Schoolgids 2014-2015

Download Report

Transcript Schoolgids 2014-2015

Schoolgids 2014-2015

1 . W e l k o m

Beste ouders,

Voor u ligt de schoolgids 2014-2015. Het is onze jaarlijkse verantwoording aan de ouders, een overzicht voor de inspectie en vooral ook een gids voor ouders die een school zoeken voor hun kind. Hieronder een korte opsomming van onder werpen die momenteel aan de orde zijn. We werken ze verderop in de gids uit. De Don Boscoschool is een school waar sinds 1921 onderwijs gegeven wordt in het hart van de plaats Renkum. We zijn al jaren druk bezig het onderwijs aan te passen aan de eisen van de tijd en de onderwijsbehoeften van de kinderen. We leren de kinderen natuurlijk lezen, rekenen en spellen, alleen de aanpak is anders. We kijken meer naar de onderwijsbehoeftes van kinderen en stemmen ons onderwijsaanbod daarop af. Kinderen betrekken we op deze manier meer bij hun schoolontwikkeling. Om de afstemming van ons onderwijs helder te krijgen maken we voor de ver schillende vakken groepsplannen. Hierin stellen we doelen die we met het onder wijs willen halen. De werkwijze voor lezen en rekenen is klaar en we gaan ko mend schooljaar bezig met de groepsplannen voor spelling en begrijpend lezen. Bij deze schoolgids hoort ook een kalender met de geplande activiteiten, in de jaarlijkse mini-informatie staat alle praktische schoolinformatie. We hebben ons best gedaan om zo volledig mogelijk te zijn in deze schoolgids. Heeft u vra gen of opmerkingen over de gids, dan staan we open voor uw suggesties en opmerkingen.

Met vriendelijke groet, Team Don Boscschool

2. Waar staan wij voor?

De katholieke Don Boscoschool wil kinderen laten leren door hen te stimule ren zichzelf te ontwikkelen. Wij doen dit door kinderen uit te dagen en samen met hen op ontdekking te gaan in een veilige omgeving. En door samenwer king tussen de kinderen zelf te organiseren. De leerkrachten begeleiden de kinderen en geven ruimte aan eigen initiatief waar mogelijk. Hiermee stimuleren we de leergierigheid en nieuwsgierigheid en daarmee het zelfvertrouwen van het kind. Zo bevorderen we zoveel mogelijk de zelfstandigheid en geven we kinderen meer invloed op hun eigen leren. Wij vinden het belangrijk dat kinderen goed leren lezen, rekenen en schrijven. Daarnaast brengen wij hun ook een brede algemene ontwikkeling bij. Ook is er aandacht voor creativiteit. We stimuleren kinderen zich in diverse situaties op een persoonlijke manier te uiten. Kinderen verkennen de wereld actief en presenteren wat ze geleerd hebben. Daarnaast hechten wij veel belang aan de sociaal emotionele ontwikkeling van de kinderen.

3 Hoe wij onze doelstellingen bereiken?

Onderwijs op Maat / Passend onderwijs

Om kinderen te ondersteunen bij hun ontwikkeling tot zelfstandig denkende kinderen, vinden wij individuele aandacht noodzakelijk. Daarom zijn wij in augustus 2007 b eg onnen m et het op Maat maken van ons onderwijs. De verdere ontwikkeling van het onderwijs op maat en de invoering van de 1 zorgroute hebben ertoe geleid dat we keuzes maken waarbij de volgende vr a gen het uitgangspunt zijn:  Wat hebben de kinderen in de groep nodig aan onderwijsaanbod  Hoe gaan we dit koppelen aan de 3 niveaus bij de verschillende vakken   Wat betekent dit voor de manier van werken in de groep Hoe verhoudt dit zich tot de resultaten/opbrengsten

Praktische invulling in de klas

structie krijgt. Bij de Don Bosco school wordt gewerkt met combinatiegroepen in groep 1 t/m 7 ook wel basisgroepen genoemd. Groep 8 krijgt les in een homogene groep. Daarnaast proberen we in elke combinatiegroep een of meerdere dagdelen klas senverkleining toe te passen. Dit houdt in dat de groep dan apart les en/of in-

4 . W a t l e r e n d e k i n d e r e n o p d e D o n B o s c o s c h o o l

Basisvaardigheden

Leren lezen is een van de belangrijkste dingen die een kind op school leert. Vooral de start van het leesproces in groep 3 is cruciaal. Volgens onze planning beheerst 80% van de leerlingen in groep 3 rond de kerstvakantie de elementaire leestechniek. Uitvallers worden tijdig gesignaleerd. Vanaf groep 4 krijgen ook andere leesvormen (bijvoorbeeld begrijpend en studerend lezen) de aandacht, maar we blijven aandacht besteden aan technisch lezen tot en met groep 8. In alle groepen leest de leerkracht voor, omdat voorlezen tot zelf lezen leidt. Om lezen te promoten krijgt o.a. de Kinderboekenweek in oktober altijd veel extra aandacht. We willen dat alle leerlingen de Nederlandse taal goed leren b eheersen. We scheppen een leerklimaat waarin de kinderen duidelijk wordt hoe ze in de praktijk gebruik maken van wat ze in de taallessen geleerd hebben. Het fout loos kunnen schrijven vinden we belangrijk. De methode Taalverhaal heeft een los onderdeel Spelling waarin iedere week een aantal spellingsafspraken wordt ingestudeerd. Naast lezen en taal wordt ook veel aandacht aan rekenen besteed. We gaan uit van concreet, realistisch rekenen. Hierbij werken we vooral aan i nzicht: schat tend rekenen krijgt dan ook de nodige aandacht. Maar ook het aloude automati seren (bijv. tafels) verdient onveranderd aandacht.

Sociale ontwikkeling

We vinden het erg belangrijk dat kinderen goed leren omgaan met elkaar. Ze moeten weten dat ze zelf uniek en waardevol zijn, maar ook leren dat ze reke ning houden met anderen. Daarom maken we gebruik van de methode

Goed ge daan!

De onderwerpen die centraal staan zijn bijvoorbeeld opkomen voor jezelf, samen spelen en werken, jezelf de baas en vrienden. De onderwerpen zijn voor de groepen 1 tot en met 8 gelijk. Alle groepen besteden in dezelfde periode aan dacht aan hetzelfde onderwerp en ieder leerjaar wordt het onderwerp verder ver diept. Op deze manier willen wij voor al onze kinderen een fijne en veilige school zijn. Helaas ontkomen we ook bij ons op school er niet aan, dat kinderen elkaar wel eens plagen of pesten. We hebben met elkaar een aantal gedragsre gels afgesproken, die ook in de methode stemd is voor de parochiële vastenactie.

Creatieve vaardigheden

aanraking komen.

