Transcript nieuwsbrief

NIEUWSBRIEF CM-THUISZORGCENTRUM VZW

Regionaal dienstencentrum CM Brugge

T E JONG OM

Met de slogan ‘Je bent nog te jong om out te zijn’ lanceerde CM de nieu we CM-Zorgapp. Die ondersteunt mensen in een zorgsituatie en hun man telzorgers. Je agenda beheren, activiteiten in de buurt ontdekken, be richtjes achterlaten,... de toepassing is een hulp in het dagelijkse leven. Wij testten de app voor je uit en zetten onze ervaringen op een rijtje.

De CM-Zorgapp maakt deel uit van Cubigo, een online zorgplatform dat ver schillende applicaties samenbrengt. Met die applicaties of cubes overzichte lijk verzameld in één platform, hebben mensen in een zorgsituatie, mantel zorgers en zorgverleners een hulpmiddel dat hen in het dagelijks leven een handje kan helpen. Zo heb je alles in de hand om in contact te blijven met vrienden en familie, dit zowel via smartphone, tablet als computer. Een greep uit het aanbod:

Hoe kan je met de CM-Zorgapp je sociale contacten onderhouden?

Met de kalender-cube kan je je eigen agenda beheren en delen met anderen. Verandert er iets of komt er een activiteit aan, dan krijg je een melding. Deze toepassing is ook handig als je wil dat je mantelzorger je agenda mee in de gaten houdt of er afspraken in noteert. Via de cube mijn buurt krijg je bijvoorbeeld een overzicht van activiteiten in je buurt, de uitkalender of nieuwtjes van inwo ners. Met de berichten functie kan je eenvoudig communiceren. Wanneer je een berichtje schrijft, krijgt de ontvanger een mailtje.

Hoe helpt de CM-Zorgapp je om je veiliger te voelen?

Het platform is een handige manier om met de zorgbehoevende zelf, mantelzorgers en zorgverleners te communiceren. Welke medicatie moet er ingenomen worden? Heb je een boodschap voor de ver pleegkundige nadat je bij je moeder op bezoek gegaan bent? Al die informatie kan je via de cube communicatieschrift tussen verschillende personen doorgeven. De briefjes op de koelkast zijn dus niet meer nodig. Je kunt ook videobellen met je familie of vrienden, bijvoorbeeld, via Skype. Elke werkdag tussen 10 en 12 uur kan je ook CM bereiken via videobellen. Met de cube Gezondheidlinks heb je dan weer nuttige gegevens en correcte gezondheidsinformatie meteen bij de hand.

Zorg in eigen handen: waar maakt de CM-Zorgapp het verschil?

De bestaande toepassingen kan je aanvullen met cubes die je zelf kiest. Zo kun je zelf beslissen welke cubes je wenst te gebruiken en deze overzichtelijk bijhouden. Wij vinden deze CM-Zorgapp alvast een handig instru ment!

Wil je zelf aan de slag met de CM-Zorgapp?

Surf dan naar www.cm.be/zorgapp en klik op ‘Naar de Zorgapp’. Wil je de app gebruiken op je tablet of smartphone? Download de ze dan via de app-store. Op donderdag 9 maart 2017 maken wij je graag wegwijs in het ge bruik van de CM-Zorgapp. Tijdens een kennismakingssessie van 9u30 tot 11 uur in het Hof van Watervliet, Oude Burg 27 te Brugge. Deelname is gratis, mits vooraf inschrijven. Breng gerust je laptop, tablet en smartphone mee naar deze info sessie, zo kan je meteen zelf aan de slag.

Info en inschrijving

: www.cm.be/agenda, tel 050 24 92 92 of via mail naar [email protected].

VEILIG VALLEN KAN JE LEREN!

Activiteit in het kader van de week van de valpreventie op 27 april ‘17

Een valpartij is snel gebeurd, meestal zonder grote letsels of gevolgen. Naarmate je ouder wordt, val je gemakkelijker. Een vermindering van het evenwichtsgevoel, de mobiliteit en spiersterkte kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn. Sommige ouderen hebben last van duizeligheid of een (te) lage bloeddruk of een plotse daling van de bloeddruk bij het rechtkomen, het bukken of na de maaltijd. Ook gezichtsproblemen of een slechte bril, kunnen leiden tot een val.

Wat kan men doen om een val te voorkomen?

Soms is vallen gewoon pech, maar vaak blijkt achteraf dat het te voorkomen was. Losse tapijtjes, een gladde vloer, schoenen met een gladde zool of medicijngebruik kunnen leiden tot duizeligheid en een val. Wil je graag meer weten over hoe je een val kan voorkomen of veilig kan vallen? Dan is onze infonamiddag op donderdag 27 april 2017 iets voor jou. Je kan dan deel nemen aan volgende activiteiten: 

Op gezonde voet:

advies op maat. wanneer je rechtstaat, wandelt of loopt worden de verschil lende gewrichten, spieren en pezen van je onderste ledematen zwaar belast en dra gen je voeten je doorheen de dag. Het is dus van belang om je stappers goed in de watten te leggen. Tijdens een gratis gepersonaliseerde voetscan wandel je over een meetplaat die je voeten analyseert. Op basis van die resultaten brengen we mogelij ke voetproblemen in kaart en geven de medewerkers van de CM-Thuiszorgwinkel je  vallen.

