Håndbok barn og ungdom

Download Report

Transcript Håndbok barn og ungdom

Kontakt

Norsk Friidrett

Ullevål Stadion, 0840 Oslo

Besøksadresse:

Sognsveien 75 J, Oslo Tlf 21 02 90 00 - Fax 21 02 99 01 E-post: [email protected]

Alt du trenger å vite om Norsk Friidrett:

www.friidrett.no

Friidrett

for barn og ungdom

En håndbok for trenere, ledere, aktive, foreldre og dommere

Sist revidert juni 2011

Norsk Friidretts målsettinger for barne- og ungdomsfriidretten

Visjon

• Friidrett skal være en attraktiv idrett for barn, ungdom og voksne. • Friidrett skal skape og fremme idrettsglede, gode holdninger og sunn vinnerkultur. • Friidrett skal bidra positivt i samfunnet og ta et ansvar der det er naturlig.

Hovedmål

• Norsk Friidrett skal rekruttere flere barn til gode aktivitetsmiljøer.

• Norsk Friidrett skal arbeide målretta for at flere ungdommer fortsetter i friidretten.

Definisjoner

Barneidrett:

All aktivitet som tilrettelegges for barn fra 6 til og med 12 år.

Ungdomsfriidrett:

All aktivitet som tilrettelegges for ungdom fra 13 til og med 19 år. Toppidrettsutøvere innenfor ungdomsgruppen fanges opp av egen definisjon i toppidrettsplanen.

Klasser:

Deltagerne stiller i klasser etter alder. For eksempel stiller de i 13-årsklassen det året de fyller 13 år.

2 www.friidrett.no

Innhold:

Barnefriidrett – opp til 12 år

Idrettens barnerettigheter med utviklingsplan Arrangement

Ungdomsfriidrett – 13-16 år

Konkurranser

Regelverk og bestemmelser Aktiviteter og konkurranser Faste arrangementer I gang med kappgang Friidrettens øvelsesutvalg for barn og ungdom

Øvelsesutvalg for barn 6-10 år Øvelsesutvalg for gutter Øvelsesutvalg for jenter Hekk 60 m innendørs Stafetter

Lagkonkurranser

Øvelsesutvalg i mangekamp for jenter Øvelsesutvalg i mangekamp for gutter

Foreldrevettregler Dommeren som veileder Kurs og utdanning i Norsk Friidrett Litteratur og materiell

4 6 10 12 14 16 18 20 24 27 28 30 32 33 34 36 37 38 39 40 41

www.friidrett.no

3

Friidrett for barn opp til 12 år

Barnefriidrett Trening

• Friidrettsaktiviteter for barn skal være allsidig idrettsopplæring, der elementer fra mange ulike idretter og aktiviteter i godt tilrettelagte miljø, spiller en sentral rolle. Friidrettsskolemodellen gir god innføring i dette (kontakt Norsk Friidrett for mer informasjon). • Friidrettsaktiviteter for barn skal være lekorientert, fordi leken er barns måte å lære på. • Barna bør oppleve friidretten som en trygg arena, som gir utfordringer tilpasset den enkeltes ferdigheter. • Barna bør møte trenere og aktivitetsledere som har kunnskap om og evne til å snakke med og forstå barn. Den første treneren er den viktigste treneren! • Fri, egenstyrt lek innenfor rammen av tilgjengelig utstyr og arealer, viser seg å gi et høyere aktivitetsnivå og fører til økt kreativitet og spontanitet enn voksenstyrte aktiviteter. • Aktivitetslederne bør i planleggingen vektlegge stor aktivitet, variasjon og allsidighet, slik at «køer» foran enkeltaktiviteter unngås. Leken må hele tiden være i sentrum.

4 www.friidrett.no

Barnefriidrett

Friidrett for barn opp til 12 år

• Ros og positive tilbakemeldinger er viktig for at barn skal oppleve mestringsglede. • Fair play, samarbeid og lagaktiviteter bør være sentrale temaer. Det er et mål å gjøre barna mer opptatt av egen mestring enn å sammenligne seg med andre. • Barn må ikke utsettes for belastning i form av styrketrening med vekter eller ensidige bevegelser så lenge skjelettet ennå vokser. Dette kan føre til vekstreduksjon og skader. • Barn klarer langt mindre av hardt muskelarbeid over tid enn voksne. Dette gjelder tunge løft, slitsom kontinuerlig gange- og løp, samt spesifikk styrketrening. Barn viser dette i fri aktivitet ved å drive intervallpreget lek og ved stadig å skifte stillinger og bevegelser (med intervallpreget menes her mellomrom i aktiviteten - ikke det vi tradisjonelt forstår med intervalltrening). • Trenings- og konkurransemiljøet bør ha plass til alle, uansett ambisjons- og funksjonsnivå.

www.friidrett.no

5

Friidrett for barn opp til 12 år

Idrettens barnerettigheter med utviklingsplan

Barneidrett er idrettsaktiviteter for barn til og med det året de fyller 12 år. Idrettens barnerettigheter gjelder for alle barn, uten forskjellsbehandling og uten hensyn til barnets og dets foreldres kjønn, etniske bakgrunn, livssyn, seksuelle orientering, fysiske utvikling og funksjonshemning.

1. Trygghet

Barn har rett til å delta i et trygt treningsmiljø, fritt for utilbørlig press eller utnyttelse. Skader skal forebygges. Barn under 6 år skal ha med seg en voksen på aktivitetene.

2. Vennskap og trivsel

Barn har rett til å delta i trenings- og konkurranseaktiviteter der det er lagt til rette for at de skal utvikle vennskap og solidaritet. Trivsel gir grobunn for læring og læring gir grobunn for trivsel.

3. På barnas premisser

Barn har rett til å delta i trenings- og konkurranseaktiviteter som er tilpasset deres alder, fysiske utvikling og modningsnivå.

4. Mestring

Barn har rett til å oppleve mestring og lære mange ulike ferdigheter. De skal også ha muligheter for variasjon, øving og samspill med andre.

5. Påvirkning

Barn har rett til å si sin mening og bli hørt. De skal ha muligheter til å være med på planlegging og gjennomføring av egen idrettsaktivitet sammen med trenere og foresatte.

6 www.friidrett.no

Friidrett for barn opp til 12 år 6. Frihet til å velge

Barn har rett til å velge hvilken idrett, eller hvor mange idretter, de vil delta i – og bestemmer selv hvor mye de vil trene.

7. Konkurranser for alle*

Barn har rett til å velge om de vil delta i konkurranser eller ikke, og ha like muligheter til å delta. Barn som melder overgang fra en klubb innen samme idrett skal ha full rett til å delta i konkurranser for en ny klubb straks overgangen er registrert.

