Nieuwsbrief maart - Vathorst College

Download Report

Transcript Nieuwsbrief maart - Vathorst College

NIEUWsBRIEF 5

Belangrijke data

25 maart Goede vrijdag - VC gesloten 25 maart Deadline cijferinvoer examenklassen.

28 maart 29 maart 30 maart 31 maart 4 april - 8 april 6 april Tweede paasdag - VC gesloten Verkort rooster i.v.m. leerlingbesprekingen Themaexcursie jaar 1 Themaexcursie jaar 2 naar Duitsland - even klassen.

Veldwerk jaar 2 AK - SC oneven klassen SE herkansingsweek 4T, 5H, 6A Themaexcursie jaar 2 naar Duitsland - oneven klassen Veldwerk jaar 2 AK - SC even klassen GMR 4 7 april 19.30 uur 12 april 12 & 14 april 18.00 - 22.00 uur 13 april 19.30-21.30 uur 15 t/m 21 april 20 april 16.00-19.00 uur 22 april 25 april - 6 mei Verkort lesrooster i.v.m. leerlingbesprekingen Docentenspreekavond OPG 5 SE week 2: 3T, 4H, 4A, 5A.

MR 6 Examenstuntdag Meivakantie - VC gesloten

door Jasmijn Kester

Samen leiding geven aan schoolontwikkeling is kenmerkend van het Vathorst College. Deze dynamiek maakt ons, hoe gek het wellicht ook klinkt, uniek. Ik zie dat onze leerlingenraad meer en meer betrokken wordt en raakt bij schoolontwikkelingen op lange- en natuurlijk ook op korte termijn. Ik vind dit een hele goede ontwikkeling. Een voorbeeld hiervan is: Woensdagavond 9 maart jl. stonden Ånske de Boer (afdelingsleider 2e Fase), Femke Pool (docent), Anne Dubbink (leerling), Vincent vd Vegt (leerling) en ik in de Balie te Amsterdam. De debatreeks in De Balie is bedoeld voor leraren, schoolleiders en bestuurders in het primair en het voortgezet onderwijs. De initiatiefnemers, VOION, het Arbeidsmarktplatform PO en De Balie, organiseren de reeks in samenwerking met het CAOP, de VO-raad en de Onderwijscoöperatie. Wij vertegenwoordigden onze bijzondere school en deelden onze visie en ervaringen t.a.v. het verbeteren en het vernieuwen van ons onderwijs in het hier en nu en onze plannen voor de toekomst. Het was een prachtige en zeer waardevolle avond! We hebben met gepassioneerde, nieuwsgierige, kritische (onderwijs)mensen gesproken over hoe wij en ook zij binnen de school creatief om zouden willen gaan met onderwijstijd. Zodat nieuwe initiatieven in de school bijdragen aan onderwijsverbetering / vernieuwing en werkdruk verlaging. Ben je benieuwd naar hoe het woensdagavond verliep in De Balie? De livestream is terug te kijken via de site van De Balie (zie de link hieronder).

https://vimeo.com/158372810

Wat staat er te gebeuren op het Vathorst College?

Leerlingenraad Ondernemend worden in het onderwijs, training GOODcompanies

door Jasmijn Kester en Leslie Gersen (leerling/voorzitter leerlingenraad) Op dinsdag 22 maart a.s. krijgt de leerlingenraad een training van GOODcompanies. Deze training staat in het teken staat van het ondernemender worden binnen het onderwijs. Hierbij kan je denken aan het ondernemender worden in het organiseren van evenementen voor de school of het organiseren van bepaalde activiteiten binnen het curriculum; bepaalde vakken die gegeven worden op school, om zo deze vakken te promoten. Je kan daarbij denken aan bv. kunst/cultuurvakken en of juist de bètavakken.

