Παρουσίαση

Download Report

Transcript Παρουσίαση

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ

Β΄ ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2012-2013

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΤΑΦΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΚΑΠΕΤΑΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΑΣΚΑΣ

Βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν το κλίμα

• • • • • 1. Το γεωγραφικό πλάτος του τόπου.

2. Το ύψος του από την επιφάνεια της θάλασσας καθορίζει σημαντικά τη θερμοκρασία του. 3. Οι τοπικές συνθήκες που επικρατούν. 4. Η ατμοσφαιρική σύσταση αλλαγή της σύστασης της ατμόσφαιρας οδηγεί σε αλλαγή του κλίματος. 5.

Αλλαγές στη χρήση της γης. Σήμερα οι άνθρωποι αντικαθιστούν δάση καλλιεργημένες εκτάσεις και βλάστηση με τσιμέντο η άσφαλτο επηρεάζοντας τον τρόπο που η επιφάνεια της γης απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία.

• • • Η θερμοκρασία,η βροχή,η υγρασία,ο ανεμος,το χιόνι αποτελούν ατμοσφαιρικές συνθήκες.Όταν ορισμένες από αυτές επικρατούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε έναν τόπο και σε συγκεκριμένη εποχή,τότε καθορίζουν το κλίμα του τόπου αυτού.

Οι ηλιακές ακτίνες θερμαίνουν την επιφάνεια της γης.Τα ποσά θερμότητας όμως που απορροφά ένας τόπος εξαρτώνται από τη διεύθυνση με την οποία φθάνουν οι ακτίνες του ηλίου στην επιφάνεια του.Αν οι ακτίνες του προσπίπτουν κάθετα τότε η επιφάνεια της γης απορροφά μεγάλα ποσά θερμότητας ενώ αν προσπίπτουν πλάγια τότε απορροφούνται μικρότερα.

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

έχει ήδη εμφανή αποτελέσματα, που εκτείνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας έως την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σαν αποτέλεσμα της τήξης των πολικών παγετών, καθώς και τη συχνότερη εμφάνιση καταιγίδων και πλημμύρων.

• Οι μεταβολές αυτές θα επιφέρουν με τη σειρά τους σοβαρές επιπτώσεις στην ακεραιότητα των οικοσυστημάτων, τους υδατικούς πόρους, τη δημόσια υγεία, την προσφορά τροφής, τη βιομηχανία, τις γεωργικές καλλιέργειες, τις μεταφορές και τις υποδομές. Η σοβαρότητα των αναμενόμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής κυμαίνεται ανάλογα με την περιφέρεια.

• • • Τα στοιχεία, από τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές διαπιστώσεις στις οποίες προέβη η Διακυβερνητική Ομάδα για την Kλιματική Aλλαγή στο πλαίσιο της 4ης έκθεσης αξιολόγησης επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας τις αρνητικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί λήψη μέτρων περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και προσαρμογής σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο.

Σε εθνικό επίπεδο η αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του Υπουργείου μας.

Κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη. Κλίμα και άνθρωποι

Οι Κλιματικές αλλαγές που επικρατούν στον χώρο δράσης μιας κοινωτικής ομάδας καθορίζουν σε μέγαλο βαθμό τις πιέσεις που δέχονται τα μέλη της από το φυσικό περιβάλλον.Οι εποχιακές και ημερήσιες μεταβολές της θερμοκρασίας,η ποσότητα των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων,η κατανομή τους στον χώρο και στον χρόνο,η κατεύθυνση και η ένταση των ανέμων,υγρασία και ηλιοφάνεια,είναι παράγοντες που επηρεάζουν,άμεσα ή έμμεσα τις δραστηριότητες των ανθρώπων.

Αν οι κλιματικές συνθήκες στον χώρο τους είναι μονίμως εχθρικές (υπερβολικά υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία ,υπερβολική υγρασία ή, ξηρασία) συνήθως προσπαθούν να προσαρμοστούν στο δεδομένο περιβάλλον όσο καλύτερα μπορούν.

