Advies GECORO Antwerpen over het openbaar

Download Report

Transcript Advies GECORO Antwerpen over het openbaar

Voorstel Advies

Datum: Van: Betreft:

1 oktober 2014 GECORO RUP Buurtpark Groenenborg

Advies GECORO Antwerpen over het openbaar onderzoek RUP Buurtpark Groenenborg

De gemeenteraad heeft in zitting van 23 juni 2014 het RUP Buurtpark Groenenborg voorlopig vastgesteld. In overeenstemming met de bepalingen van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening werd door de stad Antwerpen een openbaar onderzoek georganiseerd gedurende zestig dagen. Dit openbaar onderzoek liep van 7 juli 2014 tot 4 september 2014. Binnen de termijn van het openbaar onderzoek werd 1 bezwaarschrift door Natuurpunt ingediend. Er werd 1 advies ingediend door de bestendige deputatie.

Voorgeschiedenis Op 2 april 2014 werd het voorontwerp RUP Buurtpark Groenenborg voorgesteld aan de Gecoro Antwerpen. In functie van de plenaire vergadering, die op 5 mei 2014 door de stad Antwerpen werd georganiseerd, gaf de Gecoro gunstig advies op het voorontwerp. Volgende elementen werden toen toegelicht en besproken:

Advies m.b.t. overeenstemming met het s-RSA, proces en plangebied

De Gecoro concludeerde dat het RUP voldoende doorwerking geeft aan de principes die in het s-RSA worden voorgesteld. Door het beschermen van buurtgroen en het bestendigen van een open ruimte - verbinding realiseert dit RUP een deel van de doelstellingen van het s-RSA.

Advies m.b.t. stedenbouwkundig ontwerp of voorstudie

De Gecoro adviseerde het streven van het RUP om de groene verbindingen tussen enerzijds de zuidelijke open ruimte vinger en de woonbuurten en anderzijds de parkencluser Middelheim te behouden gunstig.

-

Advies m.b.t. vertaling van de visie naar stedenbouwkundige voorschriften

De Gecoro ging akkoord met de voorschriften van het RUP Buurtpark Groenenborg, mits enkele aanvullingen worden opgenomen: in de zone Ma de ‘geluidsgenererende activiteiten en nodige maatregelen’ uitsluitend verbonden worden aan de universiteit gerelateerde activiteiten in de zone Ma de onverharde en onbebouwde ruimte duidelijk en kwalitatief te specifiëren in de zone Ma bijkomende nevenfunctie te voorzien voor spin-offs van de universiteit, rekening houdend met een aantal beperkende randvoorwaarden in de zone Gr de bundeling of meervoudig gebruik van paden te verankeren enkel juridische onzorgvuldigheden aan te passen.

Stadsontwikkeling

1 / 4

Francis Wellesplein 1 – 2018 Antwerpen

Op 1 oktober 2014 heeft de Gecoro het bezwaarschrift en het advies per indiener behandeld en advies uitgebracht. Met het oog op de definitieve vaststelling van het RUP Buurtpark Groenenborg verleent de Gecoro volgend advies.

1 Bezwaarschriften

Er werd 1 bezwaarschrift door Natuurpunt ingediend.

2 Inhoud van het bezwaarschrift

1.

Met de nieuwe geplande gebouwen van de UA (Universiteit Antwerpen) en het ZBA (Zorgbedrijf Antwerpen) verdwijnt een stuk bos. Er wordt gevraagd om een zo groot mogelijk gedeelte van de bestaande bebossing te behouden en een bijkomende publieke doorgang te creëren tussen de Groenenborgerlaan en de omgeving van het Pius X – plein enerzijds en het buurtpark anderzijds. 2.

Het buurtpark vervult vandaag al een rol voor alle woonwijken die binnen wandelafstand errond liggen. Er zijn meer toegangen noodzakelijk dan de huidige (rond punt Groenenborgerlaan en Hindenstraat) om deze maatschappelijke functie optimaal te vervullen. 3.

