Routeblad Gent

Download Report

Transcript Routeblad Gent

Portus Ganda (haven aan de samenvloeiing) is de site die in de loop van de 9e en 10e eeuw aan de oorsprong stond van de stad Gent. Ze is gelegen aan de samenvloeiing van de Leie en de Schelde die in de 20e eeuw werd verbroken maar in het begin van de 21e eeuw wordt hersteld. De Keltische oorsprong van Ganda (samenvloeiing of monding), de oudste bekende naam van de plaats, wordt op deze manier opnieuw in zijn oorspronkelijke betekenis geplaatst. We maken een wandeling langs het water over een afstand van + 4 km. We gaan op zoek naar de resten van de allereerste nederzetting Ganda, van de Sint-Baafsabdij en het Spanjaardenkasteel. We halen herinneringen op over het Van Eyck zwembad, het slachthuis, en nog meer. Zo zal je de geheimen onthullen van dit prachtige stadsdeel! Ook willen wij bij deze feesteditie allen bedanken die al 10 jaar lang trouw deelnamen aan deze zoektocht, zowel mannen en vrouwen, jong als minder jong. Zij hebben in al die jaren veel vooruitgang geboekt, het verminderen van de foutenlast is daar het beste bewijs van. We dragen dan deze zoektocht op aan alle trouwe zoektochters. Succes! REGLEMENT

1. Met plaatselijke gegevens

(vgtp)

, gegevens op je routeblad en wat parate kennis kunnen alle vragen opgelost worden. 2. Wij gebruikten voor woordbetekenissen

Prisma 2012

maar ook soms de gangbare betekenis. 3.

Uitdrukkingen

in ‘Prisma’ hebben steeds voorrang op de gewone betekenis. 4. De weg wordt aangegeven door genummerde opdrachten die in volgorde moeten worden uitgevoerd. 5. Tussen dubbele aanhalingstekens “ “ = te lezen tekst en is als dusdanig identiek terug te vinden. Niet tussen aanhalingstekens = voorwerp of afbeelding. v.b.

kerk

, u moet zoeken naar 'n

kerk of 'n afbeel- ding

ervan. Tussen enkele aanhalingstekens = om een gegeven te

benadrukken

. vb.

‘oudste’

kerk. 6. Toelichtingen geplaatst tussen ( ) houden

nooit 'n val

in. 7. Een

deel van een geheel

telt als een

geheel

(vb. leeuwenkop = leeuw). 8. R = rechts ; L = links; RD = rechtdoor; HNV = hier niet vermeld; THV = ter hoogte van; g.v. = geen val 9. Eén = 1; een = 'n = 1 of meer. 10. De klinkers zijn: a, e, i, o, u, y . De Romeinse cijfers: I= 1, V= 5, X= 10, L= 50, C= 100, D= 500, M= 1000 11. Grootte en lettertypes spelen geen rol, spaties wel.

“CAFÉ”= “CaFé”=”CΛFÉ”

maar

“CAFÉ”≠“CA FÉ”.

12. Tekens en accenten mag men wegdenken.

“CA-FÉ” = “CA FÉ”.

CAFÉ” = “CAFE”.

13. Verborgen in een

woord

: In “generatie” zit verborgen “gene”, “era”, “rat”, ... Verborgen in een

tekst

: In “de oudere generatie” zit o.a. verborgen “oud”, “regen”, “oudere”, rat,… Vermeld: In Jan Palfijnstraat is (Jan) Palfijn vermeld. 14. Belangrijk is het verschil tussen

“de/het”

of

“een”

in een vraag. Als bv. gevraagd wordt naar gegevens op ‘een bord’, en er zijn meerdere borden die aan het gevraagde voldoen, dan tel je alle gegevens op de verschillende borden samen. V.b. hoeveel maal komt een vogel voor op

een bord

met “Gent”? M.A.: 0 – 1 – 2 – 3 – meer dan 3. Op de drie borden samen komen 5 vogels voor. Dan is het juiste antwoord meer dan 3. Als de vraag gaat over “het bord” dan antwoord je per bord. Vb. hoeveel maal komt een vogel voor op

het bord

met “Gent”? M.A.: 0 – 1 – 2 – 3 – meer dan 3. Je ziet drie borden met respectievelijk 0, 2 en 3 vogels. Dan is het antwoord 0 – 2 – 3. 15. Bij een vraag gevolgd door

“K.U

.“ (Kies uit) of een invulling (

….

