Wij hebben voor u samengevat wat de thema`s en

Download Report

Transcript Wij hebben voor u samengevat wat de thema`s en

Toezichtthema’s 2016 DNB

Verzekeraars

Thema’s DNB toezicht – Verzekeraars

Aandachtspunt Uitwerking Solvency II Kwaliteit van bedrijfsvoering Datakwaliteit Aanpassing verdienmodel Kosten Integriteits- Risicobeheersing Structuur verzekerings sector Search for yield

Per 1 januari 2016 treedt Solvency II in werking. DNB identificeert vroegtijdig verzekeraars die het risico lopen om niet langer aan de wettelijke kapitaalvereisten te voldoen. Voor de verzekeraars die niet aan de eisen kunnen voldoen, worden herstelplannen op haalbaarheid beoordeeld. Voor verzekeraars met onvoldoende herstelvermogen stuurt DNB aan op een ordelijke oplossing ter bescherming van de polishouders .

Onder Solvency II is een doeltreffend governance-systeem essentieel, met daarin een kwalitatief goede actuariële functie. De kwaliteit van de inrichting van de actuariële functie wordt in 2016 getoetst. DNB beoogt een structurele verbetering van het kwaliteitsniveau van data, waarbij minder fouten in de rapportage aan DNB als een maatstaf kwalificeert. In 2016 onderzoekt DNB of instellingen verbeteringen hebben doorgevoerd en vraagt zonodig om passende maatregelen. De kwaliteit van data kan onder meer gevolgen hebben voor operationele kosten, strategische wendbaarheid en reputatie. In vervolg op eerder onderzoek zal DNB in 2016 de aanpassingsstrategieën van verzekeraars op realisme en concreetheid beoordelen. DNB onderzoekt of de strategie daadwerkelijk wordt omgezet in heldere keuzes en daaruit volgende acties. DNB onderzoekt in 2016 of (levens)verzekeraars kosten(prognoses) adequaat meenemen en monitoren in de technische voorzieningen, zodat de verzekeringsverplichtingen ook in een krimpende markt nagekomen kunnen worden. Bewustwording ten aanzien van integriteitrisico’s bij verzekeraars krijgt in 2016 nader aandacht. In het bijzonder volgt begin 2016 nadere guidance over de manier waarop verzekeraars de vereisten op grond van de Sanctiewet kunnen uitvoeren. Themaonderzoek 2016: - - ten aanzien van de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) en de Sanctiewet 1977 (SW) door hun dochters/ bijkantoren die op geografische/organisatorische afstand staan. integriteitsrisico’s bij bijkantoren van buitenlandse verzekeraars in Nederland. DNB zal in 2016 een visie op de structuur van de verzekeringssector ontwikkelen. Aandacht gaat hierbij uit naar omvang, concentratiegraad, verdienmodellen, heterogeniteit en internationalisering. DNB doet in 2016 een sectorbreed onderzoek bij verzekeraars en pensioenfondsen naar mogelijke search for yield, onder meer door verschuivingen in de asset allocaties in kaart te brengen. Wegens de aanhoudende lage rente gaan verzekeraars op zoek naar meer rendement. Beheersing van complexiteit van beleggingsrisico’s, druk op integriteit van de instelling of aansluiting van belegginsrisico’s bij de risicodraagkracht zijn hierbij mogelijke issues.

1 HVG december 2015– Toezichtthema’s DNB 2016

Toezichtthema’s 2016 DNB

Verzekeraars

Thema’s DNB toezicht crosssectoraal

Aandachtspunt Uitwerking Impact technologische innovatie Cyberdreiging

In 2016 start DNB een vervolgonderzoek, voortbouwend op de uitkomsten van een eerder uitgevoerde crosssectorale themaonderzoek, naar de impact van technologische innovatie op de financiële sector en het toezicht daarop. Daarbij kijkt DNB of financiële instellingen tijdig en adequaat integriteitsrisico’s identificeren die ontstaan als gevolg van technologische innovaties.

Integere dienstverlening

-

Kwaliteit transactiemonitoring

In 2016 zal DNB verder onderzoek verrichten naar de opzet en de werking van transactiemonitoring bij instellingen. Indien sanctie- en anti witwasregelgeving niet goed nageleefd worden, zijn de (internationale) sancties minder effectief en kunnen instellingen betrokken raken bij witwassen, corruptie en/of terrorismefinanciering. Instellingen dienen daarom te beschikken over een adequaat risicogebaseerd beleid en effectieve systemen voor de monitoring van transacties.

Implementatie EMIR Kwaliteit strategische besluit- en visievorming Verschuiving van activiteiten tussen (andere) gereguleerde sectoren

Verminderde marktliquiditeit

In 2016 spitst DNB haar onderzoek naar de mogelijke risico’s, die voortvloeien uit de invoering van EMIR, toe op het in beeld brengen van de liquiditeitsimpact bij instellingen. Hierbij zal DNB instellingen vragen maatregelen te treffen die nodig zijn om liquiditeitsrisico’s in zowel normale tijden als in stress-scenario’s te adresseren. Daarnaast vindt een cross sectorale toetsing plaats met betrekking tot de rapportageplicht en de naleving van de risicomitigatietechnieken. Andere aandachtspunten zijn onderpanduitwisseling en dagelijkse waardering. De aandacht van DNB zal ook uitgaan naar de kwaliteit van strategische besluitvorming. Indicatoren hiervoor zijn onder andere uitgaan naar verzekeraars, pensioenfondsen en betaalinstellingen. goede informatievoorziening, voldoende discussies door interne toezichthouders over de langetermijnstrategie en een duidelijk overzicht van kansen, bedreigingen en stakeholderbelangen. Hierbij zal bijzondere aandacht Regulatory arbitrage kan leiden tot het verschuiven van activiteiten tussen (anders gereguleerde) sectoren en/of landen. DNB onderzoekt in 2016 welke verschuivingen tussen sectoren daadwerkelijk plaatsvinden en mogelijk tot onderbelichte risico’s leiden. DNB onderzoekt in 2016 of financiële instellingen zich voldoende bewust zijn van de risico’s van marktilliquiditeit. DNB onderzoekt daarbij ook welke instellingen in het bijzonder kwetsbaar zijn en of betreffende risico’s voldoende worden beheerst. Aandachtspunten hierbij zijn herwaarderingen van bezittingen, hogere financieringskosten en grotere liquiditeitsrisico’s.

HVG december 2015– Toezichtthema’s DNB 2016 2