kunt u de meest recente nieuwsbrief downloaden.

Download Report

Transcript kunt u de meest recente nieuwsbrief downloaden.

SPECIAL EFFECTS

4e kwartaal 2015

Actief en duurzaam

Als de Efteling een thema zoekt voor een nieuwe attractie dan kunnen ze terecht op de beurs. In het afgelopen jaar hadden de financiële markten voldoende in petto om voor een aantal spannende momenten te zorgen. Er zullen zeker privébeleggers zijn die het jaar hebben verlaten, alsof ze in een achtbaan hebben gezeten. De beleggingsportefeuilles die door ons worden onderhouden ontwikkelen zich veel rustiger, alhoewel die ook niet helemaal ongevoelig zijn voor de beursontwikkelingen.

We hebben er al eerder over geschreven: de koersbewegingen worden versterkt door media, speculanten, flitshandelaren, enzovoort. Dat was vorig jaar (en in de eerste weken van 2016) goed te merken. De waarde van beursge noteerde bedrijven werd in een paar dagen fors lager, zonder dat er nieuws uit de bedrijven zelf kwam. Het is de mix van marktverwachtingen en angst waar beleggers last van hebben. Dat is niet nieuw, maar speelt tegenwoordig meer mee dan vroeger.

Paardenmiddel voor economische groei

Wat wel nieuw is, is de extreem lage rente. In de geschiedenis is het nog nooit voorgekomen dat de rente zo lang zo laag bleef. Het einde daarvan is nog niet in zicht. Met dit paarden middel proberen de Centrale Banken spaarders te verlokken nu eindelijk eens hun geld uit te geven, zodat de economie groeit. De lage rente maakt het lastig voor beleggers. Waar moet je naar toe met je geld? Veilige obliga ties leveren bijna niets op, behalve het risico op een koersdaling als de rente onverhoopt toch weer gaat oplopen. Aandelenkoersen zijn wispel Professionele beleggers en vermogensbeheer ders breken zich het hoofd over de vraag waar je nu in zou moeten beleggen.

Onbekend terrein

Vanwege de lage rente bevinden beursana listen zich op onbekend terrein. Er zijn allerlei waarderingsmodellen waaruit je zou kunnen afleiden wat koopwaardig is en wat niet. Helaas stammen deze modellen uit een tijdperk dat de rente zo’n 4 procent of meer was, dan had je wat om mee te vergelijken. Het wordt dus lastig om op basis van het verleden de toekomst te voorspellen.

Toch gaan we bij Tielkemeijer & Partners natuurlijk niet zonder visie het nieuwe jaar in. Het beleggingsbeleid zal in essentie niet veel veranderen: we onderhouden nog steeds wereldwijd gespreide portefeuilles en beleggen in verschillende beleggingscategorieën. Dat blijft. Wel zullen we meer actief gaan beleggen. Dat is tegen de stroom in, want je ziet dat er steeds meer geld wordt belegd in passieve indexproducten. Die producten volgen de markt op de voet, dus ook als de markt daalt. Er is dan niemand aan boord die kan bijsturen.

Duurzaam beleggen levert dubbel rendement

Waar mogelijk zullen we de door ons beheerde portefeuilles duurzamer maken. Onder andere door in te steken op nieuwe, duurzame technie ken. Bij zowel grote institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, als privé-aandeelhou ders ontstaat steeds meer vraag naar bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Bovendien blijkt dat bedrijven die MVO hoog in het vaandel hebben staan vaak betere prestaties leveren dan hun minder duurzame concurrenten. Aandeelhouders van duurzame bedrijven kunnen profiteren van bovenstaande ontwikkelingen en dragen bovendien bij aan een verdere verduurzaming van het bedrijfsle ven. Dat is dubbel rendement.