Goed Gedaan!

terug komen. Verder stimuleren we de kinder en 'over de grenzen' heen te kijken naar kin deren in andere landen die onze hulp goed kunnen gebruiken. Eén maal per jaar organiseren we binnen de school een groot project waarvan de opbrengst be Wij willen kinderen stimuleren om zich d.m.v. muziek, tekenen, handvaardig heid, dans en drama creatief te ontwikkelen. Ateliers en sessies van een consu lent van 'het Venster' zorgen ervoor dat de kinderen met diverse kunstvormen in

TOP-ondernemers (m.b.t. wereldoriëntatie)

De algemene vakken, zoals geschiedenis, aardrijkskunde en biologie worden bij ons geïntegreerd aangeboden in het lessenpakket 'TOP -ondernemers'. De kin deren verkennen de wereld via opdrachten en vragen, en werken die indivi dueel of in groep uit. Zo komen rond het thema 'de boerderij' de grondsoor ten, de koe en haar melkproductie, maar ook boerderijen uit het verleden en agrarische samenlevingen aan bod. In de weektaak besteden we ook lestijd aan de Canon, de 50 meest belangrijke gebeurtenissen en personen voor de Neder landse samenleving. Ook deze onderwijsmethode stimuleert het samenwerken en het oplossend vermogen van de kinderen. Topografie en verkeer vormen nog vakken die apart onderwezen worden. Dagelijks kijken de groepen 5 tot en met 8 naar het Jeugdjournaal.

Studievaardigheden

Bij de voorbereiding op de middelbare school hoort het studeren, plannen en indelen van leerstof. Om te 'leren leren' werken we op onze school in alle groepen met weektaken en de methode Blits voor de groepen 6-7-8. Verder be steden we aandacht aan het leren werken met informatie opzoeken in naslag werken en op de computer, deze te verwerken tot een eigen werkstuk of ver slag. Vanaf groep 6 krijgen kinderen regelmatig huiswerk. Vanaf groep 7 werken we aanvullend met een agenda die kinderen leren beheren.

Catechese

Vanuit onze katholieke levenshouding willen we de kinderen leren b eter om te gaan met zichzelf en de ander. Bijbelverhalen uit de methode 'Trefwoord' on dersteunen dit. Natuurlijk k omen, naast de katholi eke, ook andere gods diensten aan bod.

Voor een overzicht van alle methoden verwijzen wij u naar bijlage 2.

5._Hoe meten we de resultaten van kinderen?

Omdat in ons onderwijs verschillende leerkrachten zich een beeld van de voortgang van het kind vormen, hebben we verschillende meetmethodieken:

Methodetoetsen

In de methode worden na vaste periodes toetsen aangeboden om de mate van begrip en beheersing van de net aangeboden stof te meten. De resultaten worden opgeslagen in het administratiesysteem (ParnaSys)

Leerling Volg Systeem

Het Leerling Volgsysteem van CITO wordt vanaf groep 2 ingezet om te bepalen hoe elk kind zich ontwikkelt t.o.v. het landelijk gemiddelde. Daarnaast gebruiken mede de CITO toetsen om te bepalen welk vervolgonderwijs het meest geschikt is. Voor kinderen die de school verlaten stellen we een onderwijskundig (rapport volgens landelijke standaard) op ten behoeve van de nieuwe school.

Gesprekken met kinderen

Regelmatig wordt het werk van het kind met het kind besproken. Ook het welbevinden of andere dingen die opvallen kunnen gespreksonderwerpen zijn.

Dyslexieprotocol

Wij werken op school met het landelijk vastgestelde dyslexieprotocol, ui t gewerkt in ons nieuwe protocol leesproblemen en dyslexie, waarin de ha n-

delingsstappen zijn opgenomen. Toetsgegevens van de methode en het LOVS van Cito worden volgens protocol bewaard. Bij aanmelding voor een dyslexieonder zoek zijn deze gegevens noodzakelijk.

Sociaal-emotionele toetsen

In alle groepen gebruiken we het Leerling Volgsysteem

Zien

om de sociaal- emo tionele ontwikkeling te meten. Daarnaast is de dagelijkse observatie juist belangrijk voor het volgen van de ontwikkeling van de kinderen.

6. Wat zijn de resultaten van de Don Boscoschool?

Uit

bijlage 1

wordt duidelijk dat onze resultaten op het landelijk gemiddelde lig gen. Bovendien blijkt na terugkoppeling van de scholen van het VO dat het ge adviseerde vervolgonderwijs, ook na enige jaren, vaak de juiste advies is ge weest. Afhankelijk van de CITO-resultaten stellen wij per jaar nieuwe prioriteiten vast en passen we indien nodig het leerstofaanbod aan. De laatste jaren zijn we inten sief bezig geweest met lezen en rekenen in het kader van een landelijk verbe tertraject van passend onderwijs. Voor beide onderdelen resulteerde dat in het aanschaffen van 2 nieuwe methodes: ‘De wereld in getallen’ nieuwe versie en een geheel vernieuwde Estafette (technisch lezen). Verschillende leerkrachten hebben zich geschoold/gespecialiseerd voor een aa n tal hoofdvakken. In het kader van passend onderwijs kijken naar de opbrengsten (= opbrengst gericht werken ), verwerken we dit in de groepsplannen voor rekenen en technisch lezen. Op basis van bevindingen en opbrengsten worden doelen gesteld/ of bijgesteld. Komend jaar krijgt dit een follow up naar de vakken begrijpend lezen en spelling.

7. Hoe informeren wij de ouders?

In het belang van het kind, streeft de school een zo duidelijk mogelijke commu nicatie na met ouders en verzorgers, ook als die niet bij elkaar wonen (voor toe lichting, zie

bijlage

3). De meeste informatie verloopt via 5 kanalen:

Rapporten

Twee keer per jaar krijgen alle leerlingen vanaf groep 3 een rapport (februari en juni). Het is een digitaal rapport, waarin we 5 scores (goed, ruim voldoende, voldoende, matig, onvoldoende) gebruiken die een duidelijke indruk geven van hoe het kind zich ontwikkelt. In het rapport komt ook een overzicht van Cito resultaten.

Oudergesprekken

In november krijgt u een uitnodiging voor het 10-minutengesprek wat in het te ken staat van het pedagogisch welbevinden en de vorderingen, Naar aanleiding van het rapport in februari krijgt u een uitnodiging voor een voortgangsgesprek over uw kind. In principe voert u dit gesprek met de leerkracht van de groep. beeld in Kijk) de ontwikkeling van het kind. kracht of u als ouder plaats vindt. Ouders van kinderen uit groep 1 en 2 krijgen ook een uitnodiging voor een 'tien minutengesprek'. de leerkracht bespreekt aan de hand van observaties (bijvoor In juni staat er nog een laatste 10-minutenavond gepland die op verzoek van de leer-

Afspraak op eigen initiatief

Als ouders zelf behoefte hebben aan een gesprek, zijn ze altijd welkom. We ma ken daarvoor graag een afspraak, zodat we er ook even rustig de tijd voor kun nen nemen. Wij willen ook graag dat u contact opneemt met ons als er iets bijzonders is waar wij in de school rekening mee moeten houden. Als wij vanuit de school ook signalen opvangen die we graag met u delen, nemen wij contact op met u.

