uitnodiging grote pensioendag 11 november

Download Report

Transcript uitnodiging grote pensioendag 11 november

UITNODIGING

voor de grote pensioendag op 11 november 2016

fnv.nl Pagina | 1

Beste pensioencollega’s, Graag nodigen we jullie uit voor de derde Grote Pensioendag welke bedoeld is voor kaderleden en bestuurders. DE BIJEENKOMST IS OP VRIJDAG 11 NOVEMBER 2016 VAN 10.15 – 16.00 UUR EN VINDT PLAATS IN HET SPOORWEGMUSEUM AAN DE MALIEBAANSTATION TE UTRECHT.

Deze keer gaat het in de plenaire bijeenkomst vooral over het toekomstig pensioencontract en de pensioensituatie in 2017. Naast eigen mensen hebben we ook interessante sprekers van buiten. We krijgen de doorrekeningen te zien die de Pensioenfederatie heeft gemaakt van het SER advies op de bestanden van enkele pensioenfondsen. Wat is eigenlijk het belang van pensioen in de samenleving en wat is de toegevoegde waarde daarvan; met andere woorden: waaruit bestaat de sociaal-maatschappelijke component? We hebben een boeiend en gevarieerd programma, waarbij Ferry Mingelen de dagvoorzitter is. Het spoorboekje van de dag ziet er als volgt uit:

09.30 – 10.15 uur Inloop met een kopje koffie

10.15 – 10.30 uur Opening van de dag: welkomstwoord door Han Busker, portefeuillehouder Pensioen in het Dagelijks bestuur 10.30 – 12.00 uur 13.30 – 14.15 uur Workshops (meer informatie over de workshops vind je onderaan dit programma) 12.00 – 12.30 uur Plenaire terugkoppeling vanuit de workshops

12.30 – 13.30 uur Lunchpauze

Theo Langejan is voorzitter van de commissie die de Pensioenfederatie heeft ingericht om de SER varianten nader te onderzoeken op haalbaarheid. Theo zal verslag doen van de uitkomsten van het onderzoek dat heeft plaatsgevonden. Hierbij zijn de nieuwe pensioenvarianten doorgerekend op de bestanden van verschillende bestaande pensioenfondsen met gevarieerde deelnemers bestanden.

14.15 – 14.30 uur Korte pauze

14.30 – 15.15 uur Paul de Beer is bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen op de Henri Polak leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging. Paul zal ingaan op het sociaal-maatschappelijke belang van (collectieve) pensioensystemen. 15.15 – 15.45 uur Met Han Busker kijken we terug op de dag: wat hebben we geleerd van vandaag? Welke vragen liggen er nog rond de stelseldiscussie? Wat is de insteek van FNV in deze discussie en hoe pakken we dat aan? 15.45 – 16.00 uur Prangende vragen, afronding en sluiting

16.00 – 17.00 uur Afsluitende borrel

2

WORKSHOPS

Onderstaand de workshops waarvan je er

één

kunt bijwonen. Graag bij aanmelding eerste keuze en tweede keuze doorgeven.

1.

Jongeren en pensioen……What The F**k?!

Jongeren denken anders over pensioen, of toch niet? Stellingen vanuit jongeren leggen we aan de groep voor. Verschillen deze uitspraken echt met die van de oudere deelnemers of is dat een van de vele mythes? Op een jeugdige manier zullen wij een geweldige actieve workshop verzorgen. Want; pensioen is toch gewoon voor iedereen te doen?!

Door Ellen te Paske, pensioenbestuurder namens FNV Jong.

2.

Maatschappelijk Verantwoord Beleggen

Dat maatschappelijk verantwoord beleggen ten koste gaat van het rendement is een sprookje; inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat niet-maatschappelijk verantwoord beleggen rendement en reputatie kan kosten. Maar hoe zorgen we ervoor dat we weten wat onze leden / onze deelnemers belangrijk vinden en hoe kunnen we ze betrekken bij keuzes die het fonds wil maken? En kun je een MVB beleid kiezen dat goed past bij de karakteristieken van elk fonds?

Door Gerard Roest, pensioenbestuurder FNV

.

3.

Zorgelijke dekkingsgraden, wat te doen?

Veel (bedrijfstak)fondsen verkeren in grote financiële zorgen: als er op korte termijn geen verbeteringen optreden, kunnen we massale kortingen tegemoet zien. Aan welke knoppen kunnen sociale partners en/of fondsbestuur nog draaien? Hoe zit het met de rekenrente? En hoe zit het met de premiedekkingsgraden? Hoe geef je vorm aan evenwichtige belangbehartiging (oud-jong, actief-gepensioneerd) in tekortsituaties?

Door Eline Lundgren, pensioenbestuurder FNV.

4.

Consolidatie, waarom en hoe?

FNV streeft ernaar dat kleinere fondsen zichzelf opheffen en opgaan in grotere collectieven. Waarom willen we dat eigenlijk: is dat enkel om tot lagere uitvoeringskosten te komen? Of spelen daarbij meer zaken een rol? En hoe doe je dat eigenlijk, een fonds opheffen en elders onderbrengen?

Door Leonne Jansen, pensioenbestuurder FNV.

5.

Doorsneepremie afschaffen?

Uit de ledenraadpleging van dit voorjaar kwam naar voren dat onze achterban niet perse wil dat de doorsneepremie wordt afgeschaft. Maar een grote politieke meerderheid lijkt hier wel op af te koersen. Dus ook al willen wij het niet, wat nou als het toch gebeurt? Aan welke voorwaarden moet worden voldaan als we overstappen op een andere systematiek? Hoe zit het met (het verdelen van) de overgangskosten? Of zitten er misschien ook nadelen aan de doorsneepremie die we bij de overgang op een ander systeem kunnen oplossen?

Door Chris Driessen, pensioenbestuurder FNV.

3

-

AANMELDEN

Je kunt je aanmelden via het volgende mailadres:

[email protected]

Dit kan tot 21 oktober aanstaande. Er is plaats voor 250 deelnemers.

Let op!

De inschrijving kan enkel bevestigd worden indien wij onderstaande gegevens ontvangen: -

Voornaam Achternaam Sector Pensioenfunctie (voor op uw badge) Lidmaatschapsnummer Geboortedatum Eerste en tweede voorkeur van Workshop

1.

2.

3.

4.

5.

JONGEREN EN PENSIOEN…….WHAT THE F**K?! MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD BELEGGEN ZORGELIJKE DEKKINGSGRADEN CONSOLIDATIE DOORSNEEPREMIE

Dieetwensen

BEREIKBAARHEID

In verband met de zeer beperkte parkeergelegenheid bij het museum, raden wij iedereen aan om met het openbaar vervoer te komen. Bijvoorbeeld met de pendeltrein. (wat is logischer, als je naar Het Spoorwegmuseum gaat?). Vanuit Utrecht Centraal rijdt er een speciale museumtrein. Het museum zelf staat overigens ook de hele dag tot onze beschikking, tijdens de lunch of na afloop van het programma is het wellicht interessant om de collectie te bekijken (tot 17.00 uur).

PENDELTREIN

Vertrek vanuit Utrecht CS 9:29 uur aankomst bij Het Spoorwegmuseum 9:48 uur. De laatste trein vertrekt om 17:12 uur uit Het Spoorwegmuseum en komt om 17:28 uur aan op Utrecht CS.

BUS

Het museum is vanaf Utrecht CS bereikbaar met QBuzz buslijn 8, richting Wilhelminapark. Uitstappen bij halte Maliebaan (9 minuten lopen). 4