GFH GROUP

Absolute return

Inmiddels is een mooi palet beschikbaar in zogenoemde absolute return funds. Dit zijn beleggingsfondsen die als doelstelling hebben om onder alle beursomstandigheden rende ment op te leveren. Wij belegden al in dit soort actieve fondsen en hebben daar goede ervarin gen mee. Ook hier combineren we verschillende beleggingsstijlen, om risico te reduceren en de kans op rendement (absolute return) te vergroten.

In 2014 is Tielkemeijer & Partners gefuseerd met Darion Capital Management, onderdeel van de Global Fund House Group. Daarmee is het beste van twee werelden bereikt: enerzijds het kunnen behouden van het persoonlijke contact en anderzijds het bundelen met de internationale kennis en kunde van de Global Fund House Group. In deze Special Effects stellen wij een aantal specialisten van de Global Fund House Group aan u voor.

Ontmoet de beleggers:

De kennis en kunde van de beleggers bij Tielkemeijer & Partners wordt inmiddels aangevuld door die van de Global Fund House. Die gezamenlijke know-how is de basis voor het beleggingsbeleid in 2016. Graag vertellen wij u hierover meer! Een afspraak bij u thuis, bij ons op kantoor of op locatie is snel gemaakt. Wij zijn bereikbaar via 010 – 20 40 560 of [email protected].

Ewout Hol en Hans Tielkemeijer

ALGEMEEN DIRECTEUR GLOBAL FUND HOUSE GROUP: BAS DIJKMAN

Meer ondernemer dan bestuurder

Bas Dijkman is Algemeen Directeur van de Global Fund House Group, het moederbedrijf van Darion Capital Management, dat in 2014 Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer overnam. Dijkman ziet zichzelf meer als een ondernemer dan bestuurder van een middelgrote financiële dienstverlener.

De in Hilversum gevestigde Global Fund House Group (GFH) is sinds de oprichting krap tien jaar geleden uitgegroeid tot een financiële dienst verlener met zo’n 250 mensen op de loonlijst in Nederland, Costa Rica, Luxemburg, Finland en Zwitserland. Ondanks die snelle groei is het Bas Dijkman niet om de omvang van zijn bedrijf te doen: “Mijn passie zit in het ondernemen, niet in het besturen van een groot bedrijf.”

Herstel

Nadat hij als econoom was afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam werkte Dijkman vanaf eind jaren tachtig eerst enkele jaren in de derivatenhandel voor Chase Credit Lyonnais in Amsterdam. Daarna werkte hij tot 1998 in Duitsland voor ondermeer de Bayerische Vereinsbank. Na zijn terugkomst in Nederland was Dijkman actief bij de investment-tak van Rabobank International en van 1998 tot 2001 op de afdeling Financial Markets van ING.

Dijkman: “Wij zetten ons vooral in om onderscheidend te zijn en te blijven op het gebied van financiële dienstverlening. Voor professio nele klanten door het aanbieden van ondersteunende diensten en waardevolle beleggingsproducten. En met de ambitie om particulieren te voorzien van de best mogelijke beleggingsproducten op basis van gedegen marktkennis en ervaring.” “Mijn grootste uitdaging is om organisaties en fondsen die in zwaar weer gekomen zijn – of die te kampen hebben met een slechte naam – te herstructureren zodat alle investeerders weer geld kunnen verdienen”, vervolgt Dijkman. De overname van Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer (T&P) past in die filosofie. “De oprichters Hans Tielkemeijer en Ewout Hol hebben een gezonde toekomstvisie. Het bedrijf zet - meer dan enige andere vermogensbeheerder - in op service, heldere communicatie, rendement en het laag houden van kosten.” Daarbij, meent Dijkman, profiteren T&P en de GFH Group ook van onderlinge schaalvoordelen: “Samen kunnen we effectiever en goedkoper werken. En daar hebben de klanten voordeel aan.”

Teak

Een van de eerste door de GFH Group aangekochte fondsen was enkele jaren terug het Central American Timber Fund (CATF), een fonds gericht op teak. Dijkman: “Teak heeft in Nederland een slechte naam gekregen door mismanagement in het verleden en, als gevolg daarvan, de grote verliezen voor beleggers. Toch blijft teak een buitengewoon interessante investering. De vraag naar het hardhout is onverminderd groot, vooral uit Azië. Je ziet dit ook terug in het feit dat pensioenfond sen als ABP en PGGM nu ook in bosbouw beleggen.”

