t Informantje 9

Download Report

Transcript t Informantje 9

Informantje 9 11-1-2017 Jaargang 2016-2017

Predikant Swildensstraat 35 5421 VA Gemert tel. 0492-361419 [email protected] www.kcsamenstroom.nl

Inhoud

Inhoud .............................................................................................. 1 Berichten voor het hele kindcentrum .............................................. 1

Berichten kinderopvang ................................................................... 3

Berichten school ............................................................................... 4 Personele zaken ........................... 4

Berichten uit de groepen ............. 5 Groepen 1 en 2 ............................ 5

Groepen 3 .................................... 6

Groepen 6 .................................... 8 Groepen 8 .................................... 8 Berichten van derden ....................................................................... 8

Berichten voor het hele kindcentrum

Allereerst wensen wij alle kinderen, ouders, verzorgers en betrokkenen van ons kindcentrum een heel gelukkig, gezond en voorspoedig 2017 toe. We hopen dat iedereen heeft kunnen genieten van fijne feestdagen en een welverdiende vakantie. Het nieuwe jaar, 2017, is begonnen en er staan weer vele uitdagingen te wachten voor het kindcentrum. De vergunningen voor de unit zijn nu definitief afgegeven en als het weer mee zit kunnen we alles volgens de planning uitvoeren die we u in het vorige Informantje hebben laten weten. Sinds 2016 zijn Zicht PO en Fides kinderopvang een organisatie met 1 bestuur. Een bestuur en twee namen is verwarrend. Vandaar dat op de nieuwjaarsreceptie van woensdag 18 januari voor de medewerkers van Zicht en Fides de nieuwe naam en het nieuwe logo van de gezamenlijke stichting zal worden onthuld. Dit zal gepaard gaan met een promofilm en deze film is in zijn geheel opgenomen op kindcentrum de Samenstroom. Veel medewerkers, ouders en kinderen hebben hun medewerking verleend

en wij zijn zeer benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. Het filmpje zullen we ook zeker daarna op onze website gaan plaatsen. Een werkgroep is binnen school ook druk bezig om te kijken hoe we de communicatie via social media e.d. kunnen verbeteren. Dit zal ertoe gaan leiden dat het Informantje een andere opzet en layout zullen gaan krijgen. Nog een paar weken geduld en we kunnen u het resultaat gaan tonen. Deze week is de laatste hand gelegd aan de afronding van de werkzaamheden aan de Predikant Swildensstraat. Vanaf de parkeerplaats in de Predikant Swildensstraat loopt nu een mooi pad met klinkers naar de speelplaats van kindcentrum de Samenstroom. Derhalve dus graag gebruik hiervan maken en niet door de natuurspeeltuin lopen. De Kiss & Ride strook is net voor de kerstvakantie feestelijk geopend. Nogmaals het verzoek om uw kind alleen te laten uitstappen op de strook en daarna meteen weer door te rijden. De kinderen kunnen via het nieuw aangelegde pad naar de speelplaats toe lopen. Ook niet kort parkeren voor ouders/verzorgers die kinderen naar Peuterwerk of de Dagopvang willen brengen. Daarvoor zijn er de parkeerterreinen in de Predikant Swildensstaat en Pastoor Attendorenstraat.

Vieringen 2017

In het begin van het schooljaar is u gemeld, dat we bezig zijn om een andere vorm te vinden voor de vieringen binnen onze school. Vorig jaar hebben we gemerkt dat een viering met alle kinderen van groep 1 t/m 8 toch niet helemaal verliep zoals we graag gezien zouden hebben. We zijn met te veel kinderen en ouders om de viering die sfeer te geven die we graag willen. De werkgroep “vieringen” heeft er diverse keren over gesproken hoe we dit anders vorm kunnen gaan geven. De plannen worden steeds duidelijker en er moeten nu vooral nog wat kleine puntjes uitgewerkt worden. Het is inmiddels wel duidelijk dat de vieringen met de verschillende bouwen gaan plaatsvinden. Dus groep 1 en 2 , groep 3,4 en 5 en groep 6, 7 en 8 . Dit is ook in samenspraak gegaan met de buitenschoolse opvang. Ze willen de ruimte in de aula graag anders in gaan delen, zodat de kinderen van de BSO meer hun eigen plekje krijgen. Van deze andere indeling, kunnen wij ook gaan profiteren bij onze vieringen. We willen gaan starten in februari. Hoe de precieze indelingen precies gaan worden en een verdere uitleg, krijgen jullie zo snel mogelijk. Zo gauw onze plannen en ideeën helemaal klaar zijn, horen jullie weer van ons. Aan het einde van het schooljaar evalueren we en kijken we of deze nieuwe opzet geslaagd is. Ook bekijken we of de doelen van onze vieringen weer meer naar voren zijn gekomen. Werkgroep vieringen.

