Nr. 1-2011 - Kirken i Nedre Eiker

Download Report

Transcript Nr. 1-2011 - Kirken i Nedre Eiker

NR. 1 • PÅSKENUMMER • 2011 64. ÅRGANG LES OM

:

Bjarne Staalstrøm – en friskus Fasteaksjonen 2011 Tårnagenter i Nedre Eiker kirke Nils Kristian – organisten TRO OG LIV

...og mye, mye mer!

2

NEDRE EIKER MENIGHETSBLAD • NR. 1 • 2011

ANDAKTEN

”Han sto opp før dagen demret. Dødens dype natt tok slutt. Kristus lever, han har seiret. Dødens mørke makt er brutt. Sol og måne, jord og himmel, dyr og fugler, gress og trær; alle ser og alle jubler.

Han er oppstått, Gud er her!”

Sanger fra Vest.

“Tidlig om morgenen den første dag i uken gikk Maria og Maria Magdalena til graven.” I tråd med samtidens gravskikk, hadde de med seg urteoljer for å salve Mesterens kropp. Av sikkerhetsmessige årsaker hadde Jesu nær meste ikke utført ritualet i forbindelse med gravleggingen, og nå bekymret kvinnene seg for hvordan de skulle fjerne den tunge steinen. For å passe på at ingen ville stjele kroppen hans og si han var blitt levende, hadde de religiøse lederne fått romerske soldater fra garnisonen hos Pilatus til å vokte graven. Da kvinnene nådde frem til Getsemanehagen, ble de sjokkert. Det stod ingen soldater på vakt. Steinen foran gravinngangen til fjellhu len var tatt bort. Forskrekket så de en engel:

”Frykt ikke, dere søker Jesus, men han er oppstått slik han sa! Gå og fortell det til hans disipler!”

Da kvinnene løp fra graven, fortelles det at Jesus møtte dem. Han sa: «Vær hilset!» Da gikk de fram og omfavnet føttene hans og tilba ham. Midt oppe i forvirrende inntrykk, fikk de beskjeden: «Frykt ikke! Gå og si til mine brødre at de skal dra til Galilea. Der skal de se meg.» Tenk å ha vært der sammen med kvinnene og møtt den oppstandne Jesus! De kjente ham igjen. Her stod han lys levende foran dem, ikke som ånd eller spøkelse, men som fullkommen menneske og fullkommen Gud. Merker var synlige på kroppen etter nagler og spydspiss.

Tre dager tidligere hadde Jesus vært taperen på korset. Under forhøret ble han hånet og torurert, anklaget for Gudsbespottelse: “Han sa han var Guds Sønn.” Samtiden så at Jesus tok rollen som Gud ved å tilgi mennesker deres synder. Derfor var han dømt til døden etter romersk rettspraksis. - Dette er sett fra menneskers øyne.

Fra Guds øyne ser det slik ut: Jesus ville lide og dø for å ordne opp i menneskets sak med Gud. ”Ingen har større kjærlighet enn den som gir sitt liv for sine venner”, sa Jesus. I korsets mysterium ligger sannheten om oss. Jesus var villig til å bære verdens råskap. Det er din, det er min synd. Derfor er det en kraft fra Jesu blod som rant for oss: Vi har fått mulighet til tilgivelsen og det evige livet! Jesus stod framfor kvinnene som et levende bevis på at han hadde overvunnet dødens makt over menneskeheten. Derfor er taperen Jesus - menneskelig sett - det store bildet på Guds kjærlighet til oss. Jesus ønsker å bære våre liv. Han har kraft til å forandre det.

Slik har mitt liv blitt preget av vissheten om at Han elsker meg, at jeg er verdifull. Han har latt meg få kjenne litt av den freden han gir. Mange av oss lengter etter fred i vår støyfylte hverdag og stressede liv. Vi er alle kalt til å vende blikket vekk fra materialismen, fra kravene om status og bruke mer tid med Gud og vår neste. “Det du vil at andre skal gjøre mot deg, skal du gjøre mot dem” sa Jesus. Gud ønsker at vi skal leve og handle til det beste for hverandre. Her tillater jeg meg å nevne vår gode nabo Bjørn, som hoppet uti vannet etter en kar som holdt på å drukne her i vinter. Uten å tenke på egen sikkerhet klarte han å trekke mannen opp på land, fra iskulda. Langt fra alle gjør slike bragder i løpet av et liv, men Gud ønsker at vi skal møte hverandre med raushet og leve ut nestekjærligheten i praksis! Det kan gi oss uventede opplevelser. For en påskemorgen, idet graven blir omkran set av lys. Lyset trenger ut gjennom gravens mørke i det Jesus blir reist opp fra de døde. For en herlighet og for et løfte! Jesu oppstandelse peker på muligheten: Dersom vi ønsker, kan vi motta det evige livet. Den oppstandne Jesus er hos oss hver dag, og Han har lovet at en dag kommer han tilbake igjen. Da vil vi se ham i hans opprinnelige herlighet og ære, den han var villig til å legge vekk da han lot seg føde inn i vår verden. Vi

2011 - Et SPENNENDE KiRKEÅR.

2010 var et innholdsrikt år med ferdig renovert og utbygd kirke og 150-årsjubileum som høydepunk tene, og år 2011 blir ikke noe mindre spen nende.

Utvalgene diakoni, liturgi og musikk som ble etablert på våren 2010 er i gang med sine plan representanter og nye menighetsråd. kirke-statforholdet fastlegges.

nytt menighetsråd i Nedre Eiker. et engasjement så ta kontakt. Vi tar gjerne imot forslag til representanter.

18.00 i kirkekjelleren. Velkommen.

Ina Bråthen Bjerke er. Kirken står overfor positive utfordringer der nye reformer fører til gode og holdbare ordninger. Vi håper å legge godt grunnlag for disse utvalgene slik at de tåler bytte av Videre skal ny liturgi innføres i kirken og 11. og 12. september er det kirkevalg. Det skal velges nye menighetsråd og bispedømmeråd. En nominasjonskomité er etablert og i gang med sitt arbeid i å finne reelle kandidater til Fristen for å levere listeforslag til høstens valg er 1. mai. Om noen av våre lesere har lyst på Møt opp på menighetens årsmøte 13. april kl.

ÅRSMøtE for Nedre Eiker menighet

13. april kl.18.00 i Nedre Eiker kirke/kirkekjelleren

l v/Roar Røkeberg l Ny gudstjenesteordning Nedre Eiker kirkekor l l Bevertning Årsmøtesaker Vel møtt!

Nedre Eiker menighetsråd

skal se Guds eget ansikt når han kommer i herlighet og ære. I Filipperbrevet 2,10-11. skriver Paulus:

Den dagen skal hvert kne bøye seg i Jesu navn, i himmelen, på jorden og under jorden, og hver tunge skal bekjenne at Jesus Kris tus er Herre, Gud vår Far til ære!

Dette får vi høre mer om i påskens gudstjen ester. Velkommen.

Velsignet påske! Hilsen kapellan

3

Friskusen i Nedre Eiker

En av de store profilene i Nedre Eiker finner vi i Krokstadelva. Bjarne Staalstrøm er en godt voksen mann som har opplevd mye opp gjennom et rikt og mangfoldig liv. Med humor og glimt i øyet har han vært med på å sette farge på hverdag og fest gjennom sitt aktive engasjement som pastor i frimenigheten Salem i Mjøndalen. Bjarne er også forfatter og har skrevet flere bøker om hverdagstro og livsglede med et filosofisk perspektiv. Friluftsliv og aktiv ferdsel i naturen har også vært høyt prioritert hos Bjarne, og som jeger har han felt mange store elger opp gjennom årene. I høst var han en del av jaktlaget oppe på Hagatjern da han felte en stor elg på 174 kg kjøttvekt. Sammen med sin seks år gamle trofaste hund Trixie, utgjør han en viktig rolle i jaktlaget. Kombinasjonen pastor, forfatter og elgjeger vakte nysgjerrigheten til menighetsbladets medarbeider, og vi ville gjerne stifte et nær mere bekjentskap med Bjarne. Jeg ble invitert hjem til ham for en kopp kaffe, og allerede da jeg kom innenfor døren forstod jeg at jeg hadde med en svært engasjert pensjonist å gjøre. Her var det ikke snakk om en pensjonist med en kopp varm melk foran seg og ullteppe over bena. På veggen hang et stort hode av en elg han hadde skutt selv, og inne på kontoret sto datamaskinen på. Da jeg kom på besøk satt han og forberedte seg til et foredrag han skulle holde i Oslo førstkommende lørdag: ”Kristen identitet i vår samtid”. Selv om han nyter pen sjonisttilværelsen, er det en svært aktiv sådan.