Verwachtingen

Een hoge kwaliteit van financiële dienstverlening zit volgens Dijkman niet alleen in het voorschotelen van mogelijke winst, maar ook door eerlijk te communiceren over risico’s. “Het managen van verwachtin gen is belangrijker dan ooit. Daarvoor zoeken wij voortdurend contact met onze klanten. Ik ben niet bang om slecht nieuws te brengen of om te waarschuwen als het minder goed gaat.” Volgens Dijkman zijn beleggers de afgelopen tien jaar veel kritischer geworden, zeker sinds het uitbreken van de economische crisis. “Er is veel wantrouwen ontstaan tegen de grootbanken. En toegegeven, dat is niet geheel onterecht. Beleggingen worden daar veelal onderge Dijkman zette na overname van CATF allereerst in op het samenvoegen van alle afzonderlijke bosbouwgronden en een professionalisering van het bosbouwbeleid. Deze aanpassing van het beleid heeft geleid tot een andere kapcyclus en daardoor meer cashmomenten voor CATF. De totale waarde van de plantages steeg in enkele jaren van ongeveer 430 miljoen dollar naar 590 miljoen dollar. “Een prachtig resultaat, dat de beleggers over de afgelopen drie jaar een gemiddeld rendement van 7 procent per jaar heeft opgeleverd.” bracht in containerfondsen, zonder enig oog voor de specifieke wensen van klanten. Die beleggingen bestaan niet zelden voor 100 procent uit huisfondsen van grootbanken.” “Wij investeren ook in eigen fondsen, maar wij blijven kritisch over de presta ties en stappen uit wanneer de presta ties niet stroken met onze verwachtin gen. Daarbij maken onze huisfondsen nooit meer dan 30 procent uit van de volledige beleggingsportefeuille.”

“Wij blijven kritisch over de prestaties, en stappen uit wanneer de prestaties niet stroken met onze verwachtingen...”

BAS DIJKMAN

GROUP CHIEF INVESTMENT OFFICER: EELCO ROOIMANS

Het belang de klant

Eelco Rooimans is een bekende in de financiële wereld. Als derivatenhandelaar en specialist in alterna tieve beleggingen was hij jaren actief bij verschillende instellingen in Nederland en Londen. Sinds eind 2014 is hij actief bij Global Fund House Group en is hij medeverantwoordelijk voor de beleggingen van Tielkemeijer & Partners. “Ik ken beide kanten van het beleggingsspectrum. Daarom kan ik ook extra kritisch zijn over de beleggingsaspecten van fondsen.”

“Ik ben altijd bereikbaar voor klanten”, benadrukt Eelco Rooimans, Group Chief Investment Officer bij Global Fund House Group (GFH). “Communicatie, als onderdeel van de dienstverlening van beleggen, is essentieel. Ik voel een grote verantwoor delijkheid voor de aan ons toevertrouwde gelden en ik wil volledig open en transparant naar onze klanten zijn over de manier waarop wij deze gelden voor hen in de financiële markten investeren”, aldus Rooimans.

Persoonlijk contact

Rooimans is sinds eind 2014 mede- verantwoordelijk voor alle vermogens die bij Tielkemeijer & Partners in beheer zijn gegeven. “Het is ons doel om bovengemid delde rendementen te behalen, tegen een benedengemiddeld risico. Wij richten ons daarin vooral op vermogensgroei op de lange termijn”, aldus de specialist. Rooimans en zijn team baseren zich voor hun beleggings keuzes op een groot aantal kwantitatieve en kwalitatieve criteria. En op intensief contact met fondsmanagers. Vooral bij alternatieve beleggingen - fondsen die zich richten op absolute rendementen ongeacht de richting van de markten - is het belangrijk om te weten wat de achtergrond is van een bepaald fonds; hoe lang bestaat het al, hoe worden de risico’s gemanaged en de rendementen gegenereerd?