* NIF vil påpeke viktigheten av å se punkt 7 i Idrettens barne rettigheter i sammenheng med særidrettenes konkurransepraksis. I punkt 7 heter det: «Barn har rett til å velge om de vil delta i konkurranser eller ikke, og ha like muligheter til å delta.» Det vil si at også barn som ikke ønsker å delta i konkurranser, skal ha like tilbud om trening som andre.

Vil du vite mer?

Les mer i ”Bestemmelser om barneidrett” og på www.nif.idrett.no

Idrettens barnerettigheter neidrett

Behandlet på Idrettstinget 11. –13. mai 200 av Idrettsstyret 28. august 200 7.

7. Barnerettigheter261007.indd 1 norges idrettsforbund og ol ympiske komite 29-10-07 14:46:14

www.friidrett.no

7

Friidrett for barn opp til 12 år

Utviklingsplan

Alle som driver barneidrett bør følge en felles utviklings plan for å sikre barna størst mulig variasjon og muligheter for stor bevegelseserfaring. Innholdet i de enkelte særforbundenes utdanningsplaner og trenernes praksis bør følge denne planen:

Opp til 6 års alder

Lek og varierte aktiviteter som skal stimulere barnas utvikling og de grunnleggende bevegelsene.

7–10 år

Gode muligheter til å utforske og øve på ulike fysiske aktiviteter eller idrettsøvelser med forskjellige bevegelsesmønstre, slik at de får bred bevegelseserfaring. Dette gir et godt grunnlag for senere bevegelseslæring. Dette kan gjøres innenfor én eller flere idretter, men hver idrett har ansvaret for å gjøre tilbudet sitt variert og tilpasset barnas utviklingsnivå.

10–12 år

Idretten skal preges av varierte aktiviteter og høyt aktivitetsnivå som sikrer gode basisferdigheter. Fordypning i en eller noen få idretter kan sikre et godt teknikkgrunnlag for senere utvikling innen idrettsgrenen.

8 www.friidrett.no

Friidrett for barn opp til 12 år

Oppfølging/håndheving

Rettighetene er et politisk virkemiddel for å sikre barnets rettigheter som individ og aktiv idrettsutøvende. Det innebærer forpliktelser for andre enn barnet selv. Barna har krav på at rettighetene overholdes og etterleves, og både trenere, ledere, foreldre og organisasjonsledd må følge opp disse i praksis.

Et eksempel på brudd på rettighetene er dersom et barn, mot sin vilje, presses av foreldrene til å delta i konkurranser. Jf. pkt. 7 i rettighetene: «Barn har rett til å velge om de vil delta i konkurranser eller ikke.» Rettighetene bør brukes som referanse i en dialog mellom barn, trenere, ledere og foreldre.

I tilfeller hvor hverken trenerne eller idrettslagene løser brudd på rettighetene, skal overliggende organisasjonsledd (idrettskretsene, særforbundene eller Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité) kontaktes.

www.friidrett.no

9

Friidrett for barn opp til 12 år

Arrangement

• Konkurranser skal kun arrangeres i lokalmiljøet. Nærmere beskrivelse av konkurransereglementet finnes under kapittelet «Aktiviteter og konkurranser». • Friidrettens konkurranseregler og bestemmelser er kun veiledende for disse årsklassene og skal ikke praktiseres strengt. Målet er at alle har det moro på friidrettsbanen og opplever mestringsglede. • Ingen utøvere bør utelukkes fra deltakelse, bli diskvalifisert eller ikke få godkjent resultat som følge av regelbrudd. Dersom barn som er 12 år og yngre ikke utfører øvelsen riktig, bør de veiledes og få nytt forsøk. • Det bør ikke arrangeres kvalifiseringskonkurranser med forsøk og finaler.

• Ved premiering skal alle til og med 10 år ha samme premier. Fra 11 år kan utøverne rangeres, men alle skal ha deltakerpremie. De kan også delta i kretsmesterskap fra 11 år og således rangeres.

• Når 10 og 11 år er én klasse, skal de ikke rangeres. • Dersom det benyttes resultatlister, kan disse være alfabetiske opp til og med 10 år. Alternativt kan resultatene påføres startlister. • Det føres ikke statistikk eller rekordnoteringer for utøvere som er 10 år og yngre. • Det anbefales å arrangere stevner etter stasjonsprinsippet, slik at utøverne fritt kan velge mellom øvelser og slippe å stå i lange køer (ta kontakt med Norsk Friidrett for å få mer informasjon). • Øvelsesutvalget skal stimulere til allsidighet, og arrangører oppfordres til å variere og bruke hele øvelsesutvalget. • Aktiviteter kan med fordel arrangeres i form av lagkamper med jenter og gutter på samme lag, der sammenlagte resultater teller.

10 www.friidrett.no

Friidrett for barn opp til 12 år

• Arrangeres konkurranser for barn på stevner hvor det også er tilbud til eldre årsklasser, bør barnetilbudet samles innenfor et begrenset tidsrom på ca. 2 timer. • Utendørssesongen for barn bør vare fra 20. april til 20. september, slik at barna får mulighet til å være med på andre aktiviteter. Man kan med fordel samarbeide med andre idretter om aktivitetstilbudet. • Øvelseslederne behøver ikke å være autoriserte dommere, men bør ha erfaring med barn og kunne gi veiledning i de aktuelle øvelsene. • Barn som er 12 år og yngre bør ha mulighet for å ha med en veileder inne på banen under de første konkurransene. • Ingen utøvere som er 12 år og yngre bør kunne nektes start på grunn av opprops- og påmeldingsreglement, eller klubbtilhørighet. • For å motivere til allsidighet, oppfordres arrangører til å sette påmeldingsavgiften i disse aldersklassene så lavt som mulig. • Barn som er 12 år og yngre behøver ikke å være medlem av en friidrettsklubb for å delta i friidrettskonkurranser. De kan representere sin skole eller annet lag. Dette gjelder også KM 11-12 år.

• Utøvere med funksjonshemminger skal ikke utelukkes fra deltakelse, men få et tilbud på lik linje som de funksjonsfriske.

Det er viktig at arrangementet imøtekommer barn med funksjonshemminger på en positiv måte.

www.friidrett.no

11

Friidrett for ungdom 13-16 år

Ungdoms friidrett Trening

• Ungdom skal ha medbestemmelse og innflytelse over utformingen av de aktivitetene de skal delta i. • Allsidighet og variasjon bør stå svært sentralt.

