Διδασκαλία της παραγωγής γραπτού λόγου σε μαθητές με Μ.Δ.

Download Report

Transcript Διδασκαλία της παραγωγής γραπτού λόγου σε μαθητές με Μ.Δ.

1

Θ Ε Μ Α : : ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

Δρ. Ζαφειριάδης Κυριάκος Πίνακας

ΦΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΦΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

 Οργανώνω ένα προσχέδιο  Προσδιορίζω το κειμενικό είδος  Προσδιορίζω το αναγκαίο ύφος (γλαφυρό, υπερβολικό, δηκτικό) και τον τόνο (σοβαρός, δραματικός, ηρωικός, αστείος)  Ανακαλύπτω ιδέες  Οργανώνω θεματικές προτάσεις  Επιλέγω παραδείγματα, γεγονότα, λεπτομέρειες από έρευνα ή από εμπειρία    Τις κατατάσσω με σειρά (χρονική, λογική κ.λπ.)  Ομαδοποιώ τις ιδέες ανάλογα με τη συνάφεια Παραλείπω τις ιδέες που δεν έχουν σχέση Βγάζω συμπεράσματα

ΓΡΑΦΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ) ΣΥΛΛΑΒΙΣΜΟΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ

  Επιλέγω το κατάλληλο λεξιλόγιο Οργανώνω το λεξιλόγιο σε προτάσεις με πληρότητα χρησιμοποιώντας τις σωστές γραμματικές σχέσεις  Χρησιμοποιώ ποικιλία προτάσεων  Πετυχαίνω (ξεχωρίζω τους ήχους και τη σειρά των ήχων στις λέξεις)  Ανακαλώ τα σχήματα και τη μορφή των γραμμάτων  φωνολογική ενημερότητα Βάζω κεφαλαία και σημεία στίξης

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ

 Διαβάζω το γραπτό    Προσδιορίζω την ανάγκη για επιπρόσθετα γεγονότα, λεπτομέρειες, παραδείγματα Αποσαφηνίζω την κεντρική ιδέα και τις σχέσεις μεταξύ των ιδεών Διαγράφω το άσχετο υλικό  Παγιώνω την επιλογή των λέξεων  Επιμελούμαι τη δομή  Συνδέω κατάλληλα τις προτάσεις  Διορθώνω τα λάθη στη χρονική αλληλουχία Πηγή: Hall, J.K., Salas, B., Grimes, A.E. (1999).

Evaluation and Improving Written Expression. A Practical Guide for Teachers.

(Third Edition). Pro-ed. Austin Texas, p.4.

2 Η

γνωστική στρατηγική διδασκαλίας στη γραφή

διαρθρώνεται σε βήματα, από τα οποία το πρώτο βήμα επικεντρώνεται στο «πώς» της γραφής. Η σχηματική οικοδόμηση συνεπάγεται την ανάγκη να υποστηριχτούν οι μαθητές με πληροφορίες γύρω από τη δομή του κειμένου, γιατί υπάρχει η άποψη πως, αν διδάξουμε στους μαθητές τη δομή των αφηγηματικών ιστοριών, αυξάνεται η ικανότητά τους να γράφουν οργανωμένες και κατανοητές ιστορίες. Αρχικά, λοιπόν, ο εκπαιδευτικός εισάγει τους μαθητές στη δομή του κειμένου μέσω της χρήσης ποικίλων παραδειγμάτων, ενώ, καθώς διαβάζει δυνατά ένα κείμενο, υποβάλλει ερωτήσεις, οι οποίες αφορούν στην κατανόηση και δεν είναι εμφανείς από την ανάγνωση (Γιατί ο πρωταγωνιστής πήρε αυτή την απόφαση; Πού και πότε συνέβη η ιστορία;). Στη συνέχεια ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει ένα «φύλλο σκέψης», το οποίο περιλαμβάνει ερωτήσεις και με τον τρόπο αυτό καθοδηγούνται οι μαθητές στη διαδικασία της γραφής. Οι ερωτήσεις που περιλαμβάνουν τα φύλλα της σκέψης επιτρέπουν στα παιδιά:  να σκεφτούν το ακροατήριό τους (

για ποιον γράφω; γιατί το γράφω αυτό

;)  να ενεργοποιήσουν τη γνώση τους (

τι ξέρω γι’ αυτό το θέμα;

)  να οργανώσουν τις προηγούμενες ιδέες τους για τη διαδικασία της γραφής (

πώς να ομαδοποιήσω τις ιδέες μου;

) Για να βελτιώσουμε, λοιπόν, τις ικανότητες των μαθητών μας στο στάδιο της προγραφής, συνήθως αναφέρουμε οδηγίες, οι οποίες σχετίζονται με την επιλογή του θέματος και αφορούν:  Στο θεματικό πυρήνα και στα δεδομένα. Π.χ.

«

Στο ταξίδι αυτό συναντήσατε πολλούς από τους ήρωες των παιδικών παραμυθιών. Φτιάξτε μια ιστορία με ένα

φανταστικό ταξίδι

και πρωταγωνιστή τον

Πινόκιο και εσάς

….

» 1 .   Θεματικός πυρήνας = φανταστικό ταξίδι Δεδομένα που οριοθετούν το θέμα μας: 1.

Φανταστικό ταξίδι στη Ντίσνεϋλαντ 2.

Συνάντηση με πολλούς ήρωες παραμυθιών 3.

