de bytter plass, eller b) rød spiller avslutter på mål.
3) Overtallspill eller possession (10-15 min): To-lags possession.
halvdel. 1-2 spillere fra den andre laget
halvdel og prøver å vinne ball. 6-10
pasninger = poeng. Lagene bytter rolle
ved poeng, ball ut av banen eller når
forsvarslaget (her blå) vinner ballen.
4) Smålagsspill 2 mot 2, 3 mot 3, 4 mot 4 eller 5 mot 5 med eller uten keeper (45+ min).
Vanlig spill og helst på 7’er mål med keeper, men kjeglemål fungerer også. Spill kamper på
4-8 minutter med kort pause mellom kampene. I pausen kan dere gi tilbakemelding, nye
arbeidsoppgaver og/eller bytte på lagene. Varier med ulike banestørrelse, ulike mål og
forskjellig antall spillere. Se eget ark/fagartikkel om smålagsspill!
5) Eventuelt en straffekonk., shoot-out eller stafett dersom det blir tid til overs (5-10 min).
6) Rydde utstyr og felles samling/avslutning.
NB! Med erfaring er det fult mulig å følge samme mal som her, men bytte øvelser.
Treningsøkt 2 for barn og ungdom 11-15 år (90 min)
1) Oppvarming (5-15 min): Pasninger 2 og 2.
‫ږ‬
‫ږ‬
‫ږ‬
‫ږ‬
2 og 2 spillere står ovenfor hverandre med 5-15 meters avstand og sentrer pasninger til
hverandre.
Vi kan øke motivasjonen ved at de skal spille pasningen gjennom to kjegler som står
midt mellom spillerne med 1-3 meters bredde.
Varianter: 1) Kort og lang pasning med både en og to berøringer. 2) Variere hvilket
bein de bruker. 3) Pasning med utsiden, innsiden eller i luften. 4) Med medtak i en
retning med innside eller utside, føring, vending og føring tilbake til utgangsposisjon.
Her kan også en av spillerne kaste til makker som spiller tilbake på volley, eller først
medtak på lår eller bryst for så å spille tilbake. Bruk begge bein, og vrist og innside.
2) Stasjonsarbeid (20-25 min): En stasjon med score mål øvelse og en stasjon med 1 mot 1.
Gruppa deles i to hvor gruppe A starter med score mål øvelse, og gruppe B starter med 1 mot
1 øvelse. Etter ca 10-12 minutter bytter dere slik at gruppe A gjør 1 mot 1, og gruppe B gjør
fint uten sidelinjer. Bytt motstander etter 3-5
minutter. Oddetall = 3 spillere på en bane.
Rød nr. 1 starter å løpe rundt fremste kjegle til
venstre, får en pasning fra blå nr. 1 og avslutter
(scorer). Deretter løper blå nr.1 rundt fremste
kjegle til høyre og rød nr. 2 spiller pasning,
etc. Spillerne bytter side etter skudd
3) Smålagsspill 5 mot 5, 6 mot 6 eller 7 mot 7 med eller uten keeper (45+ min).
5) Rydde utstyr og felles samling/avslutning.
Treningsøkt 3 for barn og ungdom 11-15 år (90 min)
1) Oppvarming (10-15 min): Føring og ballkontroll.
‫ږ‬
‫ږ‬
‫ږ‬
‫ږ‬
Alle spillerne har hver sin ball og fører innenfor en firkant på 10-15 x 10-15 meter.
Varianter: Føre hurtig mellom bena framover/bakover, bare høyre/venstre, såle
forover/bakover/sideveis, såle sideveis med stopp, kun utside, kun utside med to
berøringer, utside/innside ett/begge ben, utside-såle-utside begge ben etc.
Andre øvelser: Kaste ballen i lufta og fang den med hendene, kaste ballen i lufta og
snu seg 180/360 grader og fange den, skyte ballen i lufta med venstre eller høyre bein
og fange den, kaste-hode-fange, kaste-hode-fot-fange, kaste-sit ned-fange, kaste-sit
ned-fot-fange, stå på en fot og kontroller ballen rund annenhvert bein, trikse etc.
Lek (Gladiator) hvor de skal kontrollere sin egen ball og sparke ut andres.
2) Pasnings- og tilslagsferdighet (5-15 min): Langpasning med fangning eller demping.
forsøk. Kan også lage konkurranse med første par til 10
vellykkede forsøk. De kan legge ballen på kjeglen/hatten.
3) Overtallspill eller possession (10-15 min): 3 mot 1 i firkant.
Spiller overtall 3 mot 1 i firkant på 5-7 x 5-7 meter. Dersom
antallet ikke går opp kan en eller to firkanter spille 4 mot 1.
De røde spillerne skal holde ballen i laget uten at blå spiller
vinner den eller de mister kontroll. Bytte på å være i midten
etter 45-60 sek. Fokus på å komme ut av pasningsskyggen.
NB! Her går det også an å organisere del 2 og 3 som
stasjonsarbeid etter modellen i treningsøkt nr. 2.
Treningsøkt 4 for barn og ungdom 11-15 år (90 min)
Champions League/turnering
TID
TEMA
ØVELSE/BESKRIVELSE
NB! GJØR KLAR BANER FØR TRENINGEN STARTER!
De to beste lagene spiller finale og nr. 3 og nr. 4 spiller bronsefinale
Med fem eller seks lag kan alle lagene være i en pulje hvor alle spiller mot hverandre en gang
Alternativ
organisering på to baner. Med seks lag kan de fordeles i to puljer med tre lag, og hvor alle spiller to kamper
mot hverandre og så sluttspill hvor lag nr.1 fra begge puljene møtes etc. Med åtte lag anbefales
to grupper med samme oppsett som ovenfor, men alle kampene i en pulje spilles på en bane.