Transcript Οδηγός Αγροτών – Νο 1 - " Ιωαννίδου & Συνεργάτες " Γεωπόνοι ΓΠΑ
« Iωαννίδου Ζωή & Συνεργάτες »
–Γεωπονικό Γραφείο Μελετών 1
Οδηγός Αγροτών – Νο 1
Ερ-1. Πως ορίζονται οι ενεργοί γεωργοί ; Απάντηση :
Οι ενισχύσεις θα χορηγούνται μόνο σε Ενεργούς Αγρότες . Ενεργοί γεωργοί με βάση τον Καν ΕΚ 1307/2013 είναι : α) Όσοι έλαβαν το προηγούμενο έτος άμεσες ενισχύσεις μέχρι και 5.000 Ευρώ.
Β) Όσοι έλαβαν το προηγούμενο έτος άμεσες ενισχύσεις πάνω από 5000 ευρώ και το ποσό των άμεσων ενισχύσεων είναι > 5 % του Εξωγεωργικού Εισοδήματος και το 1/3 των Συνολικών εσόδων από γεωργία.
και δεν είναι στην αρνητική λίστα (Κτηματομεσιτικές εταιρίες , αεροδρόμια ,ΟΣΕ ) Γεωργοί, οι οποίοι δηλώνουν γεωργικές εκτάσεις αποτελούμενες σε ποσοστό άνω του 50% από βοσκότοπο, χωρίς το ζωικό κεφάλαιο να καλύπτει την ελάχιστη πυκνότητα βόσκησης 0,7 ΜΜΖ/εκτάριο, δεν θεωρούνται ενεργοί γεωργοί .
Το αν κάποιος γεωργός είναι ενεργός γεωργός εξετάζεται κάθε χρόνο, προκειμένου να λάβει την αξία των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης (ΔΒΕ)
Ερ.2- Τι είναι Η ΒΑΣΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ;
Είναι η αξία των Δικαιωμάτων που έλαβε ο παραγωγός .Είναι τίτλοι του ελληνικού Δημοσίου(επιδοτήσεις ) προς τους γεωργούς για την περίοδο της νέας ΚΑΠ 2014-2020 Για να λάβει τη Βασική Ενίσχυση ο γεωργός θα πρέπει να διαθέτει τα αντίστοιχα δικαιώματα.
Για όλους τους γεωργούς που υπέβαλαν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης το 2015 και πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις εκδόθηκαν από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε την 1η Απριλίου 2016, « Ατομικός Τίτλος Οριστικών Δικαιωμάτων Bασικής Ενίσχυσης.» Στον τίτλο αυτό αναφέρονται: Α. ο οριστικός αριθμός των χορηγηθέντων Δικαιωμάτων Bασικής Ενίσχυσης, Β.
η οριστική κατανομή των Δικαιωμάτων Bασικής Ενίσχυσης στις τρεις Περιφέρειες που διαιρέθηκε η Ελλάδα (ΠΕ1 -βοσκοτόπων, ΠΕ2-αρόσιμων εκτάσεων, ΠΕ3-μόνιμων καλλιεργειών) και Γ.
2019.
η οριστική μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων των δικαιούχων, για κάθε έτος από το 2015 έως και το Πληροφορίες: Ιωαννίδου Ζωή (6948 7444 21 ) & Παπακωνσταντίνου Δημ. ( 6977 239 066) Γεωπόνοι Γ.Π.Α Δ/νση: Αριστείδου 235 (τέρμα ) & Σκρα , 17673 Καλλιθέα , Αθήνα www.askjim.gr
e-mail: [email protected]
« Iωαννίδου Ζωή & Συνεργάτες »
–Γεωπονικό Γραφείο Μελετών 2 Για την πληρωμή της αξίας των δικαιωμάτων αυτών είναι απαραίτητη η ενεργοποίησή τους, κάθε χρόνο, μέσω της
υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης
Εδώ στην σελίδα του ΟΠΚΕΠΕ μπορούν οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΓΕΩΡΓΟΙ να δούνε τα Οριστικά Δικαιώματα της Βασικής ενίσχυσης για να γνωρίζουν τι πρέπει να δηλώσουν στο ΟΣΔΕ 2016 .
https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/getRightsTitle/ Γεωργός που υπέβαλλε Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ)
το 2013
ενίσχυσης και επομένως του χορηγήθηκαν δικαιώματα το 2015.
, είχε άμεση πρόσβαση στο καθεστώς βασικής Η μη υποβολή ενιαίας αίτησης
το 2014
δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης επηρέασε τον υπολογισμό της αρχικής μοναδιαίας αξίας των
ΑΛΛΑ όχι
την χορήγηση τους.
Το 2015
ήταν το έτος χορήγησης των Δικαιωμάτων της Βασικής Ενίσχυσης .
Μέσω του Εθνικού αποθέματος 2015, χορηγήθηκαν δικαιώματα κατά προτεραιότητα σε νεοεισερχόμενους γεωργούς και γεωργούς νεαρής ηλικίας (ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ένταξη ΔΕΚ 2014)
Το 2016
είναι το έτος ενεργοποίησης των Δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης .
Η Ελλάδα αποφάσισε να εφαρμόσει το καθεστώς βασικής ενίσχυσης από το 2015 σε περιφερειακό επίπεδο.
(Περιφερειοποίηση των Ενισχύσεων )
Για το λόγο αυτό καθορίστηκαν τρεις περιφέρειες στην Ελλάδα , βάσει αγρονομικών κριτηρίων: ΠΕ1: περιφέρεια που περιλαμβάνει τις εκτάσεις βοσκοτόπων ΠΕ2: περιφέρεια που περιλαμβάνει τις αρόσιμες εκτάσεις ΠΕ3: περιφέρεια που περιλαμβάνει δενδρώνες -αμπελώνες –ελαιώνες (στο παράρτημα ΙΙ της υπ' αριθμ. 104/7056 ΥΑ απεικονίζεται η κατάταξη των καλλιεργειών στις τρεις περιφέρειες).
Ο αριθμός των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, που χορηγούνται ανά γεωργό το 2015, ισούται με τον αριθμό των επιλέξιμων εκταρίων, τον οποίο δηλώνει ο γεωργός στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ 2015 (δεν λαμβάνονται υπόψη εκτάρια αρόσιμης γης σε μόνιμα θερμοκήπια το 2013) .
Έτος αναφοράς για την κατάταξη στις ως άνω 3 περιφέρειες των αγροτεμαχίων, που δηλώνουν οι γεωργοί το 2015, είναι το έτος ενίσχυσης 2013.
