Geschiedenis - vv Lekkerkerk

Download Report

Transcript Geschiedenis - vv Lekkerkerk

V.V. LEKKERKERK

Opgericht 1 september 1927 Koninklijk goedgekeurd 31 mei 1961 Correspondentieadres: Postbus 2538, 2940 AA Lekkerkerk Terrein Tiendweg West Telefoon: 0180-661632 Bankrekening: NL45 RABO 033.57.50.486

De historie van v.v. Lekkerkerk.

Begin jaren

De voorgeschiedenis van v.v. Lekkerkerk heeft zich afgespeeld vanaf 1919 tot 1927. Lekkerkerk was in die jaren een kleine dorpsgemeenschap waar iedereen elkaar kende. Een werkweek van 50 of 60 werkuren was heel normaal en vaak werd er tot laat op de zaterdagmiddag doorgewerkt. Er bleef dus niet veel tijd over voor vertier. Van georganiseerd voetbal was in die tijd dan ook geen sprake. Hooguit werd er s’avonds na werktijd in de buurt of op het schoolplein tegen een bal getrapt. Veelal op klompen omdat schoenen te kostbaar waren om die met voetballen te verslijten.

Wassen in de sloot

Uiteindelijk resulteerde dat in 1919 tot de oprichting van een clubje die de naam L.F.C. kreeg: “Lekkerkerkse Football Club”. De club bestond uit een groep personen die regulier voetbal wilde gaan spelen. Nou was er in die tijd geen infrastructuur zoals tegenwoordig met uitgebreide voetbalvelden en sportparken. Er werd dus naarstig gezocht naar een geschikte locatie om te kunnen voetballen. Een oplossing werd gevonden in de loet. Met de veeboer van de Hendrikshoeve werd een huurovereenkomst afgesloten om een stuk weiland te gebruiken als voetbalveld. Er werden op eenvoudige wijze een paar houten doelen getimmerd. Krijtlijnen waren er niet, de sloten dienden als uitlijnen. Overige faciliteiten zoals doelnetten, hoekvlaggen en kleedlokalen waren er niet. Verkleden deed je thuis en na afloop kon je je wassen in de sloot.

1 September 1927

Na een aantal jaren groeide de populariteit van de voetbalsport enorm. In oktober 1920 vond L.F.C. aansluiting bij de toenmalige Goudse Voetbal Bond de G.V.B. Deze pioniers waren de latere oprichters van de huidige v.v. Lekkerkerk.

“Op 1 september 1927, n.m. 8 uur ten huize van de heer P.L.J. Vis”

werd in de aanwezigheid van 32 leden v.v. Lekkerkerk officieel opgericht. De heren N. de Bruin, A. Oskam en C. Borsje werden op voostel van de heer C. Stoppelenburg bij acclamatie als bestuurslid gekozen omdat ze ook al enige tijd het voorlopige bestuur hadden gevormd. De jaarcontributie werd vastgesteld: boven de 16 jaar 1 gulden, beneden 16 jaar 0,50 cent. Twee jaar later in 1929 werd er al aansluiting gezocht bij de Nederlandse Voetbal Bond, toen nog N.V.B. geheten. Het woord Koninklijke kwam pas in de loop van de jaren dertig.

Koninginneweg

In de periode van de economische crisis in de jaren dertig werd door werkverschaffing het voetbalveld aan de Koninginneweg aangelegd. Op 13 augustus 1933 werd het veld officieel in gebruik genomen. Later werden de faciliteiten ook uitgebreid, kleedkamers met stromend water en een bar waar men een rolletje drop kon kopen en wat kon drinken. Door deze locatie midden in het dorp groeide de vereniging gestaag. Het tienjarig bestaan werd in december 1937 op grootse wijze gevierd met een feestavond. In 1943 werd het tweehonderdste lid ingeschreven. Voor een dorpsclub in die jaren een zeer respectabel aantal. Om de leden te informeren over het reilen en zeilen binnen de club, werd in 1946 het eerste clubblad uitgebracht onder de naam de “L.F.C.-er”. Door de intrede en het algemeen gebruik van computers en het digitale tijdperk werd besloten de LFC-er in juli 2012 te beëindigen. Het complex aan de Koninginneweg was een gezellige locatie centraal in het dorp en heeft tot veler genoegen dienst gedaan tot 1973. Bestuur v.v. Lekkerkerk, oktober 2014 Pagina 1 van 4.

Tiendweg West

De groei van de club bleef zich gedurende de jaren voortzetten en de accommodatie aan de Koninginneweg met 1 speelveld bleek te klein te worden. In 1970 keurde de gemeenteraad van Lekkerkerk een plan goed voor de aanleg van een sportpark met 2 speelvelden aan de Tiendweg West. De vereniging moest zelf de bouw van de nieuwe kleedlokalen en de kantine verzorgen. Door een geweldige inspanning van vele leden werd op 18 augustus 1973 het nieuwe sportcomplex met de kantine geopend. Een voor die tijd geweldig sportpark bestaande uit 2 speelvelden, een trainingsveld, 4 kleedkamers, 2 scheidsrechterskamers, ballenhok, een technische ruimte en een ruime goed ingerichte kantine.

