Nieuwsflits 1- 2017 - Luctor et Fermento

Download Report

Transcript Nieuwsflits 1- 2017 - Luctor et Fermento

Nieuwsflits 1- 2017

Van het bestuur

:

Nieuwsbrieven

:

Beste leden van het gilde, Ook bij collega wijngildes worden nieuwsbrieven gemaakt. We verzamelen ze voor u zodat u altijd toegang heeft tot deze documenten.

Een nieuw jaar met een bomvolle nieuwsflits - ik hou het kort. De beginnerscursus was weer een succes, met een hoog niveau op de examens. Dat worden geduchte concurrenten bij de keuringen! En dat juichen we toe, begrijp me goed. We hebben weer een leerzame keuring achter de rug, een heerlijk en feestelijk kerstdiner en een nieuwjaarsreceptie waar het nog gezellig laat werd… Het gilde is en blijft een prachtige plek waar jong en oud elkaar ontmoeten, met als centrale thema de passie voor wijnmaken. Leergierigheid gecombineerd met gezelligheid en een bereidheid om te delen wat je weet. Volgens mij gaat het gilde opnieuw een mooi jaar tegemoet. Veel leesplezier, en graag weer tot ziens op een van de vele activiteiten!

Met vriendelijke groet, Paut Kromkamp-Struik Secretaris Zeeuws Amateur Wijnmakersgilde Luctor et Fermento. Als u op onderstaande link klikt wordt u doorverwezen naar een archief waar alle nieuwsbrieven staan.

Veel lees plezier!

https://drive.google.com/open?id=0Bx7 qdKv7pjdnVkxCSkJ6Z3BhYTg

Bedankt!

Het lijkt wat aan de late kant, maar volgens mij was er niet eerder een gelegenheid.

Graag wil ik al die mensen bedanken, welke meegeholpen hebben ook deze appelpersdag tot een succes te maken.

Men kan misschien denken : " ïk draai mijn eigen sap", maar voor het zover is, is er al een berg werk verzet.

Alles van de zolder bij Sytze halen, klaarzetten, de mix maken en versnipperen en dan pas is er pulp om te draaien. Ook het opruimen is geen sinecure. Toch zijn er elke keer weer enthousiastelingen die de hele dag staan te beulen. Soms zelfs om zelf maar een luttel aantal liter af te nemen. Om het papierwerk maar niet te noemen !

Vandaar mijn bedank(je).

Groeten Wim de Moor!

Verslag van de beginnerscursus:

Tijdens het oogstfeest in Oudelande heb ik voor het eerst kennis gemaakt met Luctor et Fermento. Wij konden daar proeven van eigengemaakte wijnen van gildeleden en werd er vertelt over het wijngilde en wat zij doen.

Hoewel ik geen echte wijnkenner ben maar wel graag met regelmaat geniet van een glas wijn was mijn interesse voor de cursus ‘wijn maken voor beginners’ snel gewekt.

Thuis gekomen met een folder ben ik de website gaan bezoeken en zo ook besloten mijzelf op te geven voor de cursus.

Eind september begon de eerste van acht lessen.

De eerste lessen bestonden voornamelijk uit kennis maken met de medecursisten en de docenten.

Uiteraard ook een stuk uitleg wat ons de komende maanden te wachten stond en een stukje geschiedenis over de oorsprong van wijn maken en hoe het gilde is ontstaan.

Verder nog de uitleg over materialen, soorten wijn en vruchten waar wijn van gemaakt wordt.

De derde les was op een zaterdagochtend. Deze ochtend zijn we echt gestart met het maken van onze eigen appelwijn. Een ieder van de cursisten had een gistingsfles meegekregen om thuis te reinigen. Deze werd vandaag gevuld met sap. Het sap moesten we wel eerst zelf gaan winnen uit appels en peren.

Eerst een vruchtenpulp maken en daarna het pulp in een centrifuge om het sap er uit te winnen.

Die ochtend is ook geleerd een giststarter te maken, de zuurgraad te meten en de suikerberekening toe te passen. Ieder ging aan het eind van de ochtend naar huis met een gevulde gistingsfles wat over een tijdje dus onze eigen wijn zou worden!

De volgende lessen gingen uitgebreider in op dat wat we die zaterdagochtend hadden geleerd.

Zuren, gisten, suikers en gebreken kwam allemaal ruim voldoende aan bod inclusief allerlei berekeningen en eventuele correcties die kunnen worden toegepast.

Heel fijn was hierbij het cursusboek wat we de eerste les hebben gekregen. Thuis kon ik alles nog eens goed nalezen en ben ik ook thuis maar eens een poging gaan wagen met het maken van vruchtenwijn.

Materialen had ik voor een goede prijs aangeschaft bij het wijngilde.

We hebben halverwege de cursus de gistingsfles ook nog een keer overgeheveld waarna hij weer terug op de plank kon tot de laatste les.

Deze laatste les hebben we allemaal onze wijn gebotteld en heeft bijna iedereen ook aangegeven lid te willen worden van het gilde.