• Trenings- og konkurransemiljøet bør ha plass til alle, uansett ambisjons- og resultatnivå. • Den sosiale rammen rundt trening og konkurranse kan være avgjørende for om ungdommene velger å fortsette eller ikke. Lagbygging og sosiale tiltak er sentralt i ungdomsarbeidet. • Ungdom sier selv at de vil ha mer lag- og fellesaktiviteter både på tvers av kjønn, alder og øvelser. Fellestreninger på tvers av øvelsesgrupper bør prioriteres. Samarbeid med andre idretter bør også gjennomføres. • Ungdommens store behov for variasjon, spenning og utfordringer bør gjenspeiles i treningsaktivitetene. Mange oppgir kjedelige og ensformige treninger som årsak til at de sluttet. • Ros og gode tilbakemeldinger på innsats og fremgang er svært viktig for alle utøvere, uansett nivå.

12 www.friidrett.no

Friidrett for ungdom 13-16 år

• Debatt og informasjon om etiske retningslinjer, doping og holdninger til idretten skal være sentrale tema i ungdomsarbeidet. • Idrettsanleggene bør være tilgjengelige som møteplass for ungdom også utenom treningstidene. • Ungdom i alle aldre skal møte et alkohol-, rus- og røykfritt miljø, både som aktive, trenere og tillitsvalgte. • Samtaler om kosthold bør være en naturlig del av treningen. (For mer informasjon – www.olympiatoppen.no

og www.sunnjenteidrett.no)

Planlegging av sesongen

Ungdom må få reell innflytelse på innholdet i treningene og konkurransene.

Personlige samtaler

• Utøveren må selv få fastsette sitt mål og bestemme hvor mye tid han/hun vil bruke på friidretten. • Ta alltid ungdom med på råd i planlegging og gjennomføring av aktiviteter. • Vær åpen for nye løsninger. Prioriter sosiale tiltak. • Det er viktig at alle i treningsgruppa aksepterer ulike ambisjonsnivåer.

Sesongplanlegging

• Utøvere over 15-16 år med høye ambisjoner bør sette opp en realistisk trenings- og konkurranseplan i samarbeid med trenerne (kontakt Norsk Friidrett for mer informasjon og eksempler eller sjekk www.friidrettstrening.no).

Friidrett for ungdom 13-16 år

Konkurranser

• Ungdom bør være representert i arrangementskomiteer for ungdomsstevner.

• La ungdom være med å arrangere, de vet selv best hvordan de vil ha det. Gi ungdom ansvar for gjennomføring av deler av stevnet/programmet. • Dersom konkurranser for ungdom går over flere dager, skal det tilbys sosiale aktiviteter på kveldstid. • Arrangører av ungdomsstevner må legge stor vekt på følgende: - Stram planlegging av tidsskjema - Musikk og trøkk på banen - Sosiale innslag utenfor banen (Bruke ungdommer fra Speakerskolene) • Ungdom er åpne for nye løsningsmodeller og utradisjonelle øvelser. Variasjon i stevnetilbudet er sentralt for motivasjonen. • Hensynet til seriesystem og statistikk skal ikke være til hinder for tilpasninger og alternative konkurranseløsninger. Der utradisjonelle øvelser benyttes, må dette komme frem i stevnerapporten. • Lagkonkurranser og sosiale konkurranseformer har lenge vært etterlyst fra ungdommens side. En liten vri på et tradisjonelt stevne kan gi flere deltakere, bedre klubbmiljø og nye, spennende utfordringer. Innlagte lagkonkurranser (2, 4 eller 6-guttelag/ jentelag) i det oppsatte programmet, der sammenlagt poengsum/ plass-siffer teller, kan gjerne prøves. Hva med å samarbeide med en annen idrett?

14 www.friidrett.no

Friidrett for ungdom 13-16 år

• Etteranmeldinger bør godtas så lenge det er praktisk mulig å gjennomføre stevnet innenfor tidsskjemaet. • Oppfinnsomhet i premieringen kan være et positivt innslag. • Rettferdige og gode dommere med glimt i øyet er en forutsetning for en god opplevelse. • Nybegynnere opp til 19 år som deltar i kappgangkonkurranse skal bli veiledet av kappgangdommere/kontrollører. Kontrollørene kan gi muntlig rettledning slik at utøveren kan forbedre stilen (teknikken) underveis i konkurransen. I nybegynnerstevner blir det gitt tillegg i sluttiden dersom gangstilen bryter med gangdefinisjonen (regel 230). I nybegynnerstevner kan det brukes både fellesstart, puljestart og individuell start.

• Individuelle tilpasninger, uansett funksjonsnivå, skal være mulig også i konkurransesammenheng.

• Alle konkurranser skal være åpne for utøvere med funksjonshemminger. • For motbakkeløp er yngste konkurranseklasse 13-14 år, forutsatt at disse starter sammen i egen klasse i egen start, og har en stipulert vinnertid i klassen på under 20 minutter. Utøvere som er 15 år og eldre kan starte sammen med junior/senior/veteran der det er hensiktsmessig. Opprykk i aldersklasser er ikke tillatt for utøver som er 14 år og yngre.

www.friidrett.no

15

Regelverk og bestemmelser Klasseinndelinger

• Gutter og jenter inndeles etter klasser.

• Utøvere opp til og med 14 år skal ikke konkurrere sammen med senior og junior.

• Når mesterskap for senior, junior og/eller ungdom arrangeres i samme stevne, kan ingen utøvere delta i mer enn én klasse. En utøver kan kun delta i en høyere klasse dersom øvelsen ikke arrangeres i utøverens egen klasse. Spesielle regler gjelder for hekkeløp.

• I stafetter kan utøverne gå en klasse opp, selv om de har deltatt i enkeltøvelser i egne aldersklasser.

• Vi anbefaler at utøvere til og med 17 år konkurrerer i enkeltklasser der deltakergrunnlaget gir mulighet for dette. Følgende klasser kan kobles dersom det er ønskelig: 14/15 år og 16/17 år.

• Vi har to juniorklasser: 15 til og med 19 år, og 20 til og med 22 år. Juniorklassene er åpne for deltakere fra det kalenderåret de fyller 15 år til det kalenderåret de fyller 22 år.

• Gutter og jenter fra og med 15 år kan starte i eldre årsklasser eller junior og senior, men må holde seg til én årsklasse i samme stevnet.

• Fra 2010 gjelder regelen om at den første som tjuvstarter i et løp blir diskvalifisert. Denne regelen gjelder for utøvere fra 15 år og eldre. Utøvere som er 14 år og yngre benytter gammel regel der ikke deltakeren blir diskvalifisert før han har 2 personlige tjuvstarter. I mangekamp fra 15 år og eldre gjelder regelen om at den andre deltakeren som tjuvstarter i et løp blir diskvalifisert, uavhengig om det var han/hun som tjuvstartet første gang (se Friidrettens håndbok).