Derde speelveld

Inmiddels hebben er in de loop der jaren door de groei van het ledental vele aanpassingen plaatsgevonden. In de beginjaren tachtig werd een door de gemeente Lekkerkerk gefinancierd derde speelveld met een verlicht trainingsveld aangelegd. Daarmee beschikte de vereniging over drie speelvelden en twee verlichte trainingsvelden.

Uitbreiding

Door de uitbreiding van de speelvelden was ook een uitbreiding van de kleedkamers noodzakelijk. Vrijstaande van het bestaande kantinegebouw werden er vier nieuwe kleedkamers, een E.H.B.O ruimte, een scheidsrechterskamer en een administratieruimte bijgebouwd. Er was toen de beschikking over 8 kleedkamers 3 scheidsrechterkamers een E.H.B.O.-ruimte, diverse technische ruimten en een administratie.

Overdekte tribune

In juni 1991 is de overdekte zittribune in gebruik genomen die plaats biedt aan circa 200 supporters die voor een groot deel in zelfwerkzaamheid door de leden is gebouwd. Deze werd in zijn geheel betaald uit de opgespaarde sponsorbijdrage van Internationaal Transportbedrijf Van Der Laan uit Lekkerkerk, welke 21 jaar als hoofdsponsor aan de club verbonden is geweest.

Verlichting op hoofdveld

Op 14 oktober 1997 werd op het hoofdveld een nieuwe lichtinstallatie in gebruik genomen, in die tijd uitzonderlijk binnen de regio. Opnieuw werden de kosten flink gereduceerd door een grote mate van zelfwerkzaamheid bij het graven van de kabels. Er werd een lichtwedstrijd gespeeld tegen het eerste elftal van Excelsior uit Rotterdam, de gehele wedstrijd heeft het gegoten van de regen.

Renovatie kantine

Door de eenvoudige inrichting van de kantine wegens geld besparing tijdens de nieuwbouw en het intensief gebruik, was het in 1995 tijd voor een grondige renovatie van het interieur. De keuken werd open gemaakt, nieuwe systeemplafonds, een epoxy gietvloer en een geheel nieuw barmeubel van 18 meter lengte werd geïnstalleerd. Met een lichte kleur schilderwerk werden de bruintinten uit de zeventigerjaren voorgoed afgedekt zodat een vrolijk en kleurrijk interieur is ontstaan wat heden ten dagen nog steeds dienst doet. Wederom door een groot deel van zelfwerkzaamheid van vele leden kon er op de kosten flink worden bespaard.

Kunstgrasveld

Wegens een tekort aan trainingsfaciliteiten werd op initiatief van het toenmalige bestuur van v.v. Lekkerkerk in 2008 bij de gemeente Lekkerkerk geïnformeerd naar de mogelijkheden tot aanleg van een kunstgrasveld. Deze onderhandelingen liepen zo voorspoedig zodat reeds 1 jaar later in november 2009 de ingebruikname van een kunstgrasveld op veld-2 een feit was. Bestuur v.v. Lekkerkerk, oktober 2014 Pagina 2 van 4

Een compliment aan alle betrokkenen maar in het bijzonder de medewerkers van de gemeente Nederlek voor de constructieve samenwerking en de snelheid waarmee dit project is gerealiseerd.

Stichting Service Verenigingen Nederlek (SVN).

Vanwege het door de overheid vastgestelde sportbesluit is door de gemeenteraad van Nederlek in 2008 een stichting aangesteld die het beheer en de exploitatie van alle sportaccommodaties binnen de gemeente Nederlek is gaan behartigen. Na een lange periode van onderhandeling is v.v. Lekkerkerk na goedkeuring van de leden op 27 december 2011 met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2009 toegetreden tot de stichting SVN. Vanaf dat moment is SVN risicodragend en verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van het “Sportpark Tiendweg West Lekkerkerk”. Door v.v. Lekkerkerk wordt aan SVN jaarlijks een gebruikersvergoeding betaald. Dat betekend dat SVN verantwoordelijk is voor de kosten van de exploitatie van het sportpark zoals vervangingsinvesteringen, onderhoud van terreinen, speelvelden en opstallen.