Om zowel de ecologische verbinding als het buurtpark te optimaliseren zouden hekwerken, afsluitingen en draden tot een minimum beperkt moeten worden. Binnen dat kader zou het interessant zijn de afsluiting die de doorgang verhindert tussen het noordelijke en zuidelijke deel van het tunnellandschap deels opgeheven wordt zodanig dat westelijk van de parking van Middelheimziekenhuis een openbare groene doorgang komt. 4.

Het RUP hoeft niet concrete maatregelen voor de aanleg, inrichting en het onderhoud van het buurtpark voor te stellen, maar het is wenselijk een stappenplan op te maken dat aangeeft wie voor wat instaat op lange termijn. Het is niet de bedoeling ‘tabula rasa’ te houden, er dient uitgegaan te worden van de al aanwezige natuurlijke elementen. Het buurtpark ligt binnen het werkingsgebied van vzw Natuurpunt Hobokense Polder, die haar knowhow en daadkracht inzake beheer ten diensten van dit buurtpark wil stallen.

3 Advies bestendige deputatie

Op 28 augustus 2014 bracht de deputatie advies uit over het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Buurtpark Groenenborg’ te Antwerpen in het kader van het openbaar onderzoek. Er wordt een gunstig advies verleend.

Voorstel advies Gecoro

Rekening houdend met bovenvermeld advies en bezwaarschrift beslist de Gecoro volgend advies uit te brengen: 1.

Met de nieuwe geplande gebouwen van de UA (Universiteit Antwerpen) en het ZBA (Zorgbedrijf Antwerpen) verdwijnt een stuk bos. Er wordt gevraagd om een zo groot mogelijk gedeelte van de bestaande bebossing te behouden en een bijkomende publieke doorgang te creëren tussen de Groenenborgerlaan en de omgeving van het Pius X – plein enerzijds en het buurtpark anderzijds.

De Gecoro spreekt zich enkel uit over de stedenbouwkundige aspecten binnen het voorliggend RUP en beveelt aan om het RUP aan te passen en een stappenplan m.b.t. acties i.f.v. de afstemming van het buurtpark met de omgeving op te nemen in de toelichtingsnota.

De gevraagde doorgang naar het Pius X – plein en een deel van de bebossing vallen niet binnen het plangebied van het RUP maar maken deel uit van het ruimere ontwikkelingskader dat voor de Stadsontwikkeling

2 / 4

Francis Wellesplein 1 – 2018 Antwerpen

2.

3.

parkencluster opgesteld werd. Het meest waardevolle deel van het bos (ouder dan 90 jaar) werd wel opgenomen in het RUP. De doorgang naar het Pius X – plein en de inrichting van de open ruimte bij de bouwprojecten wordt via de stedenbouwkundige vergunningen voor de projecten van UA en ZBA geregeld. AANPASSING: in een stappenplan kan aangegeven worden dat voor de uitvoering van het RUP het nodig is volgende acties op te nemen: de realisatie en afstemming van het padennetwerk in en rond het plangebied van het RUP te bewaken door opvolging van de vergunningsaanvragen en uitvoeringswerken. Het buurtpark vervult vandaag al een rol voor alle woonwijken die binnen wandelafstand errond liggen. Er zijn meer toegangen noodzakelijk dan de huidige (rond punt Groenenborgerlaan en Hindenstraat) om deze maatschappelijke functie optimaal te vervullen.

De Gecoro spreekt zich enkel uit over de stedenbouwkundige aspecten binnen het voorliggend RUP en beveelt aan om het RUP aan te passen en een stappenplan m.b.t. acties i.f.v. de afstemming van het buurtpark met de omgeving op te nemen in de toelichtingsnota.

