Kinderafdeling Spaarne Gasthuis Hoofddorp

Download Report

Transcript Kinderafdeling Spaarne Gasthuis Hoofddorp

De kinderafdeling

Spaarne Gasthuis Hoofddorp

2

Over het Spaarne Gasthuis

Het Spaarne Gasthuis is een ziekenhuis met locaties in Haarlem en Hoofddorp. En ook poliklinieken in Heemstede, Hillegom, Nieuw Vennep en Velsen Noord. We bieden u de best mogelijke zorg en behandeling. Dichtbij als het kan, verder weg als dat beter is. Het Spaarne Gasthuis is een topklinisch ziekenhuis en lid van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Dat betekent dat we artsen, medisch specialisten en verpleegkundigen in ons ziekenhuis opleiden en dat we wetenschappelijk onderzoek doen. Op die manier werken we iedere dag aan de kwaliteit van de zorg voor morgen. De reden hiervoor is helder; omdat het u beter maakt en wij er beter van worden. Kortom, samen meer dan Topzorg.

Te gast in elkaars leven

In het Spaarne Gasthuis vinden wij gastvrijheid en persoonlijke aandacht heel belangrijk. Daarom komt u bij ons nooit binnen als patiënt, bezoeker, familielid of leverancier, maar als gast. Wij realiseren ons dat u op ons vertrouwt en het belangrijkste wat u heeft in onze handen legt; uw gezondheid. Samen met u werken we aan dit kostbare bezit. We gaan altijd op zoek naar de beste oplossing of behandeling voor u. We zijn te gast in elkaars leven. Welkom!

Smileys voor de Kinderafdeling

Uw kind krijgt goede zorg in het Spaarne Gasthuis Hoofddorp. De stichting Kind en Ziekenhuis heeft het Spaarne Gasthuis een smiley gegeven voor de kinderafdeling en de afdeling dagbehandeling voor kinderen. De smiley is een keurmerk dat aangeeft dat de zorg voor kinderen en hun ouders goed is. Dit betekent dat u als ouder: • de hele dag bij uw kind mag zijn • kan blijven slapen • bij uw kind mag blijven tot het onder narcose is • bij uw kind mag zijn als het uitslaapt na de operatie

Inhoud

Welkom in het Spaarne Gasthuis Hoofddorp Voorbereiding op de opname van uw kind Ouders zijn altijd welkom De dag van opname De behandeling van uw kind Wie komt er bij uw kind aan bed?

Voorzieningen in het ziekenhuis Weer naar huis Rechten, plichten en klachten Boeken en websites om te gebruiken bij de voorbereiding Belangrijke informatie 3

4

Welkom in het Spaarne Gasthuis —

Uw kind wordt opgenomen op de kinderafdeling van het Spaarne Gasthuis Hoofddorp. Voor veel kinderen en ouders is dit spannend. Natuurlijk wilt u de beste zorg en behandeling voor uw kind, wij zorgen daarvoor. Ook maken wij het verblijf van uw kind zo aangenaam mogelijk. In deze folder vindt u meer informatie over de opname van uw kind. Heeft u vragen of opmerkingen? Laat het ons weten. Wij wensen u en uw kind een goed verblijf en een snel herstel toe. Team medewerkers van de kinderafdeling 5

6

Voorbereiding op de opname van uw kind —

In het ziekenhuis komt uw kind in een onbekende situatie. Het krijgt te maken met onderzoeken, prikken en onbekende mensen. Hier kan uw kind bang van worden en zich anders gaan gedragen. Vertel uw kind daarom wat er gaat gebeuren en waarom, dan wordt het minder eng.

Een kind tot ongeveer zes jaar heeft vaak genoeg aan een simpele uit leg. Kinderen vanaf ongeveer zes jaar willen vaak precies weten wat er gebeurt. Kom daarom eens langs op de afdeling om te zien hoe het gaat. Neem even contact op met de pedagogisch medewerker van de kinderafdeling voor een afspraak. U kunt uw kind ook een tekening laten maken van of over het ziekenhuis en het er samen over hebben. Zo komt u erachter wat uw kind verwacht. Ook ‘doktertje spelen’ is een goede manier om uw kind voor te bereiden.

Voorbereiden op de narcose

Krijgt uw kind voor een behandeling een narcose of een ruggenprik? Dan komt u minimaal één week voor de opname samen met uw kind naar de polikliniek anesthesiologie. Hier krijgt u informatie over de vorm van de anesthesie en wat er precies gaat gebeuren. Is uw kind tussen deze afspraak en de opname ziek geweest of heeft het bijvoorbeeld andere medicijnen gekregen, geef dit dan door aan de verpleegkundige die uw kind opneemt.

