Informasjon om BL Samhold på Målsnes.pdf

Download Report

Transcript Informasjon om BL Samhold på Målsnes.pdf

BL Samhold Målsnes Stiftet 1916

Informasjon om Bygdelaget Samhold Målsneshalvøya Historikk BL Samhold, Målsnes

Først på 1900-tallet blomstret ungdomslagsarbeidet rundt om i landet, og det ble stiftet ungdomslag i de fleste bygdene. Også på Målsneshalvøya ble det stiftet ungdomslag, og det skjedde iflg. gamle protokoller den 20. august 1916. Laget hadde ved stiftelsen 36 medlemmer, og det fikk navnet “Samhold”. I 1922 var det ny diskusjon rundt navnet, og med knepent flertall (17 mot 14 stemmer) ble navnet “Samhold” opprettholdt til fordel for “Fembøringen”. Aktiviteten i laget var stor de første årene, og i 1917 var medlemstallet økt til ca 100. Laget startet straks innsamling til hus, og kanskje var det i den forbindelse at det i 1917 gav ut julehefte som ble trykket i 500 eksemplarer. I 1920 hadde laget skaffet til veie kr. 3500,-, og byggingen kunne starte. Allerede den 5. november 1920 ble lagets første hus innviet. Lagets møteprotokoller fra 20- og 30-tallet viser at det ble arrangert regelmessige møter og arrangementer. Her ble det sunget, diskutert og

Lagets 1. hus – bygd i 1920

foretatt opplesning, bl.a. fra lagets avis Varto. Til hvert møte var det bestemt et tema som skulle diskuteres, og et medlem fikk i oppdrag å innlede til diskusjon. En annen viktig aktivitet i laget var å leie bokkasser fra Statens vandreboksamling. Protokollene viser også engasjement ut over lokalsamfunnet, og vi kan for eksempel lese at laget den 12. februar 1922 besluttet å gi kr. 100,- til de nødlidende i Russland. Av andre samtidsspørsmål som laget diskuterte kan nevnes tiltak mot den økende røykingen på den tiden, samt måldiskusjon mellom Landsmål og Riksmål. Elektrisk lys ble installert i lagets hus i 1926.

Ved Samholds 10-årsjubileum i 1926 ble ungdomslagene i nabokretsene invitert til fest. Her deltok “Framsyn” fra Luneborg, “Høstlys” fra Holmen og “Solglimt” fra Karlstad. Festen ble holdt 22. august i et strålende sommervær, med 60-80 gjester fra de inviterte lagene. Det var innlegg fra de gjestende lagene om tidsaktuelle temaer, med påfølgende diskusjoner og det ble servert kaffe og kaker. Etterpå var det sang og basar, og senere på kvelden ble det servert fruktgrøt og kaker. I 1936 bygde “Samhold” nytt hus, og i protokollen fra møte i laget den 11.04.1937 kan vi lese at det var møtt fram 20 medlemmer, og at det var avstemning om hva huset skulle hete. Av ca 35 (!) foreslåtte navn fikk

”Skansen”

flest stemmer, med ”Breidablikk” på 2. plass. Om morgenen den 18. mai 1963 brant lagets hus ned til grunnen, men arbeidet med å få på plass nytt hus startet straks. Det ble diskutert å bygge samfunnshus lokalisert sammen med skolen, men denne tanken ble forlatt til fordel for nytt hus på ny tomt – dagens hus. Byggingen gikk fort, og til jul 1964 kunne det nye huset innvies. Aktiviteten i Samhold svingte en del

17. mai 1949 utenfor lagets 2. hus ”Skansen” – bygd i 1936.

utover 70- og 80-tallet. Færre ungdommer i bygda på denne tida gjorde at ungdomslaget ble omdøpt til bygdelag.

17. mai-tog i ”Andersbakken” i 1955 Støypedugnad på ”nyhuset” i 1964

Til tross for færre fastboende i bygda de siste 10 årene, har aktiviteten i denne perioden tatt seg kraftig opp. Dette skyldes stort engasjement fra en del ildsjeler i bygda, og også fra mange utflyttede Målsnesværinger og hyttefolk. De såkalte Sommerdagene på Målsneshalvøya, som nå arrangeres annet hvert år, er blitt en stor suksess og et varemerke for bygda. Det har også gitt såpass med penger i kassa at vi planlegger en mindre utbygging av huset på Skansen. Dermed håper vi å ha på plass både handicap-toilett og større kjøkken til huset fyller 50 år i 2014.

