Vijfde jaar - Bernarduscollege

Download Report

Transcript Vijfde jaar - Bernarduscollege

nieuwsbrief april 2014

vijfde

jaar

Beste ouders en leerlingen Bij het verschijnen van de achtste nieuwsbrief dit schooljaar hebben we net de paasvakantie achter de rug. Ik hoop dat iedereen genoten heeft van een deugddoende vakantie en de batterijen heeft kunnen opladen voor het laatste trimester van dit schooljaar. We sloten de vakantie af met het feest van Pasen.

Pasen herinnert ons, christenen, eraan dat we niet moeten blijven staan bij het graf van het verleden, want het is leeg. Pasen doet ons als nieuwe mensen in deze wereld staan. We worden aangesproken om op te staan uit een lange winterslaap en het cocon van onze eigen oude ik te doorbreken. We moeten op zoek gaan naar het prille licht van elke nieuwe morgen. Pasen leert ons dat het onmogelijke mogelijk wordt: dromen krijgen weer een kans, hoop geeft kiemkracht aan woorden en optimisme zal ook nu het doemdenken tegenhouden.

De wereld veranderen ligt niet in het bereik van een individuele mens, hoezeer we dat ook zouden willen. De manier waarop we naar de wereld kijken echter wel. Dat ligt binnen ieders mogelijkheid en verantwoordelijkheid. Laat de paasboodschap ons vooral uitnodigen naar onszelf en de wereld rondom ons te blijven kijken, dit met altijd weer nieuwe ogen, ogen van verwondering. Met dezelfde verwonderde ogen waarmee Maria Magdalena, Petrus en Johannes die vroege ochtend vaststelden dat de steen van voor het graf was weggerold.

Maria Magdalena, Johannes en Petrus, ze kunnen hun ogen niet geloven als het graf leeg blijkt te zijn.

De plek van de dood - Jezus ter aarde besteld -, wordt plots teken van leven, van wankele hoop eerst nog, ‘zou het?’, en dan, niet lang erna, overrompelend, de zekerheid: er is iets gebeurd tussen hemel en aarde … Pasen, verwondering toen, verwondering nu.

Nog altijd zijn er mensen die, vanuit dat gebeuren, opstaan, mensen die anderen doen ‘verrijzen uit de dood vandaan.’

(uit: Leeftocht VVKSO, april 2014)

In de routine van ons dagelijkse leven lukt het ons amper nog om verwonderd te zijn. We krijgen de kans om zoveel ervaringen mee te maken, hebben de indruk alles al gezien of meegemaakt te hebben. Nochtans, enkel als we ruimte laten voor diepe verwondering kunnen we zelf opstaan, onszelf overstijgen en anderen doen “verrijzen”. Dan wordt de kracht van het paasmysterie levend in ons, in onze school- en leefomgeving. Dat wens ik iedereen van harte.

Peter Hoste

volg ons op Facebook: www.facebook.com/bernarduscollege.oudenaarde

In de geest van Bernardus

Laat ons geen vooruitgang noemen waar een ander aan ten onder gaat.

Laat ons geen groei noemen waar een ander minder van wordt.

Laat ons geen vrijheid noemen die aan een ander het recht ontneemt om zichzelf te zijn.

Laat ons geen gemeenschap noemen waar de minste niet de meeste aandacht krijgt.

Laat ons zelf de verandering zijn die we in de wereld willen zien.

Opendeurdag Bernarduscollege

Directie, personeel en leerlingen nodigen jullie vriendelijk uit op

de opendeurdag op zondag 27 april 2014.

V an 10 tot 13.30 uur We verwelkomen alle geïnteresseerde 12-jarigen en hun ouders. Je krijgt er zicht op het studieaanbod. Je ontmoet er leerkrachten en je krijgt een heleboel concrete informatie over het dagdagelijkse schoolleven.

V an 13.30 tot 18 uur In de namiddag ontvangen we niet alleen de

12-jarigen en andere kandidaat leerlingen met hun ouders, maar graag ook leerlingen en hun ouders, oud-

leerlingen en alle andere geïnteresseerden. Je kan in de namiddag genieten van een hapje en een drankje en optredens door leerlingen op het vrij podium.