Blijf in beweging:

Lichaamsbeweging blijft de beste remedie om valpartijen te voorkomen. Je verste vigt je spieren en verbetert je evenwicht en uithoudingsvermogen. Tijdens deze infosessie geeft kinesiste Lynn Vanhaverbeke je praktische tips over hoe je in het dagelijkse leven thuis op een eenvoudige manier kan blijven bewegen. Blijven bewegen zorgt voor een belangrijke gezondheidswinst en vermindert je risico op 

Een veilige (woon)omgeving:

Het is de moeite waard om je eigen huis en tuin veilig te maken. Dat kan meestal met enkele kleine aanpassingen, zonder heel je huis overhoop te halen. Tijdens een bezoek aan onze infobeurs maak je kennis met de verschillende mogelijkheden zoals anti-slip strips, een personenalarm, handgrepen,… Wens je advies op maat? Dan kan je er een afspraak maken met de woonadviseur van de CM dienst Thuis Blijven Wonen. De woonadvi seur komt dan volgens afspraak bij jou aan huis om gericht tips en advies te geven hoe je je woning valveilig kan maken. 

Veilig vallen:

Tijdens deze workshop leert een deskundige begeleider je op een veilige manier te vallen. Via verschillende valtechnieken leer je hoe je je val kan breken. Daarnaast leert hij je ook hoe je terug zelfstandig kan op staan na een val.

Info en inschrijvingen:

De infonamiddag ‘Veilig vallen kan je leren’ gaat door op donderdag 27 april van 14 tot 16 uur in de Gezond heidsbib van het Hof Lanchals, Oude Burg 23 te Brugge. Deelname bedraagt 5 euro en geeft toegang tot alle activiteiten en een gezond drankje. Om deel te nemen aan deze activiteiten is vooraf inschrijven verplicht! Aarzel niet en schrijf je vandaag nog in want de plaatsen zijn beperkt. Inschrijven kan via www.cm.be/agenda of op tel 050 44 03 88. Organisatie: Dienst Gezondheidspromotie CM, OKRA, CM-Thuiszorgwinkel en het CM-Thuiszorgcentrum Brugge

Kies je voor osteopathie of chiropraxie?

Infonamiddag Osteopathie op 20 april 2017

De naam osteopathie stamt uit het Grieks. Letterlijk vertaald wil dit zeggen ‘ziek zijn door de beende ren’. Deze vertaling omvat echter niet alle facetten van deze geneeswijze. Het is wel zo dat alle an dere weefsels op één of andere manier met de beenderen verbonden zijn. Bij een gewijzigde toestand van de beenderen, kunnen de weefsels daar dus een rechtstreeks gevolg van ondervinden. Osteopathie is complementair aan de klassieke gezondheidszorg. De meeste mensen gaan naar een osteopaat met pijn in de spieren en gewrichten. Maar je kan er ook terecht met andere klachten. Een ostopaat behandelt de to tale mens. Hij kijkt niet alleen naar de klacht van de patiënt, maar kijkt ook naar de herkomst van de klacht. Een eerste consultatie vraagt dus de nodige tijd.

Infonamiddag chiropraxie op 27 april 2017

De term chiropraxie stamt ook uit het Grieks en betekent ‘handelen met de handen’. Centraal bij chiropraxie staat de relatie tussen de gewrich ten van de wervelkolom en ziek zijn. Een chiropractor zal proberen een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van je gezondheid en je lichaam. telkens besproken. Tijdens beide informatiesessies wordt er dieper ingegaan op de eerste consultatie en diagnosestelling. Hoe gaat men te werk en wat mag je als patiënt verwachten? Ook de wetgeving rond de erkenning, het prijskaartje en de terugbetaling wordt Deze informatiesessies zijn er in eerste instantie voor personen met een chronische ziekte. Dit is een initiatief van Samana, de dienst Gezondheidspromotie en het CM-Thuiszorgcentrum.

Info en inschrijving?

De infonamiddag rond Osteopathie gaat door op donderdag 20 april ’17. De infonamiddag rond Chiropraxie gaat door op donderdag 27 april ’17. Beiden starten om 14u00 in Hof Lanchals, Oude Burg 23 te Brugge. Kostprijs per infonamiddag: 2 € . Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan via www.cm.be/agenda, of tel 050 24 92 92.