Voorbereidingsspreekuur voor kinderen

Voor ouders en kinderen is er een spreekuur om uw kind voor te bereiden op een operatie of behandeling. Dit is het

voorbereidingsspreekuur

. De anesthesioloog heeft u informatie gegeven. Ook is het belangrijk dat uw kind goed voorbereid is op de operatie of behandeling. Kom daarom met uw kind naar dit voorbereidingsspreekuur.

Afgestemd op leeftijd en de behandeling geeft de pedagogisch medewerker uitleg over wat er gebeurt tijdens een opname. Hierbij gebruikt zij diverse materialen zoals een narcose kapje, een infuusnaaldje, operatiejas enzovoort.

Deze voorbereiding is belangrijk voor uw kind en:

• helpt stress te verminderen • helpt beter om te gaan met angst voor de behandeling • uw kind weet wat er gaat gebeuren • (onrealistische) fantasieën worden voorkomen of weggenomen • biedt ruimte voor emoties en vragen van het kind en ouders • ouders kunnen inspelen op de vragen en reacties van het kind • uw kind verwerkt de opname in het ziekenhuis beter Zie voor meer informatie en inschrijven

www.spaarneziekenhuis.nl

7

8

Wat vertelt u uw kind?

Op de kinderwebsite staat alle informatie over het ziekenhuis, speciaal voor kinderen. Neem samen met uw kind een kijkje op www.spaarnekids.nl. Afhankelijk van de leeftijd van uw kind kunt u vertellen: • Waarom uw kind naar het ziekenhuis moet.

• Wanneer u bij uw kind in het ziekenhuis bent.

• Dat u de hele dag in het ziekenhuis mag blijven en ook mag blijven slapen. • Wie er op de afdeling werken (o.a. dokters, verpleegkundigen, pedagogisch medewerkers en medewerkers die het eten rondbrengen).

• Wat er gebeurt op de afdeling (temperatuur opnemen, plassen op een po, af en toe een prik).

• Dat uw kind weer naar huis mag zodra het kan.

• Dat niemand boos is (sommige kinderen denken dat ze voor straf naar het ziekenhuis moeten).

• Dat er een speelkamer is waar uw kind, als de gezondheid van uw kind dit toelaat, kan knutselen en spelen.

Wat neemt u mee?

Aan papieren:

• een geldig legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart) • het burgerservicenummer (BSN) van uw kind • zorg verzekeringspas (bewijs van inschrijving van de zorgverzekering) • de medicijnen die uw kind gebruikt (in originele verpakking) • medicijnenkaart* • dieetvoorschriften* • bloedgroepkaart* • donorregister-registratie* • deze folder

Aan persoonlijke verzorging:

• kleding • nachtkleding, eventueel een slaapzakje • ondergoed • kamerjas of badjas • sloffen • toiletartikelen (geen handdoeken, washandjes of luiers) • speelgoed en/of een knuffel, fopspeen

Boeken en websites

Er zijn veel leuke, mooie en handige boeken en websites over opname in het ziekenhuis die u kunt gebruiken bij de voorbereiding van uw kind. Op pagina 28 vindt u een aantal tips.

Spoedopname

Als uw kind met spoed opgenomen is, heeft u geen tijd gehad om het voor te bereiden. Hierdoor kan uw kind bang zijn en zich anders gedragen. Kinderen voelen zich vaak veiliger als u in de buurt bent. Lees samen een verhaaltje of praat over wat er gebeurd is. Dit helpt uw kind bij het verwerken van de gebeurtenissen. Wanneer u er niet bent, zijn wij er voor uw kind.

Vragen

Het is belangrijk dat u en uw kind duidelijke informatie krijgen over de behandeling en opname. Met deze informatie beslist u samen met uw kind en de arts of uw kind de behandeling ondergaat. Heeft u nog vragen? Stel deze dan gerust. U kunt hiervoor de kinderafdeling bellen, (023) 224 6604.

Opnametijd

Is met u afgesproken dat uw kind nuchter naar het ziekenhuis komt? Bel dan de dag voor de opname tussen 14.00 en 16.00 naar de kinderafdeling. U hoort dan hoe laat u op de dag van de opname in het ziekenhuis moet zijn.

Voordat uw kind naar het ziekenhuis komt

Kunt u één of meerdere vragen hieronder met ja beantwoorden? Neemt u dan voordat u naar het ziekenhuis komt, contact op met de polikliniek of verpleegafdeling waar u de afspraak heeft.

• Is uw kind de afgelopen twee maanden behandeld en/of opgenomen geweest in een buitenlands ziekenhuis?