Weekbrief

Alle praktische mededelingen (gymtijden, ouderhulp, jarigen) staan elke week in de Weekbrief. De Weekbrief wordt op vrijdag naar de ouders gemaild.

Website

Op de website

www.donboscoschool-skovv.nl

vindt u alle achtergrondinformatie over het beleid en de praktische zaken.

8. Inloopavonden

Regelmatig nodigen wij ouders en belangstellenden uit om het werk van de kin deren te komen bekijken. U ontvangt hiervoor een aparte uitnodiging.

9. Zorgtaken op en rond de school Remedial Teaching (RT)

De leerkracht is verantwoordelijk voor de kinderen in zijn groep. Dit betekent dat, indien een kind extra oefening of zorg nodig heeft, de leerkracht in eerste plaats zelf die zorg organiseert en biedt. De Remedial Teaching vindt dus voor namelijk in de klas bij de eigen leerkracht plaats. Daarnaast is er de mogelijkheid om extra ondersteuning te bieden voor een aantal kinderen buiten de groep. Dan krijgt een kind RT bij de RT-er.

Onze school en passend onderwijs

Gelukkig gaat het met de meeste kinderen goed op school. Maar wat als een kind – om welke reden dan ook – meer ondersteuning nodig heeft? Dan gaat de leerkracht uiteraard in overleg met ouders, of andersom. Samen met de intern begeleider wordt gezocht naar de meest passende onderwijsondersteuning, zodat een kind zich optimaal kan ontwikke len. Onze school en/in het samenwerkingsverband Ons schoolbestuur werkt met andere schoolbesturen in de regio samen in het samenwer kingsverband primair onderwijs Passenwijs. De schoolbesturen zorgen er samen voor dat ieder kind in de gemeente Renkum kan rekenen op passend onderwijs. De samenwer kende schoolbesturen doen er alles aan om ervoor te zorgen dat ieder kind in de regio succesvol kan zijn op school. Passend onderwijs: hoe en wat Passend onderwijs is niets anders dan onderwijs bieden dat aansluit bij de ontwikkeling van kinderen. Ook als een kind extra ondersteuning of begeleiding nodig heeft. Bijvoor beeld omdat het leren moeilijker gaat, omdat een kind meerbegaafd is en wellicht een uitdaging mist, of omdat extra begeleiding nodig is vanwege een beperking of gedrags problemen. Vaak kan de leerkracht extra ondersteuning prima zelf bieden, met advies van onze in tern begeleider die onderwijsondersteuning coördineert op onze school. Is meer nodig, dan kan onze school een beroep doen op de Steunpunt Consulent van het Regionaal Steunpunt in ons samenwerkingsverband. Is een kind bij ons – of eventueel op een andere basisschool - echt niet op zijn plek, dan is er speciaal basisonderwijs of speciaal onderwijs dat passend onderwijs kan bieden. Hiervoor is een zogenoemde toelaatbaarheidsverklaring (TLV) nodig, dat via ons samen werkingsverband wordt afgegeven. Vinden ouders, school en twee deskundigen uit het samenwerkingsverband plaatsing in het speciaal (basis) onderwijs nodig en zijn alle betrokkenen het eens hierover, dan is dat voldoende. Zijn betrokkenen het niet eens met elkaar, , dan geeft de onafhankelijke deskundigencommissie advies. Het samenwerkingsverband (swv) toetst of het advies op de juiste wijze tot stand is ge komen. Is dat zo, dan wordt het advies overgenomen. Zijn ouders het niet eens met dit besluit, dan kunnen zij een beroep doen op de Geschillenregeling.

In het swv Passendwijs ondersteunen we drie niveaus van ondersteuning. Hoe dat pre cies zit – en hoe passend onderwijs verder georganiseerd is in onze regio – wordt uitge werkt in het Ondersteuningsplan van ons samenwerkingsverband. Ondersteuningsteam op school Onze school heeft een ondersteuningsteam. Daarin zitten de leerkracht en de intern be geleider, zo nodig aangevuld met de (school)maatschappelijk werker, de jeugdverpleeg kundige en de Steunpunt Consulent. Soms kunnen ook andere externe deskundigen aan schuiven. Heeft een kind extra ondersteuning nodig, dan maakt dit ondersteuningsteam een ‘ar rangement’ op maat. Arrangement wil zeggen: een passend onderwijsaanbod met de juiste begeleiding. Vanaf het moment dat een kind extra ondersteuning nodig lijkt te hebben, vullen wij sa men met ouders het zogenoemde Groeidocument Handelingsgericht Arrangeren in. Hierin staat wat de ondersteuningsbehoeften van een kind zijn en welk aanbod daarbij het bes te past. Visie op passend onderwijs De basisvraag voor passend onderwijs in het swv Passendwijs: wat heeft dit kind nu no dig om tot leren te komen en zich goed te ontwikkelen? Daarbij past een positieve grondhouding naar kinderen. Over wat elke school in ons samenwerkingsverband minimaal moet bieden aan onder steuning, hebben de schoolbesturen in onze regio afspraken gemaakt. Zij zien een sterke ‘basisondersteuning’ letterlijk als dé basis voor passend onderwijs. Oftewel: passend on derwijs gebeurt vooral in de eigen klas, bij de eigen leerkracht en op de eigen school. Ook zijn afspraken gemaakt waaraan extra onderwijsondersteuning moet voldoen: zo snel mogelijk, zo dicht mogelijk bij huis, op de meest adequate manier, door de meest aangewezen persoon of instelling, samen met ouders en (zo nodig) partners in (jeugd)zorg. Samen met als uitgangspunt één kind, één gezin, één plan. Op die manier ondersteunen we een kind optimaal in verschillende domeinen in zijn of haar leven: school, ‘thuis’ en vrije tijd. Schoolondersteuningsprofiel biedt duidelijkheid. Ouders kunnen zich voordat zij hun kind aanmelden bij een school goed oriënteren. Wat de school te bieden heeft op het gebied van (extra) onderwijsondersteuning staat beschreven in Schoolondersteuningsprofiel (SOP). Ook onze school heeft zo’n profiel gemaakt. Ouders kunnen dit inzien of bekijken op onze website. Net als andere scholen in ons samenwerkingsverband werkt ook onze school ‘handelings gericht’. Wij kijken naar wat een kind wél kan en wat een kind nodig heeft om zich verder te ontwikkelen. Dit wordt samen met ouders onderzocht. Ook kijken we naar de onder steuningsbehoefte van de leerkracht: hoe kan hij/zij passend onderwijs vormgeven? Ouders (en leerkrachten) denken mee Medezeggenschap hebben ouders (en onze medewerkers) óók. Zij zijn vertegenwoordigd in de Ondersteuningsplanraad (OPR) van ons samenwerkingsverband. De OPR moet in-

stemmen met het Ondersteuningsplan en is gesprekspartner van het bestuur van het samenwerkingsverband. Op www.passenwijs staat meer informatie over de OPR, de le den en medezeggenschap. Wetgeving en zorgplicht De Wet passend onderwijs is sinds 1 augustus 2014 van kracht. Daarmee hebben schoolbesturen zorgplicht gekregen. Scholen zijn verantwoordelijk voor het vinden van een passende onderwijsplek voor ieder kind dat wordt aangemeld. Dat kan op de eigen school zijn, of op een andere school. Om dit goed te regelen werken regulier en speciaal (basis)onderwijs samen in ons samenwerkingsverband. Samen zorgen de schoolbesturen ervoor dat voor ieder kind een passende onderwijsplek is. Alleen voor zéér specialistische onderwijsondersteuning kan het zijn dat een kind niet in onze regio terecht kan. Meer over de wet: www.passendonderwijs.nl.

