Business Incubator. Prospects and advantages on cross

Download Report

Transcript Business Incubator. Prospects and advantages on cross

Business Incubator.

Prospects and advantages on cross-border entrepreneurship Metaxoudis Eleftherios Economist, MSc

Δομή Παρουσίασης

     Business Incubators Υλοποίηση και Διαχείριση Θερμοκοιτίδας Προέκταση μορφών Incubating Επιστημονικά Πάρκα & Διασυνοριακότητα Εναλλακτικές μορφές Incubating Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας Θερμοκοιτίδες Νέων Επιχειρήσεων

Business Incubators Ορισμός & Εισαγωγικά Δεδομένα

Business Incubator

  Εννοείται μία εταιρεία η οποία παρέχει σε νέο ιδρυόμενες και με προοπτικές γρήγορης ανάπτυξης εταιρείες χρηματοδότηση και,     χώρους και εξοπλισμό, υπηρεσίες γραμματειακής υποστήριξης, συμβουλευτικές υπηρεσίες και υποστήριξη αλλά και ένα δίκτυο επαφών με πελάτες και προμηθευτές και σε αντάλλαγμα παίρνει ένα ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου και / ή πληρωμές από την νέο ιδρυόμενη εταιρεία.

Η αποστολή του Incubator

  Είναι να ιδρύσει και να μεγαλώσει την νέα εταιρεία τόσο ώστε αυτή να φτάσει με επιτυχία ως την πόρτα του VC για να ζητήσει πλέον, με σωστή υποδομή και επαγγελματική προετοιμασία, την πρώτη ευμεγέθη επένδυση που θα της επιτρέψει να αναπτυχθεί και να επιβληθεί στην αγορά. Η χρονική διάρκεια της επένδυσης του Incubator κυμαίνεται συνήθως μεταξύ των 6 και 18 μηνών (σχετικό).

Κριτήρια Αξιολόγησης

  Τα κριτήρια αξιολόγησης των νέων επιχειρήσεων-υποψήφιων incubates για τους περισσότερους incubators είναι κοινά και περιλαμβάνουν: Τα προσόντα της διοικητικής ομάδας (όπως η σχετική εμπειρία, η αποφασιστικότητα και η αφοσίωση, η ποιότητα και τα ηγετικά προσόντα ως στοιχεία του χαρακτήρα, κ.λ.π.).

Κριτήρια Αξιολόγησης

  Το επιχειρηματικό μοντέλο και προϊόν / υπηρεσία η ανάγκη της αγοράς για το συγκεκριμένο προϊόν/ υπηρεσία,      η δυνατότητα επέκτασης σε άλλες αγορές, το επίπεδο του υφιστάμενου ανταγωνισμού, τα εμπόδια στην είσοδο νέων ανταγωνιστών, οι ενδεχόμενες συνέργιες με άλλες εταιρείες που συμμετέχουν στη θερμοκοιτίδα, το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου κ.λ.π.).

Κριτήρια Αξιολόγησης

 Άλλα επενδυτικά - χρηματοοικονομικά κριτήρια   οι ανάγκες χρηματοδότησης έναντι προσφερόμενης εταιρικής συμμετοχής, το στάδιο της επένδυσης,    η διάρθρωση της συμφωνίας μετόχων, η συμβατότητα με τους υφιστάμενους incubates, η διαθεσιμότητα των μελών της διοικητικής ομάδας για υποστήριξη της εταιρείας.

Incubator στον Ελληνικό Χώρο

 Στον ελληνικό χώρο, και μέσω της κρατικής - ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του προγράμματος «Ελευθώ», έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν κανονικά ελληνικές «θερμοκοιτίδες» με την διεθνή έννοια του όρου.

Incubator στον Ελληνικό Χώρο

 Οι θερμοκοιτίδες αυτές είναι οι iVen, i4G, η «Θέρμη» και i-Cube (κ.α. εξηγούνται κάτωθι-).

 Αυτές οι θερμοκοιτίδες έχουν δημιουργηθεί από (και ανήκουν εξολοκλήρου σε) ελληνικές εταιρείες VC, γενικότερων επενδυτικών υπηρεσιών και συμβούλων επιχειρήσεων ή ιδιωτών επενδυτών.

