klik hier - Hoge Weerdschool

Download Report

Transcript klik hier - Hoge Weerdschool

Informatie groep 8

De Gouden Weken: Aan het begin van het schooljaar wordt intensief en op verschillende manieren aandacht besteed aan groepsbinding, respect, groepsregels, omgang met elkaar, elkaar leren kennen. Dit doen we door verscheidene groepsspelletjes, coöperatieve werkvormen en kringgesprekken te voeren. De intensiteit van deze activiteiten zal later in het jaar afnemen, maar zeker niet verdwijnen van het lesrooster! Taal: We werken uit de methode Taal op Maat. Kinderen die meer uitdaging nodig hebben, werken met de ‘Meesterkaarten’. Deze behoren tot dezelfde methode, maar hebben een hoger niveau. Er wordt o.a. aandacht besteed aan zinsbouw, taalgebruik, woordenschat, luistervaardigheid, spreekvaardigheid, non-verbale communicatie, creatief schrijven, enz. Drama: Tweewekelijks wordt er een dramales aangeboden. Dit kan in het lokaal, maar we gaan ook regelmatig naar de Torteltuin. Tijdens de dramalessen leren de kinderen zichzelf te uiten, te improviseren, te werken met de stem, met taal, met houding, beweging en mimiek. De dramalessen zullen ook gebruikt worden om aan het einde van het schooljaar een goede musical neer te zetten. Musical: Een fantastisch samenwerkingsproject om de basisschool af te sluiten. Donderdag 2 juli zijn jullie allemaal uitgenodigd om de musical te komen bekijken. Lezen/tutorlezen: Alle kinderen wisselen dagelijks stillezen en tutorlezen af. Lezen stimuleert het leervermogen. Het kind leert nieuwe woorden en hun betekenis en doet kennis op over de wereld om zich heen. Naarmate kinderen beter lezen en meer lezen, kunnen ze meer en makkelijker leren. Lezen is dus een sleutel naar kennis! Begrijpend lezen: Op maandag wordt er in drie niveaugroepen een leeskaart aangeboden uit de methode ‘ABC........ik begrijp het’. Op donderdag werken de kinderen samen aan Nieuwsbegrip. Tijdens deze lessen leren de kinderen informatie op te nemen via teksten. Ook de woordenschat wordt vergroot. Begrijpend lezen is een belangrijke vaardigheid voor schoolsucces. Voorleeswedstrijd: De vrijdagmiddag voor de herfstvakantie staat bekend als de middag van de voorleeswedstrijd. De voorrondes vinden plaats in de klas, en iedereen doet mee! Uit elke klas worden drie leerlingen gekozen die mee mogen doen met de wedstrijd. Een vakkundige jury bepaalt uiteindelijk de winnaar. De ouders van de kinderen die meedoen aan de wedstrijd mogen komen kijken. Werkstuk: In groep 8 maken de kinderen op school een werkstuk. Voor de herfstvakantie wordt er een onderwerp gekozen. Na de herfstvakantie wordt de nodige informatie die voor het onderwerp gevonden is, meegenomen naar school. Het werkstuk wordt daarna zelfstandig, onder begeleiding van de leerkracht, gemaakt. Voor woensdag 25 februari

Informatie groep 8

moet het ingeleverd zijn. Uitgebreide informatie hierover wordt via de mail in oktober aan de ouders gestuurd. Zelfstandig werken: Dagelijks werken de kinderen zelfstandig aan de taakbrief. In deze tijd mag er een keuze worden gemaakt uit de taken die op de taakbrief staan. Stil zelfstandig werken wordt afgewisseld met samenwerken met fluisterstem. Kinderen die moeite hebben zich te concentreren, mogen een koptelefoon pakken. Samenwerkende groepjes vinden vaak ook hun plek elders in school om te werken. Huiswerk: Wekelijks op de maandagmiddag krijgen de kinderen het huiswerk mee. Rekenen, begrijpend lezen, Engels, Topografie en informatieverwerking zullen afgewisseld meegegeven worden. Omdat Engels op de dinsdag en Topo op de donderdag gegeven wordt, kan het zijn dat het huiswerk van deze vakken op die dagen mee komt naar huis. Achterin de klas hangt een klein white-bord waarop de data van de opgegeven toetsen staan. Spelling: Dit jaar zal spelling bijna dagelijks op het programma staan. De kinderen leren grammaticale ontleding (zelfst. nw, bijv. nw, enz.), redekundige ontleding (gez, ond, lijd.vw, enz.) en werkwoord spelling (d/dt). BLOON wordt ingezet wanneer kinderen moeite hebben met de spellingsregels. Rekenen: Het rekenonderwijs wordt in drie niveau’s aangeboden. Dagelijks vindt er aan de verschillende groepen een instructiemoment plaats. Projecten: Vooral de vakken geschiedenis en natuur worden dit jaar projectmatig aangeboden. Dit betekent, dat het onderwerp door de leerkracht bij de kinderen wordt geïntroduceerd, waarna ze er zelfstandig mee aan de slag gaan d.m.v. verschillende werk-/doebladen. Over het algemeen wordt er drie weken aan een thema gewerkt. Daarna wordt het project afgerond d.m.v. een toets of door het geven van een beoordeling op de gemaakte werk /doebladen. Handvaardigheid: Over een periode van 4 weken worden op de donderdagmiddagen creatieve activiteiten aangeboden. Dit gebeurt drie à vier keer per jaar. Kinderen mogen op die middagen een activiteit kiezen die door een ouder begeleid wordt. De eerste ronde vindt plaats op 30 oktober, 6, 13 en 20 november. Hiervoor zijn ongeveer 10 hulpouders per week nodig......... Wie biedt zich aan? Taakbrief: Op maandagmorgen ontvangen de kinderen de taakbrief. Hierop staan alle taken/werkzaamheden voor aankomende week. Ook het huiswerk en de toetsen worden hierop nog eens aangegeven. Kinderen hebben op deze manier een overzicht wat al gemaakt is en/of wat nog gemaakt moet worden. Groepsoptreden: Elke groep heeft één keer per jaar een groepsoptreden.