Amsterdam-Londen

De marktkenner is geen onbekende in de financiële wereld. Na zijn studie aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit en zijn diensttijd, waarin hij ruim 20 maanden als officier van de cavalerie gestationeerd was in Duitsland, monsterde hij in 1990 aan bij de Amsterdamse optiebeurs. “Dat was de tijd waarin de handel nog veelal in persoon plaatsvond. Ik werd meteen losgelaten in een zaal met 600 schreeuwende kopers en verko pers: geweldig!”, aldus Rooimans. “De tijden zijn weliswaar veranderd, maar persoonlijk contact vind ik nog altijd een van de belang rijkste onderdelen van ons vakgebied. Alleen daarmee bouw je vertrouwen op.” Vanaf 1994 diende de belegger acht jaar bij ABN Amro in Londen om de Global Equity Derivatives-tak van de bank op te bouwen. “Het bedrijf groeide in korte tijd van kleine speler tot de internationale top-3: Een behoorlijke prestatie”, kijkt Rooimans terug. Eenmaal terug in Nederland werkte hij eerst bij Voltec Capital, een bedrijf dat zich voorna melijk richt op alternatieve beleggingen. Daarna keerde hij terug naar Londen voor leidinggevende posities bij Infinity Capital en BlueCrest, een van de grootste hedge-fond sen ter wereld. Rooimans daarover: “Doordat ik jarenlang grote portefeuilles heb mogen managen voor banken en voor beleggings fondsen kan ik ook extra kritisch zijn over de beleggingsfondsen waarin wij investeren.”

Alternatieve beleggingen

Wij beleggen voor onze klanten in zes verschillende soorten vermogenscatego rieën: aandelen, vastrentende waarden (obligaties), alternatieve beleggingen, grond stoffen, vastgoed en liquiditeiten. Rooimans: “Bij de verdeling houden wij rekening met de marktomstandigheden en natuurlijk het beleggingsprofiel, zoals afgesproken met de klant. Omdat de aandelenmarkten de afgelo pen 6 jaren fors opgelopen zijn, de rente op obligaties laag ligt en ook in grondstoffen weinig groei te verwachten is, kiezen wij er nu vaker voor om in alternatieve beleggingen te investeren. Hiermee verhogen we onze rendementspotentie en verlagen we het risico van de portefeuilles als geheel. In onze business gaat het om drie zaken”, vervolgt Rooimans, “het belang van de klant, het belang de klant en het belang van de klant.”

“Alleen met persoonlijk contact bouw je vertrouwen op...”

Rooimans: “Onze klanten stellen hun vertrouwen in ons. Aan ons de taak om dit vertrouwen voor de volle 100 procent waar te maken. Wij doen dit met passie en nemen onze klanten graag alle zorg uit handen.” EELCO ROOIMANS

FISCALE ZAKEN: CAROLINE CATSHOEK Mr. Caroline Catshoek zit al 30 jaar in het vak. Ze werkt bij Maquis Belastingadviseurs als Belas tingbespaarder en Scheidingsfiscaaljurist. Ze adviseert cliënten graag en verzorgt ook aangiften. Hoe meer ze van u weet, hoe beter ze u kan adviseren. Indien u geïnteresseerd bent geraakt en een nauwkeurige berekening wenst voor uw situatie of u heeft een andere fiscale vraag, neem dan contact met haar op via 010 - 4473197, 06 - 28 45 81 48 of [email protected].

Sparen/beleggen in privé of in de bv

Wat is voordeliger sparen/beleggen in privé of in de bv? Dat hangt af van het rendement! Aan de hand van een paar voorbeelden zullen we zien wat voordeliger is. Ik kan alvast wel twee waarheden verklappen: 1. Hoe hoger het rendement, hoe aantrekkelijker beleggen in privé wordt!

