de informatiebrochure voor meer informatie over

Download Report

Transcript de informatiebrochure voor meer informatie over

Samen naar beter.

Stimulerend en ontwikkelingsgericht

Rekenkameronderzoek

Burger en ambtenaar, cliënt en zorgverlener, leerling en docent. In die relaties krijgt het publieke belang een gezicht. Samen met opdrachtgevers levert BMC onderscheidende bijdragen aan de kwaliteit van de publieke sector.

Rekenkamers staan voor de taak een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het beleid van gemeenten. Het doen van onderzoek geeft gemeenten handvatten voor de doorontwikkeling van de kwaliteit van het bestuur en beleid.

Adviseurs en onderzoekers van BMC hebben hart voor de publieke sector. Ze komen zelf uit de publieke sector en beschikken over excellente onderzoeks vaardigheden.

Rekenkameronderzoek heeft als primair doel de raad, het college en de ambtelijke organisatie te ondersteunen in de doorontwikkeling van de organisatie. Hierbij is het onderscheid tussen de technische en politieke rationaliteit van een organisatie van belang. De technische rationaliteit is de harde, objectieve norm waaraan een organisatie volgens ‘het ideaal’ zou moeten voldoen. De verleiding is groot om een rekenkamer onderzoek alleen in te steken vanuit deze technisch rationele invalshoek, terwijl de politieke rationaliteit minstens zo belangrijk is: de werkelijkheid van uiteenlopende belangen, de waan van de dag en politieke strijdpunten.

BMC aanpak Gestructureerd maatwerk

Rekenkameronderzoek is maatwerk, afgestemd op de lokale situatie. De kwaliteit van rekenkamer onderzoek wordt in sterke mate bepaald door de kwaliteit van de uitwerking van de thematiek naar probleem- en doelstelling, door de afbakening van het onderwerp en door de formulering van de onderzoeksvragen. Uit onze ervaring blijkt dat het loont om de vraagstelling samen uit te werken. Indien de rekenkamercommissie deze uitwerking zelf al heeft gemaakt, werken we vertrekkend vanuit die uitwerking.

BMC hanteert een visie en aanpak die erop gericht zijn om rekenkameronderzoek vanuit een positieve invalshoek te benaderen: stimulerend en ontwikkelings gericht. Op die manier ontstaat een onderzoeksresultaat dat vanuit een begrip voor de huidige werkelijkheid stimulerende aanbevelingen voor de toekomst kan geven.

Normenkader

Het centrale deel van het onderzoek is het opstellen van een normenkader en aan de hand daarvan de aangetroffen situatie toetsen en beoordelen. Om tot de juiste oordeelsvorming te komen, ontwerpt BMC tijdens de voorbereidingsfase het normen kader. Het normenkader laat zien welke aspecten van een onderzoeksobject onderzocht moeten worden en aan welke eisen en normen deze moet voldoen.

opvattingen van de verschillende betrokken partijen is cruciaal voor een relevant en bruikbaar onderzoeksresultaat.

Onderzoeksmethoden

Het onderzoek is, afhankelijk van het doel en het onderwerp, opgebouwd uit verschillende onderdelen: • Dossieronderzoek Het bestuderen van relevante (beleids)documenten is een goede manier om een eerste beeld te krijgen van de situatie. Dossieronderzoek resulteert in het stelselmatig vastleggen van objectieve feiten, het formuleren van voorlopige bevindingen en het inventariseren van zogenoemde verwonder punten.

• Veldwerk In aanvulling op de interviews kan het zinvol zijn om door middel van een (internet-)enquête of andere vormen van veldwerk meer data te verzamelen en zicht te krijgen op de beleving van burgers en bedrijven.

• Workshops Het terugkoppelen en toetsen van de eerste bevindingen kan zowel individueel als via interactieve workshops gebeuren. Hierbij worden de bevindingen bediscussieerd met de verschillende betrokkenen. Dit is een goede manier om het draagvlak voor het onderzoek te vergroten.