16 www.friidrett.no

Representasjon/ represent. overganger

• En aktiv friidrettsutøver kan være medlem av flere idrettslag, men kan kun representere ett lag i friidrettskonkurranser innen kalenderåret. • Jenter og gutter til og med 14 år som i sesongen flytter, bytter skole eller miljø, kan søke om overgang til nytt lag. Det er friidrettskretsen som gir dispensasjon. Friidrettskortet er påkrevd for utøvere som deltar i banestevner fra det året de fyller 13 år. • Utøvere som ønsker å representere nytt lag i neste kalenderår, må sende skriftlig melding om dette til sitt gamle lag og Norsk Friidrett innen 31. desember. • Utøvere i militærtjeneste og skoleelever opp til og med videregående skole kan for hver konkurranse velge om de vil representere sitt idrettslag, sin skole eller sin militære avdeling. • Jenter og gutter i alderen 15 til 19 år kan representere ett lag i jente- og gutteklassene og et annet lag i junior- og seniorklassene hvis det er inngått en samarbeidsavtale om dette mellom de to lagene. • Studenter og skoleelever som bor utenfor sitt hjemsted i studietiden og representerer et annet idrettslag enn på det som er på hjemstedet, kan representere sitt hjemmelag i sommerferien. Søknad sendes innen 15. mai til den krets som studielaget tilhører. Dispensasjon gjelder i perioden 1. juni - 31. august og må gå over minst en måned. (Se fullstendige regler i Friidrettens håndbok, kapittel 3.)

Friidrettskortet/ forsikring

• Alle utøvere til og med 12 år er dekket av NIF barneidretts- forsikring. • Friidrettskortet er påkrevd for utøvere som deltar i banestevner fra og med 13 år. • Alle nye utøvere fra og med 13 år skal kunne prøve seg i konkurransesammenheng i stevner opptil 5 ganger i egen friidrettskrets før friidrettskortet blir påkrevd. I denne perioden er utøveren ikke omfattet av forsikringsordningen.

www.friidrett.no

17

18

Aktiviteter og konkurranser

Aktiviteter og konkurranser

Opp til 6 år

Aktivitet bør organiseres i friidrettsgrupper eller idrettskoler, gjerne i samarbeid med andre idretter. Det er lek og allsidig aktivitet som skal stå i sentrum, slik at barna får innlæring i de grunnleggende bevegelsene. For barn t.o.m. det året de fyller 7 år bør det ikke arrangeres konkurranser utover det som er naturlig innen gruppeaktiviteten/treningen.

6 - 10 år

Aktivitet bør organiseres i friidrettsgrupper eller idretts skoler, gjerne i samarbeid med andre idretter. Det er ønskelig at gode tilrettelagte friidrettsaktiviteter kan tilbys i skole og skolefritidsordning. Aktivitetstilbudet bør være basert på allsidighet og lek. Den enkelte bør ha reell mulighet til å lære seg de grunnleggende ferdighetene som særpreger friidretten.

Konkurranseaktivitet:

Det kan arrangeres enkeltstående konkurranser i bomiljøet/ lokalmiljøet. Ved definisjon av lokalmiljøet må det vises skjønn etter hvor i landet en bor (lokalmiljøet er f.eks. reise en time med bil innen samme kommune, nabokommune). Konkurransene bør i hovedsak arrangeres som lagkonkurran ser, som kan inkludere både enkeltøvelser og ulike former for stafetter. I disse aldersgruppene benyttes ikke resultatlister, tabeller eller annen form for rangering. Hvis premiering finner sted, gis det samme premie til alle. Resultater for 6-10 åringer skal ikke benyttes i statistikk eller rekordnoteringer.

Aktiviteter og konkurranser 11 og 12 år

Aktivitet bør organiseres i friidrettsgrupper eller idrettskoler som over, men tilpasset alder. Fortsatt er allsidigheten i fokus, men nå med et bredt øvelsesutvalg i den tekniske treningen. Det bør arrangeres tilrettelagte skoleleker/idrettsdager.

Konkurranseaktivitet:

Allsidighet, lagkamp og stafetter bør vektlegges. Aktivitetstilbud kan arrangeres i lag og krets i form av idrettsleker/stafetter/mangekamp/ lagkonkurranser med en sosial ramme. Det anbefales å gi et konkurranse tilbud innenfor eget fylke, men her må det også brukes skjønn i vurderin gene. Det kan arrangeres kretsmesterskap for barn i denne aldersgruppen. Det er anledning for en utøver og et lag å delta i én landsomfattende friidrettskonkurranse pr. år.

13 og 14 år

Aktivitet bør organiseres i friidrettsgrupper. Det bør fokuseres på allsidighet og en gradvis innføring i de ulike friidrettsteknikkene, med et øvelsesutvalg som er tilpasset alderen. Det bør være et tilbud til skolen om skolestevner/ idrettsdager.

Konkurranseaktivitet:

I denne aldersgruppen kan utøverne delta i kretsmesterskap, og det gis et tilbud om regionale ungdomsleker. Det skal være fokus på stevner med høy kvalitet. Det er fremdeles viktig å gi tilbud om lagkonkurranser, stafet ter og mangekamp. Alternative konkurranser, KM enkeltøvelser, KM mangekamp og regionale eller landsomfattende konkurranser med vekt på allsidighet og lagkon kurranser anbefales. Hvis prestasjonspremie skal utdeles, skal den gis for laginnsats.

15 år og eldre

Det bør være økende spesialisering, men fortsatt vektlegging av variasjon og allsidighet. Den sosiale rammen ved alle arrangementer og i trenings sammenheng bør vektlegges.

Konkurranseaktivitet:

Alternative konkurranser, KM, UM, Junior NM, Senior NM, nordiske mester skap, internasjonale junior- og seniormesterskap og lignende.

www.friidrett.no

19

Faste arrangementer TineStafetten

TineStafetten arrangeres på våren av klubber og skoler over hele landet. Dette er Norges desidert største massemønstring for gutter og jenter fra 6.-9. klasse. Gutter og jenter løper på samme lag, det er 8 på laget, og alle løper 200 m. Det blir satt stor fokus på det å ha det gøy sammen på en friidrettsbane. TineStafetten er et utmerket tiltak, som klubbene bør benytte seg av til å rekruttere utøvere til friidretten.

Les mer om TineStafetten på www.tinestafetten.no.

Team Athletics Games

Lagkonkurranse både for klubber og skoler. Gutter og jenter deltar på samme lag i diverse øvelser ved bruk av Team Athletics utstyr, eller på skolens idrettsdag og ved bruk av det utstyr skolen har til disposisjon.

Musikk, trøkk og action kjennetegner arrangementene.

20 www.friidrett.no

Faste arrangementer Friidrettsskole

Er et godt rekrutteringstiltak for klubbene og kan arrangeres hele året.

Det er utarbeidet en Friidretts skole-guide med gode tips og ideer, t-skjorte til deltakere og ledere, medalje og diplom. Alt er gratis for klubbene. En Friidrettsskole kan gjerne arrangeres i forkant eller i etterkant av NCC Friidrettens Dag.