Μοντέλο Λειτουργίας ελληνικών Incubators   A κολουθούν το μοντέλο λειτουργίας των διεθνών incubators όπως αυτό περιγράφηκε παραπάνω, η προσέγγισή τους σε αυτό είναι διαφορετική. Άλλοι Έλληνες incubators έχουν τα δικά τους κεφάλαια με τα οποία χρηματοδοτούν τους incubates (τις νέες εταιρείες τις οποίες λαμβάνουν υπό την προστασία τους) και άλλοι απλώς μεσολαβούν και φέρνουν σε επαφή τις νέες εταιρείες με εταιρείες VC οι οποίες αναλαμβάνουν την χρηματοδότησή τους.

Υλοποίηση και Διαχείριση Θερμοκοιτίδας

Ίδρυση Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων-Μελέτη Σκοπιμότητας  Σφυρηλατεί κλίμα συναίνεσης και παρακίνησης μεταξύ των φορέων,  Αναδεικνύει δημιουργικούς τρόπους για την υπέρβαση εμποδίων,  Οδηγεί στην ολοκλήρωση ενός επιχειρηματικού σχεδίου,  Προστατεύει το εγχείρημα από καίρια σφάλματα,

Ίδρυση Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων-Μελέτη Σκοπιμότητας  Αυξάνει την διαπαιδαγώγηση και την επίγνωση της τοπικής κοινωνίας,  Καταγράφει την αρχική ιστορία και τις δραστηριότητες του εγχειρήματος,  Βοηθάει στην ανάπτυξη επαφών με υφιστάμενες επιτυχημένες θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων.

Υλοποίηση και Διαχείριση Θερμοκοιτίδας  Εντοπισμός αγοράς  Καθώς εστιάζονται σε νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις οι θερμοκοιτίδες πρέπει να εντοπίσουν και να αξιολογήσουν το τμήμα της αγοράς στο οποίο θα στοχεύσουν.    Ποιοι και που θα είναι οι πρώτοι πελάτες τους?

Ποια είδη υπηρεσιών χρειάζονται?

Ποια είδη αμοιβής πρέπει να εφαρμοστούν?

Υλοποίηση και Διαχείριση Θερμοκοιτίδας  Όραμα  Το όραμα μιας θερμοκοιτίδας συνίσταται σε δύο μέρη, την αποστολή της και τις κεντρικές της αξίες.

 Αποστολή της θερμοκοιτίδας είναι το μέλλον της όπως το έχει οραματιστεί, οι απώτατοι στόχοι τους οποίους έχει ενστερνιστεί και επιδιώκει να εκπληρώσει.

Υλοποίηση και Διαχείριση Θερμοκοιτίδας  Υπηρεσίες και αμοιβές  Οι περισσότερες θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων προσφέρουν: • Ευέλικτη στέγαση με εκμίσθωση μεταβλητού χώρου, • Κοινές εγκαταστάσεις και διοικητικές υπηρεσίες, • Υλική και κοινωνική δικτύωση.

Υλοποίηση και Διαχείριση Θερμοκοιτίδας  Εντοπισμός των εταίρων των θερμοκοιτίδων.  Το μίγμα εταίρων που σχηματίζουν την θερμοκοιτίδα ποικίλλει ανάλογα με την αποστολή της θερμοκοιτίδας, δηλαδή τους απώτερους στόχους που επιδιώκει να επιτύχει.

Υλοποίηση και Διαχείριση Θερμοκοιτίδας  Εντοπισμός των εταίρων των θερμοκοιτίδων.

  Οι μη κερδοσκοπικές θερμοκοιτίδες που επιδιώκουν να καλλιεργήσουν την οικονομική ανάπτυξη έχουν εταίρους από την τοπική κοινωνία, όπως οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα ερευνητικά ιδρύματα και οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι.

Οι κερδοσκοπικές θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων είναι συμπράξεις εταιρειών VC και μεγάλων επιχειρήσεων.

Υλοποίηση και Διαχείριση Θερμοκοιτίδας  Προτεινόμενη οργανωσιακή δομή και διευθυντικά στελέχη  Οι περισσότερες Θ.Ε. είναι οργανωμένες ως δίκτυα επιχειρηματικότητας, δηλαδή ρευστές οργανωσιακές δομές που αποτελούνται από μια κεντρική μονάδα και περιφερειακές μονάδες, και που έχουν διευθυντικά επίπεδα, ένα στην κεντρική μονάδα και ένα άλλο στις περιφερειακές.

