Transcript Jaarverslag 13-14 - Willem de Zwijgerschool
Inleiding Jaarverslag schooljaar 2013/2014 van de Medezeggenschapsraad van PC Basisschool Willem de Zwijger te Leiderdorp
Voor u ligt het jaarverslag 2013-2014 van de medezeggenschapsraad (MR) van PCB Willem de Zwijger. In dit verslag legt de MR verantwoording af over de activiteiten en de resultaten binnen het schooljaar 2013-2014. Deze verantwoording is openbaar en wordt gepubliceerd op de website van de school: www.pcbowillemdezwijger.nl onder het kopje MR. De MR heeft instemmings- en adviesbevoegdheid. Dit houdt in dat de MR de schoolleiding adviseert en, na overleg, instemming verleent of onthoudt aan voorstellen van de schoolleiding. Om die reden woont de directeur van de school, mevr. Charlotte Lendfers, de meeste MR-vergaderingen bij. Zij kan onderhavige zaken zelf het best voorleggen en toelichten.
Samenstelling
Gedurende schooljaar 2013/2014 was de Medezeggenschapsraad van PCB Willem de Zwijger als volgt samengesteld:
De oudergeleding
Rob Oosterveer (voorzitter)
De teamgeleding
Olaf Passchier (penningmeester) Jacqueline Peels (afgevaardigde in de GMR) Frederique Kleverlaan (afgevaardigde in de GMR) Nicole van den Hout (secretaris) Yvonne Kranenburg
Vergaderingen
Gedurende het schooljaar 2013/2014 is de Medezeggenschapsraad 8x bijeengeweest voor een vergadering.
Onderwerpen schooljaar 2013-2014
Notulen vergaderingen
Alle goedgekeurde notulen van de MR-vergaderingen van het schooljaar 2013-2014 zijn terug te vinden op de website van school.
Stand van zaken PCBO
De MR heeft zich dit jaar voornamelijk bezig gehouden met het volgen van de omzetting van vereniging PCSV Leiderdorp naar Stichting PCBO Leiderdorp. Het begin van het schooljaar 2013-2014 stond vooral in het teken van het samenstellen van een visiedocument. Wat willen we straks uitdragen als Stichting PCBO Leiderdorp en als Willem de Zwijgerschool??? Hierbij is het “Visiedocument” veelvuldig besproken, aangepast en uiteindelijk goedgekeurd. Ditzelfde geldt voor het Strategisch beleidsplan 2014-2018, het bestuursformatieplan 2014-2015 en het onderwijskundig beleidsplan 2014-2018
Nieuws uit de GMR
De GMR is een overkoepelende MR voor alle scholen aangesloten bij de stichting PCBO Leiderdorp. Deze zogenaamde GMR (Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad) bestaat uit vertegenwoordigers van zowel de oudergeleding als de personeelsgeleding van de medezeggenschapsraden van de verschillende scholen onder het bestuur. Zowel vanuit het personeelsdeel als vanuit het ouderdeel neemt een van de leden de taak op
Bernhardstraat 1 T: 0715895659 2351 GG Leiderdorp E:[email protected] www.pcboleiderdorp.nl
zich om zitting te nemen in de GMR. Iedere vergadering informeren zij ons over zaken welke daar aan de orde waren. Tijdens de MR bijeenkomsten hebben we meningsvormend meegedacht over een aantal bovenschoolse zaken zoals o.a. de omzetting van vereniging naar stichting, stand van zaken rondom het RDDF, het “Visiedocument”, het strategisch beleidsplan 2014-2018, het bestuursformatieplan 2014-2015, het onderwijskundig beleidsplan 2014-2018, etc.
Diversen MR
- MR leden De MR bestaat uit 3 ouders en 3 personeelsleden. De zittingstermijn van een lid is drie jaar, waarna een herverkiezing kan plaatsvinden. Aan het einde van dit zittingsjaar besluiten een aantal personeels- en ouderleden om diverse redenen te stoppen met hun zitting in de MR. Voor het schooljaar 2014-2015 zullen Sandra Schalkers en Marjet Pit de nieuwe personeelsleden zijn in de MR zijn en Jeroen Kortekaas het nieuwe ouderlid in de rol van voorzitter. - Speerpunten:
* Speerpunt 1: Website MR Willem de Zwijgerschool
Om de communicatie binnen de MR en naar buiten met de directie, personeelsleden en ouders te verbeteren hebben we sinds dit jaar een MR jaarplan en een communicatieplan opgesteld. Ook de MR statuten en reglementen worden aangepast, maar dit zal op GMR niveau gebeuren. Al deze documenten zijn te vinden op de website.