Hoogbegaafdheid

We werken met het protocol Hoogbegaafdheid. Aan de hand van dit protocol kunnen we onderzoeken of er sprake is van meerbegaafdheid. We gebruiken dit protocol bij kinderen die op de LOVS-toetsen meerdere keren A+ scoren. Het programma geeft handreikingen aan de leerkracht omtrent het aanbod van de leerstof voor deze doelgroepleerlingen.

Plusklas

Om tegemoet te komen aan de onderwijsbehoeften van kinderen die bovengemiddeld scoren en bijzondere talenten hebben, werkt SKOVV met een plusklas. We bieden be gaafde leerlingen vanaf groep 5, één dag in de week een specifiek onderwijsaanbod. De plusklas is gevestigd in Ede op de Godfried Bomansschool.Voor de aanmelding en toelating is een procedure opgesteld. Hierin speelt het protocol Hoogbegaafdheid en de toetsuitslagen een grote rol.

Schoolarts / Schoolverpleegkundige

De jeugdgezondheidszorg onderzoekt alle kinderen van 5 tot 6 jaar en van 10 tot 11 jaar. Hiervoor ontvangt u via de school informatie en een vragenlijst. (Zie bijlage GGD) Regelmatig houdt de schoolarts spreekuur op school. De data worden bekend gemaakt in de Weekbrief.

Logopedie

Op onze school is een logopedist werkzaam van GGD Hulpverlening Midden Gel derland. De logopedist screent gedurende het schooljaar alle kinderen rond hun vijfde verjaardag. De ouders krijgen hier schriftelijke informatie over. Als er pro blemen zijn op het gebied van stem, spraak, taal en/of gehoor bespreekt de logo pedist met de ouders en de leerkracht wat daaraan gedaan kan worden. Als blijkt dat logopedische behandeling nodig is, wordt het kind via de huisarts of medisch specialist verwezen naar een logopediepraktijk. Op verzoek van ouders en leer krachten kunnen ook kinderen uit andere groepen worden bekeken.

10. Hoe betrekken wij ouders?

Wij stellen de hulp en inzet van ouders bijzonder op prijs. Zonder die hulp zouden veel activiteiten geen doorgang kunnen vinden. U kunt op verschillende manieren uw steentje bijdragen, en op deze manier de school en de wereld van uw kind beter leren kennen.

Praktische hulp

Hulp tijdens de lessen is heel welkom. Zo kunt u zich opgeven als ouder met auto voor excursies, etc. Om en rond schooltijden kunnen ouders zich inzetten als Klaar-Over of overblijfouder. U kunt zich aanmelden als hulpouder via in schrijflijsten bij de klas. De meeste oproepen worden aan het begin van het schooljaar gedaan en her haald in de Weekbrief. Ook hangen er voor kleinere activiteiten lijsten bij de klas.

OR

De OR streeft ernaar een stabiele brugfunctie te vervullen tussen ouders enerzijds en Medezeggenschapsraad, schoolbestuur en het team anderzijds en hiermee de samenwerking te bevorderen. De Ouderraad bestaat op dit moment uit 10 ouders en wordt aangevuld met één teamlid en een vertegenwoordiger van de MR. Gezamenlijk coördineren zij diverse schoolactiviteiten , zoals het veilig oversteken met Klaar Overs en het controleren van de kinderen op luizen. Verder organiseren zij samen met het team de feesten Sinterklaas, Kerstmis, Palmpasen en het Schoolfeest en de Schoolreis. De OR is te bereiken via: [email protected]

MR

De Medezeggenschapsraad (MR) heeft een adviserende taak naar de directeur, geeft feedback op besluiten van het Bestuur en heeft initiatiefrecht en bij een aantal zaken instemmingsrecht. De leden zijn in principe voor 3 jaar gekozen. De MR is te bereiken via: [email protected]

Enquêtes

Volgens een vastgestelde cyclus willen wij de kwaliteit van ons onderwijs meten. Ouders, leerlingen en team wordt via een schriftelijke enquête om hun visie en mening over schoolzaken.

Schoolbestuur SKOVV

Onze school is een van de 14 scholen van de Stichting Katholiek Onderwijs Ve luwe Vallei(SKOVV). Het bestuur bestaat uit 5 personen, ieder met een ei gen specialiteit. De dagelijkse leiding is in handen van de Algemeen directeur. De ze overlegt met de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad nieuwe stijl waarin 4 ouders en 4 teamleden zitting hebben. De GMR heeft bij heel veel on derdelen adviesrecht en bij enkele belangrijke zaken instemmingsrecht.

1 1 . A f s p r a k e n t u s s e n d e s c h o o l e n d e o u d e r s

Leerplicht

Ieder kind van 5 jaar moet op de eerste dag van de maand nadat hij/zij 5 jaar geworden is, zijn ingeschreven op een school voor basisonderwijs. In de leer plichtwet staan de regels voor het bezoeken van de school beschreven. De Ge meente Renkum heeft een folder uitgegeven over de leerplichtwet. De regels voor schoolverzuim zijn door minister vastgelegd en scholen houden het verzuim bij. Worden kinderen niet afgemeld door ouders en is er geen verlof aangevraagd, d an wordt h et verzui m g ezi en al s ongeoorl oofd en m oet h et word en door gegeven aan de Ambtenaar van leerplicht van de Gemeente Renkum. Bij de telling op 1 oktober moeten de gegevens over schoolverzuim aan het ministerie worden gemeld.

Wilt u vrij vragen voor uw kind, doe dat dan bij de directeur, u kunt dit formulier downloaden vis de website van de school. Alleen in bijzondere gevallen kan zij ex tra verlof toestaan. Extra vakantie wordt niet toegestaan. Als uw kind ziek is, wilt u dit dan vóór schooltijd even melden. Belt u voor leerkrachten niet onder schooltijd.