• Is uw kind de afgelopen twee maanden opgenomen geweest in een Nederlandse zorginstelling waar een uitbraak was van MRSA of een andere bijzonder ongevoelige bacterie?

9

10 • Heeft uw kind direct contact met levende vleeskalveren, vleeskuikens of varkens?

• Is uw kind (of u of uw huisgenoten) MRSA positief (geweest) of heeft uw kind een andere ongevoelige bacterie (gehad)?

• Is uw kind de laatste 2 tot 3 weken in contact geweest met iemand die een kinderziekte had, terwijl uw kind deze kinderziekte niet heeft gehad of er niet voor is ingeënt?

Ziek of kan uw kind niet naar de afspraak komen?

Kan uw kind op de geplande opnamedatum niet komen? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan uw polikliniek. Neem als uw kind vlak voor de opname koorts krijgt, ziek wordt of andere medicijnen moet gebruiken contact op met de kinderafdeling.

Juiste gegevens

Zijn gegevens van uw kind, zoals de verzekering, veranderd? Of is uw kind bijvoorbeeld andere medicijnen gaan gebruiken? Geef dit dan door aan de polikliniek.

Voorbereidend onderzoek

Soms worden er voor de opname onderzoeken gedaan. Bijvoorbeeld bloedprikken of een röntgenfoto. Als de uitslag van de onderzoeken geen problemen geeft voor de operatie, krijgt u hierover geen bericht. Als de operatie niet door kan gaan, neemt een medewerker van de polikliniek contact met u op.

Waardevolle eigendommen

Op de kamer van uw kind is een garderobe kast met locker. Hiervoor is een € 2 munt nodig. De munt krijgt u weer terug als u de kast opent. Laat waarde volle bezittingen thuis. Het ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor of aansprakelijk bij verlies of diefstal van deze spullen.

Parkeren

Bij het Spaarne Gasthuis geldt betaald parkeren. Ligt uw kind op de Kinderafdeling, dan kunt u een speciale parkeerpas krijgen. U krijgt deze pas via de beveiliging van het ziekenhuis. De verpleegkundige op de kinderafdeling vertelt u er meer over.

Wat kunt u doen voor een veilige behandeling van uw kind

— • Geef alle informatie over de gezondheidstoestand van uw kind.

• Geef het aan als u iets niet begrijpt.

• Bespreek vooraf het verloop van de operatie of behandeling.

• Schrijf op welke medicijnen uw kind gebruikt.

• Stel vragen als de medicijnen er anders uitzien dan u verwacht.

• Volg instructies en adviezen goed op.

11

12

Ouders zijn altijd welkom —

Als ouder of verzorger bent u de hele dag welkom op de afdeling. U kunt uw kind zelf wassen, eten geven en naar bed brengen.

Ook andere dagelijkse dingen kunt u blijven doen. Dit betekent niet dat u altijd met uw kind bezig moet zijn of moet praten. Vaak is het al genoeg als u er bent. Op het bord bij de secretaressebalie kunt u aangeven wanneer u komt. Zo weten uw kind en de verpleegkundige wanneer u er weer bent. Heeft u hulp bij de verzorging nodig, dan kunt u altijd terecht bij de verpleegkundige.

Blijven slapen

U mag bij uw kind blijven slapen. We noemen dit rooming-in. Ook wanneer uw kind een kamer deelt met andere kinderen, kunt u blijven slapen. Er is een uitklapbed voor u op de kamer van uw kind. U krijgt beddengoed van de verpleegkundige, het bed maakt u zelf op. Er is niet veel ruimte

op de kamers, klap daarom het bed overdag weer in. U kunt douchen op de afdeling, handdoeken krijgt u van het ziekenhuis. De verpleegkundige komt, ook als u bij uw kind slaapt, ’s nachts regelmatig kijken. Sommige kamers hebben een intercom zodat de verpleegkundigen uw kind kunnen horen. Deze staat vooral ’s avonds en ’s nachts aan.

Maaltijden

Als u de hele dag en nacht bij uw kind bent, krijgt u van het ziekenhuis drie maaltijden. Er is een koffieautomaat in de hal bij de lift en een koelkast in de ouderkamer waar u uw eigen eten en drinken kunt bewaren. Zet uw naam en een datum van openen erop.

Wat als u zelf niet bij uw kind kunt zijn

Als u zelf niet bij uw kind kunt zijn, mag bijvoorbeeld een opa of oma komen en ook blijven slapen. Belangrijk is dat uw kind zich prettig voelt bij diegene en dat hij uw kind goed kan verzorgen. Deze persoon moet minimaal 18 jaar zijn. Laat de verpleegkundige weten wie er zal zijn als u er zelf niet bent.

