9.0 Model Gedragscodes integriteit, AB voorstel

Download Report

Transcript 9.0 Model Gedragscodes integriteit, AB voorstel

A L G E M E E N B E S T U U R

Vergadering d.d.: Betreft:

Portefeuillehouder:

Route: 26 oktober 2016 Besluitvormend Middel DB-AB Agendapunt: 9 Programma: 4. Water en maatschappij

Onderwerp

Model gedragscodes integriteit

Bijlagen

1.

2.

3.

Gedragscode integriteit dagelijks bestuur waterschap Noorderzijlvest 2016 Gedragscode integriteit algemeen bestuur waterschap Noorderzijlvest 2016 Handreiking integriteit politieke ambtsdragers

HET ALGEMEEN BESTUUR BESLUIT :

1.

2.

de gedragscodes integriteit leden algemeen bestuur waterschap Noorderzijlvest 2016 en leden dagelijks bestuur waterschap Noorderzijlvest 2016 vast te stellen.

dat integriteit als inhoudelijk agendapunt in het algemeen bestuur tenminste eenmaal per twee jaar wordt besproken.

Inleiding

Op 13 april 2016 hebben we van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) de Handreiking integriteit van politieke ambtsdragers - inclusief modelgedragscodes - ontvangen. Het betreft de derde gewijzigde druk. De nieuwe modelgedragscodes zijn in 2015 tot stand gekomen en als uitvloeisel daarvan diende de Handreiking ook te worden herzien.

Wijzigingen zijn o.a. de aanbevelingen in hoofdstuk 8 over de organisatie van het integriteitsbeleid, met een aantal suggesties over de invulling van de wettelijke rol die burgemeesters, commissarissen van de Koning en waterschapsvoorzitters vervullen op integriteitsgebied.

Beoogd effect

Met het vaststellen van de gedragscodes wordt invulling gegeven aan het begrip ‘bestuurlijke integriteit’. De gedragscodes geven bestuurders een kader voor correct bestuurlijk handelen en voor het (regelmatig) onderling bespreken van bestuurlijke dilemma’s, daarnaast reikt het een werkwijze aan voor het signaleren van misstanden.

Argumenten

1.1 Voldoen aan artikel 33, derde lid van de Waterschapswet

Met het vaststellen van de gedragscodes geeft Noorderzijlvest invulling aan het wettelijk vereiste dat door het Algemeen bestuur een gedragscode dient te worden vastgesteld voor de leden van het algemeen bestuur, de leden van het dagelijks bestuur en de voorzitter.

1.2 Handreiking en modelgedragscodes zijn gezamenlijk ontwikkeld door de koepels VNG, IPO en UvW en geactualiseerd.

De Handreiking en modelgedragscodes zijn een gezamenlijke uitgave van het ministerie van BZK en de koepels VNG, IPO en UvW. De Handreiking en modelgedragscodes zijn zeer recent geactualiseerd en aangepast, de laatste stand van wetgeving, vraagstukken uit de praktijk en jurisprudentie is verwerkt.

1.3 Vaststellen model-gedragscodes is conform advies in workshop integriteit voor het AB

Op 18 november 2015 is een interactieve workshop integriteit voor de leden van het Algemeen bestuur gehouden. De bijeenkomst vond plaats in de vorm van een dilemmadiscussie (onder begeleiding van Karin van Mensvoort), daarnaast is de borging van integriteit besproken.

In de workshop zijn de modelgedragscodes inhoudelijk niet besproken, wel is het advies gegeven om deze conform vast te stellen.

2.1 Continuïteit geborgd.

Integriteit vereist openheid en bespreekbaarheid. Door te bepalen dat met een zekere frequentie over integriteit zal worden gesproken is blijvende aandacht voor dit onderwerp geborgd.

Risico’s & Kanttekeningen

1.1 Algemeen bestuur bepaalt en kan aanpassingen doorvoeren

Uiteraard is het aan het Algemeen bestuur om te bepalen of er een noodzaak is om al dan niet wijzigingen aan te brengen in de modelgedragscodes. Het is denkbaar dat na verloop van tijd blijkt dat bepaalde onderdelen uit de gedragscodes niet de gewenste werking hebben (bijvoorbeeld te bureaucratisch), of dat er behoefte bestaat aan het opnemen van richtlijnen voor nieuwe onderwerpen.

De gedragscodes kunnen desgewenst op maat worden gemaakt. Het algemeen bestuur kan de gedragscodes op ieder moment naar eigen inzicht aanpassen (er gelden geen wettelijke vereisten).

2.1 Integriteit eigen verantwoordelijkheid, maar heeft een groter bereik

Naleving van gedragscodes is een eigen verantwoordelijkheid van elke individuele bestuurder. Op niet-naleving van de gedragscodes rust geen strafrechtelijke of bestuursrechtelijke sanctie. Bestuurlijk optreden is wel onderhevig aan maatschappelijke en democratische controle. Onrust over (vermeend) niet-integer handelen treft niet alleen de bestuurder zelf, maar heeft ook z´n weerslag op het bestuur waarvan hij deel uitmaakt en op het waterschap als overheidsinstantie.

Financiën

N.v.t.

Communicatie

De dijkgraaf heeft in de vergadering van het algemeen bestuur aangegeven dat het onderwerp integriteit in fractievoorzittersoverleg zal worden besproken (28 april jl.) en daarna samen met het voorstel voor een nieuw Reglement van orde zal worden geagendeerd voor een vergadering van het algemeen bestuur. Na vaststelling door het algemeen bestuur is het van belang dat ook buiten het waterschap bekend is hoe onze bestuurders bestuurlijke integriteit invullen en verder vormgeven. De vaststelling van de gedragscodes wordt daarom algemeen bekend gemaakt en geplaatst op de website van het waterschap.

Uitvoering

Na vaststelling zullen de in de gedragscodes genoemde registers voor meldingen voor zover nog niet aanwezig worden ingesteld (buitenlandreizen, aannemen geschenken boven bepaald bedrag, excursies en evenementen etc.) en openbaar gemaakt.