in het hoofd van - Klim- en Bergsportfederatie

Download Report

Transcript in het hoofd van - Klim- en Bergsportfederatie

36

TEKST: PLEUN VAN LOOIJ

/in het hoofd van ...

Sala

Boulbahaiem

Sala Boulbahaiem is een zeer gepassioneerde klimmer. Hij is vooral bezig met speedklimmen maar daarnaast doet hij ook aan lengteklimmen. Omdat Sala veel klim- en wedstrijdervaring heeft, leek hij mij een geschikte persoon om te interviewen voor de nodige tips en tricks op klim- en trainingsvlak.

KBF: Wat heeft je aangespoord om te gaan klimmen?

Sala: Mijn hele leven lang voel ik al de drang om te klimmen en overal op te klauteren. In het vierde studiejaar – bijvoorbeeld - heb ik het schoolgebouw van vier verdiepingen hoog beklommen om een bal van het dak te halen (met een week schorsing als gevolg). Toen we tijdens een schooluitstap gingen klimmen, ben ik in de hal blijven hangen en heb ik van klimmen mijn passie gemaakt.

KBF: Hoe til jij je klimmen naar een hoger niveau?

Sala: Wel, het is zoals bij iedere sport: “Hoe meer tijd je in iets investeert, hoe meer rendement je eruit haalt”. Ikzelf doe aan sportspecifieke training (spieroefeningen, plyometrische training en vormspanningsoefeningen). Wanneer ik een wedstrijd plan, leg ik één jaar vooraf al mijn trainingen vast. Ik leef naar de wedstrijd toe zodat ik op dat moment kan pieken. Mijn schema bestaat uit twee keer speedklimmen per week, twee keer per week lengteklimmen en om de twee dagen ga ik vijf kilometer lopen. Om te verbeteren heb je vooral veel uithouding nodig en voor mij is antagonisttraining essentieel. Verder moet je proberen jezelf ervan te overtuigen dat je alles kan. Dit is ook een kwestie van hoe je door het leven gaat. Je moet er voor jezelf proberen het meeste uit te halen.

indoorklimmen

/in het hoofd van ...

Sala

Boulbahaiem

fotos: © Kees van Looij

KBF: Volg je een speciaal voedingspatroon?

Sala: Ik eet veel kruiden zoals bijvoorbeeld maretak. Deze zorgen voor flexibiliteit, geven je kracht en voorkomen blessures. Verder snoep en drink ik zo weinig mogelijk en vermijd brood. Als ik een wedstrijd in het vooruitzicht heb, kan ik me goed aan dit voedingspatroon houden. Het vergt discipline maar aangezien je een doel voor ogen hebt, is dat het enige wat telt. Voor het Belgisch kampioenschap heb ik drie à vier maanden niet gesnoept, niet gedronken en uiteindelijk glansrijk gewonnen. Dat is dan een enorme beloning. Het is heel belangrijk om regelmatig te eten. Stevig ontbijten, twee uur later een tussendoortje eten (bvb. twee happen pasta met pesto), twee uur later weer een stevige maaltijd, twee uur later weer een tussendoortje. Je moet vooral voorkomen dat je een hongergevoel hebt, want dan gaat je lichaam het eerste wat je eet als vet opslaan. Daarnaast eet ik enkel natuurlijke suikers en geen geraffineerde suikers. Natuurlijke suikers hebben zelf een afbraakmechanisme waardoor je lichaam geen belangrijke stoffen moet investeren om de suikers af te breken. Gewone witte suiker kan je als mens niet afbreken. Hiervoor moeten wij zelf mineralen en belangrijke stoffen investeren waardoor ons lichaam zwakker wordt (kraakbeen, lever, …).

“HOE MEER TIJD JE IN IETS INVESTEERT, HOE MEER RENDEMENT JE ER UIT HAALT...”

KBF: Hoe ga je om met tegenslagen?

Sala: Ik vind het heel moeilijk om met tegenslagen om te gaan. Na een tegenvallende wedstrijd train ik gewoon door…

KBF: Heb je een nepaalde mentale voorbereiding

Sala: Wel, ik ben een heel bijgelovige persoon. De rituelen waar ik kracht uit put variëren van moment tot moment. Ik kijk bijvoorbeeld naar superhelden zoals master Yoda of de Hulk om mezelf ervan te overtuigen dat ik ook zo sterk kan zijn. Ik heb geen idolen uit de klimwereld zelf. Een idool is gewoon een fictief beeld. Zo wil ik zelf ook niet bekeken worden, ik wil geen afstand creëren tussen mezelf en de mensen waarmee ik klim.

Mijn mentale voorbereiding voor een wedstrijd is dat ik vroeg ga slapen en de route keer op keer in mijn hoofd overloop. 37

noot redactie

KBF: Wanneer kwam je er achter dat je een voorkeur voor speedklimmen had, en waarom heb je die voorkeur?

Sala: In 1990 zag ik voor het eerst speedklimmen op televisie in Amerika. Ik zag de kandidaten klimmen en dacht bij mezelf: “Dit kan ik sneller”. Maar speedklimmen was toch nog vrij onbekend in België. Later heeft Jack Collaer (clubminister CAB) mij de kans gegeven om mee te doen aan het WK. De eerste keer dat ik meedeed, was in 2003. Ik werd elfde, Jack was heel tevreden over mijn prestatie maar zelf ging ik niet blij naar huis.

Tijdens wedstrijden heb ik vooral last van stress. Meestal klim ik beter tijdens trainingen dan tijdens wedstrijden. Omwille van de stress die ik heb, kan ik mezelf niet volledig geven. Ik doe aan yoga en meditatie om me bewust te worden van mijn lichaam en even stil te staan bij het leven. Speedklimmen is gewoon mijn grootste passie. Bij lengteklimmen zit ik vier à vijf minuten te dubben in mezelf waardoor ik mezelf naar beneden haal. Bij het speedklimmen daarentegen gaat het om een heel kort tijdsbestek waardoor je minder tijd hebt om na te denken.

Ik nam in het verleden deel aan verschillende wedstrijden, meestal in het buitenland, maar het beste gevoel heb ik bij het feit dat ik tot 2 maal toe werd uitgenodigd voor de ARCO Rockmaster waar ik in 2004 een mooie zesde plaatse haalde. In 2014 werd ik dus Belgisch Kampioen Speedklimmen!

Wat is plyometrische training?

Dit is een trainingsmethode waarbij op korte tijd zo veel mogelijk kracht gegenereerd wordt via onder andere explosieve oefeningen. Plyometrische training werkt naar explosiviteit, kracht, startsnelheid, efficiëntie, wendbaarheid en spronghoogte.

Wat is antagonisttraining?

Een antagonist is een strekkende spier die tegen de beweging door een agonist inwerkt. Zo zorgt een antagonist ervoor dat een beweging afgeremd kan worden en/of terugkeert in de rustpositie. Een voorbeeld zijn de triceps en de biceps; bij het strekken van de elleboog is de triceps de agonist en de biceps de antagonist. Wanneer je de elleboog plooit, draaien de rollen om. Tijdens je training aandacht geven voor de antagonistenwerking is belangrijk om blessurevrij te sporten.. 39