13

14

De dag van opname —

Op de dag van opname komt u samen met uw kind naar de kinder afdeling. De verpleegkundige vertelt u over de behandeling, de afdeling en de voorzieningen.

Polsbandje

Uw kind krijgt een polsbandje om met daarop zijn naam, geboortedatum en afdeling. Zo kan er geen vergissing ontstaan. Ook controleren medewerkers die een onderzoek doen altijd hun gegevens met die op het bandje van uw kind.

Medicijnen

Neem een actueel overzicht mee van de medicijnen die uw kind gebruikt. U haalt dit overzicht bij uw apotheek. Zo werken wij samen aan een veilige zorg voor uw kind.

Neem ook de medicijnen van uw kind mee, liefst in originele verpakking. Uw kind krijgt namelijk de eigen medicijnen totdat de ziekenhuisapotheek

de medicijnen op de afdeling heeft gebracht. Daarna krijgt uw kind de medicijnen uit de ziekenhuisapotheek.

Bij de opname vraagt de verpleegkundige welke apotheek uw kind heeft. En of het ziekenhuis de gegevens over de medicijnen van uw kind mag doorgeven aan de apotheek. Zo weet uw apotheek precies welke medicijnen uw kind heeft of heeft gehad.

Bezoektijden

Als ouder bent u altijd welkom. Voor andere bezoekers (ook voor broers en zussen) zijn de bezoektijden van 14.00 tot 17.00 uur en van 18.00 tot 19.30 uur. Voor de rust van de patiënten vragen we u met niet meer dan twee personen tegelijk op bezoek te komen. Vraag het bezoek een andere keer te komen als ze verkouden zijn of een besmettelijke (kinder) ziekte hebben of net hebben gehad.

Als uw kind een infectie heeft

Wanneer uw kind een infectie heeft, komt het op een eenpersoonskamer te liggen. Dit kan een kamer met een sluissysteem zijn. Help ons de verspreiding van de infectie te voorkomen: • Kom, behalve u als ouder, met niet meer dan twee bezoekers tegelijk op de kamer.

• Laat het bezoek verspreid over het bezoekuur komen.

• Uw kind mag niet op de gang, in de speelkamer of in andere kamers komen.

• Ook u en andere bezoekers van uw kind mogen niet op andere kamers komen.

• Laat spullen als speelgoed en tijdschriften op de kamer van uw kind.

• Was uw handen en desinfecteer ze daarna met handenalcohol als u de kamer in- en uitgaat.

Schone handen

Uw kind is opgenomen in het Spaarne Gasthuis. In een ziekenhuis leven andere bacteriën en virussen dan bij u thuis. Omdat uw kind ziek is, is hij extra gevoelig voor een besmetting met bacteriën en virussen. Een goede hygiëne is daarom erg belangrijk. Schone handen voorkomt verspreiding van bacteriën en virussen. Om zo min mogelijk risico’s 15

16 te lopen is het belangrijk dat u en uw kind de handen regelmatig en grondig te wassen met water en zeep of handalcohol te gebruiken. Ook bezoek mag gebruik maken van de handalcohol.

Wanneer gebruikt je handalcohol of was je de handen?

• voor het eten • na gebruik van het toilet • na gebruik van een po of urinaal • voor en nadat een wond wordt verzorgd

Ook voor medewerkers

Door de handen goed te wassen met water en zeep of door handalcohol te gebruiken, zorgen de medewerkers voor schone handen. Dit doen zij voordat ze u verzorgen of behandelen, soms tussendoor en als zij klaar zijn met uw verzorging of behandeling. U mag een medewerker erop wijzen als hij/zij vergeet om de handalcohol te gebruiken.

Help mee aan een schone en veilige omgeving

• In het ziekenhuis zijn strenge regels voor hygiëne, help daar aan mee.

• Aarzel niet om vragen te stellen, als de regels over hygiëne voor u niet duidelijk zijn.

• Was uw handen na ieder toiletbezoek.

• Hoest of nies in de mouw van uw kleding; NIET in uw hand.

• Meld het meteen als iets niet goed schoon is.

• Spreek uw zorgverleners aan als zij niet hygiënisch werken.

Eten en drinken

Voor het ontbijt en de lunch komt een medewerker langs met een broodbuffetwagen. Hier mag uw kind zelf wat lekkers uitkiezen. Bij het avondeten kunnen u en uw kind kiezen uit twee maaltijden. De keuze hoeft u pas te maken als de medewerker met het eten langskomt.

Rustuur

Van 12.30 tot 14.00 uur is het rustuur. Kinderen blijven dan op hun kamer. U mag bij uw kind blijven, maar dat hoeft niet.

