digitalisering van het onderwijs

Download Report

Transcript digitalisering van het onderwijs

Laptopklassen op het Sondervick College

I Waarom laptops in de klas?

In de huidige maatschappij is de computer en de digitalisering niet meer weg te denken. Overal om ons heen zijn er mobiele apparaten zoals smartphones, tablets en laptops. Vooral onder jongeren zijn deze ‘devices’ erg populair maar ook in het werk, op kantoor, in het huishouden en in de vrije tijd zijn ze onmisbaar geworden. We gebruiken deze apparaten niet alleen om te bellen en te mailen maar ook om muziek te luisteren, contact te houden met anderen of om informatie snel op te zoeken. De scheiding tussen het privégebruik van die apparaten en het gebruik voor studie of werk vervaagt daarbij snel. Het Sondervick College staat als school midden in deze snel veranderende maatschappij en wil blijven aansluiten bij de belevingswereld van de leerling. Daarom zetten we vanaf volgend schooljaar beleidsrijk in op digitalisering van het onderwijs. Niet als doel op zichzelf maar als middel om het onderwijs te verbeteren, aantrekkelijker te maken en beter te laten aansluiten bij de leerbehoefte van de leerling.

II Pedagogische en didactische redenen

Ook het onderwijs digitaliseert snel. Er komt steeds meer digitaal lesmateriaal op de markt voor middelbaar onderwijs en in de vervolgstudies op MBO-,HBO- en Universitair niveau is digitaal onderwijs een feit. Wij geloven dat digitalisering het onderwijs moderner, aantrekkelijker en contextrijker kan maken waardoor de lessen nog meer aansluiten bij de leefwereld van de leerling van nu. Verder zijn er door digitalisering meer keuzemogelijkheden om aan te sluiten bij de verschillende leerstijlen van de leerlingen en daardoor te differentiëren. Digitaal onderwijs maakt het mogelijk om maatwerk te leveren en geeft meer mogelijkheden om de leerling actief en zelfstandig te laten werken. Kortom door het gebruik van de laptop kan het leerproces effectiever en efficiënter verlopen en komt dus de kwaliteit van het onderwijs ten goede. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen beter gemotiveerd zijn en hogere leerprestatie leveren als ze een juiste mix van digitaal leermateriaal en de gebruikelijke schoolboeken aangeboden krijgen. De interactieve oefeningen van het digitale leermateriaal plus de andere didactische ‘digitale’ aanpak sluiten volledig aan bij de z ogenaamde 21 st Century Skills. Dit zijn specifieke vaardigheden waarover onze huidige en toekomstige generaties in onze sterk veranderende maatschappij moeten kunnen beschikken.

21 st century skills

III Invoeringsfase

Helemaal nieuw is het niet want op het Sondervick College werken we al jaren met de Elektronische Leeromgeving (ELO) waarbij digitaal de leerstof, huiswerk en toetsen worden aangeboden. Wij zijn van mening dat de tijd nu rijp is voor een volgende fase. Dit schooljaar is een pilot gestart in de brugklassen mavo/havo en havo om een gedegen invoering voor te bereiden. De ervaringen uit deze pilot worden gedeeld in andere afdelingen van de school om in schooljaar 2015-2016 in alle brugklassen te starten met laptops in de klas. In dat schooljaar zullen ook de klassen die aansluiten op de genoemde brugklassen, werken met de laptop. Om goed voorbereid te zijn hebben alle docenten vorige schooljaar zelf een laptop ter beschikking gekregen en wordt een aantal studiedagen gebruikt om de vertaalslag naar de les- en leersituatie te maken. De laptopklassen in de pilot gebruiken ook nog het boekenpakket en ook volgend jaar en het jaar blijft het boekenpakket nog in gebruik. Zoals al vermeld geloven wij in een goede verhouding tussen digitaal lesmateriaal en boeken al zal het aantal boeken geleidelijk afnemen. De overige leerjaren volgen dan snel of gaan ook in leerjaar 2015-2016 versneld van start. Niks overhaast dus maar geleidelijk en met elkaar in ons tempo!

IV Wat kost het en wie betaalt?

De kosten voor de aanschaf van de laptop komen voor rekening van de ouders. We hebben in de pilotfase gewerkt met het bedrijf Switch ( www.switch.nl

) en hun programma voor scholen; www.Studywise.nl

. De ouders hadden daarbij de keuze in een goedkopere (± €500) en een duurdere ( ± €700) laptop en ook keuze in de wijze van betaling; ineens, gespreid of huurkoop. We begrijpen dat de aanschaf van een laptop een dure aangelegenheid is en doen ons best dit zo interessant mogelijk te maken. We realiseren een regeling die voor alle ouders aantrekkelijk is. De huidige regeling zoals beschreven wordt goed geëvalueerd. Of we met het genoemde bedrijf doorgaan is nog niet duidelijk. Uitgangspunt bij de aanbesteding is dat we een zo aantrekkelijk mogelijke regeling willen realiseren ook voor schooljaar 2015-2016. Als voorbeeld voor meer informatie over de aanschaf procedure en betaalwijze van schooljaar 2014-2015 kunt u deze link volgen. Ouders die onlangs een laptop hebben aangeschaft mogen deze ook inzetten, mits de laptop voldoet aan onze criteria . Tijdens de Openschool op 1 februari 2015 wordt de complete regeling ten behoeve van de aanschaf gepresenteerd. Wij hopen van harte u dan te mogen begroeten.

V Veel gestelde vragen (FAQS)

Op onze website vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen rondom het gebruik van laptops in de klas.