Nieuwsbrief - Basisschool De Tovertuin

Download Report

Transcript Nieuwsbrief - Basisschool De Tovertuin

jaargang 8 - nummer 6 – april 2016

Nederlandse lessen voor ouders

“Ik heb soms moeite met de brieven van school. Ik begrijp niet alles.” “Een gesprek met de leerkracht van mijn kind vind ik niet gemakkelijk.” “Eigenlijk praat ik te weinig Nederlands.” “Mijn kind vindt het leuk als ik op school ook les krijg.” “Ik zou graag wat meer contact hebben met andere ouders.” “Ik wil beter Nederlands spreken.” Wij, Monique en Christie, zijn dit schooljaar met Nederlandse lessen gestart op dinsdagmorgen van 10.00 -12.00 uur. Lijkt het je leuk om mee te doen, loop dan gerust eens binnen op dinsdagmorgen in de lerarenkamer. Doe mee en kijk of het iets voor jou is. Je mag een paar keer proefdraaien en hoeft dan pas te beslissen. De kosten van de lessen tot de zomervakantie bedragen € 10,00. We hebben een beginnersgroep en een groep gevorderden. Voor de pauze starten we met de twee groepen samen en behandelen we een onderwerp dat voor iedereen interessant is. Na de pauze gaan de groepen apart aan de slag. We doen wat aan lezen, schrijven en grammatica, maar vooral ook veel met elkaar praten over allerlei onderwerpen: gezondheid, geboorte, voeding, kleding, feesten, telefoneren enz. Het is leerzaam en ook heel gezellig! Wij beschouwen het als een groot compliment dat onze ouders nu meer Nederlands durven te spreken en het heel gezellig vinden om met en van elkaar te leren!

Christie Schoffeleers en Monique Kwant

Verkeersoverlast : nieuw wegdek Burg. Corbeijstraat en Jeroen Boschstraat

Van woensdag 20 april tot en met vrijdag 22 april is de Burg. Corbeijstraat in Sittard vanaf de Frans Halsstraat tot de Jeroen Boschstraat afgesloten voor verkeer. In die periode wordt het asfalt vernieuwd. De school blijft gewoon bereikbaar, er wordt niets gedaan aan het trottoir. Er zullen verkeersleiders staan die de kinderen op een veilige manier naar school zullen leiden.

Ziekmelden leerlingen

We merken dat er ouders zijn die via een SMS de kinderen ziek melden via onze telefoon. Wij kunnen deze sms-jes niet lezen. Ook via de info-mail komt de melding vaak te laat binnen. Dus als u uw kind ziek meldt doe dit dan telefonisch of via onze website vóór 9.45u en vóór 13.15 uur: http://www.bsdetovertuin-sittard.nl/formulier/8296/Ziekmelding-leerling

Pestprobleem

Pesten is een veel voorkomend probleem. Uit onderzoek blijkt dat pesten zowel op de basisschool als in het voortgezet onderwijs vaak voorkomt. Hoe kom je erachter of je kind gepest wordt of dat je kind zelf een pester is? Wat doet de school aan pestgedrag en wat kun u er als ouder aan doen? Wat is pesten en hoe herken je het?

dader en het slachtoffer. misselijkheid. Er zijn vele manieren van pesten:   fysiek (slaan en schoppen); Op elke school en in elke klas wordt gepest, maar het is niet altijd eenvoudig om pesten te onderscheiden van plagen of ruziemaken. Pesten heeft echter drie duidelijke kenmerken: het gedrag is bedoeld om iemand te kwetsen, het gebeurt herhaaldelijk en over een langere periode en er is een duidelijk machtsverschil tussen de Kinderen die gepest worden, schamen zich vaak en durven er niet goed met anderen over te praten. Maar vaak is uit signalen wel op te maken dat er iets aan de hand is. Mogelijke signalen zijn: angst om naar school te gaan, last krijgen van nare dromen en concentratiestoornissen, waardoor de schoolprestaties achteruit gaan. Ook hebben deze kinderen vaak last van lichamelijke klachten zoals buikpijn, hoofdpijn of materieel (spullen afpakken of stukmaken);   verbaal (schelden, jennen); relationeel (roddelen en buitensluiten);  digitaal (via de computer of telefoon). Er bestaat ook een belangrijk verschil tussen de manier waarop jongens pesten en de manier waarop meisjes dat doen. Jongens pesten meestal op een meer directe en lichamelijke manier, zoals schelden, slaan en vechten. Ze troeven elkaar af op basis van prestaties: ‘Wie is het sterkst en wie kan het beste voetballen?’ Dit soort pesten is meer zichtbaar dan de manier waarop meisjes meestal pesten. Meisjes pesten vaak meer op een subtielere en indirecte manier. Ze roddelen, ze sluiten anderen buiten of negeren elkaar. In meidengroepen heerst er vaak een ‘koningin’. Dit populaire meisje omringt zich met hofdames en trouwe onderdanen. Zij bepaalt wie bij haar club hoort en wie niet. Dit machtsspel leidt vaak tot allerlei problemen. Het pesten onder meisjes wordt ook wel

meidenvenijn

genoemd. Het wordt soms afgedaan als typisch meidengedrag dat er nu eenmaal bij hoort. Maar roddelen, buitensluiten en negeren is ook pesten.