Prestatief zaterdagvoetbal

In het voorjaar van 2012 heeft er een bijzondere omslag binnen de vereniging plaatsgevonden. Het gonsde van de geruchten dat een meerderheid van de seniorleden en selectiespelers liever op zaterdag wilde gaan voetballen. De vereniging bestond toen reeds 85 jaar en nog nooit in de historie van de club is dat een punt van discussie geweest. Zolang de club bestond heeft het 1 e elftal op zondag gevoetbald. Daar was de gehele interne organisatie op afgestemd. Ook de cultuur van de club had zich gevormd door 85 jaar senioren voetbal op zondag. Op het hoogtepunt in de clubhistorie zelfs met 12 heren- en 2 dameselftallen. Het is ook altijd een goede verdeling geweest. De jeugd speelt op zaterdag en de senioren op zondag. Zorgvuldig zijn de meningen gepeild bij de huidige selectiespelers. Maar ook bij de A- en B-jeugd elftallen die in de toekomst voor aanvulling moeten zorgen naar de senioren. De uitslag liet eigenlijk geen keuze omdat een zeer grote meerderheid koos voor de zaterdag. De maatschappelijke veranderingen ten opzichte van de weekendbeleving bij de jongere spelers is daarbij doorslaggevend geweest. Door een twee sporen beleid met prestatievoetbal op zaterdag en zondag zou er een machtstrijd kunnen ontstaan en de club uit elkaar kunnen drijven. Daarom moest er een keuze worden gemaakt voor de zaterdag of voor de zondag. Op 16 april 2012 werd in een buitengewone algemene ledenvergadering door een ruime meerderheid van de circa 110 leden gekozen voor het prestatief zaterdagvoetbal. Negentig procent van de uitgebrachte stemmen was voor zaterdagvoetbal. Daarmee werd afscheid genomen van het prestatieve zondagvoetbal. Vanaf het seizoen 2012-2013 speelde Lekkerkerk-1 in de vierde klasse-B van het zaterdagvoetbal. Voor de club een historisch besluit waar vooral de oudere leden zichtbaar moeite me hadden.

Opnieuw uitbreiding

Door het besluit om ook met de senioren op zaterdag te gaan voetballen ontstond er opnieuw een probleem. Er was een chronisch gebrek aan kleedkamers en tevens stonden een aantal houten bergingen op instorten. Er is toen een bouwcommissie samengesteld die een gefaseerd bouwplan heeft samengesteld voor de bouw van 2 extra kleedkamers, een wasruimte, fysioruimte, werkplaats en een materieelberging van 125 M2. Ook weer door de zelfwerkzaamheid van vele vrijwilligers zijn de kosten van deze nieuwbouw in grote mate binnen de perken gebleven. Op 24 januari 2014 werd door de burgemeester van Nederlek mevrouw Trix van der Kluit de officiële openingshandeling verricht.

Betaald Voetbal

V.v. Lekkerkerk heeft een aantal spelers voort gebracht die tot de hoogste klasse van het betaalde voetbal zijn doorgedrongen. Joh van Zoest heeft tot de C-jeugd zijn opleiding bij v.v. Lekkerkerk genoten. Op 10 jarige leeftijd verruilde hij Lekkerkerk voor Sparta Rotterdam waar hij vele jaren in het eerste elftal heeft gespeeld. Later heeft hij ook nog bij De Graafschap, een club in Hong Kong en in Bahrein gespeeld. Bestuur v.v. Lekkerkerk, oktober 2014 Pagina 3 van 4

Twee spelers Ryan Koolwijk en Jeffry Altheer zijn vanuit de jeugdopleiding bij v.v. Lekkerkerk op jonge leeftijd naar Excelsior Rotterdam gegaan. Koolwijk heeft na Excelsior enkele jaren bij NEC Nijmegen gespeeld, momenteel is hij vaste keuze bij eredivisionist FC Dordrecht. Altheer is via Helmond Sport bij v.v. Venlo terecht gekomen en is daar vaste keus voor het 1 amateurvoetbal bereikt. e -elftal. Rick Dekker heeft de jeugdopleiding van v.v. Lekkerkerk verruild voor Feyenoord, recentelijk heeft hij de overstap gemaakt naar P.E.C. Zwolle waar Ron Jans trainer is. Ook veel spelers uit de jeugdopleiding van v.v. Lekkerkerk hebben in het verleden de hoogste klassen van het

Toekomst

In de voorjaarsvergadering van juni 2014 is door de leden een bestuursvoorstel aangenomen voor de herinrichting van het gehele Sportpark Tiendweg West Lekkerkerk. Er komt een kunstgrasveld op het hoofdveld en het natuurgrasveld van veld-3 wordt gerenoveerd. De parkeerplaats wordt uitgebreid, het toegangspad zal opnieuw worden bestraat en een pannaveldje zal gerealiseerd worden. Tevens zal de achterentree met de fietsenstalling opnieuw worden ingericht en een aantal onderhoudsprojecten zullen gelijktijdig worden aangepakt. De gehele uitvoering zal onder verantwoordelijkheid van de Stichting SVS plaatsvinden. De verwachting is dat bij aanvang van de competitie 2015-2016 alles is gerealiseerd. Bestuur v.v. Lekkerkerk, oktober 2014. Bestuur v.v. Lekkerkerk, oktober 2014 Pagina 4 van 4