Πρωταγωνιστής ο Πινόκιο κι ο/η μαθητής/τρια  Σκοπός (για ποιο σκοπό γράφω;). Για να αφηγηθώ. Κειμενικό είδος. Πρόκειται για

αφηγηματικό κείμενο

(άρα θα έχει συγκεκριμένη δομή)  Σε ποιον απευθύνεται. Σε έναν φίλο. Άρα διαφορετικό ύφος (φιλικό, οικείο). Στη σχολική εφημερίδα Εφαρμογή 1: «

Μια ηλιόλουστη ημέρα αποφασίσατε να κάνετε με την Άλκηστη μια βόλτα στην πόλη. Παίρνετε το λεωφορείο και ξεκινάτε.

Περιγράψετε τη διαδρομή

που κάνετε με το λεωφορείο

. . .» 2 .  Θεματικός πυρήνας:…………………………  Δεδομένα:…………………………………….. 1 Γλώσσα Ε΄ Δημοτικού. ΟΕΔΒ, 2007, σελ. 22. 2 Γλώσσα Ε΄Δημοτικού. ΟΕΔΒ, 2006, σελ. 25.

3  Ζητούμενα…………………………………. 1. 2. 3.  Κειμενικό είδος:

Περιγραφικό κείμενο

 Σκοπός:  Σε ποιον απευθύνεται: Στο θέμα του περιγραφικού κειμένου οι μαθητές απευθύνονται στο φίλο τους και περιγράφουν τη διαδρομή. Ακολούθως, όταν αυτά εμπεδωθούν, οι μαθητές μας ξεκινούν τη διαδικασία της συγγραφής, που θα περιλαμβάνει τις παρακάτω φάσεις: 1.

Αν το θέμα είναι αφηγηματικό, προσδιορίζεται το γεγονός που θα αφηγηθούν (π.χ. κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς επισκέφτηκαν τη Ντίσνεϋλαντ, πώς συνάντησαν τον Πινόκιο). 2.

Αν το θέμα είναι περιγραφικό, αρχικά προσδιορίζεται το αντικείμενο ή το πρόσωπο περιγραφής (π.χ. Ο Μάγκας), το πρόσωπο (π.χ. ο παππούς) ή ο τόπος (π.χ. η διαδρομή). Θέμα: «

Γράψτε την περιγραφή του Μάγκα με βάση στοιχεία που περιέχει η εικόνα και το κείμενο…

» (σελ.52) 3.

Τέλος, στην περίπτωση που το θέμα είναι επιχειρηματολογικό, θα πρέπει να τεκμηριώσουν την άποψή τους (π.χ. οφείλουμε για λόγους αλληλεγγύης να συνεισφέρουμε στον αντικαρκινικό έρανο).

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΙΔΕΩΝ

Πριν ξεκινήσουν οι μαθητές μας να γράφουν, πολλές είναι οι τεχνικές που μπορούν να τους βοηθήσουν στην παραγωγή, στη διεύρυνση των ιδεών τους και στην οργάνωση της σκέψης τους.

Ι) Τεχνική της ιδεοκαταιγίδας

 Στην τεχνική της ιδεοκαταιγίδας, που χρησιμοποιείται ευρύτατα, οι μαθητές ενθαρρύνονται χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους να εκφράσουν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς κάθε σκέψη που αφορά σε ένα θέμα. Όλες οι ιδέες που κατατίθενται γίνονται αποδεκτές χωρίς περιορισμούς και σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν κίνητρο για άλλους μαθητές, ώστε να συμπληρώνουν τη σκέψη που προτάθηκε ή να συνδυάσουν προηγούμενες ιδέες (Hall, Salas, Grimes, 1999). Ακόμη, αν θέλουμε να παρακινήσουμε τους μαθητές να παράγουν ιδέες, μπορούμε να υποδαυλίσουμε το ενδιαφέρον τους με ερωτήσεις. Π.χ. στο θέμα «

Μια περιπέτεια που έζησα σε καράβι, όταν ξέσπασε τρικυμία

» ερωτήσεις που κινητοποιούν και αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον θα μπορούσαν να είναι: Τι βλέπω; Τι ακούω; Τι μυρίζω, τι γεύομαι, τι αισθάνομαι στο δέρμα;  «

πώς φυσάει ο άνεμος;

», «

πώς η μανία των κυμάτων παρασέρνει το πλοίο

;», «

τι αισθάνονται οι επιβάτες, όταν έχει τρικυμία;

», «

πώς αντιδρούν

;»,

«τι χρώμα έχει ο ουρανός», «πώς είναι τα κύματα;», .

4

Θέμα:

«

Μια ηλιόλουστη ημέρα αποφασίσατε να κάνετε με την Άλκηστη μια βόλτα στην πόλη. Παίρνετε το λεωφορείο και ξεκινάτε. Περιγράψετε τη διαδρομή που κάνετε με το λεωφορείο

. . .» 3 .