Het RUP geeft reeds aan waar bestaande of nieuw aan te leggen paden in en rond het plangebied dienen aan te sluiten om het buurtpark toegankelijk en bereikbaar te houden/maken. Naast de toegangen aan de Groenenborgerlaan en Hindenstraat is dit ook ter hoogte van de verbinding naar de parking van het ziekenhuis en op twee locaties ter hoogte van de nieuwbouw van UA en ZBA (o.a. richting Pius X – plein). AANPASSING: in een stappenplan kan aangegeven worden dat voor de uitvoering van het RUP het nodig is volgende acties op te nemen: de realisatie en afstemming van het padennetwerk in en rond het plangebied van het RUP te bewaken door opvolging van de vergunningsaanvragen en uitvoeringswerken en het voorzien van eventuele nodige middelen in de meerjarenplanning. Om zowel de ecologische verbinding als het buurtpark te optimaliseren zouden hekwerken, afsluitingen en draden tot een minimum beperkt moeten worden. Binnen dat kader zou het interessant zijn de afsluiting die de doorgang verhindert tussen het noordelijke en zuidelijke deel van het tunnellandschap deels opgeheven wordt zodanig dat westelijk van de parking van Middelheimziekenhuis een openbare groene doorgang komt.

De Gecoro spreekt zich enkel uit over de stedenbouwkundige aspecten binnen het voorliggend RUP en beveelt aan om het RUP aan te passen en een stappenplan m.b.t. acties i.f.v. de afstemming van het buurtpark met de omgeving op te nemen in de toelichtingsnota.

De voorschriften van de zone voor groen laten niet toe dat afsluitingen geplaatst worden. De gevraagde wegneming van de afsluiting tussen het noordelijk en zuidelijk tunnellandschap valt echter niet binnen het plangebied van het RUP maar maakt deel uit van het ruimere ontwikkelingskader dat voor de parkencluster opgesteld werd. De verplaatsing van de afsluiting in het tunnellandschap is onderdeel van de herinrichtingswerken die i.f.v. het beeldenmuseum gebeuren. Er is vandaag al een doorsteek naar de parking van het ziekenhuis, maar het is de doelstelling van het ontwikkelingskader om deze landschappelijk te versterken. AANPASSING: in een stappenplan kan aangegeven worden dat voor de uitvoering van het RUP het nodig is volgende acties op te nemen: Stadsontwikkeling

3 / 4

Francis Wellesplein 1 – 2018 Antwerpen

4.

de realisatie en afstemming van het padennetwerk in en rond het plangebied van het RUP te bewaken door opvolging van de uitvoeringswerken en het voorzien van eventuele nodige middelen in de meerjarenplanning. Het RUP hoeft niet concrete maatregelen voor de aanleg, inrichting en het onderhoud van het buurtpark voor te stellen, maar het is wenselijk een stappenplan op te maken dat aangeeft wie voor wat instaat op lange termijn. Het is niet de bedoeling ‘tabula rasa’ te houden, er dient uitgegaan te worden van de al aanwezige natuurlijke elementen. Het buurtpark ligt binnen het werkingsgebied van vzw Natuurpunt Hobokense Polder, die haar knowhow en daadkracht inzake beheer ten diensten van dit buurtpark wil stallen.

De Gecoro spreekt zich enkel uit over de stedenbouwkundige aspecten binnen het voorliggend RUP en beveelt aan om het RUP aan te passen en een stappenplan m.b.t. acties i.f.v. de afstemming van het buurtpark met de omgeving op te nemen in de toelichtingsnota.

Er is in de voorschriften van het RUP expliciet opgenomen dat inrichtingswerken het bestaande karakter van het groengebied moeten ondersteunen. AANPASSING: in een stappenplan kan aangegeven worden dat voor de uitvoering van het RUP het nodig is volgende acties op te nemen: de realisatie en afstemming van het padennetwerk in en rond het plangebied van het RUP te bewaken door opvolging van de vergunningsaanvragen en uitvoeringswerken en het voorzien van eventuele nodige middelen in de meerjarenplanning maatregelen m.b.t. inrichting en beheer van het buurtpark op te nemen in een (annex)beheerplan waarin de rol van mogelijke betrokken actoren (stad, natuurpunt,…) wordt bepaald. Antwerpen, 1 oktober 2014 Voor de GECORO Voorzitter Bram Abrams Ondervoorzitters Geert De Blust, Mark Andries Inhoudelijk secretaris Katlijn Van der Veken Administratief secretaris Ludo Lorrendopt Stadsontwikkeling

4 / 4

Francis Wellesplein 1 – 2018 Antwerpen