Speelkamer

De kinderafdeling heeft een speelkamer met veel knutselspullen en speelgoed voor kinderen van alle leeftijden. De speelkamer is een veilige plek voor uw kind. Er worden geen medische of verpleegkundige handelingen gedaan. ’s Ochtends mag uw kind, als de gezondheid van uw kind dit toelaat, onder begeleiding van een pedagogisch medewerker lekker in de speelkamer spelen. ’s Middags vanaf 14.00 uur, ’s avonds en in het weekend is de speelkamer vrij te gebruiken onder begeleiding van (een) ouder(s). De speelkamer is er voor kinderen die opgenomen zijn in het ziekenhuis. Laat de kamer netjes achter voor de volgende kinderen. Op de gang van de afdeling hebben we de speelkoffer en de Vlieger. In de Speelkoffer zitten verschillende spelletjes en uw kind kan er muziek mee maken en een foto mee versturen. De Vlieger is een scherm met internet waarmee uw kind een foto en berichtje kan sturen naar familie, vriendjes of klasgenoten.

Jongeren

Er is een aparte kamer voor kinderen boven de 12 jaar. In deze kamer staat een televisie, computer met internet en spelcomputer. Een pedagogisch medewerker houdt het internetgebruik van de kinderen in de gaten.

Televisie kijken

Op iedere kamer staat een televisie. Tijdens het eten gaat de tv uit. In het rustuur mogen alleen de jongeren tv kijken, na het rustuur alle kinderen. Als een kind gaat slapen, gaat de tv op de kamer ook uit.

Even van de afdeling af

Jongeren mogen met een volwassene de afdeling af. Kinderen jonger dan tien jaar mogen dit alleen met hun ouders of verzorgers. Gaat u met uw kind even weg? Laat het de verpleegkundige weten. Er kunnen bijvoorbeeld onderzoeken gepland staan voor uw kind.

17

18

Post

Iedere dag wordt de post op de afdeling gebracht. Wilt u post versturen? In de centrale hal staat een brievenbus.

Roken

Als u wilt roken, kan dat in de rookabri buiten naast de trap bij ingang Zuid.

E-cards

Via de website www.spaarneziekenhuis.nl kunt u een e-card sturen. Vrijwilligers brengen deze rond.

Mobiele telefoon

U kunt uw mobiele telefoon gewoon gebruiken. Na 21.30 uur vragen we u uw telefoon op stil te zetten en niet meer te bellen op de kamers.

Foto’s of filmpjes maken

Wilt u foto’s of filmpjes maken van uw kind waar ook een medewerker op te zien is? Vraag hier dan eerst toestemming voor aan de medewerker. Als u de foto of film op sociale media wil gebruiken, vraag hiervoor dan ook eerst toestemming in verband met de privacy van de medewerker.

De behandeling van uw kind —

We vertellen uw kind zo goed mogelijk wat er gaat gebeuren. Bijvoorbeeld hoe een onderzoek gaat, of het pijn doet, hoe uw kind voor een operatie in slaap wordt gebracht en weer wakker wordt.

We gebruiken hier een fotoboek en folder bij. Ook vertellen we of uw kind een verband, infuus of andere slangetjes krijgt en hoe het zich zal voelen na een operatie. Bij de meeste onderzoeken en behandelingen kunt u bij uw kind blijven.

Nuchter zijn

Voor een operatie onder narcose of met een ruggenprik moet uw kind nuchter zijn. Dit betekent dat uw kind: • de dag vóór de opname vanaf 24.00 uur niet meer mag eten • op de ochtend van de operatie tot 06.00 uur heldere vloeistof mag drinken om medicijnen in te nemen • alleen in overleg met de anesthesist of arts medicijnen mag innemen

Onder narcose

Een pedagogisch medewerker bereidt uw kind voor op de narcose. Als uw kind onder narcose gaat, mag u bij uw kind blijven tot het in slaap is gebracht. Als u hier tegenop ziet, hoeft u er niet bij te zijn.

De uitslaapkamer

De verpleegkundige komt u halen zodra uw kind van de operatiekamer naar de uitslaapkamer wordt gebracht. U bent dus bij uw kind als het wakker wordt uit de narcose.

Na de operatie

Na de operatie kan uw kind pijn hebben. Voor de operatie bespreekt de anesthesioloog met u wat voor pijnstilling uw kind krijgt. Dit kan een zetpil, tablet of pomp met pijnstilling zijn. Met goede pijnstilling voelt uw kind zich fijner en zal het sneller herstellen. Als uw kind naar huis gaat, krijgt u soms ook een recept voor pijnstillers of andere medicijnen mee. 19

20

Wie komt bij uw kind aan bed?