In eerste instantie wordt er bij de training gekeken naar de doelen van de leerlingenraad. Missie en visie zijn belangrijke onderdelen. Als je weet waar je als leerlingenraad voor staat, weet de achterban (de leerling) ook wat zij van een leerlingenraad kunnen verwachten. Daarna draait het om het ondernemen: wat is een ondernemende houding en wat is ondernemerschap?

Ook wordt er gesproken over communicatie binnen de school: hoe stel je iets voor bij medewerkers/docenten/schoolleiders/directie? Voor de organisatie van bepaalde activiteiten voor leerlingen binnen de school is het natuurlijk van groot belang dat dit goed verloopt.

Voor de leerlingenraad is dit een hele waardevolle training. Er ontstaat bewustwording en het stimuleert het zelfinzicht, het versterkt het groepsgevoel en er worden inzichten opgedaan over het ondernemen binnen en buiten de school. Kortom de leerlingenraad is volop in ontwikkeling en positioneert zich meer en meer binnen onze school!

Ook zullen er docenten aansluiten bij de training. Want ook voor docenten is deze training heel waardevol.

Verkort rooster

door Ånske de Boer, teamleider Op dinsdag 29 maart en dinsdag 12 april zijn er weer leerlingbesprekingen. Dat betekent dat er die dag gewerkt wordt met een verkort rooster. De blokken starten en eindigen op de volgende tijden:

08:30 - 09:00 uur = mentoruur 09:00 - 10:00 uur = blok 1 10:15 - 11:15 uur = blok 2 11:30 - 12:30 uur = blok 3

Thema-excursie jaar 1

door Dina de Vries, coördinatoren BuitenSchools Leren Op woensdag 30 maart gaan de leerlingen van jaar 1 op excursie naar Den Haag. Deze excursie staat in het teken van thema 5, “Terra Nova”. We bezoeken het Omniversum en Space Expo. Meer informatie volgt te zijner tijd per brief.

Docentenspreekavond 12 en 14 april 2016

door Stephanie Hayder, roostermaker Vanaf woensdag 16 maart 2016 kunnen ouders zich in Magister inschrijven voor de (vak)docentenspreekavonden van 12 en 14 april 2016. De inschrijving sluit op woensdag 28 maart 2016 om 16.00 uur, daarna is inschrijven niet meer mogelijk en worden de gesprekken ingepland.

● Ouders kunnen zich per kind bij maximaal 3 vakdocenten (niet de mentor) inschrijven voor een 10 ● ● ● ● minutengesprek.

Per leerling krijgt slechts één ouder/verzorger de mogelijkheid om in te schrijven. Alleen ouder 1 ontvangt de daadwerkelijke uitnodiging om in te tekenen voor de ouderavond. Alleen de inloggegevens van ouder 1 (de ouder/verzorger die de uitnodiging ontvangt), kunnen gebruikt worden. Uiteraard zijn beide ouders welkom op de ouderspreekavond. Indien van toepassing: wij gaan ervan uit dat wanneer de andere ouder (ouder 2) op een ander adres woont, u in onderling overleg heeft over het intekenen en bijwonen van de oudergesprekken. Wij gaan er van uit dat uw kind ook bij het gesprek aanwezig is.

Magister bereikt u via dit internetadres: https://vathorst.magister.net

U kunt inloggen met uw magistergegevens Inschrijven is alleen mogelijk indien de ouder in het bezit is van de juiste inlogcode en het wachtwoord. Mochten ouders onverhoopt tegen problemen aanlopen of het wachtwoord kwijt zijn, dan kan er contact opgenomen worden met de administratie van school: Mail: [email protected]

, telefoonnummer: 033-4968240

Wat is er gebeurd op het Vathorst College?

Disco time! Het tweede schoolfeest van het jaar.

Door de partyplanners:

Op 4 maart was al weer het tweede schoolfeest van het jaar. Thema én dresscode: Disco! Onder leiding van de DJ Deeyoo en DJ-duo Fijne Deuntjes konden de voetjes van de vloer op een heuse lichtgevende discovloer. Er werd zo fanatiek gedanst dat het de vloer zelfs eventjes te veel werd.

