Behandeling met bloedvatverwijdende zalf

Download Report

Transcript Behandeling met bloedvatverwijdende zalf

Behandeling van een kloofje bij de anus met bloedvatverwijdende zalf

U leest hier informatie over de behandeling van een kloofje bij de anus met bloedvatverwijdende zalf. Mogelijk is de gang van zaken in uw geval net iets anders. Uw arts bespreekt dit dan met u.

Wat is een kloofje bij de anus (fissura ani)?

Een fissuur is een kloofje. En fissura ani is een pijnlijk kloofje bij de anus.

Wat is de oorzaak?

Waarschijnlijk komt dit doordat de bloedvoorziening die van de zijkanten komt daar het minst goed is, de vaatjes daar het kleinst zijn en daardoor het meest gevoelig voor toegenomen spanning in de kringspier. Onbewust wordt door de pijn en de verhoogde spanning van een deel van de sluitspier de ontlasting opgehouden. Dat heeft tot gevolg dat de ontlasting hard wordt. Bij iedere stoelgang scheurt het kloofje steeds weer open en blijft op die manier hardnekkig bestaan.

Behandeling met bloedvatverwijdende zalf

Als eerste keuze van de behandeling kan er een bloedvatverwijdende zalf worden voorgeschreven. Er zijn twee varianten van bloedvatverwijdende zalven of crèmes. De ene (diltiazemcrème) moet 2 maal per dag aangebracht worden, deze geeft soms wat irritatie. De andere (ISDN-crème) moet ten minste 5 maal per dag aangebracht worden, deze geeft vaak de eerste dagen hoofdpijnklachten. De hoofdpijn verdwijnt meestal na 1 à 2 dagen, als het lichaam hieraan is gewent. Deze zalf moet 3-6 maanden gebruikt worden en het duurt vaak ten minste 6 weken voordat er echt verbetering bemerkt wordt. Reageren de klachten niet op deze eenvoudige maatregelen en blijft het kloofje bestaan? Dan kan een injectie met Botox of een operatie verlichting geven. Uw specialist overlegd met u welke behandeling voor u van toepassing is.

Wat kunt u zelf doen?

Meestal reageert een kloofje bij de anus op eenvoudige maatregelen. In de eerste plaats moet de stoelgang zacht gehouden worden. Eet voldoende vezels (zemelen, bruinbrood) en drink veel water (1½ liter extra per dag). Om de stoelgang zacht te houden kan uw arts u medicijnen voorschrijven.

Tot slot

Deze behandeling gebeurt binnen Treant Zorggroep op alle ziekenhuislocaties.

Vragen

Heeft u thuis nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie.

Telefoonnummers

Polikliniek Chirurgie

Ziekenhuislocatie Scheper Ziekenhuislocatie Bethesda Ziekenhuislocatie Refaja 0591 69 17 41 0528 28 67 50 0599 65 46 31 TRIP120c 050716