Zorg opnemen voor je (schoon)ouders

Steun en informatie is onmisbaar

Anno 2017 zijn senioren actiever en zelfstandiger dan ooit tevoren. Op zich is het proces van ‘ouder worden’ minder zicht baar. Als kind ervaar je toch dat er één en ander veran dert met je ouders naar mate ze ouder worden. Je merkt dat een helpende hand welkom is of je wordt geconfron teerd met een grotere nood aan zorg. Als je de zorg opneemt voor je (schoon)ouders, dan ben je mantelzorger. Wie voor een ander zorgt, heeft daar voldoening van. Maar mantelzorg is soms zwaar. Mantelzorg roept vragen op. Je zoekt houvast, infor matie en een kompas om je weg te vinden in de thuiszorg. Dan is deze infoavond bedoeld voor jou. Wij starten met een getuigenis van iemand die de zorg opnam voor haar ouders en een verpleegkundige. Zij geven vanuit hun ervaring tips en aandachtspunten zoals het belang van kennis te hebben over het ziektebeeld en het omgaan met grenzen. Daarnaast krijg je een overzicht van ondersteunende dien sten in de thuiszorg en de mogelijkheid om vragen te stellen.

Info en inschrijving?

Deze infoavond gaat door op dinsdag 16 mei ’17 om 19u30 in de bovenzaal van het CM Ontmoetingscentrum, Kon. Astridlaan 2 te St.-Michiels . Inkom: 3 € . Dit is een initiatief van Samana en het CM-Thuiszorgcentrum. Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan via www.cm.be/agenda, of tel 050 24 92 92.

WORKSCHOP BEKKENBODEMTRAINING

Je bekkenbodemspieren zijn te belangrijk om te verwaarlozen. Zij kunnen wat geen enkele andere spier kan: incontinentie voorko men, je ruggengraat rechtzetten, prostaatproblemen tegengaan, pijn klachten in de onderbuik verminderen en zorgen voor betere seksuali teitsbeleving. In deze workshop leer je eenvoudige, versterkende oefeningen die je altijd en overal kan uitvoeren. Na een korte theoretische uiteenzet ting ga je meteen aan de slag onder begeleiding van een kinesithera peute. Met de brochure ‘sterke bekkenbodemspieren’ oefen je thuis gewoon verder. Beter voorkomen dan genezen, toch! Deze workshop gaat door op zaterdagnamiddag 18 februari van 14 tot 15.30 uur in het Hof Lanchals, Oude Burg 23 te Brugge. Deelname bedraagt 10 euro. CM leden ontvangen een korting van 5 euro en betalen 5 euro. Losse sportieve kledij is aangeraden.

Info en inschrijving?

Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan via www.cm.be/agenda, of bij de Dienst Gezondheidspromotie CM Brugge op tel 050 44 03 88.

AGENDA PRAATCAFES

Deze praatcafés worden gratis aangeboden. Vooraf inschrijven is niet nodig tenzij anders vermeld.

PRAATCAFE PSYCHOSE DE STEM

op

dinsdag 31 januari om 18u30

. Tijdens deze avond staan we stil bij het thema

’Wat na ons?

’ Wie zorgt er voor mijn partner, zoon of dochter die psychisch kwetsbaar is, als ik er niet meer ben? Wie zal hen helpen bij beslissingen rondom wonen, zorg, vermogen,…? Wie bewaakt hun belangen en wat zijn die belangen precies? Tijdens een panelgesprek willen we dieper stilstaan bij deze vragen. Na het pa nelgesprek is er uiteraard nog de mogelijkheid om na te praten aan de tafel. De Valkaart, A. Rodenbachstraat 42, 8020 Oostkamp

PRAATCAFE TEGEN KANKER in Torhout

met als thema ‘

De evolutie van kanker’

. Dokter Mispelaere uit AZ Sint Rembert komt meer toelichting geven over de nieuwe evoluties binnen de kankerbehandelingen. Zijn er nieuwe behandelingen? Welke? Wat is de toekomstvisie op de behandelingen bij kanker?

Donderdag 9 februari om 14 uur

in de raadzaal van het Stadhuis, Markt in Torhout. Vooraf inschrijven is verplicht!

PRAATCAFE DEMENTIE HET LABYRINT woensdag 15 februari om 19u30

in Onze Ark, St.Michielslaan 35 te St.-Michiels (Brugge). Het thema tijdens dit praatcafe is ‘ kan je er mee omgaan?

Loslaten wat dierbaar is’

. Dementie is… elke dag opnieuw kleine beetjes afscheid nemen. Hoe ervaar je dit als partner, zoon, dochter? Hoe

PRAATCAFE TEGEN KANKER in Brugge op 23 februari om 14 uur met als thema ‘Sociale voorzieningen bij kankerpatiënten’.

Annick Mathieu, sociale dienst AZ Sint Lucas Brugge, geeft u meer informatie omtrent de sociale voorzieningen voor kankerpatiënten. Dit praatcafé gaat door in LDC Ter Leyen, Kroosmeers 1 te Assebroek. Vooraf inschrijven is verplicht!

Info en inschrijvingen

: Thuiszorgcentrum, Oude Burg 23, 8000 Brugge, 050 24 92 92, [email protected]