Ρήματα

Ξεκινώ Παρατηρώ Συνεχίζω Φτάνω στο τέρμα

Ουσιαστικά

Λεωφορείο Στάση/αφετηρία/τέρμα Δημαρχείο Πλατεία

Επίθετα-Μετοχές

Έκπληκτος/η Ψηλό Εντυπωσιακό Γυάλινο/παραδοσιακό/νεοκλασικό/αναπαλαιωμένο/εγκαταλειμ μένο Φωτογραφίζω Σταματώ Κάθομαι Ανακοινώνω κατεβαίνω Επιβιβάζομαι Αποβιβάζομαι Πάρκα Επιβάτης Συνωστισμός Διάρκεια Θέση Εισπράκτορας Οδηγός Κουραστικός Απολαυστικός

Α. Τεχνική των εισαγωγικών φράσεων

Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να διδάξουμε στους μαθητές μας φράσεις, οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν ως κίνητρο που θα εξασφαλίσει μία ευκαιρία να παράγουν ιδέες. Τέτοιες φράσεις θα μπορούσαν να είναι: 1.

Πιστεύω…….. 2.

Νομίζω………. 3.

Έχω την άποψη………… 4.

Θεωρώ σωστό……….. 5.

Ένας λόγος…….

Β. Τεχνική των ερωτήσεων

Ένας άλλος τρόπος, προκειμένου να βοηθηθούν οι μαθητές, είναι να χρησιμοποιήσουν την τεχνική των ερωτήσεων, οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος του κειμένου (αφηγηματικό, περιγραφικό, επιχειρηματολογικό). 3 Γλώσσα Ε΄Δημοτικού. ΟΕΔΒ, 2006, σελ. 25.

5 Β.1. Αφηγηματικό κείμενο Β.1.1 Στο σχεδιασμό ενός αφηγηματικού κειμένου θα μπορούσαν οι μαθητές να χρησιμοποιήσουν τις παρακάτω αυτο-ερωτήσεις με τις οποίες οργανώνεται η «γραμματική της ιστορίας», γιατί, όπως έχει βρεθεί, η γνώση της βοηθά τους μαθητές να παράγουν πληρέστερα ως προς τη δομή κείμενα (Harris & Graham, 1992): Υπόδειγμα 1. Θέμα: «

Στο ταξίδι αυτό συναντήσατε πολλούς από τους ήρωες των παιδικών παραμυθιών. Φτιάξτε μια ιστορία με ένα φανταστικό ταξίδι και πρωταγωνιστή τον Πινόκιο και εσάς…

» 4 .  Ποιος είναι ο πρωταγωνιστής; Εγώ  Ποια άλλα κύρια πρόσωπα αναφέρονται; Ο Πινόκιο, η φίλη/ος μου  Πότε συνέβη η ιστορία; Όταν ταξίδεψα το φθινόπωρο στη Ντίσνεϋλαντ  Πού συνέβη; Στη Ντίσνεϋλαντ  Ενέργειες του πρωταγωνιστή. Τι κάνει, τι λέει, τι σκέφτεται, τι αισθάνεται (κ.λπ.)  Τι κάνουν τα άλλα πρόσωπα; Φωτογραφίζονται, αγκαλιάζουν, τρέχουν κοντά του,…  Τι συμβαίνει, όταν ενεργεί ο πρωταγωνιστής;  Τι συμβαίνει με τα άλλα πρόσωπα;  Πώς τελειώνει η ιστορία;  Πώς αισθάνεται ο πρωταγωνιστής; Ανακούφιση, αγαλλίαση, χαρά  Πώς αισθάνονται οι άλλοι χαρακτήρες της ιστορίας; Χαίρονται, γελάνε, ενθουσιάζονται, στενοχωριούνται… Β.1.2. Επίσης, για τα αφηγηματικά κείμενα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τις ερωτήσεις, οι οποίες αφορούν στη χρονική σειρά των γεγονότων (Humes, 1983). Υπόδειγμα 2: Θέμα: «

Το δεξαμενόπλοιο «Πρεστίζ»

5  Ποιο είναι το γεγονός: Η διαρροή πετρελαίου  Πού συνέβη; Ακτές βόρειας Ισπανίας  Πότε συνέβη; ……  Ποιος είναι ο πρωταγωνιστής; Το πλοίο…  Τι συνέβη πρώτα; Το δεξαμενόπλοιο μετέφερε  Τι συνέβη μετά; Έσπασε στα δύο  Τι συνέβη ύστερα: Το δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε  Τι συνέβη έπειτα; 4.000 τόνοι μαζούτ διέρρευσαν στη θάλασσα  Τι συνέβη στο τέλος; Κινητοποίηση των αρχών, για να …….. Β.2. Περιγραφικό κείμενο

Β.2.1. Περιγραφή αντικειμένου, συσκευής ή μηχανισμού

4 Νεοελληνική Γλώσσα Ε΄ Δημοτικού. ΟΕΔΒ, 2007, σελ. 22. 5 Νεοελληνική Γλώσσα Ε΄ Δημοτικού. ΟΕΔΒ, 2007, σελ. 12

6 α) Περιγραφή

Β.2.1. Περιγραφή τοπίου Θέμα:

«

Μια ηλιόλουστη ημέρα αποφασίσατε να κάνετε με την Άλκηστη μια βόλτα στην πόλη. Παίρνετε το λεωφορείο και ξεκινάτε. Περιγράψετε τη διαδρομή που κάνετε με το λεωφορείο

. . .» 6 . 1.

Γενική τοποθεσία. Χαρακτηριστικά της άμεσης εντύπωσης:  Έργα ανθρώπινης παρέμβασης (κτίσματα, δρόμοι κ.λπ.)  Γεωφυσικά χαρακτηριστικά του τοπίου (ποτάμια, λίμνες, λόφοι, δάση κ.λπ.)  Αισθητηριακά χαρακτηριστικά (χρώμα, ασυνήθιστες λεπτομέρειες, σύνθεση) 2.