Noen steder blir Nissemarsjen avviklet som fakkelmarsj på kveldstid.

Nissemarsjen

En populær førjuls- og romjulsaktivitet som passer for alle idrettslag og i alle lokalsamfunn. Arrangøren bestemmer selv dato, starttid og løype lengde, men vi anbefaler at marsjen planlegges slik at hele familien kan delta samlet. Mange idrettslag, spesielt de som har barneidretts grupper, bruker Nissemarsjen som juleavslutning med hyggelig samvær og medaljeutdeling etter at marsjen er gjennomført. Deltakerne blir gjerne oppfordret til å stille med nisselue eller nissedrakt. Kontakt Norsk Friidrett for medaljer og materiell.

Barnas Turmarsj

– et aktivitetstilbud som er blitt svært populært. Denne aktiviteten kombinerer fysisk aktivitet med kunnskap. Opplegget er enkelt; ta barna med på tur, og gjør turen ekstra interessant med aktivitetsplansjer fra Norsk Friidrett. Vi lager ny aktivitetsplansje med temaer hvert år. De lokale arrangørene kan f.eks. velge mellom plansjer med Blader, Trær, Blomster, Fugler, Sopp eller Trafikkskilt. Ekstra stas er det når alle barna får medalje og diplom. Arrangørene får også turkalender, deltakerkort og strimler til å merke løyper med. Medaljene koster kr. 25,- pr. stk, og diplomer og arrangementsmateriell er inkludert i medaljeprisen. Kontakt Norsk Friidrett for å få tilsendt materiell som trengs for å lage en spennende tur for barna.

www.friidrett.no

21

Faste arrangementer – NCC NCC Friidrettens Dag

- et rekrutteringstiltak med fokus på Myldrekonseptet, gjerne med bruk av Team Athletics utstyr. NCC Friidrettens Dag kan arrangeres både ute og inne hele året. Det viktigste er at deltagerne får prøve seg i friidrett på en positiv og lekende måte. Plakater, start nummer og medaljer er gratis for klubben.

NCC-lekene

arrangeres på høsten 3 steder i landet, er regionale ungdomsleker for gutter og jenter 13 og 14 år.

Utøverne representerer sin krets og det er kretsen som tar ut laget. NCC-lekene er både en individuell konkur ranse og en lagkonkurranse. Hver krets får sin farge på t-skjorten, som brukes under konkurransen. Det legges også stor vekt på fellesskap og sosiale tiltak.

Se www.ncc-lekene.no.

NCC Sommerleir

Dette er ungdommens sommereventyr! NCC Sommerleir arrangeres hvert år på Rena Leir i Østerdalen. Sommerleiren varer i én uke og er preget av sosiale aktiviteter og gode treningsøkter med landets beste trenere. NCC Sommerleir skaper vennskapsbånd og samhold blant friidrettens unge talenter. Se www.sommerleir.com

22 www.friidrett.no

Friidrett i skolen www.friidrettiskolen.no

til lærere og elever.

innholder gode tips, inspirasjon og øvelser innen friidrett

Idrettsglede i skolen

Idrettsglede i skolen er et fellesprosjekt som Norges Friidrettsforbund, Norges Golfforbund, Norges Orienteringsforbund, Norges Skiforbund og Norges Svømmeforbund har gått sammen om for å øke det fysiske aktivitetsnivået blant skoleelever. Sidene og artiklene er utarbeidet for å gjøre hverdagen enklere for lærere og derigjennom gi en mer interessant undervisning for elevene.

Se www.idrettiskolen.no og www.aktivitetsbanken.no

ALT PÅ ETT STED!

Et samarbeidsprosjekt mellom: www.friidrett.no

23

Kappgang

I gang med kappgang

Har du noen gang prøvd å teste hvor fort du kan gå uten å springe, eller tøyset med å etterlikne gangen til verdens beste kappgjengere? Kappgang er en enkel, fascinerende og kjempemorsom øvelse som alle kan få til etter enkel instruksjon. Etter mye trening vil mange kunne bli veldig gode. I 2009 ble kappgang en del av Norsk Friidrett.

Definisjon:

Kappgang er en bevegelse fremover ved steg tatt slik at gangeren holder tilstrekkelig kontakt med bakken slik at det ikke oppstår synlig (for det menneskelige øyet) mangel på kontakt. Støttebenet skal være strukket (ikke bøy i kneleddet) fra det berører bakken inntil det er rett i vertikal posisjon.

24 www.friidrett.no

Kappgang Hvordan lærer vi kappgang?

1.

Begynn med å gå vanlig, armene pendler normalt frem og tilbake. Legg merke til bevegelsene dine. Hvordan setter du foten ned? Hvor lang er armbevegelsen?

2.

3.

Øk farten. Legg merke til hva du gjør for å få større fart. Tar du lengre steg? Bruker du armene annerledes? Øk farten enda litt mer. Nå skal du konsentrere deg om 90 graders bøy i albueleddet. Gå noen meter hvor du kun konsentrerer deg om armbruken.

4.

Og så går vi inn i kappgangregelen. Da må du ha knestrekk! Foten skal være strak i kneleddet når hælen treffer bakken, og den skal holdes strak inntil foten er rett under deg (rett vertikal posisjon).

Tips til teknikk:

• Hodet skal være i ro • Se fremover • Overkroppen oppreist og stabil • Bevegelige hofter som følger beinas pendling (unngå sidelengs rumpevrikk) • Foten skal settes ned med klar markering (hælen fram, tåen opp) • Lav framføring av foten (unngå høye kneløft)

Starte med kappgang?

Ønsker du å lære mer om kappgang eller har andre spørsmål, ta kontakt med vår kappgangansvarlig i Norsk Friidrett på e-post [email protected].

25

26 www.friidrett.no

FRIIDRETTENS ØVELSESUTVALG FOR BARN OG UNGDOM

Øvelsesutvalg for barn 6-10 år

GUTTER/JENTER

40 m (hovedøvelse sprint) stående start 60 m 80 m Kappgang 400 m Kappgang 600 m Lengde med satssone 0,5 m før satsplanke Terrengløp 300-600m Stafett 40 m etapper Lengde u/tilløp Høyde Høyde u/tilløp Liten ball 150 g Slengball 1 kg Mangekamp: 3-kamp (ett løp, ett hopp og ett kast) Mangekamp: 4-kamp (60 m/60 mhk, 600 m, høyde/lengde/stav, kule/ball/slengball) 60 m hekk (68 cm, 6,5 m) Tresteg med satssone 0,5 m før satsplanke 600 m Diskos 0,6 kg Slegge 2 kg Spyd 0,4 kg Kule 2 kg Stav x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x Øvelsesutvalgets bruk ved innendørs arrangement: alle klasser og 60 m hekk for alle klasser. Ved innendørs arrangement må øvelsesutvalget tilpasses hallen og de lokale forhold. For eksempel 60 m for

www.friidrett.no

27

Øvelsesutvalg for gutter

GUTTER

40 m 60 m 80 m 100 m 200 m 300 m 400 m 600 m 800 m 1000 m 1500 m 2000 m 3000 m 5000 m 10000 m 1500 m hinder 2000 m hinder 3000 m hinder Motbakkeløp Kappgang 600 m Kappgang 800 m Kappgang 1000 m Kappgang 1500 m Kappgang 1 mile Kappgang 2000 m Kappgang 3000 m Kappgang 5000 m Kappgang 10.000 m Kappgang 1 t gang Kappgang 15.000 m Kappgang 20.000 m Terrengløp 60 m hekk 60 m hekk 60 m hekk 80 m hekk 100 m hekk 110 m hekk 110 m hekk 110 m hekk 200 m hekk 200 m hekk 300 m hekk 300 m hekk