Tijdens de behandeling kunnen u en uw kind te maken krijgen met leerlingen of studenten. Dit komt omdat het Spaarne Gasthuis een opleidingsziekenhuis is. Afhankelijk van hun ervaring kijken ze mee of voeren zelfstandig een gesprek of een behandeling uit.

Wat de situatie ook is, zij werken altijd onder leiding van een gediplomeerde medewerker, verpleegkundige of medisch specialist. Zo wordt de volgende generatie zorgverleners goed voorbereid op de toekomst. Wilt u liever niet dat een toekomstig arts, verpleegkundige of paramedicus bij de behandeling van uw kind is? Geef dit dan door aan de medewerker die uw kind verzorgt.

Medische specialisten, ook in opleiding

Behalve met uw behandelend arts krijgt u ook te maken met artsassistenten en co-assistenten.

• Arts-assistent

assistenten zijn in opleiding tot medisch specialist. Zij worden in een periode van vijf of zes jaar opgeleid.

• Co-assistent

Een co-assistent is een student geneeskunde in de laatste jaren van de opleiding tot arts. Co-assistenten lopen stage in ons ziekenhuis. Een co-assistent vraag uw toestemming om een deel van het onderzoek of behandeling te doen. De arts-assistent en de co-assistent werken allen onder supervisie van een medisch specialist. Meestal wordt de kinderarts die bij de opname van uw kind was de behandelend arts. Als uw kind al bekend is bij een andere kinderarts dan houdt u uw eigen kinderarts. U maakt niet altijd automatisch kennis met de kinderarts. Natuurlijk kunt u een afspraak maken met de kinderarts. De verpleegkundige kan dit voor u regelen.

Wanneer komt de kinderarts bij uw kind?

Als het nodig is, onderzoekt de arts uw kind ’s ochtends. U mag hier natuurlijk bij zijn. Er is op dat moment geen tijd om de arts uitgebreid te spreken. Dit kan later op de dag. Iedere dag is er artsenvisite. De arts bekijkt dan of de behandeling van uw kind moet worden aangepast. Na de artsenvisite lopen de artsen langs alle kinderen.

Wordt uw kind niet behandeld door een kinderarts, maar bijvoorbeeld door een chirurg, uroloog of orthopeed? Deze artsen hebben geen vaste tijden voor de visites. Als u de arts van uw kind wilt spreken, kunt u via de verpleegkundige een afspraak maken.

Het verpleegkundig team

Het verpleegkundig team op een afdeling bestaat uit leidinggevenden, senior kinderverpleegkundigen, kinderverpleegkundigen en verpleeg kundigen die in opleiding zijn tot kinderverpleegkundigen. Per dienst heeft u een vaste verpleegkundige waar u terecht kunt met uw vragen en opmerkingen. Op het bord bij de secretaressebalie ziet u wie dat is.

21

22

Pedagogisch medewerkers

Pedagogisch medewerkers vertellen u en uw kind over medische en verpleegkundige handelingen. Ook gaan ze, als dit nodig is, mee naar de operatieafdeling en naar onderzoeken. Als het nodig is, kijken ze hoe het met de ontwikkeling van uw kind gaat en helpen ze bij het verwerken van de opname in het ziekenhuis. Met spelletjes en creatieve activiteiten zorgen ze voor afleiding. Zo maken zij de opname voor uw kind zo prettig mogelijk.

Kinder- en jeugdpsychiatrie

Op de afdeling werken kinderpsychologen, orthopedagogen, een kinderpsychiater en een medisch maatschappelijk werker. Er zijn regelmatig medewerkers van dit team op de kinderafdeling. Als u met één van hen een gesprek wilt hebben kunt u dit aanvragen via de verpleegkundige of kinderarts.

Andere medewerkers

Soms komen ook andere zorgverleners bij uw kind langs, zoals de: • Fysiotherapeut: als uw kind moeite heeft met bewegen, kan een fysiotherapeut helpen.

• Logopedist: helpt en begeleidt uw kind als het moeite heeft met praten of problemen heeft met eten of slikken.

• Lactatiekundige: beantwoordt uw vragen over het geven van borstvoeding aan uw kind.

• Diëtist: soms moet uw kind om medische redenen een dieet volgen of heeft het problemen met eten. Dan helpt de diëtist.

• Ergotherapeut: leert uw kind (opnieuw) activiteiten die het door de aandoening niet meer zonder hulp kan uitvoeren.

Cliniclowns

Iedere week komen de Cliniclowns langs bij de kinderen die dat leuk vinden.

Onderwijs

Kinderen die naar school gaan en voor langere tijd zijn opgenomen, kunnen les krijgen in het ziekenhuis. Meer informatie kunt u krijgen bij de pedagogisch medewerker.