2. Zolang de spaarrente onder de 2,5 procent blijft, is sparen in de bv de moeite waard!

We bekijken eerst het uitgangspunt waarbij het vermogen in de bv zit en daarna als het in privé aanwezig is.

A. Vermogen in de bv

Hierbij kunnen we denken aan 3 mogelijkheden: 1. Het geld blijft in de bv en er wordt mee belegd.

2. Het geld wordt uitgeleend door de bv aan privé en wordt in privé renderend gemaakt.

3. Het geld wordt als dividend uitgekeerd aan privé en met het restant (75 procent) wordt belegd.

In de tabel hieronder is bij een vermogen in de bv van 500.000 euro berekend hoeveel dit jaarlijks netto aan beschikbare inkomsten oplevert in privé. Er is uitgegaan van verschillende rendementen. De lening in variant 2 is aangegaan tegen een zakelijke rente van 4 procent. In alle varianten is rekening gehouden met een heffing van 20 procent Vpb, 25 procent box 2 heffing. In variant 3 is tevens gerekend met een box 3 heffing van 1,2 procent.

Vermogen € 500.000

1. beleggen in bv 2. lenen van de bv en beleggen in privé 3. uitkeren dividend aan privé en beleggen in privé

Rendement 1%

€ 3.000

-€ 3.000

-€ 750

netto beschikbaar in privé 2,50%

€ 7.500

€ 4.500

€ 4.875

4%

€ 12.000

€ 12.000

€ 10.500

6%

€ 18.000

€ 22.000

€ 18.000

8%

€ 24.000

€ 32.000

€ 25.500

Als het rendement hoger is dan de rentevergoeding die wordt betaald op de lening aan de bv, dan is lenen van de bv gunstiger dan beide andere mogelijkheden. Tot een rendement van ongeveer 2,5 procent is sparen of beleggen in de bv het voordeligst.

B. Vermogen in privé

Over het privé vermogen betalen we 1,2 procent inkomstenbelasting. Als het spaargeld 1,2 procent rente per jaar opbrengt, betekent dit een effectieve belastingheffing van 100 procent. Alle rente wordt dan als belasting afgedragen, afgezien van het heffingsvrij vermogen. Het omslagpunt ligt bij 3 procent of 2,5 procent rekening houdend met de kosten van een bv. Vermogende particulieren brengen steeds vaker hun spaargeld onder in een bv. De route via de Spaar-bv zou dit jaar echter afgesloten kunnen worden.

box 3 - privé vermogen

Rente over spaargeld 1,2% * € 500.000

Af: Box 3 heffing 1,2%

Blijft over in privé box 2 - sparen in bv

€ 6.000 Rente over spaargeld 1,2% * € 500.000

€ 6.000 Af: jaarlijkse kosten bv Af: vennootschapsbelasting 20% Blijft over in bv Af: Box 2 heffing 25%

€ 0 Blijft netto over in privé

€ 6.000

€ 1.000

€ 5.000

€ 1.000

€ 4.000

€ 1.000

€ 3.000

De inbreng van het spaargeld in de bv kan ook voordelig zijn voor de zorgtoeslag, de huurtoeslag en de eigen bijdrage WLZ/WMO. Op de eigen bijdrage kan een hele hoge besparing worden behaald van soms 13.000 euro per jaar. Deze besparing wordt al bereikt als een klein box 3-vermogen van 170.000 euro in de bv wordt ingebracht.

Let op: deze column is bedoeld als stof tot nadenken. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Overleg vooraf uw fiscale situatie en acties met uw eigen adviseur of neem contact op met Caroline Catshoek.

DE UITGESTELDE PENSIOEN UITKERING: PAUL DIAMANT

Hoe u meer pensioen uit uw lijfrente haalt

Gaat u binnen een paar jaar met pensioen en heeft u een lijfrente, dan kijkt u ongetwijfeld met argus ogen naar de lage rente. Die lage rente bepaalt namelijk mede de hoogte van de uitkering die u straks gaat krijgen. De unieke Uitgestelde Pensioen Uitkering van GFH Giro is een interessant alternatief. Re den om Paul Diamant, Business Unit Manager GFH Giro, te vragen hier wat meer over te vertellen.