Gedrag

Wij willen een aangenaam en veilig klimaat bieden op school. Dat betekent dat iedereen zich aan een aantal regels en afspraken moet houden. De algemene re gels hebben betrekking op schooltijden, speelplaatsindeling, toiletbezoek, over blijven etc. De leerkracht legt deze regels aan het begin van het schooljaar aan de klas uit. De meeste regels gelden voor de hele school, zoals bijvoorbeeld 'voor schooltijd geen bal op het plein'. Andere regels kunnen per groep verschillend zijn (bijvoorbeeld wel of geen wc-bordje). Daarnaast gelden er op school ook gedragsregels die aangeven hoe wij met el kaar om willen gaan. Zo vinden wij het belangrijk dat we vriendelijk en op recht met elkaar omgaan, en dat we elkaar helpen. Een belangrijke manier om die gedragsregels inderdaad in praktijk te leren brengen, is de methode Goed gedaan! Bij regels hoort ook handhaving. Daarom letten we extra goed op bij pauzes, voor en na schooltijd en tijdens het overblijven. We streven ernaar dat ieder kind een prettige tijd heeft bij ons op school. Maar soms kan het gedrag van een kind of ouders aanleiding geven tot het nemen van maatregelen. U kunt ervan uitgaan dat we zeer zorgvuldig met de belangen van ieder kind zullen omgaan. Voor de maatregelen ten aanzien van ernstige overtredingen van de schoolregels, verwijzen wij naar

bijlage

5.

12. Inschrijven

Toelatingsbeleid

Onze school is een katholieke school, en ieder die onze identiteit en doelstelling respecteert is welkom. Bij het inschrijfformulier hoort een ouderverklaring, waarop het Sofi-nummer van het kind en opleidingsniveau van de ouders vermeld moet worden i.v.m. financiering van de school. Uw kind mag in de weken voor de vierde verjaardag komen wennen. Rond va kanties maken we speciale wen-afspraken. Kinderen die op latere leeftijd van an dere scholen komen, worden ingeschreven door de directeur. Wij hebben de afspraak met andere Renkumse scholen, dat er vóór de inschrijving eerst onder ling overleg is. Voor verdere toelatingscriteria verwijzen wij u naar de

bijlage 4.

Ouderbijdrage

Het gewone onderwijs op school is voor ouders kosteloos. Voor alle extra acti viteiten (zoals excursies en festiviteiten) bestaat er een scho olfonds. Dit school fonds beheert de Ouderraad (OR). Voor ieder kind wordt aan het begin van het jaar een vrijwillige ouderbijdrage gevraagd van €30,-. De OR betaalt hieruit evenementen, het schoolfeest of schoolreis en het afscheid van groep 8. Om alle overige zaken te kunnen betalen organiseert de OR ook andere fondswervende acties. De Ouderbijdrage is

vrijwillig

, maar u zult begrijpen dat uw bijdrage er voor zorgt dat alle kinderen kunnen meedoen. Scholen ontvangen geen bijdrage van het Rijk voor het organiseren van deze extra activiteiten. De begroting van de OR wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de Medezeggenschapsraad.

13. Praktische informatie over de school

Grootte

De Don Boscoschool is een middelgrote school. Ons leerlingenaantal ligt tussen de 140 en 160 leerlingen die verspreid zijn over 5 groepen.

Schooltijden

De schoolbel gaat om 8.25 en de les begint om 8.30 uur. Het hek gaat open om 8.15 uur. Kinderen blijven buiten spelen totdat de bel gaat. Een uitzondering vormt de onderbouw groep 1-2. De kinderen uit deze groep hebben een 'in looptijd van 8.30 tot uiterlijk 8.45 uur. Ouders kunnen dan een spelletje doen. De kinderen die in groep 3 zitten, mogen tot de kerstvakantie nog door hun ouders in de klas gebracht worden (van 8.20 - 8.30 uur). We willen graag op tijd beginnen. Het is daarom prettig als de kinderen op tijd in de klas zijn en de ouders uit zichzelf vertrekken. Voor iedereen eindigt de ochtend om 12.00 uur. Op woensdag om 12.15 uur. 's Middags is de schooltijd van 13.30 tot 15.30 uur. Er is dan geen 'inlooptijd'. Groep 1 tot en met 4 hebben op woensdag- en vrijdag middag vrij. De groepen 5 tot en met 8 zijn alleen woensdagmiddag vrij.

Ingang

&

speelplaats

De school heeft verschillende ingangen.

  Het hek aan de kant van de Groeneweg is alleen voor de kinderen (en ou ders) van groep 1, 2 en 3. De ouders van de onderbouwkinderen kunnen op het pleintje bij dat hek wachten. Het hek aan de kant van de kerk is voor alle andere groepen.  De speelplaatsdeur is voor de groepen alle andere groepen.

Eten

&

drinken

De kinderen kunnen na twee uur werken wat drinken en wat eten (bij voorkeur fruit of toastjes). Het is verstandig om op trommels en bekers de naam te zetten. Pakjes drinken zorgen voor teveel afval en zijn daarom niet toegestaan. Uit ervaring weten we, dat de kleinsten vaak niet erg veel op kunnen. Geef daarom niet te veel mee. Onder schooltijd wordt niet gesnoept: We stimuleren gezonde voeding. Daarom wordt dit schooljaar ook weer een fruitjaar.

Jarig

Als kinderen jarig zijn, wordt dat natuurlijk gevierd. En trakteren hoort daar vaak bij. Omdat de school de problemen obesitas (zwaa rlijvigheid) en cariës (tandbederf) serieus neemt, dringen we er bij ouders op aan om gezonde traktaties te verzorgen. Er zijn enkele kinderen die geen kleurstoffen of andere stoffen mogen. De ouderraad verzorgt jaarlijks een lijst met gegevens hierover.   De jarige kleuters (groep 1-2) vieren ’s morgens bij aanvang hun verjaardag in de klas. Ouders zijn hierbij van harte welkom. In de groepen 3 t/m 8 wordt de verjaardag voor het speelkwartier gevierd. De jarige mag in het speelkwartier langs de leerkrachten.

Gym

&

zwemmen

De kleutergroepen gymmen in het speellokaal op school. Alle overige groepen gymmen in de Rijnkom of in de gymzaal aan de Maatweg. Vanaf groep 6 gaan de kinderen op de fiets naar de sportlocaties. In groep 5 zwemmen de kinderen. De kinderen van groep 1-2 dragen gymschoenen of balletschoentjes (met ruwe gummi zool). De schoenen blijven op school, in een tasje aan de kapstok. Het is verstan dig de naam van het kind in de schoenen en gymkleding te zetten. De kinderen uit de overige groepen die naar de sportzaal gaan, dragen tijdens de les een gympakje, of een korte broek met een shirt.

Overblijven

Op de dagen dat er ’s middags gewerkt wordt, bestaat de mogelijkheid om op school over te blijven. De overblijfcoördinator regelt het overblijven. Het overblijven gebeurt onder leiding van vrijwilligers die daar een vergoeding voor krijgen. Er kan op 2 manie ren worden ingeschreven voor het overblijven. Aan het begin van het jaar kunt u in schrijven voor vaste dagen waarop uw kind overblijft. De kosten zijn dan € 2,00 per keer. U krijgt hiervoor een rekening. U kunt ook kiezen voor incidenteel. De kosten zijn dan € 2,50. Hiervoor kunt u vooraf een ‘digitale’ strippenkaart kopen. Er kan alleen nog maar via de bank betaald worden. Voor het overblijven wordt jaarlijks een begroting opgesteld. Die wordt ter goedkeuring aangeboden aan de MR.

