikasjonskomiteen

med Per Arne som leder har mange ideer Omdømme og medlemsutvikling henger nøye sammen og det planlegges samarbeid med Info og PR komiteen ved Maria. Presidenten ønsker mer åpenhet om Rotary , og ønsker at våre medlemmer skal snakke mer om at de er medlemmer i Rotary og bruke nålen i alle sammenhenger. Det skal være gjort en spørreundersøkelse som sa at de som kjenner noen som er i Rotary vet faktisk mindre om Rotary enn andre. Vi må skryte av å bra det er å være rotarianer!!

Informasjonskomiteen

med Marie som leder har mange ideer om PR for klubben. Terje gjør en fenomenal innsats med månedsbrevet., men han ønsker avlastning for ansvaret. Oscar har lovet å være klubbens IT-ansvarlige fortsatt.

Samfunnstjenesten

ved Ragnar forsetter med lokale prosjekter. Spesielt bra for vårt omdømme er jo Frelsesarmeens julegryte som selvsagt vil fortsette, og vi fortsetter det gode samarbeidet med SIRA-huset. I tillegg vil vi også i år gi en ekstra julegave til trengende. Hvem blir avgjort senere.

Internasjonal tjeneste

ved Odd Jarle er i gang med et meget spennende prosjekt. Samarbeid med Moelv Rotary om matching Grant prosjekt. 4000 Dollar på hver. Prosjektet går ut på å skaffe vann til en videregående skole i Yerevan i Armenia. Det er første gang klubben har et lignende prosjekt, og Odd Jarle reiser til Jerevan i september sammen med John Stennes fra distriktets Rotary Foundation-komite. Odd Jarle vil informere om dette på årets distriktskonferanse på Hafjell. Hamar Vest har valgt Hans Rud, Nina Myren Sortehaug og Tore Verne til finansieringsgruppe og planen er at klubben kan finne et dugnadsprosjekt for å skaffe penger til dette flotte tiltaket. Fra sommeren 2013 vil det komme en utvekslingsstudent som er samarbeid med naboklubber og komité for distriktsprogrammer ved Turid tar seg av dette, de vil også ha ansvar for å sende 2 representanter til Ryla som vanlig. Som dere skjønner er det ståpåfolk i alle komiteer og jeg det er moro å være president når en har slike hjelpere.

Gunvor er sekretær

og med sin gode og mangeårige erfaring med Rotary er jeg trygg på at dette skal gå bra. Jeg ser fram til et innholdsrikt år som president i Hamat Vest Rotary.! Rotary-hilsen president Karin

På klubbmøtet 21. august var det opptak av Aage Rolf Amundsen, informasjon om neste års budsjett, og senior EGO-foredrag av Odd Jarle H.

Et forkortet resymé av Odd Jarles foredrag følger: Bondesønn fra Ringsaker. Begynte ved Hærens Sambands skole og øvingsavd. som vervet grenader etter realskolen som syttenåring. Fortsatte siv. utdannelse ved siden av Forsvaret. Jobbet bl.a. som instruktør ved skolen til jeg dimmiterte etter fire år. Kontorsjef i større engrosfirma i Hamar i seks år. Dro sammen med kone og barn til Engerdal i romjulen 1969 for å overta Engerdal Landhandleri. Fem travle og opplevelsesrike år med en uke ferie til sammen. Solgte butikken i 1975 og returnerte til Hamar hvor jeg siden har bodd sammen med min kone og tre barn. Så nitten år i forsikring og finans mens videreutdannelse fortsatte parallelt fram til 1982. I denne tiden arbeidet jeg som assurandør, distriktssjef, forsikringsmegler med eget firma, regiondirektør og til sist daglig leder for eget firma innen sikringsutstyr. 1.mars 1994 startet jeg som næringssjef i Stange kommune, og startet på enda et nytt og spennende kapittel av mitt liv som varte fram til 2 x hjerteinfarkt i 2007-08. Etter nødvendige inngrep er helsa god og appetitten og nysgjerrigheten på verden og mulighetene er tilbake. Jeg etablerte ny virksomhet i 2008, og har siden drevet hovedsakelig som rådgiver og styreleder i næringslivet. Jeg fulgte Hedmark Reiseliv BA (Villmarksriket) i dets siste leveår til Hedmark Fylkeskommune som hovedeier ikke ville mer. Andre oppdrag har vært langt hyggeligere. Nå har jeg fylt 70 og lagt business til side. Derimot vil jeg bruke tid og energi på familie, få mer tid til mine øvrige ikke-kommersielle aktiviteter, og svært gjerne gjøre en humanitær innsats gjennom Hamar Vest Rotary klubb. Det er vanskelig å se lengre fram enn for eks 2016 men det egentlige langsiktige målet er å plante et epletre når jeg fyller nitti og se fram til at det skal bære frukt. - Medlem av Hamar Vest Rotary klubb fra 1996 – president 2002 – 2003. - Leder av Stange Industriforum i 12 år - Styreleder i Norsk Forum for Næringsutvikling i 4 år. . - Styremedlem i Norske Forsikringsøkonomers Forening fra etableringen. - Styremedlem og fungerende leder av styret i Hamarregionen Næringsforening i tre år . Odd Jarle.