Wat is de Uitgestelde Pensioen Uitkering?

De Uitgestelde Pensioen Uitkering is een lijfrenteproduct dat wij ontwikkeld hebben voor mensen van wie de lijfrente binnen een paar jaar gaat uitkeren. Het is een beleggingsproduct en daarmee een mooi alternatief voor de traditionele producten die banken en verzekeraars aanbieden. Bij de traditionele producten wordt ook gekeken naar de rente op het moment van afsluiten. Dat betekent dat je daar de hele looptijd aan vast zit. Omdat de rente op dit moment heel erg laag is, zal de uitkering van die lijfrente niet veel hoger, en in sommige gevallen zelfs lager dan de inleg zijn en dat vinden wij zonde. OPBOUWEN ÉN UITKEREN PENSIONERING INLEG OPBOUWFASE UITKERINGSFASE

Kan je uitleggen hoe het werkt?

De Uitgestelde Pensioen Uitkering is een fiscaal gefaciliteerd product voor mensen van 60 jaar en ouder. Het beslaat twee fases. In de eerste fase, de vermogensopbouw-fase, wordt het opgebouw de lijfrentekapitaal op een beleggingsrekening gestort. Er wordt belegd in twee fondsen; het GFH Europees Aandelenfonds en het GFH Europees Vastrentend Fonds. De combinatie ervan bepaalt hoe offensief of defensief de portefeuille is. Doordat je voor het aflopen van de lijfrente instapt, verleng je jouw beleggingshorizon en profi teer je direct van de rendementen van onze fondsen. In de tweede fase keert de lijfrente uit. Omdat we beide fases in een product hebben samengevoegd, betaal je maar een keer afsluitkos ten en dat scheelt.

Voor wie is het vooral interessant?

Dit product is gericht op mensen die binnen nu en vijf jaar met pensi inhoudt. Ze weten wat de voordelen en de consequenties van beleg gen kunnen zijn. Als je de lijfrente-uitkering niet nodig hebt voor je HOOGTE eerste levensbehoeften en als je geen genoegen wilt nemen met die lage uitkering, dan is de Uitgestelde Pensioen Uitkering zeker het overwegen waard. Overigens haalde het GFH Europees Aandelen verwacht rendement GFH Fonds het afgelopen jaar een rendement van 11,95 procent.

4%

Als mensen meer willen weten?

UITKERINGSFASE traditioneel product Op www.gfhgiro.nl is meer informatie te vinden over de Uitgestelde Pensioen Uitkering en over de fondsen waarin belegd wordt. Als u LOOPTIJD wilt weten of dit ook voor u interessant is, dan kunt u vrijblijvend Paul Diamant studeerde bedrijfs kundig management en werkte bij ING en SNS Bank voor hij De Professionals oprichtte. Sinds tweeëneenhalf jaar is hij Business Unit Manager bij GFH Giro. GFH Giro is een succesvolle aanbie der van innovatieve beleggingspro ducten die niet alleen begrijpelijk zijn maar ook een goed rendement halen. GFH Giro is net als Tielke meijer & Partners onderdeel van de GFH Group.

UITKERING HOOGTE UITKERING verwacht rendement GFH 4% traditioneel product LOOPTIJD Opvallend: met de huidige rente is de uitkering van het traditionele product blijvend laag .

FEITEN EN CIJFERS

Onstuimig 2015

Het afgelopen kwartaal was prima voor beleggers. Allegretto Fund steeg met 4,4 procent tot 9,21 euro. Met name de aandelenbeleggingen en die in onroerend goed werden het afgelopen kwartaal zo’n 7 á 8 procent meer waard. Het verlies na het derde kwartaal werd daarmee omgebogen naar een jaarwinst van 1,8 procent.