De hele dag doorlopend: ä ä ä ä ä geleide rondleidingen met info voor 1ste, 2de en 3de graad, info over zorg en leerlingenbegeleiding, inschrijving, proeflessen

Latijn

kinderanimatie voor de kleine broers en zussen.

Mahatma Gandhi

Open Dag 27 april

2

nieuwsbrief april 2014

Atletiek

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren we in de maand mei als apotheose van de lessen atletiek een heuse atletiekmeeting voor alle leerlingen van onze school.

voormiddag namiddag voormiddag namiddag voormiddag namiddag voormiddag namiddag

maandag 12 mei

3 de jaar 1LAd, 1LAe, 1MOb, 1MOc, 1MOd, 1MOg, 1MOh

dinsdag 13 mei

5 de jaar 1LAa, 1LAb, 1LAc, 1LAf-1MOi, 1MOa, 1MOe, 1MOf

woensdag 13 mei

gewone lesdag

donderdag 14 mei

4 de jaar 2GLa, 2MOb, 2MOc, 2MOg, 2MOh, 2MOi, 2MOj

vrijdag 15 mei

6 de jaar 2GLb, 2LAa, 2LAb, 2LAc, 2MOa, 2MOd, 2MOe, 2MOf Voor de eerste graad worden de aanwezigheden in de namiddag om 12.50 uur per klas gecontroleerd in de rij op de speelplaats. Voor de tweede en derde graad worden de aanwezigheden ‘s morgens om 8.25 uur per klas gecontroleerd in het klaslokaal van het eerste lesuur.

Alle leerlingen vertrekken onder begeleiding van de leerkracht richting voetbalstadion (atletiekpiste). Iedereen brengt zijn L.O.-kledij mee en kleedt zich ter plaatse om. Daarnaast zorgt iedereen ook voor reserve sportkledij, regenjasje bij slecht weer, degelijk sportschoeisel, eventueel douchegerief,… Rugzakken, portefeuilles en kledij kunnen worden achtergelaten op de hoofdtribune. Geblesseerde leerlingen (met geldig doktersattest) worden ingeschakeld om mee te helpen in de organisatie.

Tijdens het afleggen van de werp- en springdisciplines worden doorlopend loopnummers afgewerkt (loopnummers hebben voorrang op de werp- en springdisciplines). Voor elk onderdeel krijgen de leerlingen een score op 100 naargelang de prestatie die ze hebben neergezet. In de loop van het atletiekgebeuren krijgt iedereen een frisdrank aangeboden.

Wij hopen op jullie sportieve inzet en op de nodige zelfdiscipline om van deze atletiekmeeting een geslaagde sportmanifestatie te maken.

Fabian Cancellara en de Bernardusscholen

Fabian Cancellara is stilaan kind aan huis in de Bernardusscholen. Na zijn zege van vorig jaar mocht hij in de resto van Bernardus Technicum ook nu weer tekst en uitleg geven over zijn nieuwe triomftocht. In totaal konden vijftien leerlingen van de Bernardusscholen die officiële persconferentie bijwonen. Onder hen ook drie leerlingen van het Bernarduscollege: Jef De Merlier (1MOa), Arthur De Merlier (3HWc) en Johannes De Pessemier (5WEWI6b). Zij kwamen als winnaars uit de bus van de quiz over de Ronde van Vlaanderen via Smartschool. Na afloop ging de sympathieke Zwitser met veel plezier met de winnende leerlingen op de foto en deelde hij gretig handtekeningen uit. Resto 2 en resto 3 deden trouwens net als de voorbije drie jaar dienst als perszaal.

nieuwsbrief april 2014 3

De Munt: Rigoletto (Verdi)

Onze laatste voorstelling van het seizoen is er een van grootmeester Verdi. In Rigoletto warmde hij zich duidelijk al op voor zijn meesterwerken La Traviata en Il Trovatore, denk maar aan de overbekende aria La Donna è mobile die groter werd dan de opera zelf.