In leerhuis B was er daarnaast ruimte voor karaoke en aanvragen van plaatjes. Deze werden vervolgens

luidkeels meegezongen. De Silent Disco kon de grote toeloop helaas niet aan, maar daar gaan we zeker nog een poging mee wagen.

Voor ons, de partyplanners, was het feest een groot succes. Maar liefst 400 leerlingen waren er binnen en zij maakten er samen een gezellige avond van. Wij hopen iedereen weer te zien op 27 mei voor het laatste schoolfeest van dit schooljaar.

Parijsexcursie jaar 2:

Door Mandy, Hieke en Femke uit klas 2.1

Wij zijn 15 en 16 februari naar Parijs geweest met onze klas en nog een paar andere klassen. We moesten al vroeg op school zijn. We gingen toen de bus in en we hebben langer dan 6 uur in de bus gezeten, met een paar tussenstops. Toen we aankwamen bij het hotel hebben we onze tassen daar gedropt en zijn we naar de metro gegaan. We kwamen toen aan bij de Champs-Elysées en de Arc de Triomphe. Daar hebben we vrije tijd gekregen om bij de winkels te kijken. Daarna moesten we een stuk lopen naar het Louvre. En toen gingen we weer een stuk lopen om bij de Notre Dame te komen. Daarna kregen we vrije tijd om avond te eten. Het waren allemaal hele leuke restaurantjes. Wij hebben toen gekozen voor pizza. Om een bepaalde tijd moesten we weer terug zijn om naar de Eiffeltoren te gaan. Toen we bij de Eiffeltoren waren gingen we met de lift naar boven, maar eerst werden we heel goed gecontroleerd, jassen open en door poortjes lopen. We mochten tot de tweede verdieping. Het was heel mooi. Je zag heel Parijs. Om 11 uur gingen we terug naar het hotel. De volgende ochtend moesten we al vroeg op en gingen we ontbijten. Daarna gingen we met de trein naar Versailles. We moesten toen heel lang in de rij staan. Het was echt heel mooi en ook heel groot. Daarna namen we de trein weer terug en gingen naar het Sacré-Coeur en toen gingen we weer met de bus terug naar huis. We hebben toen 1 tussenstop gehad om te kunnen eten, maar een aantal hadden gewoon zelf eten in een supermarktje gekocht. Om half 12 kwamen we aan bij school en gingen we weer naar huis.

SWS- en PWS-presentatiemiddagen

door Michiel Westland en Meike Rouwenhorst Dit jaar waren er voor het eerst sector- en profielwerkstukmiddagen. Voor sommige ouders was het daarom wat lastiger om te komen kijken bij hun kinderen, maar gelukkig was de opkomst nog steeds hoog. Ook dit jaar mochten we weer oud-leerlingen, voorexamenleerlingen en andere belangstellenden verwelkomen.

Met verve zijn de onderzoeken gepresenteerd, een mooie afsluiting van een half jaar onderzoek doen. Nog mooier wordt het als er weer leerlingen in de landelijke prijzen vallen. De eerste profielwerkstukken zijn al genomineerd! We hopen op glansrijke vermeldingen.

Olympic Moves Badmintonvoorrondes 10 maart.

Door Wouter van Keulen Ook dit jaar hebben weer verschillende leerlingen geprobeerd om de landelijke finales te bereiken met het badminton. Vijf teams gingen de strijd aan op eigen terrein (Sporthal ICOON). De meiden van jaar 1&2 werden tweede in de poule en verloren helaas de halve finale. Hierdoor konden zij niet strijden om het finale ticket. Ook het schoolteam haalde helaas het ticket niet. In de categorie 3,4 waren we goed vertegenwoordigt. Drie teams deden mee in de strijd. Één teams werd eerste in de poule en een ander tweede. Dit zorgde ervoor dat er een onderlinge strijd ontstond voor het ticket naar Amsterdam. Dit ticket is behaald door Jip Monninkhof, Dion Bijvoet, Rachel Verhoeff en Marjolein Hoefsmit. Gefeliciteerd! De rest kan volgens mij ook terug kijken op een leuk, gezellig, spannend en sportief toernooi.

