Arm of been in het gips

Download Report

Transcript Arm of been in het gips



Arm of been in het gips

Uw arm of been zit in het gips. Wat mag u wel en wat kunt u beter niet doen? En wanneer neemt u contact op met de Gipskamer of de afdeling Spoedeisende Hulp? Dat en meer leest u in deze folder.

Soorten gipsverband

Er zijn 2 soorten gipsverband:  klassiek wit gips: dit krijgt u meestal bij een eerste behandeling na een ongeval of operatie  kunststof gips: dit krijgt u meestal als de zwelling is afgenomen of de hechtingen zijn verwijderd Het gips kan op de volgende manieren worden gemaakt:  spalk: gips half om het lichaamsdeel  circulair gips: gips helemaal om het lichaamsdeel

Wanneer is het gips hard?

 Klassiek wit gips is pas goed hard na 2 dagen (48 uur). U moet de eerste 2 dagen dus extra voorzichtig zijn. Laat het gips daarom nooit op een harde rand rusten, maar leg er kussens onder (afbeelding 1).  Kunststof gips is na een half uur hard .

afbeelding 1 afbeelding 2

Gips kan breken!

Omdat uw gips kan breken hebben we enkele regels:

 Een gipsspalk of loopgips zonder zool zijn niet gemaakt om op te staan. Gebruik altijd krukken om belasting van het been te voorkomen. Bij de Spoedeisende Hulp kunt u  krukken huren of kopen. Heeft u loopgips (gips met een zool) gekregen? U hoort van de gipsverbandmeester of uw  behandelend arts of u met of zonder krukken mag lopen. Heeft u maar één kruk nodig? Gebruik deze dan aan de gezonde kant.

Gips mag niet nat worden

 Douche zo kort mogelijk en gebruik een plastic zak over het gips. Doe eerst een handdoek om het gips, voor het geval de plastic zak toch gaat lekken. Plak de zak goed af met tape (afbeelding 2).  U kunt ook een speciale douche- of zwemhoes gebruiken. Vraag de gipsverbandmeester om meer informatie over de hoezen. De hoezen vallen niet binnen het verzekeringspakket. U betaalt ze zelf.

Houd uw arm of been hoog

Uw gegipste arm of been kan dikker worden door het vasthouden van vocht. Houd daarom uw arm of been zoveel mogelijk hoog. Uw hand moet hoger zijn dan uw elleboog (afbeelding 3a en 3b), uw voet hoger dan uw knie en heup (afbeelding 3c en 3d). Als u een draagdoek (mitella) heeft, doe deze dan ‘s nachts af. Leg uw arm ’s nachts op een kussen. Zorg er dan weer voor dat de hand hoger ligt dan de elleboog. afbeelding 3a afbeelding 3b



OLVG, locatie Oost Arm of been in het gips 2

afbeelding 3c

Bewegen is belangrijk

afbeelding 3d Voor het snel genezen van uw arm of been is het belangrijk dat u uw gegipste arm of been beweegt. Hierdoor stroomt het bloed beter en blijven de spieren sterk. Doe de volgende oefeningen een paar keer per dag en minstens vijf keer achter elkaar.

Oefeningen bij armgips

 Strek en buig de elleboog als deze niet in het gips zit (afbeelding 4a).   Draai rondjes met de schouder (afbeelding 4b). Maak een vuist, tel tot drie en strek daarna de vingers (afbeelding 4c). afbeelding 4a afbeelding 4b en 4c

Oefeningen bij beengips

 Ga zitten en til het been gestrekt op, tel tot drie en leg het weer neer (afbeelding 5a).  Ga staan en til het been met een gebogen knie op (als deze niet in het gips zit), tel tot drie en leg weer neer (afbeelding 5b).