Σε γενικές γραμμές ο κανόνας υπολογισμού είναι ότι η αξία των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, που είχε στην Πληροφορίες: Ιωαννίδου Ζωή (6948 7444 21 ) & Παπακωνσταντίνου Δημ. ( 6977 239 066) Γεωπόνοι Γ.Π.Α Δ/νση: Αριστείδου 235 (τέρμα ) & Σκρα , 17673 Καλλιθέα , Αθήνα www.askjim.gr
e-mail: [email protected]
« Iωαννίδου Ζωή & Συνεργάτες »
–Γεωπονικό Γραφείο Μελετών 3 κατοχή του το 2014, πολλαπλασιάσθηκε με ένα σταθερό ποσοστό και το γινόμενο αυτό διαιρέθηκε με τον αριθμό των επιλέξιμων εκταρίων, που δήλωσε το 2015.
Ο αριθμός των επιλέξιμων εκταρίων ισούται κατά κανόνα, με τον αριθμό των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, που του χορηγήθηκαν . 1 Ha = 1 Δικαίωμα Βασικής Ενίσχυσης …με αξία ανάλογα με το σε ποια Περιφέρεια ανήκει.
α) Βοσκοτοπική –β) Αρόσιμη γη Γ)Δενδροκομική Μπορούν να ενεργοποιηθούν με το ΟΣΔΕ 2016 δηλώνοντας τα ίδια εκτάρια γης από την ίδια κατηγορία γης ως ανωτέρω .
Ερ.3- Τι είναι η Πράσινη Ενίσχυση ;
Κάθε γεωργός που λαμβάνει την αξία των Δικαιωμάτων της Βασικής Ενίσχυσης, μπορεί να λάβει και το 48% της Βασικής Ενίσχυσης ως Πράσινη Ενίσχυση, εφ’ όσον τηρεί (μετά από έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ) τις ακόλουθες γεωργικές πρακτικές που είναι επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον:
Εξαιρούνται από τις Υποχρεώσεις της Πράσινη Ενίσχυσης οι Μικροκαλλιεργητές
άμεσες Ενισχύσεις μέχρι 1.250 Ευρώ και για τούτο έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των μικροκαλλιεργητών αυτόματα το 2015.
: Δηλαδή Όσοι λαμβάνουν
Πράσινες Υποχρεώσεις για την λήψη της Πράσινης Ενίσχυσης .
Είναι απλές γενικές μη συμβατικές ετήσιες δράσεις πάνω από την Πολλαπλή Συμμόρφωση .
Εξαιρούνται οι Βιολογικές καλλιέργειες και οι μόνιμες καλλιέργειες και οι μικροκαλλιεργητές .
Οι Επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον πρακτικές είναι οι πιο κάτω :
α. Διαφοροποίηση καλλιεργειών:
Εφ’ όσον η εκμετάλλευση διαθέτει από οργώνονται κάθε έτος για να καλλιεργηθούν με μονοετείς καλλιέργειες), εφαρμόζονται δύο διαφορετικές καλλιέργειες, με τη μεγαλύτερη να μην υπερβαίνει το 75% της αρόσιμης έκτασης.
Αν η εκμετάλλευση διαθέτει
10 έως 30
αρόσιμα εκτάρια (100 έως 300 στρέμματα γης που
πάνω από 30 αρόσιμα εκτάρια θα πρέπει
σε αυτά να , τότε χρειάζονται τρεις διαφορετικές καλλιέργειες με τη μεγαλύτερη να μην υπερβαίνει το 75% και τις δύο μεγαλύτερες να μην υπερβαίνουν μαζί το 95% της Πληροφορίες: Ιωαννίδου Ζωή (6948 7444 21 ) & Παπακωνσταντίνου Δημ. ( 6977 239 066) Γεωπόνοι Γ.Π.Α Δ/νση: Αριστείδου 235 (τέρμα ) & Σκρα , 17673 Καλλιθέα , Αθήνα www.askjim.gr
e-mail: [email protected]
« Iωαννίδου Ζωή & Συνεργάτες »
–Γεωπονικό Γραφείο Μελετών 4 συνολικής αρόσιμης έκτασης.
Ως διαφορετικές καλλιέργειες, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι επίσπορες, εννοούνται: Οι εκτάσεις σε αγρανάπαυση Κτηνοτροφικά φυτά που καλλιεργούνται για χορτονομές (κοφτολίβαδα, λόλιουμ) Τα διάφορα γένη της ταξινόμησης των φυτών. Δηλαδή το σκληρό και το μαλακό σιτάρι, θεωρούνται μια καλλιέργεια, αλλά διαφορετική από το κριθάρι ή το καλαμπόκι. Κατ’ εξαίρεση, Θεωρείται ξεχωριστή η καλλιέργεια κάθε είδους από τις ακόλουθες οικογένειες οπωροκηπευτικών: o Κολοκυνθοειδή (κολοκύθι, αγγούρι, πεπόνι, καρπούζι κ.α.) o Στρυχνοειδή (τομάτα, πατάτα, πιπεριά, μελιτζάνα κ.α.) o Κραμβοειδή (λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο κ.α.)
Δε χρειάζεται
να τηρούν τη διαφοροποίηση καλλιεργειών όσοι γεωργοί: Έχουν ως μοναδική αρόσιμη καλλιέργεια το ρύζι.
Οι αρόσιμες εκτάσεις τους καλύπτονται σε ποσοστό άνω του 75% με τα παραπάνω κτηνοτροφικά φυτά ή αγρανάπαυση.
Η συνολική γεωργική τους εκμετάλλευση, καλύπτεται σε ποσοστό άνω του 75% από βοσκότοπο, ρύζι ή/και κτηνοτροφικά φυτά.
Καλλιεργούν βιολογικά τα αρόσιμα αγροτεμάχιά τους.
β. Περιοχή Οικολογικής Εστίασης
: Εφ’ όσον η εκμετάλλευση περιλαμβάνει
πάνω από 15 εκτάρια αρόσιμης γης
,
θα πρέπει
να διαθέτει μία έκταση ίση τουλάχιστον με το 5% της αρόσιμης έκτασης, η οποία να αποτελεί Περιοχή Οικολογικής Εστίασης (Π.Ο.Ε.).
Ως Π.Ο.Ε. προσμετρώνται τα εξής στοιχεία, εφ’ όσον βρίσκονται εντός ή στο περιθώριο της εκμετάλλευσης: Γη σε αγρανάπαυση. Κάθε στρέμμα αγρανάπαυσης αντιστοιχεί σε 1 στρέμμα Π.Ο.Ε.
Καλλιέργεια ψυχανθών όπως φασόλια, ρεβίθια, φακές, κουκιά, τριφύλλι, μηδική, βίκος, λούπινα κ.α. Κάθε στρέμμα ψυχανθών αντιστοιχεί σε 700 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) Π.Ο.Ε.
Δενδροστοιχίες με τις κόμες των δένδρων να μην απέχουν πάνω από 5 μέτρα μεταξύ τους. Κάθε μέτρο δενδροστοιχίας αντιστοιχεί σε 10 τ.μ. Π.Ο.Ε.