Voorzieningen in het ziekenhuis —

Winkel en koffieshop

In de centrale hal zit een koffieshop en een winkel. De openingstijden zijn: • Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 20.00 uur.

• In het weekeinde en feestdagen van 13.00 tot 20.00 uur.

Geestelijke verzorging

Het ziekenhuis heeft verschillende geestelijk verzorgers. Zij zijn er voor iedereen die behoeft heeft aan een gesprek. Uw geloof of levensovertuiging is hierbij niet belangrijk. Wilt uw een gesprek met een geestelijk verzorger, laat dit weten aan de verpleegkundige. Het Spaarne Gasthuis Hoofddorp beschikt over ruimtes waar u tot uzelf kunt komen, rustig kunt zitten, bidden of wat kunt lezen: • het Stiltecentrum op de eerste etage, achter het winkeltje, nummer 41.

• de Kerkzaal en een Bidkapel op de begane grond, achter het personeelsrestaurant, nummer 21. In de Bidkapel kunt u een kaars opsteken en iets in het intentieboek schrijven.

• de Islamitische gebedsruimte met gelegenheid tot een kleine wassing op de begane grond, nummer 80.

Elke zondag is er een kerkdienst, waar u van harte welkom bent. Meer informatie vindt u in de folder Dienst Geestelijke Verzorging en op www.spaarneziekenhuis.nl.

Patiëntenvoorlichting

In de centrale hal van het Spaarne Gasthuis vindt u de afdeling patiëntenvoorlichting. U vindt hier informatie over gezondheidszorg, over ziektebeelden, hoe om te gaan met een ziekte, over voeding, patiëntenverenigingen en patiëntenrechten. Ook kunt u bij de medewerkers terecht met uw vragen. De afdeling patiëntenvoorlichting is open van maandag tot en (023) 224 2060 of e-mailen: [email protected].

23

24

Vrijwilligers

Vrijwilligers van de Unie van Vrijwilligers (UVV) staan voor u klaar als gastvrouw of gastheer. Ze verzorgen de bloemen en de lectuur, kunnen een boodschap voor u doen in de ziekenhuiswinkel en uw post versturen.

Internet

Er is een wifi netwerk voor onze gasten: SG-hotspot met wachtwoord “Gasthuis”.

Weer naar huis —

Meestal hoort u een dag van tevoren hoe laat uw kind naar huis mag, maar soms pas op de dag zelf. Vaak is dit aan het eind van de ochtend. Bel op de dag zelf nog even naar de kinderafdeling om te vragen of er iets veranderd is. Als uw kind naar huis gaat, krijgt u van een verpleegkundige alle papieren en data voor eventuele vervolgafspraken mee.

Thuis

Als uw kind weer thuis is, moet het waarschijnlijk ook weer wennen. Misschien huilt uw kind wat meer, wil het liever niet alleen zijn of slaapt het minder goed. Het kan helpen om samen te praten over wat er in het ziekenhuis is gebeurd. Als u in het ziekenhuis foto’s heeft gemaakt, kunt u die met uw kind bekijken. Ook kunt u uw kind een tekening laten maken over het ziekenhuis. Het kan even duren voor uw kind zich weer lekker voelt thuis. Vindt u dat het te lang duurt? Neem dan contact op met uw huisarts.

25

26

Rechten, plichten en klachten —

Een patiënt heeft een aantal belangrijke rechten en plichten. Zo heeft een patiënt het recht op informatie, recht op inzage in zijn dossier en de plicht volledige, eerlijke en duidelijke informatie te geven over zijn gezondheidstoestand. Dit geldt ook voor kinderen. Bij kinderen is er per leeftijdscategorie bepaald wat de rechten van het kind en die van de ouders zijn. Er zijn regels voor kinderen tot 12 jaar, van 12 tot 16 jaar en voor kinderen van 16 jaar en ouder. Zo vallen kinderen tot 12 jaar onder het gezag van de ouders, maar hebben kinderen vanaf 16 jaar dezelfde rechten en plichten als volwassenen. Op de website www.kindenziekenhuis.nl is per leeftijdsgroep uitgelegd: • Wie, de ouders of het kind, toestemming voor een onderzoek of behandeling moet geven.

• Wie van hen recht heeft op de informatie die nodig is om toestemming te kunnen geven.

• Wie van hen het medisch dossier mag inzien.

Op de website www.jadokterneedokter.nl vindt u deze informatie ook in stripvorm speciaal voor kinderen.

