Functie- en competentieprofiel 1

Download Report

Transcript Functie- en competentieprofiel 1

Cirkelcoördinator COSA

COSA Missie

De Gerechtelijk Opgelegde Hulpverlening (GOH) draagt bij tot een constructieve en herstelgerichte aanpak van criminaliteit. GOH verbindt de perspectieven van dader, slachtoffer en maatschappij om zo polariteit te overstijgen en voor iedereen groeikansen te creëren. De missie van de Cirkels van Ondersteuning, Samenwerking en Ondersteuning (COSA) is het voorko men van nieuwe slachtoffers door het bieden van een gepaste begeleiding aan zedendelinquenten (binnen COSA kernleden genoemd). Vrijwilligers en professionals dragen hieraan bij door een sociaal, ondersteunend en controlerend net werk te vormen omheen het betrokken kernlid. Hij is hierbij niet enkel de bedoeling delinquent gedrag te voorkomen, maar evenzeer het algemeen welzijn van het kernlid te verhogen. COSA gelooft in een en-en-verhaal.

Waarom deze functie?

COSA biedt een aanvullend en praktisch antwoord op de vraag naar begeleiding van deze doelgroep. Samen met de vrijwilligers en het kernlid (zij vormen samen de binnencirkel) stippelt de cirkelcoördi nator een traject uit waarin de verschillende door het kernlid geformuleerde doelstellingen omschre ven en nagestreefd worden. COSA richt zich immers op zedendelinquenten met een gemiddeld tot hoog risico op herval en een hoge nood aan ondersteuningsbehoeften. Binnen een open en vertrou wensvolle sfeer komen thema's als seksualitiet en grensoverschrijdend gedrag aan bod. Maar ook de zoektocht naar manieren om het sociaal netwerk van het kernlid uit te breiden en het werken aan de nodige sociale vaardigheden komen aan bod. Eens een doelstelling duidelijk geformuleerd is, gaat men binnen het project dit plan stap voor stap in de praktijk vertalen om zo stilaan ieders (pleger, slachtoffer en andere betrokkenen) plaats in de maatschappij te herstellen.

Plaats in de organisatie

Binnen het project COSA zijn er 3 medewerkers (1 algemene coördinator (tevens coördinator van het gehele GOH-team) & 2 cirkel-coördinatoren) werkzaam. De COSA-cirkelcoördinator maakt deel uit van het GOH-team Antwerpen. Dit team maakt deel uit van CAW Antwerpen. De COSA-cirkelcoördinator valt in lijn onder de teamcoördinator GOH.

Verantwoordelijkheden en taken

Kernlid gebonden taken 1.

Plannen en voeren van intake gesprekken     Ontvangen en verwerken van de aanmelding door de justitie-assistent Organiseren van het gesprek Nagaan van noodzakelijke criteria voor een gerichte begeleiding In beeld brengen van de sterktes van de cliënt

2.

3.

    Informeren van de cliënt over het aanbod Bespreken van de intake met collega’s indien nodig/gewenst Beslissing op professionele wijze met verwijzer communiceren Beheren van de eventuele wachtlijst Plannen en bieden van een ambulante psychosociale begeleiding binnen de kaders van het project  Verzorgen van individuele begeleiding op maat binnen het aangeboden kader  Creëren van een  Verbinding van hulpvraag Cliënt en opzet COSA duidelijk maken - inzicht in eigen risico-gedrag bieden - zelfanalyse en –observatievermogen vergroten - werken met het levensverhaal in het licht van de gepleegde delicten    Het opgelegde tijdskader kunnen hanteren Werken met de context indien gewenst Onderhouden van een professionele communicatie en verslaggeving met verwijzer Afronden van begeleiding en toeleiden waar nodig naar vrijwillige vervolgtraject  Gelopen traject overzichtelijk samenvatten  Nodige verslaggeving professioneel verzorgen  Verkennen en/of benoemen van overgebleven begeleidingsnoden  Samen met cliënt binnen vooraf bepaalde tijdsduur de gepaste hulpverlening  - aandacht voor onderliggende problematieken aanscherpen - werken rond netwerkvorming en integratie - herstelgericht werken - verantwoordelijkheidszin stimuleren zoeken Samen met cliënt een gepaste overdacht naar vrijwillig aanbod verzorgen Vrijwilliger gebonden taken 1. Rekrutering en vorming  Opzetten van gerichte rekruteringscampagne  Selecteren van de vrijwilligers d.m.v. een gesprek op basis van functieprofiel van    vrijwilliger Organiseren van gepaste basis- en vervolgopleidingen Organiseren van groepsvormende activiteiten Deelnemen aan georganiseerde vormingen en activiteiten 2.