Bygdelagets aktiviteter

Bygdelaget vil på mange måter både ivareta sosiale aktiviteter for medlemmene og legge til rette for at det er ulike tilbud for medlemmer og gjester. Hovedaktiviteter som gjennomføres er:  Filmkvelder og aktiviteter for barn.  Halloween med sosialt samvær og vandring for barn i alle aldre.  Fester arrangeres, men dette er gjerne avhengig av initiativtagere som kan arrangere.   Kafé, julebasar og lotterikveld. Kulturarrangement, f eks Kulturskolens forestillinger

  Påskearrangement med skilek, grill og sosial familiesamling Sommerdaga’n. En folkefest der vi annet hvert år tilbyr publikum en opplevelse av det maritime miljø og aktiviteter rundt Skolen og Bygdelagets samfunnshus (Skansen). Arrangementet høster anerkjennelse hos publikum og er den viktigste kilden til å drifte Bygdelagets virksomhet og drift av bygninger. Neste Sommerdaga blir i 2012.  Familiedag arrangeres for Bygdelagets medlemmer og gjester om sommeren. Dette arrangeres gjerne de år vi ikke har sommerdaga. Dette er en sosial tilstelning, gjerne med kiosksalg, historisk vandring og aktiviteter på Skansen.   Julegudstjeneste på Skansen 4de søndag i advent. Familiegudstjeneste med kirkekaffe og underholdning. Tradisjonell Juletrefest fast hver 4de juledag. En ”gammeldags” familiesamling og et trivelig samlingspunkt.

Samfunnshuset Skansen og skolen på Eidet

Bygdelaget forvalter også Bygdemuseet på skolen for å presentere den lange historie og bosetting som Målsnes-halvøya har, fra steinalderen og til ny tid. Spesielt er å nevne utgravingen av steinalderboplassen bak samfunnshuset. For å formidle historien ønsker vi selvsagt at bilder og gjenstander som egner seg for utstilling kan lånes ut museet og stilles ut.

Bilder fra Sommerdaga’n

Skolens klasserom kan brukes av medlemmene til sosiale aktiviteter, hobby-arbeid og møter. I tillegg er det gymsal og trimapparater som kan nyttes til trening og lek. Skolen kan også leies ut til overnatting på feltseng. Samfunnshuset, Skansen, leies ut til fest, barnedåp, jubileer, kulturforestillinger, møter mv. Her har vi et lite kjøkken, musikk/høytaleranlegg og orgel.

Samfunnsengasjement

Bygdelaget følger også opp saker av mer politisk karakter. Vi fremmer saker på vegne av halvøya som har allmenn interesse. Spesielt nevnes å følge opp myndigheters ansvar for vann og avløp, veier og infrastruktur, tilrettelegging av turløyper og oppfølging av f eks veglys. Styret fremmer uttalelser og følger opp saker som medlemmene engasjerer seg for. Dette er et supplement til den politisk oppnevnte Distriktsgruppa, men vår erfaring er at når BL samlet fremmer saker så blir det lagt merke til i kommunens administrasjon og hos lokalpolitikerne. På vegne av kommunen bidrar også BL til å tilrettelegge og merke tursti, spesielt til Varto og Geitberget.

Andre aktivitetetstilbud

I tillegg til Bygdelaget nevnes det at det er Småbåtforening på Målsnes, med båthavn ved Korris og båtutsett bortenfor Målsneskaia. Fiskebrygge for rullestolbrukere (og andre) finnes ved utløpet av Målselva og i tillegg er det verdt å nevne at Målselv Jeger og Fiskerforening har flott utleiehytte m/båt på Korris. Det er opptil 10 sengeplasser for en meget rimelig døgnpris.

Engasjement og medlemskap

Bygdelaget baserer seg på frivillighet og jobber for fellesskapet som vi ønsker skal særprege Målsneshalvøya. Vi er for tiden litt under 40 medlemsfamilier. Vi trenger både ildsjeler og bidragsytere, men like mye at både fastboende, de som har flyttet ut fra halvøya og ikke minst hytteeiere er medlem. Skal vi opprettholde vår aktivitet og engasjement ønsker vi derfor at flere familier melder seg inn, ytrer sine meninger og viser at de støtter Bygdelaget. Styret vil derfor oppfordre fler til å melde seg inn. Det er også ønskelig at alle gamle medlemmer også sender inn oppdatert kontaktinformasjon. Årlig medlemskontigent er 200,- for hele familien. Dette er et viktig bidrag til fellesskapet og det gir smatidig dere alle muligheter til å delta på aktiviteter, at dere får tilsendt informasjon og subsidierte rettigheter til leie av lokaler. Vennligst send informasjon til oss på e-post eller send en SMS på mobiltelefon og vi tar kontakt. Vedlagt finner dere et skjema dere kan fylle ut eller dere kan skrive av og sende til styret. NAVN:………………………………………………………………………………… HJEMME ADRESSE:…………………………………………………………………. HYTTE/FERIESTED (stedsbeskrivelse):……………………………………………… MOBILTELEFON:…………………………………………………. E-POST:…………………………………………………………….. Vi ønsker medlemskap kryss av Vi har barn/ungdom i familien Er dere allerede medlem så ønsker vi allikevel oppdatert kontaktinformasjon. Denne informasjon kan også sendes pr brev.

Årskontingent 200,- pr familie. Bankkonto 4715.60.29331

(anfør merknader ovenfor på giro)

Kontaktinformasjon kan sendes slik;

Pr brev til Stig Magne Hagen, Fagerlidal 159, 9325 Bardufoss På telefon SMS til tlf 47 97 70 50 På e-post (foretrukket) til [email protected]