Χαρακτηριστικά του τοπίου στο βάθος  Έργα ανθρώπινης παρέμβασης (κτίσματα, δρόμοι κ.λπ.),  Γεωφυσικά χαρακτηριστικά του τοπίου (ποτάμια, λίμνες, λόφοι, δάση κ.λπ.)  Αισθητηριακά χαρακτηριστικά (χρώμα, ασυνήθιστες λεπτομέρειες, σύνθεση) 3. Καιρικές συνθήκες και συνθήκες περιβάλλοντος (ηλιοφάνεια, ήχοι)  Αποτελέσματα των ήχων  Μυρωδιές 4. Αποτέλεσμα (συναισθήματα, διαθέσεις) 5. Ενέργειες

Β.2. 2. Περιγραφή ζώου: «Περιγράψτε το Μάγκα»:

1.

Όνομα ζώου: Μάγκας 2.

Στοιχεία ηλικιακά και στοιχεία της ράτσας: ….. 3.

Σωματότυπος (ύψος, βάρος): ……. 4.

Χαρακτηριστικά του τριχώματος: ……….. 5.

Μάτια: Καστανά 6.

Χαρακτηριστικά γαβγίσματος: …………… 7.

Τρόπος με τον οποίο κινείται: Αργά και βαριεστημένα 8.

Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας: Φιλικός και καταδεκτικός με όλους 9.

Κάτι άλλο: Αγαπά το ποδόσφαιρο και είναι λάτρης του καλού φαγητού Β. 2.3.2. Περιγραφή προσώπου Υπόδειγμα: «

Ας φανταστούμε ότι θα θέλατε να γράψετε ένα γράμμα σε έναν καινούργιο φίλο (ή φίλη σας) από μια ξένη χώρα. Σκεφτείτε τι θα έπρεπε να γράψετε σε ένα τέτοιο γράμμα για σας

» (σελ. 74) 6 Γλώσσα Ε΄ Δημοτικού. ΟΕΔΒ, 2006, σελ. 25.

7 Υπόδειγμα: "

Περιγράφω τον εαυτό μου

"    Ποιος είμαι; (Ονομάζομαι Γιάννης Χ., είμαι μαθητής δημοτικού) Πώς μοιάζω; (Είμαι ψηλός, αδύνατος, με κοντά καστανά μαλλιά και γυαλιά μυωπίας) Τι μου αρέσει; Γιατί; (Μου αρέσει να παίζω μπάσκετ με τους φίλους μου, γιατί περνάω καταπληκτικά)   αφήνω για αργότερα)  Τι κάνω πραγματικά καλά; (Επιδιορθώνω τις ηλεκτρονικές συσκευές)  Τι μου αρέσει περισσότερο στον εαυτό μου; (Που είμαι πάντα ευδιάθετος) Τι μου αρέσει λιγότερο στον εαυτό μου; (Που δεν κάνω τις δουλειές μου στην ώρα τους, αλλά τις Ποια πράγματα θεωρώ δύσκολα; (Να ξυπνάω το πρωί για το σχολείο, να συμμαζεύω το δωμάτιό μου και να πλένω πιάτα)  Ποια είναι τα προτερήματά μου; (Είμαι αστείος, φιλότιμος και φιλικός με τους ανθρώπους)  Ποια είναι τα ελαττώματά μου; (Η μητέρα μου λέει πως είμαι "αγαθιάρης", γιατί εμπιστεύομαι εύκολα τους ανθρώπους). ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΑΛΛΗΛΟΔΙΑΔΟΧΗ ΣΚΗΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΣΚΟΠΟΣ

Να γράψουν οι μαθητές κείμενο με τη βοήθεια εικόνων.

ΥΛΙΚΟ

Εικόνες στις οποίες απεικονίζονται πρόσωπα, ζώα, αντικείμενα ή καταστάσεις.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Δείχνουμε στους μαθητές την εικόνα (π.χ. η εικόνα στην ενότητα 4

«

Σε μια από τις καθημερινές βόλτες με το σκύλο του, ο Λευτέρης συναντάει δυο φίλους τους από τη γειτονιά, που έχουν κοντά τους ένα μικρό σκυλάκι. Του διηγούνται την ιστορία του μικρού τους φίλου. Θα θέλατε να τη μάθετε και εσείς; Δεν έχει όμως λόγια. Παρατηρείστε καλά την εικονογραφημένη ιστορία και γράψτε τη με λόγια. Σας δίνετε η αρχή. Είναι ένα χειμωνιάτικο απόγευμα. Τα δυο αδέρφια περνούν μέσα από το πάρκο της γειτονιάς, καθώς επιστρέφουν στο σπίτι τους μετά το μάθημα των Αγγλικών. Ξαφνικά..»