Αντίθετα, αν οι κλιματικές αλλαγές μεταβάλλονται-αλλά μέσα σε ανεκτά όρια-,προσπαθούν να αλλάξουν το περιβάλλον και να το προσαρμόσουν στις δικές τους ανάγκες. Το ποσό καλά θα τα καταφέρουν και για πόσο μεγάλο διάστημα εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες που είναι αδύνατο να προβλεφθούν.

Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Η αξία του νερού είναι αδιαμφισβήτητη καθώς από αυτό εξαρτάται κάθε ζωντανός οργανισμός πάνω στη Γη προκειμένου να επιβιώση,από τους ανθρώπους εώς το πιο μικρό ζώο ,έντομα και φυτα.Είναι,λοιπόν πολύτιμο και πρέπει να το προστατέψουμε.Δυστυχώς,όμως όλο τον κόσμο παρατηρείται ρύπανση των ποταμών,λιμνών,των θαλασσών αλλά και υπόγειων υδάτων επειδή τα εργοστάσια εναποθέτουν εκεί τα σκουπίδια και τα απόβλητα τους.Επίσης,εκεί συχνά καταλήγουν τα λύματα και από τα νοικοκυριά.

Γεωργία και Κλιματική Αλλαγή

Τι σχέση έχει η σύγχρονη βιομηχανική γεωργία με την κλιματική αλλαγή; Τι είναι το βιοκάρβουνο, το εμπόριο ρύπων και ποιες οι πραγματικές διαστάσεις των λύσεων που φορείς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, προτείνουν; Το ακόλουθο κείμενο τεσσάρων σημαντικών περιβαλλοντικών οργανώσεων εισάγει στην πολεμική της σχέσεως της σύγχρονης βιομηχανικής γεωργίας με την κλιματική αλλαγή και τα αδιέξοδα των θεσμικών προτάσεων, που εστιάζονται σε λύσεις οι οποίες αποφεύγουν να θίξουν την ουσία του πρόβληματος. Ότι έχουμε να κάνουμε δηλαδή με ένα σαρωτικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης με βαρύτατες περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες, εις το όνομα της ανάπτυξης.

• Είναι ξεκάθαρο πως η βιομηχανική γεωργία προκαλεί την αλλαγή του κλίματος. Μπορούν, ωστόσο, οι αλλαγές στην γεωργία να βοηθήσουν επίσης στο να αμβλυνθούν τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής; Θα μπορούσανε οι μονάδες ρύπων [

του θερμοκηπίου carbon credits : χρησιμοποιούνται στο εμπόριο αερίων ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο

] να προωθήσουν τέτοιες αλλαγές; Αυτή η αναφορά δίνει μια σύντομη επισκόπηση του πως πρόσφατες και προτεινόμενες γεωργικές πρακτικές επιδρούν στην κλιματική αλλαγή και πως τα προτεινόμενα μέτρα για “Μετριασμό και Προσαρμογή” επιδρούν στην γεωργία.

Εστιάζεται σε μορφές εντατικής, μεγάλης-κλίμακας (ή αλλιώς βιομηχανοποιημένης) γεωργίας. Επισκοπεί τις κύριες προτάσεις για τις διαβουλεύσεις σχετικά με τις μετά-το-2012 συμφωνίες για το κλίμα. Στο γενικότερο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων, ο όρος η

Μετριασμός Προσαρμογή

κλιματική αλλαγή περιγράφει μέτρα που έχουν να κάνουν με τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής, ενώ εστιάζεται σε μέτρα που έχουν να κάνουν με τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.

