Uitgebreide reactie fractie D66 op debat De Appel

Download Report

Transcript Uitgebreide reactie fractie D66 op debat De Appel

Uitgebreide reactie fractie D66 op debat De Appel

Vrijdag 4 november heeft de Haagse gemeenteraad het Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2017-2020 vastgesteld. Aan dit plan is ook de toekomst van De Appel verbonden. Het theatergezelschap had een aanvraag ingediend voor subsidie, maar kreeg een negatief advies van de adviescommissie. D66 heeft zich vervolgens ingezet voor een tweede kans voor De Appel. Daarop heeft De Appel een nieuw plan ingediend bij wethouder Wijsmuller (HSP). Dit plan had zowel financiële als culturele tekortkomingen. Daarom vindt de fractie het onverantwoord om gemeenschapsgeld toe te kennen. Dit betekent waarschijnlijk het einde van De Appel en dat valt bij veel mensen zwaar. Ook bij de fractie. Daarom lichten wij de situatie graag nader toe. Adviescommissie Weeda

Eind april gaf de commissie Weeda, die de subsidieaanvragen voor het Kunstenplan heeft beoordeeld, een negatief advies over de aanvraag van De Appel. Het was voor ons ondenkbaar dat met dit advies de deur definitief dicht ging voor een instelling die ons decennia lang heeft bediend met uniek theater. We wilden De Appel een kans geven met een tweede plan te komen. Het kunstenplan zou pas 5 oktober 2016 met de wethouder worden besproken. Dat gaf tijd en opties.

Nieuw plannen

D66 heeft er in september in de behandeling van het advies in de raadscommissie op aangedrongen dat De Appel de mogelijkheid zou krijgen een nieuw plan in te dienen bij de wethouder. Meerdere plannen passeerden vervolgens de revue. Uiteindelijk is er door De Appel een definitief plan overhandigd aan de wethouder voor een subsidieaanvraag van EUR 750,000 per jaar. De wethouder Cultuur, heeft dit plan beoordeeld. De wethouder kwam bij dit plan tot het oordeel dat het zowel cultureel als financieel niet toereikend is. Dit oordeel kwam 26 oktober. Na dit oordeel is de fractie direct in overleg getreden met De Appel. Samen met meerdere fractieleden en adviseurs met dossierkennis hebben we langdurig gesprekken gevoerd.

Ontoereikend plan

We moeten helaas vaststellen dat het financiële plan van De Appel, met de gevraagde subsidie, zou leiden tot een economisch ongezonde instelling. De plannen bevatten aannames over bezoekersaantallen en kostenreducties die ons niet hebben overtuigd wat betreft haalbaarheid. Ook een loonoffer van acteurs was al in de plannen opgenomen zonder dat de werknemers daarmee hadden ingestemd. Het marketingbudget wordt sterk verminderd terwijl De Appel wel een toename van het aantal bezoekers voorspelt. Met de grote twijfels die wij na lang beraad bleven houden, is het wat D66 betreft onverantwoord om hiervoor vanuit gemeenschapsgeld budget beschikbaar te stellen. Deze zware beslissing hebben wij pas op het allerlaatste moment definitief kunnen nemen, omdat toen pas het totale financiële en culturele plaatje bekend waren.

Zwaar op de maag

Deze beslissing, die door alle coalitiepartijen gedeeld wordt, ligt ons zwaar op de maag. Omdat we de voorstellingen van De Appel intens gaan missen, maar zeker ook omdat voor de werknemers van De Appel nu een onzekere tijd aanbreekt We vinden het ontzettend jammer dat het plan niet tot een doorstart van De Appel heeft geleid. Onze dank gaat uit naar de mensen van De Appel voor al hun inspanningen en naar de wethouder Cultuur die samen met ons is blijven zoeken naar oplossingen.