) is slechts

één

antwoord mogelijk. Bij een vraag gevolgd door “

M.A

.” (mogelijke antwoorden) zijn er minstens

1 of meerdere

1

antwoorden

juist. Daaruit moeten steeds de

VERSCHILLENDE

correcte antwoorden gekozen worden. Eventuele vragen in de inleiding en het reglement moeten

niet

beantwoord worden. 16. Met “of” wordt bedoeld één van de gegevens, vb. “een pot of een pan” = één van de twee. Met “en/of” wordt bedoeld één of alle gegevens, vb. “een pot en/of een pan” = één van de twee of beiden. 17. Zoek geen val in de voorzetsels: op, aan, tegen, bij, … 18. Met een ‘bord’ wordt een plank of een plaat bedoeld in om het even welk materiaal.

19. Het woordje

“hier”

duidt steeds op de plaats waar je zich bevindt langs het parcours. Het slaat nooit terug op de tekst in het routeblad. Natuurlijk kan het routeblad overal gelezen worden. 20.

In de omgeving van of hier

is de zoekruimte

25 m. In de onmiddellijke omgeving

is de zoekruimte

10 m

en ter hoogte van (THV) of bij is binnen een straal van

2 m,

alle drie met inbegrip van het her- kenningspunt zelf. 21. Graffiti, vlaggen, luifels tellen niet mee. Ook niets zoeken achter glas, tenzij beschermglas, gegraveerd glas of

volledig klevend

aan de

binnen- of buitenzijde

van het glas! 22. In het startlokaal zijn geen antwoorden te vinden. 23. Alles wat de inrichter beweert moet je als waarheid aannemen. 24. Privaat eigendom mag

nooit

betreden worden.

Respecteer de privacy!

25. De inrichters kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor ongevallen tijdens deze zoektocht. 26. Door deelname aan deze zoektocht gaat u akkoord met het reglement.

Het routeblad met kleurenfoto’s en de eventuele wijzigingen kan je bekijken op: caborazoektochten.com – zvrosbeiaard.be – wrvzoektochten.be Info: [email protected]

Samenstelling: Jacques Van Bruaene en Alix Liefooghe

De zoektocht start op het SINT-BAAFSPLEIN aan ‘de Rechtvaardige Rechters’.

1. Verlaat deze Brasserie naar L. 2. Driesprong RD = ‘Kapittelstraat’ HNV. We beginnen met een eenvoudig vraagje, gewoon tot tien kunnen tellen is voldoende:

Vraag 1: Wat is het verschil tussen het aantal stenen koppen (van mensen of dieren g.v.) te zien op een gebouw dat we voorbij wandelen in de Kapittelstraat en het aantal stenen hoofddeksels eveneens te zien op een gebouw dat we voorbij wandelen in de Kapittelstraat?

K.U.: A: minder dan 1 – B: 1 – C: 2 – D: 3 – E: meer dan 3.

3. Driesprong RD blijft Kapittelstraat. 4. Viersprong RD ‘Kwaadham’. Met gegevens op het bord met “Verschraegen” aan het huis met nr. I0:

Vraag 2: Welke hoofdletter komt minstens tweemaal voor op het bord met “Verschraegen”? M.A.: V – O – G – E – L – S.

5. Viersprong RD maar eerst met gegevens op deze viersprong:

Vraag 3: Op een gevel bemerk je een drieletterige metalen afkorting beginnend met de tweede letter van ons alfabet. Welke van volgende vijf omschrijvingen is/zijn één betekenis van een woord dat kan gevormd worden (=scrabbelen) wanneer aan de metalen drie- letterige afkorting, voorkomend op deze viersprong, één letter wordt toegevoegd? M.A.: A: plaats waar bepaalde informatie vandaan komt – B: invloedrijk persoon – C: plaats van oorsprong – D: peulvrucht – E: bekeuringen.

2

6. Driesprong R ‘Jan Palfijnstraat’. Met een gegeven in deze straat:

Vraag 4: Dit ‘eerbiedwaardige’ tafereel is hier eigenlijk niet op zijn plaats, nogal laag bij de grond, vind ik. Maar sommige mensen hebben blijkbaar geen principes en vegen aan alles hun voeten. Soit! Wat is het huisnummer van het pand waar bedoeld tafereel zich bevindt? M.A.: A: een viervoud – B: een vijfvoud – C: een zesvoud – D: een zevenvoud – E: een priemgetal.