Η βιομηχανική γεωργία όπως εφαρμόζεται ήδη, με τις μονοκαλλιέργειες και τη χρήση αγροχημικών σε ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα παραγωγής, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που προκαλεί την

Παρόλα αυτά , σε πολλά κέντρα αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου της Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Kλιματική Aλλαγή ( συμφωνία για το κλίμα η οποία υποτίθεται θα άλλων μορφών άνθρακα στο έδαφος UNFCCC προτείνεται ως λύση στα προβλήματα της κλιματικής αναλύεται η επίδραση της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή. Στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για μια νέα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο το 2012, οι των κλιματικών αλλαγών και ως κομμάτι του εμπορίου ρύπων. Ένα ιδιαίτερο σημείο στο οποίο εστιάζεται η συζήτηση είναι η αποθήκευση-δέσμευση του CO2 και ), η περαιτέρω εντατικοποίηση της βιομηχανικής γεωργίας αλλαγής στα οποία από την αρχή συνεισέφερε, χωρίς να γεωργικές πρακτικές προτείνονται ως μέσο μετριασμού

)

6 ΤΡΟΠΟΙ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

1

. Αντικατάσταση κοινών λαμπτήρων από λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.

2. Χρήση ανεμιστήρα αντί κλιματιστικού όσο και όπου μπορούμε (σε περίπτωση χρήσης του κλιματιστικού η θερμοκρασία να μην είναι λιγότερο από 26ο Κελσίου) 3. Αγορά ηλεκτρικών συσκευών ενεργειακής κλάσης Α (ενεργειακά αποδοτικότερες).

• 4. Χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα 5. Βελτίωση της μόνωσης στα υπάρχοντα κτίρια και εξαρχής σωστή εγκατάσταση.

6. Κλείσιμο συσκευών από κεντρικό διακόπτη (όχι κατάσταση stand by)

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ

• • • • Δραγατογιάννη Γλύκα Θεοδωράκη Μαρία Μητσιμπόνα Χαρά Μηνά Κωνσταντίνα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Είναι γνωστό ότι το κλίµα και οι καιρικές συνθήκες αποτελούν σηµαντικές συνιστώσες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Αυτό σηµαίνει ότι η κλιµατική αλλαγή που παρατηρείται παγκοσµίως µεταβάλλει µε τη σειρά της τα δεδοµένα που σχετίζονται µε την υγεία και την ευηµερία των πληθυσµών. Πρόκειται για µια υπολογίσιµη επίδραση, η οποία συχνά δε λαµβάνεται υπόψη µε την αρµόζουσα προσοχή, αφού οι περισσότεροι θεωρούν ότι η προσωπική τους υγεία εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη συµπεριφορά τους (π.χ. διατροφικές συνήθειες, άσκηση), την κληρονοµικότητα ή την ευκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Οι επιπτώσεις που έχει η κλιµατική αλλαγή στην υγεία µαπορούν χοντρικά να ενταχθούν στις εξής τρεις κατηγορίες (WHO, 2003): α) Επιπτώσεις που είναι άµεσες και συνήθως προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόµενα (π.χ. θάνατοι από καύσωνες). β) Έµµεσες επιπτώσεις που προκαλούνται ως συνέπεια περιβαλλοντικών αλλαγών και οικολογικών διαταραχών που οφείλονται στην κλιµατική αλλαγή (π.χ. αυξανόµενη απειλή από ασθένειες που µμεταφέρονται από τα κουνούπια ή τα τρωκτικά). γ) Οι διάφορες επιπτώσεις που προκαλούνται σε πληθυσµούς που πλήττονται από την υποβάθµιση του περιβάλλοντος και από οικονοµικά προβλήµατα λόγω της κλιµατικής αλλαγής (π.χ. διατροφικά ή ψυχολογικά προβλήµατα).

Οι υγειονομικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες διακρίνουν επισήμως 11 κατηγορίες επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία (CDC, 2009): α) Άσθμα, αναπνευστικές αλλεργίες και ασθένειες από τον ατμοσφαιρικό αέρα β) Νεοπλάσματα γ) Καρδιοαναπνευστικά προβλήµατα και εµφράγµατα δ) Τροφιµογενείς ασθένειες και λοιµώξεις ε) Νοσηρότητα και θνησιµότητα από τη ζέστη στ) Επιπλοκές στην ανθρώπινη ανάπτυξη ζ) Ψυχική υγεία και διαταραχές άγχους η) Νευρολογικές διαταραχές θ) Ασθένειες που προκαλούνται από φορείς ι) Ασθένειες που προκαλούνται από το νερό ια) Νοσηρότητα και θνησιμότητα α

Μέση στάθμη της θάλασσας

Είναι ιδεατή επιφάνεια που προκύπτει από τις στάθμες της θάλασσας απομονώνοντας τις επιδράσεις της παλίρροιας, των κυματισμών και των θαλασσίων ρευμάτων.