και ζητάμε να βρουν το θέμα και στη συνέχεια να σκεφτούν τι συνέβη πριν και τι ίσως ακολουθήσει μετά. Π.χ. "

βλέπουν μπροστά τους πεσμένο ένα μικρό σκυλάκι, που φαίνεται τραυματισμένο

". Με την υποκίνηση αυτή βοηθάμε τους μαθητές να παράγουν ιδέες. Μάλιστα, επειδή οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες έχουν αδυναμία να οργανώσουν τη σκέψη τους και να ξεκινήσουν να γράφουν, μπορούμε να τους παρακινήσουμε με ερωτήσεις (Παπαχρίστου, Μάνδαλος, 2003) μια άλλη μέρα, αφού θα έχουν σκεφτεί το περιεχόμενο της ιστορίας και θα έχουν καταγράψει τις απαντήσεις τους. Π.χ.  Τι είχε προηγηθεί; Τα δύο αδέλφια, όταν τελείωσε το μάθημα των Αγγλικών, έφυγαν για το σπίτι περνώντας από το πάρκο της γειτονιάς

8    Τι κάνει ο πρωταγωνιστής; Τι σκέφτηκε; Τι είπε;   Τι θα ακολουθήσει μετά; Τι έγινε στο τέλος; Σε κάθε περίπτωση αποτελεσματικό είναι να αφήνουμε επαρκή χρόνο στους μαθητές να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, αλλά και να ακολουθούν τις φάσεις, σημειώνουμε τις ιδέες, γράφουμε το αρχικό σχέδιο, επανεξετάζουμε και, τέλος, γράφουμε το τελικό κείμενο. Μια άλλη τεχνική είναι να δείξουμε στους μαθητές μία μόνο σκηνή και με την ίδια τεχνική να ρωτήσουμε: Τι μπορεί να έγινε πριν; Τι έγινε ακολούθως; Τι έγινε στο τέλος; ΚΟΜΙΚΣ

ΣΚΟΠΟΣ

Να γράψουν οι μαθητές μία ιστορία για ένα κόμικ.

ΥΛΙΚΑ

Μία συλλογή από κόμικς παρμένη από εφημερίδες ή από βιβλία κόμικς, χαρτί για γράψιμο ή χαρτί για κατασκευές.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1. Κόβουμε την ιστορία ενός κόμικ σε σκίτσα και κολλάμε το κάθε σκίτσο σε ένα φύλλο χαρτί. Στη συνέχεια μοιράζουμε τα φύλλα στους μαθητές και τους ζητάμε να γράψουν στο κάτω μέρος του φύλλου μία σύντομη ιστορία δράσης. 2. Ακολούθως συνδέουμε τα φύλλα με τα σκίτσα και τα κείμενα, ώστε να αποτελέσουν μία ενιαία ιστορία. 3. Μπορούμε, ακόμη, να ανακατέψουμε τα φύλλα και να τα δώσουμε σε κάθε μαθητή, για να τα διαβάσει και να τα βάλει σε σωστή χρονική σειρά. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την ιστορία με τα σκίτσα στη σελίδα 54 7 . Π.χ.: α) Ο Τεν Τεν βαβίζει στο δάσος με το σκύλο του. β) Στη συνέχεια, ο σκύλος γίνεται ανήσυχος και αρχίζει να μυρίζει το έδαφος. γ) Ξαφνικά σταματά και ο Τεν Τεν βάζει το χέρι στη τσέπη και βγάζει το όπλο του. δ) Μετά ο σκύλος το βάζει στα πόδια, ενώ ο Τεν Τεν τον ακολυοθεί φωνάζοντας. Ε)………………………………………………………….. 7 Νεοελληνική Γλώσσα Ε΄ Δημοτικού. ΟΕΔΒ, 2007, σελ. 54.

9

10 ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΣΚΟΠΟΣ

Να διδάξουμε στους μαθητές να γράφουν επαυξημένες προτάσεις χρησιμοποιώντας τις ερωτήσεις: ποιος, έκανε τι, πού, πότε και γιατί.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1. Γράφουμε σε καρτέλες λέξεις και φράσεις που αντιστοιχούν στις παραπάνω ερωτήσεις. 2. Στη συνέχεια τις μοιράζουμε στους μαθητές, τους οποίους έχουμε χωρίσει σε ομάδες και τους καλούμε να σχηματίσουν προτάσεις, αφού χρησιμοποιήσουν λέξεις από όλες τις κατηγορίες. Π.χ.

Ποιος;

Εγώ

Έκανε τι;

Πήδηξε μέσα από το στεφάνι

Πού

Στην τάξη

Πότε;

Όταν τελείωσαν τα μαθήματα

Γιατί;

Επειδή ήθελε να κάνει τα παιδιά να γελάσουν Ο καθηγητής Επειδή ήθελαν να ξεκουραστούν Ο αστείος κλόουν Οι συμμαθητές Έγραψα διαγώνισμα Άκουσαν μουσική Εξέτασε το μαθητή Στο δωμάτιό τους Στο φροντιστήριο Στην πίστα του τσίρκου Τη δεύτερη ώρα Στη διάρκεια της παράστασης Στις πέντε η ώρα Επειδή ήθελα να προετοιμαστώ για τις πανελλήνιες εξετάσεις Επειδή ήθελε να βάλει βαθμολογία Π.χ. α) Ο καθηγητής εξέτασε το μαθητή στην τάξη τη δεύτερη ώρα, επειδή ήθελε να βάλει βαθμολογία. β) Ο αστείος κλόουν στη διάρκεια της παράστασης πήδηξε μέσα από το στεφάνι στην πίστα του τσίρκου, επειδή ήθελε να κάνει τα παιδιά να γελάσουν.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

