experimenten participatiewet

Download Report

Transcript experimenten participatiewet

Collegevoorstel

Openbaar

Onderwerp

Beantwoording schriftelijke vragen van de D66-fractie over de experimenten Participatiewet

Programma

Inkomen & Armoedebestrijding

Portefeuillehouder

J. Zoetelief

Samenvatting

De D66-fractie heeft ons vragen gesteld over de experimenten die we

mogelijk gaan houden met de Participatiewet, in relatie tot de tegenprestatie in de bijstand. Met bijgevoegde brief beantwoorden wij deze vragen.

BW-nummer

Directie/afdeling, ambtenaar, telefoonnr. MO10, János Betkó, 0655419795 Datum ambtelijk voorstel 20 december 2016 Registratienummer

16.0011803

Ter besluitvorming door het college

1.

Brief aan de fractie van D66 over de experimenten Participatiewet vast te stellen.

Steller János Betkó Paraaf akkoord Datum  Alleen ter besluitvorming door het College

Besluit B&W d.d. 10 januari 2017

X Conform advies  Aanhouden  Anders, nl.

nummer: 3.4

Bestuursagenda Portefeuillehouder Paraaf akkoord Datum Collegevoorstel beantwoording vragen D66 experimenten (2)

Collegevoorstel

Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling Aan de fractie van D66 t.a.v. dhr. P. van Megen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon Telefax 14024 (024) 323 59 92 E-mail [email protected] Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum Ons kenmerk MO10/ 16.0011802 Contactpersoon János Betkó Onderwerp Datum uw brief Direct telefoonnummer Beantwoording vragen D66 experimenten Participatiewet 17 november 2016 0655419795 Geachte heer van Megen, In deze brief geven wij antwoord op uw vragen over de experimenten Participatiewet, in relatie tot de tegenprestatie.

1) Is het college op de hoogte van het bovenstaande voornemen van de staatssecretaris?

1

Ja

2) Wat betekent dit, in de ogen van het college, voor de experimenteerruimte voor de gemeente Nijmegen in het algemeen en de uitvoering van de bovengenoemde motie in het bijzonder?

Dit heeft geen betekenis voor ons, wat betreft de experimenten Participatiewet waarvan we overwegen er aan mee te doen. Uit een voorlichtingsbijeenkomst van het ministerie bleek dat getoetst wordt in hoeverre gemeenten hun verordeningen op orde hebben. Dat heeft onze gemeente, inclusief de verordening van de tegenprestatie. Het is correct dat we in de uitvoering nog niet ver gevorderd zijn met het opleggen van tegenprestaties, maar dat heeft te maken met de prioritering. Het nieuwe BUIG-verdeelmodel en de maatregelen om ons tekort terug te dringen hebben veel van onze capaciteit op het onderdeel Inkomen gevergd. 1 De vragen verwijzen naar een voornemen van staatssecretaris Klijnsma om gemeenten die geen tegenprestatie hebben, conform de Participatiewet, uit te sluiten van deelname aan de experimenten. www.nijmegen.nl Brief fractie D66 experimenten Participatiewet

Gemeente Nijmegen

Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling Vervolgvel 1

3) Wat is op dit moment de status van de uitvoering van de motie; met andere woorden: hoe ver is het college met het ten uitvoer brengen ervan en wat is de status op de afzonderlijke onderdelen?