Υλοποίηση και Διαχείριση Θερμοκοιτίδας  Προτεινόμενη οργανωσιακή δομή και διευθυντικά στελέχη  Είναι οριζόντιοι οργανισμοί όπου η εξουσία λήψης αποφάσεων παραμένει στις επιμέρους περιφερειακές μονάδες και όχι στο κέντρο, γεγονός που τους παρέχει την ελευθερία και την ευελιξία να επιδιώκουν να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Υλοποίηση και Διαχείριση Θερμοκοιτίδας  Οργανωσιακή δομή-Πλεονέκτημα:   Οικονομίες κλίμακος με τη χρήση κοινόχρηστών υπηρεσιών (μείωση λειτουργικών), Αποκεντρωμένη λήψη αποφάσεων και οικονομίες εύρους (αύξηση κερδοφορίας),   Τακτική αλληλεπίδραση ανάμεσα στους ενοίκους και το διευθυντήριο οδηγεί σε οικονομίες συνέργιας, Ο μερισμός παρόμοιων εμπειριών και οι θεσμοποίηση της επιχειρηματικής δικτύωσης.

Υλοποίηση και Διαχείριση Θερμοκοιτίδας  Επιλογή και αποφοίτηση ενοίκων  Όπως οι εταιρείες V.C., οι Θ.Ε. πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά τις νεοϊδρυόμενες εταιρείες που θα συμπεριλάβουν στα προγράμματα εκκόλαψης τους, να εφαρμόζουν μια διαδικασία ενδελεχούς μελέτης και να θεσπίζουν κριτήρια πρόσληψης και αποφοίτησης ενοίκων.

 Υλοποίηση και Διαχείριση Θερμοκοιτίδας Αποφοίτηση  Η ενηλικίωση και η αποχώρηση μιας νεοϊδρυόμενες επιχείρησης από την θερμοκοιτίδα πρέπει να ικανοποιεί ορισμένες προϋποθέσεις όπως • αν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του προϊόντος, • αν έχουν προσληφθεί ικανά διευθυντικά στελέχη, • • • αν έχουν συγκροτηθεί δίαυλοι διανομής, αν έχει εξασφαλισθεί επαρκής χρηματοδότηση του αρχικού σχεδίου, και αν πραγματοποιούνται επαρκείς πωλήσεις.

Προέκταση μορφών Incubating Επιστημονικά Πάρκα & Εφαρμογές στην Διασυνοριακότητα

Επιστημονικά Πάρκα (ή Τ.Π.)  Η πλέον διαδεδομένη μορφή στη χώρα μας είναι τα «επιστημονικά πάρκα» τα οποία δημιουργούνται από φορείς (δήμους, επαγγελματικές ή/ και επιστημονικές ενώσεις, κ.λ.π.)  με σκοπό να προωθήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα μέσω της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων (π.χ., ανάπτυξη συγκεκριμένων τεχνολογιών, μείωση ανεργίας σε συγκεκριμένη περιοχή, κ.λ.π.).

Ε.Π. ως Θερμοκοιτίδες Επιχειρηματικότητας  Η Ε.Ε. (1990) αντιμετωπίζει τα Ε.Π. ως Θ.Ε.: “ένα μέρος όπου νεοσυσταθείς επιχειρήσεις εστιάζονται σε ένα περιορισμένο χώρο. Σκοπός του είναι να βελτιώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης και το ρυθμό επιβίωσης των επιχειρήσεων. Έμφαση δίνεται στην τοπική ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η σύνδεση με την τεχνολογία είναι συχνά περιφερειακή ή και διασυνοριακή."

Επιστημονικά Πάρκα

    Ανάπτυξη σχέσεων με πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο, Δημιουργία επιχειρήσεων που στηρίζονται στην επιστημονική έρευνα και εγκαθίστανται στο Επιστημονικό-Τεχνολογικό Πάρκο ή στην Τεχνόπολη, Διοικητική υποστήριξη με την μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, Προώθηση της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής και στήριξη της απασχόλησης.

Επιστημονικά Πάρκα

 Ο ρόλος των Τεχνολογικών Επιστημονικών πάρκων είναι να παρέχουν ένα καταλυτικό περιβάλλον θερμοκοιτίδας το οποίο είναι απαραίτητο για να μεταμορφώσει την βασική επιστήμη των Πανεπιστημίων σε εμπορικά βιώσιμε καινοτομίες.