Begeleiding  Samenstellen van een gepaste cirkel rond bepaald kernlid  Begeleiden van de eerste gesprekken  Coachend en ondersteunend naar vrijwilligers als groep en als individu optreden p 2/4

3.

Afronding  Afrondingsgesprek bij beëindigen van een cirkel voeren Niet-Cliëntgebonden taken 1.

2.

3.

4.

Opnemen van project overschrijdende taken  Administratieve verantwoordelijkheden - prestatiestaten en onkosten nota’s    - verslag teamvergadering Actief deelnemen aan teamvergaderingen en intervisies Actief deelnemen aan externe werk- en overleggroepen Actief participeren in werking v/d andere projecten binnen het GOH-team Ontwikkelen van effectieve hulpverleningsconcepten en bevorderen van deskundigheid  Volgen van vormingsmomenten, bijscholing en opleiding  Kritisch kijken naar eigen aanbod en ontwikkelen van vernieuwende methodieken  Onderlinge uitwisseling van good practices met andere COSA werkingen  Actieve deelname aan werkgroepen, overlegmomenten, uitwisselingsmomenten met andere voorzieningen/deelwerkingen v/h CAW Sensibilisering en bekendmaking van het COSA aanbod  Zorgen voor sensibilisering en bekendmaking v/h aanbod door dit te profileren  Aanbod uitdragen naar relevante actoren  Met zorg contacten onderhouden met de professionele verwijzer wiens cliënt in  begeleiding is Actief bijdragen tot de samenstelling en verspreiding van folders, brochures Signalering  Signaleren van welzijnsnoden en –behoeften van cliënt  Signaleren van structurele tekorten in het hulpverlenings- en zorgaanbod 5.

Opbouwen en onderhouden van een constructieve samenwerkingsrelatie met relevante professionele partners

Vereiste kennis

Diploma hoger onderwijs in de menswetenschappen of gelijkwaardig door ervaring Kennis van delinquentie, dader- en slachtofferschap Kennis van daderhulpverleningsmodellen Kennis van Herstelgericht werken Therapeutische vooropleiding Kennis van seksueel (deviant)gedrag Kennis van relevante regelgeving rond vrijwilligerswerk p 3/4

Vereiste vaardigheden/gedrag

Een werkrelatie met justitiële & therapeutische partners kunnen uitbouwen binnen de deontologische kaders Kunnen omgaan met weerstand Motiverend kunnen werken Zowel zelfstandig als in team kunnen werken Flexibel kunnen werken Plannen organiseren van opdracht Grenzen van eigen uurpakket respecteren Coachende vaardigheden Organisatorische vaardigheden (uitwerken van vrijwilligers werking)

Vereiste houding/attitude

Een deontologisch verantwoorde en respectvolle houding op basis van gelijkwaardigheid Affiniteit met doelgroep Affiniteit met het werken met vrijwilligers Geloven in groeipotentieel van mensen Diskreet kunnen omgaan met toevertrouwde informatie Durven kritisch kijken naar eigen handelen Loyaal naar team, collega’s, cliënt en opdracht opstellen Verantwoordelijkheden naar team, collega’s, cliënt en opdracht opnemen Competenties project overschrijdend willen en kunnen inzetten Bezitten van zekere maturiteit Kunnen omgaan met richtlijnen en afspraken Openstaan voor overleg en samenwerking , zowel intern als met externe partners Collegiale houding naar andere projecten, coördinator en het ruimer CAW p 4/4