Αιτίες ή μηχανισμοί που είναι υπεύθυνοι για τις ανοδικές ή καθοδικές κινήσεις της στάθμης της θάλασσας μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: • Στους μηχανισμούς που επηρεάζουν σε παγκόσμια κλίμακα τη στάθμη της θάλασσας • Στους τοπικούς μηχανισμούς που μεταβάλλουν την στάθμη της θάλασσας τοπικά

1. Μηχανισμοί που επηρεάζουν σε παγκόσμια κλίμακα τη στάθμη της θάλασσας (ευστατισμός). Μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες: • • • • Κλιματικές – την τήξη και πήξη των πάγων και παγετώνων Τεκτονικές – την μεταβολή της χωρητικότητας των ωκεάνιων λεκανών που συμπίπτει με την θεωρία των πλακών.

Ιζηματολογικές – η αργή πλήρωση των ωκεάνιων λεκανών με ιζήματα Μεταβολές στην πυκνότητα του θαλάσσιου νερού που μεταβάλουν τον όγκο του

2. Οι τοπικοί μηχανισμοί που μεταβάλλουν την στάθμη της θάλασσας τοπικά είναι: • Ισοστατικές κινήσεις – η επαναφορά της χέρσου σε προηγούμενα ύψη με την υποχώρηση των παγετώνων ή των θαλάσσιων υδάτων στις ωκεάνιες λεκάνες • Τοπικός τεκτονισμός – οι ανοδικές ή καθοδικές κινήσεις τεκτονικών τεμαχών

Πόσο έχει ανέβει η στάθμη της θάλασσας; • Περίπου 17 εκατοστά τα τελευταία 100 χρόνια. Σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη διαστολή του νερού, καθώς αυτό θερμαίνεται.

Οι άνθρωποι σε νησιά με χαμηλό υψόμετρο ήδη έχουν αρχίσει να βλέπουν κάποιες επιπτώσεις. Υπάρχει ωστόσο μεγάλη αβεβαιότητα για τη μελλοντική στάθμη της θάλασσας.

Οι πρώτες συνέπειες της ανόδου της στάθμης της θάλασσας είναι οι αυξημένες πλημμύρες κατά τη διάρκεια θυελλωδών καταιγίδων και ο μόνιμος καταποντισμός παράκτιων περιοχών. Πιο ευάλωτες περιοχές είναι τα δέλτα των ποταμών -χαμηλού υψομέτρου περιοχές, όπου εκβάλλουν οι ποταμοί στη θάλασσα. Μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές

T ι είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα; • Ως

ακραία καιρικά φαινόμενα

χαρακτηρίζονται τα μετεωρολογικά εκείνα φαινόμενα στα οποία παρατηρούνται οι μέγιστες ή ελάχιστες τιμές μετεωρολογικών παρατηρήσεων ασυνήθιστων ή και πολύ σπάνιων που συμβαίνουν σε μια περιοχή.

Ορισµένα καιρικά φαινόµενα συνοδεύονται από υλικές απώλειες, από τραυµατισµούς ακόµη και από ανθρώπινα θύµατα. Σε αυτά τα καιρικά φαινόµενα , τα οποία χαρακτηρίζονται και ως ακραία καιρικά φαινόµενα συγκαταλέγονται οι Τροπικοί κυκλώνες, οι Ισχυρές καταιγίδες, Ισχυρό ανεµοστρόβιλοι, Καύσωνες, Πολικό ψύχος.