Παρατηρώντας τα ράφια των βιβλιοπωλείων διαπιστώνουμε ότι κυκλοφορούν πολλά βοηθήματα για μαθητές, τα οποία αναφέρονται σε τεχνικές παραγωγής λόγου. Αν εξετάσουμε το περιεχόμενό τους, θα διαπιστώσουμε πως σχεδόν όλα περιέχουν κανόνες και παραδείγματα για τη συγγραφή ενός «σωστού» γραπτού, δηλαδή αναγράφονται κανόνες στίξης (πότε βάζουμε κόμμα ή τελεία) και ορθογραφίας (καταλήξεις ρημάτων, μετοχών, ουσιαστικών κ.λπ.). Από τη μια μεριά μπορεί να είναι χρήσιμα, από την άλλη, όμως, δε βοηθούν αποτελεσματικά τους μαθητές να γράψουν ένα επιτυχημένο γραπτό, αφού η συχνή επισήμανση των τεχνικών αδυναμιών που έχουν αποτελεί γι’ αυτούς αρνητική ανατροφοδότηση που μπορεί να τους αποθαρρύνει. Όπως, αναφέρθηκε, οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες δεν μπορούν να γράψουν με άνεση επαυξημένες προτάσεις. Μπορούμε, λοιπόν, να τους βοηθήσουμε με τις παρακάτω τεχνικές.

11 Π.χ. Οι προτάσεις

: «Ο Γιάννης συνάντησε τυχαία ένα φίλο του. Τον έλεγαν Δημήτρη. Ήταν φίλοι από το νηπιαγωγείο»

. Μπορούν να γραφούν: «

Ο Γιάννης συνάντησε τυχαία ένα φίλο του, που τον έλεγαν Δημήτρη και ήταν φίλοι από το νηπιαγωγείο»

. Στη συνέχεια παρατίθεται αυτούσιο ένα μαθητικό γραπτό με θέμα: «

Το περασμένο καλοκαίρι περάσατε τις διακοπές σας κοντά στη θάλασσα. Να αφηγηθείτε τις εμπειρίες σας σε έναν/μία φίλο/η σας

». Ο μαθητής έγραψε:

«Το περασμένο καλοκαίρι το πέρασα πολύ καλά. Έμεινα στην γιαγιά μου. Το σπίτι της είναι ακριβός απέναντι από τη θάλασσα».

Μια άλλη τεχνική, για να μάθουν οι μαθητές να γράφουν επαυξημένες προτάσεις είναι να τους δώσουμε

συνδέσμους

(επειδή, γιατί, εφόσον, γι’ αυτό, μια και, αφού, πριν, όταν, αφότου, από τότε που, που, αλλά, όμως, μολονότι, ενώ, ωστόσο),

τοπικά

(επάνω, κάτω, εδώ, εκεί) και

χρονικά επιρρήματα

(αργότερα, ύστερα, μετά). Οι προτάσεις, λοιπόν, μπορούν να γραφούν ως εξής:

«Το περασμένο καλοκαίρι πέρασα πολύ καλά, γιατί πήγα στο χωριό της γιαγιάς μου, που είναι παραθαλάσσιο

».

Ακόμη, για να συνηθίσουν οι μαθητές μας να σχηματίζουν επαυξημένες προτάσεις, μια τεχνική είναι να χρησιμοποιούν τις φράσεις:

ποιος, έκανε τι, πότε, πού, γιατί.

Π.χ. στην άσκηση «

Μπορείτε να επεκτείνετε την πρόταση ¨Η Αργυρώ άφησε το φλιτζάνι¨ προσθέτοντας λέξεις;

» 8 .  Ποιος: Η Αργυρώ   Έκανε τι: Άφησε το φλιτζάνι (ρηματική φράση) Πότε: Μόλις χτύπησε το κουδούνι   Πού: Στο τραπέζι Γιατί: Επειδή ήθελε να ανοίξει την πόρτα Με άξονα τις παραπάνω ερωτήσεις η πρόταση μπορεί να ξαναγραφεί σε εκτεταμένη μορφή ως εξής: «

Η Αργυρώ μόλις χτύπησε το κουδούνι άφησε το φλιτζάνι στο τραπέζι, επειδή ήθελε να ανοίξει την πόρτα

». Επεκτείνοντας τη συγκεκριμένη άσκηση έχουμε τη δυνατότητα να γράψουμε τις φράσεις σε καρτέλες και στη συνέχεια, αφού τις μοιράσουμε στους μαθητές, να τους ζητήσουμε να αλλάξουν τη σειρά τους στην πρόταση (Συνταγματικός άξονας). Π.χ.

Μόλις χτύπησε το κουδούνι, η Αργυρώ άφησε το φλιτζάνι στο τραπέζι, επειδή ήθελε να ανοίξει την πόρτα. Ή: Επειδή ήθελε να ανοίξει την πόρτα, μόλις χτύπησε το κουδούνι, η Αργυρώ άφησε το φλιτζάνι στο τραπέζι

. ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ

ΣΚΟΠΟΣ

Να προσθέσουν οι μαθητές την κατάλληλη κατάληξη.

ΥΛΙΚΟ

8 Νεοελληνική Γλώσσα Α΄ Γυμνασίου. ΟΕΔΒ, 2006, σελ. 141.

12 Προτάσεις με λέξεις από τις οποίες λείπουν οι καταλήξεις.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1.

Διαβάζουμε στην τάξη μία ιστορία και εξηγούμε στους μαθητές ότι από ορισμένες λέξεις λείπουν οι καταλήξεις. 2.

