Depressie- en somatiekgroep

Download Report

Transcript Depressie- en somatiekgroep

Patiënteninformatie

Depressie- en somatiekgroep

Depressie- en somatiekgroep

U ontvangt deze folder, omdat uit overleg met uw arts is gebleken dat u last heeft van depressieve klachten. Mogelijk zijn de klachten bij u ontstaan door een lichamelijke aandoening. In deze folder leest u over de voorgestelde aanpak, namelijk deelname aan een groepsbehandeling: de depressie- en somatiekgroep. Deze groep is gericht op mensen met depressieve klachten, eventueel in combinatie met lichamelijke klachten.

Somberheid

Iedereen voelt zich wel eens somber. Bijvoorbeeld omdat er iets tegenzit. Maar somberheid kan ook zonder aanleiding komen. Vaak gaat zo'n bui vanzelf weer over. Soms blijft deze wel erg lang aanwezig.

Mogelijk komt dit dan door een depressie.

Klachten

Sommige mensen ontwikkelen depressieve klachten vanwege een lichamelijke aandoening.

Zo’n aandoening veroorzaakt veel spanning en kan aanvoelen als ‘bedreigend’. De gevolgen van de ziekte en de behandeling geven vaak een veranderd beeld van het eigen lichaam. Soms lukt het dan minder goed om sociaal en lichamelijk goed te blijven functioneren. Dit besef kan leiden tot depressieve klachten. Andersom kan een depressie ook lichamelijke klachten veroorzaken.

De volgende (combinatie van) kenmerken kunnen wijzen op een depressie: sombere stemming; een duidelijke vermindering van interesse of plezier in activiteiten; een gevoel van waardeloosheid; slaapproblemen; veranderde eetlust; weinig energie; traagheid of onrust; concentratieproblemen; besluiteloosheid; terugkerende gedachten over de dood.

Depressie- en somatiekgroep

De manier waarop depressieve klachten zich uiten, verschilt van persoon tot persoon. Bij de een staat verdriet op de voorgrond staan en de ander is vooral boos. Ook komt het voor dat mensen vervallen in passiviteit en/of veel slapen.

Voor het verminderen van depressieve klachten kunt u terecht bij het Ziekenhuis Psychiatrisch BehandelCentrum (ZPBC). Degene die de intake doet, bekijkt samen met u of de Depressie- en somatiekgroep een passende behandeling voor u is.

Vicieuze cirkel doorbreken

Depressieve klachten leiden vaak tot een vicieuze cirkel die de klachten in stand houden of verergeren. Schematisch ziet dat er zo uit: somberheid –> afname activiteitenniveau –> negatieve gedachten -> toename somberheid en lichamelijke klachten -> verdere afname activiteitenniveau, enzovoorts. Het doel van de behandeling is deze vicieuze cirkel te doorbreken en depressieve klachten effectief te verminderen.

Behandeling

De behandeling beslaat twee dagdelen per week en duurt totaal ongeveer drie maanden. Er zijn vier wekelijks terugkerende modules waarvan het de bedoeling is dat u ze alle vier volgt. Hieronder volgt een korte omschrijving per module.

1) Cognitieve gedragstherapie (CGT):

Deze methode is een benadering van een depressie met nadruk op de dingen die mensen voelen (gevoel), denken (gedachten) en doen (gedrag). Belangrijk is om te kijken naar de situatie in het nu. Dingen uit het verleden komen wel aan de orde, maar staan niet centraal.

2) Doelenbespreking/weekplanning:

Belangrijk bij deze bespreking is het (bewust) aanbrengen van een passende structuur in uw leven. U maakt samen met uw groepsleden een weekplanning met duidelijke, haalbare en meetbare doelen en u leert prioriteiten en grenzen te stellen. 1-2

Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) U brengt balans tussen ontspannende en inspannende activiteiten uit uw dagelijkse leven (gezin, werk, huishouden, etcetera). Ook plant u acties (oefeningen) in uit andere modules. Het uitwisselen van ervaringen is een belangrijk onderdeel in deze bijeenkomst.

3 en 4) Psychomotorische therapie (PMT)

Klachten zoals pijn, somberheid, prikkelbaarheid of angsten hebben ook een lichamelijke kant.

Daarom richt een psychomotorisch therapeut zich speciaal op wat uw lichaam aangeeft: lichamelijke spanningen, lichaamstaal, lichaamshouding, uw manier van bewegen, ademhaling en lichaamsbeleving. Een psychomotorisch therapeut maakt gebruik van bewegingsvormen en oefeningen. Al doende leert u lichaamssignalen, gevoelens en gedragspatronen te herkennen en begrijpen, waardoor u klachten en problemen anders benadert. De PMT vindt twee keer per week plaats.

Vragen?

Heeft u nog vragen? In verband met matige telefonische bereikbaarheid kunt u ons het beste mailen via: [email protected]. Vergeet niet uw gegevens te vermelden, zodat wij kunnen reageren.

Wilt u toch liever bellen, dan is ons telefoonnummer (076) 595 15 28. www.amphia.nl

Depressie- en somatiekgroep

2-2