Avlsnytt april 2.pdf

Download Report

Transcript Avlsnytt april 2.pdf

avlsnytt April’14

Hva skjer?

 Møte i formerings- besetningsgruppa torsdag 24. April.

God påske!

Reform 2014

Endringene i beregning av avlsverdier, som ble gjennomført 28. januar i år, er de mest omfattende siden innføring av BLUP dyremodell i 1992. Det var en hel pakke av endringer som ble iverksatt. Pakken inneholdt alt fra genotyping av råner og rånemødre, helt ny beregningsmetodikk, registrering av nye egenskaper til endring i vektlegging i avlsmåla. Det er god grunn til å anta at pakken vil medføre betydelig større avlsframgang.

Genomisk seleksjon (GS)

Det har i tre år blitt foretatt såkalt genotyping av samtlige råner testa på Delta. Hos landsvin er i tillegg rånemødrene genotypet. Genotyping er en slags kjemisk analyse av arvematerialet. Med metoden vi bruker kartlegges 60 000 punkter i arvematerialet. Disse punktene brukes til å beregne genetisk likhet mellom individ. Denne likheten (genomisk slektskap) erstatter det tradisjonelle slektskapet vi tidligere benyttet i avlsverdiberegningene. Det tradisjonelle slektskapet beregnes som forventet genetisk likhet mellom individ, mens genomisk slektskap er mer presist siden det baseres på nær faktisk genetisk likhet. Den økte presisjonen er anslått å øke avlsframgangen med 30 %. Det viste seg at den første versjonen vi tok i bruk 28/1 ga noe ustabile avlsverdier. Feilen er nå rettet og avlsverdier beregnet etter 26/3 er langt mer stabile.

Nye egenskaper

I unggrismålingen har det vært gjennomført en kvalitetsforbedring av ultralydregistreringen av muskel målet. Avlskonsulentene er blitt mer samkjørte og arvegraden og sammenhengen med CT-kjøtt% er blitt høyere. Muskelmålet er derfor nå inkludert i avlsverdi beregningene. Vekt ved tre uker er nå oppdelt i direkte og maternal effekt. I tillegg er variasjon i tre ukers vekt innen kull for landsvin tatt med som ny egenskap. Dette vil på sikt kunne være et verktøy for å få jevnere størrelse på grisungene i kullet. I rånetesten er vektintervallet endret fra 25-100 kg levende vekt til 40-120 kg. Dette gjelder både tilvekst (dager) og fôrforbruk. Alder ved 40 kg erstatter alder ved 25 kg. For å få en effektiv informasjonsflyt (for eksempel til søsken i foredlings besetningene) gjøres det en foreløpig beregning av tilvekst og fôrforbruk fra 40 kg til 120 kg så snart rånen passerer 100 kg. For samtlige egenskaper, både de nye og de «gamle», er det beregnet nye arvegrader og genetiske sammenhenger. Dette gjør avlsverdiberegningene sikrere enn før. Innføringen av de nye egenskapene gjør oss dessuten bedre i stand til å «skreddersy» den avlsmessige utviklingen.

Endra vekter i avlsmåla

For å få «skreddersømmen» helt på plass, ble det også foretatt en justering av vektlegging i avlsmåla. Kort fortalt ble purkeegenskapene styrket for Landsvin, mens produksjonsegenskapene ble styrket for Duroc.

Veien videre

Planene framover er å genotype alle mødre hos Landsvin. Etter en stund vil dette gjøre at samtlige unggrismålte purker vil ha begge sine foreldre genotypet. Slik vil de beregna genomiske slektskap bli enda sikrere. Det nye avlsmålet er vedlagt denne utgaven av Avlsnytt

Dan Olsen Erling Sehested

avlsnytt April’14

Restriksjoner på kullutjevning

I januar utformet Avlsrådet et utkast til regelverk med det formål å begrense kulllutjevning i foredlings besetningene. Dette regelverket ble sendt på høring til foredlings besetningene.Vi fikk mange og nyttige tilbakemeldinger, det er vi veldig godt fornøyd med! Tilbakemeldingene viser at det er stor forståelse for behovet for å begrense kullutjevningen som et tiltak for å øke avlsframgangen på viktige moregenskaper, men samtidig ser vi at det er nødvendig med en gjennomgang av ramme betingelsene for foredlings besetningene før et slik tiltak iverksettes. Vi utsetter derfor innføringen av et dette avlstiltaket til dette er gjort. Vi oppfordrer likevel alle til til å ha fokus på rutiner for å redusere bruken av kullutjevning mest mulig!