Informatie groep 8

Groep 8 is vrijdag 7 november aan de beurt (onder voorbehoud). Nieuwsbrief: De HWS-nieuwsbrief komt één keer in de twee weken uit en wordt verstuurd via de mail. Hierin worden belangrijke ontwikkelingen en nieuwtjes geschreven. Vaak informatie dat niet op Klasbord komt! Klasbord: Het makkelijke communicatiemiddel tussen school en thuis! Via Klasbord zijn ouders snel op de hoogte van nieuwtjes en ontwikkelingen in de groep. Topografie: Elke drie weken wordt er een ander werelddeel getoetst. In de eerste week wordt het nieuwe werelddeel geïntroduceerd door de leerkracht. Dan krijgen de kinderen ook de toets bladen al mee naar huis. In de tweede week: De ‘Topo-speurtocht’, waarin de kinderen op zoek gaan naar informatie over de verschillende landen van dat werelddeel. Hierin maken ze kennis met de verschillende aardrijkskundige begrippen, zoals: Bevolking, klimaat, landschap, milieu, toerisme, enz. Engels: Elke dinsdag Engelse les via ‘Groove me’; een methode waarbij de kinderen Engels leren door muziek. De lessen worden volledig m.b.v. het digibord gegeven. Na de tweede les wordt de toets meegegeven naar huis om te leren. Woordjes uit deze toets kunnen op een gemakkelijke manier geleerd worden via: www.wrts.nl

(een site die ook veel in het middelbaar onderwijs gebruikt wordt). Geschiedenis: De geschiedenislessen worden dit jaar projectmatig aangeboden door Marja van Ass. Natuur: De natuurlessen worden dit jaar projectmatig aangeboden door mijzelf. Plusklas: Linda Dieker werkt op de woensdagmorgen met de kinderen van de plusklas. De groepen starten de ene week om 8.30 uur, de andere week om 10.30 uur. Plusklasleerlingen krijgen dagelijks, tijdens het zelfstandig werken, de gelegenheid om aan hun plusklastaken te werken. Sinterklaas: Elk jaar worden er lootjes getrokken om voor 6 euro iets voor een ander klasgenootje te kopen. Een surprise is verplicht en wordt gemaakt n.a.v. een thema. Een gedicht mag, maar hoeft niet. Kerst We vieren samen kerst op 17 december met een kerstbuffet. Op een buffetlijst die op het raam van de klas wordt geplakt kan een gerecht aangevinkt worden. Eigen inbreng wordt ook altijd zeer gewaardeerd! Iedereen neemt iets mee.

Informatie groep 8

Oudervertelgesprekken: In de derde week van het nieuwe schooljaar worden de ouders van alle kinderen uitgenodigd voor een oudervertelgesprek. Een zinvol gesprek voor de leerkracht om van de ouders te horen, hoe het kind in de thuissituatie functioneert. Ouders zijn tenslotte experts op dit gebied. Een aantal dagen voor dit gesprek wordt door de ouders thuis een vragenlijst ingevuld. Aan de hand van deze vragenlijst wordt het gesprek gevoerd. EGGO-gesprekken: In november vinden de EGGO gesprekken plaats. In dit gesprek praat de leerkracht met de ouders over de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. Rapportgesprek februari 2015: Na de Cito-uitslagen worden ouders en kinderen samen uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens dit gesprek komen de volgende punten aan de orde: • de uitslag van de toetsen, • het onderwijskundig rapport, • het advies voor het middelbaar onderwijs, • het ‘gewone’ rapport. Gym: Op woensdag en vrijdag hebben de kinderen bewegingsonderwijs. Op woensdag worden ze om 8:20 uur verwacht voor de deur van de sporthal. Op vrijdag begint de les pas rond 11 uur. GVO/HVO: Net als in groep 7 kunnen de kinderen ook dit jaar weer een keuze maken tussen godsdienstig vormingsonderwijs of humanistisch vormingsonderwijs. Beide lessen worden dit jaar gegeven op de vrijdag.