Det er en innholdsrik og variert merittliste Bjarne kan se tilbake på. Hans foreldre var metodister, og selv begynte han å studere teologi. Han avbrøt studiene da han fikk kallet som pastor i Sarpsborg. Deretter var han for stander på Den Frie Evangeliske Forsamling i Oslo fra 1975 til 1982, før han ble pastor i Salem i Mjøndalen. I tillegg har han vært redaktør for tidsskriftet ”Det gode budskap” i nitten år. Bjarne har gått på Journalistakad emiet, og skrevet flere bøker innen fagom rådene diakoni, sjelesorg og psykoterapi, og gjennom sin utdannelse har han møtt mange mennesker i ulike faser hvor livet har gått dem i mot. Forfatterskapet har handlet om eksistensialisme og tro i hverdagen. Stadig møter Bjarne mennesker som sliter med tan ken på at døden er det siste. Det er noe som plager mange, og ennå ringer det mennesker som gjerne vil treffe ham. Fra Oslo og andre steder langt unna kommer de, og Bjarne tar i mot hjemme på kontoret sitt. Han har klare formeninger om hva det er som skaper mye angst og uro hos dagens mennesker. Mate rialisme og økende velferd gjør at dette blir en erstatning for et godt familieliv med gode relasjoner til sine nærmeste. Arbeid og jobb tar for mye plass. Det er viktig å ha tid til å være sammen, men dessverre blir hjemmet bare en ”bensinstasjon” hvor man er innom for å fylle opp før man haster videre. Tomheten gnager i sjela, og forsøket på å fylle denne tomhet med materielle ting faller som regel dårlig ut. Rastløsheten og søken etter en mening med tilværelsen blir sterkere etter som tiden går. Livets korthet er et problem for mange mennesker. Kristendomsundervisningen er blitt borte i skolen, og det er det største tapet for samfunnet og er den største utfordringen for Den norske kirke. Samtidig opplever vi et tettere samarbeid mellom de ulike kristne organisasjoner og samfunn. De siste tretti år med fusjoner og samarbeid er gledelig. Det er med på å styrke et kirkesamfunn hvor kristne står sammen skulder ved skulder. Én gang i måneden er Bjarne med på et frokostmøte i Nedre Eiker, hvor kristne ledere møtes. Dette er noe som gir stor styrke, og da ber de for hverandre og deler ulike synspunkter. Ved siden av å ha vært menighetsforstander, har Bjarne bedrevet diakoni og sjelesorg praksis i tjueåtte år, også i offentlig sam menheng. Som sjelesørger har han kommet i kontakt med og hjulpet mange mennesker. Som privatmann har han hatt, og har stor glede av naturen. Det er viktig å strukturere hverda gen sin, slik at man får en god balanse mellom arbeid og fritid. Derfor er hytta i Finnemarka god å ha, og hver høst er han med på elgjakt. Skog og mark har vært til hjelp for mental helse og kropp. Spesielt har dette vært god terapi etter at hans trofaste livsledsager Astrid ble syk og måtte flytte på sykehjem. Hun ble rammet av Alzheimers, ble glemsk, balansen ble dårlig og kommunikasjonen sviktet. Dette er veldig tungt for Bjarne, og han sier at det egentlig er som å miste henne to ganger. Det var en ny opplevelse å se Alzheimers destruktive prosess. Det er en langsom døds prosess. Likevel kan man ikke fordømme Gud. Dette handler om naturlige prosesser. Tida går fort i godt selskap, og det er svært inspirerende å sitte og prate med Bjarne. Han smiler og forteller at han ennå har mye ulevd liv, med bokutgivelser og foredrag. Til høsten kommer en ny bok ført i pen nen av Bjarne: ”Den store kjærligheten.” At denne mannen er åttiåtte år er utrolig. Kom mentarene og underfundighetene sitter løst hos Bjarne, og han virker svært samfunnsorientert. Likevel kjenner han at alderen er begynt å tynge, derfor trener han med ergometersyk kel. ”Du skjønner, jeg må nå hjelpe Vårherre litt. Trening er verdens billigste medisin, og er helt gratis”. Fysisk trening henger sammen med det mentale, og fysisk aktivitet er en aktiv støttespiller i psykoterapien. Jeg takker Bjarne for den gode samtalen, og ønsker ham lykke til videre.

Trond Grimstad.

4

NEDRE EIKER MENIGHETSBLAD • NR. 1 • 2011 agenthelg!

galleriet og tårnet.

tårnet med klokkene. Lørdag 29. januar skjedde det merke lige ting i Nedre Eiker kirke. Tilfeldig forbipasserende kunne høre glade stemmer, og ved nærmere under søkelser kom man frem til at det ble praktisert en utpreget agentvirksomhet i kirka! Det var ikke agenter av det skumle slaget, men nysgjerrige og undrende agenter som ville ta kirken nærmere i øyesyn. Denne helgen var alle døpte 8-åringer invitert til å bli bedre kjent med kirken. Det kan også nevnes at det rundt i vårt langstrakte land foregikk lignende arrangement i nærmere seks hundre andre menigheter. Dette er en ny nasjonal satsning; Tårn Klokken tre lørdag møttes agentene, og deltok i ulike aktiviteter, og da menighetsbladets representant lurte seg inn i kirken ca kl 18.00 var det bare å gå etter lydene. Glade barnestemmer og latter hørtes, og da jeg sto inne i kirken kom det et ras av engasjerte barn ned fra Jeg lurte veldig på hva denne helgen inneholdt, og fikk en prat med prest Margrete. Intensjonen med dette arrangementet er at barna skal bli kjent med kirken og Bibelen. Og i løpet av disse timene på lørdagen fikk barna ulike ”oppdrag” som de skulle gjennomføre. Kirken er jo full av symbolikk gjennom det vi ser og opplever, og et fremtidig besøk i kirken vil gi en større opplevelse når man kjenner til de ulike symbolverdiene. Et nærmere bekjentskap til Bibelens hen delser og mysterier er også en naturlig del av dette opplegget. Da jeg ankom kirken hadde alle vært oppe i tårnet. Oppdrag: Finne ut hva som sto skrevet på kirkeklokkene. Til et slikt spennende oppdrag hadde barna med seg lommelykter, og god påkledning var påkrevet. Jeg snakket med to av agentene: Vilde og Eline, og de syntes nok det hadde vært en kald opplevelse. Likevel var det spennende å oppleve Nye oppdrag ventet da de kom ned i den varme kirken igjen. Mystiske ting hadde foregått, og ulike gjenstander var forsvunnet fra sine faste plasser: Lysestakene på alteret var borte, Bibelen var forsvunnet i tillegg til dåpsfatet. Agentene fikk i oppdrag å gå rundt i kirken og lete etter disse gjenstandene, og en liten stund etter var alle gjenstander funnet. Da disse ble satt på plass fikk agentene informasjon om hva dette var, og hvilken rolle disse hadde i gudstjenesten. På denne måten fikk agentene god innføring gjennom ulike ”oppdrag”. Sammen med agenten i kirken var det ”englevakter”; foreldre som hadde meldt seg frivillig til å hjelpe til med praktiske gjøremål. I tillegg var Margrete og Ingeborg svært fornøyde med noen ungdommer som fungerende ”mellomledere”. Det var konfirmantene Madeleine, Kristian, Ola, Tormod og fjorårskonfirmanten Cathrine. Disse gjorde en kjempejobb for å få de praktiske deler av oppdragene unnagjort. Omtrent klokken seks på kvelden satte sultne agenter og staben seg til bords for å innta et hyggelig måltid med taco i kirkens flotte kjeller. Det var ingenting å si på appetitten! Søndag morgen møttes alle sammen i kirken hvor de forberedte en skikkelig agentgudstjeneste. Som avslutning på en vellykket helg ble det hele avrundet med kirkekaffe, framvisning av bilder og tårn agentkake!

KONFiRMANt 2012???

Til alle dere som tenker på å være konfirmant neste år

Vi sender ut informasjon om neste års konfirmasjonstid i begyn være konfirmant, bes om å ta kontakt.

2011, med påmelding.

nelsen av mai. Informasjon går ut til alle i vårt medlemsregister, dvs de som er døpt. De som ikke er døpt, men som ønsker å Vi kommer også til å ha et informasjonsmøte i løpet av mai

Kontaktperson:

Kateket Ingeborg Skagestad, tlf 32 27 23 23 [email protected]

H T O M A S

BILDE HJØRNE

DEN HELLiGE BiRGittA AV SVERiGE

Det er en vanlig oppfatning at kvinner i tidligere tider var undertrykte og um yndiggjort. Men, hvor riktig er det? I middelalderen var det flere betydelige kvinner som langt overgikk mektige menn både i myndighet og intelligens. Vi har allerede gitt eksempler på det. Denne gangen skal vi fortsette og nevne den hellige Birgitta av Sverige, eller Vadstena.

