Leesclubboek van de Maand April 2015 Ian

Download Report

Transcript Leesclubboek van de Maand April 2015 Ian

Leesclubboek van de Maand April 2015 Ian McEwan De Kinderwet Uitgeverij De Harmonie ISBN 9789076174389 Prijs € 22,50 Meer over het boek Op een zondagavond krijgt de 59-jarige familierechter Fiona Maye woorden met haar man Jack. Hij kondigt aan dat hij een verhouding wil beginnen met de 28-jarige Melanie, die hij kent van zijn werk. Hij wil niet scheiden, maar wil nog één keer ‘een grote hartstochtelijke verhouding’. Hun twistgesprek wordt onderbroken door een telefoontje van de griffier van de rechtbank, die een spoedzaak aankondigt: een ziekenhuis wil een zeventienjarige jongen, die aan leukemie lijdt, noodzakelijke bloedtransfusies toedienen. De ouders, Jehova’s getuigen, weigeren dit, evenals de jongen, de intelligente Adam Henry. De Kinderwet laat zien hoe het persoonlijke en professionele leven van Fiona elkaar beïnvloeden als zich in haar huwelijk een crisis voordoet op het moment dat ze een uitspraak moet doen in een geruchtmakende zaak die veel bij haar los maakt. Belangrijke motieven in de roman zijn kinderloosheid, religie, kunst (met name muziek en poëzie) en schuldgevoelens. Scherpzinnig en genuanceerd analyseert McEwan in prachtig proza de huwelijkscrisis, de tegenstellingen in het proces en Fiona’s door deze zaak aangewakkerde verdriet om wat ze gemist heeft in het leven. Tegenover ratio en religie plaatst hij, niet voor het eerst, een geloof in de kracht van de kunst, met name klassieke muziek. Een prima leesclubboek!

Meer over de auteur

Ian McEwan werd op 21 juni 1948 geboren in het Engelse Aldershot. Omdat zijn vader militair was en vaak werd overgeplaatst, groeide de jonge McEwan op in Azië, Duitsland en Noord-Afrika. Hij keerde terug naar Engeland om Engels te gaan studeren aan de universiteit van Sussex. In 1973 vestigde hij zich in Londen, waar hij als journalist werkte. McEwan debuteerde in 1975 met de verhalenbundel First Loves, Last Rites, die werd bekroond met de Somerset Maugham Award. De bundel verscheen eerst in het Nederlands onder de titel De laatste dag van de zomer. De Nederlandse uitgever Jacob Groot had die eerste verhalen van McEwan gelezen en was zo onder de indruk geraakt dat hij de Engelse uitgevers voor was met de publicatie ervan. McEwan geldt inmiddels als een van de belangrijkste moderne Engelse auteurs. Zijn werk wordt over de hele wereld gelezen. Diverse van zijn boeken werden verfilmd (onder andere Atonement, The Comfort of Strangers en Enduring Love). Voor zijn korte roman Amsterdam ontving hij in 1998 de Booker Prize. Behalve romans en verhalen schreef hij toneelteksten, filmscenario’s, een libretto voor een opera en een kinderboek.

Wim Brands in gesprek met Ian McEwan tijdens Crossing Border 2014.

Wilt u De Kinderwet bespreken in uw leeskring? Onderstaande discussietips helpen

u op weg.

Discussietips

1. Waar ligt/liggen de oorzaken voor de huwelijkscrisis van Fiona en Jack? Hoe interpreteert u Jacks verlangen naar een verhouding? En waarom komen ze niet tot een echt gesprek? 2. Fiona heeft zelf geen kinderen. In hoeverre beïnvloedt dit haar betrokkenheid bij de zeventienjarige Adam? Wat raakt haar zo in Adam? 3. In het proces rond Adam stelt Marina Greene namens de Kinderbescherming: ‘Een kind hoort geen zelfmoord te plegen omwille van een godsdienst’. De advocaat van de ouders, Grieve, sluit zijn betoog af met de stelling: ‘Als een kind oud genoeg is en voldoende inzicht heeft om een weloverwogen besluit te nemen, zal zijn belang normaal gesproken het best gediend zijn als het gerecht dit respecteert’. Hoe denkt u over deze stellingen? 4. Vindt u dat Fiona in het proces de juiste beslissing heeft genomen? Waarom wel of niet? 5. Adam verwijt zijn ouders dat ze de rechterlijke macht het vuile werk hebben laten opknappen en zelf hun handen in onschuld wassen (p. 135). Hoe denkt u hierover? 6. Muziek en poëzie spelen een belangrijke rol in De Kinderwet, zoals vaker in het werk van McEwan. Dat komt het sterkst tot uitdrukking in de scène waarin Fiona in het ziekenhuis op bezoek gaat bij Adam. Hoe heeft u deze scène ervaren? 7. Is Adams laatste beslissing in uw ogen ingegeven door religieuze overtuiging of door persoonlijke teleurstelling? Waarop baseert u uw mening? 8. Fiona voelt teleurstelling als Jack al snel weer bij haar terugkeert (p. 127). Hoe verklaart u dit? 9. Hoe heeft u de uitgebreide beschrijving van enkele rechtszaken ervaren? Welke verschil(len) in stijl ziet u tussen deze gedeelten en de rest van de roman? 10. Vindt u de verhaallijnen rond Fiona’s huwelijkscrisis en die rond haar bemoeienis met Adam overtuigend met elkaar verweven? Waarom wel of niet? Discussietips ontwikkeld door Hester Eymers en redactie Boek-delen.

Meer discussietips en een uitgebreid dossier rond De Kinderwet vindt u in het voorjaarsnummer van Boek-delen. Kennismaken met Boek-delen? Neem een proefabonnement en ontvang twee Prijsvraag

Boek-delen verloot vier leesclubpakketten met elk drie exemplaren van De Kinderwet. U maakt daar kans op als u het juiste antwoord weet op onderstaande vraag:

Hoe luidt de titel van de eerste roman van Ian McEwan?

Stuur uw antwoord naar de redactie van Boek-delen ( [email protected]

van de Maand. Vermeld in het bericht uw adresgegevens. ) en vermeld in het onderwerpsveld van uw bericht: Inzending Prijsvraag Leesclubboek