Πληροφορίες: Ιωαννίδου Ζωή (6948 7444 21 ) & Παπακωνσταντίνου Δημ. ( 6977 239 066) Γεωπόνοι Γ.Π.Α Δ/νση: Αριστείδου 235 (τέρμα ) & Σκρα , 17673 Καλλιθέα , Αθήνα www.askjim.gr
e-mail: [email protected]
« Iωαννίδου Ζωή & Συνεργάτες »
–Γεωπονικό Γραφείο Μελετών 5 Χαντάκια για άρδευση ή στράγγιση που δεν έχουν πλάτος πάνω από 6 μέτρα και δεν είναι κατασκευασμένα από τσιμέντο. Κάθε μέτρο χαντακιού αντιστοιχεί σε 6 τ.μ. Π.Ο.Ε.
Συστάδες δένδρων ή θάμνων που δεν ξεπερνούν τα 3 στρέμματα. Κάθε τ.μ. συστάδας αντιστοιχεί σε 1,5 τ.μ.
Π.Ο.Ε.
Ακαλλιέργητο περιθώριο πλάτους τουλάχιστον ενός μέτρου, κατά μήκος υδατορευμάτων (χαντάκια, ρυάκια, ρέματα, ποτάμια, λίμνες) που συνορεύουν με τα αρόσιμα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης. Κάθε μέτρο ακαλλιέργητου περιθωρίου αντιστοιχεί σε 9 τ.μ. Π.Ο.Ε.
Δε χρειάζεται να διατηρούν Π.Ο.Ε. όσοι γεωργοί
: Οι αρόσιμες εκτάσεις τους καλύπτονται σε ποσοστό άνω του 75% από κτηνοτροφικά φυτά, αγρανάπαυση ή/και ψυχανθή.
Η συνολική γεωργική τους εκμετάλλευση, καλύπτεται σε ποσοστό άνω του 75% από βοσκότοπο, ρύζι ή/και κτηνοτροφικά φυτά.
Καλλιεργούν βιολογικά τα αρόσιμα αγροτεμάχιά τους.
γ. Διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων:
Ο γεωργός δεν πρέπει να μετατρέπει σε άλλη χρήση ή να οργώνει του βοσκότοπους που βρίσκονται σε περιοχές Natura, ενώ για τη μετατροπή των υπόλοιπων βοσκοτόπων απαιτείται άδεια από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
Ερ.4- Τι είναι και ποιες είναι οι Συνδεδεμένες Ενισχύσεις ;
Εκτός από τη Βασική και την Πράσινη Ενίσχυση που προϋποθέτουν την ύπαρξη ή τη χορήγηση δικαιωμάτων, ο γεωργός ανάλογα με την καλλιέργεια ή τα ζώα που εκτρέφει, μπορεί να αιτηθεί τη χορήγηση ενισχύσεων που συνδέονται με το είδος της παραγωγής. Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν τα ακόλουθα προϊόντα: Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό (ΕΕ) 1307/2013, στο άρθρο 52 προβλέπεται η χορήγηση συνδεδεμένης στήριξης η Ελλάδα αποφάσισε να στηρίξει με συνδεδεμένες ενισχύσεις τα πιο κάτω προϊόντα : Πληροφορίες: Ιωαννίδου Ζωή (6948 7444 21 ) & Παπακωνσταντίνου Δημ. ( 6977 239 066) Γεωπόνοι Γ.Π.Α Δ/νση: Αριστείδου 235 (τέρμα ) & Σκρα , 17673 Καλλιθέα , Αθήνα www.askjim.gr
e-mail: [email protected]
« Iωαννίδου Ζωή & Συνεργάτες »
–Γεωπονικό Γραφείο Μελετών 6
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ - ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Για να λάβει ένας γεωργός τις συνδεδεμένες ενισχύσεις
πρέπει
να είναι
Ενεργός Αγρότης
.
Για να λάβει όμως τις συνδεδεμένες Ενισχύσεις
δεν είναι απαραίτητο να έχει δικαιώματα
Βασικής Ενίσχυσης (ΔΒΕ)
Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος
Το πλαφόν για το βαμβάκι είναι 140 κιλά ανα στρέμμα .Και η παράδοση στα εκκοκκιστήρια να γίνεται κάθε χρόνο μέχρι 31 Ιανουαρίου.
Απαιτούνται 1,6 κιλά σπόρος ανά στρ.(σε περιοχή υβριδικού σπόρου 1,3 κιλά/στρ) Αν δεν καλυφθεί η ελάχιστη παραγωγή δεν πληρώνεται καθόλου η ενίσχυση ..
Τα τιμολόγια πρέπει να επισυναφθούν ηλεκτρονικά στην αίτηση ,αλλά και να διατηρηθούν μαζί με τα καρτελάκια στο αρχείο του παραγωγού ,για την περίπτωση ελέγχου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ειδική ενίσχυση σκληρού σίτου
Πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά πιστοποιημένος σπόρος . Απαιτούνται 12 κιλά πιστοποιημένου σπόρου ανά στρέμμα με καρτελάκια .
Τα τιμολόγια πρέπει να επισυναφθούν ηλεκτρονικά στην αίτηση ,αλλά και να διατηρηθούν μαζί με τα καρτελάκια στο αρχείο του παραγωγού για τουλάχιστον 5 χρόνια ,για ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αν ο πιστοποιημένος σπόρος δεν φτάνει να καλύψει όλα τα αγροτεμάχια ,θα πρέπει να αφαιρεθεί το αίτημα συνδεδεμένης ενίσχυσης από συγκεκριμένα αγροτεμάχια ,έτσι ώστε σε όσα παραμένει να είναι η σωστή αναλογία ( 12 κιλά πιστοπ. σπόρου με καρτελάκια /στρ)
Συνδεδεμένη ενίσχυση ρυζιού
Για να δικαιούται ο παραγωγός την ενίσχυση ρυζιού ,πρέπει να έχει παραδώσει οπωσδήποτε 400 κιλά/στρ . μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου σε εμπόρους Δημητριακών ,ρυζόμυλους και συνεταιρισμούς αγροτών .
Τα αποδεικτικά πρέπει να τηρηθούν μέχρι 3 έτη στο αρχείο του παραγωγού .
Πληροφορίες: Ιωαννίδου Ζωή (6948 7444 21 ) & Παπακωνσταντίνου Δημ. ( 6977 239 066) Γεωπόνοι Γ.Π.Α Δ/νση: Αριστείδου 235 (τέρμα ) & Σκρα , 17673 Καλλιθέα , Αθήνα www.askjim.gr
e-mail: [email protected]
« Iωαννίδου Ζωή & Συνεργάτες »
–Γεωπονικό Γραφείο Μελετών 7
Συνδεδεμένη ενίσχυση για πορτοκάλια χυμοποίησης
Για να δικαιούται ο παραγωγός την ενίσχυση για τα πορτοκάλια χυμοποίησης πρέπει να παραδώσει τουλάχιστον 700 κιλά /στρ και χρειάζεται να δηλώσει έκταση τουλάχιστον 1στρ . Η παράδοση γίνεται σε Ομάδες Παραγωγών ή Συνεταιριστικές Οργανώσεις όλο το χρόνο .