* Speerpunt 2: Samenwerking tussen de scholen en krachten bundelen
We proberen samen met de directie en de andere scholen binnen de stichting, de krachten te bundelen. Dit is o.a. gebeurd met het maken van keuzes voor nieuwe methodes, dezelfde uitstraling van de website, wekelijks overleg van de directeuren van de scholen om e.e.a. af te stemmen, aanname van leerlingen van Kastanjelaan en Willem de Zwijger scheiden door A4, etc.
* Speerpunt 3: Leerlingaantal
Feit is dat er minder kinderen geboren worden in de wijk. Uiteraard willen we dat de kinderen die er wel zijn bij ons naar school toekomen. Hoe profileren wij ons? Startpunt hierbij is de ouderenquête en alle andere zaken die nieuw zijn opgepakt het afgelopen jaar. Nieuwe methodes, peuteropvang en BSO in de school, collectief overblijven, nieuwe website, uitstraling, etc. Zaak is om deze mooie punten goed naar buiten te kunnen brengen.
Personeel en onderwijszaken
- Collectief overblijven De MR heeft zich dit jaar ook bezig gehouden met de verandering van schooltijden en de invoering van het collectief overblijven. Er is regelmatig overleg geweest ,met de directie over het aantal lesuren voor de onder- en bovenbouw. Wij kiezen uiteindelijk voor 1000 uren voor de bovenbouw en 920 voor de onderbouw, waarbij de onderbouw dan gedurende het schooljaar 7 roostervrije dagen krijgt. De kinderen hebben op deze manier allemaal dezelfde begin- en eindtijden. Daarna is er een brief met alle ouders meegegaan met uitleg over het collectief overblijven en een antwoordformulier over hun eventuele deelname. Ouders mochten hun bezwaren kenbaar maken en hier is per brief of in aparte gesprekken met de directie aandacht aan besteed. Bovenschools zijn ze met de SKL om tafel gegaan over de invulling van het programma. Voorwaarde is namelijk dat er echt een gezellige en zinvolle invulling aan gegeven wordt.
Bernhardstraat 1 T: 0715895659 2351 GG Leiderdorp E:[email protected] www.pcboleiderdorp.nl
- Ouderenquête. Met de start van de PCBO Leiderdorp, vindt de (G)MR het houden van een ouderenquête een must. Er zijn diverse voorbeelden van enquêtes voorbij gekomen, waar wij advies op gegeven hebben. Uiteindelijk is er door de directie gekozen voor een ouderenquête van ”Scholen met succes”. Dit vonden wij een goede keuze. % van de ouders heeft deze ingevuld. Er was een groot verschil tussen de onder- en bovenbouw zichtbaar. De MR heeft na het lezen van de uitkomsten van deze enquête de volgende punten als speerpunten voor volgend jaar uitgekozen: 1. Inzet en motivatie leerkracht 2. Geclusterd de volgende punten: - aandacht voor pestgedrag 3. - sfeer in de klas - rust en orde Aandacht voor goede prestaties, begeleiding leerlingen met problemen - Personele samenstelling 2014-2015 Komend schooljaar worden op Willem de Zwijger 7 groepen geformeerd. -Schoolgids en schoolplan schooljaar 2013-2014 Deze moesten helemaal aangepast en opnieuw geschreven worden. Hierdoor zijn een aantal zaken wat blijven liggen en is er gewerkt met de oude versie. Begin volgend schooljaar moeten de nieuwe versies af zijn.
Schoolgebouw en veiligheid
- Groene schoolplein We hebben ons opgegeven voor de workshops van stichting Springzaad. We hopen dat zij ons kunnen helpen bij het maken van een plan om het schoolplein goed te kunnen blijven onderhouden. Je merkt dat het snel van je af gaat en dat er veel hulp en onderhoud nodig is. In de vakantie is eindelijk het kunstgras gelegd op 2 plekken op het plein en verder echt gras op de heuvels aangezien iets anders daar technisch onmogelijk was.
Financiën
Iedere vergadering is de stand van zaken omtrent de inkomsten ouderbijdrage, de klassenbudgetten en de schoolreis besproken. We ronden het schooljaar positief af.