Het dossier van uw kind

Het Spaarne Gasthuis registreert van elke patiënt persoonlijke en medische gegevens in een digitaal dossier. Dit gebeurt volgens de Wet bescherming persoonsgegevens. De richtlijnen over de wet staan in het privacyreglement. U en/of uw kind mogen het dossier bekijken of een kopie hiervan vragen. Andersom mogen alleen de personen die betrokken zijn bij de behandeling van uw kind deze gegevens inzien.

Cliëntenadviesraad (CAR)

Het Spaarne Gasthuis heeft een cliëntenadviesraad (CAR). Het is voor patiënten en hun naasten belangrijk dat zij zich ‘te gast’ voelen in het ziekenhuis. De CAR komt op voor de belangen van patiënten van het

Spaarne Gasthuis. Hierbij worden maatschappelijke en geestelijke belangen niet uit het oog verloren. Regelmatig overlegt de CAR met de raad van bestuur van het ziekenhuis over dingen die de patiënt aangaan. De CAR stelt het dan ook op prijs als u voorstellen tot veranderingen of verbeteringen in de patiëntenzorg wilt melden. U kunt hiervoor contact opnemen met mevrouw G. Goei via e-mailadres [email protected]

Suggesties en klachten

Wij vinden het belangrijk dat patiënten en bezoekers tevreden zijn. Toch kan het gebeuren dat u niet tevreden bent over hoe het in ons ziekenhuis gaat. Laat het ons dan weten. We leren van ervaringen van patiënten. Heeft u klachten over de verzorging van uw kind, de behandeling of hoe er met uw kind of met u wordt omgegaan? Bespreek dit dan met de persoon om wie het gaat of de afdeling. Zo kan de klacht of het probleem misschien direct worden verholpen. Ook kunt u gebruik maken van onze klachtenregeling. De folder hierover vindt u in het folderrek op de afdeling, bij de receptie, de afdeling patiëntenvoorlichting of op www.spaarneziekenhuis.nl. Hier vindt u ook het digitale klachtenformulier. Deze klachtenregeling garandeert dat op zorgvuldige wijze aandacht wordt besteed aan uw klacht.

27

28

Boeken en websites om te gebruiken bij de voorbereiding —

Boeken

Vanaf ongeveer 2 jaar

• Nijntje in het ziekenhuis, door Dick Bruna • Lassa gaat naar het ziekenhuis, door Esther en Kirsten Plomp • Hopla naar het ziekenhuis, door Marianne Wiersema • Karel in het ziekenhuis, door Liesbeth Slegers • In het ziekenhuis, door Betty Sluyzer • Muis in het ziekenhuis, door Lucy Cousins

Vanaf 4 jaar

• Een bed op wieltjes, door Vivian den Hollander • De operatie van kleine olifant, door Jose Boone

Voorlezen vanaf 4 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar

• Serie de Ziekenboeg, door C. Kliphuis • IJs voor Matthijs (amandelen knippen) • De astma van Alex • De darm van Harm (blindedarmontsteking) • Het oor van Lenoor (buisjes) • Het been van Heleen (been in het gips) • De kop van Jop (hersenschudding) • De ogen van Olivia (lui oog en scheel zien) • De diabetes van Daan • Dag ziekenhuis een dagboek voor jou, door A. Le Grand

Vanaf 8 jaar

• Stef in het ziekenhuis, door M. de Graaf • Naar het ziekenhuis, door Sylvie Vanhoucke • Weet jij alles over het ziekenhuis? +Voorlees cd, door E. Rooijers • Oei,oei, ik zit in de knoei, door Geronimo Stilton

Vanaf 10 jaar

• Kunnen dokters ziek worden?

door Dirk Musschoot

Voor ouders

• Je kind in het ziekenhuis: wat kun je als ouders doen, door M. van Bergen

Websites

www.spaarnekids.nl

www.kindenziekenhuis.nl

www.cliniclowns.nl

www.kids4cliniclowns.nl

www.adamas-inloophuis.nl/kids www.brusjes.nl

www.jadokterneedokter.nl

www.simonodil.com/ 29

30

colofon

© Spaarne Gasthuis | Afdeling patiëntenvoorlichting 190.200W / 1004635 | oktober 2016 Ontwerp: Drukkerij Manuel | Fotografie: DigiDaan Eindredactie: patiëntenvoorlichting 31

Locaties —

Spaarne Gasthuis Haarlem Zuid

Boerhaavelaan 22 2035 RC, Haarlem

Spaarne Gasthuis Haarlem Noord

Vondelweg 999 2026 BW, Haarlem

Spaarne Gasthuis Hoofddorp

Spaarnepoort 1 2134 TM, Hoofddorp

Spaarne Gasthuis Heemstede

Händellaan 2a 2102 CW, Heemstede T (023) 224 0000 www.spaarnegasthuis.nl

[email protected]