OLVG, locatie Oost Arm of been in het gips 3

 Ga zitten met gestrekte benen en trek de tenen naar u toe (als u geen teenplateau heeft), tel tot drie en druk ze daarna van u af. Tel weer tot drie en trek de tenen weer naar u toe (afbeelding 5c). afbeelding 5a, 5b en 5c

Jeuk

    Als u last krijgt van jeuk, kunt u dit verhelpen door te föhnen tussen de huid en het gips. Zet de föhn niet te heet: uw huid kan verbranden. Er is een speciale spray tegen de jeuk verkrijgbaar bij de apotheek. Gebruik geen scherpe voorwerpen zoals een breinaald om de jeuk te bestrijden (afbeelding 6a). Dit kan ernstige huidbeschadigingen veroorzaken. De huid kan ook beschadigen wanneer er kleine voorwerpen tussen het gips en de huid komen. Kinderen verstoppen nog weleens speeltjes of muntjes onder het gips.  

Draag geen ringen aan de vingers van de gegipste arm. Door zwelling kan de ring een vinger afklemmen (afbeelding 6b). Gebruik geen nagellak (afbeelding 6c). Aan de kleur van de nagels kan de arts of de gipsverbandmeester zien of het gips knelt of niet.

afbeelding 6a, 6b en 6c



OLVG, locatie Oost Arm of been in het gips 4

Overige adviezen

Besturen voertuig

De wegenverkeerswet schrijft voor dat u geen voertuig mag besturen als u een gipsverband heeft. Als u dit doet, worden gemaakte kosten bij een ongeluk mogelijk niet vergoed door uw W.A. verzekering (wettelijke aansprakelijkheid). Informeer bij uw eigen verzekering naar de voorwaarden.

Vliegen

 Reizen per vliegtuig als u circulair gips heeft, is verboden! Circulair gips is gips dat helemaal rondom het lichaamsdeel zit.   Spalkgips, gips dat half om het lichaamsdeel zit, is wel toegestaan. Sommige vliegmaatschappijen accepteren ook gespleten gips (open gezaagd). Op het  vliegveld is het niet mogelijk uw gips te laten splijten! Als u gips heeft waarbij ook het bovenbeen gegipst is, dan moet u vaak twee of drie  stoelen reserveren. Neem voor vertrek contact op met uw vliegmaatschappij om narigheid bij vertrek te  voorkomen. Heeft de maatschappij een medische verklaring nodig, vraag hier dan naar bij de Gipskamer.  Vliegen met gips blijft een beslissing die u neemt op eigen verantwoording!

Complicaties

Neem contact op als:      uw vingers of tenen blauw, wit of erg dik worden uw vingers of tenen tintelen en dit niet minder wordt uw vingers of tenen warm of koud worden u uw vingers of tenen bijna niet kunt bewegen u pijn of knelling voelt die niet overgaat (pijn op de plaats van de breuk is meestal niet   verontrustend) het gips gebroken of gescheurd is• er iets in het gips is gevallen het gips nat is geworden.

Het verwijderen van uw gips

 Als uw

beengips

wordt verwijderd, kunt u het beste krukken en stevige schoenen meebrengen. U heeft ze in het begin nog nodig, omdat uw spieren zwak zijn geworden. Ook nu kunt u in het begin een dikke enkel of voet krijgen. Dit is niet erg en gaat vanzelf over. Als u uw been hoog houdt, gaat dit nog sneller. Ook kunt u een paar dagen een elastische steunkous dragen. Op de Gipskamer kunt u hierover informatie krijgen.  Als uw

armgips

wordt verwijderd, kunt u het beste de draagdoek meebrengen. In het begin kunt u dikke vingers krijgen. Als u uw arm hoog houdt, gaat dit snel over.



OLVG, locatie Oost Arm of been in het gips 5



Wanneer kreeg u gips? Datum Soort gips:

 klassiek gips  kunststof gips



Vragen? U kunt ons gewoon bellen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op.

Meer informatie online

Meer informatie vindt u ook op de volgende website(s): www.olvg.nl/gipskamer

Contact

Gipskamer, locatie Oost (ma t/m vrij 8.15 – 16.00 uur) Afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) (7 dagen per week, 24 uur per dag) T 020 599 29 63 E [email protected] T 020 599 30 16

Algemene voorwaarden:

www.olvg.nl/algemene_voorwaarden

Klacht of opmerking:

ga naar www.olvg.nl/klacht

Redactie en uitgave:

Marketing en Communicatie, november 2016\0167-NL



OLVG, locatie Oost Arm of been in het gips 6