7. Einde straat L ’Bisdom kaai’

LATEN WE DE NEDERSCHELDE ZELF UITGRAVEN…

Het terug openleggen van de over- blijvende 200 meter van de in 1960 gedempte waterloop tussen Reep en Bisdomkaai is het sluitstuk van het Project

Portus Ganda

, een project waarbij de Gentse waterwegen geher- waardeerd worden. Als dit achter de rug is zullen bootjes weer helemaal rondom de binnenstad kunnen varen. Het openleggen van dit laatste stukje Sleept al jaren aan. Drie bruggen waaronder de Nieuwbrug en de Scaldissluis, waar we nu naar toe wandelen, zijn al twee jaar gebruiksklaar. In de jaren 60 moest alles wijken voor koning auto. Zo werden na het dempen van de Reep, op de Bisdomkaai en de Nieuwbrugkaai parkeerplaatsen gemaakt, zoals in die tijd het een gewoonte was. Naar het einde van de 20 ste eeuw toe werd deze ingreep meer en meer als een grove fout gezien. Zo werd in 2002 besloten om de Nederschelde terug open te leggen. Het project omvatte echter meer dan louter het uitgraven van de Reep, ook de volledige omgeving rondom Portus Ganda werd aangepakt. Omdat de laatste fase zo lang aansleept organiseerden burgers een ludieke actie. Tientallen enthousiaste gravers begonnen symbolisch de Reep open te leggen. Normaal gezien, zullen tijdens deze zoektocht de werken moeten hervat zijn of is er opnieuw een kink in de kabel gekomen? 8. Einde straat RD. Opgelet voorzichtig! Zo komen we op de ‘Oude Beestenmarkt’ HNV. Maar eerst op een gevel in de omgeving van de horecazaak ‘BIDON’:

Vraag 5: Mijn familienaam is ook de naam van één van de ‘twaalf’. Schrap in een familienaam, te lezen onder mijn naam, de laatste letter alsook de letter die in mijn voornaam als laatste voorkomt en je bekomt nog een naam van één van de ‘twaalf’. Welke klinkers komen voor in de naam van bedoelde ‘twee’ van de ‘twaalf’? (TIP: Mijn wederhelft was één van de drie.) M.A.: a – e – i – o – u – y.

3

Opgelet: Los vanaf hier tot wegopdracht 36 de fotovraag op.

FOTOVRAAG: Rangschik onderstaande foto’s (gv) van een detail van een brug of sluizencomplex in de volgorde waarin je het gefotografeerde voorbij gaat volgens je wandelrichting.

(Vb. 7,6,5,4,3,2,1,8,9)

Vraag 6: Aan deze sluis vind je mij als buitenbeentje tussen mijn rechte gelijken. ‘O krinklende winklende ding’ zo zou je mij enigszins kunnen omschrijven. Ik bevind mij niet in het water maar bescherm jou net als mijn soortgenoten om er niet in te vallen.

Welke van volgende gegevens bevindt zich het dichtst bij mij? K.U.: A: “NOOD” – B: “SICK” – C: “EN124” – D: “ABP” – E: “RIS”.

9. RD ‘Nieuwbrugkaai’. Met gegevens in de omgeving van dit stukje wandelweg: Gelijktijdig met het dempen van de Nederschelde werden huizen afgebroken en vervangen door onpersoonlijke appartementsgebouwen. Sommige van deze residenties kregen de naam van een Spaanse provinciehoofdstad.

Vraag 7: Met welke van volgende lettergroepen bekom je tezamen met de eerste drie letters van de naam van een Spaanse provinciehoofdstad, vermeld op een van bovenbedoelde residenties, een naam van een persoon? M.A.: A: YFEE – B: HIMIST – C: KENIER – D: FYCUS – E: DRAAI.