Αποτελέσµατα

Αυτών των καιρικών φαινομένων, όταν φθάνουν σε ακραία µορφή , είναι η εκδήλωση φυσικών καταστροφών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Ένα καιρικό φαινόµενο χαρακτηρίζεται ως ακραίο είτε από την ένταση του, είτε από την διάρκεια του ή και από την συχνότητα επανεµφάνισης του. Η σχέση ένταση - διάρκεια - συχνότητα χαρακτηρίζουν ένα εκδηλωθέν ακραίο καιρικό φαινόµενο το οποίο είναι δυνατό µε την σειρά του να προκάλεσε µια εκτεταµένη φυσική καταστροφή. Γενικά µεγάλης κλίµακας ακραία καιρικά φαινόµενα δεν λαµβάνουν χώρα τόσο συχνά ώστε να θεωρούνται ως τα σηµαντικότερα, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόµενα µικρής κλίµακας είναι συχνότερα , προκαλώντας καταστροφές σε µικρές περιοχές του πλανήτη. Οι συνέπειες ενός ακραίου καιρικού φαινοµένου υπολογίζονται από την σχέση της έντασης του συγκεκριµένου φαινοµένου µε τη συχνότητα επανεµφάνισης του στην ίδια περιοχή.

Το λιώσιμο των πάγων

• • • • • Γαλανός Νίκος Γεροφώτης Δημήτρης Διαμαντής Νίκος Κουκίς Αμαρίλντο Μητσιμπόνας Νίκος

Το λιώσιμο των πάγων

Μεγάλο πρόβλημα της σημερινής μας εποχής

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής προκαλεί βαρείς χειμώνες στο Βόρειο Ημισφαίριο

• • • • • • .

Μια νέα έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια συνδέει το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής με το κύμαψύχους που σαρώνει το Βόρειο Ημισφαίριο τα τελευταία χρόνια.

Από τη στιγμή που το επίπεδο των πάγων της Αρκτικής έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδό του το 2007, έχουν παρατηρηθεί αυξημένες χιονοπτώσεις σε μεγάλες περιοχές των βόρειων Ηνωμένων Πολιτειών, της Βορειοδυτικής και Κεντρικής Ευρώπης και της Βόρειας και Κεντρικής Κίνας.

Κατά τους χειμερινούς μήνες των περιόδων 2009-2010 και 2010-2011 καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες χιονοπτώσεις στην ιστορία.

Όπως αναφέρει η Τζούντιθ Κέρι, πρόεδρος της Σχολής Επιστημών της Γης και της Ατμόσφαιρας τουGeorgia Tech τα ευρήματα δείχνουν πως η απομείωση του στρώματος του πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό συνδέεται με βαρείς χειμώνες στο Βόρειο Ημισφαίριο”.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι μεταβολές αυτές ευνοούν τη μετακίνηση ψυχρών αερίων μαζών σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.

• • • • •

Αρκτική: απελευθέρωση απαγορευμένων χημικών από το λιώσιμο των πάγων

Η αύξηση της θερμοκρασίας στην παγωμένο νερό.

Αρκτική έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα απαγορευμένων τοξικών χημικών, που για πολλά χρόνια είχαν εγκλωβιστεί στους πάγους και το Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, οι επιστήμονες δεν έχουν στοιχεία για τις ποσότητες των επικίνδυνων χημικών που έχουν «παγιδευτεί» στην πολική περιοχή, όμως προειδοποιούν ότι η απελευθέρωσή τους θα υπονομεύσει τις παγκόσμιες προσπάθειες που διενεργούνται τα τελευταία χρόνια για τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Στα χημικά που απελευθερώνονται με την αύξηση της θερμοκρασίας περιλαμβάνεται το γνωστό εντομοκτόνοDDT, καθώς και βιομηχανικά χημικά όπως πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs). Σημειώνεται ότι όλοι οιΑνθεκτικοί Οργανικοί Ρυπαντές (Pops) έχουν απαγορευθεί από το 2004 με τη Σύμβαση της Στοκχόλμης.

Οι Ανθεκτικοί Οργανικοί Ρυπαντές μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και γενετικές ανωμαλίες, ενώ «ταξιδεύουν» για μεγάλες αποστάσεις καθώς δεν διασπώνται εύκολα.

Τις περασμένες δεκαετίες τα επικίνδυνα χημικά εγκλωβίστηκαν στους πάγους και τα νερά της Αρκτικής, ωστόσο τώρα Καναδοί και Νορβηγοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη τα απελευθερώνει και πάλι στην ατμόσφαιρα.