BSO

Alle Renkumse scholen hebben een overeenkomst gesloten met SKAR. Voor informatie over de buitenschoolse opvang verwijzen we naar bijlage 6

Gevonden voorwerpen.

Er blijven regelmatig spullen van kinderen achter op school. Kleding en tassen gaan in de mand die in de hal staat. Lunchtrommeltjes, sleutels, horloges in de verzamelbak gedaan en kunnen later weer meegenomen worden. Sommige verloren spullen komen helaas niet meer tevoorschijn. De school is niet aansprakelijk voor het kwijtraken of stuk raken van spullen. Hier is ook geen verzekering voor.

Klachtenregeling

Het gebeurt weleens dat een ouder een klacht heeft over de school. Het beste is om die klacht eerst voor te leggen op school zelf. Dan kan geprobeerd worden het geschil op te lossen. Lukt dat niet dan zijn er verschillende mogelijkheden. Het stafbureau heeft alle adressen bij elkaar gezet. Op internet vindt u de klachtenregeling SKOVV op www.skovv.nl en de reglementen van de geschillen en klachtencommissies op: www.geschillencies-klachtencies.nl .

Vakantie

De Don Boscoschool hoort bij de regio Zuid. De SKOVV scholen volgen de adviesdata. De vakanties voor het schooljaar

2014/2015

zijn:

Herfstvakantie Kerstvakantie Voorjaarsvakantie Pasen

20 oktober t/m 24 oktober 2014 22 december 2014 t/m 2 januari 2015 16 t/m 20 februari 2015 6 april 2015

Meivakantie Pinksteren

4 t/m 15 mei 2015 25 mei 2015

Zomervakantie

20 juli t/m 28 augustus 2015 Alle andere data staan vermeld op de kalender en in de Weekbrief van onze school.

14 Bijlagen

Bijlage 1

Cito eindtoets

Ieder jaar maken de kinderen van groep 8 in februari de eindtoets Basisonderwijs van Cito. Het is een hulpmiddel dat gebruikt wordt om te bepalen welk soort vervolgonderwijs het best bij het kind past. Middelbare scholen gebruiken de toets samen met het advies van de basisschool bij hun toelatingsbeleid. Bij de Citotoets worden vooral kennis en studievaardigheden getoetst. De eindtoets levert naast het rapport voor het kind ook een schoolrapport op. Daarmee wordt aangegeven hoe de school wat betreft de Cito-resultaten scoort in vergelijking tot andere scholen. Zodra het rapport bekend is publiceren we dat in de Weekbrief. Alle kinderen

Onze score

Standaardscore 2014 Standaardscore 2013 536,6 536,0 536,8 532,4 Standaardscore 2012 536,0 536,1 Cito gebruikt een standaardscore tussen de 501 en 550 die jaarlijks te vergelijken is. In kolom 2 staat het gemiddelde van het aantal goede antwoorden bij alle kinderen die hebben meegedaan (rond de 160.000). We gebruiken de resultaten van de toets (en die van het leerlingvolgsysteem) om de in houd van ons onderwijs volgen en eventueel aan te passen. Cito vergelijkt scholen met elkaar aan de hand van het ‘gewicht’ van de leerlingen (hier bij wordt vooral gekeken naar de opleiding van ouders) Wij vallen de laatste jaren in groep 1.

Uitstroom

Aan de hand van het advies en de score van Cito kiezen ouders voor een vervolgschool. Hieronder de adviezen en de keuze van ouders.

Advies 2014 2013 2012 Schoolkeus 2014 2013 2012

VWO 6 3 1 Dorenweerd College 12 14 19 HAVO/VWO 0 HAVO 9 MAVO/HAVO 0 VMBO T 10 VMBO K 5 Andere 1 5 7 8 5 6 34 5 6 1 11 7 31 Pantarijn 10 11 ’t Streek 5 2 Groenhorst 1 Olympus 1 3 3 31 34 9 0 2 1 31 Totaal 31

Bijlage 2

Methodes Taal/lezen/schrijven

In de kleutergroepen maken we intensief gebruik van Schatkist. Hierin wordt veel aan-

dacht besteed aan de woordenschat en beginnende geletterdheid. In de groep is een let termuur te zien en is is een taalhoek ingericht. In groep 3 is Veilig Leren Lezen de basis van het lees/taalonderwijs. We werken met de nieuwste versie waarin veel mogelijkheid is voor differentiatie. Bij deze methode hoort een uitgebreid pakket materiaal op de computer. In de groepen 4 tot en met 8 werken we voor technisch lezen met de nieuwe versie van Estafette. Hierbij kan op verschillende niveaus gewerkt worden. Voor begrijpend lezen gebruiken we Nieuwsbegrip. Een methode die wekelijks uitgaat van actuele onderwerpen. Het materiaal wordt per mail aangeleverd. Onze taalmethode is Taalverhaal waarin een aparte leergang spelling is opgenomen, waarin iedere week een aantal spellingsafspraken wordt ingestudeerd. Voor de inoefening wordt ook gebruik gemaakt van de software van Ambrasoft. Voor schrijven gebruiken we de methode Pennenstreken die is gekoppeld aan Veilig leren Lezen.

Rekenen

In de kleutergroepen gebruiken we Schatkist, die we hebben aangevuld met de leerlijnen uit het observatieprogramma Kijk. Vanaf groep 3 gebruiken we de nieuwe versie van De Wereld in getallen. In deze metho de is veel mogelijkheid voor differentiatie. Ook gebruiken we het bij de methode beho rende software. Als extra oefenstof is materiaal van Ambrasoft beschikbaar.

Wereldverkenning

Hiervoor gebruiken we Top-ondernemers, waarin kinderen aan de hand van opdracht kaarten de wereld verkennen. In de afgelopen jaren hebben we de kaarten bijgewerkt zodat per kaart vooraf een minimumdoel bekend is. Naast deze methode gebruiken we Topcanon. In de weektaak is tijd opgenomen om een kaart over één van de 50 onderwerpen uit de geschiedenis te bestuderen.

Verkeer

Wegwijs. In deze methode komen alle verkeerssituaties en regels voor. In groep 8 wordt gewerkt met projecten.

Engels

Hello World. De leerlingen leren in gr 7 en 8 een aantal basisvaardigheden m.b.t. de En gelse taal.

Creativiteit/ Cultuur Catechese

Bijlage 3

We putten hierbij uit de methode Moet je doen. Ook maken wij gebruik van het Kunst menu van de Gemeente Renkum. In een rooster van 2 jaar komen drama, dans en mu ziek aan de orde. Deze lessen worden gegeven door gastdocenten van ’t Venster. We werken met de methode Trefwoord.

Sociaal emotionele ontwikkeling

Hiervoor gebruiken we de methode Goed Gedaan! De methode heeft 16 onderwerpen die in de loop van het jaar in alle groepen aan de or de komen. In de Weekbrief komt ouderinformatie bij ieder onderwerp.