In de opera, die gebaseerd is op Le roi s’amuse van Victor Hugo, ontmoeten we Rigoletto, de gebochelde nar van de hertog van Mantua. De edelman is een echte rokkenjager en Rigoletto steunt hem op zijn veroveringstochten door de bedrogen echtgenoten belachelijk te maken. Dit keert zich echter tegen Rigoletto en zijn meester. De hertog laat zijn oog vallen op de dochter van de graaf van Monterone. Hij vervloekt de twee en Rigoletto zet het – danig onder de indruk – op een lopen. Lichtvoetig begonnen, krijgt deze opera dus toch een zware ondertoon en onderzoekt Verdi hoe veel we kunnen verdragen van mensen die we graag zien.

Wij gaan kijken op woensdag 21 mei om 20 uur, de precieze uurregeling wordt nog via Smartschool meegedeeld.

Guislainmuseum

Op woensdagvoormiddag 14 mei bezoeken leerlingen van 5HUWE het Guislainmuseum in Gent. Het programma begint met een rondleiding door de vaste collectie, waarin de geschiedenis van de psychiatrie en de geestelijke gezondheidszorg in ons land wordt geschetst. Dit als levendige illustratie bij de leerstof uit de lessen gedragswetenschappen.

Daarnaast bezoeken we de tijdelijke tentoonstelling ‘Oorlog en trauma’. Aan de vooravond van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog maakt die ons duidelijk dat de aandacht, ook honderd jaar later, naar het lot van de mensen moet uitgaan. Hoe verzorgde men gewonde soldaten? Wat gebeurde er met soldaten met shellshock? Waren het lafaards, mannelijke hysterici of waren ze echt getraumatiseerd?

Praktische info over vertrek en terugkeer volgt via de weekinfo. De richtprijs voor deze excursie bedraagt 12 euro (via de schoolrekening).

Keuzevak labotechnieken

Op dinsdag 20 mei bezoeken we met het keuzevak labotechnieken van het vijfde jaar de Universiteit Gent campus Sterre. We worden daar ontvangen op de afdeling organische chemie onder leiding van prof. dr. Martens. Tijdens de rondleiding komen de synthesemogelijkheden aan bod en de capaciteiten van het labo inzake Fourier getransformeerde NMR (Nuclear Magnetic Resonance), massaspectrometrie, chromatografie en infrarood analyses. Nadien is het aan de leerlingen om zelf acetylsalicylzuur te synthetiseren: een geneesmiddel dat pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend werkt en beter bekend staat als aspirine.

vervoer bedraagt 6 euro.

Praktisch: wij verzamelen na het vierde lesuur om 12.10 uur aan de Meinaert. Onder begeleiding van leraren Michael Delcoigne en Cathy De Maertelaere gaan we met de trein naar Gent. We zijn terug op school rond 17.30 uur. De rondleiding is gratis voor de leerlingen. De richtprijs voor de synthese ter plaatse en het