Τα παραστατικά πρέπει να διατηρούνται στο αρχείο του παραγωγού για δύο χρόνια .Οι παραγωγοί που δεν είναι μέλη Ομάδων ή Αγρ.Συν/σμών μπορούν να παραδίδουν τα πορτοκάλια τους ως
συνεργαζόμενοι
αλλά μόνο σε μια ομάδα ή Αγρ. Συν/σμό.
Συνδεδεμένη ενίσχυση δικαιούνται για τα πορτοκάλια χυμοποίησης εφόσον καλύπτονται οι υπόλοιπες προυποθέσεις .Παραγωγοί που δηλώνουν αγροτεμάχια είτε με την
Ομάδα 19
( Πορτοκάλια για χυμοποίηση) είτε με την
ομάδα 37
( Πορτοκάλια εσπεριδοειδή ) .
Συνδεδεμένη ενίσχυση για συμπύρηνα Ροδάκινα για χυμοποίηση .
Για να δικαιούται ο παραγωγός την ενίσχυση για τα συμπύρηνα ροδάκινα για χυμοποίηση ,πρέπει να παραδώσει τουλάχιστον 600 κιλά/στρ και να δηλώσει αγροτεμάχια με έκταση τουλάχιστον 1 στρ .
Η παράδοση γίνεται σε Ομάδες Παραγωγών ή σε Αγρ.Συν/σμούς από την 1 η Νοεμβρίου .
Ιουνίου –μέχρι την – 1 η Τα παραστατικά πρέπει να διατηρούνται στο αρχείο του παραγωγού για δύο χρόνια .Οι παραγωγοί που δεν είναι μέλη Ομάδας ή Αγρ.Συν/σμού μπορούν να παραφδίδουν τα ροδάκινα ως συνεργαζόμενοι ,αλλά μόνο σε μια Ομάδα ή Α.Σ .
Συνδεδεμένη Ενίσχυση για ΟΣΠΡΙΑ ( για ανθρώπινη κατανάλωση ) Οι καλλιέργειες που επιδοτούνται είναι οι εξής : Φακές , Ρεβίθια , ,φασόλια (νάνα ή αναρριχώμενα ) – Φασόλια γίγαντες (ελέφαντες) – Φασόλια μαυρομάτικα –Κουκιά βρώσιμα – Λαθούρι (φάβα)
Συνδεδεμένη ενίσχυση για πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή
ΟΙ καλλιέργειες που επιδοτούνται είναι οι εξής Κτηνοτροφικό κουκί- κτηνοτροφικό ρεβίθι- κτηνοτροφικό μπιζέλι – βίκος-κτηνοτροφικό λαθούρι- λούπινο (λευκό,κίτρινο ,κυανό) ,ρόβη , Σόγια Πληροφορίες: Ιωαννίδου Ζωή (6948 7444 21 ) & Παπακωνσταντίνου Δημ. ( 6977 239 066) Γεωπόνοι Γ.Π.Α Δ/νση: Αριστείδου 235 (τέρμα ) & Σκρα , 17673 Καλλιθέα , Αθήνα www.askjim.gr
e-mail: [email protected]
« Iωαννίδου Ζωή & Συνεργάτες »
–Γεωπονικό Γραφείο Μελετών 8
Συνδεδεμένη ενίσχυση για Βιομηχανική τομάτα
Για να δικαιούται ο παραγωγός ενίσχυση για την Βιομηχανική τομάτα ,πρέπει να παραδώσει τουλάχιστον 5 τόνους /στρ και να δηλώσει αγροτεμάχια τουλάχιστον 1 στρ .
Η παράδοση γίνεται σε Ομάδες Παραγωγών ή σε Αγρ.Συν/σμούς από την 1 η Νοεμβρίου .
Ιουνίου –μέχρι την – 30 η Τα παραστατικά πρέπει να διατηρούνται στο αρχείο του παραγωγού για δύο χρόνια .Οι παραγωγοί που δεν είναι μέλη Ομάδας ή Αγρ.Συν/σμού μπορούν να παραδίδουν ως συνεργαζόμενοι ,αλλά μόνο σε μια Ομάδα ή Α.Σ .
Για να δικαιούται ο παραγωγός αυτή την ενίσχυση πρέπει η καλλιέργεια που δηλώνει να είναι η Ομάδα 18 (βιομηχανική τομάτα) και όχι 38 (κηπευτικά ) .
Συνδεδεμένη ενίσχυση στα Σπαράγγια
Ο παραγωγός χρειάζεται να παραδώσει τουλάχιστον 250 κιλά /στρ και πρέπει να δηλωθούν τουλάχιστον 2 στρ .
Η παράδοση γίνεται σε Ομάδες Παραγωγών ή σε Αγρ.Συν/σμούς σε τυποποιητικές ,συσκευαστικές , μεταποιητικές και εξαγωγικές μονάδες από την 1 η Ιανουαρίου –μέχρι την – 3ο η Ιουνίου .
Τα παραστατικά πρέπει να διατηρούνται στο αρχείο του παραγωγού για 5 χρόνια .Οι παραγωγοί που δεν είναι μέλη Ομάδας ή Αγρ.Συν/σμού μπορούν να παραδίδουν ως συνεργαζόμενοι ,αλλά μόνο σε μια Ομάδα ή Α.Σ .
Προσοχή! Η ποικιλία 8205 «σπαράγγια μη παραγωγικά » δεν επιδοτείται .
Συνδεδεμένη ενίσχυση στα Σακχαρότευτλα .
Ενισχυση για σακχαρότευτλα δικαιούνται οι παραγωγοί που έχουν συνάψει σύμβαση με την ΕΒΖ .Η σύμβαση αυτή πρέπει να έχει υπογραφεί μέχρι την ημερομηνία λήξης της υποβολής της ΑΙΤΗΣΗΣ ΟΣΔΕ (15/05) και να επισυναφθεί σε αυτή. Η παράδοση των τεύτλων στην ΕΒΖ πρέπει να γίνει μέχρι την 31 η Ιανουαρίου του επόμενου έτους .Απαιτείται η χρήση πιστοποιημένου σπόρου.
Πληροφορίες: Ιωαννίδου Ζωή (6948 7444 21 ) & Παπακωνσταντίνου Δημ. ( 6977 239 066) Γεωπόνοι Γ.Π.Α Δ/νση: Αριστείδου 235 (τέρμα ) & Σκρα , 17673 Καλλιθέα , Αθήνα www.askjim.gr
e-mail: [email protected]
« Iωαννίδου Ζωή & Συνεργάτες »
–Γεωπονικό Γραφείο Μελετών 9
Ενίσχυση Νέων παραγωγών (μέχρι και 40) από το εθνικό απόθεμα .