11 12 13 14 15 16 17 Junior 18-19

76,2cm 91,4cm 91,4cm x x x x x x x x x 68cm 76,2cm 76,2cm 84cm 91,4cm 91,4cm 100cm 106,7cm 68cm 76,2cm 76.2cm

84cm 6,5m 7m 7,5m 8m 8,5m 8,8m 9,14m 9,14m 18,29m 18,29m 35m 35m 300 600m x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x 300 1500m 300 2000m 300 3000m 300 3000m 600 3000m 300 5000m x x Alle dist.

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

Junior 20-22

x x x x x x x x Alle dist.

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x Alle dist.

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

28 www.friidrett.no

GUTTER

300 m hekk 400 m hekk 400 m hekk Høyde Høyde u/tilløp Lengde Lengde u/tilløp Stav Tresteg Kule 2 kg Kule 3 kg Kule 4 kg Kule 5 kg Kule 6 kg Kule 7,26kg Diskos 0,6 kg Diskos 0,75 kg Diskos 1 kg Diskos 1,5 kg Diskos 1,75 kg Diskos 2 kg Slegge 2 kg Slegge 3 kg Slegge 4 kg Slegge 5 kg Slegge 6 kg Slegge 7,26 kg Spyd 0,4 kg Spyd 0,6 kg Spyd 0,7 kg Spyd 0,8 kg Liten ball 150 g Slengball 1 kg (kort reim) 91,4cm 84cm 91,4cm 35m 35m 35m s = satssone s = satssone 100cm 110cm 119,5cm 120cm 121,5cm 121,5cm

11 12 13 14 15 16 17

x x Xs X X Xs X x x Xs X X Xs x x Xs X X Xs X X x x X X X X x x X X X X x x X X X X x x x X X X X X X X X

Junior 18-19

x

Junior 20-22

x x x X X X X x x x X X X X x x x X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X S = Satssone 50 cm før satslinjen.

Tresteg:

Det anbefales å ha markører, f.eks kjegler, ved satssonene som plasseres ut for hver deltaker. Dette vil gjøre det enklere for deltakeren å få oversikt over hvor han/ hun har valgt å satse fra. Tips! La dem som har valgt å satse fra samme sted hoppe etter hverandre. Dette gjør arbeidet lettere for arrangørene.

Hekkeløp:

Håndboken er retningsgivende. Merk at det i hekkeløp er anledning til å starte i en klasse over, for å få en annen distanse eller hekkehøyde, og fremdeles delta i andre øvelse i sin egen klasse. Dette er en regel som gjelder kun for hekkeløp. Utøvere som er 15 år og eldre kan starte i junior- og seniorklasser og følger da øvelsesutvalget for gjeldende arrangement. Se «Regelverk og bestemmelser» foran.

Kappgang:

Distansene kan arrangeres både på bane og på landevei.

29

Øvelsesutvalg for jenter

JENTER

40 m 60 m 80 m 100 m 200 m 300 m 400 m 600 m 800 m 1000 m 1500 m 2000 m 3000 m 5000 m 10000m 1500 m hinder 2000 m hinder 3000 m hinder Motbakkeløp Kappgang 600 m Kappgang 800 m Kappgang 1000 m Kappgang 1500 m Kappgang 1 mile Kappgang 2000 m Kappgang 3000 m Kappgang 5000 m Kappgang 10.000 m Kappgang 1 t gang Kappgang 15.000 m Kappgang 20.000 m Terrengløp 60 m hekk 60 m hekk 60m hekk 80 m hekk 100 m hekk 100 m hekk 200 m hekk 200 m hekk 300 m hekk 400 m hekk Høyde Høyde u/ tilløp 76,2cm 76,2cm 76,2cm 68cm 76,2cm 76,2cm 76,2cm 76,2cm 84cm 68cm 76,2cm 76,2cm 76,2cm 6,5m 7m 7,5 8m 8,5m 8,5m 19m 19m 35m 35m

11 12 13 14 15 16 17 Junior 18-19

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x 300 600m x 300 1500m 300 2000m 300 3000m 300 3000m 600 3000m 300 5000m x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x Alle dist.

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

Junior 20-22

x x x x x x x x x x x x x x Alle dist.

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x Alle dist.

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

30 www.friidrett.no

JENTER

Lengde Lengde u/tilløp Stav Tresteg Kule 2 kg Kule 3 kg Kule 4 kg Diskos 0,6 kg Diskos 0,75 kg Diskos 1 kg Slegge 2 kg/100 cm Slegge 3 kg/110 cm Slegge 4 kg/119,5 cm Spyd 0,4 kg Spyd 0,6 kg Liten ball 150 g Slengball 1 kg (kort reim) X X X

11 12 13 14 15 16 17

Xs X X Xs X Xs X X Xs X Xs X X Xs X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X S = Satssone 50 cm før satslinjen.

Tresteg:

Det anbefales å ha markører f. eks kjegler ved satssonene som plasseres ut for hver deltaker. Dette vil gjøre det enklere for deltakeren å få oversikt over hvor han/ hun har valgt å satse fra. Tips! La dem som har valgt å satse fra samme sted hoppe etter hverandre. Dette gjør arbeidet lettere for arrangørene.

Hekkeløp:

hekkeløp. I de aldersgrupper der det står flere enn ett kryss under en øvelse, betyr X at dette er anbefalt øvelse i større ungdomsstevner. En stevnearrangør kan fritt velge øvelser, men håndboken skal være retningsgivende. Merk at det i hekkeløp er anledning til å starte i en klasse over, for å få en annen distanse eller hekkehøyde, og fremdeles delta i andre øvelse i sin egen klasse. Dette er en regel som gjelder kun for Utøvere som er 15 år og eldre kan starte i junior- og seniorklasser og følger da øvelsesutvalget for gjeldende arrangement. Se «Regelverk og bestemmelser» foran.