Birgitta Birgersdotter var født i en velstående og mektig familie ca 1303. Moren døde da hun var i tolvårsalderen. Da hun var 14 ble hun gift med den fire år eldre Ulf Gudmarsson. Men det gikk flere år før de tok opp det ekteskapelige samlivet. Ekteskapet var godt og de fikk åtte barn sammen, bl. a. datteren, den salige Katarina av Vadstena.

Birgitta skjøttet med troskap sine plikter som husfrue. Likevel fant hun tid til å studere latin og bibelkunnskap, hun drev utstrakt velgjørenhet og tok seg av den kristne oppdragelse i sitt hus.

Noen få år var hun overhoffmesterinne hos det norsk-svenske konge paret dronning Blanka og Magnus Eriksson. Hun gjorde iherdige forsøk på å belære det unge, uansvarlige paret, hva som var Guds vilje og vei med deres liv og gjerning, uten at de brydde seg særlig om rådene hennes.

Birgitta og Ulf tok også ut på pilegrimsreiser, både til Nidaros og senere til Santiago de Compostela i Spania. På vandringen dit, opplevde de et kriserammet Europa, med krig og uro i kirken.

I 1344 døde hennes kjære Ulf. Det ble et vendepunkt for Birgitta. Hun delte det hun eide mellom sine barn, noen kirker og fattige. Nå begynte hun å få sine åpenbaringer og syner. Sekretærer skrev dem ned, men hun kontrollerte alt for å forsikre seg om at det var korrekt. Hun hadde over 700 åpenbaringer. I 2001 ble noen av dem utgitt på norsk, på Solum Forlag.

Birgitta ønsket å danne en klosterorden og valgte plass for klosteret i Vadstena ved Vätteren. Men paven måtte godkjenne dette, så høsten 1349 la hun og noen venner ut på reise til Roma. På den tiden holdt paven til i Avignon i Frankrike, noe Birgitta mislikte og kritiserte. I Roma ble hun forskrekket og opprørt over det moralske forfallet både blant kirkens folk og lekfolket. Hun opplevde også Svartedaudens herjing og mente det var Guds straffedom over synd og ugudelighet.

Omsider kom paven til Roma, og Birgitta fikk sitt ønske oppfylt, hennes klosterorden ble godkjent.

Birgitta oppholdt seg resten av livet i Roma. Hun foretok pilegrims reiser derfra også, bl.a. til Jerusalem i 1371 til 1373. Tilbake i Roma var hun sliten og følte at bønnene var uten kraft. Men nok en gang åpenbarte Jesus seg for henne og trøstet henne. Et par dager etter, den 23. juli 1373, døde hun. Hennes kiste ble sendt hjem til Vadstena, til klosteret hun fikk grunnlagt.

Birgitta var en betydelig kvinne i sin samtid. Hun irettesatte og opp muntret både høy og lav, både kongelige og geistlige, heller ikke paven slapp unna hennes formaning.

Birgittas klostertanke var at det skulle være både munker og nonner i hennes orden. De skulle leve i adskilte avdelinger, ha kirken felles, men ha hver sin avdeling der også. Lederen skulle være en kvinne, en abbedisse, med ansvar for alle verdslige saker, munkene hadde ansvar for det åndelige. I klosteret skulle det ikke være luksus og alt overskudd gå til fattige.

I Birgittinerordenen er det ingen munker nå, men birgittinersøstre finner vi i flere europeiske land. De er lett å kjenne på drakten, den er grå, men hodeplagget skiller seg ut, det er et sort tørkle, over det er en hvit, korsformet hette med fem røde punkt, symbolet på Jesu fem sår.

Hos oss er kanskje en av Birgittas bønner best kjent: “Herre, vis meg din vei, og gjør meg villig til å gå den.”

trobo

5

PREStEGÅRDEN BRENNER!!!

I 1920-åra brant de gamle bygningene i Nedre Eiker prestegård i to omganger, først uthusene og to år etter hovedbygningen. Sognepresten den gangen het Gregor Barman, i kallsboken skrev han: “Udhusets brand. Kl 1 ½ den 22. november om natten 1922 opstod der brand i fjøs og ladebygning som nedbrendte til grunden. Dessverre omkom flere dyr ved denne brand. Ilden fattede også i hovedbygnin bragt ud.” ny uthusbygning og at kostnadene skulle være kr. 41.000.-.

Da hovedbygningen brant, skrev Barman: av et par timer.

Efter tegning og overslag av arkitekt Eilif Arneberg og landbrugsin havde i mellemtiden bod i Mjøndalen. I tilskud til de oprindelige brand gen, men ved iherdig arbeide blev denne reddet. Alt indbo blev dog Etter departementets beslutning ble det straks utarbeidet planer til en “Hovedbygningens brand. 6. november 1924 kl 7 morgen opstod der brand i det til foreløpig hestestald indrettede skur i nordre ende av fløibygningen (pakterboligen). Samtlige bygninger brente ned i løpet geniør Brettville, påbegyntes opførelsen av den nye hovedbygning og sidebygning. Arbeidet var overdrat til byggmesterene Eken og Strøm. Departementet havde godtaget deres anbud den 14. mai 1925. Opførelsen var begunstiget særdeles godt og tørt veir. Der kunde indflyttes i januar mnd 26 og husene var ferdige i mars mnd. Presten takstmessige bygningspris bevilget dep på særlig ansøgning kr 250 til indleggelse av water closetet på betingelse av at sognepresten udredet hva der mer måtte tiltrænges hertil. Ligeså på særlig andsøgning kr 1500 til indleggelse av lenolium i 1 etage og kr 2500 til opgradering av gårdsplass, tomter, have og alle veiene. Man må yde landbrugsin geniør Brettville stor tak og anerkjendelse for den interesse, dyktighed og beredvillighed hvormed han på alle måder støttet og hjalp til under arbeidet den hele tid.” Hovedbygningen fikk det samme eksteriøret som den gamle. Grunn murene ble hevet. Sokneprest Barman tillegges en stor del av æren for å beholde bygningen lik den opprinnelige.

trobo

Noe for deg?

7. april kl.20.00. ”Jazz i kirkekjelleren”, Nedre Eiker kirke. Norsk Linie spiller.

25. mai kl. 19.00. ”Nedre Eiker synger”, Nedre Eiker kirke. Voksenkorene leder an.

19. juni kl. 11.00. ”Friluftsgudstjeneste”, Mjøn dalen torg. Flere kor deltar

.

Granbar mot vår

Skulle ha gått blant furuer midt i mars skulle ha sett stammene ranke seg, kronene åpne seg himmelvendte lett dansende mot det blå… men plutselig står jeg blant graner - tjukke slekta - oppslukt av sitt eget mørke innovervendte tynget av snø ennå så nær våren Jeg lener meg på stavene … puster tungt, da kommer en vind smygende vennligsinnet og snøen sukker og drysser det er håp, sier granbaret i mars og brisker seg litt Og hjemover går det lettere

Reidar Lund

6

NEDRE EIKER MENIGHETSBLAD • NR. 1 • 2011

Barnas jubileumsfest med Mikrogrospel

HUSKER DU...

... og kirkekake med nogo attåt.

HUSKER DU...

Gustavas kafé.

Julemesse med to av “Gustavas etterfølgere”.

HUSKER DU...

Bursdagskaka.

Husorkesteret på ungdomskvelden.

7

NETS i kjelleren.

HUSKER DU...

Knut Bak “baker” sveler.

HUSKER DU...

Biskop Laila Riksaasen Dahl, Roar Røkeberg, Ole Jørgen Sagedal, Jan Otto Eek, Jan Egil Heier, Kaare Fuglestrand.

Hovel Helseth (Trond Bollerud) anropes av samvittigheten (Grete Bergersen) i musikkdramaet “En mann... en forsoning”.

HUSKER DU...

Jubileumskoret 2010 med solistene Tone Bråten og Sigvart Dagsland.

Presten på vannet.

8

NEDRE EIKER MENIGHETSBLAD • NR. 1 • 2011

FRA KIRKENS ADMINISTRASJON DUGNAD PÅ KiRKE GÅRDENE i NEDRE EiKER OG MJøNDALEN

Onsdag 27. og torsdag 28.

april, kl 1600 - 2000 I skrivende stund er fortsatt kirkegårdene dekket av masse snø, men vi nærmer oss våren og mildere vær. Når snøen og underlaget har fått tørket seg, så kommer det frem gammelt løv, kvister og annet rusk og rask. Da trenger vi hjelp på Nedre Eiker kirkegård og på Mjøndalen kirkegård. Vi har kontaktet ungdomsskolene om dugnadshjelp på dagtid i tids rommet 0900 - 1200. Vi ønsker alle pene kirkegårder. Dugnad er med på å løfte standarden. Får vi fjernet gammelt løv og kvister gir vi grasveksten en god start på sesongen.