Επιστημονικά Πάρκα

 Για να μπορέσει να εκπληρωθεί ο ρόλος και ο στόχος πρέπει:  το Ε.Π. να διαχειρίζεται τη ροή της γνώσης και της τεχνολογίας μεταξύ των πανεπιστημίων, των επιχειρήσεων και της αγοράς,   να διευκολύνει τη δημιουργία και την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων μέσω της επώασης (θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων), και να παρέχει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας με την υψηλή ποιότητα του χώρου και των εγκαταστάσεων.

Επιστημονικά Πάρκα Προϋποθέσεις     Να έχει πρόσβαση σε καταρτισμένο ερευνητικό προσωπικό και ειδικότερα σε εκείνους του τομείς της γνώσης όπου το πάρκο έχει την εξειδίκευση του, Να είναι σε θέση να εμπορευθεί τα υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες του, Να έχει την ικανότητα να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες με εφαρμογή σε Μ.Μ.Ε., Να μπορεί να προστατεύσει τα νέα προϊόντα/υπηρεσίες μέσω ευρεσιτεχνιών, ασφάλειας ή άλλων μέσων.

Επιστημονικά Πάρκα Προϋποθέσεις    Να είναι σε θέση να επιλέξει ή να απορρίψει εταιρείες που εισχωρούν στο πάρκο και δεν είναι συναφείς στην εξειδίκευση του, Να έχει μια ταυτότητα-εξειδίκευση (mission statement), Να έχει μια διοίκηση που δεν έχει μόνο διαπιστωμένη ή αναγνωρισμένη εμπειρογνωμοσύνη σε οικονομικά θέματα, αλλά και έχει αναπτύξει και εφαρμόζει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης.

Επιστημονικά Πάρκα Προϋποθέσεις    Να έχει την υποστήριξη ισχυρών και σταθερών οικονομικών συντελεστών, όπως μια χρηματοδοτική υπηρεσία ή ένα τοπικό Πανεπιστήμιο, Να έχει συμπεριλάβει στη διοίκηση του ένα δραστήριο άτομο με όραμα και ικανότητα λήψης αποφάσεων, Να περιλαμβάνει εκτός των συμβουλευτικών υπηρεσιών και τεχνικές εταιρείες, ερευνητικά εργαστήρια καθώς και εταιρείες ποιοτικού ελέγχου.

Στόχοι και Λειτουργίες σε σχέση με το είδος    Πάρκο επικεντρωμένο στην Ε & Α  Μεταφορά Τεχνολογίας Πάρκο επικεντρωμένο στην καινοτομία τεχνολογίας  Καινοτόμες νεοϊδρυθείσες και υπάρχουσες εταιρείες Πάρκο προσανατολισμένο στην αναδιάρθρωση της βιομηχανίας  Αναδιάρθρωση της βιομηχανικής σύνθεσης της περιφέρειας

Στόχοι και Λειτουργίες σε σχέση με το είδος  Πάρκο που διεκπεραιώνει πολλαπλούς στόχους  Ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας  Ώθηση της καινοτομίας και της επιστήμης  Εθνική ανταγωνιστική πολιτική

Παράγοντες επιτυχίας ενός Ε.Π.

    Η επιχειρηματικότητα, οι διοικητικές ικανότητες και δεξιότητες και οι πολιτικές και οι διαδικασίες είναι σημαντικοί παράγοντες, Η πολιτική ατμόσφαιρα για την υποστήριξη της ανάπτυξης του πάρκου είναι πολύ κρίσιμη, Η τεχνολογική καινοτομία είναι η ουσία στην ανάπτυξη του Ε.Π., Η στενή εγγύτητα με τα πανεπιστήμια είναι πολύ κρίσιμη.

Η σημασία των Ε.Π.

 Η επαναβιομηχανοποίηση,  Η τοπική ανάπτυξη,  Η δημιουργία συνεργιών.

Οφέλη λειτουργίας ενός Ε.Π.

    Δημιουργία θέσεων απασχόλησης για το επιστημονικό πάρκο, Δημιουργία πρόσθετης απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο, Ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ Πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και της βιομηχανίας, Προβολή της τοπικής και διασυνοριακής κοινωνίας ως περιοχή ανάπτυξης,

Οφέλη λειτουργίας ενός Ε.Π.