Kerstwensboom

Wat een prachtig resultaat al deze cadeautjes rond de kerstboom! Dank voor jullie inzet!

Ouderavond voor ouders van 0-6 jarigen.

'Kleuterbrein volstoppen met lesstof levert stressklachten op'.

Noteer alvast op uw kalender: woensdagavond 10 mei 2017 om 19:45 uur zal Hanneke Poot spreken een brief om u op te geven. in de grote aula. Zij is kinderfysiotherapeute, psychomotorisch remedial teacher en docente. T.z.t ontvangt u meer informatie via ’t Informantje en middels

Berichten kinderopvang

Allereerst voor iedereen de beste wensen voor 2017. Dat het een mooi jaar mag worden, met veel speelmomenten. We zijn op de opvang gewoon open geweest in de schoolvakantie. En zijn alweer enthousiast begonnen met het nieuwe thema. We hebben van onze gezellige open haard een aquarium voor de vissen van het nieuwe thema gemaakt. Het thema dat centraal staat in de nationale voorleesdagen. “de kleine walvis”. We zijn dit jaar dus begonnen in de onder water wereld. Het is een heel nieuw thema en we hebben er veel zin in.

Verder willen we aan de ouders vragen die nog niet zijn aangemeld bij klasbord om dit alsnog te doen. De inlogcode is eventueel te verkrijgen bij de leidsters van de eigen groep.

Berichten school

Personele zaken

Juffrouw Marieke is op 20 december bevallen van een gezonde dochter met de mooie naam Isabeau. Namens alle kinderen, ouders en medewerkers van kindcentrum de Samenstroom feliciteren wij Twan en haar met de geboorte van hun kind.

Vieringen 2017

In het begin van het schooljaar is u gemeld, dat we bezig zijn om een andere vorm te vinden voor de vieringen binnen onze school. Vorig jaar hebben we gemerkt dat een viering met alle kinderen van groep 1 t/m 8 toch niet helemaal verliep zoals we graag gezien zouden hebben. We zijn met te veel kinderen en ouders om de viering die sfeer te geven die we graag willen. De werkgroep “vieringen” heeft er diverse keren over gesproken hoe we dit anders vorm kunnen gaan geven. De plannen worden steeds duidelijker en er moeten nu vooral nog wat kleine puntjes uitgewerkt worden. Het is inmiddels wel duidelijk dat de vieringen met de verschillende bouwen gaan plaatsvinden. Dus groep 1 en 2 , groep 3,4 en 5 en groep 6, 7 en 8 . Dit is ook in samenspraak gegaan met de buitenschoolse opvang. Ze willen de ruimte in de aula graag anders in gaan delen, zodat de kinderen van de bso meer hun eigen plekje krijgen. Van deze andere indeling, kunnen wij ook gaan profiteren bij onze vieringen. We willen gaan starten in februari. Hoe de indelingen precies gaan worden en een verdere uitleg, krijgen jullie zo snel mogelijk. Zo gauw onze plannen en ideeën helemaal klaar zijn, horen jullie weer van ons. Aan het einde van het schooljaar evalueren we en kijken we of deze nieuwe opzet geslaagd is. Ook bekijken we of de doelen van onze vieringen weer meer naar voren zijn gekomen. De werkgroep vieringen.

Berichten uit de groepen Groepen 1 en 2

Welkom

Na de kerstvakantie is Matthijs Rooijackers gestart in groep 1a en Floris van Summeren in groep 1B. In groep 1C zijn Aivy Slegers, Deena van Rooij en Féline Metsers begonnen. Wij wensen hen een fijne tijd op onze school!

Thema ‘Communicatie en de nationale voorleesdagen 2017’

In de groepen gaan we ons bezighouden met praten, lezen, zingen en spelen over allerlei dingen die met boeken, schrijven, spreken en luisteren te maken hebben. Welke boeken lees jij graag? Hoe verstuur je een pakketje? Hoe lees je een boek? Het kan zijn dat er in de groep van uw kind een bibliotheek gemaakt gaat worden. Op vele diverse manieren kunnen we met dit thema aan de slag. Letters kom je overal tegen? Zowel binnen als buiten. Op straatnaamborden, auto’s, reclameborden, verkeersborden. Vandaar dat we ook de link naar de nationale voorleesdagen 2017 gaan maken i.s.m. peuterwerk en kinderopvang. Het prentenboek ‘De Kleine Walvis’ wordt behandeld in alle groepen.