• • • • • •

Οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν με ρυθμούς ρεκόρ τον Ιούλιο

Με πρωτοφανείς ρυθμούςεξελίσσεται το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας τον Ιούλιο, όπως αποδεικνύουν δορυφορικές εικόνες της NASA.

Σχεδόν το σύνολο του στρώματος πάγου που καλύπτει τη Γροιλανδία απομειώθηκε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό κατά τον μήνα που διανύουμε, φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, καθώς κατά μέσο όρο φαινόμενο τήξης παρατηρείται στο 50% του στρώματος πάγου τα καλοκαίρια.

Το λιώσιμο των πάγων έλαβε χώρα με ταχύτατους ρυθμούς, από το 40% του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας στις 8 Ιουλίου στο 97% τέσσερις μέρες αργότερα.

Ειδικοί σε θέματα παγετώνων σημειώνουν πως αντίστοιχα φαινόμενα έχουν να παρατηρηθούν από το 1889και έχουν περιοδικότητα 150 ετών.

Υπό αυτό το πρίσμα η ταχεία διάλυση του στρώματος πάγου θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα φυσιολογικό φαινόμενο εάν οι περισσότερες μελέτες δεν απέδιδαν το λιώσιμο των πάγων και την επακόλουθη άνοδο της στάθμης των θαλασσών στην Κλιματική Αλλαγή.

Τελικά συμπεράσματα σχετικά με την περιοδικότητα ή μη του φαινομένου θα εξαχθούν τα επόμενα καλοκαίρια.

Φαινόμενο του θερμοκηπίου

• Γκουτζέλα Γλύκα • Μπαλατσού Ιωάννα • Πρακατέ Μεταξία

περιεχόμενα

• • • • • • • Η παρουσίαση και η κατανόηση του φαινομένου του θερμοκηπίου Η χρονολογική παρουσίαση της ιστορίας του φαινομενου Η παρουσίαση του φαινομένου με εικόνες Ποια είναι η επίδραση της ανθρωπογενούς δραστηριότητας Ποια είναι τα αέρια του θερμοκηπίου Πώς επιδεινώνεται το φαινόμενο και τι προκαλεί, ποια είναι τα αποτελέσματα του Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου

• Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία οι ακτίνες του ηλίου παγιδεύονται και αντανακλώνται στη γη με τη βοήθεια κάποιων συγκεκριμένων αερίων.

• •

φυσικό φαινόμενο θερμοκηπίου

Η γη δέχεται συνολικά ηλιακή ακτινοβολία. Ένα μέρος αυτής απορροφάται από το σύστημα γης-ατμόσφαιρας, ενώ το υπόλοιπο διαφεύγει στο διάστημα.

Αποτέλεσμα του φαινομένου είναι η αύξηση της μέσης επιφανειακής θερμοκρασίας, γεγονός που καθιστά τη γη κατοικήσιμη. Χωρίς το φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου, η θερμοκρασία της γήινης επιφάνειας θα ήταν σε παγκόσμια και ετήσια βάση περίπου -18

Πώς δημιουργείται το πρόβλημα

• Οι υδρατμοί, το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο σχηματίζουν ένα φυσικό διαχωριστικό γύρω από τη γη. Η επιφάνεια της γης θερμαίνεται από τον ήλιο. Καθώς θερμαίνεται ανακλά, πίσς προς την ατμόσφαιρα θερμότητα.

• Περίπου το 70% της ενέργειας του ηλίου, ακτινοβολείται προς τα πίσω, στο διάστημα. Αλλά κάποιο ποσό της υπέρυθρης ακτινοβολίας παγιδεύεται από τα αέρια του θερμοκηπίου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η γη να διατηρείται θερμή και να εμφανίζεται το φαινόμενο της ζωής. Αλλά οι αυξημένες ποσότητες των εκπομπών των αερίων, αλλάζουν την ισορροπία του σύνθετου αυτού συστήματος,

Επίδραση ανθρωπογενούς δραστηριότητας

• Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι φυσικό, ωστόσο ενισχύεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, η οποία συμβάλλει στην αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου καθώς και στην έκλυση άλλων ιχνοστοιχείων, όπως οι χλωροφθοράνθρακες.

