Op weg naar een brede klimaat- en energiecoalitie

Download Report

Transcript Op weg naar een brede klimaat- en energiecoalitie

• • • • • • • •

TIJD

08:45 09.30

09:45 10:00 10:15 10:30 10:40 11:00 11:20 11:40

INHOUD

Ontvangst Opening door dagvoorzitter Vivianne Bendermacher De 5 slimste en de 5 domste robots

Hoe wijdverbreid is robotica nu al in onze (werk)omgeving? Aan de hand van de 5 slimste en de 5 domste robots van het moment bespreekt Marc Hijink de huidige stand van zaken op het gebied van software-robots, chatbots, kunstmatige intelligentie, machine learning en deep learning.

SPREKER

Marc Hijink

Journalist NRC

Maatschappij 4.0 - waar stevenen we op af?

De opkomst van robots en ai wordt ook wel de vierde industriële revolutie genoemd. Maar wat betekent deze revolutie in de maatschappij? Welke plek gaat kunstmatige intelligentie in onze omgeving innemen? En hoe snel gaat dat?

Dirk Helbing

ETH Zürich / TU DELFT

Q&A | Robots in een mensenwereld

Wat betekent het groeiende gebruik van kunstmatige intelligentie voor ons mensen? Waarin blijven we uniek? Hoe kunnen we robots vóór en met ons laten werken in plaats van tegen ons? Interview onder leiding van NRC-journalist Wouter van Noort.

Dirk Helbing

ETH Zürich / TU DELFT

Arnold Smeulders

Founder Intelligent Systems Lab Amsterdam

Intermezzo Fokke & Sukke

Ochtendbreak: koffie & thee met iets lekkers Kunstmatige intelligentie | De volgende sprong

Het idee van neurale netwerken stamt uit 1943, maar dankzij big data is de technologie nu in een stroomversnelling gekomen. Welke volgende stappen zijn hiermee mogelijk? En hoe kan kunstmatige intelligentie voor allerlei verschillende sectoren ontwrichtend werken? Inspiratie van een koploper.

Machine en mens: elkaar versterken

Robots en mensen kunnen elkaar verdringen, maar ook versterken. Waar vullen mens en machine elkaar aan en kunnen zij samen tot betere resultaten komen?

Intermezzo Fokke & Sukke

Tijmen Blankevoort

Mede-oprichter Scyfer

Stefano Stramigioli

Hoogleraar Advanced Robotics Universiteit Twente

TIJD

11:50 12:10 12:20 12:30 13:35 14:00 14:10 14:30 14:40 14:50 15:05 15:15

INHOUD

SPREKER

Mijn robotcollega

Een robotcollega went snel; mensen geven hun robotcollega’s zelfs namen. Maar wat voor invloed heeft een toenemende automatisering op de beleving van werk? Wat zijn de do’s en don’ts voor de werkgever?

Marise Born

Hoogleraar personeelspsychologie Erasmus Universiteit

Intermezzo Fokke & Sukke

Intro Showreel

NRC-journalist Marc Hijink introduceert de robots die tijdens de pauze te zien zijn.

Lunch + Showreel: aparte ruimte met de mooiste voorbeelden van robots + a.i. van Nederlandse bodem. Met Delft Robotics, Somnox, Birds.ai, Aerovinci & Vectioneer.

De creatieve Robot

Robots zouden niet creatief kunnen zijn, maar kunstmatige intelligentie maakt inmiddels al muziek, mode, schilderijen, vakantiefoto’s en maaltijden, vaak met uitstekende resultaten. Er is wel een grens aan de creativiteit van machines; ze blijven gebonden door regels. Maar mens en machine samen komen vaak tot de meest creatieve concepten. Inspiratie voor de zakelijke markt. Journalist Bennie Mols vertelt en interviewt creatieve geesten.

Onno Kokmeijer

chef-kok Ciel Bleu

Jorden van Foreest

Nederlands kampioen schaken

Jochem van der Spek

Programmeur en kunstenaar

Intermezzo Fokke & Sukke

Met o.a.

Robots in business | de inclusieve robotagenda

We moeten op zoek naar een zogenaamde “inclusieve robotagenda”, maar hoe ziet die er dan uit? Op overheidsniveau wordt gestreefd naar behoud van werkgelegenheid, op bedrijfsniveau gaat het vaak om produceren tegen de laagste kosten. Waar liggen de kansen om met een combinatie van mens en machine concurrerend te zijn?