Cito-toetsen

Een toets is een momentopname. Wij houden er rekening mee dat de ontwikkeling van jonge kinderen sprongsgewijs verloopt. Wat vandaag nog niet beheerst wordt, is volgende week geen probleem, maar andersom komt ook voor. De groepen 1 maken een taaltoets en de groepen 2 maken een taal- en rekentoets. In de toets Taal voor Kleuters worden aspecten van de taalontwikkeling en de beginnende geletterdheid behandeld: - Onder taalontwikkeling wordt verstaan het herkennen van begrippen en het begrijpen van korte gesproken teksten. - Beginnende geletterdheid (voor groep 2) gaat over het letten op vormen en klanken van woorden. In de toets Rekenen voor Kleuters worden aspecten van de rekenontwikkeling behandeld: - Getalbegrip is het herkennen van verschillende functies van getallen in de dagelijkse werkelijkheid en het ordenen, tellen en schatten van kleine hoeveelheden. - Meten heeft betrekking op lengte, gewicht, inhoud en tijd. - Meetkunde gaat over het begrijpen van de ruimte en kunnen oriënteren, construeren en opereren met vormen en figuren.

Tijdens de voortgangsgesprekken in februari worden de toetsen toegelicht aan u en kunt u ze inzien.

Voorbereidend schrijven groepen 2

In groep 3 leert een kind écht schrijven. Schrijven ondersteunt het leren lezen. In de groepen 2 wordt hier de basis voor gelegd. Met behulp van allerlei oefeningen kan de fijne motoriek ontwikkeld en verfijnd worden. Deze fijne motoriek is erg belangrijk voor het latere échte schrijven. Er is eerst aandacht voor

een goede zit- en schrijfhouding

. We proberen een houding aan te leren waarbij je stevig zit, goed zicht hebt op wat je schrijft en geen kramp ontwikkelt in armen en/of rug zorgt ervoor dat je het schrijven op een ontspannen manier lang kan volhouden. Vervolgens is er de aandacht voor

één pengreep

die centraal staat. Zoals op de afbeelding hiernaast. Gelieve thuis hier ook aandacht aan te besteden. Tot aan de carnavalsvakantie gaan we de 8 schrijfvormen uitvoeren. Elke week een andere: 1.

Punt + uitschietbeweging 2.

3.

4.

5.

Streepje (omlaag, opzij, schuin omhoog) Linksdraaiend rondje en linksdraaiende spiraal Rechtsdraaiend rondje en rechtsdraaiende spiraal De krul en kommetjes 6.

7.

De rol en boogjes Golfje en een schuin golfje 8.

Kartel en schuine kartel Al deze schrijfvormen met hun begrippen worden zo benoemd en komen terug in het schrijven van de cijfers en letters die na de carnavalsvakantie aan bod zullen komen. Ook in groep 3 gebruiken de leerkrachten deze begrippen. Hiermee hopen we een mooie aansluiting te maken.

Groepen 3

Wat was het lekker om twee weken vakantie te hebben! We zijn weer goed gestart na de vakantie en kunnen er weer tegen.

Thema kern 6: Verhalen in je buik

Het verhaal bij deze kern, ‘De alfapet’, gaat over een droom van de opa van kim. Een droom waarin letters woorden worden en zelfs hele verhalen! De kinderen gaan ook zelf verhalen verzinnen en vertellen. Ze leren de betekenis van woorden en uitdrukkingen als: ‘je iets voorstellen’, ‘ongelooflijk’, ‘het thema’ en de ‘werkelijkheid’.

Letters en woorden lezen in kern 6

De letters g, au, ui, f en ei worden geleerd. Dit zijn de laatste letters die dit schooljaar aan bod komen. De letters ‘ui’ en ‘ei’ worden nog wel eens verkeerd geschreven. We leren de kinderen daarvoor geheugensteuntjes aan: bij de ‘ui’ komt eerst de ui (de kinderen maken met hun linkerhand de vorm van een ui die lijkt op de vorm van de letter ‘u’) en daarnaast ligt het mesje (de kinderen strekken hun rechterhand en draaien de handpalm naar links; zo ontstaat de ‘i’). Bij de ‘ei’ krijg je eerst het ei (de ‘e’) en dan het lepeltje (de ‘i’). De kinderen die werken met zon-materialen leren de volgende woordtypen lezen:  tweelettergrepige woorden die eindigen op ‘en’, ‘er’ en ‘el’, zoals: bloemen, vlinder, sleutel;  tweelettergrepige woorden met in het midden ‘ng’, ‘nk’ of ‘ch’, zoals: jongen, planken, lachen;  tweelettergrepige woorden die beginnen met ‘be’, ‘ge’ of ‘ver, zoals: betaal, gezien, verkeer;  eenlettergrepige woorden met ‘eeuw’ of ‘ieuw’, zoals: leeuw, nieuw;  tweelettergrepige woorden met ‘eeuw’ of ‘ieuw’, zoals: sneeuwman, kieuwen.

Informatieavond voortgezet lezen

Afgelopen maandag heeft u een email gehad over de extra ouderavond op maandag 16 januari, van 19.00 uur tot ong. 20.00 uur. We gaan het dan vooral hebben over:  het voorkomen van leesmoeilijkheden,  de manier waarop we in de klas bezig zijn met lezen,  hoe wij het leesproces bewaken  tips voor het lezen met uw kind thuis. Wilt u a.u.b. z.s.m. doorgeven (als dit nog niet gedaan is) of u komt en met hoeveel personen.

Letterfeest 3 februari

Afgelopen maandag heeft u een email gehad over het letterfeest wat we op vrijdag 3 februari in de klas willen vieren. Wilt u aub zsm doorgeven (als dit nog niet gedaan is) of u komt en met hoeveel personen.

Cito-toetsen

Vanaf volgende week gaan we ook in de groepen 3 starten met de Cito M toetsen. Deze worden verdeeld over twee weken. De volgende vakgebieden worden hierbij getoetst: - Rekenen - Spelling - Technisch lezen

Groepen 6

We hebben in de groepen 6 een fijne start gemaakt na de vakantie. Het was weer even wennen naar 2 heerlijke weken vakantie maar nu kunnen we er weer tegenaan.

Cito-toetsen

Vanaf volgende week gaan we ook in de groepen 6 starten met de Cito M toetsen. Deze worden verdeeld over twee weken. De volgende vakgebieden worden hierbij getoetst: - Rekenen - Spelling - Begrijpend lezen - Technisch lezen

Groepen 8

Voorleeswedstrijd Gemeente

Gemert-Bakel

:

16 januari

9.30 -11.30 uur in de Eendracht in Gemert Berichten van derden

Bedplassen, daar wil je toch vanaf!

Informatieavond GGD

's Ochtends of 's nachts natte lakens, niet durven logeren bij vriendjes, de vakantie of een schoolkamp dat in het water belandt. Daar wil je toch vanaf, als kind én als ouder! Daarom organiseert de GGD Brabant-Zuidoost op dinsdag 7 februari een informatieavond voor ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd die regelmatig in bed plassen.

Zindelijk worden is een leer- en rijpingsproces, dat bij ieder kind in zijn eigen tempo plaatsvindt. De meeste kinderen zijn tussen twee en vijf jaar zindelijk. Ongeveer honderdduizend kinderen in Nederland plassen nog in bed. Deze kinderen doen dit niet met opzet. Ze vinden het zelf meestal verschrikkelijk en schamen zich ervoor.

Heel vaak is een kind moeilijk wakker te krijgen. Bedplassen is een onbewust verkeerd aangeleerde gewoonte, die u samen met uw kind kunt veranderen. De GGD Brabant-Zuidoost organiseert in samenwerking met gastsprekers van gespecialiseerde ziekenhuispoli’s informatieavonden over bedplassen. Op deze avond krijgt u achtergrondinformatie over dit probleem. Ook bespreken zij uitgebreid de verschillende manieren en praktische tips om het bedplassen aan te pakken. U bent van harte welkom op dinsdag 7 februari in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. Vanaf 19.45 uur is de inloop en om 20.00 uur start de avond, die tot ongeveer 22.00 uur duurt. De kosten voor deze avond, inclusief het informatiemateriaal, zijn 3 euro. Aanmelden Wilt u de informatieavond bijwonen? Meld u dan aan via de website van de GGD Brabant-Zuidoost www.ggdbzo.nl. Hier vindt u ook meer informatie over bedplassen. Voor vragen kunt u terecht bij de sector Jeugdgezondheidszorg van de GGD Brabant-Zuidoost via telefoonnummer 088 0031 422.