Transcript 10-10-2016

Aardappelpersvezels

De aardappel is de basis voor een groot aantal producten voor de humane voeding. Hierbij wordt ook een groot aantal producten geproduceerd die beschikbaar komen als diervoeders, Aardappelpersvezel is hier een voorbeeld van.

Aardappelzetmeel wordt gewonnen uit zetmeelaardappelen. Deze aardappelen hebben een bijzonder hoog zetmeelgehalte. De aardappelen worden in de fabriek, nadat ze zijn gewassen, vermalen tot een aardappelbrij. De aardappelbrij wordt gescheiden in drie stromen; aardappelzetmeel, aardappelvruchtwater en aardappelvezel. De aardappelvezels bestaan uit fijngemalen schil, celwanden en overige zetmeeldelen. De aardappelvezels worden geperst waardoor de drogestof stijgt, waarna ze door Duynie op de rundveemarkt worden afgezet als Aardappelpersvezel.

Eigenschappen Rundvee profiteert maximaal van het hoge energieaanbod van aardappelpersvezels. Alle componenten worden uitstekend verteerd en dankzij de goede bestendigheid komt de energie zeer gelijkmatig vrij. Dit resulteert in een uitgebalanceerde pensfermentatie waarbij alle componenten maximaal worden benut zodat pensverzuring wordt voorkomen.

Aardappelpersvezels kunnen probleemloos in grotere hoeveelheden worden gevoerd. Bij hoogproductief melkvee heeft een rantsoen met aardappelpersvezels een zeer gunstig effect op de verhouding vet / eiwit in de melk. Het bestendig zetmeel in de aardappelpersvezels voorkomt dat op darm niveau aminozuren voor glucose productie worden gebruikt, dit in combinatie met een hogere microbiële eiwitproductie, geeft een verhoging van het eiwitgehalte in de melk. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het melkeiwit met 0,10% kan worden verhoogd. De extra energie (aardappelzetmeel) zorgt ervoor dat hoogproductieve koeien beter in conditie blijven. In rantsoenen met snijmaïs kan Aardappelpersvezel een positieve bijdrage leveren aan de celwandvertering van het totale rantsoen, mits de voorziening met onbestendig eiwit extra aandacht krijgt (OEB>0).

Productspecificaties Droge stof Ruw eiwit Ruw vet Ruwe celstof Ruw as Zetmeel (tot) Bestendig Zetmeel Melkzuur Calcium (Ca) Fosfor (P) Magnesium (Mg) Gehaltes per kg ds 165 g 73 g 0 g 215 g 40 g 235 g 101 g 36 g 1,4 g 0,9 g 0,7 g Methionine Natrium (Na) Kalium (K) Chloride (Cl) VEM VEVI DVE OEB FOSp Structuurwaarde Gehaltes per kg ds 0,9 g 0,5 g 18,0 g 1,5 g 1052 1137 91 g -75 g 679 g 0,8

Bovenstaande gegevens zijn gemiddelde waarden. Wijzigingen in productsamenstelling voorbehouden.

Adviezen opslag, gebruik en houdbaarheid Voor een optimale bewaring van de verse aardappelpersvezels verdient inkuilen de voorkeur, vooral als de aardappelpersvezels langere tijd moeten worden opgeslagen of bij een te hoge buitentemperatuur (aanvang campagne september - oktober). De toplaag van de kuil dient vlak te worden gemaakt en luchtdicht te worden afgedekt. Dit kan met plastic en wat verzwaring om de kuil te belasten. De houdbaarheid van het product is enkele maanden, onder de voorwaarde, dat het goed, hygiënisch en luchtdicht ingekuild is. Aardappelpersvezels conserveren door melkzuurvorming, die voor een natuurlijke daling van de pH zorgt. Er hoeven geen speciale voorzieningen te worden getroffen als de vezels op korte termijn worden opgevoerd.

Het met regelmaat reinigen van sleufsilo's, voermengwagen en dergelijke is essentieel voor het hygiënisch verstrekken van voer aan rundvee en om bederf van hoogwaardige producten te voorkomen.

De wijze van inkuilen en afdekken van de maïs-, bierbostel- en graskuilen is van grote invloed op de kwaliteit en het behoud van de voedingswaarde. Om de voederwaarde van de kuil te behouden en zelfs te verhogen wordt deze afgedekt met Aardappelpersvezels. Aardappelpersvezels worden over de kuil verdeeld, circa 15 - 25 cm dik. Het energierijke afdekmiddel vormt vanzelf een luchtdichte filmlaag over de maïs-, bierbostel, of graskuil, waarmee de voederwaarde wordt behouden en broei wordt voorkomen. Het afdekken van de kuil met plastic en zand en/of banden is niet meer nodig. Deze arbeidsbesparing staat tijdens het inkuilen en uithalen van voer als positief te boek.

Duynie Alphen a/d Rijn - Nijmegen T. 0172-460606 of 024-7440390 datum: 17-10-2016

Leveringscondities losgestort verkoop op basis van prijs per ton Levering geschiedt volgens de algemene verkoopvoorwaarden van Duynie: www.duynie.nl/leveringsvoorwaarden Voeradvies Melkvee Jongvee 8 kg Droogstaand 8 kg 18 wk 2 kg 24 wk 2 kg Rosékalveren 14 wk 1 kg Samengevat Etikettering Productvorm pH Houdbaarheid Opslag steekvast <4 Sleufsilo, kuilplaat Laag productief 12 kg 30 wk 3 kg voedermiddel, aardappelpersvezel 6 maanden, mits goed ingekuild Hoog productief 15 kg 36 wk 3 kg Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Duynie Alphen a/d Rijn - Nijmegen T. 0172-460606 of 024-7440390 datum: 17-10-2016