Kappgang:

Distansene kan arrangeres både på bane og på landevei.

Junior 18-19

X X X X

Junior 20-22

X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X

www.friidrett.no

31

Hekk 60 m

Alder

J10/11 G10/11 J12 G12 J13/14 G13 J15/16 G14 J17 J18/Senior G15/16 G15/17 G17/19 G18/Senior Aktuelle hekkehøyder 68,0 76,2 76,2 76,2 76,2 84,0 91,4 91,4 100,0 106,7 Hekker 5 5 5 6 6 6 5 Avstand til 1. hekk 11.00

11.00

11.50

12.00

Avstand mellom hekkene 6.50

Avstand fra siste hekk til mål 16.50

7.00

7.50

8.00

14.00

11.00

16.00

13.00

13.72

13.72

8.50

8.80

9.14

13.00

11.08

9.72

32 www.friidrett.no

Stafetter

Øvelse

4 x 60 m 4 x 100 m 4 x 200 m 4 x 400 m 1000 m 3/4 x 600 m 3/4 x 800 m 3/4 x 1000 m 3/4 x 1500 m

11

x x

12/13

x x x

14/15

x x x x x x x x

16/17

x x x x x x x x

18/19

x x x x x x x x x • Terrengstafett anbefales for alle klasser i alle distansene. • Arrangører står fritt i valg av etappeantall- og lengder etter deltakergrunnlaget. • Vi anbefaler også stafetter med blandede lag, jenter og gutter på ulike etapper.

Lagkonkurranser

Det anbefales en lagkonkurranseform der 2,4 eller 6-mannslag sammensatt av jenter og gutter i ulike aldersgrupper kjemper om lagpremier innlagt i tradisjonelle stevner. Statistikk og rekorder for slike lagkonkurranser innføres for utøvere over 14 år. I en slik konkurranse kan det brukes Team Athletics utstyr, en utstyrspakke for barn. (Kontakt Norsk Friidrett for mer informasjon og eksempler.)

www.friidrett.no

33

Lagkonkurranser

Lagkonkurranser

Det anbefales en lagkonkurranseform der 2, 4 eller 6-mannslag sammensatt av jenter og gutter i ulike aldersgrupper kjemper om lagpremier innlagt i tradisjonelle stevner.

Statistikk og rekorder for slike lagkonkurranser innføres for utøvere over 14 år. I en slik konkurranse kan det brukes Team Athletics utstyr, en utstyrspakke for barn. Kontakt Norsk Friidrett for mer informasjon og eksempler.

34 www.friidrett.no

Lagkonkurranser

Mangekamp

Gutter og jenter 11-17 år:

Mangekamp 11-13 år skal arrangeres som enkeltklasser. 14-17 år kan arrangeres som enkeltklasser, men kan også arrangeres som dobbeltklasser 14-15 år og i 16-17 år. Benyttes dobbeltklasser skal øvelsesutvalget til yngste klasse benyttes, dersom klassene har forskjellige øvelsesutvalg. Dette gjelder i klassene opp til og med 15 år. Når det gjelder koblingsklassen 16-17 år skal øvelsesutvalget til eldste klasse benyttes.

Utradisjonell modell 6-14 år:

Velge 4 øvelser selv, minst én fra hver øvelseskategori. Arrangørene må bruke hele øvelsesutvalget.

Tradisjonell modell 6-10 år:

Gutter og jenter 6-9 år:

Velge 3 øvelser selv, en fra hver øvelseskategori løp, hopp og kast. Arrangører må bruke hele øvelsesutvalget. For 7 år til 9 år benyttes ikke poengtabell.

10 år jenter og gutter, 4 kamp:

• 60m eller 60m hekk (68,0) • 600m • Høyde eller lengde • Kule (2,0), liten ball (150g) eller slengball (1,0)

www.friidrett.no

35

Lagkonkurranser Øvelsesutvalg i mangekamp for jenter:

11 år jenter, 4 kamp:

• 60 m eller 60 m hekk (68,0) • 600 m • Høyde, lengde eller stav • Kule (2,0), liten ball (150g) eller slengball (1,0)

12 år jenter, 4 kamp:

• 60m eller 60m hekk (68,0) • 600m • Høyde, lengde eller stav • Kule (2,0), liten ball (150g) eller slengball (1,0)

13 år jenter, 6 kamp:

1. dag: 60 m, lengde, kule (2,0) eller spyd (0,4) 2. dag: 60 m hekk (68,0), høyde, 600 m

14 år jenter, 6 kamp:

1. dag: 60 m, lengde, kule (3,0) eller spyd (0,4) 2. dag: 60 m hekk (76,2), høyde, 600 m

15 år jenter, 7 kamp:

1. dag: 80 m hekk (76,2), kule (3,0), høyde, 200 m 2. dag: Lengde, spyd (0,4), 800m

16 år, 17 år (U18) jenter, 7 kamp:

1. dag: 100 m hekk (76,2), høyde, kule (3,0), 200 m 2.dag: Lengde, spyd (0,6), 800 m

Jr19 (U20), Jr22 (U23) og kvinner senior, 7 kamp:

1. dag: 100 m hekk (84,0), høyde, kule (4,0), 200 m 2. dag: Lengde, spyd (0,6), 800 m

Verdt å vite om mangekamp:

I mangekamp fra 15 år og eldre gjelder startregelen om at den andre som tjuvstarer i et løp blir diskvalifisert. For 14 år og yngre benyttes gammel regel der ikke deltakeren blir diskvalifisert før han har 2 personlige tjuvstarter. For 14 år og yngre kan øvelses rekkefølgen tilpasses slik at det passer i arrangementet. For 15 år og eldre benyttes internasjonal poengtabell.

36 www.friidrett.no

Lagkonkurranser Øvelsesutvalg i mangekamp for gutter:

11 år gutter, 4 kamp:

• 60 m eller 60 m hekk (68,0) • 600 m • Høyde, lengde eller stav • Kule (2,0), liten ball (150g) eller slengball (1,0)

12 år gutter, 4 kamp:

• 60 m eller 60 m hekk (76,2) • 600 m • Høyde, lengde eller stav • Kule (3,0), liten ball (150g) eller slengball (1,0)

13 år gutter, 6 kamp:

1. dag: 60 m, lengde, kule (3,0) eller spyd (0,4) 2. dag: 60 m hekk (76,2), høyde, 600 m

14 år gutter, 6 kamp:

1. dag: 60 m, lengde, kule (4,0) eller spyd (0,6) 2. dag: 80 m hekk (84,0), høyde, 600 m

15 år gutter, 9 kamp:

1. dag: 100 m hekk (91,4), diskos (1,0), stav, spyd (0,6) 2. dag: 100 m, lengde, kule (4,0), høyde, 1000 m