De beurzen waren in 2015 zeer bewegelijk, met grote koersuitslagen. De MSCI World index, teruggerekend naar euro’s, bewoog zich gedurende het jaar tussen -2 procent en +20 procent. Vooral olie-exporterende landen hebben erg veel last van deze zeer lage olieprijs. Het lijkt er niet op dat er binnenkort een einde komt aan deze daling. Veel van deze olielanden hebben dollars nodig om hun economie draaiende te houden.

Aan het begin van 2015 werd de Zwitserse frank losgekoppeld van de euro. Hierdoor werd de euro ten opzichte van de Zwitserse frank in één klap zo’n 25 procent minder waard. Ook werd in het begin van het jaar bekend gemaakt dat de Europese Centrale Bank (ECB) vanaf maart tot en met september 2016 per maand voor 60 miljard euro aan leningen gaat opkopen. In december werd de Amerikaanse rente verhoogd met een kwart procent. De redenen hiervoor waren onder andere de dalende werke loosheid, stijgende binnenlandse vraag en een licht stijgende inflatie, kortom: een groeiende economie. In Europa zijn we nog niet zover. De ECB stelde de markten teleur door het opkoopprogramma (nog) niet uit te breiden.

In juli zijn de Grieken naar de stembus gegaan. Tijdens dit referen dum is tegen het reddingsplan gestemd. Toch werd er in augustus overeenstemming bereikt. In ruil voor bezuinigingen zijn de Grieken vooralsnog gered.

De groeivertragingen in opkomende markten, waaronder ook China, hebben ervoor gezorgd dat de olieprijs is gedaald van boven de 60 dollar in mei/juni naar 35 dollar.

Beleggingsbeleid 2016

Het onzekere beleggingsklimaat heeft ons doen besluiten om de portefeuille van Allegretto Fund hierop beter in te richten. Onder andere de beleggingscategorie ‘alternatieve beleggingen’ is uitge breid. Hierin zitten absolute return funds. Dit zijn fondsen die beogen onder elk beleggingsklimaat rendement te kunnen maken. Deze nieuwsbrief is opgesteld voor informatieve doeleinden en is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst. De verstrekte informatie is ontleend aan bronnen die betrouwbaar mogen worden geacht, echter er kan niet voor de juistheid en volledigheid daarvan worden ingestaan. Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer is een handelsnaam van Darion Capital Management BV. (hierna: Tielkemeijer) en is geregistreerd bij: • de Autoriteit Financiële Markten (AFM); • de Nederlandsche Bank (DNB); • het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFid).

Tielkemeijer beschikt over een vergunning van de AFM als bedoeld in artikel 2:96 van de Wet op het financieel toezicht (Wft). T&P Allegretto Fund N.V. beschikt over een vergunning van de AFM als bedoeld in artikel 2:65, lid 1, sub b Wft. De nieuwsbrief dient niet als basis te dienen voor een eventuele beleggingsbeslissing. Door veranderende marktomstandighe den kunnen aan- of verkoopargumenten of posities wijzigen. Beleggingsbeslissingen zoals verwoord hierin zijn gebaseerd op door Tielkemeijer geselecteerde informatie, maar geven geen garantie op een positief resultaat. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De in deze nieuwsbrief genoemde rendementsdoelstellingen en cijfers zijn niet gecontroleerd door een deskundige (externe accountant) als bedoeld in artikel 2:393 BW. De opgenomen gegevens zijn ontleend aan voor het publiek toegankelijke infor matie. Er wordt slechts een beperkt beeld geschetst.

Potentiële beleggers in het T&P Allegretto Fund dienen het prospectus, de Essentiële Beleggersinformatie en de meest recente financiële informatie over verdere details en risicofac toren zorgvuldig te bestuderen alvorens het nemen van een beleggingsbeslissing. Loop geen onnodig risico. Lees de Essentiële Beleggersinfor matie. Het prospectus en de Essentiële Beleggersinformatie zijn kosteloos verkrijgbaar bij Tielkemeijer.