Ta med deg nabo, slekt og venner og møt opp disse dagene. Kirke gårdsbetjeningen vil være tilstede og kjøre bort det som samles opp. Det vil bli servert kaffe og kaker i kirkekjelleren i Nedre Eiker kirke av kvinneforeningen ”Gustavas etterfølgere” torsdag kl 1900. Det vil også bli servering på Mjøndalen kirkegård disse dagene.

Velkommen til dugnad!! HUSK Å tA MED RiVE!

Hilsen Øyvind Bolstad – kirkelig adm.sjef

llllllllllllllllllllllllllllllllll

BABYSANG

FOR NEDRE EIKER OG MJØNDALEN MENIGHETER PÅ NEDRE EIKER MENIGHETS SENTER

VÅR 2011

Opplegget er beregnet på babyer sammen med mamma, pappa, beste foreldre eller dagmamma.

Samlingene starter med uformelt samvær og formiddagskaffe kl 11.30. Ta med nistepakke. Kaffe/te er inkludert i prisen. Kl 12.30 – 13.15. er det sangstund.

Babysang er en del av kirkens trosopplæring. Vi bruker en blanding av kjente og nyere sanger, rim og regler. Sam spillet mellom barnet og den voksne er i fokus.

Babysang er mer enn sang: “Ta på”-sanger, (”Her er mine tær”) dans og bevegelse, regler og rytme.

Babysang er utviklende for barnets motoriske, språklige og sosiale utvikling.

Tilbudet gir mulighet til å bli bedre kjent med andre mammaer/ pappaer.

Tilbudet kan også benyttes av deg som hører til en annen tro.

DAtOER FOR VÅREN:

4. april, 18. april, 2. mai, 16. mai, 30. mai, 6. juni: Utflukt Det koster kr. 30,- pr gang å delta.

Kontaktperson:Gudrun Klingsheim, diakon i Nedre Eiker menighet. Tlf: 32 27 23 28/ 90 92 73 30.

Ved å delta på babysang 8 ganger eller mer, får du cd-en ”Gynge lite grann”. Du kan også kjøpe den til kr. 170,-.

Velkommen til sang, lek, dans, kos og hyggelig samvær.

Barn, unge, voksne og eldre inviteres til friluftsaktiviteter ved Grytjernhytta lørdag 7. mai kl. 11.00.-14.00.

Lær å lage mat på bål på en annerledes måte, delta på sporløype, vær med på kompass-konkurranse og lær å kaste livline.

Ta med sitteunderlag, nistemat og drikke.

Veibeskrivelse fra Mjøndalen: Kjør mot Hagatjern, og ta inn til høyre på Sirikirkeveien (bompenger kr. 40). Følg veien til speiderskiltet.

Velkommen til alle!

Speiderhilsen Mjøndalen 1 KFUK-KFUM-speidere Tårnagentene løser mysterier og spiser kirkekake.

llllllllllllllllllllllllllllllllll Kvinneforeningen Gustavas etterfølgere arrangerer kafé i kirkekjeller’n torsdagene

28. april kl. 19-21

Det blir salg av vafler og kaffe, hjertelig velkommen til store og små!

Så hvis du er ute og går tur en av disse kveldene, så ta en pause i kirkekjeller’n, da vel! Vi sees!

Hilsen Gustava-damene

llllllllllllllllllllllllllllllllll

Musikeren og organisten

Nils Kristian Bonden

Hva hadde vel gudstjenesten i Nedre Eiker kirke vært uten orgelet og kirkekoret? De som har besøkt kirken en søndags formid dag, eller vært på andre arrangement av ulike slag har hatt gleden av å høre vakker sang og musikk. Mye av æren for dette har Nils Kristian Bonden som er menighetens faste organist og kantor, og som har vært ansatt i tretti år. Tiden har gått fort, synes han, og det er en klar indikasjon på at man har funnet seg til rette. Nils Kristian kom til Nedre Eiker i 1981 etter at han hadde vært i Røyken i en periode på to år fra 1979 til 1981. Dit kom han nyutdannet fra Musikkonservatoriet i Agder hvor de hadde fokus på kirkemusikk. I februar 1981 bosatte han seg i Hokksund før han i 1986 tok til vett og kjøpte hus i Mjøndalen. Å være kantor er ikke bare et yrke, men blir like mye en livsstil som gir hele spekteret av livets lærdom fra vugge til grav. Å ha øre for hvilke stemninger som passer seg til de ulike arrangementer i kirken er veldig viktig. Nils Kristian forteller en fornøyelig historie fra Stockholm. Der var det for mange år siden ansatt en organist som het Otto Olsson. Under et arrangement i kirken startet Otto å spille Mendelsohns brudemarsj, hvorpå kirketje neren kom løpende og sa: ”Otto, Otto, det er inte bryllop, men en begravning!!”. Otto snur seg rundt på orgelkrakken og sier: ”Da får jag spela den i moll, då”. Noe Nils Kristian har erfart, er at det finnes ikke noe som heter ”gammel musikk”, men all musikk kan gjøres i ny klesdrakt. På den måten blir musikken hele tiden ny når den fremføres. Det har vært tretti innholdsrike år på orgelkrakken. Mye morsomt og interessant har hendt i forbindelse med gudstjenester og arrangementer av ulike slag. Enkelte hendelser husker han ekstra godt, som f.eks den svært varme lørdagen midt på sommeren, da det skulle det være to bryllup i kirken. Grunnen til at Nils Kristian husker det så godt, var at under det første bryllupet besvimte bruden i sommervarmen. Oppstyr ble det da. Når du sitter der som organist og opplever at brudgommen besvimer i det neste bryllupet like etter, kan du ikke annet enn å trekke på smilebåndet. I rollen som organist og musiker opplever Nils Kristian at mennesker gjennom ord og kroppsspråk viser hvor glad de er for det de hører. Akkurat i det øyeblikket føler han hvor meningsfullt det er å være musiker på heltid. Om fremtiden sier Nils Kristian at han vil holde på noen år til hvis menigheten vil ha ham. Han har hatt det bra her, og har gode medarbeidere som gjør at de kan for berede seg nøye til gudstjenester. Samarbeid og teamwork er viktig, og det har de i Nedre Eiker menighet. Det er mange som har mye å takke Nils Kristian for. Vi gratulerer med vel utførte tretti år, og håper at han vil holde på i mange år ennå. På slutten av min samtale med Nils Kristian, viser han frem en liten sangskatt han har liggende på kontoret. Det er en gam mel salmebok som har vært i eie hos alle de organister som har vært ansatt i Nedre Eiker kirke opp gjennom årene fra det Herrens år 1863. Når én organist har sluttet, har denne salmeboken gått i arv til neste organist. På innsiden av permen står det listet opp tidligere eiere (organister): N.B. Tangnes 1863 – 1899 O. Ulleberg Ole Eknes 1899 – 1919 1919 – 1958 Ragnar Holmen 1959 – 1981.

MEDIA ANMELDELSE

Loved

“Loved” er den per fekte andaktsbok til ungdommer som øn sker å oppdage Guds store kjærlighet.

Gjennom 31 tekster, alle skrevet av unge og dyktige skribenter, får leseren føle hvordan det er å være virkelig elsket, “loved”. Det sies at det tar 31 dager å vende en vane. Målet med denne boken er at Guds kjærlighet skal bli en vane i livet og i hverdagen. Tek stene er alt fra lange tankerekker til personlige erfaringer, som alle peker mot den samme kjærligheten.

Boken er krydret med flotte bilder og med sin spennende layout har boka et stilig og ung dommelig preg. Den refererer til sangtekster, filmer og lignende som er kjent hos mange ungdommer, nå sett fra et nytt og dypere

Nytt til alteret

9

Jeg fikk, sommeren 2010, oppdraget med å lage en hvit stola, hvitt prekestolklede og hvitt antependium. For at alle de hvite kirketekstilene skulle ha det samme uttrykk ble det naturlig å hente elementer fra den hvite messehagelen som jeg tidligere har levert til kirken. Broderiet midt foran på antependiet er et forstørret og videreutviklet ornament som broderiet bak på messehagelen.

Stolaen har et enkelt kors i nakken og ned erst på hver side en detalj fra et ornament på messehagelen.

Prekestolkledet er helt enkelt med kun et gullbånd rundt kanten.

Tusen takk for at jeg fikk oppdraget å fullføre den hvite liturgiske fargens tekstiler. Jeg håper de vil være til glede for menigheten.

Med vennlig hilsen Kristin Lindberg

l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l perspektiv som gir hjelp til å se omgivelsene med nye øyne. Til hver tekst følger en bibel henvisning. Bak i boka finner du også ”Oppslagstavla” med informasjon om bibelske personer, ord forklaringer og morsomme opplysninger. Boka avsluttes med en rekke små intervjuer av mennesker som har sett, gitt og opplevd Guds kjærlighet i praksis.