Informatieplicht

Er zijn kinderen bij ons op school, waarvan de ouders niet bij elkaar wonen. Wij vinden het belangrijk om beide ouders goed te informeren over de ontwikkeling

van hun kind of kind(eren). De school heeft wettelijk een informatieplicht naar beide ouders. Alle school informatie gaat met het kind mee naar huis, indien gewenst in twe evoud. Is het contact tussen beide ouders niet optimaal, dan kan dit kenbaar worden gemaakt aan de directeur. Er wordt gezamenlijk gezocht naar een passende op lossing. In principe worden voor de ouderavonden beide ouders uitgenodigd voor een gezamenlijk gesprek. Alleen in bijzondere gevallen kan hiervan worden afgewe ken. Nb: De Weekbrief (met data voor ouderavonden) en de schoolgids zijn altijd beschikbaar in de infokraam en op onze website: wwwdonboscoschool-skovv.nl.

Bijlage 4 Samenwerkingsverband Passendwijs

Op 1 augustus 2014 is Passend onderwijs een feit. Dit betekent dat meer ouders met hun kind met specifieke onderwijsbehoefte graag naar het reguliere basison derwijs zien gaan in plaats van het speciaal (basis)onderwijs. Ons uitgangspunt is: we zijn er voor onze kinderen en wij will en ons inzetten voor een goede ontwikkeling van alle leerlingen. Leerlingen met onder wijsbeperkingen die zich in de loop van de schoolperiode voordoen, doorlopen via ons WSNS-samenwerkingsverband een heel zorgtraject. Via het WSNS zorgplatform kan overwogen worden het REC (regionaal expertise centrum) in te schakelen. Het REC heeft specialisten in dienst die advies kunnen geven bij speci fieke problemen. Het recht op vrije schoolkeuze van ouders betekent niet dat alle kinderen auto matisch geplaatst worden op onze school. De zwaarte van de onderwijsbehoefte en de (on-)mogelijkheden van de school kunnen reden zijn om niet te voldoen aan het plaatsingsverzoek van ouders. Voor elke leerling die aangemeld wordt en van wie bij aanmelding duidelijk is dat er van de school een extra zorginvestering wordt gevraagd wordt een wel overwogen besluit genomen. Wij hebben als school de zorgplicht om samen met ouders te zoeken naar een passende onderwijsplek voor ieder kind.

SOP

Om helder te krijgen waar de expertise ligt voor een basisschool hebben alle basisscholen een SchoolOndersteuningsProfiel gemaakt ook wel SOP genoemd. Dit document is in te zien op school.

Aannamebeleid

De procedure voor de aanname is als volgt vastgesteld: 1.

2.

Een oriënterend gesprek tussen de ouders en directeur of haar plaats vervanger. Een gesprek met een vertegenwoordiger van het REC of externen. 3.

4.

een leerling met specifieke onderwijsbehoeften heeft gevolgen voor het hele team). 5.

Een gesprek tussen ouders, directie en intern begeleider, waarin de ontwik kelingsmogelijkheden, de verwachting ten aanzien van het onderwijsaanbod en de mogelijkheden en onmogelijkheden van de school aan bod komen. Een teamvergadering, waarin het team gehoord wordt. (Het toelaten van Het nemen van een besluit door de directie en het bestuur. 6.

Het schriftelijk melden van het besluit aan de ouders.

Bij onze afweging worden criteria gehanteerd zoals het ontwikkelingsperspectief (de mate waarin een leerling zich nog kan ontwikkelen), de zwaarte van een handicap en de groepssamenstelling. Bij een positief besluit stelt de school een handelingsplan op met de informatie die is ontvangen van het REC. In al onze handelingsplannen staan looptijd, evaluatiemomenten en evaluatiecriteria vermeld, dus ook wat er dient te gebeu ren wanneer het kind bij ons niet meer verder kan komen. Het handelingsplan wordt opgesteld in samenwerking met de ouders en ondertekend. Wij stellen een goed en regelmatig contact met de ouders zeer op prijs. Kinderen met een advies voor een speciale school voor basisonderwijs worden op onze school niet toegelaten. Voor het toelaten van kinderen hanteren we volgende uitgangspunten: - Voor de groep 1 wordt per school jaar niet meer dan 25 kinderen toegela ten. Hierbij houden we rekening met broertjes en zusjes. Soms kunnen kin deren op de wachtlijst geplaatst worden. - Bij de hogere groepen kijken we naar het aantal kinderen in de groep, de sa menstelling en sfeer en het aantal kinderen dat in een zorgtraject zit. In een groep met veel 'zorgleerlingen' zullen we geen kinderen meer kunnen inschrijven.

Bijlage 5 Wangedrag Schorsing

Schorsing van een leerling is aan de orde wanneer de directeur bij ernstig wangedrag onmiddellijk moet optreden en er tijd nodig is voor het zoeken naar een oplossing. Indien een leerling wordt geschorst, neemt de directeur zo snel mogelijk contact op met de ouders, het bevoegd gezag, de leerplichtambtenaar van de Gemeente Renkum en de Inspectie. Schorsing gebeurt voor een be perkte periode. De directeur deelt het besluit schriftelijk aan de ouders mee. In dit besluit staan vermeld: de reden van de schorsing, aanvang en tijdsduur van de schorsing en eventueel andere genomen maatregelen. De school stelt de leerling in staat, door middel van huiswerk, te voorkomen dat deze een on derwijs- of leerachterstand oploopt.

Verwijdering

Verwijdering is een maatregel bij zodanig ernstig wangedrag dat het b estuur samen met de directeur concludeert dat de relatie tussen school en de leerling of ouders onherstelbaar verstoord is. Dat betekent dat de leerling defin itief verwijderd wordt. We houden ons hierbij natuurlijk aan de wettelijke voor schriften.

Bijlage 6 Buitenschoolse opvang

Per 1-1-2007 is de Wet Dagarrangementen (ook wel BSO-wet genoemd) van kracht geworden. In de wet is geregeld dat basisscholen vanaf 1-8-2007 een resultaatsverplichting hebben voor de buitenschoolse opvang. Dat betekent dat basisscholen aan ouders, die daar om vragen, opvang voor kinderen moeten aanbieden tussen 7.30 's ochtends en 18.30 's avonds. Zowel op reguliere schooldagen (voor- en naschoolse opvang), als op dagen dat de basisschool ge sloten is, bijvoorbeeld tijdens verlofdagen en schoolvakanties. Het bovenschools bestuur SKOVV, waar onze school deel van uitmaakt, heeft be sloten de uitvoering van de Wet Dagarrangementen onder te breng en bij Kinderopvang SKAR, maar het staat u natuurlijk vrij om met andere organi saties in zee te gaan. Met Kinderopvang SKAR zijn duidelijke afspraken gemaakt, die onder andere betrekking hebben op facetten zoals de kwaliteit van de opvang en de wettelijk gestelde eisen. Zie voor meer informatie

www.kinderopvangskarnl.

Wat betekent dit praktisch voor u als ouder?

U geeft uw verzoek voor opvang door aan de kinderopvang van uw keuze. Om voor de overheidstoeslag in aanmerking te komen, moet u zelf een aan vraag i ndi enen bi j d e b el asti ngdi enst. Meer i nform ati e vi ndt u op www.belastingdienst.nl

.