NB! All kullutjevning som foretas i både foredlings- og formerings besetningene skal registreres i Ingris!

Antall spener foran navle – ikke lenger en obligatorisk registrering

Det er ikke lenger obligatorisk å registrere antall spener foran navle. NB! Totalt antall spener er fortsatt en obligatorisk registrering ved tre ukers alder og inkluderer absolutt alle synlige spener; normale, små, slitte, inverterte osv.

Formeringsbesetningsoppgjøret er publisert på norsvin.no

For første gang blir nå formerings besetningenes arbeid dokumentert og åpent tilgjengelig. Formerings besetningsoppgjøret er publisert på Norsvins hjemmeside: http://norsvin.no/norsvin.no/Avl/Avlsb esetninger . Her vises en oversikt over alle godkjente norske avlsbesetninger og ved å følge linken kommer man inn på selve oppgjøret. Besetningene er sortert alfabetisk etter fylke og slakteri tilknytning framgår. Alle elementene i oppgjøret er publisert, men antall kull vises ikke. For øvrig er utseendet på oppgjøret tilnærmet lik den som dere finner på Avlsweb. I likhet med oppgjøret på Avlsweb, oppdateres dette daglig. For å bevare noe av spenningen til avlsbesetningsmøtet, vil ikke plassering og total poengsum være tilgjengelig i perioden 1. juni til 30. november.

Tove Olsbyengen

MRSA-kartlegging gjenopptas

Etter at den antibiotikaresistente bakterien LA-MRSA ble funnet i tre smågrisproduserende besetninger og noen slaktegrisbesetninger, besluttet Mattilsynet at besetningene skulle slaktes ned i et forsøk på å holde Norge fri for denne bakterien. Den 3. mars startet Mattilsynet med å undersøke besetninger over hele landet. Det var da ennå ikke klart hvordan eventuelle funn av bakterien, med påfølgende sanering og tapt inntekt, skulle kompenseres. Etter et møte mellom LMD, næringen og Mattilsynet ble undersøkelsen utsatt i påvente av en utredning om konsekvensene ved eventuelle positive funn. Mattilsynet har imidlertid nå startet opp igjen kartleggingen i norske svinebesetninger. Norsvin forutsetter at myndighetene opprettholder ambisjonen om å holde LA-MRSA på et lavest mulig nivå, både på kort og lang sikt, og legger opp bekjempelse og forvaltning i samsvar med dette. Svinenæringa er fortsatt opptatt av at praktiske, forvaltningsmessige og

avlsnytt April’14

økonomiske forhold rundt eventuelle positive besetninger blir avklart så snart som mulig. For mer info, se Mattilsynets hjemmesider.

Peer Ola Hofmo

Nye krav i Helse- og Hygiene reglementet

Ettersom vi har fått en situasjon i Norge med LA-MRSA-positive besetninger, har det blitt lagt inn nye krav i Helse og hygienereglementet under kapittel 4.2.3 Utenlandstrafikk:

tiltak i forhold til besøk i svine besetninger, ansettelse av folk og besøk av rådgivere fra i land utenfor Norge, Sverige og Finland.

Reglementet vil bli sendt dere på epost og lagt ut på Helsetjenestens hjemmeside. Smitterisikoen for svinesjukdommer fra omverden har økt de senere årene og en god smittebeskyttelse i hver enkelt besetning er et godt tiltak som bidrar til å minske risikoen for etablering av, for oss, nye svine sjukdommer. Det er av stor betydn ing at dere som avlsbesetninger har god daglig smittebeskyttelse og vi ber dere om å finne en løsning på dusjmuligheter i tilknytning til smitteslusa i besetningen deres.

Anne Jørgensen HT- Svin

Kullstørrelse LY versus LZ

Oppdaterte tall for kullstørrelse hos Landsvin inseminert med Y-far kontra Landsvin inseminert Z-far viser ingen forskjeller mellom rasene. Unntaket er noe lavere antall dødfødte hos LZ (0,98) versus LY (1,15). Beregningene er basert på data fra 1762 LY-kull og 1625 LZ-kull. Z-rånen Luksus, som viste seg å ha dårlig fruktbarhet, er fjernet fra beregningene. Liten forskjell i kullstørrelse mellom Landsvin inseminert med Y eller Z er som forventet, det er først i neste generasjon vi forventer å se en effekt av den nye hybridpurka.