Trots gingen we allemaal naar huis met ieder zes flessen eigengemaakte appelwijn. Helaas moeten de flessen nog een tijdje liggen voor de kurk er uiteindelijk af mag…… Beste Jan, Willem en Gert, Hartelijk dank voor deze leuke en leerzame lessen!

Ook dank aan Willem en Gezina voor de gastvrijheid tijdens het maken van het sap!

Esther.

Kerst diner.

De december maand is voor veel mensen misschien wel één van de leukste in het jaar. Voor mij in ieder geval wel. Daar hoort natuurlijk een gezellig samenzijn van famlie en (gilde) vrienden bij!

Ook dit jaar was er weer een kerst diner georganiseerd voor de liefhebbers. Op 16 december hebben we onder het genot (van een iets verlaat) kersen likeurtje kunnen genieten van een heerlijk diner, en ook nog eens in goed gezelschap.

De cederhof heeft zich van een geweldige kant laten zien door ons een fantastisch diner voor te zetten. Vooral de beef wellington van reerugfilet viel erg in de smaak.

Natuurlijk mochten we onze eigen wijnen mee nemen om het feest helemaal compleet te maken.

Iedereen nogmaals bedankt voor de goede zorgen en de fijne avond! Met vriendelijke groet, Germa

Nieuwjaarsbijeenkomst.

Onder het krakende geluid van een stoel die niet meewilde naar 2017 opende de voorzitter de bijeenkomst. We gaan nu niet te veel terug- en vooruitblikken, dat komt op de jaarvergadering op 17 maart. Marja heeft weer reuze lekkere hapjes verzorgd en ook haar assistenten verdienen hiervoor natuurlijk een applausje. De oliebollen van Piet Lamers moeten we dit jaar helaas missen, die zit wat in de lappenmand. We wensen hem van harte beterschap Er zijn gelukkig ook dit jaar weer veel cursisten die hun certificaat hebben gehaald. Voor het tweede jaar was het met een open boek examen. Binnenkort ontvangt u een uitnodiging voor de cidercursus van Gert Goedegebuure en de Gilde reis wordt voorbereid. We blijven een beetje in de buurt dit jaar. De voorzitter geeft daarna het woord aan Wim de Moor en de andere cursusleiders. Er waren 19 cursisten dit jaar, en het was een intellectuele ploeg. Jan was de eerste in al die jaren met maar liefst 100 punten!! De scores waren heel goed en op de formulieren verschenen regelmatig precies de pagina's vermeld waar het antwoord stond. De voorzitter bedankt nog eens de cursusleiders, maar ook iedereen die de kramen bemant. Jullie zijn goud waard en zorgen met de gezellige sfeer voor het voortbestaan van het gilde. Gezina zorgt voor de foto's en de planning, hapjes en drankjes bij het appels persen, dat voor de cursisten altijd bij haar en Wim thuis gebeurt. Met een mooie bos bloemen voor Gezina sluit Wim het officiële gedeelte en heffen we met z'n allen het glas. Proost op 2017 Met vriendelijke groet, Paut Kromkamp-Struik

Wijn proeverij 30 september:

Deze avond werd verzorgd door Dianne en Marin van de Berge.

We beginnen met lichte wijnen en gaan dan steeds zwaardere proeven. De dames namen ons mee naar 7 verschillende wijnregio’s in Portugal van Noord naar Zuid, t.w.

*Regio Dão: Dit ligt het meest noordelijk. Regenachtig , Hoge ligging, kleine wijngaarden, steenachtige bodem maar ligt beschermd door de bergen. We krijgen o.a. de Prunus 2014 te proeven, een geurige wijn met tonen van fruit.

* Regio Douro: Een ruig en bergachtig gebied (Unesco beschermd). De Portugezen maken meestal gemengde wijnen om de kwaliteit meer constant te houden. We proeven de wijnen van Casa Santos Lima – Porrais. Wijnen van 2010. O.a. De Touriga Nacional een dieppaarse wijn met tonen van pruim en zwarte bes.

*Regio Setubal: Een vlak gebied met klei- en zandgronden met mediterraans klimaat . Hier wordt ook veel zoete muskaatwijn gemaakt. Uit deze streek proeven we de Castelão, Alicante Bouschet en de Syrah. Taninnerijke wijn met fruitig frambozen aroma * Regio Bairrada: Hier heerst een mild klimaat – vlak – zand- kalksteenbodem. Hier worden de druiven Baga en Merlot verbouwd. Ze geven een mooie wijn; vol, rond en toegankelijk.

* Regio Alentejo: Dit is het grootste wijngebied. Kalksteen – heet klimaat. Zachte volle wijnen met intense smaken met noten van framboos en kers.

* Regio Algarve: Over de volle breedte liggen de wijnstreken Lagos, Portimão; Lagoa en Tavira. Hier heerst een mild klimaat met een bodem van zand; klei- kalksteen. Ideaal voor de vlot te drinken wijnen. In Portugal worden niet veel wijnen gemaakt om weg te leggen, dat is de insteek niet van de Portugees. Wijn moet gedronken worden….van liggen wordt die lui, volgens de Portugees.