Γεωργοί μέχρι και 40 ετών δικαιούνται πρόσθετη ενίσχυση .
Αντιστοιχεί σε πληρωμή επιπλέον ποσού, ίσου με το 25% των δικαιωμάτων και τη δικαιούνται οι γεωργοί που δημιουργούν για πρώτη φορά γεωργική εκμετάλλευση ως επικεφαλής της εκμετάλλευσης
ή έχουν ήδη εγκατασταθεί
κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που προηγούνται της πρώτης υποβολής αίτησης για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης
και είναι ηλικίας έως 40 ετών
κατά το έτος υποβολής της αίτησης.
Οι εν λόγω γεωργοί θα λάβουν 25% επιπλέον από την μέση αξία των Δικαιωμάτων τους ,
για μέγιστο χρονικό διάστημα 5 ετών . .
Ενίσχυση μικροκαλλιεργητών:
Γεωργοί που λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις κάτω από 1.250 € υπάγονται, εφ’ όσον το επιθυμούν, στο καθεστώς των μικροκαλλιεργητών,(εντάχθηκαν αυτόματα το 2015)
ώστε να εξαιρούνται
από τις υποχρεώσεις της Πράσινης Ενίσχυσης και
να μην υπόκεινται σε ελέγχους και μειώσεις Πολλαπλής Συμμόρφωσης.
Έχουν το δικαίωμα κάθε έτος να αιτηθούν την απένταξή τους από το καθεστώς των μικροκαλλιεργητών, π.χ. αν σκοπεύουν να αιτηθούν ενισχύσεις που υπερβαίνουν τα 1.250 €, αλλά αν απενταχθούν δεν μπορούν να επανέλθουν.
ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ - ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Οι κτηνοτρόφοι που υποβάλλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης( ΕΑΕ ) το 2016 μπορούν να αιτηθούν τις πιο κάτω ενισχύσεις .
Ανεξάρτητα από το αν είναι δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης ή Όχι.
Θα πρέπει να τηρούνται οι προϋποθέσεις απαραίτητες για κάθε ενίσχυση.
Πληροφορίες: Ιωαννίδου Ζωή (6948 7444 21 ) & Παπακωνσταντίνου Δημ. ( 6977 239 066) Γεωπόνοι Γ.Π.Α Δ/νση: Αριστείδου 235 (τέρμα ) & Σκρα , 17673 Καλλιθέα , Αθήνα www.askjim.gr
e-mail: [email protected]
« Iωαννίδου Ζωή & Συνεργάτες »
–Γεωπονικό Γραφείο Μελετών 10
1.Συνδεδεμένη ενίσχυση Βοείου Κρέατος -0113
Οι Βοοτρόφοι θα πρέπει : Να δηλώσουν τουλάχιστον μια εκμετάλλευση βοοειδών .
Τα θηλυκά Βοοειδή
για τα οποία αιτείται η ενίσχυση ,να είναι
μηνών – και 24 μηνών
.
τουλάχιστον 6
και ηλικίας μεταξύ
18
Να έχουν γεννήσει ή να γεννήσουν από 1/01/2016 – έως 31/12/2016 .
2.Συνδεδεμένη ενίσχυση Βοοτρόφων ,βάσει της Παρ.4 ΄Αρθρο 52 -0116
Οι παραγωγοί θα πρέπει : Να δηλώσουν τουλάχιστον μια εκμετάλλευση βοοειδών με ενσταυλισμένα ζώα .
Να ήταν κάτοχοι ειδικών δικαιωμάτων ενίσχυσης (στις 31/12/2014)
Να μην έχουν δηλώσει επιλέξιμα εκτάρια για την ενεργοποίηση των Δικαιωμάτων
καθεστώτος βασικής ενίσχυσης .
στο πλαίσιο του Να μην έχει δηλωθεί στάβλος μετακίνησης .
Να δηλώνουν τουλάχιστον 3 ΜΜΖ Να μην έχουν αιτηθεί ταυτόχρονα καμία άλλη συνδεδεμένη ενίσχυση.
3.Συνδεδεμένη ενίσχυση Αιγοπροβατοτρόφων – 0117
Οι παραγωγοί θα πρέπει : Να δηλώνουν τουλάχιστον μια εκμετάλλευση αιγοπροβάτων με ενσταυλισμένα ζώα .
Να ήταν κάτοχοι Ειδικών δικαιωμάτων ενίσχυσης (στις 31-12-2014) Να μην έχουν δηλώσει επιλέξιμα εκτάρια για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων στο πλαίσιο του καθεστώτος της βασικής ενίσχυσης .
Να μην έχει δηλωθεί στάβλος μετακίνησης .
Πληροφορίες: Ιωαννίδου Ζωή (6948 7444 21 ) & Παπακωνσταντίνου Δημ. ( 6977 239 066) Γεωπόνοι Γ.Π.Α Δ/νση: Αριστείδου 235 (τέρμα ) & Σκρα , 17673 Καλλιθέα , Αθήνα www.askjim.gr
e-mail: [email protected]
« Iωαννίδου Ζωή & Συνεργάτες »
–Γεωπονικό Γραφείο Μελετών Να δηλώνουν τουλάχιστον 20 Αιγοπρόβατα (ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλλου) Να μην έχουν αιτηθεί ταυτόχρονα καμία άλλη συνδεδεμένη ενίσχυση .
11
4.Συνδεδεμένη Ενίσχυση των ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών , στον τομέα του αιγοπρόβειου γάλακτος -0114
Οι παραγωγοί θα πρέπει: Να παραδίδουν γάλα σε εγκεκριμένη Μεταποιητική Μονάδα (με Αριθμό Άγοραστή γάλακτος ) Να δηλώνουν τουλάχιστον μια Εκμετάλλευση Αιγοπροβάτων ,η έδρα της οποία ανήκει σε ορεινή ή μειονεκτική περιοχή .
Το σύνολο των θηλυκών να Αιγοπροβάτων που δηλώνουν σε στον στάβλο να είναι >30 Επιλέξιμα είναι τα Αιγοπρόβατα > 1 έτους που παράγουν γάλα και διατηρούνται στον στάβλο μέχρι 31-12-2016 .
Να παραδίδουν τουλάχιστον 6 τόνους γάλα με ΟΜΧ < 10 6 /ml γάλακτος .
Το σύνολο του γάλακτος που παραδίδουν να ισούται τουλάχιστον (Μ.Ο) 120 κιλά /Αιγοπρόβατο.
