140508 Nieuwsbrief brugklas

Download Report

Transcript 140508 Nieuwsbrief brugklas

Nieuwsbrief Afdeling Brugklas

Mei 2014, nr. 3, jaargang 2013-2014

4x per jaar ontvangt u via de mail de schoolbrede Nieuwsbrief en daarnaast een specifiek van de afdeling waar uw zoon/dochter in zit. Beste ouders/verzorgers, Voor de vakantie hebt u al de algemene nieuwsbrief ontvangen. Deze keer belangrijke informatie over de afname van de CITO-Volgtoetsen volgende week en we blikken veel terug naar geslaagde activiteiten van de afgelopen tijd. De volgende nieuwsbrief verschijnt bij het overgangsrapport. Met vriendelijke groet, namens de afdeling Brugklas GT/HV Jan van der Feen afdelingsleider

Inhoud: Uit de afdeling Afname van de CITO-Volgtoetsen 12 t/m 16 mei Terugblik activiteiten Uit de afdeling

Personele zaken

Mevrouw Luyckx, docent LO en mentor van 1HV-C is inmiddels bevallen van een gezonde dochter en gaat met ingang van 19 mei haar schooltaken weer oppakken. Op dat moment nemen we afscheid van de heer Koster die in de afgelopen tijd de LO-lessen van haar vervangen heeft. Ook zal mevrouw Luyckx het mentoraat van klas 1HV-C weer van mevrouw Twijnstra overnemen. Ook op deze plaats wil ik beide collega’s bedanken voor hun bereidheid om tijdelijk die klus op te willen pakken. Vanwege gezondheidsproblemen is de heer Hoogendoorn gedwongen om het even wat rustiger aan te doen. Daardoor de wekelijkse geschiedenisles in de 1GT-groepen. Op dit moment ben ik nog bezig om een oplossing hiervoor te vinden. Zodra meer bekend is laat ik dat de ouders van betreffende klassen weten.

Afname van de CITO-Volgtoetsen 12 t/m 15 mei

Zoals u weet maken wij op school gebruik van methodeonafhankelijke toetsen om de leervorderingen van onze leerlingen in kaart te brengen. Het gaat daarbij met name om te onderzoeken of uw kind de kennis en vaardigheden bezit die passen bij het niveau waarin uw zoon/dochter geplaatst is. Dit doen wij met behulp van de Volgtoetsen van het CITO. De Volgtoets meet de vooruitgang ten opzichte van de toets die de leerlingen in oktober gemaakt hebben en aan het einde van klas 2 volgt dan de adviestoets. Voor uw zoon/dochter betekent dit dat hij/zij van

12 t/m 15 mei

een 8-tal toetsen maakt: 1GT maakt de toetsen van 8.10 – 9.45 uur en 1HV van 13.55 –15.30 uur. Overzicht van de te maken toetsen: • Nederlands, leesvaardigheid (2 toetsen) • Nederlands, taalverzorging (1 toets) • Nederlands, woordenschat (1 toets) • Rekenen/wiskunde (2 toetsen) • Engels, leesvaardigheid en woordenschat (2 toetsen) Alle opgaven hebben de meerkeuzevorm. Uw kind moet uit een aantal mogelijke antwoorden het goede kiezen. Extra voorbereiding op de toets is niet nodig. Wel moet uw kind voor de toetsen een HB-potlood, een gum en een liniaal bij zich hebben. Na het maken van de toets stuurt de school de antwoorden naar CITO. Enige tijd later ontvangen wij voor iedereen een leerlingrapport. Dit laat zien hoe uw kind de toets gemaakt heeft. De toets geeft ons een onafhankelijk oordeel over het niveau van uw kind en de eventuele onderdelen waar dit jaar nog extra aandacht aan besteed moet worden. Ook geeft het ons de mogelijkheid om het niveau voor verschillende onderdelen van een groep als totaal in kaart te brengen. Wanneer de volgtoetsen gemaakt zijn en de resultaten binnen zijn, kan de voortgang in kaart worden gebracht en geeft het ons verdere informatie om voor uw kind het vervolg van de leerroute te kunnen bepalen zodat hij of zij met succes en plezier het voortgezet onderwijs kan doorlopen. De leerlingen hoeven zich voor de toetsen niet speciaal voor te bereiden.

Terugblik activiteiten

Olympic Move

Het Marne College doet nu 3 jaar mee aan Olympic Moves (voorheen Mission Olympic). Ook dit jaar moesten de leerlingen zich plaatsen in voorrondes voor verschillende onderdelen voor de schoolfinale op 13 juni. Niet minder dan 6000 finalisten reizen dan af naar 'Olympic Moves The School Final' in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Tijdens een dag vol plezier, sport en show strijden zij om het nationale kampioenschap voor scholen waarbij deelnemen net zo belangrijk is als winnen. Het Marne College deed mee aan de volgende onderdelen; voetbal, softbal, volleybal, veldloop, atletiek en zwemmen (geen voorronde voor zwemmen). Voor de voorrondes gingen we voor voetbal, veldloop en atletiek naar Assen. Na een dag hard werken wisten het meisjesvoetbalteam van klas 1 en ook het jongensvoetbalteam van klas 3 zich te plaatsen voor de School Final. Helaas was het Marne College in de andere onderdelen net niet sterk genoeg. Maar de leerlingen hebben een fijne en sportieve dag gehad. Twee dagen later vertrok de softbaldelegatie van het Marne naar Drachten. Het blijkt elk jaar maar weer een lastig spelletje te zijn. Wij hadden door onze trainingen het spelletje tactisch heel erg goed door maar misten helaas wat slag en veld

kwaliteit. Zodra dit bij ons liep waren we echt de sterkere ploeg, maar helaas niet door naar Amsterdam maar ook nu konden we terugkijken op een leerzame en leuke dag.

