Veelgestelde vragen over de Nationale

Download Report

Transcript Veelgestelde vragen over de Nationale

Veelgestelde vragen over de Nationale Wetenschapsagenda

En onderaan deze pagina: meer informatie over het indienen van vragen

Wat is de Nationale Wetenschapsagenda?

De Nationale Wetenschapsagenda is een onderzoeksagenda voor Nederland. De agenda zal bestaan uit een klein aantal veelbelovende wetenschappelijke thema’s. Een groot aantal vragen aan de wetenschap ligt aan de basis van die onderzoeksterreinen. De vragen kunnen van belang zijn voor de wetenschap zelf, voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken of voor het benutten van economische kansen.

Waarom wordt de Nationale Wetenschapsagenda ontwikkeld?

De wetenschap geeft antwoord op vragen die ons allemaal aangaan, nu en in de toekomst. Het doel van de Nationale Wetenschapsagenda is dat wetenschappers, het bedrijfsleven en de maatschappij zich samen gericht inzetten om relevante en uitdagende wetenschappelijke vraagstukken op te lossen. Dat is goed voor de kwaliteit van de Nederlandse wetenschap en voor onze welvaart en welzijn.

Wie maken de Nationale Wetenschapsagenda?

Iedereen in Nederland mag vragen aan de wetenschap insturen, namens zichzelf of namens partijen uit de wetenschap, het bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties. Onder voorzitterschap van Beatrice de Graaf en Alexander Rinnooy Kan stelt een Kenniscoalitie van ondernemersorganisaties, kennis- en onderzoeksinstellingen en overheidsorganisaties de agenda samen, op basis van de verzamelde vragen aan de wetenschap. De Nationale Wetenschapsagenda is een initiatief van de Nederlandse regering.

Hoe kunt u bijdragen aan de Nationale Wetenschapsagenda?

U kunt bijdragen door zelf via deze website uw vragen aan de wetenschap in te dienen. Dat kan tot 1 mei 2015. Alle ingediende vragen worden geselecteerd op bruikbaarheid voor de agenda. U leest onder ‘Welke vragen zijn geschikt voor de Nationale Wetenschapsagenda’ hoe de selectie van vragen plaatsvindt.

Tot wanneer kunt u vragen aan de wetenschap indienen?

U kunt vragen insturen tot 1 mei 2015.

Wat gebeurt er met uw vragen?

Jury’s die bestaan uit vertegenwoordigers van de Kenniscoalitie (link naar webpagina met partijen Kenniscoalitie) maken een eerste selectie van vragen aan de wetenschap ; de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen coördineert dit proces. Alle jury’s hebben wetenschappers als voorzitters. De meest uitdagende vragen worden gebundeld in thema’s van de Nationale Wetenschapsagenda.

Welke vragen zijn geschikt voor de Nationale Wetenschapsagenda?

Geschikte vragen zijn uitdagend voor de wetenschap, zijn nog niet beantwoord en bevatten kansen voor wetenschappelijke onderzoeksterreinen waar Nederland sterk in is, of inspireren tot veelbelovende nieuwe onderzoeksrichtingen. (link invoegen naar pagina ‘naar welke vragen zijn we op zoek’?)

Wanneer is de agenda gereed?

De agenda is eind november 2015 klaar en wordt dan gepresenteerd.

Hoe ziet het proces er tot eind 2015 uit?

De eerste selectie van vragen wordt ingedeeld in drie trajecten: algemeen wetenschappelijk, uitgesproken economisch of breed maatschappelijk. Voor elk traject vindt in juni een conferentie plaats waar de vragen worden bediscussieerd. De resultaten van deze conferenties vormen samen de basis voor de Nationale Wetenschapsagenda. De conferenties vormen het startpunt van een dialoog over de vragen, die doorloopt tot in het Weekend van de Wetenschap op 3 en 4 oktober. De eerste selectie van vragen wordt doorontwikkeld en gebundeld. De stuurgroep van de Kenniscoalitie maakt een definitieve selectie van vragen en groepeert deze binnen een klein aantal thema’s. Eind november 2015 vindt de presentatie van de Nationale Wetenschapsagenda plaats.

Wat gebeurt er met onderzoek dat niet in de agenda staat?

Niet al het onderzoek laat zich van tevoren vastleggen; veel wetenschappelijke doorbraken komen tot stand door spontane invallen, nieuwsgierigheid en door de creativiteit van het moment. Buiten de agenda om dient hier nadrukkelijk ruimte voor te blijven bestaan.

Zijn er budgetten verbonden aan de Nationale Wetenschapsagenda?

De Nationale Wetenschapsagenda is een inhoudelijke onderzoeksagenda voor Nederland en bevat geen financiële paragraaf.

Wie is initiatiefnemer?

In de Wetenschapsvisie 2025 "Keuzes voor de toekomst" heeft het kabinet de Kenniscoalitie gevraagd om het initiatief te nemen om een Nationale Wetenschapsagenda op te stellen. Vanuit het kabinet zijn de ministers Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) als opdrachtgevers betrokken.

Wat is de Kenniscoalitie?

De organisaties die zijn aangesloten bij de Kenniscoalitie stellen samen de Nationale Wetenschapsagenda op. Hiertoe vormen zij een stuurgroep onder voorzitterschap van hoogleraren Beatrice de Graaf en Alexander Rinnooy Kan. De Kenniscoalitie bestaat uit de universiteiten (VSNU), hogescholen (VH), Universitair Medische Centra (NFU), KNAW, NWO, VNO-NCW, MKB Nederland en de instituten voor toegepast onderzoek (TNO/TO2).

Meer informatie over het indienen van vragen

Met welke browsers is het mogelijk om vragen in te dienen via de website?

De site is getest voor Chrome, Firefox, IE9+, IOS/Android.

Wat kunt u doen als u geen bevestigingsmail van wetenschapsagenda.nl ontvangt?

De mails kunnen terecht zijn gekomen in uw spam/junkmail folder. Het kan helpen om [email protected]

toe te voegen aan uw adresboek.

Hoe kunt u inloggen wanneer u uw wachtwoord vergeten bent?

Als u uw wachtwoord bent vergeten, kunt u: een nieuw wachtwoord aanvragen

Wat kunt u doen wanneer u geen mail van wetenschapsagenda.nl ontvangt om uw wachtwoord te vernieuwen?

De mails kunnen terecht zijn gekomen in uw spam of junkmail folder. Het kan helpen om [email protected]

toe te voegen aan uw adresboek.

Waarom ziet u uw vraag niet direct na het indienen terug op wetenschapsagenda.nl?

Het kan enige tijd (enkele uren) duren voor uw vraag op de site verschijnt. Dit heeft te maken met moderatie die wordt uitgevoerd. U kunt wel direct uw vraag met uw netwerk delen via sociale media.

Wat kan er de oorzaak van zijn dat het niet lukt om een account aan te maken?

Mogelijk heeft u met uw mailadres al eerder een account aangemaakt op de site. U kunt een nieuw wachtwoord aanvragen .

Wat kunt u doen in geval van technische problemen bij het indienen van vragen?

U kunt contact opnemen met ons technische team . Zij helpen u graag verder.