5.Συνδεδεμένη ενίσχυση των πεδινών περιοχών στο τομέα του Αιγοπρόβειου γάλακτος -0115
Οι παραγωγοί πρέπει: Να παραδίδουν γάλα σε εγκεκριμένη Μεταποιητική Μονάδα (με αριθμό αγοραστή γάλακτος) Να δηλώνουν τουλάχιστον μια εκμετάλλευση Αιγοπροβάτων ,η έδρα της οποίας ανήκει σε πεδινή περιοχή και δεν μετακινείται σε ορεινή /μειονεκτική περιοχή .
Το σύνολο των θηλυκών Αιγοπροβάτων που δηλώνουν στο στάβλο να είναι > 50 .
Τα επιλέξιμα Αιγοπρόβατα που παράγουν γάλα μνα είναι > 1 έτους και να διατηρούνται στο στάβλο μέχρι 31 Δεκεμβρίου .
Να παραδίδουν γάλα >10 τόνους με ΟΜΧ < 10 6 /ml γάλακτος .
Το σύνολο του γάλακτος που παραδίδουν να ισούται τουλάχιστον (Μ.Ο) 120 κιλά /Αιγοπρόβατο.
Πληροφορίες: Ιωαννίδου Ζωή (6948 7444 21 ) & Παπακωνσταντίνου Δημ. ( 6977 239 066) Γεωπόνοι Γ.Π.Α Δ/νση: Αριστείδου 235 (τέρμα ) & Σκρα , 17673 Καλλιθέα , Αθήνα www.askjim.gr
e-mail: [email protected]
« Iωαννίδου Ζωή & Συνεργάτες »
–Γεωπονικό Γραφείο Μελετών 12
Συνδεδεμένες Ενισχύσεις για τα Μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους
.
Οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στα μικρά νησιά του Αιγαίου ,εκτός Κρήτης και Εύβοιας μπορούν να ιατηθούν ενίσχυση για τις εξής Καλλιέργειες : Ελαιώνες σε παραδοσιακές ζώνες υπο καλές συνθήκες παραγωγής Αμπέλια για την παραγωγή οίνου στις ζώνες παραδοσιακής παραγωγής .
Μαστίχα Χίου Πατάτα Φασόλι.
Τοματάκι Σαντορίνης Φάβα Σαντορίνης Δαμάσκηνο Σκοπέλου Αγκινάρα Τήνου Εσπεριδοειδή Γάλα με προορισμό την παραγωγή τυριού Κριθάρι Λήμνου Πληροφορίες: Ιωαννίδου Ζωή (6948 7444 21 ) & Παπακωνσταντίνου Δημ. ( 6977 239 066) Γεωπόνοι Γ.Π.Α Δ/νση: Αριστείδου 235 (τέρμα ) & Σκρα , 17673 Καλλιθέα , Αθήνα www.askjim.gr
e-mail: [email protected]
« Iωαννίδου Ζωή & Συνεργάτες »
–Γεωπονικό Γραφείο Μελετών 13
Ερώτ.5 –Τι ελέγχους κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ
;
Οι Έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ
είναι κυρίως οι ακόλουθοι:
1. Έλεγχοι Πολλαπλής Συμμόρφωσης:
Για να μην επιβληθούν κυρώσεις, ο γεωργός θα πρέπει να τηρεί τις σχετικές απαιτήσεις που περιγράφονται στην Υπουργική Απόφαση 1791/74062/02.07.2015 (Φ.Ε.Κ. 1468, τ. Β΄) και οι οποίες συνοπτικά έχουν ως εξής:
α. Γενικές υποχρεώσεις:
Να τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας των τροφίμων και αποφυγής ρύπανσης από τα απόβλητα της εκμετάλλευσης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.
Να τηρεί Μητρώο Εισροών και Εκροών – Ημερολόγιο Εργασιών (Μ.Ε.Ε.-Η.Ε.) στην εκμετάλλευσή του, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παραστατικά αγοράς (κυρίως για σπόρους, λιπάσματα, ζωοτροφές) και πώλησης (κυρίως προϊόντα της εκμετάλλευσης, ζωοτροφές). Το Μ.Ε.Ε.-Η.Ε. αποτελείται από φάκελο παραστατικών και εγγράφων, συνοδευόμενο από πίνακες όπου καταγράφονται ημερολογιακά οι εισροές και οι εκροές της εκμετάλλευσης, καθώς και οι διεξαχθείσες εργασίες και συσχετίζονται με τα αντίστοιχα παραστατικά και έγγραφα. Υπόδειγμά του μπορεί να εκτυπωθεί από την ιστοσελίδα 082013.pdf
του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
https://it.opekepe.gr/forms/modules/library/files/Ypodeigma_mhtrwou_eisrown_ekrown_01
β. Υποχρεώσεις για τη φυτική παραγωγή:
Να τηρεί τα προγράμματα δράσης για τις ευπρόσβλητες στη νιτρορύπανση ζώνες και τους χρονικούς, ποσοτικούς και άλλους περιορισμούς στην εφαρμογή των αζωτούχων λιπασμάτων και των κτηνοτροφικών αποβλήτων, καθώς και τις απαιτούμενες αποστάσεις εφαρμογής από υδάτινα στοιχεία (πηγάδια, χαντάκια, ποτάμια, λίμνες), ανάλογα και με την κλίση του εδάφους.
Να αφήνει ακαλλιέργητο περιθώριο πλάτους τουλάχιστον ενός μέτρου, κατά μήκος υδατορευμάτων (χαντάκια, ρυάκια, ρέματα, ποτάμια, λίμνες).
Να αιτείται άδεια για τις γεωτρήσεις / υδροληψίες και να τηρεί τον κανονισμό τον Οργανισμών Πληροφορίες: Ιωαννίδου Ζωή (6948 7444 21 ) & Παπακωνσταντίνου Δημ. ( 6977 239 066) Γεωπόνοι Γ.Π.Α Δ/νση: Αριστείδου 235 (τέρμα ) & Σκρα , 17673 Καλλιθέα , Αθήνα www.askjim.gr
e-mail: [email protected]
« Iωαννίδου Ζωή & Συνεργάτες »
–Γεωπονικό Γραφείο Μελετών 14 Εγγείων Βελτιώσεων.
Να αποφεύγει τη ρύπανση των υδάτων από αγροχημικά, μέσω της άτακτης απόρριψης των συσκευασιών τους, της μη ορθής αποθήκευσής τους ή της έκπλυσης των ψεκαστικών και του καθαρισμού των καναλιών με ακατάλληλα σκευάσματα.
Σε αρόσιμα χωράφια με κλίση πάνω από 10%, θα πρέπει να υπάρχει φυτοκάλυψη και το χειμώνα, το όργωμα να μην γίνεται παράλληλα με την κλίση και η άρδευση να μην γίνεται με κατάκλυση.
Να µην καταστρέφονται οι αναβαθμίδες, οι τάφροι, οι φυτοφράκτες, οι υδατοσυλλογές, οι δενδροστοιχίες, οι ξερολιθιές, τα αναχώματα και τα φυσικά πρανή στα όρια των αγροτεμαχίων.