“Loved” er en flott gavebok, i forbindelse med konfirmasjoner, bursdager og lignende anledninger. Den passer godt for ungdommer som ikke enda har opplevd hvor stor Guds kjærlighet er, da den er personlig og ærlig, ungdommelig og oppdatert.

Lev livet elsket av Gud. Live loved.

PALETTEN

KINARESTAURANT Kjerraten 10 (Tråkkahuset), 3055 Krokstadelva

TLF. 32 87 66 20

www.palettenkinarestaurant.no

10

Gamle påske tradisjoner

SKJæRtORSDAG

Tidligere skulle ikke menn bruke øks eller kniv på skjærtorsdag, og kvinne skulle ikke strikke. Dette fordi man mente Jesus kors var skåret på denne dagen, og strikkepinner minte om lansene Jesus ble stukket med.

En annen skikk, var at unge menn gikk til gårdene og tagg langfre dagstråd av unge kvinner. Man festet tråddukker i ulike farger på hans trøye/jakke. Det var om å gjøre å få flest dukker festet på brystet.

LANGFREDAG

I katolsk tid skulle det være helgedagsfred langfredag. Men etter gam mel norsk tradisjon skulle alle slite og sørge. Man tok derfor på seg det tyngst mulige arbeid. Enkelte la småstein i skoene for å minnes Jesu lidelser. Barna skulle være stille og fikk ikke leke, og alle – både voksne og barn skulle gå i gamle, slitte klær denne dagen.

Det var altså en dag for pining og plaging, både på seg selv og andre Og en skikk var at den som våknet først, tok påskeriset og brukte det på dem som ennå lå i sengen. Her var det ingen rangordning, og tjenestepiken kunne like godt slå bonden og omvendt.

Fasten gjaldt særlig denne dagen. Noen spiste ikke i det hele tatt. Melkemat var strengt forbudt, også for barna, til langt utpå ettermid dagen. Heller ikke buskapen fikk sitt. Og hvis man måtte spise, skulle det være mat ingen syntes om. Tidligere heiset man flagget på halv stang langfredag, og til topps på påskemorgen. Noen gjør kanskje dette ennå? I kirkene står alteret upyntet fra langfredag til morgenen påskemorgenen (lørdag). Etter tradisjonen skal alteret 1. påskedag være pyntet med hvite blomster.

For lang tid tilbake brant man også lys i 40 dager, helt frem til Kristi Himmelfartsdag, for å symbolisere at Jesus var sammen med disiplene i 40 dager etter oppstandelsen.

PÅSKEAFtEN

Denne dagen arbeidet alle på spreng. Påskeaften var også fastens siste dag, og på påskedagen kunne man igjen spise normalt, etter de forbudte 46 dagene. Om kvelden tente man ild og skjøt opp i luften som et farvel til fastetiden. Samtidig skremte det bort alle onde makter.

PÅSKEMORGEN

Denne dagen gikk de unge opp på nærmeste fjell for å se soloppgangen. Og alle så at solen gjorde små frydefulle sprett før den kom opp på himmelen. Solen hadde en egen makt på påskedagen. Den ga dessuten ekstra god appetitt nå som man igjen kunne spise mat.

Egg var både gaver og til å more seg med. Man gjemte egg på kroppen under klærne og vennene fikk prøve seg med knyttnevene. Man gjemte også egg rundt om i huset. De som fant eggene fikk en premie.

Påskeaktiviteter

GARN-EGG

Blås ut et egg. Ta litt lim på egge skallet (litt etter litt) og surr garn rundt. Fest en tråd i en avbrukket binders, fyrstikk el.l. som du stikker ned i egget for å henge det opp.

BAKtE PÅSKEKyLLiNGER

Bak boller etter din beste oppskrift. Pynt med mandel til nebb, og gul kakepynt som dun og øyne. Du kan også bruke nelliker eller rosiner.

ViNDUSPyNt

Blås ut egg. Fest gult silkebånd rundt egget ved hjelp av lim og lag en sløyfe på toppen. Eller du kan feste en tråd i en avbrukket binders, fyrstikk el.l. som du stikker ned i egget for å henge det opp.

NEDRE EIKER MENIGHETSBLAD • NR. 1 • 2011 I følge FN lever over 1 milliard mennesker fremdeles i ekstrem fattigdom. Rettferdighet er mangelvare i en verden der tilfel dige og historiske faktorer har ført til at en liten del av jordas befolkning kontrollerer mesteparten av ressursene. I 2011 vil Kirkens Nødhjelps fasteaksjon spesielt løfte fram håpet om en fremtid uten fattigdom og sette fokus på kampen for økonomisk rettferdighet gjennom eksempler fra Tanzania.

Norske menigheter er Kirkens Nødhjelps oppdragsgivere, og Kirkens Nødhjelp er avhengig av vår støtte til å utføre sitt opp drag; – å virkeliggjøre Guds kjærlighet i verden. Gjennom å delta konkret i Kirkens Nødhjelps fasteaksjon, er vi som kirke og menigheter del av et stort diakonalt fellesskap. Sammen med ulike kirkelige organisasjoner og andre trossamfunn vil Kirkens Nødhjelp arbeide med å styrke fattige og kjempe sammen med dem for å ansvarliggjøre makthavere. Kampen mot fattigdom er en kamp for global rettferdighet. På grunn av urettferdige skatteregler tjener internasjonale selskaper seg rike på Tanzanias ressurser mens landets egen befolkning lever i fattigdom. Gjennom å signere på den beslut ningspåvirkende kampanjen, kan vi bruke vår stemme i kampen for en rettferdig verden.

I “Plan for trosopplæring” tydeliggjøres det at diakoni er en viktig dimensjon av all trosopplæring, og at denne ”på ulike måter må stimulere og utfordre barn og deres familier til tjeneste og samfunnsengasjement. Ved å ta del i menighetens internasjonale engasjement og solidaritet med mennesker som lider, vil barn og ungdom få erfare at de tilhører et verdensvidt fellesskap med ansvar for hverandre.” Konfirmantene gjør en flott innsats gjennom fasteaksjonen, men fastetiden gir hele menigheten mulighet til internasjonal diakoni. Samarbeid på tvers av alder gir konfirmantene en opplevelse av at menigheten er et sted der mange bryr seg og hvor ord om diakoni omgjøres til handling.

Midt i forbrukersamfunnet kan menighetenes liv i fastetiden være en mulighet til å gjenoppdage den gode forsakelse - at det er ved å gi at vi får. Det er gledelig å høre at de aller fleste menigheter er med i dør-til-dør-aksjon i aksjonsperioden. Jeg oppfordrer alle menighetene i vårt bispedømme til å delta i aksjonen gjen nom å: • arrangere dør-til-dør-bøsseinnsamling mellom 10-12 april • gi offer til Kirkens Nødhjelp i fastetiden • jobbe med temaet ”økonomisk rettferdighet” i undervis- ning og gudstjenester. Kirkens Nødhjelp har laget mye materiell som kan brukes i forbindelse med trosopplæring for barn og unge, og til å bevisstgjøre voksne til deltakelse.

• Bruke fairtrade-produkter på kirkearrangementer i fastetiden God fastetid!

David Gjerp Fungerende biskop

11

Kirkens SOS i Buskerud trenger flere frivillige til å betjene telefon og e-post

Ta kontakt med oss!

Telefon 32 89 60 07 E-post: [email protected]

NEDRE EiKER MENiGHEtS SENtER

Utleie av lokale.

informasjon. Passer ypperlig til minnesamvær, barnedåp, bryllup og jubiléer. Kontakt Gunn Zahl på 32 87 05 15 eller menighetskontoret for nærmere l Over hele Nedre Eiker vil bøssebærere gå fra dør til dør.

l Nedre Eiker deltar i aksjonen sammen med 1200 menigheter Norge rundt.

l Pengene som samles inn går til Kirkens Nødhjelps arbeid over hele verden. Vicoba prosjektet i Tanzania er ett eksempel. Under 10 % brukes til administrasjon l Du kan bidra! Ved å: - Ta godt i mot bøssebærerne når de kommer på døra. Gjerne med kontanter klare. - Gi en gave på kontonummer 1594.22.87493

- Ringe givertelefon 820 44 088 (kr. 200,-) - Sende en sms til 2090 (kr. 100,-)

www.kirkens-sos.no

Bli med i Jentekoret!

Nedre Eiker kirkes jentekor er for sangglade jenter fra 4. klasse og oppover. Koret øver i kirken på tirsdagene fra kl.17.55(!) til 19.15. (frafempåsekstilkvartoversyv). Vi synger og opptrer, og av og til drar vi på tur.

Velkommen til å bli med!

