Forensisch psychiater: een fantastisch vak

Download Report

Transcript Forensisch psychiater: een fantastisch vak

ADVERTORIAL

Forensisch psychiater: een fantastisch vak

F orensisch psychiaters vervullen op verschillende momenten in de strafketen een belangrijke rol. Ze worden kort na een arrestatie ingezet om een eerste psychiatrische beoordeling te doen van een verdachte, en adviseren over de zorgbehoefte in detentie. Ook de psychiatrische zorg voor gedetineerden en gedragsdeskundig onderzoek in opdracht van de rechtbank behoren tot het takenpakket. Deze onderzoeken vinden plaats in het Pieter Baan Centrum (PBC) en vanuit de vijf ambulante diensten van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). ‘verwarde mensen’ en ook spraakmakende strafzaken krijgen veel aandacht.”

Hoe word je forensisch psychiater?

“Er bestaat geen kant en klare opleiding tot forensisch psychiater”, vertelt Zwemstra, lid van de directie van het NIFP. “Daarom bieden wij zelf aanvullende opleidingen, trainingen en stages. Een voorbeeld is de opleiding tot Pro Justitia rapporteur. Ook vindt veel scholing plaats op het gebied van risico inschatting ten aanzien van recidive. De opleidingen worden gevolgd “Het forensisch werkveld is een enorm uitdagend terrein voor een psychiater”, stellen forensisch psychiaters JanCees Zwemstra en Marrit de Vries. “Het NIFP is de spil van forensische psychiatrische en psychologische zorg en onderzoek in Nederland. Wat ons werk medeaantrekkelijk maakt, is dat het een maatschappelijk relevant vak is. Wij zijn verantwoordelijk voor een goede zorg voor mensen in detentie, brengen advies uit over psychiatrische problematiek, recidivegevaar en toerekeningsvatbaarheid en geven na afloop van de detentie indicaties af over de zorg gecombineerd met het juiste niveau van beveiliging. Dat is een grote verantwoordelijkheid. Nieuws over ons werk staat regelmatig op de voorpagina’s van landelijke dagbladen. Recent bijvoorbeeld berichtten de media over het oplopend aantal arrestaties van

“Het is geen vak voor ‘the faint-hearted’”

door onze eigen medewerkers, maar staan ook open voor mensen buiten onze organisatie. Wij werken namelijk niet alleen met psychiaters in vaste dienst maar maken ook gebruik van freelancers die rapportages ten behoeve van de rechtbanken voor ons maken.”

Is iedereen geschikt om dit vak uit te oefenen?

“Het is geen vak voor ‘the faint hearted’”, waarschuwt De Vries, hoofd vakgroep psychiatrie en medisch hoofd van het PBC. “De doelgroep kampt vaak met complexe en soms risicovolle problematiek. Je onderzoekt regelmatig mensen die verdacht worden van het plegen van ernstige geweldsmisdrijven.

JanCees Zwemstra en Marrit de Vries van het NIFP

Daarbij moet je je beoordelingsvermogen niet laten beïnvloeden door bijvoorbeeld maatschappelijke druk of de houding van een verdachte.” Toch is in het NIFP niet alleen plaats voor door de wol geverfde psychiaters. “Ook psychiaters in opleiding en studenten lopen stage bij ons. Hoofdzaak is dat je nieuwsgierig bent naar wat iemand drijft, en het juridische raakvlak interessant vindt.”

Wat doet het NIFP op wetenschappelijk vlak?

“Onze afdeling Wetenschap en Opleiding doet veel onderzoek en beschikt over een grote hoeveelheid forensische data”, vertelt Zwemstra. “Het NIFP is een stimulerende omgeving voor professionals. Wij spelen een belangrijke rol bij de kennisontwikkeling rond actuele onderwerpen zoals de toepassing van (neuro)biologische en psychologische gegevens in de forensische praktijk.”

Meer informatie

Meer weten over het NIFP, de opleiding Pro Justitia rapporteur of de mogelijkheden om te werken bij het NIFP?

Kijk op www.nifpnet.nl. Vragen? Mail naar [email protected].