• Interviews Vraaggesprekken met sleutelfiguren zijn een goede manier om de verschillende perspectieven op, belangen bij en opvattingen over het onderwerp helder in kaart te brengen. Kennisnemen van de • Afronding De resultaten van de verschillende fasen van het onderzoek worden gepresenteerd aan de

rekenkamer(commissie). Vervolgens vindt het ambtelijk overleg plaats, waarna BMC het conceptrapport opstelt, dat antwoord geeft op de onderzoeksvragen. Dit conceptrapport gaat vervolgens het traject in van bestuurlijk hoor en wederhoor. Na het opstellen van het eindrapport kan BMC de commissie ondersteunen ten behoeve van de raadsbehandeling, de perspresentatie en het omgaan met de wettelijke bepalingen rondom de openbaarheid van documenten.

• Vervolg BMC kan de commissie ook ondersteunen bij het vergaren van informatie over het nakomen van toezeggingen door het college, bijvoorbeeld een jaar na de afronding van het onderzoek. Dit kan gebeuren in de vorm van een (klein) vervolg onderzoek naar de navolging.

• Multidisciplinaire teams BMC beschikt over experts op alle taakgebieden waarop gemeenten zich begeven en experts op het gebied van onderzoek en de politiek bestuurlijke context waarin gemeenten opereren. Onze onderzoekers en adviseurs kennen de gemeente van binnenuit. Bij complexe onderzoeken organiseren wij aanvullend een interne klankbord groep voor de onderzoekers. Daarin nemen adviseurs van verschillende disciplines, waaronder hoogleraren die zijn verbonden aan BMC, zitting om het onderzoeksteam te ondersteunen. In een aantal gevallen ontwikkelen wij specifieke samenwerkingsverbanden met universiteiten en wetenschappelijke instellingen ter versterking van het onderzoeksteam.

Aanvullende expertise Quick scans

BMC heeft speciaal voor rekenkamers een aantal quick scans ontwikkeld. Deze quick scans zijn kortlopende onderzoeken waarbij, tegen geringe kosten, inzicht wordt gegeven in de doeltreffendheid, doelmatigheid en/of rechtmatigheid van het gemeentelijk beleid. De quick scans zijn erop gericht om de gemeenteraad snel beleids informatie te bieden, waarmee zij haar kaderstellende en controlerende functie optimaal kan uitvoeren. De quick scans zijn ontwikkeld op de thema’s re-integratiebeleid, minimabeleid, Wmo-beleid, inkoopbeleid, subsidiebeleid, jeugdbeleid, accommodatiebeleid en kwaliteit van dienstverlening.

Meer informatie

Voor een oriënterend gesprek of meer informatie, kunt u contact opnemen met Nico Brinkman, manager bij BMC, of met Toine van Helden, senior adviseur bij BMC, via telefoonnummer 033 - 496 52 00.

Incompany-trainingen

Naast ondersteuning bij het uitvoeren van onder zoeken bieden wij ook incompany-trainingen aan rondom het inrichten van rekenkamer commissies, het opzetten en uitvoeren van rekenkamer onderzoeken en het begeleiden van externe onderzoekers.

Secretariaat- en directievoering

Tevens kunnen de experts van BMC het secretariaat van rekenkamercommissies voeren en interim directeuren leveren voor rekenkamers.

De BMC Groep

BMC is onderdeel van de BMC Groep.

Daartoe behoren ook:

• BMC Interlink

Marktleider en specialist in het verzorgen van personele maatwerkoplossingen op de vastgoed- en woningcorporatiemarkt.

• SGBO

Het gespecialiseerde benchmark- en onderzoeksbureau voor gemeenten.

• PublicSpirit

Het toonaangevende searchbureau voor bestuurders, topkader, managers en specialisten.

Smallepad 34 3811 MG Amersfoort POSTADRES Postbus 490 3800 AL Amersfoort TELEFOON 033 - 496 52 00 INTERNET www.bmc.nl