10. ‘Bavobrug’ R. Hier zien we de jachthaven Portus Ganda waar de Leie en de Schelde samenvloeien. 11. Wandel RD. Neem het middelste kasseien paadje tussen de grasperken. 4

Het

zwembad Van Eyck

, gerenoveerd in 2001, is het oudste zwembad van België en staat bekend om de art deco inrichting en wordt vaak ‘het mooiste zwembad van België’ genoemd. De Société Anonyme des Bains et Lavoirs Publics besloot in 1886 samen met de stad Gent een zwem- en badhuis te bouwen. Het werd vlak bij de Schelde gebouwd waardoor het vervuild water van het zwembad en de badkuipen kon wegvloeien naar de rivier. Van milieueffecten was er in die tijd nog geen sprake. Het zwembad was van begin af aan voor alle klassen van de bevolking bedoeld. In 1932 werd het overdekt met een prachtig glazen dak waardoor het ook in de winter open kon blijven. In de omgeving van de trap aan de hoofdingang van het zwembad Van Eyck:

Vraag 8: Een hier te lezen woord is ook de naam van een grappig versje. Hoeveel verschillende namen, vermeld bij deze naam, komen in aanmer- king om de eerste regel van dit versje te beëindigen? K.U.: A: minder dan 6 – B: 6 – C: 7 – D: 8 – E: meer dan 8 .

12. Voor de trap naar L richting ”Haven meester” en vervolgens R ‘Veerkaai’ tot aan de brug, maar eerst:

Vraag 9: 841 x 594 – 594 x 420 – 420 x 297 zijn logische wiskundige opgaves die kunnen in verband gebracht worden met gegevens hier langs het water. Wat zou de volgende logische wiskundige opgave kunnen zijn?

Veel rekenwerk zal niet nodig zijn maar neem toch maar een blad papier mee! 13. Aan brug L. Wandel over de ‘Gebroeders Van Eyckbrug’ en voorbij de drie- sprong over de ‘Slachthuisbrug’. Neem even de tijd en geniet hier tussen de twee bruggen op een bankje van het mooi uitzicht op de jachthaven. Met gegevens in de onmiddellijke omgeving van beide bruggen: Vorig jaar werd de Slachthuisbrug beschadigd door een brand ontstaan door een lek in een gasleiding. Deze werd afgesloten maar voetgangers kunnen er nog over. Ook de vraag kan opgelost worden. Niets zoeken op het afgesloten gedeelte.

Vraag 10: Hoeveel baders kan je stroomafwaarts (dit is de richting vanwaar wij kwamen g.v.) zien zwemmen? K.U.: A: minder dan 4 – B: 4 – C: 5 – D: 6 – E: meer dan 6.

14. Einde brug oversteken aan zebrapad ‘Lousbergkaai’ en vervolgens R. 15. 30 m verder L ‘Coyendans Park’ (wat eigenlijk betekent ‘koeiendans park’). Wandel tot bij het raam links aan de voorkant van het witte poortgebouw, dit is de voormalige toegang tot het slachthuis. Met de witte tekst met o.a. “Mers” op een afbeelding van de zee los je vraag 11 op:

Vraag 11: Als ik deze tekst aan jou zou voorlezen, hoeveel woorden hoor je dan in de Nederlandse taal?

K.U.: A: 3 – B: 4 – C: 5 – D: 6 – E: meer dan 6.

16. Wandel nu naar L +50 m op het kasseien pad. Ga voorbij de tweede haag naar R. Begeef je naar de plattegrond van de abdijkerk van de Sint-Baafsabdij. 5

Je bevindt zich nu op historische grond want hier ontstond Gent. Met gegevens op de grond:

De Sint-Baafsabdij

7 e werd in de eeuw gesticht door Amandus van Gent, in een poging de inwoners van Ganda te bekeren. Amandus stuitte op verzet en zou meermaals door opstandige Gentenaars in het water gegooid zijn. Hij zette echter door en een mirakel waarbij een veroordeelde gehangene weer tot leven werd gewekt, zou erg geholpen hebben. De abdij, oorspronkelijk Ganda genoemd, kreeg in de 9e eeuw de naam Bavo. Toen keizer Karel in 1540 de Gentse rebellie aan banden legde, verplichtte hij de Gentenaars grote delen van de Sint-Baafsabdij af te breken voor de aanleg van een burcht, het Spanjaardenkasteel. Sinds kort is de abdijkerk helemaal verrezen, niet in steen, wel in het groen. 5 meter haagbeukzuilen evoceren de verdwenen kerk. Waar het altaar stond, prijkt nu een betonnen podium.

Vraag 12: ‘Zonder kwade bedoeling; onwillekeurig, zonder erbij stil te staan’ is de betekenis van de uitdrukking “Zonder …” waarvan we hier het drieletter- woordje hebben weggelaten. Dit drieletterwoordje is ook een anagram van de eerste drie letters van een woord te lezen op de plattegrond van de abdijkerk. Uit hoeveel letters bestaat het hier te lezen woord dat begint met de letters van bedoeld anagram? M.A.: A: meer dan 7 – B: 8 – C: 9 – D: 10 – E: meer dan 10.