Het Marne College heeft zich voor de volgende onderdelen weten te plaatsen voor de School Final: Voetbal meisjes klas1, voetbal jongens klas 3, volleybal meisjes klas 3 en 4 en zwemmen.

Girlsday groot succes!

Donderdag 24 april zijn 35 meiden van klas 1GT naar vijf verschillende bedrijven geweest om kennis te maken met de techniek! Hadden de meiden eerst wat weerstand, ze kwamen vrijwel allemaal enthousiast weer terug! Er zijn zelf ontworpen zilveren kettinkjes gemaakt, poppetjes van bouten en moeren, proeverij van melkproducten, technische quiz en natuurlijk rondleidingen door de bedrijven. Nu hopen dat het hier en daar wat op gang brengt bij de leerlingen en ze ook techniek meenemen in de keuze voor de bovenbouw. Begeleiders bedankt! Hieronder een kleine impressie: 1.

2.

Thema Vrijheid 1GT

Ook dit jaar hebben de leerlingen van 1GT weer meegedaan aan het Project Vrijheid. De lessen geschiedenis, levensbeschouwing, mentorles en Nederlands stonden de twee weken voor de vakantie in het teken van Vrijheid. De leerlingen hebben gekeken naar de indrukwekkende film ‘De jongen in de gestreepte pyama’. Ook kregen ze de gelegenheid om van ouderen die de oorlog nog zelf meegemaakt hebben hun verhaal te horen. Leerlingen hebben het aangrijpende verhaal van Anne Frank gehoord. Afgelopen dinsdag zijn ze met elkaar naar het monument van Titus Brandsma geweest en hebben daar een krans gelegd. De voorzitter van het Titus Brandsma Museum, de heer de Ree hield een toespraakje en er werden een paar gedichten voorgelezen. Jan Hazenberg, docent techniek speelde ‘The Last Post’, toepasselijke muziek bij deze herdenking.

Toneelstuk Little Victorians door klas 1TTO

Op maandag 14 april werd het TTO van het Marne College weer bezocht door het Britse theatergezelschap Phileas Fogg. In het bijna tien jarige bestaan van het TTO (tweetalig vwo) is het al de achtste keer dat dit gezelschap in Bolsward neerstrijkt voor workshops voor en mét de leerlingen. ’s Avonds was het de beurt aan de eersteklassers. Zij leerden onder het toeziend oog van hun ouders, broertjes, zusjes en opa’s of oma’s in een uur een toneelstuk over het leven van kinderen in Victoriaans Engeland te spelen. Het tweede uur werd het pas geleerde uitgevoerd. Wat het meest opvalt is dat de leerlingen van klas 1 al een behoorlijke beheersing van de Engelse taal hebben en zonder schroom hun rollen vervullen. Het enthousiasme was bij de leerlingen en hun ouders groot. Dat kinderen het in het Victoriaanse tijdperk zwaar hadden met alle gevolgen van de industriële revolutie, was duidelijk. Onder de schoensmeer (kolendamp), verblind en kreupel strompelden ze over de toneelvloer. Ze keerden dan ook huppelend terug naar hun eigen huis. Blij dat zij kinderen zijn in de 21e eeuw! Het bezoek van Phileas Fogg was weer een enorm succes

(Esther Jorritsma)

Read2Me: provinciale ronde Een paar weken terug was Poppodium Romein in Leeuwarden the place to be! Zo'n 75 toeschouwers genoten daar van de provinciale voorleesronde Read2Me. Leerlingen van Bogerman Sneek, Liudger Drachten, Comenius Leeuwarden, Singelland Burgum, Stellingwerf College Oosterwolde, NHL Leeuwarden en natuurlijk het Marne College Bolsward streden daar om de landelijke finaleplek in Utrecht op donderdag 22 mei a.s. Voor onze school was Daniël Jolink uit 1VT-A doorgedrongen tot dit podium en hij deed het geweldig met zijn voorleesfragment uit het boek Boy7 van Mirjam Mous! In de pauze konden we genieten van een spetterend rapoptreden van de groep RBxBA met dansers van de freestylegroep Luna. Bij de bekendmaking van de winnaars greep Daniël net naast de prijzen. Hij moest zijn meerdere erkennen in een leerling van de OSG Singelland uit Burgum. Aan het eind van de avond gingen alle deelnemers met een mooi boek en een onvergetelijke ervaring naar huis. Volgend jaar doen we weer mee!

(D. Twijnstra)

Klas 1HV-D op 20 maart in het voorjaarszonnetje tijdens de klaspicknick op het bolwerk