4

nieuwsbrief april 2014

Kalender

zo ma di wo do vr za zo ma di wo do vr za zo 27/04 28/04 29/04 30/04 1/05 2/05 3/05 4/05 5/05 Open Dag Franse film: Frères de sang 1ste en 2de lesuur: 4HWb-4WEa-4WEb-4EC4a1+2 Franse film: 3de en 4de lesuur: 4EC5a- 4EC5b-4LAa-4WEc Franse film: 7de en 8ste lesuur: 4GL- 4HWa- 4LAb-4LAc Excursie AA: VM: 1LAf+1MOi+1LAc+1MOe Infomoment studiekeuze (één lesuur): 4EC5b (1ste lesuur) Infomoment studiekeuze (één lesuur): 4EC4a1+2 (5de lesuur) Infomoment studiekeuze (één lesuur): 4WEb(7de lesuur) Infomoment studiekeuze (één lesuur): 4WEa (8ste lesuur) 12.35 uur: studiekeuzebegeleiding 2de jaar - uitleg studierichting ASO WE/EC 13 uur: LLR3 1ste jaar: excursie aardrijkskunde: VM: 1MOd+1MOf / NM: 1MOa+1LAa+1MOb Infomoment studiekeuze (één lesuur): 4EC5a (1ste lesuur) Infomoment studiekeuze (één lesuur): 4HWb (3de lesuur) Infomoment studiekeuze (één lesuur): 4LAb (5de lesuur) 10.30-13 uur: coördinatie internationaliseringsprojecten 12.35 uur: studiekeuzebegeleiding 2de jaar - uitleg studierichting ASO HW 13.10 uur: 2de en 3de graad: vakcoördinatie Practicum Biologie: 1ste tot 3de lesuur: 4HWa Practicum Biologie: 6de tot 8ste lesuur : 4EC5a 16.35 uur: evaluatie Parijs 1ste jaar: excursie aardrijkskunde: 1MOg+1MOh Practicum Biologie: 1ste tot 3de lesuur: 4LAa 1ste graad: rapport Vrij Vrij 6/05 7/05 8/05 9/05 Tijdens de middagpauze: open kapel Pisa onderzoek voor 4EC5a, 4HWa, 4LAc en 4WEc Practicum Biologie: 1ste tot 4de lesuur: 4WEa Practicum Biologie: 6de tot 8ste lesuur: 4EC5b 6des: klasfoto’s 13.30 uur: overleg directie-LLR3-2 Planckendael-Brussel: 1Lab-1Mof-1MOg-1LAe-1Moe-1MOh-1LAf/1MOi Excursie AA (VM): 6WEWIc en 6LAMT-GRMT-LAGR-GRWI8-LAWI8 Excursie AA (NM): 6HUWEb Practicum Biologie: 1ste tot 3de lesuur: 4HWb Practicum Biologie: 6de tot 8ste lesuur: 4EC4a 10.30: 6MT: voordracht Oliver Holtz (filmzaal tot 12.10) VRT-Brussel: 2GLa-2MOg-2MOb-2MOi-2LAc-2MOf 3LAa bezoek wandtapijten (MOU) : 7de lesuur 3LAb bezoek wandtapijten (MOU) :8ste lesuur 5des: keuzevak tot en met 15.45 uur Practicum Biologie: 1ste tot 4de lesuur: 4WEb 12.10 uur: Collegeraad Lentewiebels: 3WEa, 3WEb, 3WEc, 3WEd, 3EC4b, 3EC5b, 3HWa Practicum Biologie: 6de tot 8ste lesuur: 4LAc Keuzevak comparatieve filosofie - bezoek prof. Libbrecht (NM) 6des: keuzevak tot en met 15.45 uur 1LAa-1LAc-1LAd : Xanten Lentewiebels: 3EC4a, 3EC5a, 3GL, 3HWb, 3HWc, 3LAa, 3LAb, 3LAc 3WEa: Essenscia (7+8) /brouwerijbezoek (3+4) 3WEb: Essenscia (4+5) /brouwerijbezoek (1+2) 3WEc: Essenscia (4+5)) /brouwerijbezoek (7+8) 3WEd: Essenscia (4+5) Practicum Biologie: 3de tot 5de lesuur: 4GL 4HWa: ontvangst van klas uit Stavelot 1ste en 3de graad: rapport 10/05 11/05