17. Wandel verder RD en ga na + 40 m naar R tussen de zwarte afsluiting tot het infobord op de rand van het grasplein met o.a. “Abbaye Saint-Bavon”. Met gegevens op dit bord:

Vraag 13: Ik ben een getal. Mijn tweede deel is het dubbel van mijn eerste deel. Als je mij deelt door mijn eerste deel kan je het quotiënt lezen rechts van mij. Welk symbool volgt er onmiddellijk na bedoeld quotiënt? K.U.: A: + – B: : – C: x – D:

– E: " .

Na het verdwijnen van de Sint-Baafsabdij bepaalde

het Gentse slachthuis

meer dan 130 jaar het reilen en zeilen in de Machariuswijk. Die hele periode was de wijk een bijzonder levendig treffen tussen de bewoners en de talrijke boeren, beestenkoopmannen, veeartsen-keurders, slachters, slagers en bankiers die in geïmproviseerde kantoren fortuinen verhandelden. Soms ontsnapte een dier even aan zijn laatste levenstocht en zette de wijk op stelten voor het onherroepelijk verdween in de vleesindustrie. Na het sluiten van het slachthuis is de wijk volledig veranderd. Alleen het poortgebouw dat we zonet voorbij wandelden is overgebleven. De meer dan dertig cafés en de winkels met toebehoren voor de vleesindustrie zijn op een paar uitzonderingen na allemaal verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor sociale appartementen en gelukkig ook veel groen. 6

18. Wandel verder RD langs de afsluiting richting betonnen podium. Ga nu RD tussen de twee hagen L naast het podium. Verlaat een tiental meter verder THV het straatnaambord met “Coyendans Park” het park. 19. Bewandel de ‘Gandastraat’ naar R:

Vraag 14: Zoek op een gevel in dit stukje straat naar een afbeelding van een lift. Wie of/en wat zit(ten) in de lift? M.A.: A: een vrouw – B: een auto – C: een doos – D: een voertuig – E: een man.

20. Driesprong RD. Los op deze driesprong met gegevens in de omgeving van de zaak waar je een stukje wild of gevogelte kan verkrijgen komende vraag op:

Vraag 15: Zie ze hier hangen ‘de sukkels’, gesneuveld tijdens het jachtseizoen, klaar om in de pot te belanden. Hoeveel verschillende dieren die tijdens de jacht geschoten worden en waarvan de naam twee identieke klinkers bevat, kan je hier tenminste tweemaal bemerken? K.U.: A: 1 – B: 2 – C: 3 – D: 4 – E: 5.

(TIP: Een haas wordt geschoten tijdens de jacht en heeft twee gelijke klinkers in zijn naam.)

Nog in de omgeving van deze driesprong:

Vraag 16:‘Spiegelbeeld’ is de omschrijving van een hier te lezen woord (niet in Prisma vermeld). Ook een aantal letters van bedoeld woord werden ge- spiegeld. Hoeveel letters werden er gespiegeld in het hier te lezen woord? M.A.: A: 0 x – B: 1 x – C: 2 x – D: 3 x – E: meer dan 3 x.

21. Driesprong L ‘Spaanskasteel plein’. 22. Driesprong RD. 23. Driesprong L. Blijft Spaanskasteel plein. Wordt even verder ‘Prooststraat’. Met gegevens vanaf wegopdracht 23 tot wegopdracht 26 los je de volgende vraag op:

Vraag 17: Zet de passende letter bij het juiste cijfer van hetgeen samen hoort volgens de gegevens vermeld of te zien rechts van je wandelweg.

(vb. B/2)

A: ”TEL.” 1: vijzen B: palmboom C: pupillen 2: “190,50” 3: ring D: met één oor E: Taelman 4: “deken” 5: groene fiets

Met gegevens op het oorlogsmonument. Alleen zoeken onder het portret van G. Taelman, schenker van dit monument:

Vraag 18: Vul volgende logische reeks aan: 25 – 26 – 25 – 18 – .. .

24. Driesprong RD blijft ‘Prooststraat’. Hier vind je nog overblijfselen van de brouwerij van de Sint-Baafsabdij. 25. Einde straat L ‘Sint-Macharius straat’. 26. Einde straat R ‘Spanjaard straat’:

Vraag 19: Hoever van de gevel kunnen de funderingen van een pand in de Span- jaardstraat maximaal reiken v.g.t.p.? M.A.: A: minder dan 59cm – B: 59cm – C: 60cm – D: 61cm – E: meer dan 61cm.

7

De bouw van het

Spanjaardenkasteel,

het Castrum Novum ("Nieuw Kasteel") was een krachttoer. Duizenden dwangarbeiders, o.a. gestrafte Gentenaars, gingen aan de slag. Het immense kasteel was klaar in 1545 en herbergde ongeveer 2500 man. Dit kasteel was het eerste vierkante fort met bastions in onze gewesten. Het fort was omgeven door brede verdedigingsgrachten en werd uitsluitend door Spanjaarden bewaakt. De benoeming van de gouverneur was ook een volledige Spaanse aangelegen- heid, dit om de Gentenaars onder de knoet te houden. De Gentenaars veroverden toch het kasteel in 1576, twee dagen na het afsluiten van de Pacificatie, en begonnen met het ontmantelen van de wallen. De Spaanse landvoogd Alexander Farnese versterkte het opnieuw in 1584 toen hij een einde maakte aan de Gentse Republiek. In 1789 beschoten de Oostenrijkse troepen vanuit het kasteel de oostzijde van de stad. De buurt rond het Nieuwpoortje en de Nieuwpoortbrug werden in puin gelegd. Toen zij het kasteel verlieten begon het verval en werd het gesloopt. 27. Einde straat R ‘Voorhoutkaai’.

zaak aangebracht: We begeven ons naar de zaak aan huisnummer 12 waar we op een doek een rooster bemerken verdeeld in negen kleurvakken. Op dit rooster werd de naam van deze

Vraag 20: Welke van volgende omschrijvingen is (zijn) een betekenis of synoniem van een woord dat je bekomt wanneer je aan een letter, die zich in bedoeld rooster in vier verschillende kleurvakken bevindt, één drielettergroep toevoegt verborgen of omgekeerd verborgen in de tekst onmiddellijk onder dit rooster? (TIP: Een letter ‘a’ bevindt zich in 3 verschillende kleurvakken.) M.A.: A: stap – B: aanspreektitel voor een koning – C: midvoor – D: smalle strook – E: gedroogd stuk veen.

28. Driesprong RD en even verder meebochten wordt ‘Schoolkaai’.

29. Viersprong L. Wandel over de brug en aan viersprong RD ‘Jan Van Gent straat’. 30. Viersprong L ‘Dampoortstraat’ maar eerst in de omgeving van deze viersprong:

Vraag 21: Samen met zijn gezin en ongeveer 1 miljoen dieren dobberde hij 150 dagen op de baren tot de redding kwam. Wat is het getal dat aanduidt hoeveel wezens hier op de baren dobberen? M.A.: A: een drievoud – B: een viervoud – C: een vijfvoud – D: een zesvoud – E: een zevenvoud.

31. THV “Van Houtteghem” L aan zebrapad oversteken. 32. Voorbij plantsoentje R via zebrapad oversteken richting water. 8

Met gegevens bij de index van het infobord met “GE 6380”:

Vraag 22: Welke van volgende gegevens worden voorafgegaan of gevolgd door “A2”?

M.A.: A: “A1” – B: “VAN HEMBYSEBOLWERK” – C: “A3” – D: “70” – E: “GROENE VALLEIPARK”.

33. Verder R richting Sint- Jorisbrug. Wandel naar L over de brug. 34. Einde brug over zebrapad en wandel dan verder naar R. Ongeveer 15m verder in de omgeving van een trap:

Vraag 23: ‘Nu moet het gebeuren’ lezen we hier in de taal van Shakespeare. Welke afstand moet je vrijhouden om het in- en uitrijden van voertuigen niet te beletten volgens gegevens in de onmiddellijke omgeving van deze tekst? K.U.: A: 9m – B: 10m – C: 11m – D: 12m – E: geen van vorige.

35. Steek aan driesprong op het zebrapad de straat over richting groentewinkel. Wandel verder RD langs het water = ‘Baudelokaai’ tot aan de sluis. In de omgeving van deze sluis:

Vraag 24: Hier werden schijnbaar een aantal identieke voorwerpen afkomstig van een schip uit het water opgevist en gerecycleerd om in de omgeving een nieuwe functie te krijgen. Niet te verwonderen, gezien de erbarmelijke staat van deze sluis, dat zo’n essentieel object losraakte en op de bodem verzeilde. Wat zou de voornaamste functie van bedoeld voorwerp kunnen geweest zijn op een schip? K.U.: A: bepalen van de diepgang – B: oriënteren – C: aanhouden van de richting – D: voortstuwen – E: bepalen van het draagvermogen.

