Commissie dringt aan op snellere resultaten van het

Download Report

Transcript Commissie dringt aan op snellere resultaten van het

Europese Commissie - Persbericht

Commissie dringt aan op snellere resultaten van het partnerschapskader voor migratie en op uitbreiding van de maatregelen langs de centrale Middellandse Zeeroute

Brussel, 2 maart 2017

Ter voorbereiding op de Europese Raad van volgende week brengen de Commissie en de hoge vertegenwoordiger voor de derde maal verslag uit over de vorderingen in verband met het partnerschapskader voor migratie. Zij presenteren de eerste stappen die zijn gezet voor de uitvoering van maatregelen op de centrale Middellandse Zeeroute.

Ter voorbereiding op de Europese Raad van volgende week brengen de Commissie en de hoge vertegenwoordiger voor de derde maal verslag uit over de vorderingen in verband met het partnerschapskader voor migratie. Zij presenteren de eerste stappen die zijn gezet voor de uitvoering van maatregelen op de centrale Middellandse Zeeroute, zoals vermeld in de verklaring van Malta van 3 februari en de gezamenlijke mededeling van 25 januari. Er zijn concrete vorderingen gemaakt samen met de vijf prioritaire landen in Afrika, Ethiopië, Niger, Nigeria, Mali en Senegal, maar om resultaten te kunnen boeken, zijn meer inspanningen nodig. Wat de centrale Middellandse Zeeroute betreft, wordt gewerkt aan betere beheersing van de migratie, levensreddend optreden, betere bestrijding van mensenhandel en mensensmokkel en bescherming van migranten in nood. Hervestiging en begeleide vrijwillige terugkeer van migranten moeten worden bevorderd met inachtneming van het humanitaire beleid van de EU en de mensenrechten.

Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en vicevoorzitter van de Commissie,

Federica Mogherini

:

„Partnerschap is een sleutelwoord bij al het beleid van de Europese Unie: samen met onze partners pakken we de belangrijke uitdagingen van deze tijd aan.

Door middel van het partnerschapskader en de maatregelen van de verklaring van Malta hebben wij een zeer breed migratiebeleid opgezet. Op basis van partnerschap en met de nodige investeringen en middelen kunnen we samen mensenlevens blijven redden, criminele netwerken ontmantelen, mensen betere kansen bieden en de migratiestromen op duurzame, respectvolle en humane wijze beheersen.”

Sneller operationele resultaten boeken met het partnerschapskader

Sinds het partnerschapskader in juni 2016 van start is gegaan, zijn belangrijke resultaten geboekt. De maatregelen tegen migrantensmokkel en mensenhandel en de bijstand aan migranten krijgen vastere vorm. In

Niger

bijvoorbeeld is het aantal migranten dat steun krijgt in de centra van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in 2016 verdubbeld tot meer dan 15 000. Bijna 5 000 personen zijn begeleid bij de vrijwillige terugkeer naar de gemeenschap waaruit zij afkomstig zijn en met negen projecten van het EU-Trustfonds voor Afrika krijgt Niger steun voor zijn algemene ontwikkeling. De onderhandelingen met

Nigeria

over een overnameovereenkomst worden voortgezet en het is de bedoeling dat de overeenkomst uiterlijk in juni 2017 wordt gesloten. Er zijn meer projecten goedgekeurd voor re-integratie en werkgelegenheidsbevordering in

Senegal

en

Mali

. Meer programma's ter ondersteuning van vluchtelingen en gastgemeenschappen in gestationeerd.

Ethiopië

zijn in voorbereiding en in alle vijf prioritaire landen zijn Europese verbindingsfunctionarissen voor migratie In december 2016 zijn in het kader van het EU-Trustfonds voor Afrika 42 nieuwe programma's met een waarde van 587 miljoen euro overeengekomen. Het totale aantal goedgekeurde projecten komt daarmee op 106, met een gezamenlijke waarde van ruim anderhalf miljard euro. Het EU-Trustfonds is actief in 26 landen en beschikt momenteel over een toegewezen budget van ruim 2,5 miljard euro, waarvan 152 miljoen euro tot dusver is toegezegd door de lidstaten van de EU en andere donoren.

Maatregelen langs de centrale Middellandse Zeeroute

De werkzaamheden van het partnerschapskader worden aangevuld met meer geconcentreerde aandacht voor de centrale Middellandse Zeeroute. De voorgestelde maatregelen worden verder uitgevoerd door middel van een uitvoeringsplan van het Maltese voorzitterschap van de Europese Raad, in nauwe samenwerking met de Commissie, de hoge vertegenwoordiger en de lidstaten.