nieuwsbrief april 2014 5

Kalender

do vr za zo ma di wo do vr za zo ma di wo do vr za zo ma di wo 12/05 13/05 14/05 15/05 16/05 VM: atletiek 3de jaars NM: atletiek: helft 1ste jaar 5WE: practicum organische chemie VM: atletiek 5dejaars NM: atletiek: helft 1ste jaar 3WEd: brouwerijbezoek Bezoek Guislainmuseum Gent voor 5HUWE VM: atletiek 4de jaars NM: atletiek helft 2de jaars MST: HPV3 KV Sport: golfinitiatie (vanaf 14 uur) Vm + 6de lesuur: 6des: Verkiezingen op BC VM: atletiek: 6de jaars NM: atletiek: helft 2de jaar 3LAc bezoek aan wandtapijten (MOU) : 3de lesuur 3GL bezoek aan wandtapijten (MOU): 4de lesuur Practicum Biologie: 6de tot 8ste lesuur: 4LAb Practicum Biologie: 1ste tot en met 4de lesuur: 4WEc 1ste graad: rapport 17/05 18/05 19/05 20/05 21/05 22/05 Excursie aardrijkskunde 6WEWIa (VM) / 6ECMTa (NM) 13 uur: LLR3 Film : The perks of being a wallflower (Woeker) - vertrek: 10.30 uur: 4EC4a, 4HWa, 4LAb, 4GL, 4EC5a, 4EC5b / vertrek 13.45 uur: 4LAa, 4HWb, 4LAc, 4WEa, 4WEb, 4WEc VM: Pisa - Peiling wiskunde voor: 6MTWE - 6GRWE - 6LAWE - 6LAMT - 6GRLA - 6GRMT -6ECWE 6WEWI8 - 6GRWI8 - 6LAWI8 - 6WEWI6c - 6WEWI6b - 6WEWI6a - 6MTWI6 - 6GRWI6 - 6LAWI6 - 6ECWI6 - 6ECMTa – 6ECMTb - 6HUWEa – 6 HUWEb –6HUWEc(4 uur) 5des: keuzevakkenbeurs 6des NM: KV labotechnieken - labo’s Ugent (vertrek vijfde lesuur) 4des oudercontact: 4EC4a1+2, 4EC5a, 4EC5b, 4LAA, 4LAb, 4WEa 2des en 6des: oudercontact De Munt: Rigoletto -Verdi VM: Pisa - Peiling wiskunde voor: 6WEWI8 - 6GRWI8 - 6LAWI8 - 6WEWI6c - 6WEWI6b - 6WEWI6a - 6MTWI6 - 6GRWI6 - 6LAWI6 - 6ECWI6 (4 uur) 3de graad: ononderbroken lesweken 4des: keuzevakkenbeurs 5des 4des oudercontact: 4GL, 4Wa, 4HWb, 4LAc, 4WEb, 4WEc 2des oudercontact 1ste graad: rapport 23/05 24/05 25/05 26/05 27/05 28/05 15.50 uur: overleg directie-LLR3-2 29/05 30/05 31/05 1/06 2de graad: begin ononderbroken lesweken NIEUWSBRIEF 9 2de en 3de graad: rapport + overzichtsrapport O.L.H.Hemelvaart

Vrij

6

nieuwsbrief april 2014

JE VOORLOPIG RIJBEWIJS BEHALEN OP SCHOOL … GRATIS?

HET KAN!

Volgend schooljaar krijgen alle leerlingen van het vijfde jaar de kans om op onze school volledig GRATIS theorielessen te volgen en het theoretisch rijexamen af te leggen.

De lessen worden gegeven door instructeurs van een erkende rijschool en het examen wordt afgenomen door SBAT (GOCA), de officiële organisator van de rijexamens.

Wie gebruik wenst te maken van dit aanbod, vult de strook achteraan deze nieuwsbrief in en geeft die op maandag 28 april 2014 af aan de klassenleraar. De vier lessen, die telkens honderd minuten duren, zullen starten om 16 uur op maandag of dinsdag. Alleen wie de lessen gevolgd heeft, kan examen (op een lesdag) afleggen in de school.

In het begin van volgend schooljaar zullen jullie concretere informatie in verband met deze lessen ontvangen.

ANTWOORDSTROOKJE

NAAM: ……………..........................………..............……...... KLAS:

5

…….....………. NR: ..........

VOORLOPIG RIJBEWIJS BEHALEN OP SCHOOL

p Ik wens de theorielessen - om een voorlopig rijbewijs te halen - te volgen en zal daarna het theoretisch rijexamen afleggen in de school.

handtekening leerling: _______________________________ handtekening ouders: _______________________________ Wij hebben de nieuwsbrief goed ontvangen

ONTVANGEN

handtekening ouders Gelieve dit blad zo snel mogelijk ondertekend aan de klassenleerkracht terug te bezorgen. Willen jullie zo vriendelijk zijn om dit blad

niet

te verknippen?

8

nieuwsbrief april 2014