Kameratskapsaften 28. august ble arrangert med besøk hos president Karin på Hovelsrud gård på Helgøya.

Etter London-buss tur med servering av ”leskedrikk” over Nes og Helgøya med Kåre S. som guide, ble vi mottatt i den nyanlagte/restaurerte hagen av Marianne (Karins datter som nå driver gården). Hun fortalte at den nå er anlagt slik den var tegnet og laget på slutten av 1800-tallet. Inne i hall og store stuer fortalte Marianne om nitidig og vanskelig restaurering av gamle tapeter og gulv. Vi gikk tilbord i to store spisestuer, og ble servert nyfisket lagsild, tatt på garn av Karin selv dagen før. Nyyyydelig! Mens vi spiste ble vi underholdt av familiens aupair fra Filipinene – hun spilte og sang egenkomponert vise. Til dessert ble det servert nydelig fruktkake som hun hadde laget. besøk. Ragnar P. kåserte om lagsild på sin vanlige informerende og humoristiske måte, og Ole Fredrik V. takket for maten og et hyggelig Hjemturen med Londonbussen tok like lang tid som turen til Helgøya, og medeier Live kunne fortelle at det var fordi det var verken medvind eller sola i ryggen.

MEDLEMSNYTT

Aage Rolf Amundsen

, er tatt opp som nytt medlem i klubben den 21.8.2012. Han har vært medlem i Huseby-Flatås RK (Trøndelag), og klassifikasjonen er elektro/teknologi. Han er utdannet sivilingeniør. Nå er han pensjonist Aage er født 31.8.1938, og har flyttet inn i Bryggerigata 74, 2315 Hamar. Mob.tlf. 930 19336 - e-post: [email protected]

Vi ønsker ham hjertelig velkommen og lykke til i vår klubb. .

PROGRAM FOR SEPTEMBER

Dato 4. september 11.september 18.september Program Ansvarlig EGO-foredrag

ved Cato Løkken

Amar Niang forteller fra sin hverdag som Flyktningekonsulent i Tynset Kommune

Hilde K Westgaard Live Giset

Jørn Wroldsen, rektor ved HiG: «Høgskolen i Gjøvik – en høgskole for hele innlandet»

Arne Amlien

Kameratskapsaften

Kameratskapskomiteen

3 minutter

Berit Harildstad Inger Johanne R Hansen Harald B Pettersen

25.september

Ingen

VI GRATULERER I SEPTEMBER 11. sep. Bjørn Stensli HAMAR VEST ROTARYKLUBB 1933 Referat fra styremøte 14.08.2012.

- Budsjettet ble vedtatt med følgende endring: Svein foreslo å øke inntekten ved utlodning på julemøtet med kr 1.000 (til det samme som i fjor) med motkonto utgift kr 1.000,- til promotering av Utvekslingsstudent. Budsjettet ble deretter presentert og vedtatt i medlemsmøtet. - Vi oppfordrer medlemmene på nytt til å legge opp til et fast trekk på sine bankkonti for å overføre kr 50,- pr mnd til TRF. Dette får man skattefradrag for. - Karin orienterte om Matching grant-prosjektet i Jerevan og om at Moelv blir med. Gruppen som er ansvarlig for prosjektet vil nå begynne å jobbe med hvordan vi skal finansiere vårt bidrag på USD 4.000,-. Det er ønske om at dette arbeidet kan gjøres til en hyggelig og sosial happening.

- Distriktkonferansen på Hafjell. Vår klubb betaler for Karin og Gunvor. Utlegget for Tore Nilsens deltagelse bør gå på budsjettet til neste års distriktskonferanse. HVRK legger ut for hans deltagelse inntil videre. - Intercity-møtet: Hilde har god kontroll på dette - Terje Sanner har oppnådd 85-års-regelen og er fritatt fra møteplikten f.o.m medlemsmøtet 21/8-12 - Vi har fått et nytt medlem: Aage Rolv Amundsen. Han er tidligere medlem i Huseby-Flatås RK. Han er pr. 26.08.12 registrert innmeldt i vår klubb. I den forbindelse bes Tore Verne om å sende ham regning på medlemskontingent for dette halvåret. Hamar, 26/8 2012 - Gunvor – sekretær MEDLEMSKONTINGENT - 2. HALVÅR 2012 ( Rotary-året 2012-2013). Kjære klubbmedlem ! Nytt klubbår betyr også ny innbetaling av medlemskontingent til klubben. Derfor ber jeg deg snarest innbetale kontingenten for 2. halvår 2012 på kr. 900,- til: Hamar Vest Rotary Klubb, v/ kasserer Tore Verne, Jessnesvegen 204, 2320 FURNES. Beløpet bes innbetalt til konto nr. 1822.07.02533 Husk å merke innbetalingen med eget navn.

Obs: Du som har sørget for at kontingentinnbetalingen ligger inne som fast oppdrag i din bank, eller allerede har betalt uoppfordret, kan selvfølgelig se bort fra denne henvendelsen.

Hamar, 1. august 2012. - Tore V.

Distriktskonferansen 2012

29. – 30. september Quality Hotell & Resort Hafjell, Øyer

Tema: “Internasjonal forståelse og fred – vår felles utfordring” Ta kontakt med sekretær Gunvor hvis du er interessert.

HAMAR VEST ROTARYKLUBB BUDSJETT 2012-2013

INNTEKTER

Medlemskontingent

Budsjett Regnskap Budsjett 2011-2012 2011-2012 2012-2013

104.400 98.100 46.800 52 medl. A kr. 900,- Utlodning - Julemøtet Innsamling sommermøte Tilskudd fra kameratskapskom. Renteinntekter

SUM INNTEKTER UTGIFTER

Kontingent RI Kontingent Distrikt 2300 4.000 17.000 600

126.000

18 500 29.000 5.000 2.500 17.000 580

123.180

16.020 32.400 55.000 55 medl. A kr. 1.000,- 5.000 15.000 400

122.200

18.500 33.550 55 medl a kr. 305,- x 2 Polio Plus Rotary Foundation Lokalleie Foredragsholder Gaver/blomster Adm. kostnader 40-års-jubileum Årsmøte/Guvernørbesøk Distr. samlinger/seminar Diverse samfunnsprosjekter Øyeklinikk Nepal Ref utg. til sekretær Prosjekt Medl.oversikt "på nettet" Ryla 2 stk. Utv. Student

SUM UTGIFTER

5.000 8.700 22.000 2.200 1.000 4.000 8.000 18.700 2.000 1.000 5.900

126.000

5.000 2.750 19.760 2.159 1.121 3.838 8.261 21.987 2.000 1.000 5.300

121.596

0 2.750 55 medl. a kr. 50,- 22.000 2.200 1.000 4.000 8.000 15.200 2.000 1.000 5 000 6.000 1.000

122.200

RESULTAT

0 1.584

0

Noen nyttige web-sider i forbindelse med Rotary:

Hamar Vest Rotaryklubb Distrikt 2305 Norsk Rotaryforum Rotary International - - - - www.hamarvest.rotary.no

www.d2305.rotary.no

www.rotary.no

www.rotary.org

THE FOUR-WAY TEST – FIRESPØRSMÅLSPRØVEN 1. 2. - om saker vi tenker, sier og gjør: Er det sannhet? 3. Er det rettferdig overfor alle det angår? Vil det skape forståelse og bedre vennskap? 4. Vil det være til beste for alle det angår? Neste utgave av Månedsbrevet – nr. 2 - september - Rotaryåret 2012/2013

Frist for innsending av stoff er onsdag 26. september 2012.

Redaksjonen mottar mer enn gjerne innlegg eller innspill fra klubbens medlemmer.

Terje Sanner - tlf. 62 52 67 51 - mob. 906 21 190 - e-post: [email protected]