Να μην καίει την καλαμιά παρά μόνο με άδεια της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας και σε καμία περίπτωση σε περιοχές Natura.
Να τηρεί τις απαιτήσεις για την προστασία των άγριων πτηνών και των περιοχών Natura.
Να χρησιμοποιεί ορθά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή των αρχών της ορθής πρακτικής φυτοπροστασίας και τήρηση των οδηγιών που καταγράφονται στην ετικέτα.
γ. Ζωική παραγωγή
Να τηρεί το Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής και τις κτηνιατρικές συνταγές για κάθε φαρμακευτική αγωγή στην οποία υποβάλει τα ζώα του.
Να τηρεί τους ειδικούς κανόνες για τη χρήση ζωοτροφών και ορμονών.
Να τηρεί τους ειδικούς κανόνες για την υγιεινή παραγωγή γάλακτος και αυγών καθώς και την πρόληψη ζωονόσων και ζωοανθρωπονόσων, ιδίως της φυματίωσης, της βρουκέλλωσης και της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.
Η αποθήκευση των χώνευσή τους.
χοίροι και παχυνόμενοι μόσχοι.
στερεών κτηνοτροφικών αποβλήτων να γίνεται σε κοπροσωρούς διαμορφωμένες σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές, ικανές να αποθηκεύσουν τα παραγόμενα απόβλητα τουλάχιστον για 90 ημέρες που απαιτούνται για τη Να τηρεί του γενικούς κανόνες για την υγιεινή, τον αερισμό και το φωτισμό και την ασφάλεια του εξοπλισμού σε όλους τους σταύλους και την ορθή χορήγηση ουσιών, τροφής και νερού σε όλα τα είδη των εκτρεφόμενων ζώων, καθώς και τους ειδικότερους κανόνες που υπάρχουν για τη διαρρύθμιση και διαχείριση σταυλικών εγκαταστάσεων όπου εκτρέφονται Να φροντίζει για τη σήμανση του ζωικού του κεφαλαίου, τοποθετώντας δύο ενώτια με ατομικό αριθμό στους χοίρους αναπαραγωγής άνω των τριών μηνών και σε όλα τα βοοειδή που συμπληρώνουν είκοσι ημέρες ζωής, για τα οποία θα πρέπει επιπλέον να διατηρεί και ατομικό διαβατήριο που εκδίδεται από τα Αγροτικά Κτηνιατρεία. Τα αιγοπρόβατα άνω των έξι μηνών θα πρέπει να φέρουν εκτός από ένα απλό ενώτιο και ένα ηλεκτρονικό με πομποδέκτη ή εναλλακτικά στομαχικό βώλο με πομποδέκτη, ο οποίος ενδείκνυται ειδικά σε Πληροφορίες: Ιωαννίδου Ζωή (6948 7444 21 ) & Παπακωνσταντίνου Δημ. ( 6977 239 066) Γεωπόνοι Γ.Π.Α Δ/νση: Αριστείδου 235 (τέρμα ) & Σκρα , 17673 Καλλιθέα , Αθήνα www.askjim.gr
e-mail: [email protected]
« Iωαννίδου Ζωή & Συνεργάτες »
–Γεωπονικό Γραφείο Μελετών 15 αιγοπρόβατα που τους λείπει το πτερύγιο του αυτιού (κουφά ή τσούλα). Επίσης, θα πρέπει να διαθέτει ενώτια με τον κωδικό της εκμετάλλευσης, για τη σήμανση αιγοπροβάτων κάτω των έξι μηνών και χοίρων πάχυνσης που προορίζονται για σφαγή.
Να διατηρεί μητρώο εκμετάλλευσης όπου καταγράφει ατομικά το ιστορικό κάθε χοίρου ή αιγοπροβάτου αναπαραγωγής και όλων των βοοειδών. Ειδικά για τα βοοειδή, πρέπει για κάθε μεταβολή να ενημερώνει εντός 7 ημερών το Αγροτικό Κτηνιατρείο, στο οποίο κάθε χρόνο και ως τις 15 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να υποβάλει την ετήσια απογραφή των αιγοπροβάτων του.
2. Έλεγχοι Γεωργοπεριβαλλοντικών Δράσεων του Μέτρου 214
θέσει στη διάθεση των ελεγκτών
τον αγροπεριβαλλοντικό φάκελο :
Οι έλεγχοι αυτοί συνοδεύονται κατά κανόνα και από έλεγχο Πολλαπλής Συμμόρφωσης, η τήρηση των απαιτήσεων της οποίας, είναι βασική προϋπόθεση για τη λήψη των συγκεκριμένων ενισχύσεων. Για την επιτυχή διεξαγωγή του ελέγχου, ο γεωργός θα πρέπει να που οφείλει να τηρεί, ο οποίος περιλαμβάνει: Αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης ενίσχυσης (είναι η αίτηση ένταξης στη Δράση του Μέτρου 214) Αντίγραφα των αιτήσεων πληρωμής (είναι μέρος των Ε.Α.Ε.) Δήλωση Εφαρμογής (ετήσια δήλωση ότι τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις) Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (Σ.Π.Δ.) με ενδεχόμενες τροποποιήσεις
Ανάλογα με τη δράση που ελέγχεται
για τη Βιολογική Γεωργία της αντίστοιχης Δράσης.