Hoe probeert school pesten te voorkomen?

Wil je iets aan het pestgedrag doen, is het dus belangrijk dat je de gehele groep erbij betrekt. Het is niet genoeg als je alleen het gepeste kind weerbaar maakt. Pesten is een probleem van de groep en dat houdt in dat je het oplossen van pestgedrag in de groep moet zoeken. Wij vinden het belangrijk om pesten te voorkomen. We proberen pesten bespreekbaar te maken. In alle groepen wordt er dagelijks aandacht besteedt hoe je met respect met elkaar om moet gaan. Wekelijks worden er in de sociokring onderwerpen besproken en situaties geoefend waarin het goed omgaan met elkaar en andere onderwerpen m.b.t. sociaal-emotioneel gedrag aan de orde komen. Wij hanteren de volgende omgangregels op school:

1. Voor groot en klein zullen we aardig zijn. 2. We zullen goed voor onze spullen zorgen, dan zijn ze weer te gebruiken morgen 3. School is binnen een wandelgebied, buiten hoeft dat lekker niet 4. Een veilig spel, dan mag het wel !

Deze regels zijn gebaseerd op de methode Effectieve Conflict hantering. Verder krijgen de kinderen schoolbreed “Rots en water ” training. Juffrouw Esther is Rots en Water trainer en zij geeft aan alle groepen een training van +/- 10 lessen lessen. Met de weerbaarheidstraining Rots en Water leren de kinderen voor zich zelf op te komen en wanneer je beter je ergens bij neer kunt leggen. Het is niet altijd makkelijk je eigen grenzen aan te geven en die van anderen te respecteren. De Rots en Watertraining leert je soms hard zijn als een

rots en soms zacht als water. Het doel van de training is dat je sterker in je schoenen komt te staan, je leert voor jezelf op te komen en bouwt aan je zelfvertrouwen. Zo kun je beter omgaan met lastige situaties en betere keuzes maken (zelfbewustzijn). Rots en Water gaat ook over zelfbeheersing, je leert o.a. woede en boosheid te beheersen. Je denkt na over wat je wel en niet wilt en leert hoe je dat duidelijk kunt maken. Ook leer je de grenzen van anderen te respecteren. Kortom heel handig om op een prettige manier samen te kunnen spelen en/ of samenwerken. De groepen 5 en 8 hebben de training af gerond. Groep 7 zal voor de meivakantie ook alle lessen gehad hebben. Na de meivakantie zijn de groepen 3/4 en groep 6 aan de beurt.

Tips voor ouders

Het is belangrijk om als ouder aandacht te besteden aan pesten. Misschien denkt u: ‘Als mijn kind er maar geen last van heeft.’ Maar ook uw kind kan elk moment het slachtoffer worden van pesten of zelf een pester zijn. Praat thuis met uw kind over pesten en leer hem dat het niet ‘cool’ is. Als u hoort of ziet dat een kind wordt gepest, ook al heeft uw eigen kind er niets mee te maken, zoek dan contact met de school. Voor scholen is het vaak moeilijk om het pesten te signaleren, ze hebben hierbij de hulp van ouders nodig. Voor je kind geldt ook: Klikken bij pesten is iets dat mag en moet. Omdat de leerkracht maar een klein gedeelte ziet van wat er tussen de kinderen onderling gebeurt, moet uw kind pesterijen

altijd

melden bij de leerkracht. Dan kunnen wij direct op de situatie ingaan en dit bespreken in de groep.

ISY

Vorige maand heeft u de brief mee gekregen om het ISY account te activeren.

https://bsdetovertuin-sittard.isy-school.nl/login

We kunnen zien dat er al een aantal ouders dit gedaan hebben maar nog niet allemaal. We hopen dat u allen gebruik gaat maken van deze mogelijkheid want in de toekomst zullen de nieuwberichten alleen nog maar digitaal verzonden worden. Het programma spreekt in principe voor zich. U kunt ook altijd de handleiding raadplegen die u in Isy terug vindt. Mocht u de code kwijt zijn dan kunt u deze vragen aan de leerkracht. Zijn er nog andere zaken waar u tegen aanloopt kunt u zich melden bij de leerkracht van uw kind. Zij helpen u graag verder.