Status LZ-purka

De første LZ-purkene ble bedekt rundt årsskiftet, og de første LZ kullene blir født i månedsskifte april/mai. Vi har forventninger om at den nye LZ-purka vil bidra med flere levendefødte og avvente smågris og lavere spedgrisdødelighet. Vi forventer også ei mer robust purke og livskraftige smågris. Den nederlandske Z-linja har nok noe større evne til å avleire fett enn det vi har vært vant til hos LY-purka, og Norsvin er derfor i disse dager ute i besetninger for å skaffe data på spekk- og muskelmål hos den nye hybridpurka. Foreløpige tall fra 94 ungpurker (42 LY og 52 LZ) viser at LZ-ungpurkene har noe mer spekk (13,3 mm) ved bedekning enn LY ungpurkene (11,8 mm), mens det er ingen forskjell i muskelmål (LZ = 54,0 mm, LY = 54,2 mm). Men datainnsamlingen har også vist at mye av variasjonen i spekk- og muskelmål skyldes forskjeller mellom besetninger, og det er nærliggende å tro at det skyldes ulike fôringsregimer. Norsvins

avlsnytt April’14

fôringsanbefalinger for den nye LZ purka finner dere på Norsvins hjemmeside: http://www.norsvin.no/norsvin.no/Fag/Skjemae r-og-veiledninger .

Signe Lovise Thingnes

Nytt forsøk tester Z-linjens slaktegrisegenskaper

Et nytt forsøk som nå gjennomføres vil gi viktige data på det nye dyrematerialet. Resultatene vil være til hjelp for å utvikle fôr og fôrings anbefalinger tilpasset en slaktegris med innslag av Z-linje, det vil gi viktig dokumentasjon for slakteriene og være nyttig i rådgivningsarbeidet framover. I forsøket inngår LY- og LZ-kastrater, dvs. at forsøksgrisen vil være 50 % Yorkshire (kommersiell slaktegris har 25 % Yorkshire-innslag). Smågrisen til forsøket leveres av fem formeringsbesetninger og settes inn i forsøksfjøset sommeren 2014. Totalt vil ca. 600 kastrater inngå i forsøket, 300 LZ og 300 LY. I slaktegris perioden vil vi registrere vektutvikling og fôrforbruk, samt at slaktekvalitet registreres på individnivå ved slakt.

Marte Evju

Øk sjansen for å få de rånene du ønsker

Andelen sædbestillinger lagt inn via internett øker, i 2013 utgjorde web bestillingene 23,3 % av sæd bestillingene. Dette fungerer bra, men ved bestilling av Landsvin Elite doser, med ønsker om bestemte råner, har vi en utfordring som ennå ikke er løst. Web-bestillinger med forsendelsesmåte post ser ikke vi før vi skriver ut etikettene for post sendingene, oftest etter kl 12 på formiddagen. Råner som er spesielt ettertraktet eller som har gitt få doser, kan være oppbrukt på det tidspunktet. Tidlig beskjed til oss om slike ønsker øker sjansen for at du får dine ønsker oppfylt. Dette gjør du enten ved å ringe inn bestillingen eller ved å varsle oss (ja, pr telefon til sædbestillinga) om at du har lagt inn ei slik bestilling på weben. Da skriver vi ut etiketten, og dosene legges av.

Svein Erik Stavne

Registrer epost-adressen til livdyransvarlig på slakteriet i Ingris!

En oppfordring fra Ingris brukerstøtte om å legge inn epost adressen til ansvarlig på livdyr kontoret på slakteriet i Ingris. Da vil salgsskjema automatisk bli sendt til livdyrkontoret ved sending av salgsskjema til kjøper av dyra. Epost-adressen registreres under «Brukervalg». Gå inn på arkfanen «Annet», velg deretter «brukervalg». Nederst på denne siden legges epost-adressen til livdyransvarlige inn. Husk å trykke på «lagre».

Dyre Johan Haug

Levering av testråner fra trøndelag i uke 18 og 22.

I forbindelse med 1.mai (uke 18) og Kristi himmelfartsdag 29. mai (uke 22) vil inntransporten fra Trøndelag skje på tirsdag i stedet for onsdag. Det blir da levering av gris på tirsdag 29.april og tirsdag 27.mai for de som leverer gris til Skatvalbilen. Inntransport av gris fra de øvrige områdene vil gå som normalt.

Hilde Prestrud