Hilsen lederne Tonje, Birgit (922 83 371) og Nils Kristian (413 13 314)

Velkommen til en hyggelig handel på KIWI Stenseth

PALETTEN

KINARESTAURANT Kjerraten 10 (Tråkkahuset), 3055 Krokstadelva

TLF. 32 87 66 20

www.palettenkinarestaurant.no

tLF. 32 87 62 47

12

NEDRE EIKER MENIGHETSBLAD • NR. 1 • 2011

DEN NORSKE KIRKE

Det er valgår for kirken, d.v.s. valg av nytt menighetsråd og Bispedømmeråd. Kirkeval get skjer samtidig med kommune- og fylkes tingsvalget 11.-12. september.

Denne valgordningen var ny for kirken i 2009. Det var spennende og utfordrende. Oppslut som er mye i forhold til tidligere valg.

føring av de lokale valgene.

Menighetsrådsvalget

valgt nominasjonskomite som skal finne valg ningen for ved menighetsrådsvalget for Nedre Eiker menighet ble 10% (733 stemmer), noe Bispedømmerådsvalget fikk en samlet oppslut strand ble gjenvalgt til Bispedømmerådet.

ning for Nedre Eiker og Mjøndalen menighet på 8,6 %. Vår lokale kandidat Helene Bjerke Målsettingen ved årets kirkevalg må være at enda flere avgir stemme. Det er me nighetsrådene som er ansvarlig for gjennom Arbeidet har startet opp ved at menigheten har bare personer. Kanskje du kan tenke seg å stå på lista? Kanskje du kjenner noen som burde stått på lista? Ta kontakt med menighetsrådet eller meld fra til menighetskontoret I Nedre Eiker, tlf 32 27 23 20 eller på mail til anne.

[email protected]

Noen datoer som er viktige å merke seg:

• 1. mai: Frist for innlevering av listeforslag til menighetsrådet • 8. mai: Frist for godkjenning av valglis tene • 10. august–9. september: Periode for forhåndsstemming • 11.–12. september: Valgdagene. Valget gjen fylkestingsvalget. nomføres i samme bygning som kommune- og

Bispedømmerådsvalget

Det er egen liste for valg til Bispedømmerå det som består av 10 medlemmer. 7 leke medlemmer skal velges: 3 direkte valgt 11.-12. september mens de resterende 4 blir valgt av menighetsrådene i perioden 1.-30. november. Bispedømmerådet består ellers av 1 lek tilsatt og 1 prest.

Valgordningen er en følge av den nye kirke ordningen, og kirkens utfordring er å sikre et bedre demokratisk grunnlag gjennom direkte valg.

Du kan etter hvert lese mer om kirkevalget på menighetens hjemmesider: www.ne dreeikerkirken.no

Øyvind Bolstad kirkelig adm.sjef

Nytt menighetsråd

Forberedelsene til valg av nytt menighetsråd er allerede i gang. Forrige valg var starten på en nyordning av valg til menighetsråd. For første gang ble valget holdt samtidig og på samme sted som annet valg. Dette førte til betydelig større interesse for valget. Nå er nomina sjonskomitéen allerede i gang med å skaffe personer som vil stå på valglista. Dette er et arbeid som komiteen ikke kan gjøre uten hjelp fra alle dere som føler seg knyttet til kirka, og som vil at den skal være levende og virksom i den tida vi lever. Vi er overbevist om at det blant dere er mange som kan tenke seg å være med i menighetsrådet, men utfordringen er å få tak i disse personene. Derfor ber vi dere tenke gjennom om dere kunne ha lyst til å gjøre en innsats for menigheten gjennom menighetsrå det. Som medlem av rådet vil du få innblikk i kirkas indre liv, du vil kunne bidra til at den er åpen og inkluderende, og du vil være med å ta viktige avgjørelser for menigheten, for bare å nevne noe. Dessuten får du nyttig erfaring i styrearbeid og blir del av et fellesskap. Vil du hjelpe nominasjonskomiteen, så nøl ikke med å ta kontakt. Du kan foreslå personer komiteen bør spørre, eller du kan rett og slett melde deg selv til tjeneste. Kontaktperson: Reidar Lund, tlf. 32870831, mob. 90078992. Eller du kan bruke e-post: [email protected]

For nominasjonskomiteen Reidar Lund

l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l

NEDRE EIKER

Har du lyst å være med i tro og Lys?

Tro og Lys er for mennesker med psy kisk utviklingshemming, deres venner og familie.

Du må være 13 år eller eldre for å være med, ingen øvre aldersgrense.

Å være med i Tro og Lys gir deg mu lighet til å bli bedre kjent med Jesus, og til å få flere venner. Vi møtes ca en gang i måneden på Nedre Eiker menighets senter. På samlingene synger og spiller vi sammen, vi bruker drama, lek og dans. Vi bruker også god tid til å spise sammen. Hver samling avsluttes med en gud stjeneste som er åpen for alle. Gruppene er økumeniske, åpne for mennesker fra ulike kirkesamfunn, men også for mennesker som ikke har noen kirketil hørighet.

Program vår 2011

13. februar: Kirkekjelleren 20. mars: Kirkekjelleren 10. april: Kirkekjelleren 22. mai: Vi blir med på gudstjenesten i Nedre Eiker kirke kl 11.00.

14. juni: Kveldstur til Solsetra v/Hagatjern

Kontaktperson: Gudrun Klingsheim:

(diakon i Nedre Eiker menighet) Tlf: 32 27 23 28/ 90 92 73 30 MØTESTED: Kirkekjelleren i Nedre Eiker kirke TID: Søndager kl. 17-20

MARit HALVORSEN

Som medlem av Nedre Eiker kirkekor blir jeg kjent med mange salmer som jeg er blitt veldig glad i. Jeg synes salmene er en vakker skatt som vi må ta vare på.

Da jeg fikk forespørselen fra Menighetsbladet, var jeg allikevel ikke i tvil om hvilken salme jeg skulle velge. For det er en salme som står mitt hjerte ekstra nær: “Navnet Jesus blekner aldri, tæres ei av tidens tann.” Da jeg var 32 år, ble mine øyne åpnet for hvem Jesus er, og hva Han har gjort for meg og alle mennesker i hele verden: Ved sin oppstandelse overvant Han dødens makt. Hans kjærlighet er sterkere enn døden! Frivillig ga Han sitt liv for at vi skulle få leve. Frelsen blir gitt oss ufortjent, av ren nåde. Jeg fikk et vendepunkt i livet, og et åndelig hjem i Nedre Eiker kirke.

Mitt liv fikk nytt innhold, ny mening og en ny dimensjon, og jeg fikk erfare at Jesus er en følgesvenn som gir styrke og håp og trøst når livet er vanskelig.

Hver gang jeg hører “Navnet Jesus”, kjenner jeg meg omsluttet av godhet og fred og føler at Jesus er meg nær. Refrenget utrykker akkurat det jeg har opplevd: “Navnet Jesus må jeg elske. Det har satt min sjel i brann. Ved det navnet fant jeg frelse. Intet annet frelse kan!” Denne salmen har nå fulgt meg gjennom mer enn tretti år, og alltid når jeg hører den, føler jeg Jesu nærvær på en spesiell måte, at Han ser meg, vil bevare meg og gå med meg videre i livet. Jeg blir fylt av takknemlighet og glede..

Salmen ble skrevet av David Welander i januar 1923.

I 1999 kåret TV2-seerne den til “århundrets salme”.

Navnet Jesus

Navnet Jesus blekner aldri, tæres ei av tidens tann.

Navnet Jesus, det er evig.

Ingen det utslette kan.

Det har bud til unge, gamle, skyter stadig friske skudd.

Det har evne til å samle alle sjeler inn til Gud.

Refr.: Navnet Jesus må jeg elske, det har satt min sjel i brann.

Ved det navnet fant jeg frelse.

Intet annet frelse kan.

Jesu navn, hvor skjønt det klinger, la det runge over jord.

Intet annet verden bringer håp og trøst som dette ord.

For det navn må hatet vike, for det navn må ondskap fly.

Ved det navn skal rettferds rike skyte friske skudd på ny.

Midt i nattens mørke blinker som et fyrlys Jesu navn, og hver håpløs seiler vinker inn til frelsens trygge havn.

Og når solen mer ei skinner, Jesu navnet lyser enn.

Da den frelste skare synger høyt dets pris i himmelen.