Voorrang heeft daarbij het

beheersen van de migratiestromen

langs de centrale Middellandse Zeeroute. In verband daarmee is in 2017 voor migratiegerelateerde projecten, met name in

Libië

, 200

miljoen euro uitgetrokken. Het is de bedoeling het aantal overstekende migranten te verminderen, door te gaan met levensreddend optreden op zee, de strijd tegen mensensmokkelaars en mensenhandelaars op te voeren, migranten te beschermen, hervestiging en begeleide vrijwillige terugkeer te stimuleren en de migrantenstromen over de zuidgrens van Libië te beheersen. De coördinatie met internationale partners zoals de UNHCR en de IOM is geïntensiveerd. Met de IOM is bijvoorbeeld in het kader van het EU-Trustfonds voor Afrika een overeenkomst gesloten voor het uitvoeren van

humanitaire repatriëring en re-integratie

van in eerste instantie 5 000 migranten in Libië. In 2017 is tot dusver steun verleend bij de terugkeer van 560 gestrande migranten.

Het is van het grootste belang de samenwerking met Egypte, Tunesië en Algerije voort te zetten en op te voeren, onder meer via regionale initiatieven zoals het Seahorse Mediterranean Network. Voor de uitvoering daarvan zijn de GVDB-operaties en missies essentieel, met name EUNAVFOR Med Operatie Sophia en EUBAM Libya. Wat operatie Sophia betreft, is een eerste opleidingspakket voor 93 Libische kustwachters en mariniers afgerond en een tweede pakket aangevangen. De Commissie vult dit aan met uitgebreidere specialistische opleiding voor de Libische kustwacht en marine in het kader van operatie Seahorse. In dat verband staan tot juli van dit jaar vijftien nieuwe cursussen gepland.

Volgende stappen

De EU blijft met derde landen samenwerken in de context van het partnerschapskader. Alle beleid en instrumenten waarover zij beschikt, worden daarvoor ingezet: het terugkeerbeleid, legale migratie en operationele instrumenten, en onder meer versterkte inzet van EU-agentschappen, Europese verbindingsfunctionarissen voor migratie en financiële instrumenten. De komende maanden zal verder worden gewerkt aan sterkere synergie tussen het partnerschapskader en de nieuwe initiatieven van de verklaring van Malta, met name in de Sahellanden en de zuidgrens van Libië. Snelle begeleide vrijwillige terugkeer van in Libië gestrande migranten zal worden gefaciliteerd. In het verslag over het partnerschapskader dat in juni wordt uitgebracht, één jaar na het begin van de uitvoering, zal de balans worden opgemaakt.

Achtergrond

Sinds het partnerschapskader in juni 2016 van start is gegaan, hebben de instellingen en de lidstaten van de EU er in nauwe samenwerking met de partnerlanden hard aan gewerkt om migratie in al haar vormen doeltreffender te beheren. Onderling complementaire werkzaamheden vinden plaats op basis van regionale initiatieven, zoals de processen van Khartoem en Rabat. Daarnaast wordt gewerkt aan de uitvoering van de verklaring en het actieplan van Valletta. Op de bijeenkomst van hoge ambtenaren, op 8 februari in Valletta, zijn de tot dusver geboekte resultaten geëvalueerd. Met de Europese migratieagenda heeft de EU een brede benadering in gang gezet om migratie beter te beheersen en de dieperliggende oorzaken ervan beter aan te pakken. De werkzaamheden samen met derde landen zijn daarbij gekoppeld aan het interne beleid. Dit verslag houdt ook nauw verband met het hernieuwde actieplan voor een doeltreffender terugkeerbeleid en de aanbeveling voor de uitvoering van de terugkeerrichtlijn, die vandaag allebei zijn goedgekeurd.

Meer informatie

Derde voortgangsverslag over het partnerschapskader met derde landen in de context van de Europese migratieagenda Bijlage Vragen en antwoorden Factsheet: Partnerschapskader voor migratie Factsheets: Mali Senegal Ethiopië Niger Nigeria Betrekkingen EU–Libië Factsheet: EU-Trustfonds voor Afrika Contactpersoon voor de pers: Nabila MASSRALI (+ 32 2 296 92 18) Esther OSORIO (+32 2 296 20 76)

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail