1. RV Plan van aanpak - Herindeling Westerkwartier

Download Report

Transcript 1. RV Plan van aanpak - Herindeling Westerkwartier

AAN: GEMEENTERAAD.

Raadsvergadering d.d. 16 januari 2017 Agendapunt 7b Onderwerp :

Plan van aanpak herindeling gemeente Westerkwartier

Doel raadsvoorstel

Het vaststellen van het Plan van aanpak voor de herindeling in het Westerkwartier.

Aanleiding / vraagstelling

De raden hebben in november 2015 besloten tot een herindeling per 1 januari 2019. Parallel aan dit voorstel ligt het Herindelingsontwerp voor. Na vaststelling van het Herindelingsontwerp wordt gebouwd aan een nieuwe gemeente en een nieuwe (bestuurlijke en ambtelijk) organisatie. Dat vraagt om een gedegen Plan van aanpak, waarin ingegaan wordt op rollen en verantwoordelijkheden, wat er op ons afkomt en welke planning daar aanhangt. Dat Plan van aanpak wordt u hierbij ter vaststelling aangeboden.

Inhoudelijke tekst / achtergronden / uitleg van het raadsvoorstel

De basis voor het Plan van aanpak ligt in de strategische visie van het Herindelingsontwerp. Deze visie met daarin het DNA voor de nieuwe gemeente, is onze bouwtekening voor het verdere herindelingsproces. Naast een goede tekening is er ook behoefte aan een goed bouwplan, dat laat zien welke concrete producten we realiseren en wie daarbij op welk moment betrokken is. Voor een groot deel is het Plan van aanpak een organisatievraagstuk. Welke ambtelijke werkgroepen worden er op welk moment waarvoor ingezet. Alhoewel het plan met name een organisatieplan is, kent het plan ook een nadrukkelijke raads component. Er zijn onderwerpen die zowel een organisatorische als een bestuurlijk/politieke component kennen. Deze worden door alle betrokken partijen behandeld (organisaties, stuurgroep, colleges, raadsgroep, raden). Tenslotte zijn er onderwerpen die tot het exclusieve domein van de raden behoren. Deze onderdelen zijn in het werkplan Griffie, dat als bijlage bij het Plan van aanpak is gevoegd aan u voorgelegd. Specifiek wordt aan de raden gevraagd in te stemmen met de wijze van financiering van de voorbereidingskosten op de gemeentelijke herindeling, zoals in hoofdstuk 5 van het Plan van aanpak is voorgesteld. De griffiers zijn bij de totstandkoming van het Plan van aanpak betrokken.

Procedure en planning

Het Plan van aanpak is naar de Raadsgroep Herindeling en naar de Voorbereidingscommissie Westerkwartier (voorloper van een Bijzondere OndernemingsRaad) gestuurd. De bespreking in de Raadsgroep Herindeling op 8 september 2016 en het advies van de Voorbereidingscommissie hebben wij betrokken bij de aanpassing van het Herindelingsontwerp. Voorts is het Plan van aanpak aangepast aan de resultaten van de raadpleging onder de inwoners van

het Middag Humsterland. Besloten is om het Plan van Aanpak parallel aan het Herindelingsontwerp te bespreken (in december) en vast te stellen (in januari).

Communicatie

Het Plan van aanpak is voornamelijk een interne aangelegenheid. Daarom zal vooral intern over het plan worden gecommuniceerd.

Burgerparticipatie

Vanwege het interne karakter van het document worden geen activiteiten omtrent burgerparticipatie ondernomen op dit punt.

Financiƫle consequenties

In het Plan van aanpak komen de kosten voor het herindelingsproces aan de orde. De kosten zijn vooralsnog indicatief. Wel wordt gevraagd in te stemmen met de evenredige verdeling van de kosten tussen de gemeenten en de frictiekostenvergoeding 2018 die van het Rijk wordt ontvangen hiervoor te reserveren.

Bijlagen:

1.

Plan van aanpak

Dictum:

Wij stellen u voor het Plan van aanpak vast te stellen. Burgemeester en wethouders van de gemeente Zuidhorn, de secretaris, de burgemeester, (H.J. Koning) (L.K. Swart)