Subsidie mechanische onkruidbestrijding

Download Report

Transcript Subsidie mechanische onkruidbestrijding

Agromilieumaatregelen Landbouw en Visserij Subsidie mechanische onkruidbestrijding

In de Vlaamse land- en tuinbouw worden de meeste teelten onkruidvrij gehouden met gewasbeschermingsmiddelen. Bij bepaalde teelten kan u nochtans een perceel onkruidvrij houden met mechanische methoden. Geen chemische onkruidbestrijdingsmiddelen gebruiken heeft een positief effect op de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater en op de biodiversiteit van het perceel en zijn omgeving. Vooral gewassen in rij geplant lenen zich sterk voor mechanische onkruidbestrijding. Bruikbare werktuigen voor mechanische onkruidbestrijding zijn onder andere de wiedeg, de schoffelmachine en de vingereg.

Versie: 17/11/2014

Hoeveel subsidie kan ik ontvangen?

De subsidie voor het toepassen van mechanische onkruidbestrijding bedraagt jaarlijks

260 euro/ha

.

Aan welke subsidievoorwaarden moet ik voldoen?

U past gedurende vijf opeenvolgende jaren mechanische onkruidbestrijding toe op minstens uw verbintenisoppervlakte. U gebruikt geen herbiciden en bodemontsmettingsmiddelen tijdens de hele hoofdteelt en de voorbereidings werkzaamheden op de percelen waarvoor u subsidie aanvraagt. Voor eenjarige teelten gelden die voorwaarden eveneens voor de voor- of nateelten, behalve als de nateelt de hoofdteelt van het volgende jaar is. U moet het gebruik van mechanische onkruidbestrijding kunnen aantonen bij controle. Alle openluchtteelten met uitzondering van grasland, grasklaver, vlinderbloemige mengsels en bebossing komen in aanmerking. Per teeltgroep houdt u een teeltfiche bij waarin u de verschillende toegepaste onkruidbestrijdingstechnieken beschrijft. Deze fiche moet u bij controle kunnen voorleggen (zie formulier ‘Teeltfiche mechanische onkruidbestrijding’ op www.vlaanderen.be/landbouw/verzamelaanvraag , klik door naar ‘verzamelaanvraag’. U kan deze fiche ook opvragen bij uw buitendienst). U respecteert de 1 meter spuitvrije zone langs waterlopen.

Welke percelen komen in aanmerking?

De volledig ingezaaide of beteelde oppervlakte komt in aanmerking voor de subsidie, alsook de onverharde oppervlakte die noodzakelijk is voor de teeltwerkzaamheden.

Enkel percelen waarop aanplantingen kunnen gebeuren, komen in aanmerking. Sierteelt in potten op containervelden valt hier niet onder. U hebt de percelen waarop u mechanische onkruidbestrijding toepast in eigen gebruik van 21 april tot 31 december. De betalingsrechten kunnen enkel geactiveerd worden door de landbouwer die deze subsidie aanvraagt. De bemestingsrechten kunnen aangevraagd worden door een andere landbouwer.

Op hoeveel oppervlakte moet ik mechanische onkruidbestrijding toepassen?

In uw inschrijving voor een vijfjarige verbintenis voor toepassing van mechanische onkruidbestrijding kiest u zelf een ‘verbintenisoppervlakte’. Deze verbintenisoppervlakte is minstens 0,5 ha/bedrijf. Uw verbintenisoppervlakte is de minimale oppervlakte waarop u vijf jaar lang mechanische onkruidbestrijding moet toepassen. De percelen waarop u mechanische onkruidbestrijding toepast mogen jaarlijks wisselen. De maximale oppervlakte waarvoor u jaarlijks kan uitbetaald worden is 200% van uw verbintenisoppervlakte.

Hoe vraag ik subsidie aan?

Gewijzigde aanvraagprocedure: verbintenisaanvraag voorafgaand aan de betalingsaanvraag

Verplichte voorafgaande verbintenisaanvraag

Vanaf 2015 kan u via de verzamelaanvraag geen agromilieuverbintenissen meer aanvragen. U moet een verbintenisaanvraag doen voorafgaand aan de start van uw agromilieuverbintenis. Een verbintenis vangt steeds aan op 1 januari. Inschrijven voor een agromilieuverbintenis die aanving op 1 januari 2015, kan niet meer sinds 30 november 2014. Indien u een verbintenisaanvraag deed tijdens deze periode ontving u een goedkeuring of weigering van uw aanvraag. Als u pas in 2016 een verbintenis wenst te starten, moet u in 2015 tijdens de aanvraagperiode tot 30 november 2015 een aanvraag indienen via de tegel ‘Agromilieumaatregelen’ op het startscherm van het e-loket ( www.landbouwvlaanderen.be

). •

Jaarlijkse betalingsaanvraag via de verzamelaanvraag

Na goedkeuring van de verbintenisaanvraag moet u jaarlijks betaling aanvragen via uw verzamelaanvraag door de bijkomende bestemming voor deze maatregel op te geven bij de percelen waarop u mechanische onkruidbestrijding zal toepassen.

Wat als ik door het slechte weer geen mechanische onkruidbestrijding kan toepassen?

Als door uitzonderlijke weersomstandigheden een sterke veronkruiding met zaadvorming dreigt waardoor u toch herbiciden wenst toe te passen, moet u een verzoek richten tot uw buitendienst om het gebruik van herbiciden, met uitzondering van triazineverbindingen, toe te staan. De buitendienst beantwoordt dit verzoek schriftelijk binnen tien kalenderdagen vanaf de verzending van uw verzoek. Als uw buitendienst u geen antwoord bezorgt binnen de gestelde termijn is het gebruik van herbiciden uitzonderlijk toegestaan, maar de behandelde percelen komen dan niet meer in aanmerking voor deze maatregel. Als, om welke reden dan ook, op een perceel herbiciden worden gebruikt, wordt in geen geval voor het betreffende jaar subsidie uitbetaald voor dat perceel.

Kan ik deze subsidie combineren met andere subsidies?

Mechanische onkruidbestrijding is op eenzelfde perceel combineerbaar met: milieuvriendelijke sierteelt (uitdovende maatregel); verwarringstechniek fruitteelt; een aantal beheerovereenkomsten van VLM (meer info bij de dienst beheerovereenkomsten in uw regionale vestiging van de VLM); aanplantsubsidie boslandbouwsystemen; betalingsrechten en vergroening.

Lees ook

Fiche ‘Subsidies voor agromilieumaatregelen - algemeen’.

Waar vind ik meer informatie?

Op www.vlaanderen.be/landbouw/glb2020 vindt u algemene informatie over het nieuw GLB. Op www.ruraalnetwerk.be/node/1740 vindt u per maatregel een informatiefiche met de subsidievoorwaarden die gelden vanaf 2015. Informatie over het invullen van de verzamelaanvraag op het e-loket kan u terugvinden onder de nuttige links op www.landbouwvlaanderen.be

.

Voor bijkomende informatie richt u zich tot de buitendiensten van Landbouw .

Disclaimer

Deze fiche is door het Vlaams Gewest met de meeste zorg en nauwkeurigheid opgesteld op basis van de meest actuele beschikbare informatie. Deze fiche heeft een informatief karakter. Bij discussie is enkel de relevante wetgeving bepalend. U mag deze informatie niet als een persoonlijk, professioneel of juridisch advies of een equivalent daarvan beschouwen. Het Vlaams Gewest/de Vlaamse Gemeenschap kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor schade die u zou ondervinden door het gebruik van de informatie die in deze fiches is opgenomen.