16 år, 17 år (U18) gutter, 10 kamp:

1. dag: 100 m hekk (91,4), diskos (1,5), stav, spyd (0,7), 300 m 2. dag: 100 m, lengde, kule (5,0), høyde, 1000 m

Jr19 (U20) menn, 10 kamp:

1. dag: 100 m, lengde, kule (6,0), høyde, 400m 2. dag: 110 m hekk (100,0), diskos (1,75), stav, spyd (0,8), 1500 m I 16 og 17 år både for jenter og gutter følger man øvelsene i det nordiske mesterskap i mangekamp. Øvelsesprogrammet i mangekampene for senior og junior klassene følger internasjonale program for mangekamp. I lokalstevner oppfordres det til at det arrangeres mangekamp med utgangspunkt i det oppsatte øvelsesutvalget, til tross for den overnevnte tabellen med dagsplanene.

www.friidrett.no

37

Foreldrevett regler

• Møt opp på trening og stevner. Barna ønsker at du deltar. • Husk at det viktigste er at ditt barn trives og har det gøy sammen med venner. Ta hensyn til barnas egne behov og ønsker. • Gi ros og oppmuntring til alle i miljøet - ikke bare til ditt eget barn. • Unngå å fokusere på resultater, spør heller om de har hatt det fint. • Oppmuntre både i medgang og motgang. • Se dommeren som en veileder og aksepter avgjørelsene. Er du uenig, så ta det opp med rette vedkommende når det passer. • Stimuler og oppmuntre ditt barn til å delta, og ikke bruk press. • Sørg for riktig og fornuftig utstyr uten å overdrive. • Vis respekt for det arbeidet klubben gjør. For at barna skal kunne være med i konkurranser, trenger klubbene din hjelp som trener, leder og/eller dommer. Ta gjerne kontakt dersom du har spørsmål eller synspunkter. • Friidrettsaktiviteter skal foregå i et rus-, alkohol- og røykfritt miljø. • Tenk på at ditt barn skal ha glede av idrett i mange år, og unngå dermed for mange og lange konkurranser. • Idrett for barn skal være lek!

38 www.friidrett.no

Dommeren som veileder

Barnekonkurranser - 12 år og yngre:

• Som dommer/øvelsesleder på barnestevner har du et spesielt ansvar for å gi barna et positivt første møte med friidretts konkurransen. • Friidrettens konkurranseregler er laget med tanke på voksne eliteutøvere og skal ikke overføres i streng form til barnekonkurranser. • Praktiseringen av regelverket for barn skal være romslig og rettferdig, slik at barna opplever mestringsglede og har det moro på friidrettsbanen. • Øvelsesleder/dommer for barn skal være mer veiledende enn dømmende i forhold til friidrettens regler. • Regelpraksisen skal bidra til at barna lærer aktiviteten, og den skal skape mest mulig rettferdig konkurranse uten å være aktivitetsbegrensende. • Det må skapes trygghet rundt konkurransesituasjonen – poengter at friidrett er lek! • Målet er at alle skal få lyst til å delta flere ganger. • Dommeren bør være veileder også for lagledere eller foresatte som er svært prestasjonsorienterte. Foreldre får ofte det første møtet med friidretten gjennom barnas konkurranser. • I barneklassene trenger ikke øvelseslederne være dommere, men bør ha erfaring med barn og kunnskap om den aktuelle øvelsen.

Ungdomskonkurranser over 13 år og eldre:

• Ungdom ønsker humør, fart og glimt i øyet sammen med rettferdig og konsekvent dømming.

www.friidrett.no

39

Kurs/utdanning/litteratur

Informasjon om kurs og utdanning i Norsk Friidrett

Ved å tilby kurs til trenere, ledere og andre involverte, ønsker vi å inspirere flere til å bli med å skape friidrettsaktivitet lokalt i klubbene. Friidretten kan tilby mange typer kurs og utdanning. Det er Norsk Friidrett, friidrettskretsene eller klubbene som fortrinnsvis arrangerer kursene.

TRENERPYRAMIDEN

Trenerkurs

TRENER

III

Dommerkurs

renerpyramide

TRENER

II 122t

Starterkurs

UNGDOMSTRENERKURS

44t

Akt.lederkurs + Ungdomstrenerkurs = Trener I Lederkurs

16t

Akt.lederkurs + Ungdomstrenerkurs = Trener I Arrangementskurs

Riktig balanse i klubben

For at klubben skal fungere best mulig, er det viktig med en god balanse mellom trener, leder, organisasjon, anlegg, arrangement og aktivitetstilbud. Det er derfor lurt å jobbe med utvikling på alle disse områdene. Norsk Friidrett tilbyr flere gratis tiltak og kurs for å bistå klubbene i å skape denne balansen.

Les mer om friidrettens utdanningstilbud på www.friidrett.no

40 www.friidrett.no

Butikk/Ungdomskomiteen

Litteratur og materiell fra Norsk Friidrett

Norsk Friidrett i samarbeid med forlag og andre aktører tilbyr flere typer litteratur og materiell. På www.friidrett.no finnes det en egen friidrettsbutikk du kan handle fra.

Engasjert ungdom

Friidretten trenger engasjerte ungdommer for å være en attraktiv idrett for og med ungdom.

Ungdomskomiteen i Norsk Friidrett består av en gruppe ungdommer som blir valgt av andre friidrettsungdommer. Ungdomskomiteen skal jobbe for en best mulig ungdoms-friidrett i Norge, og arrangerer blant annet Sommerleir på Rena. Vi trenger deg til dette arbeidet. Har du tanker og ideer om ting som kan gjøres annerledes, eller har lyst til å gjøre en innsats for friidretten? Se www.friidrett.no

www.friidrett.no

41

42

Norsk Friidrett har tradisjoner helt tilbake til 1896, men er først og fremst en levende bevegelse med høye ambisjoner for fremtiden. Ambisjoner om å nå verdens toppen – og ambisjoner om at friidrettsgleden skal spire og gro i hver bygd og by i Norge.

Med et mangfold av øvelser innen løp, hopp og kast, har friidrett et tilbud som passer nesten alle. Men også rundt friidrettsmiljøene er det behov for engasjerte ledere, trenere, dommere og frivillige. Det er disse som gjør det mulig for barn og unge å drive friidrett – og for enkelte norske utøvere å bli best i verden. Bli med på laget du også! Kontakt oss på [email protected] eller 21 02 90 00.

43

Kontakt

Norsk Friidrett

Ullevål Stadion, 0840 Oslo

Besøksadresse:

Sognsveien 75 J, Oslo Tlf 21 02 90 00 - Fax 21 02 99 01 E-post: [email protected]

Alt du trenger å vite om Norsk Friidrett:

www.friidrett.no

Sist revidert juni 2011