,(π.χ Βιολογικά ) ο γεωργός θα πρέπει να προσκομίσει στους ελεγκτές και άλλα σχετικά δικαιολογητικά, όπως βεβαίωση φορέα πιστοποίησης ή γενεαλογικά πιστοποιητικά για ζώα αυτόχθονων απειλούμενων φυλών. Επίσης, θα ελεγχθούν τα αγροτεμάχια, τα ζώα και σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποθηκευτικοί χώροι της εκμετάλλευσης, για την τήρηση των δεσμεύσεων
3. Έλεγχοι φυτικού κεφαλαίου:
Η θέση των αγροτεμαχίων Διεξάγονται κυρίως μέσω τηλεπισκόπησης, σε αρκετές όμως περιπτώσεις διεξάγονται με επιτόπια επίσκεψη των ελεγκτών, παρουσία του γεωργού ή αντιπροσώπου του. Κατά τον επιτόπιο έλεγχο των αγροτεμαχίων ελέγχεται: Η έκταση (εμβαδόν + περίμετρος) συνολική και επιλέξιμη Πληροφορίες: Ιωαννίδου Ζωή (6948 7444 21 ) & Παπακωνσταντίνου Δημ. ( 6977 239 066) Γεωπόνοι Γ.Π.Α Δ/νση: Αριστείδου 235 (τέρμα ) & Σκρα , 17673 Καλλιθέα , Αθήνα www.askjim.gr
e-mail: [email protected]
« Iωαννίδου Ζωή & Συνεργάτες »
–Γεωπονικό Γραφείο Μελετών 16 Η φυτική κάλυψη (χρήση - ελάχιστη γεωργική δραστηριότητα – είδος καλλιέργειας) Ο αριθμός των δέντρων στα μικρά νησιά Αιγαίου Η τήρηση των υποχρεώσεων των συνδεδεμένων ενισχύσεων Η διατήρηση των Περιοχών Οικολογικής Εστίασης και των μόνιμων βοσκότοπων
4. Έλεγχοι ζωικού κεφαλαίου:
Κατά τον επιτόπιο έλεγχο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ελέγχεται: Η θέση της δηλωθείσας σταυλικής εγκατάστασης Η σήμανση, ο αριθμός, η ηλικία και το φύλο των υπαρχόντων ζώων κατά την ημέρα του ελέγχου της ελεγχόμενης εκμετάλλευσης αλλά και των συστεγαζόμενων εκμεταλλεύσεων Η τήρηση του μητρώου εκμετάλλευσης, η συμφωνία των υπαρχόντων ζώων με το μητρώο και τα στοιχεία της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων, τα διαβατήρια των βοοειδών και το αρχείο των παραστατικών (άδειες μετακίνησης, βεβαιώσεις σφαγής, κτηνιατρικές γνωματεύσεις Η τήρηση των υποχρεώσεων των συνδεδεμένων ενισχύσεων
ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΟΠΙΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο γεωργός θα πρέπει να αποδέχεται χωρίς καθυστερήσεις τον έλεγχο από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., να διευκολύνει τους ελεγκτές να μεταβούν σε όλα τα αγροτεμάχιά του και να συγκεντρώνει όλα τα ζώα του στις σταβλικές εγκαταστάσεις που έχει δηλώσει, συγκρατώντας τα προκειμένου να ελεγχθούν.
Ο γεωργός θα πρέπει να παρέχει στους ελεγκτές όλα τα δικαιολογητικά που του ζητούνται (Mητρώα Κτηνοτροφικής Εκμετάλλευσης και Φαρμακευτικής Αγωγής, Μητρώο Εισροών και Εκροών – Ημερολόγιο Εργασιών, αγροπεριβαλλοντικός φάκελος για όσους συμμετέχουν στο αντίστοιχο μέτρο κλπ.) Σε περίπτωση που ο γεωργός δεν μπορεί να παρευρεθεί στον έλεγχο, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξουσιοδοτεί με υπεύθυνη δήλωσή του έναν αντιπρόσωπό του.
μη διευκόλυνση των ελεγκτών να μεταβούν στα αγροτεμάχια και να ελέγξουν τα ζώα, μη επίδειξη παραστατικών και μητρώων, αλλά και η απειλή ή χρήση βίας κατά των ελεγκτών, συνεπάγεται απόρριψη του γεωργού από όλες τις ενισχύσεις για το τρέχον έτος και επανέλεγχό του το επόμενο.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Άρνηση του ελέγχου, έστω και σιωπηρά με απουσία του γεωργού, Ο γεωργός έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αντίγραφο της έκθεσης ελέγχου, εφ’ όσον υπήρχαν ευρήματα και να υποβάλει ένσταση εντός δέκα εργάσιμων ημερών στην υπηρεσία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. που τον διενήργησε, προσκομίζοντας τα σχετικά αποδεικτικά Πληροφορίες: Ιωαννίδου Ζωή (6948 7444 21 ) & Παπακωνσταντίνου Δημ. ( 6977 239 066) Γεωπόνοι Γ.Π.Α Δ/νση: Αριστείδου 235 (τέρμα ) & Σκρα , 17673 Καλλιθέα , Αθήνα www.askjim.gr
e-mail: [email protected]
« Iωαννίδου Ζωή & Συνεργάτες »
–Γεωπονικό Γραφείο Μελετών 17 στοιχεία.
Οι βοοτρόφοι οφείλουν να ενημερώνουν, το αργότερο εντός επτά ημερών, το Αγροτικό Κτηνιατρείο για το θάνατο ενός ζώου.
Οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι βοοτρόφοι
οφείλουν
να ενημερώνουν τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
για τους θανάτους των ζώων τους εντός 10 εργάσιμων ημερών. Κάθε θάνατος ζώου (βοοειδούς ή αιγοπροβάτου) πρέπει να συνοδεύεται από κτηνιατρική βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται ο θάνατός του (π.χ. από ΕΛ.Γ.Α., ιδιώτη ή κρατικό κτηνίατρο). Σε περίπτωση μη έγκαιρης ενημέρωσης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., τα ζώα δεν αναγνωρίζονται ως φυσική απώλεια και μπορεί να προκύψουν ποινές σε σχέση με την πληρωμή.
Σε περίπτωση «ανωτέρας βίας» (δριμεία φυσική καταστροφή, υποχρεωτική σφαγή κλπ.) ο γεωργός θα πρέπει να ενημερώνει τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. εντός 15 ημερών, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα πληρωμών. Στην Ε.Α.Ε. του 2016 αποτυπώνονται οι απώλειες βοοειδών που θεωρούνται «ανωτέρα βία» σε σχέση με την Ε.Α.Ε. 2015.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΊΤΕ ….
Το Γραφείο Γεωπονικών Μελετών « ΙΩΑΝΝΊΔΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ » αναλαμβάνει Συμβουλευτικές Υπηρεσίες προς Νέους γεωργούς και την επιτυχή ένταξη των σχεδίων σας .
Εγγυάται μηδενικές απώλειες στην Διαχείριση των Κοινοτικών Προγραμμάτων όπου θα συμμετάσχετε με την επίβλεψή μας .
Είμαστε σε Θέση να συντάξουμε τον Φάκελο του Νέου Γεωργού να ελέγξουμε τα κριτήρια επιλεξιμότητας για Δράσεις και Μέτρα του ΠΑΑ 2014-2020 .
Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας !
Ο χρόνος για το ΟΣΔΕ 2016 (παρά την παράταση που έλαβε μέχρι 15 -06-2016) είναι πολύ σύντομος και πρέπει να δηλωθούν και να ελεγχθούν ορθά πολλά σημεία για να είστε επιλέξιμοι !!!
Νέοι Γεωργοί –Σχέδια Βελτίωσης –Μεταποίηση –Αγροτικές οικοτεχνίες –HACCP – Αδεια λειτουργίας –Περιβαλλοντική αδειοδότηση
.
www.askjim.gr
e-mail: [email protected]
Για την σύνταξη Παπακωνσταντίνου Δημητριος & Ιωαννίδου Ζωή –Γεωπόνοι ΓΠΑ Πληροφορίες: Ιωαννίδου Ζωή (6948 7444 21 ) & Παπακωνσταντίνου Δημ. ( 6977 239 066) Γεωπόνοι Γ.Π.Α Δ/νση: Αριστείδου 235 (τέρμα ) & Σκρα , 17673 Καλλιθέα , Αθήνα www.askjim.gr
e-mail: [email protected]