Vi utfører alt innen:

8

Sorgbinderi

8

Dåp

8

Bryllup

8

Konfirmasjon

Arbeidergata, 3050 Mjøndalen Tlf. 32 27 05 05

13

Stiftelsen Verkstedet

Nedre Eiker industri- og kulturhistoriske senter UtLEiE AV VEVStUA til dåp, konfirmasjon og familieselskap Henvendelse på tlf. 993 20 804

www.nedreeikerkirken.no

ANDRE NEttStEDER:

Drammen og oppland turistforening: http://www.dotf.no/ Bok og media: http://www.bokogmedia.no/ Kirketorget: http://www.kirkenorge.no/ Kirkens SOS: http://www.kirkens-sos.no/

AKtiVitEtER i MENiGHEtEN

MANDAG :

Babysang

annenhver mandag kl. 11.30, på menighetssenteret kontaktperson: Gudrun Klingsheim, 32 27 23 29

Konfirmantundervisning

på menighets senteret, kl. 14.30-16.00

Mikrogospel

annenhver mandag, kl.18 19 på menighetssenteret, kontaktperson Ingeborg Skagestad, 482 10 031

Speidergruppe

hver mandag på menighetssenteret, kontaktperson Margrete S. Johansen, 412 53 450

tiRSDAG:

Tirsdagsklubben

på Krokstad bedehus hver tirsd. kl.17.30-19.00 for barn over 7 år.

Nedre Eiker kirkes Jentekor

På menighetssenteret kl. 18.00-19.30

for jenter 4.-7.klasse

Kontaktpers.: Kantor Nils Kr. Bonden 32 27 23 25

Sangkoret Omnibus

på Nedre Eiker menighetssenter kl. 19.00

Kontaktperson Tone Furevik, 991 56 426

ONSDAG:

Formiddagstreff på Krokstad bedehus Konfirmantundervisning

kl. 11.00, kontaktperson: G. Sviggum, 915 61 716 på menighetssent eret, kl. 14.30-16.00

Nedre Eiker kirkekor

på Nedre Eiker me nighetssenter kl.18.15-20.00

Kontaktperson: kantor Nils Kristian Bonden, 32 27 23 25

tORSDAG:

Formiddagstreff på Solberg kapell Fredtun

kl.11.00 siste torsdag i måneden.

Kontaktperson: Solveig Henningsen, 482 96 944

Kvinneforeningen Gustavas etterfølgere,

Nedre Eiker menighetssenter, annenhver torsdag kl. 19.00. Kontaktpers.: Toril Schou Moe, 995 78 470, Merete Lange, 454 66 758, Anne Aanestad, 916 41 185.

FREDAG: NEtS

i Mjøndalen kirke kl. 18.00

Kontaktperson: Kap. Margrete Schmidt Johansen, 32 27 23 24 Se også vår nettside:

www.nedreeikerkirken.no

14

NEDRE EIKER MENIGHETSBLAD • NR. 1 • 2011

Støtt VÅRE ANNONSøRER – DE StøttER OSS!

Kommunens virksomhet betyr noe for oss alle hver dag. Ansvaret for kommunens ulike tjenester og utvikling ligger først og fremst på den politiske og administrative ledelse, men vi har alle et ansvar for oss selv, vår hverdag og vårt miljø. I fellesskap kan vi klare det enda bedre. Det kan du hjelpe oss med. Ta kontakt. Vi treffes på rådhuset eller på telefon 32 23 25 00

.

Hilsen ordføreren i Nedre Eiker

GRAVStEiNER StOR UtStiLLiNG iNNE OG UtE

Omsliping, navnetilføyelser og bolting

Fire generasjoners erfaring

3400 Lier, v/Lierkroa Tlf. 32 84 00 48 – 32 84 07 95

ÅPNiNGStiDER:

Mand – fred: 07.30–16.00

Torsdag: 07.30–18.00

Lørdag: 09.00–13.00

e-post: [email protected]

Vil du være med å gi en gave til Nedre Eiker menighet?

Send ditt bidrag til kontonr. 22202065515 Alt i trykksaker!

Ring 32 87 78 11 Elektriske installasjoner og rehabiliteringer innen

l l l

Bolighus industri Landbruk

l

Forretninger

l

Svakstrøm

l

Alarmanlegg

Telefon 32 87 72 56 • 3055 Krokstadelva AUT. MASKINENTREPRENØR TLF. 32 87 75 00 KROGSTAD INDUSTRIOMRÅDE 3055 KROKSTADELVA

Fristende kaker til alle anledninger!

www.bakerklausen.no

Tlf.: 32 23 16 00 Hovedkontor:

Hokksund 32 75 18 66

Nedre Eiker:

Blomsterbutikken Opdahl, Mjøndalen 32 87 64 34

innehavere:

Kari og Ole Melbø

Gravferdskonsulent:

Erik Wilthil

For Eiker-bygdene i generasjoner!

DøPtE

Mathias Larsen Fjeld Helle Thorød Andresen Laurits Oliver Bestvold Sander Johnrud Madsen Mathea Jordan Nilsen Emilie Irene Odden Kasper Fingarsen Paur Malin Syvertsen Kleven Matheo Roald Wollertsen Emma Linnea Ek Kristensen Nora Brox-Nikolaysen Nora Dahlman Åsmund Folkedal Sara Lill Linjord Grinderud Johannes Linfeng Hong Eline Selbo Kittelsen Martin Svane Petterson Mina Skagen Tomine Marie Eriksen Tobias Furulund Knutsen Martine Nedberg Nilssen Noah André Andersen Marius Lie-Solberg Sondre Lie-Solberg Herman Bermingrud Magnusson Emil Schrøder-Tollefsen Leander Gundersen Andersen

ViGDE Slekters gang

Elina Gripsrud Elias Leander Hals-Olsen Ida Elisabeth Haugaasen Oda Sofie Wold Myhren Benjamin Basserud Jonas Møller Mathisen Sander Foss Meringen Tomine Oppedal-Nedberge William Jensen Knut Brook Kristiansen Adele Hoftun Johansen Philip Aleksander Verheul Andrine Christoffersen Sander Lauritzen Mathias Løkken-Christoffersen Helle Irina Hassel Andrea Grønli Kristiansen Isak Wedvik Røren Martine Helen Sand Alma Ingadottir Sommerstad Oskar Kristian Brendøy Gramnæs Oliver Nyheim Martinsen Nathalie Myrberg Oliver Lande Olaussen Mie Elisabeth Schwanborg Thoresen Heidi Bjørnli Foss og Geir Martin Meringen Helene Fure og Bjørn Vidar Rødby

DøDE

Aase Holmen Inger Marie Johnsen Johan Johnny Moen Bård Solberg Ella Halvorsen Ronny Johansen Eyvor Johanne Nerli Jørgen Meldgaard Roar Klausen Arnhild Lauritzen Elin Marie Vonheim Birgit Fefjær Henrik Brekke Arne Oddvar Griperud Anders Bakk Alf Eriksen Torolf Henriksen Per Willy Saasen Else Strand Solveig Aasen Knut Syvaldsen Reidar Bråthen Per Johan Bull Else Berit Larsen Edel Karin Eva Hansen Berit Roa Pettersen Øivind Bergh Edith Nielsen Mary Hansen Frøydis Gudrun Trulsen Dan Eugen Bart Nilsen Einar Berget Kjell Bjurstrøm Margrethe Gulliksen Klara Skistad Astrid Bolstad Yngve Georg Løvland Morten Kvikkstadhagen Roar Heggnes Gry Enger Grete Sandberg Kjell Harald Jacobsen Aagot Jensen Eli Bente Eriksen Bjørg Kaspersen Rolf Hansen

StOFF-FRiSt NEStE NR.: JULi 2011

Red.komité:

Trond Grimstad og Anne Aanestad.

Grafisk produksjon:

Typograf Bjørn Sannerhaugen, 32 87 78 11

Opplag: 5300 eks. Det utgis 3 nr. pr. år

15

Nedre Eiker menighet

Postadresse: Stensethallen 1, 3055 Krokstadelva • Tlf: 32 27 23 20 • Faks: 32 27 23 21 • Nettside: www.nedreeikerkirken.no

Kontortid: Mandag, tirsdag, torsdag kl. 09.00 – 15.00 • Onsdag kl. 11.00 -15.00 • Fredag kl. 10.00 - 12.00

Sokneprest Roar Røkeberg

Arbeid: 32 27 23 26 Privat: 32 87 10 80 E-post: roar.rokeberg

@nedre-eiker.kommune.no

Kapellan Margrete Schmidt Johansen

Arbeid: 32 27 23 24 E-post: margrete.schmidt

@nedre-eiker.kommune.no

Kantor Nils Kristian Bonden

Arbeid: 32 27 23 25 Privat: 32 87 94 55 E-post: nils.kristian

@nedre-eiker.kommune.no

Klokker/kontorleder Anne Aanestad

Arbeid: 32 27 23 20 Privat: 32 23 00 76 E-post: anne.aanestad

@nedre-eiker.kommune.no

Kateket ingeborg Skagestad

Arbeid: 32 27 23 23 Mobilt: 400 38 295 E-post: ingeborg.skagestad

@nedre-eiker.kommune.no

Kirketjener Heidi tokle Poverud

Arbeid: 32 27 23 20

Diakon Gudrun Klingsheim

Arbeid: 32 27 23 28 E-post: gudrun.klingsheim

@nedre-eiker.kommune.no

Redaksjons medarbeider trond Grimstad

Mobil: 920 91 463 E-post: [email protected]