Motorische remedial Teaching

Motoriek is de manier waarop je beweegt. Het hebben van een goede motoriek is belangrijk voor veel verschillende bewegingen: van het maken van een tekening tot het buiten spelen met vriendjes en het goed mee kunnen doen in de gymles. Kinderen die een achterstand hebben op het gebied van motoriek kunnen bang worden om (in een groep) te bewegen of hun zelfvertrouwen verliezen. 'Extra in actie' is een programma gericht op het verbeteren de motorische ontwikkeling van kinderen, Motorisch Remedial Teaching (MRT). MRT kan gedefinieerd worden als het verlenen van extra onderwijshulp in het kader van de bewegingsopvoeding. Zij richt zich op de ontwikkeling van het bewegingsgedrag van het kind. Het is de bedoeling dat de kinderen met plezier gaan bewegen en hierdoor (meer) zelfvertrouwen ontwikkelen. Daarnaast wordt er gewerkt aan specifieke aandachtspunten, bijvoorbeeld het vangen van een bal, het klimmen in een wandrek, het balanceren over een balk of het samen spelen met andere kinderen. De lessen worden verzorgd door Jeroen Matthes van Ecsplore. Hij is gespecialiseerd in het werken met kinderen met motorische aandachtspunten. De lessen worden binnen schooltijd verzorgd. De ouders van de kinderen die in aanmerking komen voor deze lessen zijn al benaderd. De lessen zijn gestart op vrijdag 1 april.

Als een leerkracht ziek is…

Indien een leerkracht ziek is of om andere redenen niet aanwezig kan zijn, wordt er een beroep gedaan op vervanging van buitenaf. Meestal lukt het om een vervangende leerkracht op tijd in huis te hebben, maar het komt ook voor dat het niet lukt omdat er in bepaalde periodes van het schooljaar een tekort is aan leerkrachten. De school zal er zo veel mogelijk aan doen om te voorkomen dat kinderen naar huis moeten worden gestuurd. Pas als dit niet (meer) haalbaar is, zal worden overgegaan tot het naar huis sturen van één of meerdere groepen kinderen. Dit zal altijd met grote zorgvuldigheid gebeuren. Kinderen worden niet zonder voorafgaande aankondiging aan de ouders naar huis gestuurd.

Nieuwe leerlingen

Somaida al Helo Alan Maamo Ayanda Maamo Groep 1-2B Schakelklas Groep 1-2B Wij vinden het heel leuk dat je bij ons op school bent gekomen. Veel plezier op de Tovertuin!

Agenda april en mei

19 april Sportdag groep 3 t/m 6 19-20-21 april 22 april 24 april 25 april t/m 6 mei 16 mei CITO Eindtoets Sportdag groep 7-8 Eerst Heilige Communie Meivakantie Vrij Pinkstermaandag

Onze jarigen in april en mei

2 april Yalitho Brancato 5 april Noa Hallatu 6 april Magic Richardson 6 april Nida Abidy 8 april Djephie Mudiriri 9 april Osman Goudon 9 april Ceyhan Kaplan 15 april Haidara al Attaby 16 april Sandra Jzaire 19 april Amber Hermes 19 april Fatma al Rammah 29 april Océanne Swinkels 30 april Asma Laassiba 5 mei Emilia Kalska 6 mei Devana Rooskens 7 mei Joudi Holwani groep groep groep groep groep groep groep groep groep groep groep groep groep groep groep groep 7 mei Sara Holwani 11 mei Anne Janssen 14 mei Delano Kowalewski 14 mei Djoy Rog 22 mei Malak Zakkan 28 mei Giuliano Colabella 31 mei Lisa Reesink groep groep groep groep groep groep groep

Onze jarigen peuters in april en mei

1-2A 7 3 5 6 1-2A 1-2 A SK SK 3 SK 1-2 SK 1-2A SK 1-2A SK SK 4 3 6 6 4 1-2A

13-04-2012 18-05-2012 19-05-2013 Maymuun Abdikadir Bradley Stevens Kenaya Mbomba

Sien TV

Op Sien TV kunt u een aantal leuke filmpjes vinden die door onze kinderen voor kinderen gemaakt zijn: http://sien.tv/school/de-tovertuin/

Zondag 24 april Eerste Heilige Communie

Zondag 24 april ontvangen: Luciano, Keano, Anne, Evi, Cheyenna en Giuliano hun eerst Heilige Communie. De mis begint om 10:00 uur in de kerk van Broeksittard. Wij wensen de kinderen en hun ouders een hele mooie mis en veel plezier!