De gemeenteraad heeft twee moties aangenomen, ‘Experimenteer met vertrouwen’ en ‘Experimenteer met vertrouwen 2’. Aan beide moties is uitvoering gegeven, voor zover dat mogelijk was. Voor de uitvoering van deze experimenten zijn we afhankelijk van het ministerie van SZW dat een Algemene Maatregel van Bestuur op moet stellen, voordat we een aanvraag kunnen doen om te mogen experimenteren. Deze (concept)AMvB is pas een klein jaar na aanname van de Nijmeegse moties gepubliceerd, op 30 september jongstleden. Op het moment van schrijven is het nog niet zeker dat de AMvB blijft zoals hij is. We hebben u eerder geïnformeerd over de voortgang van dit traject, onder andere in een raadsvoorstel (februari 2016) en een raadsbrief (oktober 2016). Wij hebben momenteel contact met zowel het ministerie als andere gemeenten over de mogelijkheden. Ook hebben we informatie ingewonnen bij de Cliëntenraad, en hebben we onder alle bijstandsgerechtigden een vragenlijst uitgezet, om te kijken of de bijstandsgerechtigden van Nijmegen op dit soort experimenten zitten te wachten. Op het moment van schrijven worden de resultaten van de vragenlijst nog geanalyseerd. We zullen kijken of we op basis van de mogelijkheden die de AMvB biedt, de input van onze bijstandsgerechtigden en de kansen die we zelf zien, een experiment op kunnen zetten dat recht doet aan de wensen van de raad, zoals verwoord in de aangenomen moties.

4) Is het college bereid om opnieuw te kijken naar het invoeren van een bepaalde vorm van tegenprestatie als dit daadwerkelijk een obstakel blijkt te zijn voor het starten van experimenten met de bijstandsverstrekking?

Het is geen obstakel voor de experimenten, dus dit is niet aan de orde. Wij streven er naar om u begin 2017 verder te informeren over de voortgang van dit traject. Hoogachtend, college van Burgemeester en Wethouders van Nijmegen, De Burgemeester, De Gemeentesecretaris, drs. H.M.F. Bruls mr. drs. A.H. van Hout www.nijmegen.nl Brief fractie D66 experimenten Participatiewet

class.m.· Betreft: schriftelijke vragen confmm artikel39 reglement van orde Onderwerp: Experimenten met bijstand in combinatie met tegenprestatie Geacht college, In november 2015 heeft de Raad de motie "Experimenteer met vertrouwen" aangenomen. Daarin wordt u onder meer opgeroepen om een experiment te starten met de manier waarop bijstand verstrekt wordt in Nijmegen. Daarnaast wordt in de motie opgeroepen om aan te sluiten bij het overleg dat andere gemeenten met staatssecretaris Klijnsma over dergelijke experimenten hebben gestart. Op 30 september van dit jaar heeft de staatssecretaris een voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd waarin experimenten, onder voorwaarden, inderdaad worden toegestaan. Op 15 november jongstleden stond in NRC Next een artikel waarin de volgende tekst staat: "Gemeenten die hun werklozen niet verplichten een tegenprestatie te leveren in ruil voor hun uitkering, worden daar binnenkort door staatssecretaris Jetta Klij'nsma (Sociale Zaken, PvdA) op een bijzondere wijze voor gestraft: ze mogen niet meedoen aan proefProjecten met bijstandsgerechtigden" Aangezien Nijmegen een gemeente is waar werklozen niet of nauwelijks gevraagd wordt een tegenprestatie te leveren voor hun uitkering roept de passage uit NRC Next bij de fractie van D66 in dit kader de nodige vragen op. Het gaat om de volgende vragen: 1) Is het college op de hoogte van het bovenstaande voornemen van de staatssecretaris? 2) Wat betekent dit, in de ogen van het college, voor de experimenteerruimte voor de gemeente Nijmegen in het algemeen en de uitvoering van de bovengenoemde motie in het bijzonder? 3) Wat is op dit moment de status van de uitvoering van de motie; met andere woorden: hoe ver is het college met het ten uitvoer brengen ervan en wat is de status op de afzonderlijke onderdelen? 4) Is het college bereid om opnieuw te kijken naar het invoeren van een bepaalde vorm van tegenprestatie als dit daadwerkelijk een obstakel blijkt te zijn voor het starten van experimenten met de bijstandsverstrekking? In afwachting van uw antwoord, hoogachtend, Pieter van Megen emeerlteJ.·aa