Mariëtte Hamer

Voorzitter SER

Melanie Peters

Directeur Rathenau Instituut

Het publiek gevraagd

Hoe groot zijn de kansen en de bedreigingen van de robotisering? Aan de hand van stellingen peilen we de mening van de zaal. Onder leiding van dagvoorzitter Vivianne Bendermacher

Intermezzo Fokke & Sukke

Slimme machines voor een betere wereld

De non-profit onderzoeksorganisatie OpenAI, gesteund door miljardairs als Elon Musk en Peter Thiel, wil digitale intelligentie inzetten voor een betere wereld. Hoe ziet een van de Nederlandse OpenAI-onderzoekers dat voor zich? Bestaat dat wel: onafhankelijk onderzoek?

Intermezzo Fokke & Sukke

Tim Salimans

Research analist OpenAI

Wouter van Noort

Journalist NRC

Korte pauze

TIJD

RONDE I 15:30 16:15

INHOUD BREAKOUTSESSIES | Kies je eigen programma!

In de middag worden verschillende interactieve sessies geprogrammeerd waarbij we focussen op state-of-the art vanuit de wetenschap, business challenges, gevolgen voor de arbeidsmarkt, nieuwe skills en een aantal vooruitstrevende startups op het gebied van AI, software robots hun innovaties presenteren.

KEUZE I | Arbeidsmarkt De lerende economie | De eerste stappen

De WRR pleit voor een “lerende economie” – flexibele bedrijven, zich blijvend ontwikkelende werknemers en goede randvoorwaarden vanuit de overheid – om de robotisering het hoofd te kunnen bieden. Maar hoe bereiken we zo’n lerende economie?

Linda Kool

Senior onderzoeker Rathenau

KEUZE II | Wetenschap; de volgende stappen Zich voortplantende robotos | Kansen en gevaren

In mei werd in Amsterdam de eerste robotbaby geboren; een nieuwe stap in de ontwikkeling van evolutionaire robots, die zichzelf steeds kunnen verbeteren. Wat kan er met deze volgende generatie robots en wat zijn de risico’s?

KEUZE III | Businessuitdagingen Guszti Eiben

Hoogleraar UvA

Automatiseren: succesfactoren en valkuilen

Wat zijn de overwegingen om bepaalde bedrijfsprocessen wel of niet te automatiseren/robotiseren? En wat zijn de belangrijkste succesfactoren en valkuilen?

Ouke Arts

Partner Thaesis

KEUZE IV | Startups en investeringen Investeerdersperspectief

Wat maakt een businessplan op het gebied van robotica of ai interessant? Een investeerder vertelt zijn overwegingen.

KEUZE V | Beleid en Wetgeving Juridische implicaties

Wie is er verantwoordelijk als het fout gaat met een robot, een drone of een zelfrijdende auto? Wat betekent het gebruik van kunstmatige intelligentie voor de positie van de burger bij bijvoorbeeld automated decision making?

Robert Verwaayen

Partner Keen Venture Partners

Jeroen Schouten

Partner Grasp

Wouter Seinen

Partner Baker & McKenzie Amsterdam

TIJD INHOUD

KEUZE I | Arbeidsmarkt 21st century skills – hoe bereid je je voor

Hoe laten we ons onderwijs aansluiten bij de snel veranderende arbeidsmarkt? Welke nieuwe vaardigheden zijn er eigenlijk nodig en hoe kun je daarvan profiteren?

KEUZE II | Wetenschap; de volgende stappen Drones | De volgende generatie

Drones zijn al niet meer weg te denken uit ons luchtruim, met toepassingen voor media & entertainment, hulpverlening en inspectie. Maar wanneer komt de volgende generatie drones uit het lab? En wat kan daarmee allemaal?

Frank van den Oetelaar

21st Century Skills

Lucas van Oostrum

Co-founder & head of business development Delft Aerial Robotics

RONDE II 16:15 17:00 KEUZE III | Businessuitdagingen Klaar voor chatbots en software-robots?

De voorloper van kunstmatige intelligentie is Robotic Process Automation – oftewel de softwarerobot. De verwachting is dat deze, net als chatbots, de komende jaren een enorme vlucht neemt in het bedrijfsleven. Maar hoe ga je om met deze digitale hulpjes binnen jouw bedrijf? Wat zijn de succesfactoren en wat werkt niet?

KEUZE IV | Startups en investeringen Startup-pitches

De meest innovatieve startups presenteren hun concept.

KEUZE V | Beleid en Wetgeving De morele robot

Als een zelfrijdende auto geen andere keus heeft: moet hij dan een kind aanrijden of zichzelf met passagiers laten botsen tegen een betonnen muur? Hoe meer robots een plek krijgen in de maatschappij, hoe meer ze te maken krijgen met ethische dilemma’s. Leggen we die dilemma’s neer bij de programmeur of kunnen we daar maatschappelijke richtlijnen voor opstellen?

Sander Duivestein

Trendwatcher en adviseur

Met Somnox, Birds.ai en de winnaars van de startup-oproep Arnold Smeulders

Founder Intelligent Systems Lab Amsterdam 17:00

Borrel!