Leder N.E. menighetsråd ina Bråthen Bjerke

Tlf. 32 87 02 03 Mobil: 938 03 403 E-post: [email protected]

Kirkelig adm.sjef øyvind Bolstad

Arbeid: 32 27 23 27 Mobil: 976 75 730 E-post: oyvind.bolstad

@nedre-eiker.kommune.no

Sekretær for kirkelig adm.sjef Merete Lange

Arbeid: 32 27 23 32 E-post: merete.lange

@nedre-eiker.kommune.no

Kirketjener Steinar Hunnestad

Arbeid: 32 27 23 30 Mobil: 488 93 878

trosopplærer Gunvor Dirdal

Arbeid: 32 27 23 33 Permisjon E-post: gunvorarseth.dirdal

@nedre-eiker.kommune.no

Leder på kirkegården Bjørn Olaussen

Arbeid: 32 27 23 30

Kirkegårds arbeider Bjørn Kjenner

Arbeid: 32 27 23 30

Fotograf thomas W. Røkeberg

16

NEDRE EIKER MENIGHETSBLAD • NR. 1 • 2011 l

03. april. 4. søndag i faste

Nedre Eiker kirke

Kl. 11.00: Familiegudstjeneste Misjon besøk fra Misjonssel skapet Røkeberg, Bonden, jentekoret, kirkekaffe Dåp og nattverd l

10. april.

5. søndag i faste

Nedre Eiker kirke

Kl. 11.00: Høymesse Margrete S. Johansen, Bonden Dåp og nattverd Kl. 19.00: Kveldsgudstjeneste Tro og Lys medvirker Nattverd l

17. april. Palmesøndag

Nedre Eiker kirke

Kl. 11.00: Høymesse Røkeberg, Einbu Dåp og nattverd l

21. april. Skjærtorsdag

Mjøndalen kirke

Kl. 18.00: Skjærtorsdag gudstjeneste l

22. april. Langfredag

Nedre Eiker kirke

Kl. 11.00: Pasjonsgudstjeneste Margrete S. Johansen, Bonden l

23. april. Påskeaften

Nedre Eiker kirke

Kl. 23.00: Påskenattsmesse Margrete S. Johansen, Bonden Nattverd l

24. april. Påskedag

Nedre Eiker kirke

Kl. 11.00: Høytidsgudstjeneste Margrete S. Johansen, Bonden Dåp og nattverd l

25. april. 2. påskedag

Solberg kapell/Fredtun

Kl. 11.00: Høymesse Margrete S. Johansen, Eli Nesse Dåp og nattverd l

01. mai. 1. søndag e. påske

Nedre Eiker kirke

Kl. 11.00: Høymesse Røkeberg, Bonden Dåp og nattverd l

08. mai. 2. søndag e. påske

Nedre Eiker kirke

Kl.10.00: Konfirmasjon Kl.12.30: Konfirmasjon

GUDStJENEStER OG ANDRE ARRANGEMENtER i KiRKEN OG SOLBERG KAPELL FREDtUN

Søndag er kirkedag!

Margrete S. Johansen, Bonden Kateket Ingeborg Skagestad l

14. mai. Lørdag

Nedre Eiker kirke

Kl. 11.00: Konfirmasjon Røkeberg, Bonden Kateket Ingeborg Skagestad l

15. mai. 3. søndag e. påske

Nedre Eiker kirke

Kl. 10.00: Konfirmasjon Kl. 12.30: Konfirmasjon Røkeberg, Bonden Kateket Ingeborg Skagestad l

17. mai.

Nedre Eiker kirke

Kl. 09.00: Festgudstjeneste Røkeberg, Bonden l

22. mai. 4. søndag e. påske

Nedre Eiker kirke

Kl. 11.00: Høymesse Dåp og nattverd l

29. mai. 5. søndag e. påske

Nedre Eiker kirke

Kl. 11.00: Høymesse Dåp og nattverd l

02. juni. Kr. Himmelfartsd.

Solberg kapell/Fredtun

Kl. 11.00: Høymesse Dåp og nattverd l

05. juni. 6.søndag e. påske

Nedre Eiker kirke

Kl. 11.00: Høymesse Dåp og nattverd l

12. juni. Pinsedag

Nedre Eiker kirke

Kl. 11.00: Høymesse Dåp og nattverd l

19. juni. treenighetssøndag

Torget i Mjøndalen

Kl. 11.00: Friluftsgudstjeneste Se omtale l

26. juni. 2. søndag e. pinse

Nedre Eiker kirke

Kl. 11.00: Høymesse l

03. juli. 3. søndag e. pinse

Mjøndalen kirke

Kl. 11.00: Høymesse l

10. juli. 4. søndag e. pinse

Nedre Eiker kirke

Kl.11.00: Høymesse l

17. juli. 5. søndag e. pinse

Mjøndalen kirke

Kl. 11.00: Høymesse l

24. juli. 6.søndag e. pinse

Nedre Eiker kirke

Kl. 11.00:Høymesse l

31. juli. 7. søndag e. pinse

Mjøndalen kirke

Kl. 11.00: Høymesse lllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

KONFIRMASJON 2011 I NEDRE EIKER MENIGHET

Søndag 8. mai kl. 10.00

Kristian Holstad Bjerke Cecilie Jæger Caspersen Kenneth Alexander Johansen Dahl Magnus Lindseth Evensen Michael Besseberg Gjøvaag Christine Madeleine Moe Gulliksen Jonas Bjurstrøm Grønli Sebastian Frey Holberg Philip Loe Jensen Marie Rønning Johannessen Emilie Bratterud Jordan Mats Martin Juritsen Tormod Jørum Anette Krøvel - Velle Sara Blikken Lobben Christian Auestad Martinsen Halvar Vigdal Olsen Philip Berger Olsen Caroline Lysaker Pettersen Kjetil Alexander Hansen Rolfsrud Julie Solheim Eivind Støland Pernille Sørlie Kristian Sørum Christian Brandal Ødegård Ørjan Olsen Ødegaard

Søndag 8. mai kl. 12.30

Marius Aleksander Bakken Stine Bakkerud Eirik Mazza Bardalen Lasse Brastad Mia Amanda Solem Christensen Eirik Zunder Edvardsen Marie Johansen Fagereng Håkon Fjerdingstad Julia Karolina Flak Baldur Gunnarsson Even Hansen Kristine Støyl Hansen Iselin Helgerud Maiken Tollefsen Hodt Christina Samara Osvold Jacobsen Martine Jansen Lise Ødegaard Johannessen Karoline Smith Kleven Sander Sveia Krossen Stian Martinsen Marianne Olaussen Ola Andreas Robøle Ida-Victoria Hanssen Skjørberg Ola Sørensen Tina Gulaker Vik

Lørdag 14. mai kl.12.30

Camilla Breivik Andreassen Sondre Brekkhus Martin Moen Carstensen Ida Dahlen Daniel Espegren Dutta Joachim Enevoldsen Silje Bergill Hagen Sandra Jeanette Hansen Helle Irina Hassel Tommy Hovland Eirik Hægstad Christina Helstrup Larsson Benedicte Lindbeck Jenny Myrbråten Synnøve Moss Nygård Julie Nymo Kristiane Olsen Oda Marie Olsen Sindre Lassen Schjevik Alexander Gundersen Slåtta Elisabeth Thoresen Yttrie

Søndag 15. mai kl. 10.00

Lasse Ågnes Arnesen Andreas Stabæk Fosse Fredrik Frivoll Joakim Borgersen Hansen Lars Kenneth Haugen Anders Lie Hovde Alexander Johnsen Madeleine-Emilie Killingstad Celine Kofstad Marte Henriksen Korneliussen Martin Langeng Helene Løken Herman Mathiassen Astrid-Marie Ødegaard Mølsted Marcus Svalbjørg Pettersen

Søndag 15. mai kl. 12.30

Julie Bodin Tilla Winge-Thorby Ebbestad Henrik Molin Ellingsen Amanda Landstad Hansen Sebastian Alexander Tervoort Haugan Martine Haugvoll Helene Eger Holst Ruben Gjørsvik Hustuft Sander Hole Johnsen Anniken Englund Jørgensen Sandra Christin Karlsen Aleksander Mats Karlsson Emil Andre Kvinge Linda Larsen Linda Neverdal Simen Olsen Charlotte Dewhurst Pettersen Anita Rødby Thea Knudsen Røstgård Emilie May Sollien Marius Enger Sæthre Vilde Wiik Terum Marte Dahl Tollefsen Maria Nedberg Walderhaug