36 . Steek THV de sluis de straat over. Aan het bord met “uitgezonderd diensten” RD het Baudelopark inwandelen. Met gegevens langs dit stenen pad:

Vraag 25: Mijn vorm brengt geluk, ikzelf breng, in bepaalde toestand toch, ongeluk. Uit welk materiaal ben ik gemaakt? K.U.: A: steen – B: metaal – C: pleister – D: glas – E: hout.

37. Aan “jij-mei” L ‘Rembert Dodoens dreef’ HNV:

Vraag 26: Uit ‘één’ van de eerste ‘hij’ werd de eerste ‘zij’ geschapen. De naam van die ‘één’ is hier te lezen. In welke wereldgodsdienst is de geestelijke actief van wie de naam verborgen voorkomt in de tekst onmiddellijk rechts van de naam van bedoelde ‘één’? M.A.: A: Boeddhisme – B: Christendom – C: Lamaïsme – D: Jodendom – E: Taoïsme.

38. Aan uitgang R. ‘Steendam’. Alleen rechts zoeken:

Vraag 27: We kennen haar allemaal als de lachende herkauwster op de verpakking van een bekend merk. Hier kreeg ze op een zaak een andere gedaante en ook een andere naam. Hoeveel verschillende letters van een tekst te lezen op het uitstalraam van deze zaak kregen geen muzikaal fantasietje? (Hou geen rekening met stickers. g.v.) K.U.: A: 0 – B: 1 – C: 2 – D: 3 – E: meer dan 3.

39. Steek even verder aan het zebrapad de straat over richting “Triodos bank”. 40. Wandel verder naar R langs deze bank. Zo kom je ‘Bij Sint-Jacobs’. 9

Met gegevens aan het wit gebouw van het ereconsulaat van de republiek Korea:

Vraag 28: Voeg aan een meisjesnaam, vermeld bij de hoofdingang van dit gebouw, de laatste letter toe van een familienaam, eveneens vermeld bij deze hoofd- ingang, en je bekomt de naam van een fictief komisch typetje. Met welke afkorting bekom je de volledige naam van dit typetje? K.U.: A: Dr. – B: jr. – C: Mgr. – D: Mr. – E: prof.

41. Driesprong L ‘Nieuwpoort’. 42. Viersprong RD maar eerst in de omgeving van deze viersprong:

Vraag 29: ‘No more rhythm-and-blues’, ons binnenste is weg! Zielloos blijven we hier achter. Samen proberen we elkaar enigszins nog te troosten. Hoe zou je onze kleur bij benadering kunnen omschrijven? M.A.: A: sneeuwwit – B: grasgroen – C: parelgrijs – D: legergroen – E: gitzwart.

Gent telde in de glorietijd meer dan 30 brouwerijen. Na de sluitingen van de grote brouwerijen in Gent in de jaren 60 –70 o.a. Meiresonne, Aigle, Belgica, Ultra, en hier

brouwerij Excelsior

, schoot er van deze rijke brouwgeschiedenis bijna niets meer over. Alleen een bescheiden maar nog steeds imponerend hoekfragment bleef over. Excelsior ontstond door een fusie van de brouwerij Florin met de brouwerij Maenhout. In de vroege 20ste eeuw lieten 2 andere eigenaars, Van der Stricht en Gevaert hun familienamen vallen en kozen voor het meer ambitieuze Excelsior. Deze zeer grote brouwerij reikte tot aan de Nederschelde en telde meer dan 1000 werknemers. Brouwerij Excelsior werd overgenomen door Brouwerij Haacht. De meeste brouwerijen waren gevestigd langs de Schelde, ideaal voor de watervoorziening tijdens het brouwen en het vervoer van bier in de stad en daarbuiten. 43. Driesprong RD blijft ‘Nieuwpoort’. Maar eerst met gegevens op het hoekfragment van Brouwerij Excelsior:

Vraag 30: Omcirkel op uw antwoordenblad een “J” als de onderstaande stel- lingen juist zijn of een “N” als de onderstaande stellingen niet juist zijn. 1) Het ‘voorlaatste traject’ van een product van de brouwerij is hier duidelijk afgebeeld.