Στη συνέχεια δίνουμε στους μαθητές φωτοτυπία της ιστορίας και τους ζητάμε να συμπληρώσουν τις καταλήξεις. 3.

Διαβάζουμε την ολοκληρωμένη ιστορία στην τάξη. Παράδειγμα: «

Πλησιάζει η ώρα, για να αρχίσει ο αγώνας του Ολυμπιακού εναντίον του ΠΑΟΚ. Θα γίνει ένα συναρπαστικ---- παιχνίδι. Με το σφύριγμα του διαιτητή ο αγώνας ξεκινά. Οι οπαδοί στις κερκίδες ξεφωνίζ----. Η συνέχεια του αγώνα είναι δραματικ------. Ο διαιτητής σφύριξε φάουλ σε βάρος των γηπεδούχ---

-» ΞΕΧΩΡΙΖΩ ΤΙΣ ΕΝΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΣΚΟΠΟΣ

Οι μαθητές να βρίσκουν και να διορθώνουν τις προτάσεις που είναι ενωμένες.

ΥΛΙΚΑ

Παράγραφοι, στις οποίες τα σημεία στίξης έχουν αντικατασταθεί με το και, έτσι κ.λπ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1.

Διαβάζουμε την παράγραφο τονίζοντας κάθε φορά τις λέξεις που επαναλαμβάνονται, τις οποίες ζητάμε από τους μαθητές μας να εντοπίσουν. Π.χ.: (αυτούσιο γραπτό μαθητή). «

Ο άντρας με το μουστάκι και τα στρατιωτικό παράστημα, σήκωσε ψήλα το χερί και σημάδεψε το πηστόλη τον ουρανό και παμ άρχισε ο αγώνας και ο πυροβολισμός που ακολούθησε τάραξε τη χωριό και την ησυχία και τότε οι χωρικοί που συγκεντροθηκαν εκεί …

» 2.

Μοιράζουμε στην τάξη το κείμενο που διαβάσαμε και ζητάμε από τους μαθητές να εντοπίσουν τις λέξεις, οι οποίες αντικατέστησαν τα σημεία στίξης, και να τις διαγράψουν. 3.

Ακολούθως οι μαθητές πρέπει να βάλουν τελεία μπροστά από τη λέξη που επαναλαμβάνεται και να γράψουν την επόμενη λέξη με κεφαλαίο γράμμα. 4.

Διαβάζουμε το κείμενο στην τάξη. 5.

Μπορούμε, ακόμη, για άσκηση να μοιράσουμε στην τάξη ένα κείμενο και να ζητήσουμε από τους μαθητές να εξασκηθούν στο χωρισμό προτάσεων, στα κεφαλαία γράμματα και στη στίξη. 6.

Μια άλλη εκδοχή της άσκησης είναι να γράψουν οι μαθητές παραγράφους με ενωμένες προτάσεις και να ανταλλάξουν μεταξύ τους τα γραπτά, τα οποία στη συνέχεια θα διορθώσουν. 10.4.1. ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΚΟΠΟΣ

Να μάθουν οι μαθητές μας να χρησιμοποιούν σωστά τα κεφαλαία γράμματα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1.

13 Παρουσιάζουμε στην τάξη προτάσεις, στις οποίες χρησιμοποιούνται κεφαλαία γράμματα και οι μαθητές μας με βάση τα παραδείγματα διατυπώνουν τους κανόνες, τους οποίους, αφού κωδικοποιήσουμε, μοιράζουμε στην τάξη 9 . Π.χ.:    Ο φίλος μου, ο Δημήτρης, αγόρασε καινούργιο μηχανάκι από τη Θεσσαλονίκη. Οι Έλληνες κατέκτησαν το πανευρωπαϊκό κύπελλο ποδοσφαίρου. Φέτος το Πάσχα γιορτάστηκε τον Απρίλιο.    Στη γιορτή της Μεγαλόχαρης ταξιδέψαμε στην Τήνο. Στο μάθημα των Αρχαίων διδαχτήκαμε την Οδύσσεια. Την πόλη μας επισκέφτηκε ο Μακαριότατος. 2.

Προβάλλουμε διαφάνεια ή μοιράζουμε στους μαθητές φωτοτυπία κειμένου και οι μαθητές μας εφαρμόζουν τους κανόνες. Π.χ. Η Θεσσαλονίκη ονομάζεται και νύμφη του ….ερμαϊκού (Θ, θ) 3.

Ζητάμε από τους μαθητές να γράψουν σύντομη ιστορία ή προτάσεις στις οποίες να χρησιμοποιούν κεφαλαία γράμματα. Προτείνεται οι ιστορίες να συνδυαστούν με τη συγγραφή αφηγηματικού κειμένου και να έχουν ως θέμα τους πόλεις και περιοχές, στις οποίες ταξίδεψαν. Μάλιστα, για να τους βοηθήσουμε, μπορούμε να φέρουμε στην τάξη χάρτες, στους οποίους θα χαράξουν τη διαδρομή, εντοπίζοντας γεωγραφικούς προορισμούς (πόλεις, βουνά, τουριστικά θέρετρα). Π.χ. «Ένα ταξίδι που έκανα με την οικογένειά μου».