* Regio Lissabon: Dit gebied heeft een maritiem klimaat en is gesitueerd op kalksteen. Uit de streek Alenquer komt de best bekende DOC. Veel body, mooi in zijn tannines en hout gerijpt.

Het gaat te ver om alle wijnen te becommentariëren. Er zaten heerlijke wijnen bij. Smaken blijven gelukkig altijd verschillen.

We hebben een gezellige en leerzame avond gehad.

Lia Vriens.

Wijnkeuring wit:

Dit jaar was het de beurt aan de witte wijnen en ciders. Onze voorzitter roept ons regelmatig op om van onze beste wijntjes een fles weg te zetten voor de keuring, maar in ieder geval bij ons is dat toch vaak een zaak van vlak van tevoren de wijntjes kiezen. En dan nog zorgen voor een geschikte fles - afijn, we hebben er van geleerd en houden nu een speciaal hoekje vrij met geschikte flessen en nemen ons (opnieuw) voor om inderdaad steeds een fles te reserveren.

Toch iets in kunnen leveren op vrijdagavond. De oogst aan flessen was dit jaar iets kleiner dan voorgaande jaren (dat heb je als enkele grote producenten niet kunnen komen - dus volgend jaar ...), maar de keurmeesters hadden toch maar liefst 76 flessen om te beoordelen. De hele zaterdag zijn ze daar druk mee geweest en alles is goed verlopen. Wat opviel is dat het aantal druivenwijnen in opmars is ten opzichte van de vruchtenwijnen. (35 druif, 38 vrucht). Volgens de keurmeesters waren vijf wijnen voor de verkeerde klasse ingeleverd.

En toen kwam de spannende zaterdagavond: hoeveel prijzen zouden er worden uitgedeeld, en aan wie? Eerst wat strenge woorden: de kwaliteit viel dit jaar een beetje tegen. Algemeen punt: ze waren wat aan de zure kant. Er zijn dan ook geen eerste prijzen uitgereikt. Daar zijn 85 punten voor nodig, en dat is dit jaar niet gehaald. Bij de beginners is dat wel gelukt. Die hebben 80 punten nodig om officiele wedstrijdpunten te kunnen krijgen. In het overzicht hieronder staan alle uitslagen. Alle prijs- en bekerwinnaars gefeliciteerd!

Voor het eerst was een van de keurmeesters ook een deel van de avond aanwezig. Hij had een aantal nuttige tips voor ons, zoals: pluk je druiven pas bij een suikergehalte van 1085. Dat kon prima bij de mooie zomer die we hebben gehad. En de tip om toch echt de voorgeschreven hoeveelheid sulfiet te gebruiken. Als de wijnen dan ook nog voldoende zuur en alcohol bevatten kun je ze dan prima een aantal jaar bewaren. De keurmeester vond het heel leuk dat zoveel mensen hem na afloop nog vragen kwamen stellen. Het laat zien dat we allemaal graag willen leren hoe we nog betere wijnen maken.

En na de uitslagen begint het grote proeven: alle flessen komen op tafel en iedereen proeft elkaars wijnen. Met de keuringsrapporten erbij was dat weer een mooie gelegenheid om beter te leren snappen wat nu met bepaalde beoordelingen wordt bedoeld. En het is natuurlijk heel gezellig. De hapjes waren als altijd weer perfect verzorgd door Marja Goedegebuure. En met z'n allen is alles ook zo weer aan de kant.

Hou deze nieuwsflits in de gaten voor het thema van volgend jaar. Dus: als u eigenlijk best tevreden bent over uw wijntje (of als u denkt: mwah, maar ik ben wel nieuwsgierig waar dat nu aan ligt!) - zet hem apart, zoek een geschikte fles en schuif aan!

Met vriendelijke groet, Paut Kromkamp-Struik

Uitslag keuring wit:

Hoofdgroep Beginners Druif Vrucht Prijs Punten Wie 1e 2e 2e 3e 3e 3e 3e 2e 3e 80 77 81.5

81 81 81 81 83 80 Type wijn R. Westerweele Ivan van Bouwel Wim de Moor Wim de Moor Bram Blankenburgh Droog rood Wim van Heusden Ko Nelis Wim van Heusden Wim de Moor Droog wit Droog wit Droog rood Droog wit Droog rood Medium wit Droog wit Droog wit Naam Wim de Moor Wim van Heusden R. Westerweele Ivan van Bouwel Lilian Goud Leo Kersten Jobien Stein Plaats Wedstrijdpunten Wijnpunten 1 (Beker en wisselbeker) 2 (Beker) Ko Nelis 3 (Beker) Bram Blankenburgh 4 5 6 7 8 ex aequo 8 ex aequo 9 7 5 5 5 3 2 1 1 242.5

240 235 233 80 77 156 77 77