Τα αέρια του θερμοκηπίου

Όλα τα αέρια συστατικά της ατμόσφαιρας που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αναφέρονται συνολικά με τον όρο

αέρια του θερμοκηπίου.

Απορροφούν την μεγάλου μήκους κύματος γήινη ακτινοβολία και επανεκπέμπουν θερμική ακτινοβολία θερμαίνοντας την επιφάνεια. Ορισμένα αέρια, όπως το όζον, έχουν ημιδιαφάνεια και στην ηλιακή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να απορροφούν ένα μέρος της, συμβάλλοντας ως ένα βαθμό και στην ψύξη της γήινης επιφάνειας.

Οι επιπτώσεις του θερμοκηπίου

Ως προς τις συνέπειες, οι πιο συζητημένες επιπτώσεις του φαινομένου είναι η ανύψωση της στάθμης των θαλασσών λόγω τήξεως των πάγων των πόλων και η ερημοποίηση εκτεταμένων περιοχών της εύκρατης ζώνης με μετακίνηση των ζωνών βροχόπτωσης από τον ισημερινό προς βορρά. Η σημαντική ανύψωση της στάθμης των θαλασσών μοντέλα την αυτονόητο είναι ότι θα οδηγήσει σε καταβύθιση ολόκληρων παράκτιων περιοχών συμπαρασύροντας και ολόκληρες πόλεις. Η ερημοποίηση, όπως και η λέξη δηλώνει, θα καταστήσει το έδαφος ακατοίκητο, αφού η λειψυδρία θα είναι φοβερή. Πέραν αυτών όμως οι επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης ενδεχομένως θα είναι απρόβλεπτες τόσο στις κλιματικές επιπτώσεις όσο και στην ανακατανομή της ποιότητας των εδαφών.

Αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου

Η λύση του προβλήματος βεβαίως λέγεται ‘ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ’. Δηλαδή η χρήση της ηλιακής, της γεωθερμικής, της αιολικής, της βιομάζας αλλά και της πυρηνικής ενέργειας. Η αντικατάσταση των συμβατικών καυσίμων και η καθιέρωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι εφικτή στις μέρες μας, αφού η απαραίτητη τεχνολογία και τεχνογνωσία υπάρχουν. Εκείνο που θα πρέπει να εξουδετερωθεί είναι τα τεράστια συμφέροντα των πετρελαϊκών πολυεθνικών εταιριών που καταδυναστεύουν τους λαούς.

ΠΗΓΕΣ

• • • GOOGLE http://www.google.gr/imgres?q=plimira&hl=el&tbo=d&tbm=isch&tbni d=tnBNobKi3fmViM:&imgrefurl=http://etoliko news.blogspot.com/2008_12_01_archive.html&docid=vl7BoyP5sd3s 2M&imgurl=http://4.bp.blogspot.com/_fdTn4uR4rcU/STfK_R25X7I/A AAAAAAAATU/7RkAWmv4Y7Y/s400/plimira%252Betolikonews%25 2B5.jpg&w=400&h=298&ei=tK_JUPCcMKLV4gTq YGABg&zoom=1&iact=hc&vpx=185&vpy=50&dur=460&hovh=194& hovw=260&tx=183&ty=83&sig=116230624739128410946&page=1& tbnh=144&tbnw=181&start=0&ndsp=19&ved=1t:429,r:1,s:0,i:83&biw =1024&bih=677 WIKIPEDIA http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BB%CE%B9%CE%BC %CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B1%CE% BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΔΟΜΗ

• • • • • •

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=463661 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BB%CE%B9%CE%B C%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B1%CE %BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE http://news.pathfinder.gr/periscopio/clima_consequences.html

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BB%CE%AF%CE%BC %CE%B1 http://www.bankofgreece.gr/BoGDocuments/%CE%9A%CE%BB%C E%B9%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE% 20%CE%91%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE%20 %CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%A5%CE%B3%CE%B5%C E%AF%CE%B1.pdf

http://biotechwatch.gr/agroclimatechangereport