"Το περασμένο καλοκαίρι με την οικογένειά μου ταξιδέψαμε στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Αναχωρήσαμε από τη Θεσσαλονίκη και περάσαμε από την Κατερίνη και τη Λάρισα. Όταν μετά από ταξίδι δύο ωρών κουραστήκαμε, σταματήσαμε για φαγητό στο Βόλο και είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τα χωριά του Πηλίου….."

10.5.1. ΔΙΟΡΘΩΝΩ ΤΗ ΣΤΙΞΗ (ΤΕΛΕΙΑ)

ΣΚΟΠΟΣ

Να μάθουν οι μαθητές μας να διορθώνουν τα λάθη στίξης (τελείες) ακούγοντας το κυμάτισμα της φωνής μας (παύσεις).

ΥΛΙΚΑ

Κείμενα από τα οποία λείπουν οι τελείες

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1.

Μοιράζουμε στους μαθητές μας ένα κείμενο χωρίς τελείες και κεφαλαία γράμματα, το οποίο διαβάζουμε στην τάξη δύο φορές, αρχικά με κανονικό ρυθμό και τη δεύτερη φορά πιο αργά. Π.χ. Παρατίθεται αυτούσια εργασία μαθητή με θέμα «

Στο κείμενο 7 δε δίνονται οι σκέψεις και τα συναισθήματα ηρώων. Ο συγγραφέας περιορίζεται κυρίως στην αφήγηση των γεγονότων. Ξαναγράψτε το κείμενο εμπλουτίζοντάς το με τέτοια στοιχεία

».

10 9 Νεοελληνική Γραμματική, ΟΕΔΒ, Αθήνα¸ 1995, σελ. 75. 10 Νεοελληνική Γλώσσα Α΄ Γυμνασίου. ΟΕΔΒ, 2006, σελ. 132.

14 Μαθητικό γραπτό: «

Δεν αργησε να ερθει αυτή οι στιγμοι ο Λερμιζιό που ηταν πρωτος κουραστηκε στα μεσα της διαδρομης και το σταματησε το ιδιο και ο Φλακ αυτη ηνε η ευκαιρια σκευφτηκε ο Λουης και αρχισε να τρεχη με ολοι την δηναμη …

» 2.

Στη συνέχεια προσδιορίζουμε το σημείο στίξης που παραλείφθηκε (π.χ. τελεία). 3.

Ζητάμε από τους μαθητές να προσδιορίσουν σε ποια σημεία παραλείφτηκε, να το τοποθετήσουν και να βάλουν τα κεφαλαία γράμματα.

Π.χ. «Δεν αργησε να ερθει αυτή οι στιγμοί. Ο Λερμιζιό που ηταν πρωτος κουραστηκε στα μεσα της διαδρομης και το σταματησε, το ιδιο και ο Φλακ. «Αυτη ηνε η ευκαιρια» σκευφτηκε ο Λουης και αρχισε να τρεχη με ολοι την δηναμη του…..

10.5.2. ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ-ΤΕΛΕΙΑ-ΘΑΥΜΑΣΤΙΚΟ

ΣΚΟΠΟΣ

Να μάθουν οι μαθητές πότε βάζουμε ερωτηματικό, τελεία και θαυμαστικό 11 .

ΥΛΙΚΟ

Προτάσεις ερωτηματικές, αποφαντικές, προστακτικές και επιφωνηματικές.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1.

Μοιράζουμε στους μαθητές φωτοτυπία με προτάσεις και στη συνέχεια διαβάζουμε την κάθε περίπτωση με το ανάλογο γλωσσικό ύφος. 2.

Εξηγούμε στους μαθητές τη χρήση της ερώτησης, της κατάφασης και του επιφωνήματος. Π.χ. «

Η επιφωνηματική πρόταση εκφράζει ένα έντονο συναίσθημα

» 12 .  Προσοχή!  Φωτιά!  Μεγάλος μπελάς! 3.

Συνεχίζουμε με ασκήσεις ανάγνωσης, ώστε να εμπεδωθεί το απαιτούμενο γλωσσικό ύφος. Επέκταση Δίνουμε στους μαθητές προτάσεις και ζητάμε να τις ταξινομήσουν: 1.

Τελειώνουμε και τους διαγωνισμούς του πρώτου τριμήνου. 2.

Πώς περνάει ο καιρός! 3.

Τι κατάσταση είναι αυτή; 4.

Μην αργήσεις να μου γράψεις.

ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑ

Άσκηση σελ. 19-20. Δίνουμε στους μαθητές μας φράσεις, οι οποίες είναι γραμμένες σε χαρτόνι και τους ζητάμε να τις βάλουν σε χρονική σειρά (αλληλουχία).  Φτάνω στο αεροδρόμιο του Παρισιού 11 Νεοελληνική Γραμματική, ΟΕΔΒ, Αθήνα¸ 1995, σελ. 28. 12 Νεοελληνική Γλώσσα Α΄ Γυμνασίου. ΟΕΔΒ, 2006, σελ. 20.

15  Παίρνω το τρένο για τη Ντίσνεϋλαντ  Φτάνω στην είσοδο του Πάρκου  Πληρώνω εισιτήριο  Παίρνω το ατμοκίνητο τρένο από το σιδηροδρομικό σταθμό της Κεντρικής Οδού  Επισκέπτομαι τον Πύργο της Ωραίας Κοιμωμένης με το φοβερό Δράκο  Επισκέπτομαι τον Πύργο των Φαντασμάτων