Bijlage 7 Passend Onderwijs: De 1-zorgroute

Op 1 augustus 2014 gaat de wet Passend onderwijs in gaan. Volgens deze wet moeten de scholen aan alle kinderen onderwijs op maat gaan bieden en de uitstroom naar speciaal onderwijs verder te beperken. Zoals iedereen begrijpt kan een leerkracht niet aan 30 kinderen individueel les gaan geven. Overal wordt gezocht naar goede manieren om zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de onderwijsbehoeften van de kinderen. Alle scholen in het gebied van het Arnhemse Samenwerkingsverband gaan werken met de aanpak de 1-zorgroute van KPC. Uitgangspunt van deze aanpak is het Handelingsgericht werken waarin 7 uitgangspunten zijn uitgewerkt.

1. Kijk naar de onderwijsbehoeften van kinderen.

We denken aanpakgericht. Dus kijken we naar wat dit kind nodig heeft. Welke instructie, welke opdrachten, welke materialen, welke feedback.

2. Afstemming en wisselwerking 3. De leerkracht doet er toe

hoge verwachtingen uitspreken.

4. Benut het positieve. 5. Werk constructief samen 6. Werk doelgericht 7. Werk systematisch Bijlage GGD

De leerkracht heeft invloed op het werkklimaat, de organisatie, relaties. De wisselwerking tussen leerkracht en leerling en de leerlingen onderling is van essentieel belang. De leerkrachten gaan van en met elkaar leren. We moeten ons bewust worden hoe groot de invloed is van ons gedrag. Niet het negatieve uitspreken, maar juist de positieve en We moeten zoeken naar de sterke kanten van kind, leerkracht, groep en ouders. Vanaf het begin moet er een samenwerking zijn tussen school, ouders, kinderen en omgeving. We hebben allemaal hetzelfde doel: het beste voor ieder kind. We moeten meer de leerling betrekken bij de hulpvraag. Er moet meer tijd ingepland worden voor gesprekken met kinderen. Stel vooraf haalbare, concrete doelen. Wat wil je met deze leerling de komende periode bereiken. Betrek de leerling bij dit plan. Veel van ons werk doen we intuïtief. Maar dat moet meer systematisch worden. Zodat het handelen bewuster en transparanter wordt. Alle scholen gaan meer dezelfde formulieren gebruiken. We gaan steeds meer werken met groepsplannen waarin we kinderen de onderwijsbehoeften in groepen plaatsen.

Wat is de jeugdgezondheidszorg?

Kinderen ontwikkelen zich voortdurend, zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal. Bij de meeste kinderen gaat dit zonder al te grote problemen. De jeugdgezondheidszorg (hierna afgekort als JGZ) ziet alle kinderen om zo tijdig te kunnen signaleren, begeleiden en eventueel te verwijzen als er zich problemen voordoen in de ontwikkeling van kinderen (bijvoorbeeld als kinderen niet goed groeien, niet goed horen of sociaal-emotioneel achterblijven). Tot vier jaar wordt deze zorg door de consultatiebureaus verzorgd. Vanaf vier jaar neemt de JGZ van GGD Gelderland-Midden (onderdeel van Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden) deze zorg over. Hier werken assistenten van de jeugdarts, jeugdverpleegkundigen, jeugdartsen en logopedisten samen aan de gezondheid van jeugdigen van 4 tot 19 jaar.

Waarvoor kan ik bij de jeugdgezondheidszorg terecht? Standaardonderzoeken

In het

kalenderjaar

dat uw kind 6 en 11 jaar wordt en in klas 2 van het voortgezet onderwijs, krijgt uw kind op school een standaard screening door de assistente van de jeugdarts, waar u zelf niet bij aanwezig hoeft te zijn. Voorafgaand aan deze screeningen ontvangt u twee vragenlijsten. Met uw antwoorden kunnen we een inschatting maken van de gezondheidssituatie en het welzijn van uw kind. Ook kunt u uw eigen vragen via dit formulier stellen. Ook de leerkracht levert, in overleg met u, bijzondere aandachtspunten bij ons aan. De screening bestaat uit: - 5/6 jarigen: lengte, gewicht, oren, ogen, motoriek; - 10/11 jarigen: lengte en gewicht; oren en ogen op aanvraag van ouders of leerkracht; Naar aanleiding van de uitkomsten van de screening en de door u ingevulde vragenlijsten kunnen u en/of uw kind worden uitgenodigd voor een gesprek en/of vervolgonderzoek door een jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Jeugdarts en jeugdverpleegkundige houden spreeuren bij uw kind op school of op een school in de buurt. Samen met u en uw kind kijkt de JGZ hoe vragen en problemen kunnen worden opgelost. Zo kan de JGZ advies geven, maar ook doorverwijzen naar iemand die u verder kan helpen. In het basisonderwijs is dit vervolgonderzoek in het bijzijn van de ouder.

Spreekuren

Naast de onderzoeken waar alle kinderen worden gezien, houden jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen spreekuren. Er zijn verschillende aanleidingen voor een afspraak op een spreekuur, bijvoorbeeld:  Vragen of vervolgonderzoek vanuit het standaardonderzoek door een jeugdarts of verpleegkundige;   U heeft zelf vragen over de ontwikkeling, gezondheid, welzijn of opvoeding van uw kind of uw kind heeft vragen. Het consultatiebureau heeft met u afgesproken dat een extra onderzoek zal plaatsvinden;  Er zijn zorgen of vragen over de ontwikkeling van uw kind vanuit school of anderen. Nadat u daarover bent geïnformeerd, wordt een afspraak bij de JGZ gemaakt. Wat u vertelt in een spreekuur valt binnen de privacyrichtlijnen zoals u die gewend bent bij uw huisarts. Er zal dus niks besproken worden met derden, zoals school, zonder dat u daarvan op de hoogte bent.

Vaccinaties

Ook na de kleuterperiode heeft uw kind nog een aantal vaccinaties nodig om infecties te voorkomen. Als uw kind 9 jaar is, krijgt u van de JGZ een oproep voor vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio (DTP) en tegen de bof, mazelen en rode hond (BMR). Meisjes worden op 13-jarige leeftijd opgeroepen voor de HPV vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Deze vaccinaties worden meestal georganiseerd in een sporthal.

Informatie en Contact

 U kunt de JGZ bellen voor vragen of om een afspraak te verzetten via de informatielijn tel: 088 355 60 00 of per mail via [email protected].

 U kunt hier uw vragen anoniem stellen, maar ook vragen om teruggebeld te worden door de jeugdarts of verpleegkundige.   Op de website: van de JGZ.. www.vggm.nl/ggd/jeugdgezondheidszorg kunt u folders over opvoeden en opgroeien en over gezondheidsproblemen vinden. Op de website: www.cjgregioarnhem.nl informatie over het regionale cursusaanbod  En op de website www.geweldloosopvoeden.nl

voor informatie over geweldloos opvoeden .