Surse de lumina artificiale

Download Report

Transcript Surse de lumina artificiale

Proiect executat de: Bularda Andreea

Cu cel putin 500 de mii de ani in urma, oamenii au invatat cum sa foloseasca focul ca sursa de lumina.

Conform Bibliei, lumanari facute din grasimi animale s-au folosit si in timpul regelui Solomon, in secolul al X-lea inaintea erei noastre, acestea folosindu-se si astazi in temple, in locuinte aparand doar in Evul Mediu.

Cu timpul, iluminarea a devenit tot mai evoluata, astazi putand ilumina cladiri si strazi intregi doar prin apasarea unui buton.

Avantaje

Avantajul folosirii luminii artificiale este ca aceasta poate fi controlata. Putem modifica directia, intensitatea si culoarea luminii si mai mult o putem difuza sau dispersa, reflecta sau o putem pozitiona acolo unde avem nevoie.

Lampile lui ARGAND

Cu aceste lampi de petrol inventate de catre elvetianul Aimé Argand in 1784, a inceput perioada moderna a luminatiei.

Flacara dadea lumina puternica, dar mai tarziu, cand au inceput sa foloseasca parafina, calitatea flacarii s-a imbunatatit.

• Prin arderea unui gaz iluminator,in 1798,scotianul William Murdor,a iluminat o pestera • Pentru iluminarea spatiilor interioare,baronul Welbach a prezentat in 1885,lampa cu plasa incandescenta • Prima strada iluminata cu gaz a fost strada Pall Mall din Londra,in 1807,iar pana in anul 1830 s-a raspandit in Europa si principalele orase ale Americii de Nord • El a fixat o plasa incandescenta de un tub,care facea amestecul aer-gaz

Becurile moderne

LUMINA LASER=O CANTITATE MARE DE ENERGIE POATE FI CONCENTRATA INTR-UN FASCICUL SUBTIRE

DIFERENTE

• LANTERNA : emite lumina incoerenta,aceasta luminaconstand dintr-un amestec de unde luminoase de diferite lungimi de unda • LASERUL: emite lumina coerenta,adica toate undele cu aceeasi lungime si acelasi traseu