2) Op bovenstaand hoekfragment is “EXCELSIOR” 6x te lezen. 3) Op een koperkleurig bord is 3x een achternaam te lezen beginnend met de letter ‘D’. 4) Een synoniem van ‘bezit’ is hier duidelijk te lezen.

44. Viersprong R ‘Kalvermarkt’. Met gegevens bij het blauw/wit kapelletje:

Vraag 31: Welke kleur heeft een lichaamsdeel dat zich bevindt THV dit blauw/wit kapelletje?

M.A.: A: wit – B: rood – C: roos – D: blauw – E: zwart.

10

45. Viersprong RD ‘Gildestraat’. 46. Driesprong RD. Met gegevens op of aan de voorgevel met huisnummer 6:

Vraag 32: De kern, omgeven door een gesloten ronde lijn, bestaat uit twee ’gelijkbenigen’. Het geheel zit ingesloten in een ruit. Welk gegeven van de voorgevel bevindt zich het dichtst bij wat hierboven omschreven wordt? K.U.: A: hand – B: vlaggenmast – C: luchtrooster – D: huisnummer – E: deurslot.

47. Viersprong RD ‘Kwaadham’. Los met gegevens, vanaf hier tot het einde van de zoektocht de volgende vraag op:

Vraag 33: Zo’n ‘stuk’ met twee is voor ‘meer dan twee’. Voor hoeveel kan je hier op een zaak op deze viersprong meermaals verborgen in een woord lezen. Hoeveel maal bemerk je wat bedoeld wordt met ‘één’ van ‘meer dan twee’? (Alleen zoeken langs de linkerkant van je wandelweg en niets zoeken op stickers, bellen, sloten en brievenbussen. g.v.) K.U.: A: 2 – B: 3 – C: 4 – D: 5 – E: meer dan 5.

48. Driesprong R ‘Ridderstraat’. 49. Viersprong L ‘Erpelsteeg’. Driesprong RD.

50. Einde straat R ‘Ursulinen straat’. 51. Einde straat L. Zo kom je op de ‘Zandberg’. Beklim deze berg. 52. Viersprong R ‘Hoogpoort’ HNV. Maar eerst met gegevens op het hoekgebouw met ‘Maria en kind’:

Vraag 34: Op dit gebouw bemerk je een goudkleurig jaartal. Welk cijfer komt niet voor in dit jaartal? M.A.: ‘0’ – ‘1’ – ‘2’ – ‘3’ – ‘4’ – ‘5’ – ‘6’ – ‘7 ’ – ‘8 ’ – ‘9’.

Even verder in de Hoogpoort met gegevens langs de linkerkant van je wandelweg:

Vraag 35: Met wat maak je in de lucht een cirkel als je uitvoert wat hier meermaals te lezen is op of aan een pand? K.U.: A: met één hand – B: met beide handen – C: met één voet – D: met beide voeten – E: met het middel. Toch niet moeilijk? Weeral een sprong vooruit in je puntentotaal!

53. L ‘Botermarkt’.

54. Tussen de bomen naar L ‘Sint-Baafsplein’ en zo beland je weer bij het startlokaal.

Hier eindigt ons parcours, alsook van het biertje waarmee jullie, bij het overlopen van de vragen, de kelen mee kunnen smeren. Wij danken ook Stephanie & Marijn voor de gastvrijheid in hun Brasserie ‘De Rechtvaardige Rechters’.

Schifting 1: Geef de laatste vier cijfers van het jokergetal van de lottotrekking van zaterdag 25 juni 2016. Schifting 2: Geef het reservegetal van diezelfde lottotrekking. Dank voor je deelname. Hopelijk heb je plezier beleefd aan deze zoektocht. Uw antwoordenblad uiterlijk versturen op woensdag 22 juni 2016 naar: Jacques Van Bruaene – Sint-Michielsstraat 4 – 9000 Gent

11

Iedereen prijs! HOOFDPRIJS televisie of tablet! Ook tombola met hoofdprijs een fiets!

De prijsuitreiking zal doorgaan op zaterdag 09 juli om 19 uur: CAFÉ - FEESTZAAL DE MATROOS

MAGERSTRAAT 13 9070 HEUSDEN (Destelbergen) Deze zoektocht telt mee voor het kampioenschap van zoektochtvereniging ROS beiaard, de West-Vlaamse Rallyvrienden (W.R.V.) en rallyclub CABORA.

Brasserie De Rechtvaardige Rechters 12