Afsluiting Matinee 1

door Annika van Dijk, coördinator Matinee

Op 1 maart was de afsluiting van de eerste matinee-periode voor de eerste- en tweedejaars. Alle groepen hebben aan een aantal andere groepen gepresenteerd wat ze met hun Matinee hebben gedaan. De presentaties waren heel divers: van Creative Writing tot In het hier en nu, van Circus tot TedEx . Inmiddels is de tweede matinee-periode gestart en deze loopt tot aan de BSL-week aan het eind van het schooljaar. Alle matinees zullen tijdens het Vathorst Festival op 29 juni van zich laten horen. Ouders, familie en bekenden worden uitgenodigd om de presentaties te bewonderen. Meer informatie volgt tegen die tijd.

Het nieuwe thema 4: Helden en Schurken

Door Noah van Dijk en Milan Mooij uit 1.3

Thema 4 was het thema

Helden en Schurken

. Dit was zowel voor ons als voor de leraren een nieuw thema. Daarom leek het ons leuk om er iets over te vertellen, over het thema, maar ook over hoe wij het vonden.

In dit Thema hebben we het erover gehad wie onze helden en schurken zijn. Dit kunnen bestaande helden zijn zoals Ariana Grande, Nelson Mandela en Messi, maar ook verzonnen helden en schurken zijn zoals als Batman, Catnis of de Hulk.

Niet alleen mensen met een cape om of met een superkracht zijn helden/schurken, ook als je naar je tegenstander keek, bijvoorbeeld in de eerste wereldoorlog, zag je helden of schurken. Daar hadden we het over met geschiedenis. Natuurlijk moesten we zelf ook een held of schurk bedenken. Die schilderde we tijdens beeldend. We moesten voor onze schurk/held een paspoort maken en een verhaal schrijven. Met de kunstvakken moesten we een showdans, scenes en stukje spelen. Op het laatst moesten we alle opdrachten samenvoegen tot een portfolio en ging je terugblikken op het thema en vertellen waar je het meest trots op was.

Wij vonden dit een heel leuk thema. Echt volgend jaar weer doen. Wat wij het leukst vonden was dat bijna alle vakken te maken hadden met schurken en helden!

Olympic Moves: Floorball

Door Walter van de Hoef

Donderdag 10 maart 2015, 4 teams van het Vathorst College beginnen aan een toernooi waar zij hard voor hebben getraind. Tijdens deze voorronde spelen de teams tegen andere scholen voor een plek in de landelijke finale in Amsterdam. Beide jongens teams (1-2 en 3-4) speelden een spannende poulefase met wedstrijden waarin het er soms hard aan toe ging. Het leek erop dat beide teams de winst binnen zouden slepen, maar op het laatste moment bleek de inspanning net niet voldoende. De jongens mogen trots zijn op hun tweede en derde plek in de poule. De speelvreugde en het doorzettingsvermogen van het meidenteam uit klas 3-4 zorgde voor mooie wedstrijden, maar ook zij wisten de eerste plek niet te bemachtigen. Daarnaast liepen zij net de prijs voor het sportiefste team mis, een prijs die zij zeker hadden verdiend. De meiden uit klas 1-2 speelden bevlogen en pakten de eerste plaats in de poule. Een kruisfinale tussen de poulewinnaars bepaalde welk team uiteindelijk de landelijke finaleronde in Amsterdam zou spelen. In deze zinderende finale trokken onze toppers net aan het kortste eind, geen finale plaats voor het Vathorst College. Toch een klein succesje, de sportiviteitsprijs werd wel gewonnen!