    Παροχή οικονομικών ανταμοιβών σε επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, Παροχή οικονομικής ενίσχυσης στα Πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα, Παροχή χαμηλότερου κόστους λειτουργίας για τις φιλοξενούμενες επιχειρήσεις στο πάρκο, Μετατροπή της παραδοσιακής βιομηχανίας σε σύγχρονη βιομηχανία,

Οφέλη λειτουργίας ενός Ε.Π.

 Παροχή οικονομικού οφέλους στις τοπικές αρχές και στις υπηρεσίες ανάπτυξης,  Ανάπλαση εγκαταλελειμμένων εκτάσεων και κτιρίων,  Αναγέννηση της περιοχής γύρω από το Ε.Π.

Ο ρόλος των Ε.Π. στην Τοπική Ανάπτυξη   Η ανάπτυξη των Ε.Π. βρήκε πρόσφορο έδαφος ανά την Ευρώπη σε περιοχές:   Η ζήτηση για βιομηχανικές υποδομές υψηλής τεχνολογίας ήταν περιορισμένη λόγω εν μέρει της βιομηχανικής ιστορίας της περιοχής, Η τοπική κοινωνία ήταν σε ύφεση με ταυτόχρονα υψηλά επίπεδα ανεργίας.

Η λύση: Η ίδρυση Ε.Π. ως μέσο ανανέωσης και αναγέννησης παραπαίουσων τοπικών οικονομικών και βιομηχανιών.

Ο ρόλος των Ε.Π. στην Τοπική Ανάπτυξη  Η επιτυχία ενός Ε.Π. εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που θα ενσωματώσει και θα ολοκληρώσει τα χαρακτηριστικά της περιοχής όπου βρίσκεται και θα αξιοποιήσει τις υφιστάμενες δυνατότητες της.

Επιστημονικά Πάρκα στην Ελλάδα  Τέτοια (ενδεικτικά) είναι οι«θερμοκοιτίδες»:  Λαυρίου, Χανίων, Λάρισας,  η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης (η οποία περιλαμβάνει και θερμοκοιτίδα με την ολοκληρωμένη έννοια του όρου), και  έχει ανακοινωθεί η δημιουργία του πάρκου υψηλής τεχνολογίας Ακρόπολις στην Αθήνα

Εναλλακτικές μορφές Incubating Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας

Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας  Παρέχει υπηρεσίες οι οποίες βοηθούν νέους που έχουν κάποια επιχειρηματική ιδέα να αναπτύξουν την δικιά τους επιχείρηση.

 Οι νέοι έρχονται σε επαφή με ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες οι οποίοι τους ενημερώνουν και καθορίζουν τα επόμενα βήματά τους.  Στη συνέχεια παρέχεται βοήθεια στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού σχεδίου και στην επαφή με πηγές χρηματοδότησης.

Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας  Από ένα σύνολο 1000 νέων οι οποίοι επισκέφθηκαν τις «θυρίδες» την περίοδο 1999-2009 το 44% έχει ήδη αναπτύξει επιχειρησιακό πρόγραμμα λειτουργίας της επιχείρησής του και από αυτούς το 50% έχουν κάνει έναρξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας δημιουργώντας 300 επιπλέον θέσεις εργασίας.

Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας  ο Δήμος Αθηναίων με την δημιουργία του Κέντρου Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας, επιτρέπει στον υποψήφιο επιχειρηματία  να λάβει συμβουλές και καθοδήγηση σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις - επιδοτήσεις,   Να ενημερωθεί για τα είδη επιχειρήσεων και την νομική μορφή των επιχειρήσεων που δύναται να χρηματοδοτηθεί, να καταρτίσει επιχειρηματικό σχέδιο όπως και τις διαδικασίες ίδρυσης μικρομεσαίας επιχείρησης.

Θερμοκοιτίδες Νέων Επιχειρήσεων Καλές Πρακτικές 

TANEO

STEPC

EUROCONSULTANTS

THESTEP

GLOBALFINANCE

Θερμοκοιτίδες Νέων Επιχειρήσεων Καλές Πρακτικές 

CAPITALCONNECT

THERMOKOITIDA

ATTICA-VENTURES

INCUBATOR-CHANIA

…Δεν έχουμε στόχο τον γρήγορο πλουτισμό. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε εταιρείες διαρκούς αξίας και να το χαρούμε..

Δήλωση αποστολής της SoftBank Thank you for your time!